Gilmoren tyttöjen uudet jaksot julkaistiin tänään – katsoimme 153 jaksoa alkuperäistä sarjaa, nämä asiat ihastuttivat ja raivostuttivat

Gilmore Girls oli 2000-luvun hittisarja, joka nyt palaa uusin jaksoin.

Vuonna 2000 Suomen televisiossa alkoi pyöriä sarja, joka kertoi bestiksistä. He mättävät roskaruokaa, pitävät samoista elokuvista, täydentävät toistensa lauseita ja lainailevat toistensa vaatteita.

He sattuivat olemaan samalla äiti ja tytär.

En koskaan katsonut Gilmoren tyttöjä (2000–2007), vaikka moni tuttuni ja jopa äitini katsoi sitä aikanaan televisiosta.

Kun Netflix osti seitsemän kautta kestäneen draamasarjan ja ilmoitti tekevänsä sille jatkoa, näin mahdollisuuteni.

Nyt, katsottuani kaikki sarjan 153 jaksoa, ymmärrän vihdoin, miksi Gilmoren tytöillä on ystävistäni, äidistäni ja koko populaarikulttuurista niin hyvä ote.

Yhdysvaltalaisen Amy Sherman-Palladinon luoma sarja sijoittuu fiktiiviseen Stars Hollow’n pikkukylään Connecticutissa. Siihen kaupunkiin 16-vuotias rikkaan suvun tytär Lorelai Gilmore (Lauren Graham) asettuu synnytettyään lapsen.

Hän nimeää tyttären Lorelaiksi, koska ”miehetkin antavat pojille omia nimiään koko ajan”.

Aivan, sama ilkikurinen, kevyen feministinen tuulenvire puhaltaa läpi sarjan. Ilahduttavasti Lorelai ei joudu kasvattamaan tytärtään, jota kutsutaan Roryksi (Alexis Bledel) yksin vaan saa siihen yhteisön tuen.

Gilmoren tytöt on monin tavoin erityislaatuinen sarja.

Legendaarisinta on hyökyaallon lailla katsojan yli vyöryvä dialogi, joka rönsyilee Hollywood- ja muita popkulttuuriviitteitä – elokuvia, bändejä, näyttelijöitä ja sarjoja mainitaan satoja. Vuotta aiemmin alkanut poliittinen draamasarja West Wing saa usein hehkutusta sen samanaikaisesti kävelevistä ja höpöttävistä hahmoista, jotka luovat sarjaan hyvää tempoa.

Gilmoren tytöt haastaa sen ykkösaseman helposti.

Samaan aikaan Gilmoren tytöt on usein lähempänä Kauniiden ja rohkeiden tapaista saippuasarjaa kuin Mullan alla -sarjan kaltaista kipeää sukudraamaa. Roryn ja Lorelain ihastumisiin liittyvät ilot ja surut nousevat valokeilaan.

Ehkä siksi sarjassa poikaystäviä esittäneet ponnahtivat hienoille tv-urille: Roryn ensimmäinen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on Supernaturalin, toinen Jess (Milo Ventimiglia) Heroesin ja kolmas Logan (Matt Czuchry) Good Wifen tähti.

Sarjassa vilahtaa sellaisiakin 2010-luvun tv-kasvoja kuin Jon Hamm (Mad Men), Rami Malek (Mr. Robot) ja Krysten Ritter (Jessica Jones).

Hahmokaarti on valtava: Stars Hollow’n eksentrisestä populaatiosta nousee kausien aikana helposti tusina hauskoja ja koskettaviakin hahmoja, joihin kasvaa kiinni.

Ehdoton suosikkini on outo, nolo ja niin samastuttava nörtti Kirk (Sean Gunn). Kannoilla tulevat esimerkiksi tanssikoulun diiva Miss Patty (Liz Torres), kaupunkia tyrannin lailla johtava ja totaalisen raivostuttava miesselittäjä Taylor (Michael Winters) ja mestarikokki Sookie (Melissa McCarthy).

Aika nopeasti selviää, ettei Gilmoren tytöt viittaa pelkästään Lorelaihin ja hänen tyttäreensä Roryyn.

Kolmas Gilmoren tyttö on Emily, Roryn isoäiti ja Lorelain äiti. Hyväosainen, muita ylenkatsova seurapiirirouva näyttäytyy aluksi aivan mahdottomana tyyppinä, mutta Kelly Bishopin hienon näyttelijäntyön ja käsikirjoituksen ansiosta hän nousi yllättäen suosikkihahmokseni.

Kun Lorelai tulee teininä raskaaksi samaan omistavaan luokkaan kuuluvalle poikaystävälleen Christopherille, Emily ja Lorelein isä Richard painostavat paria naimisiin. Kun Lorelai ei suostu, hän hylkää Christopherin, vanhempansa ja näiden tarjoaman rahallisen tuen.

Asetelmassa näkyy kaksi sarjan hahmoja olennaisesti määrittävää asiaa: suhde rahaan ja seksiin.

Sarja alkaa kun Rory pääsee Chiltonin eliittikouluun. Se on ensimmäinen askel kohti äidin ja tyttären yhteistä unelmaa eli Harvardin yliopistoa ja toimittajan uraa. Mutta koska ollaan Yhdysvalloissa, koulu maksaa eikä hotellissa työskentelevällä Lorelailla ole siihen varaa.

Näin päähahmot löytävät itsensä hattu kourassa Gilmoren kartanon prameilta ovilta, ja isovanhempien kanssa tehdään diili: Rory saa rahat kouluun jos suku kokoontuu joka perjantai yhteiselle illalliselle.

Jos tämä kiristys kuulostaa epäilyttävältä, onneksi olkoon, sanoisi Lorelai: pääsit juuri jyvälle siitä, mistä Gilmoren klaaniin kuulumisessa on kyse.

Tässä lisää asioita, jota riemastuttivat ja raivostuttivat sarjassa (VAROITUS! Spoilereita koko sarjan mitalta):

PIKKUKAUPUNGIN IDYLLI JA PORVARILLISUUS

Yksi sarjan viehätys on siinä, ettei Stars Hollow’ssa puhuta mistään sodista tai muista kauhuista vaan asiat pidetään simppeleinä. Ilmastonmuutoksestakin muistuttaa vain alkukausina asiakkailleen saarnaava kahvilanpitäjä Luke (Scott Patterson). Jossain vaiheessa käsikirjoittajat unohtivat Lukenkin maailmanpelastusvimman kokonaan ja keskittyivät pelkkiin ihmissuhdejuttuihin.

Tekijät tuntuvat olevan sarjan idyllimäisyydestä hyvin perillä, koska musiikkiraidalla kuullaan tämän tästä itseironiselta kuulostavaa lallatusta. Kun aloitin sarjan katsomisen, yritin pitää kirjaa jokaisesta ”lälläläästä” ja ”pappapaasta”, mutta sekosin jossain vaiheessa laskuista – niitä tulee arviolta 200.

Hauskasti Lorelai yrittää paeta porvarillisen kotinsa kahleita ja päätyy sinne aina takaisin. Hän kasvattaa Rorysta itsenäistä ja kunnianhimoista uranaista. Ironista on, että näillä eväillä Rory päätyy Yalen huippuyliopistoon eli tismalleen sinne, minne porvarissuvun statusta vaalivat isovanhemmat hänet halusivatkin.

IHANA ÄITI-TYTÄR-SUHDE

Vaikka miehet vaihtuvat, sarjan tärkein suhde on Roryn ja Lorelain välinen. Liikutuin kyyneliin kun Rory valmistuu Chiltonista ja ylistää päättäjäispuheessa äitiään (3. kausi 22. jakso).

Rosoa tulee kun kaikki ei menekään putkeen, kuten ei elämässä yleensä. Rory pettää, jättäytyy pois yliopistosta, varastaa luksusveneen, saa ehdollisen vankeusrangaistuksen ja on melkein valmis luopumaan unelmastaan, koska vallakas mies käskee häntä tekemään niin. Tilanne äityy niin pahaksi, että äidin ja tyttären välille tulee pitkä välirikko.

Se teki sarjasta paljon paremman, sillä aluksi niin täydellisestä Rorysta ja Lorelaista tulee inhimillisempiä ja äiti-tytär-suhde lujittui.

OUTO SUHDE RUOKAAN JA LIIKUNTAAN

”En voi syödä noin ja näyttää häneltä”, Lorelaita kommentoi yksi sarjan ainoita rodullistettuja hahmoja, selvästi homoksi tulkittava ja ihanaakin ihanampi Michel (1. kausi 14. jakso). Kotisohvalla kuoro huutaa: ”Niinpä!”

Lukemattomia rivejä on kirjoitettu Gilmoren tyttöjen perverssistä suhteesta ruokaan. Ensinnäkin kummankin pahe on kahvi, jota ryystetään litroittain (ja se selittää osin nopean puhetahdin).

Toiseksi Lorelai ja Rory eivät koskaan kokkaa vaan tilaavat aina noutoruokaa, useimmiten jotain rasvaista, sokerista ja montaa eri lajia.

Bileet gilmorelaisittain tarkoittavat esimerkiksi leffailtaa, jossa tarjoillaan hampurilaisia, pizzaa, kiinalaista, nachoja ja vaahtokarkkeja (4. kausi 20. jakso):

Outoa tästä tekee se, ettei heidän koskaan nähdä syövän ruokia, korkeintaan haukkaavan vähän ranskalaista. Tämä on viihteen kuluttajille tuttu kuvio: hahmot eivät ennätä kaikelta puhumiselta ja juonen kuljetukselta syömään.

Gilmoren tytöissä ruoasta kuitenkin tehdään niin iso numero, että sen totaalisessa syömättä jättämisessä on jotain outoa. Onko Lorelailla ja Rorylla syömishäiriö?

Se tulee mieleen, koska molemmat ovat myös avoimen liikuntavihamielisiä. Useimpien elimistö toimii niin, että jos syö pelkkää roskaruokaa eikä liiku, se näkyy ennen pitkää vartalossa. Ehkä Rorylla ja Lorelailla on vain todella hyvät geenit?

Toisaalta ehkä tekijät halusivat kritisoida 90-lukulaista kauneuskäsitystä, jonka mukaan naiset syövät salaattia ja kuntoilevat kaikki päivät.

Lorelei toteaakin Lukelle kuin silmäniskuna (2. kausi 13. jakso):

”Naiset eivät syö ollenkaan, he vain katsovat ruokaa ja hyppäävät juoksumatolle.”

SEKSIVIHAMIELISYYS

Suomalaiselle Gilmoren tyttöjen vanhoilliset seksiasenteet näyttäytyvät pahimmillaan masentavina. Kuten Silvia Hosseini uudessa Tulva-lehdessä (3–4/2016) osuvasti analysoi, tyttöjen seksuaalisuutta valvotaan sarjassa ankarasti ja tätä valvontaa pidetään luonnollisena.

Lorelai käyttää koko alkusarjan hyväkseen psyykkistä yliotettaan tyttäreensä ja maanittelee tätä pidättäytymään seksistä. Kun Rory harrastaa ensimmäisen kerran seksiä, se tapahtuu toisen naisen kanssa naimisissa olevan Deanin kanssa ja Lorelai vieläpä yllättää heidät. Seuraa ahdistava kohtaus, jossa Lorelai sättii tytärtään.

Kun Rory pitää Yalesta taukoa ja asuu hetken Emily ja Richard Gilmoreilla, he pyytävät paikalle papin pitämään Rorylle puheen ”koskemattomuuden varjelemisesta” – onneksi Rory ei alistu vaan täräyttää papille, että se laiva seilasi jo.

Minua häiritsi oikeasti se, miten paljon sarjassa huoritellaan, useimmiten vitsillä mutta silti. Jos nainen haluaa, hän on ”slut”.

Ei-haluaminen on normi.

Kaikista järkyttävintä on Roryn bestiksen, korealaistaustaisen Lane Kimin (Keiko Agena) kohtalo. Ankaran uskonnollisen äitinsä pelottelema Lane ei harrasta seksiä ennen kuin menee naimisiin bändikaverinsa Zachin kanssa. Eka kerta on pettymys, josta Lane luonnollisesti päättelee, ettei seksin kuulukaan olla kivaa ja siitä olisi voinut pidättäytyä vielä vähän pidempään.

Sarjan puolustukseksi tämä ankea juonenkäänne tulee kulman takaa 7. kaudella, jolla Amy Sherman-Palladino ja käsikirjoittajamiehensä Daniel Palladino oli pelattu sarjasta ulos palkkariitojen takia. Se selittää, miksi viimeinen kausi on niin äkkiväärää tunnevuoristorataa.

Saarnauksen kruunaa se, että Lane alkaa odottaa kaksospoikia – yhden seksikerran jälkeen.

Jos tätä jaksoa ei näytetä Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeellä kouluissa, ihme!

FEMINISTINEN SARJA?

Gilmoren tytöt ovat itsenäisiä ja kykeneviä naisia, joten sarjaa pidetään usein feministisenä. Esimerkiksi Emily Gilmore herää pikku hiljaa siihen, että hän on järjestänyt koko elämänsä niin, että aviomies Richard voi tehdä töitä ja huidella miten huvittaa. Kun Richard ei suostukaan jäämään eläkkeelle vaan aloittaa toisen työuran, Emily huomaa olevansa tarpeeton.

Roryn ensirakkaus Dean on konservatiivi, joka toivoo Rorysta kotirouvaa ja kokkia. Kun Rory tajuaa tämän, hän alkaa etääntyä Deanista.

Lopulta kovien ponnistelujen jälkeen sarja päätyy siihen, että Rory vastaa kieltävästi Loganin kosintaan ja nousee presidenttiehdokas Barack Obaman vaalikampanjabussiin osana tämän pressijoukkiota – hauskasti hänen ”pestinsä” päättyi tietyllä tapaa vasta nyt, Obaman 2. kauden loppuun ja Trumpin valtaannousuun. Se on hyvin rorymainen liike.

Ongelmallisena voidaan pitää sitä, että Gilmoren tyttöjen feminismi on valkoista ja hyväosaista. Aina hädän hetkellä hahmot saavat apua rikkaalta suvultaan, eli kellään ei ole koskaan oikeasti pulaa mistään.

Sarjassa on yllättävän paljon ”läskipuhetta”, toisten vartaloiden haukkumista ja kadehtimista. Esimerkiksi Lorelai, joka on itse pitkä ja tavattoman hoikka, kommentoi raskaaksi tulemista moneen otteeseen ”loistavana tilaisuutena naiselle olla läski”, mikä kuulostaa aika lannistavalta.

Yale Daily News -toimituksessa työskennellessään Rory saa tehtävän kirjoittaa repäisevän tanssiarvion ja päätyy haukkumaan liian pienessä tutussa tanssivaa ballerinaoppilasta ”virtahevoksi” (4. kausi 8. jakso). Samalla Rory oppii, millaista palautetta tuollaisesta kritiikistä voi kritiikin kohteilta saada (vastaus=tulista).

PARIS GELLER = KOKO SARJAN SANKARI?

Liza Weilin esittämä Paris tuodaan sarjaan kunnon pahiksena ja Roryn kilpailijana. Paris on televisiohistorian aggressiivisimpia naishahmoja, kovaääninen, kyynärpäitään käyttävä ja laskelmoiva pyrkyri. Tällaiset naishahmot ovat pelottavia, vaikka he toimivat tismalleen kuten miesvastineensa ovat tehneet vaikka kuinka kauan.

Kavahdin aluksi Parisia, mutta pikku hiljaa kasvoin pitämään hänestä oikeasti. Paris ei pääse Harvardiin ja romahtaa sen takia julkisesti. Parisista ei tule vuosikurssinsa priimusta vaan Rory saa sen kunnian. Paris ei syty söpöstä ja älyttömän kivasta ekasta poikaystävästään vaan heittäytyy salasuhteeseen kuusikymppisen professorinsa kanssa, joka kuolee.

Lopulta iloitsin aidosti kun Parisille käy hyvin: hänet hyväksytään sekä lääkikseen että oikikseen eikä hänen tarvitse tehdä kompromisseja rakkauselämänsä suhteen.

Ehkä Gilmoren tyttöjen feministisin asia on antaa Parisin, niin paljon tarvinneen tytön, tulla onnelliseksi.

LUKEN JA LORELEIN TÄHTIIN KIRJATTU ROMANSSI

Gilmoren tyttöjen alkubiisi päättyy legendaariseen kohtaukseen, jossa äiti ja tytär Gilmore höpöttelevät kahvilan pöydän ääressä ja Luke häärii hiljaa taustalla:

Vasta kun olin katsonut koko sarjan viimeisen jakson viimeisen minuutin, ymmärsin, että siinä oli koko sarjan idea!

Flanellipaitaan pukeutuva ja lippistä käyttävä Luke Danes ja Lorelai tulevat aivan eri yhteiskuntaluokista, mutta heidät on tarkoitettu yhteen. Jatkuva, tulinen sanailu vetää hahmoja toisiaan kohden, vaikka muita ihastuksia tulee ja menee.

Tästä kertoo jo sekin, että Luke kysyy heti sarjan alussa (1. kausi 6. jakso) Lorelain kättä, toki leikillään.

Kun pari viimein päätyy yhteen ja Lorelai kosiikin Lukea (5. kausi 22. jakso), kiljahdin ilosta. Kun suhde romuttui, vaivuin syvään alakuloon.

Sarjan läpäisevä jännite pysyy aivan loppuun saakka: Valitseeko Lorelai rinnalleen Luken, joka on tukenut häntä koko matkan, vai Christopherin eli Roryn biologisen isän?

Viimeinen kuva summaa yhden televisiohistorian suurista pareista ja vakuuttaa minutkin lopulta siitä, että Gilmoren tyttöjen tärkein taustatuki ei sittenkään ollut raha.

Ei, se oli Luke.

Kuukausia kestäneen, pakahduttavan ja välillä myös uuvuttavan Gilmoren tytöt -maratonin jälkeen olo on tyhjä. Mutta ei kauaa: Amy Sherman-Palladinon kätilöimät neljä täysin uutta jaksoa pamahtavat Netflixiin 25. marraskuuta!

Jännittävää on, että vanha jengi palaa, myös Melissa McCarthy, joka on menestynein sarjan näyttelijöistä. Se, jota tulee todella ikävä, on sympaattinen pappa-Gilmore: näyttelijä Edward Herrmann kuoli vuonna 2014.

Variety-elokuvalehdelle Sherman-Palladino paljasti, että oli aikanaan kirjoittanut valmiiksi neljä legendaarista sanaa, joihin hän halusi sarjan päättää. Toive ei koskaan täyttynyt, koska sarjan luoja pelattiin ulos sarjasta viimeisellä kaudella.

Nyt Gilmoren tytöt on palannut, jotta tuo toive saisi täyttymyksensä.

Mitkä ne sanat ovat?

”I love you mum”?

Vai sittenkin ehkä ruoalla herkutteluun sopivasti ”Cheese balls are great”?

Gilmore Girls: Vuosi elämää Netflixissä.

Korjattu 11.41: Myös Melissa McCarthy nähdään uusissa jaksoissa. Lisätty myös Tulva-kirjoittajan nimi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 2. 2

  Susikoira Roi, Puhtaat valkeat lakanat, Far Out – Äänestä, mille suomalaiselle tv-ohjelmalle pitää saada jatkokausia

 3. 3

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 4. 4

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 8. 8

  Azealia Banks saapuu viimein Suomeen – perunut kolme aiempaa esiintymistään

 9. 9

  Pikatesti: We Got Beef muuttui Jackie-pizza-baariksi, eikä se ole ollenkaan hullumpi juttu, sillä nämä pizzat maistuvat

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susikoira Roi, Puhtaat valkeat lakanat, Far Out – Äänestä, mille suomalaiselle tv-ohjelmalle pitää saada jatkokausia

 2. 2

  Pikatesti: We Got Beef muuttui Jackie-pizza-baariksi, eikä se ole ollenkaan hullumpi juttu, sillä nämä pizzat maistuvat

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 4. 4

  Azealia Banks saapuu viimein Suomeen – perunut kolme aiempaa esiintymistään

 5. 5

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 7. 7

  Katsojia kärrätään nyt teattereista Jäämeren rannalle ja minibussilla ympäri Helsinkiä – Uusi teatteriesitys taas kestää 12 tuntia ja läpi yön

 8. 8

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 9. 9

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 10. 10

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 9. 9

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 10. 10

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 2. 2

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 3. 3

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 4. 4

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 5. 5

  Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

 6. 6

  Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

 7. 7

  Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

 8. 8

  Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

 9. 9

  Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

 10. 10

  Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 2. 2

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 3. 3

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 4. 4

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 5. 5

  Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

 6. 6

  Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

 7. 7

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 8. 8

  Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

 9. 9

  Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

 10. 10

  Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 8. 8

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 9. 9

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää