Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

Mitä kirjoja kannattaa lukea, jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on? No, esimerkiksi näitä.

Mitä kirjoja kannattaa lukea jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on?

Mikä kirja sai sinut muuttamaan mielipidettäsi?

Kysyimme tätä Nytin lukijoilta, ja saimme häkellyttävät määrät vastauksia kymmeniltä eri tyypeiltä Facebookin, kännykkäsovelluksen ja sähköpostin kautta – suurkiitokset niistä!

Vastauksista välittyivät vahvat ahaa-elämykset. Moni oli kokenut ajatuksiensa ja maailmankuvansa muuttuneen täysin kirjan lukemisen kautta.

Moni kertoi samastuneensa toisen asemaan kirjan kautta. Tätä havaintoa tukee myös vuonna 2013 julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Mekaniikka on yksinkertainen: Lukeminen kehittää niin sanottua mielen teoriaa eli ymmärrystä siitä, että muilla ihmisillä on omat ajatuksensa, uskomuksensa, toiveensa ja tunteensa.

Siten se opettaa asettumaan toisen asemaan.

”Voisi ajatella, että kompleksisella ja laajalla kaunokirjallisella teoksella on paljon enemmän syvällisiä vaikutuksia kuin vaikka verkossa leviävällä, tunteita herättävällä meemillä”, sanoo kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta.

”Kaunokirjallinen, hienosti kirjoitettu teos vaatii huomattavasti enemmän tulkintaa kuin vaikka itkettävä Enkeli-Elisan tarina.”

Mäkelä arvelee, että vaikuttavissa kirjoissa on usein ratkaisemattomia asioita ja horjuntaa eri vaihtoehtojen välillä. Ne jättävät lukijansa päättämättömyyden tilaan, koska niissä ei tarjota mitään oikeita tai helpottavia ratkaisuja.

Seurauksena ihminen voi ymmärtää paremmin elämän monitahoisuutta, vaikeuksia ja päättämättömyyttä.

Tässä tulevat siis Nytin lukijoiden valitsemat kirjat, jotka muuttavat mielipiteitä!

Jokaisessa kohdassa mukana myös yksi perustelu, miksi kirja on valittu.

Linus Jonkman: Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous (2015)

Synopsis: Ekstrovertit ovat hallinneet maailmaa introverttien kustannuksella, mutta sen on aika muuttua. Jonkmanin self-help-kirja antaa ohjeita, miten introvertit pääsevät paremmin esille työpaikalla.

”Teos auttoi ymmärtämään hetkellisesti paremmin introverttiystäviäni ja antoi uusia näkökulmia itselle vastakohtaiseen käytökseen.”

Jodi Picoult: Yhdeksäntoista minuuttia (2008)

Synopsis: Kirja käsittelee fiktiivistä koulusurmaa amerikkalaisessa pikkukaupungissa ja keskittyy siihen johtaviin tapahtumiin.

”Laittoi todella miettimään koulusurmia useasta eri näkökulmasta ja kokemuksesta. Pidän kirjoista, joissa samaa tarinaa kerrotaan useilla kertojaäänillä. Se auttaa ymmärtämään miten yksilöllisesti ja eri tavoin ihmiset asioita kokevat.”

Åsne Seierstad: Yksi meistä. Kertomus Norjasta (2014)

Synopsis: Anders Behring Breivikin oikeudenkäyntiä seurannut toimittaja kertoo Breivikin ja tämän uhrien elämästä.

”Avasi ehkä hiukan ajatuksia siitä, mitkä asiat johtivat Breivikin surmaamaan useita ihmisiä. Oli raskasta ja kamalaa lukea kyseinen teos, mutta myös todella opettavaista. Ennen ajattelin suoraan, ettei Breivikiä voi edes sanoa ihmiseksi, mutta Yksi meistä avasi silmiä hiukan sille, minkälainen elämä hänellä on takanaan.

Toisaalta sai myös huolestumaan yhä enemmän muun muassa somessa esiintyvästä vihapuheesta - paljon samanlaisia ajatuksia oli myös Breivikillä ennen veritekojen toteuttamista, mitä lukee useiden kirjoittavan netissä päivittäin.”

Doris Lessing: Hyvä terroristi (1985)

Synopsis: Kolmekymppinen talonvaltaaja ajautuu terroritekoihin 1980-luvun Lontoossa.

”Avasi nuorena silmiä, terroristikaan ei todennäköisesti noin vaan päätä tehdä pahaa, vaan uskoo olevansa hyvän asialla.”

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (2016)

Synopsis: Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen kokosi erilaisten kiinalaisperheiden tarinat yksiin kansiin. Miten yhden lapsen politiikka vaikuttaa edelleen kiinalaisten elämään?

”Kirja, joka avasi silmäni. Vaikka edelleen pidän yhden lapsen politiikkaa ja nykyistä kahden lapsen politiikkaa räikeänä ihmisoikeusongelmana, osaan nähdä kolikon toisenkin puolen. Kirjassa kiinalaiset kertovat kamalia tarinoita siitä, miten valtion syntyvyydensäätely tunkeutui perheiden elämään väkisin ja pakotti lapsia abortoitaviksi. Äideille jäi pysyvät traumat.”

”Kirjaa varten on myös haastateltu kiinalaisia, joiden mielestä yhden lapsen politiikassa oli jotain hyvääkin. Erään perheen tytär pääsi opiskelemaan, sillä perhe satsasi rahansa vain häneen. Muitakin hyviä näkökulmia on. Kiinan yhden lapsen politiikka oli julmaa ja raakaa, mutta Mannisen teoksen avulla opin näkemään asioita myös sellaisten kiinalaisten näkökulmasta, joiden mielestä politiikassa oli jotain hyvääkin.”

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)

Synopsis: Sotaa pakeneva albaaniperhe päätyy Suomeen, joka ei otakaan heitä ongelmitta vastaan. Perheenjäsenet kipuilevat kukin tavallaan.

”Hieno kirja siinä, miten hyvin se sai ymmärtämään seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin huojuntaa. Oli tosi helppoa ymmärtää ja myötäelää niitä henkilöhahmoja huolimatta siitä, että en ole koskaan erityisemmin kokenu olevani mitään muuta kuin hetero nainen.”

Mitch Albom: Tiistaisin Morrien luona (1997)

Synopsis: Kirjan kirjoittaja tapaa ALS-lihasrappeumatautiin sairastunutta entistä professoriaan joka tiistai, ja he käyvät filosofisia keskusteluja.

”Opetti ennen kaikkea asettumaan toisen ihmisen asemaan. Sekä luopumaan turhasta panikoimisesta. Kerrassaan opettavainen ja kaunis teos.”

Anneli Auer: Murhalesken muistelmat (2016)

Synopsis: Anneli Auer kertoo omasta näkökulmastaan, mitä Ulviran selvittämättömässä surmassa tapahtui.

”Ennen tätä kirjaa pidin Anneli Aueria varmasti syyllisenä niin murhaan kuin seksuaalirikoksiin, vaikken tapauksesta juuri otsikkoja enemmän ollut koskaan lukenutkaan. Kaveri suositteli kirjan lukemista ja rupesin hommaan hieman vastahakoisesti. Jäin kuitenkin koukkuun ja parin päivän kuluttua olinkin ahmaissut koko eepoksen. Samalla käsitykseni hommasta oli muuttunut täysin.

Tiedostan, että kirja on Anneli Auerin henkilökohtainen kertomus, eikä tapahtumat varmasti ole edenneet juuri hänen kokemallaan tavalla, mutta vasta nyt ymmärsin, kuinka uskomaton koko tapaus on ollut ja kuinka pahasti oikeusjärjestelmä on siinä kussut.”

Amy Tan: Keittiöjumalan vaimo (1991)

Synopsis: Amerikankiinalainen nainen kuuntelee Kiinassa syntyneen äitinsä elämäntarinaa.

”Koko se kulttuurien yhteentörmäys on kuvattu tosi hienolla tavalla kummankin taholta. Sitten kuitenkin isompi asia oli kuvaus äidin ja tyttären välisestä suhteesta: se oli varsinkin aluksi ihan helvetin ahdistava ja ärsyttävä, mutta sitten kuitenkin lopuksi tajusin, että miksi se äiti oli sellainen pomotteleva syyllistäjä.”

Jean P. Sasson: Prinsessa: Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa (1996)

Synopsis: Tosipohjainen tarina prinsessasta, joka taisteli Saudi-Arabian naista sortavia perinteitä vastaan.

”Avarsi huomattavasti näkökulmaani Saudi-Arabiasta ja islamilaisesta kulttuurista yleensäkin. Kaikki Lähi-idän maat eivät kärsi sodasta tai ole köyhiä, eikä jokainen muslimi ole väkivaltainen ja monet sikäläiset toimintamallit johtuvat kulttuurista.”

Nicholas Evans: Kylmät vuoret (2005).

Synopsis: Keskiluokkaisen perheen tytär löytyy jäätyneenä vuorilta. Kirjassa jäljitetään tapahtumia, jotka johtavat tähän hetkeen.

”Tässä oli paljon ajatusta siitä, minkä verran yhteisön paine ja hyväksytyksi tulemisen tarve voi vaikuttaa nuoren valintoihin ja mitä siitä pahimmillaan voi seurata.”

Kent Lindahl: EXIT – Irti natsismin kahleista (2002)

Synopsis: Yhden skinin ja natsin kasvukertomus ulos nykypäivän ääriliikkeestä.

”Avartava lukukokemus, ja jossain määrin ajankohtainenkin. Itselläni lukemisesta on varmaan kymmenen vuotta, ja onkin jo pitkään pitänyt ottaa uudestaan lukuun.”

Maria Jotuni: Huojuva talo (1963)

Synopsis: Suomalainen klassikkokuvaus avioliittohelvetistä, jossa mies on narsisti ja nainen tästä riippuvainen.

”Hieno hirveä kirja. Auttoi itseäni ymmärtämään millaista voisi olla elämä ja mitä se voi tehdä ihmiselle, kun parisuhdeväkivalta on koko ajan läsnä.”

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat (2013)

Synopsis: Nuoruudenrakastavaiset jättävät sodan runteleman Nigerian ja muuttavat siirtolaisina eri mantereille.

”Antoi uutta näkökulmaa siihen millaista on elää "afrikkalaisena" Yhdysvalloissa ja Englannissa. Sen lisäksi kirjassa oli mielenkiintoista kuvausta nigerialaisuudesta. Luulen tämän luettuani pystyväni nyt jälkikäteen ymmärtämään taas hieman paremmin vanhoja nigerialaisia kämppiksiäni opiskeluajoiltani Englannissa.”

Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? (2007)

Synopsis: Australialainen Amal on muslimi ja teinityttö, joka painii huivinkäytön, ihastuksien ja muiden ongelmien kanssa.

”Tämä nuortenkirja kertoo tavallisen muslimin elämästä enemmän kuin mikään islamin historiaa ja arvoja valottava tietokirja. Siinä muslimi ei ole uhri, päähenkilö ei kärsi väkivaltaisesta perheestä eikä missään ole terroristeja.”

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut (2012)

Synopsis: Tietokirja suomalaisen tuotantoeläimen teollissävytteisestä arjesta ja kuolemasta.

”Mullisti mieleni, minusta tuli heti kasvissyöjä ja se vaikuttaa minuun edelleen.”

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku (2016)

Synopsis: Kolmekymppinen Joona on taloudellisessa ahdingossaan päätynyt muuttamaan Helsingistä isänsä ja tämän vaimon Sirpan luo Kirkkonummelle. Samalla Joona yrittää saada loppuun kirjaprojektiaan.

”Superhyvä kuvaus kolmekymppisten sukupolven joidenkin edustajien maailmasta. Toivoisin, että kaikki keski-ikäiset lukisivat sen niin ehkä he ymmärtäisivät enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 2. 2

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 3. 3

  Tanskalainen muotimerkki Samsøe & Samsøe avaa ensimmäisen myymälänsä Helsinkiin

 4. 4

  Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uudet kisaajat julkistettiin: Mukana muun muassa Musta Barbaari, Eevi Teittinen ja Pepe Willberg

 5. 5

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 6. 6

  Ylellä upeasti suomennettu Mötley Crüe -biisi äänitettiin – tältä kuulostaa ”Tohtori Höpöolo” soitettuna ja laulettuna

 7. 7

  Tylsempi kuin Tynkkynen: Tällainen on Perussuomalaisten nuorten uusi johtaja Samuli Voutila, josta ei tulla näkemään kohuotsikoita

 8. 8

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 9. 9

  Vaateketju & Other Stories avaa liikkeen Helsinkiin

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 2. 2

  Tylsempi kuin Tynkkynen: Tällainen on Perussuomalaisten nuorten uusi johtaja Samuli Voutila, josta ei tulla näkemään kohuotsikoita

 3. 3

  Tanskalainen muotimerkki Samsøe & Samsøe avaa ensimmäisen myymälänsä Helsinkiin

 4. 4

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 5. 5

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 6. 6

  Ylellä upeasti suomennettu Mötley Crüe -biisi äänitettiin – tältä kuulostaa ”Tohtori Höpöolo” soitettuna ja laulettuna

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Ilosaarirock julkisti esiintyjiään: Pixies, Imagine Dragons, Mew ja kymmeniä muita

 9. 9

  Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uudet kisaajat julkistettiin: Mukana muun muassa Musta Barbaari, Eevi Teittinen ja Pepe Willberg

 10. 10

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

 2. 2

  Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

 3. 3

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 4. 4

  Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

 5. 5

  CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

 6. 6

  Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

 7. 7

  Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

 8. 8

  Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

 9. 9

  Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

 10. 10

  Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

 3. 3

  Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

 4. 4

  23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

 5. 5

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 6. 6

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 7. 7

  Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

 8. 8

  Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

 9. 9

  Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

 10. 10

  Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 3. 3

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 4. 4

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 5. 5

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 6. 6

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 7. 7

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 8. 8

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää