Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

Mitä kirjoja kannattaa lukea, jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on? No, esimerkiksi näitä.

Mitä kirjoja kannattaa lukea jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on?

Mikä kirja sai sinut muuttamaan mielipidettäsi?

Kysyimme tätä Nytin lukijoilta, ja saimme häkellyttävät määrät vastauksia kymmeniltä eri tyypeiltä Facebookin, kännykkäsovelluksen ja sähköpostin kautta – suurkiitokset niistä!

Vastauksista välittyivät vahvat ahaa-elämykset. Moni oli kokenut ajatuksiensa ja maailmankuvansa muuttuneen täysin kirjan lukemisen kautta.

Moni kertoi samastuneensa toisen asemaan kirjan kautta. Tätä havaintoa tukee myös vuonna 2013 julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Mekaniikka on yksinkertainen: Lukeminen kehittää niin sanottua mielen teoriaa eli ymmärrystä siitä, että muilla ihmisillä on omat ajatuksensa, uskomuksensa, toiveensa ja tunteensa.

Siten se opettaa asettumaan toisen asemaan.

”Voisi ajatella, että kompleksisella ja laajalla kaunokirjallisella teoksella on paljon enemmän syvällisiä vaikutuksia kuin vaikka verkossa leviävällä, tunteita herättävällä meemillä”, sanoo kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta.

”Kaunokirjallinen, hienosti kirjoitettu teos vaatii huomattavasti enemmän tulkintaa kuin vaikka itkettävä Enkeli-Elisan tarina.”

Mäkelä arvelee, että vaikuttavissa kirjoissa on usein ratkaisemattomia asioita ja horjuntaa eri vaihtoehtojen välillä. Ne jättävät lukijansa päättämättömyyden tilaan, koska niissä ei tarjota mitään oikeita tai helpottavia ratkaisuja.

Seurauksena ihminen voi ymmärtää paremmin elämän monitahoisuutta, vaikeuksia ja päättämättömyyttä.

Tässä tulevat siis Nytin lukijoiden valitsemat kirjat, jotka muuttavat mielipiteitä!

Jokaisessa kohdassa mukana myös yksi perustelu, miksi kirja on valittu.

Linus Jonkman: Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous (2015)

Synopsis: Ekstrovertit ovat hallinneet maailmaa introverttien kustannuksella, mutta sen on aika muuttua. Jonkmanin self-help-kirja antaa ohjeita, miten introvertit pääsevät paremmin esille työpaikalla.

”Teos auttoi ymmärtämään hetkellisesti paremmin introverttiystäviäni ja antoi uusia näkökulmia itselle vastakohtaiseen käytökseen.”

Jodi Picoult: Yhdeksäntoista minuuttia (2008)

Synopsis: Kirja käsittelee fiktiivistä koulusurmaa amerikkalaisessa pikkukaupungissa ja keskittyy siihen johtaviin tapahtumiin.

”Laittoi todella miettimään koulusurmia useasta eri näkökulmasta ja kokemuksesta. Pidän kirjoista, joissa samaa tarinaa kerrotaan useilla kertojaäänillä. Se auttaa ymmärtämään miten yksilöllisesti ja eri tavoin ihmiset asioita kokevat.”

Åsne Seierstad: Yksi meistä. Kertomus Norjasta (2014)

Synopsis: Anders Behring Breivikin oikeudenkäyntiä seurannut toimittaja kertoo Breivikin ja tämän uhrien elämästä.

”Avasi ehkä hiukan ajatuksia siitä, mitkä asiat johtivat Breivikin surmaamaan useita ihmisiä. Oli raskasta ja kamalaa lukea kyseinen teos, mutta myös todella opettavaista. Ennen ajattelin suoraan, ettei Breivikiä voi edes sanoa ihmiseksi, mutta Yksi meistä avasi silmiä hiukan sille, minkälainen elämä hänellä on takanaan.

Toisaalta sai myös huolestumaan yhä enemmän muun muassa somessa esiintyvästä vihapuheesta - paljon samanlaisia ajatuksia oli myös Breivikillä ennen veritekojen toteuttamista, mitä lukee useiden kirjoittavan netissä päivittäin.”

Doris Lessing: Hyvä terroristi (1985)

Synopsis: Kolmekymppinen talonvaltaaja ajautuu terroritekoihin 1980-luvun Lontoossa.

”Avasi nuorena silmiä, terroristikaan ei todennäköisesti noin vaan päätä tehdä pahaa, vaan uskoo olevansa hyvän asialla.”

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (2016)

Synopsis: Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen kokosi erilaisten kiinalaisperheiden tarinat yksiin kansiin. Miten yhden lapsen politiikka vaikuttaa edelleen kiinalaisten elämään?

”Kirja, joka avasi silmäni. Vaikka edelleen pidän yhden lapsen politiikkaa ja nykyistä kahden lapsen politiikkaa räikeänä ihmisoikeusongelmana, osaan nähdä kolikon toisenkin puolen. Kirjassa kiinalaiset kertovat kamalia tarinoita siitä, miten valtion syntyvyydensäätely tunkeutui perheiden elämään väkisin ja pakotti lapsia abortoitaviksi. Äideille jäi pysyvät traumat.”

”Kirjaa varten on myös haastateltu kiinalaisia, joiden mielestä yhden lapsen politiikassa oli jotain hyvääkin. Erään perheen tytär pääsi opiskelemaan, sillä perhe satsasi rahansa vain häneen. Muitakin hyviä näkökulmia on. Kiinan yhden lapsen politiikka oli julmaa ja raakaa, mutta Mannisen teoksen avulla opin näkemään asioita myös sellaisten kiinalaisten näkökulmasta, joiden mielestä politiikassa oli jotain hyvääkin.”

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)

Synopsis: Sotaa pakeneva albaaniperhe päätyy Suomeen, joka ei otakaan heitä ongelmitta vastaan. Perheenjäsenet kipuilevat kukin tavallaan.

”Hieno kirja siinä, miten hyvin se sai ymmärtämään seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin huojuntaa. Oli tosi helppoa ymmärtää ja myötäelää niitä henkilöhahmoja huolimatta siitä, että en ole koskaan erityisemmin kokenu olevani mitään muuta kuin hetero nainen.”

Mitch Albom: Tiistaisin Morrien luona (1997)

Synopsis: Kirjan kirjoittaja tapaa ALS-lihasrappeumatautiin sairastunutta entistä professoriaan joka tiistai, ja he käyvät filosofisia keskusteluja.

”Opetti ennen kaikkea asettumaan toisen ihmisen asemaan. Sekä luopumaan turhasta panikoimisesta. Kerrassaan opettavainen ja kaunis teos.”

Anneli Auer: Murhalesken muistelmat (2016)

Synopsis: Anneli Auer kertoo omasta näkökulmastaan, mitä Ulviran selvittämättömässä surmassa tapahtui.

”Ennen tätä kirjaa pidin Anneli Aueria varmasti syyllisenä niin murhaan kuin seksuaalirikoksiin, vaikken tapauksesta juuri otsikkoja enemmän ollut koskaan lukenutkaan. Kaveri suositteli kirjan lukemista ja rupesin hommaan hieman vastahakoisesti. Jäin kuitenkin koukkuun ja parin päivän kuluttua olinkin ahmaissut koko eepoksen. Samalla käsitykseni hommasta oli muuttunut täysin.

Tiedostan, että kirja on Anneli Auerin henkilökohtainen kertomus, eikä tapahtumat varmasti ole edenneet juuri hänen kokemallaan tavalla, mutta vasta nyt ymmärsin, kuinka uskomaton koko tapaus on ollut ja kuinka pahasti oikeusjärjestelmä on siinä kussut.”

Amy Tan: Keittiöjumalan vaimo (1991)

Synopsis: Amerikankiinalainen nainen kuuntelee Kiinassa syntyneen äitinsä elämäntarinaa.

”Koko se kulttuurien yhteentörmäys on kuvattu tosi hienolla tavalla kummankin taholta. Sitten kuitenkin isompi asia oli kuvaus äidin ja tyttären välisestä suhteesta: se oli varsinkin aluksi ihan helvetin ahdistava ja ärsyttävä, mutta sitten kuitenkin lopuksi tajusin, että miksi se äiti oli sellainen pomotteleva syyllistäjä.”

Jean P. Sasson: Prinsessa: Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa (1996)

Synopsis: Tosipohjainen tarina prinsessasta, joka taisteli Saudi-Arabian naista sortavia perinteitä vastaan.

”Avarsi huomattavasti näkökulmaani Saudi-Arabiasta ja islamilaisesta kulttuurista yleensäkin. Kaikki Lähi-idän maat eivät kärsi sodasta tai ole köyhiä, eikä jokainen muslimi ole väkivaltainen ja monet sikäläiset toimintamallit johtuvat kulttuurista.”

Nicholas Evans: Kylmät vuoret (2005).

Synopsis: Keskiluokkaisen perheen tytär löytyy jäätyneenä vuorilta. Kirjassa jäljitetään tapahtumia, jotka johtavat tähän hetkeen.

”Tässä oli paljon ajatusta siitä, minkä verran yhteisön paine ja hyväksytyksi tulemisen tarve voi vaikuttaa nuoren valintoihin ja mitä siitä pahimmillaan voi seurata.”

Kent Lindahl: EXIT – Irti natsismin kahleista (2002)

Synopsis: Yhden skinin ja natsin kasvukertomus ulos nykypäivän ääriliikkeestä.

”Avartava lukukokemus, ja jossain määrin ajankohtainenkin. Itselläni lukemisesta on varmaan kymmenen vuotta, ja onkin jo pitkään pitänyt ottaa uudestaan lukuun.”

Maria Jotuni: Huojuva talo (1963)

Synopsis: Suomalainen klassikkokuvaus avioliittohelvetistä, jossa mies on narsisti ja nainen tästä riippuvainen.

”Hieno hirveä kirja. Auttoi itseäni ymmärtämään millaista voisi olla elämä ja mitä se voi tehdä ihmiselle, kun parisuhdeväkivalta on koko ajan läsnä.”

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat (2013)

Synopsis: Nuoruudenrakastavaiset jättävät sodan runteleman Nigerian ja muuttavat siirtolaisina eri mantereille.

”Antoi uutta näkökulmaa siihen millaista on elää "afrikkalaisena" Yhdysvalloissa ja Englannissa. Sen lisäksi kirjassa oli mielenkiintoista kuvausta nigerialaisuudesta. Luulen tämän luettuani pystyväni nyt jälkikäteen ymmärtämään taas hieman paremmin vanhoja nigerialaisia kämppiksiäni opiskeluajoiltani Englannissa.”

Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? (2007)

Synopsis: Australialainen Amal on muslimi ja teinityttö, joka painii huivinkäytön, ihastuksien ja muiden ongelmien kanssa.

”Tämä nuortenkirja kertoo tavallisen muslimin elämästä enemmän kuin mikään islamin historiaa ja arvoja valottava tietokirja. Siinä muslimi ei ole uhri, päähenkilö ei kärsi väkivaltaisesta perheestä eikä missään ole terroristeja.”

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut (2012)

Synopsis: Tietokirja suomalaisen tuotantoeläimen teollissävytteisestä arjesta ja kuolemasta.

”Mullisti mieleni, minusta tuli heti kasvissyöjä ja se vaikuttaa minuun edelleen.”

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku (2016)

Synopsis: Kolmekymppinen Joona on taloudellisessa ahdingossaan päätynyt muuttamaan Helsingistä isänsä ja tämän vaimon Sirpan luo Kirkkonummelle. Samalla Joona yrittää saada loppuun kirjaprojektiaan.

”Superhyvä kuvaus kolmekymppisten sukupolven joidenkin edustajien maailmasta. Toivoisin, että kaikki keski-ikäiset lukisivat sen niin ehkä he ymmärtäisivät enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 10. 10

  Pikatestissä Leppävaaran pop up -ravintola Kesäbistro, joka tarjoilee ”alastonta ruokaa” – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 6. 6

  Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

 7. 7

  Nokia teki huipputuloksen – liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa

 8. 8

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 9. 9

  Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

 10. 10

  Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 4. 4

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 5. 5

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 6. 6

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 7. 7

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää