Vuoden puhutuimman tv-sarjan faniteoria sai vahvistuksen – tässä neljä asiaa, joita vielä odotamme innolla

Varoitus! Jos et ole katsonut Westworldin 7. jaksoa etkä halua tietää, mitä siinä tapahtuu, älä lue tätä juttua.

HBO:n uusi hittisarja Westworld on edennyt jo 7. jaksoonsa. Jaksot ovat saaneet Yhdysvalloissa keskimäärin 11,7 miljoonaa katsojaa, mikä on enemmän kuin tähän asti suosituin sarja Game of Thrones sai ensikaudellaan.

Tällä viikolla varmistui, että Westworldista tehdään toinen kausi.

Kirjoitimme aiemmin juonen innoittamasta villistä faniteoriasta.

Tämän viikon jaksossa saatiin vahvistus yhdelle vakuuttavimmista teorioista, josta mekin jutussamme kirjoitimme:

Varoitus! Jos et ole katsonut Westworldin 7. jaksoa etkä halua tietää, mitä siinä tapahtuu, älä lue eteenpäin.

 

Jaksossa selvisi, että puiston teknikkojen johtaja Bernard (Jeffrey Wright) on robotti. Bernard tappaa entisen rakastajansa, puiston sijoittajia edustavan Theresan (Sidse Babett Knudsen) puiston isän eli Fordin (Anthony Hopkins) katsoessa.

Faniteoriassa spekuloitiin, että Bernard voisi jopa olla puisto toisen perustajan Arnoldin rakentama robotti, mutta tätä ei vielä vahvistettu.

Kasasimme yhteen uusimman sekä aiempien jaksojen herättämät kysymykset sekä vakuuttavimmat faniteoriat:

1. Mikä on Maeven suunnitelma?

Ensimmäisen kauden kiinnostavimpia tarinanlankoja on ollut bordellin pitäjä Maeven (Thandie Newton) tarina. Westworldissa vierailevat ihmiset pahoinpitelevät, raiskaavat ja tappavat prostituoituja, jotka kärrätään aina uudestaan teknikkojen korjattaviksi ja takaisin töihin. Maeven tehtävä on ollut myös pitää alaisistaan huolta.

Aiemmin pyyhityt muistot alkavat kuitenkin äkisti palautua ja Maeve muistaakin kokemiaan julmuuksia. Kaksi jaksoa sitten hän tuli tietoiseksi tilastaan. Nyt Maeve on pakottanut robotteja korjaavia teknikkoja puolelleen.

Edellisessä jaksossa hän komensi teknikot nostamaan kaikki positiiviset ominaisuutensa huippuunsa ja poistamaan estot ja muut esteet.

Maeve on nyt poikkeuksellisen älykäs, ilmeisesti niin älykäs kuin sarjan maailman fiksuin tekoäly voi olla.

Mihin Maeve on menossa? Kun Maeve kertoi aikeistaan lähteä puistosta, toinen teknikko varoittaa tätä, että isännät on rakennettu ihoja myöten niin, että ne pysyisivät alueella.

Voivatko robotit ylipäätään lähteä teemapuiston alueelta? Jos eivät, miten Maeve aikoo kiertää säännöt?

2. Mikä sokkelo on?

Mikä sarjassa tähän asti vain karttana esiintynyt sokkelo oikeasti on? Mies mustissa (Ed Harris) uskoo sen olevan syvempi peli ja se, mistä koko puistossa on loppujen lopuksi kyse. Lawrencen tytär kuitenkin sanoi Miehelle mustissa että sokkelo ei ole häntä varten.

Ketä varten se sitten olisi? Luonteva vastaus tuntuisi olevan, että se on rakennettu isännille eli roboteille, pakokeinoksi niiden rajallisesta olemassaolosta.

Se olisi eräänlainen oikosulun mahdollisuus teemapuiston järjestelmässä. Pakopiste, jossa järjestelmä purkautuu.

Tätä teoriaa tukee se, mitä Bernard sanoi sokkelosta Doloresille (Evan Rachel Wood). Bernard esitteli sokkelon Doloresille ja sanoi sen olevan peli, salainen peli, jonka tavoitteena on löytää sokkelon keskipisteeseen. Jos Dolores onnistuu löytämään sen, hänestä tulisi vapaa.

Dolores puhuu vapaudestaan myös toisenkin kerran. Silloin Dolores sanoo, ettei hänestä ole kahta versiota, on vain yksi. ”Kun löydän sen mitä todella olen, olen vapaa.”

Kuva sokkelosta löytyi muistiinpanoista, joita Ford luki. Ne näyttivät selvästi olevan Arnoldin, Fordin edesmenneen yhteistyökumppanin, muistiinpanoja. Toisin sanoen, Arnold rakensi sokkelon teemapuiston sisään, vapauden mahdollisuudeksi roboteille.

Arnoldin muutkin teot tähtäävät tähän samaan tavoitteeseen.

3. Mitä Arnold haluaa?

Kolmannessa jaksossa Ford kertoo Bernardille alkuperäisen työkumppaninsa Arnoldin ajatuksista.

Arnold uskoi teoriaan ihmismielestä, joka oli esitetty kirjassa The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind.

Kyseessä on siis oikeasti vuonna 1976 ilmestynyt kirja, jonka kirjoitti psykologi Julian Jaynes. Teorian mukaan kauan sitten ihmisen mieli oli jakaantunut selvästi kahteen osaan – bicameral tarkoittaa kaksihuoneista. Yksi osa oli ääni, joka puhui ja toinen kuunteli ja totteli.

Ihmiset tulkitsivat tämän äänen olevan jumalten ääni, joka puhui ennustuksin, profetioin ja arvoituksin.

Jaynesin teorian mukaan tämä kahtia jakautunut tietoisuus hajosi noin kolme tuhatta vuotta sitten, minkä jälkeen syntyi nykyihmisen tietoisuus. Siinä tämä sisäinen ääni ymmärretään osaksi ihmisyksilön tietoisuutta.

Arnold uskoi tämän olevan tietoisuuden korkein muoto. Sen alapuolella olivat muisti, improvisaatio ja oman edun tavoittelu.

”Bikameraalista” teoriaa soveltaen isännät kuulisivat oman ohjelmointinsa antamat ohjeet tällaisena äänenä, joka heidän mielessään puhui mielen toiselle, vastaanottavalle puoliskolle.

Tämä näyttäisi olevan nimenomaan Arnoldin ääni.

Arnold puhuu ensimmäisen sukupolven roboteille. Elsie (Shannon Woodward) nimittäin sai kuutosjaksossa selville, että joku on uudelleenohjelmoinut ensimmäisen polven robotit, joku jonka nimi on Arnold.

Jos Arnold uskoi bikameraaliseen tietoisuuden teoriaan, hänellä oli joku syy, miksi hän ohjelmoi robottien tietoisuuteen kaksihuoneisen rakenteen ja asensi toiseen niistä äänen. Näyttäisi siltä, että Arnold uskoi tämän rakenteen lopulta hajoavan ja siitä syntyvän todellinen itsetietoisuus.

Toisin sanoen, Arnoldin tavoite olisi ei enempää eikä vähempää, kuin käyttää Westworldia historian ensimmäisen itsetietoisen tekoälyn luomiseen.

Mutta, Ford oli Arnoldin kanssa eri mieltä. Fordin mukaan Arnoldin teoriassa oli kaksi virhettä. Ensinnäkin, Fordin mielestä itsetietoiset robotit eivät sovellu puistoon. Ford haluaa vain kertoa puistossa tarinoitaan. Tai näin hän ainakin väittää.

Toiseksi, Arnold ei Fordin mukaan nähnyt, että robotit tulkitsisivat mielessään kuulevansa äänen väärällä tavalla.

Tämä saattaa pitää paikkansa. Meille kerrottiin, että Wyatt, robotti, joka johtaa hurjaa tappajajoukkoa, sekosi kun hän kuuli ”Jumalan” puhuvan hänelle.

Fordilla ja Arnoldilla näyttäisi olevan vastakkaiset tavoitteet. Arnoldin tavoite on vapauttaa robotit Fordin niille asettamasta ei-tietoisesta orjaolemisesta itsetietoiseen vapauteen.

4. Bernard on robottimalli Arnoldista

Ford oli salaa rakentanut itselleen robottiversiot omasta perheestään. Miksi hän ei olisi samaan tapaan rakentanut itselleen robottiversiota pitkäaikaisesta yhteistyökumppanistaan Arnoldista?

Bernard katsoi kuvaa, jossa oli Ford ja oletettavasti Arnold. Mutta heidän vieressään oli selvästi tyhjä tila.

Viime jaksossa saimme kuulla, että Ford on ohjelmoinut robotit niin, että ne eivät näe mitään, joka voisi rikkoa niiden käsityksen oman maailmansa todellisuudesta. Siksi esimerkiksi Dolores ei ensimmäisen jakson lopussa nähnyt mitään kuvassa nykyaikaisesta kaupungista, jota hänen isänsä hänelle näytti.

Siksi Bernard ei nähnyt ovea, jonka Theresa näki viime jakson lopussa.

Ehkä Bernardin katsoman valokuvan tyhjässä tilassa oli todella Arnold, joka on täsmälleen saman näköinen kuin Bernard – ja siksi Bernard ei nähnyt sitä.

Tämä johtaisi välittömästi seuraavaan teoriaan. Sarjassa on käynnissä ei vain kaksi, vaan kolme aikajanaa. Tästä todistavat Bernardin ja Doloresin käymät keskustelut.

Bernard ei tunnistanut maanalaista laboratoriota, jonne hän ja Theresa menivät viime jakson lopussa. Kuitenkin selvästi samassa paikassa Bernard kävi aiemmin keskusteluja Doloresin kanssa. Ne olivat hyvin syvällisiä keskusteluja, joissa Dolores juuri puhui omasta vapaudestaan, siitä kuinka hän ymmärsi heidän lukemiensa tarinoiden vertauskuvallisuuden ja sen kuinka ne kaikki käsittelevät muutosta.

Nämä ovat Jaynesin bikameraalisen mielen teorian mukaan askeleita, joilla nykyihmisen itsetietoisuus syntyi kaksihuoneisesta ”Jumalan ääni” –tietoisuudesta.

Näyttäisi siltä, että Doloresin kanssa puhui Arnold, joka siis vain näyttää samalta kuin Bernard – koska Bernard on rakennettu Arnoldin kuvaksi.

Arnold, joka haluaa luoda roboteista itsetietoisia olentoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 3. 3

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 4. 4

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 5. 5

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 6. 6

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 7. 7

  Verneri Pohjolaa potutti, ja tällaista musiikkia siitä syntyi: häröä, säröä ja överiä

 8. 8

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 9. 9

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 10. 10

  Potuttaako? Ei läheskään yhtä paljon kuin tätä Harvey-myrskytulvia paennutta kissaa, josta tuli hetkessä meemi ja esikuva meille kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 3. 3

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 4. 4

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 5. 5

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 6. 6

  Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

 7. 7

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 8. 8

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 9. 9

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 10. 10

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 3. 3

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 4. 4

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 5. 5

  Kansainvälinen karttastartup laittoi Suomen kaupungit kartalle: täällä elävät Helsingin, Tampereen, Turun ja kaupunkien hipsterit, opiskelijat ja ”normiet”

 6. 6

  Toisiinsa törmäilevät tetraedrit, energiakentät ja minuuden illuusio – pyysimme filosofia selittämään Jim Carreyn haastattelun

 7. 7

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 8. 8

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 9. 9

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 10. 10

  South Park palasi televisioon, ja sai ihmisten älykodit puhumaan valtavista kiveksistään

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

 2. 2

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 3. 3

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 4. 4

  Trump YK:ssa: Terroristit ja ekstremistit ovat keränneet voimiaan ja levittäytyneet kaikkialle planeetalla – HSTV:n suora lähetys yleiskokouksesta käynnissä

 5. 5

  ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

 6. 6

  Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

 7. 7

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 8. 8

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 9. 9

  Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

 10. 10

  Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

 2. 2

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 3. 3

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 4. 4

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 5. 5

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 6. 6

  Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

 7. 7

  Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

 8. 8

  Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

 9. 9

  Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

 10. 10

  Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

 4. 4

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 5. 5

  Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

 6. 6

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 7. 7

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 8. 8

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 9. 9

  ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

 10. 10

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 11. Näytä lisää