Nyt.fi    |   Nyt.fi

Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

Tänä iltana Helsingin Töölössä piti soittaa isänmaallista musiikkia, itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Toisin kävi.

Isänmaallisuus on esiintyjän Pyhä Kuolema kohdalla nimittäin sitä äärimmäistä lajia.

Kun tieto konsertista tuli julkisuuteen, alkoi kansalaiskampanja Suomalaisuuden liiton järjestämän esiintymisen perumiseksi. Elannon omistama William K. sai paljon palautetta tapahtumasta.

Palautteen johdosta konsertti peruttiin. Fasismia vastustavan Varis-verkoston verkkosivuilla on julkaistu Facebook-kirjoitus, jossa Suomalaisuuden liitto siteerasi Elannon perusteluita konsertin peruuttamiseen:

“HOK-Elanto haluaa tunnetusti esiintyä suvaitsevaisuuden ja eri kansanryhmien yhteisymmärryksen puolesta. Olemme todenneet, että yhtye Pyhä Kuolema ei vastaa näitä arvoja ja siksi itsenäisyyspäivän keikka on peruttu.”

Suomalaisuuden liitto poisti tapahtuman FB-sivun, jolla lainattu teksti oli julkaistu. Suomalaisuuden liitto ei pidä Pyhän Kuoleman sanoituksia poliittisina ja valitsi esiintyjän vain sen musiikin perusteella. Liitto peruutti esiintymisen heti kuultuaan artistin yksityiselämän yhteyksistä äärioikeiston kanssa.

Suomessa on useita bändejä, joiden sanoituksissa ilmenee äärioikeistolainen maailmankuva. Osa on avoimen rasistisia. Osa sanoo suoraan olevansa natseja. Osa käyttää kuvastoa lavaesiintymisissään ja sanoituksissaan, mutta irtisanoutuu poliittisesta sanomasta. Osalla näyttäisi olevan yhteyksiä suomalaisiin äärioikeistoliikkeisiin, osalla ei.

Äärioikeistolaiseksi luokiteltavia konsertteja järjestetään Suomessa ilmeisesti epäsäännöllisen säännöllisesti.

Konsertit järjestetään pääosin julkisuudelta piilossa.

Ensi lauantaina jossain päin Etelä-Suomea järjestetään ”Suomi 99 vuotta – Itsenäisyysjuhla”.

Tapahtuman tiedoissa lukee vain ”Lauantaina 10.12.2016 Etelä-Suomessa, Lisätiedot: kysy kaverilta joka tietää!”

Suomalaisia bändejä keikalla ovat Vapaudenristi ja Urban Threat. Mukana on myös esiintyjät Virosta ja Puolasta.

Tapahtumasta tiedotettiin muun muassa whiterebelsfinland-blogissa. Samassa blogissa on ilmoituksia useista samantapaisista konserteista aiemmin tänä vuonna.

Äärimmäisimmästä päästä on törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäiltynä olevalle Suomen Vastarintaliikkeen jäsenelle Jesse Torniaiselle lokakuussa järjestetty tukikonsertti.

Niin, luit oikein. Vakavasta henkirikoksesta syytetty, äärioikeistolaiseen liikkeeseen kuuluva mies ansaitsi joidenkin mielestä tukikonsertin.

Tukikonsertissa esiintyivät Mistreat, Goatmoon, Civic Duty, Marder, Vapaudenristi ja Liittoneuvosto. Ilmoituksessa luki tapahtumapaikkana – joulukuun tapahtuman tapaan – ”Etelä-Suomi”, päivämäärä 7.10.2016 ja lipun hinta. Lopussa oli tieto ”Lisäinfot” ja mailiosoite.

Näin äärioikeistolaisia konsertteja nykyisin järjestetään Suomessa. Netissä julkaistaan ilmoitus tapahtumasta, usein juuri blogeissa tai keskustelupalstoilla. Ilmoituksessa on sähköpostiosoite, johon pitää ilmoittautua ennakkoon. Vain ilmoittautumalla saa tarkat tiedot tapahtuman paikasta ja ajasta.

Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon tällaisia konsertteja järjestetään, ei ole. Liikehdintä äärioikeistossa on tällä hetkellä aktiivista Suomessa.

Äärioikeistolaisia tai sellaiseksi ainakin tulkittavissa olevia yhtyeitä on monessa musiikkigenressä.

Yksi äärioikeistolaisen musiikin genre on RAC.

RAC tulee sanoista ”Rock against communism”, eli rock kommunismia vastaan. RAC-yhtyeet ovat kuitenkin usein sanoituksiltaan äärioikeistolaisia ja rasistisia.

Suomalainen Marder luokittelee itsensä tähän tyylilajiin.

Marderin FB-sivulta löytyy tänä vuonna kuvattu video bändin keikalta. Laulaja johtaa yleisöä ”Heil”” huutoihin ja natsitervehdykseen.

Tukikonsertin esiintyjistä myös Civic Duty ja Vapaudenristi on luokiteltu RAC-bändeiksi.

Goatmoon on sen sijaan black metal -yhtye.

Black metal on metallimusiikin äärimmäisimpiä genrejä. Se on marginaalinen musiikin alalaji, joka on perinteisesti ollut ideologialtaan avoimen satanistista. Jotkut black metal -yhtyeet ovat myös käyttäneet musiikissaan ja esiintymissään fasistisia ja kansallissosialistisia teemoja ja symboleita.

Kyse on NSBM:stä, ”national socialist black metallista”, eli kansallissosialistisesta black metallista. Tätä aihetta sivuaa tänä syksynä ilmestyneessä Pirunkehto-kirjassaan myös Tero Ikäheimonen.

Ikäheimosen kirja on hyvin perusteellinen, laaja ja kiinnostava selvitys suomalaisen black metallin historiasta ja keskeisistä tekijöistä. Siihen on haastateltu noin viittäkymmentä lajin tekijää ja vaikuttajaa. Fasismi on vain hyvin pieni juonne black metallin ideologisessa kokonaisuudessa.

Se on kuitenkin todellinen ilmiö.

NSBM kehittyi 1990- ja 2000-luvuilla. Monet perinteisen satanistisen black metallin kannattajat eivät pidä sitä aitona black metallina. Niin, aitoudesta todellakin jaksetaan vääntää kättä, jopa naurettavuuteen asti. Kaikki eivät taida aitous-retoriikkaa edes ottaa tosissaan.

Kansallissosialistinen black metal on marginaalin marginaalissakin pieni ryhmä. Suomessa voisi veikata olevan ehkä joitain satoja ihmisiä, jotka ovat näitä yhtyeitä koskaan edes kuulleet.

Yhteyttä black metallin ja RAC:n välillä haetaan. Viime toukokuussa järjestettiin ”Barbarism Returns! Black metal and RAC Unity ” -konsertti. Sen esiintyjät ja niiden kuvailut, suomeksi käännettyinä, mainoksessa olivat seuraavanlaiset:

Fatherland (kansallissosialistista black metallia), Sielunvihollinen (anti-islamistista black metallia) ja Pylvänäinen (RAC).

Pirunkehdon kirjoittanut Tero Ikäheimonen vastaa kysymyksiin sähköpostitse.

Hän sanoo, että black metal -yhtyeiden esiintyminen äärioikeiston järjestämissä tilaisuuksissa on harvinaista ja että esiintymässä on yleensä juuri Goatmoon.

Ikäheimosen haastattelemasta noin viidestäkymmenestä alan tekijästä vain kahden kohdalla tuli esille äärioikeistolainen poliittinen kanta.

Selkeimmin kantansa ilmaisee Jaakko Lähde, taiteilijanimeltään BlackGoat Gravedesecrator. Hän on käytännössä yhtye Goatmoon.

Goatmoon kuvastaa sitä, miten mutkikkaasta aiheesta on kyse. Lähde huudattaa yleisöään Sieg Heil -huutoihin ja innostaa näitä tekemään natsitervehdystä. Ikäheimosen haastattelussa hän sanoo olevansa poliittisesti ”umpinatsi”. Mutta bändi ei hänen mielestään ole natsibändi, vaikka välillä sieg heiliä huudetaankin.

Ikäheimonen kirjoittaa kirjassaan suoraan, että hänen mielestään Lähde vain saivartelee:

”Goatmoonin live-esiintymisistä on kehittynyt omanlaisiaan spektaakkeleita, joi­den aikana meno on kuin Nürnbergissa 1935: natsiliput liehuvat ja sieg heil -huudot raikuvat. BlackGoatin näkemys siitä, että hänen henkilökohtainen vakaumuksensa ja Goatmoonin ideologinen ulottuvuus ovat kaksi eri asiaa, tuntuu viimeistään yhtyeen noustessa lavalle turhalta saivartelulta.”

Tässä video natsitervehdyksistä Goatmoonin keikalla Hammer Open Air -festivaalilla vuonna 2010.

Sieg heilit eivät ole jääneet historiaan. Viime huhtikuussa Italiassa, ainakin tämän festivaaliraportin mukaan, Goatmoon aloitti esiintymisensä huutamalla ”We are Goatmoon from Finland! Sieg Heil!”

Tästä syystä Goatmoonin esiintyminen peruttiin Black Flames of Blasphemy -tapahtumassa Helsingin Gloriassa vuonna 2012. Yhtye esiintyi kuitenkin tapahtumassa salanimellä Sarven Varjo.

Toinen suomalainen black metal -muusikko, jonka kohdalla on jo parinkymmenen vuoden ajan keskusteltu fasismista, on Lauri Penttilä, taiteilijanimeltään Satanic Tyrant Werwolf. Hänen yhtyeensä Satanic Warmaster on Suomen todennäköisesti tunnetuin black metal -yhtye tällä hetkellä.

Penttilä käytti natsi-Saksaan viittaavaa kieltä vuonna 2001 ilmestyneellä Strength and Honour -levyllä. Hän kertoo Ikäheimosen kirjassa olleensa yllättynyt miten voimakkaasti fasistisiin teemoihin sanoituksissa reagoitiin. Paljon voimakkaammin kuin satanismiin.

”Sehän toisaalta oikein innosti siihen, että pitää sanoa mahdollisimman raisusti. Mitä järkeä sanoa, että ’minä olen oman maailmani jumala ja teen itsestäni mitä haluan’, kun voit huutaa sieg heil – ja silloin oikeasti kaikki katsovat juuri sinua? Olet niin korkealla pöntöllä puhumassa, ettei mitään rajaa.”

Ikäheimonen vastaa sähköpostissa kysymykseen siitä kuinka merkittävä rooli fasismilla on suomalaisessa black metallissa. Yleistäminen olisi virhe. Black metallin harrastajissa kyse on ”erittäin sekalaisesta seurakunnasta, jonka motiivit toimia alakulttuurin parissa joko kuuntelijana tai muusikkona, aktiivisena tai vähemmän aktiivisena, vaihtelevat suuresti. Black metallissa on läsnä voimakas ideologisuus, mutta missään nimessä se ideologia ei ole yhtenäinen.”

Keskeisin black metallin ideologia on Ikäheimosen mukaan satanistiset arvot, kuten äärimmäinen yksilöllisyys. Sellaisena satanismi on ristiriidassa oikeastaan kaikenlaisten poliittisten liikkeiden kanssa.

Kukaan genren muusikko ei Ikäheimosen tiedon mukaan ole ollut myöskään syytteessä rasistisista rikoksista. Muista rikoksista kylläkin.

”Tietääkseni kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei ole koskaan kotimaisia black metal -muusikoita oikeudessa syytetty saati syylliseksi todettu”, Ikäheimonen vastaa sähköpostissa. ”Black metal -yhtyeisiin liittyvät rikostapaukset ovat kulkeneet pääasiassa nimikkeillä tuhotyö ja hautarauhan rikkominen.”

Lähinnä on siis kaadettu hautakiviä.

Ikäheimonen vastaa vielä kysymykseen äärioikeiston ja black metallin tekijöiden yhteyksistä. Hänen mielestään black metal ei istu äärioikeiston omaksi musiikiksi.

”Black metal on jo pelkästään musiikkina niin poissulkevaa ja alakulttuurina niin monitahoinen ja -tulkintainen, ettei ainakaan toistaiseksi kotimainen aktiivinen äärioikeisto ole sitä omakseen kokenut.”

Lauri Penttilä, Satani Tyrant Werwolf, kieltäytyi haastattelusta tästä aiheesta. Pyysimme häneltä perusteluja kieltäytymiseen. Hän kirjoitti tämän vastauksen:

”Black Metallilla ei ole mitään tekemistä keskivertoihmisen arvomaailman kanssa, eikä se kanna syyllisyyttä eriarvoisuudesta, kärsimyksestä tai epäoikeudenmukaisuudesta. Tämän vuoksi en ota osaa uskomme, elämäntapamme, ilmaisumme ja taiteemme merkityksettömään demonisointiin – me olemme olleet demoneja jo aikojen alusta asti, ja tulemme aina olemaan.”

Oikaisu 6.12 kello 11.05: Juttuun on korjattu, että lainattu FB-kirjoitus oli tapahtuman FB-sivulla, ei Suomalaisuuden liiton sivulla. Juttuun lisätty myös Suomalaisuuden liiton näkemys itsenäisyyspäivän konsertin peruuntumisesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fasismi
 • Äärioikeisto
 • Musiikki
 • Kotimaa
 • black metal
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

 2. 2

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 3. 3

  Pikatesti: Edesmenneen Mbarin omistajan uusi paikka Merikerho on terassilaiva Sörnäisten rannassa – kuhinaa riittää

 4. 4

  Arviossa Kampissa sijaitseva Masterchef-voittajan ravintola Kungfu Kitchen, jossa ruoka on laatuun nähden tyyristä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 6. 6

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 7. 7

  Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

 8. 8

  Uudessa näyttelyssä kuvia uskalluksesta: mukana pyörätuolilla liikkuva Elina Ino, joka poseeraa kuningaspythonin kanssa

 9. 9

  Kirjoista pitävää Samia Game of Thronesissa esittävä John Bradley kertoo, kuinka hakatuksi tuleminen on kauheaa – näyttelijällekin

 10. 10

  Miltä ääniharhat kuulostavat? Miltä tuntuu saada otsaansa hullun leima? Tabufestivaalilla pohditaan, onko normaalia olla mielisairas

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 2. 2

  Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

 3. 3

  Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

 4. 4

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 6. 6

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 7. 7

  Miltä ääniharhat kuulostavat? Miltä tuntuu saada otsaansa hullun leima? Tabufestivaalilla pohditaan, onko normaalia olla mielisairas

 8. 8

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 9. 9

  Arviossa Kampissa sijaitseva Masterchef-voittajan ravintola Kungfu Kitchen, jossa ruoka on laatuun nähden tyyristä

 10. 10

  Kirjoista pitävää Samia Game of Thronesissa esittävä John Bradley kertoo, kuinka hakatuksi tuleminen on kauheaa – näyttelijällekin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 2. 2

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 3. 3

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 5. 5

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 8. 8

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 9. 9

  Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

 2. 2

  Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

 3. 3

  Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

 4. 4

  Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

 5. 5

  Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

 6. 6

  Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

 7. 7

  Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

 8. 8

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 9. 9

  Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

 10. 10

  Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 2. 2

  Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

 3. 3

  Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

 4. 4

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 5. 5

  HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

 6. 6

  Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

 7. 7

  Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

 8. 8

  Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

 9. 9

  Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

 10. 10

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 6. 6

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 11. Näytä lisää