Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

Mitä kirjoja kannattaa lukea, jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on? No, esimerkiksi näitä.

Mitä kirjoja kannattaa lukea jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on?

Mikä kirja sai sinut muuttamaan mielipidettäsi?

Kysyimme tätä Nytin lukijoilta, ja saimme häkellyttävät määrät vastauksia kymmeniltä eri tyypeiltä Facebookin, kännykkäsovelluksen ja sähköpostin kautta – suurkiitokset niistä!

Vastauksista välittyivät vahvat ahaa-elämykset. Moni oli kokenut ajatuksiensa ja maailmankuvansa muuttuneen täysin kirjan lukemisen kautta.

Moni kertoi samastuneensa toisen asemaan kirjan kautta. Tätä havaintoa tukee myös vuonna 2013 julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Mekaniikka on yksinkertainen: Lukeminen kehittää niin sanottua mielen teoriaa eli ymmärrystä siitä, että muilla ihmisillä on omat ajatuksensa, uskomuksensa, toiveensa ja tunteensa.

Siten se opettaa asettumaan toisen asemaan.

”Voisi ajatella, että kompleksisella ja laajalla kaunokirjallisella teoksella on paljon enemmän syvällisiä vaikutuksia kuin vaikka verkossa leviävällä, tunteita herättävällä meemillä”, sanoo kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta.

”Kaunokirjallinen, hienosti kirjoitettu teos vaatii huomattavasti enemmän tulkintaa kuin vaikka itkettävä Enkeli-Elisan tarina.”

Mäkelä arvelee, että vaikuttavissa kirjoissa on usein ratkaisemattomia asioita ja horjuntaa eri vaihtoehtojen välillä. Ne jättävät lukijansa päättämättömyyden tilaan, koska niissä ei tarjota mitään oikeita tai helpottavia ratkaisuja.

Seurauksena ihminen voi ymmärtää paremmin elämän monitahoisuutta, vaikeuksia ja päättämättömyyttä.

Tässä tulevat siis Nytin lukijoiden valitsemat kirjat, jotka muuttavat mielipiteitä!

Jokaisessa kohdassa mukana myös yksi perustelu, miksi kirja on valittu.

Linus Jonkman: Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous (2015)

Synopsis: Ekstrovertit ovat hallinneet maailmaa introverttien kustannuksella, mutta sen on aika muuttua. Jonkmanin self-help-kirja antaa ohjeita, miten introvertit pääsevät paremmin esille työpaikalla.

”Teos auttoi ymmärtämään hetkellisesti paremmin introverttiystäviäni ja antoi uusia näkökulmia itselle vastakohtaiseen käytökseen.”

Jodi Picoult: Yhdeksäntoista minuuttia (2008)

Synopsis: Kirja käsittelee fiktiivistä koulusurmaa amerikkalaisessa pikkukaupungissa ja keskittyy siihen johtaviin tapahtumiin.

”Laittoi todella miettimään koulusurmia useasta eri näkökulmasta ja kokemuksesta. Pidän kirjoista, joissa samaa tarinaa kerrotaan useilla kertojaäänillä. Se auttaa ymmärtämään miten yksilöllisesti ja eri tavoin ihmiset asioita kokevat.”

Åsne Seierstad: Yksi meistä. Kertomus Norjasta (2014)

Synopsis: Anders Behring Breivikin oikeudenkäyntiä seurannut toimittaja kertoo Breivikin ja tämän uhrien elämästä.

”Avasi ehkä hiukan ajatuksia siitä, mitkä asiat johtivat Breivikin surmaamaan useita ihmisiä. Oli raskasta ja kamalaa lukea kyseinen teos, mutta myös todella opettavaista. Ennen ajattelin suoraan, ettei Breivikiä voi edes sanoa ihmiseksi, mutta Yksi meistä avasi silmiä hiukan sille, minkälainen elämä hänellä on takanaan.

Toisaalta sai myös huolestumaan yhä enemmän muun muassa somessa esiintyvästä vihapuheesta - paljon samanlaisia ajatuksia oli myös Breivikillä ennen veritekojen toteuttamista, mitä lukee useiden kirjoittavan netissä päivittäin.”

Doris Lessing: Hyvä terroristi (1985)

Synopsis: Kolmekymppinen talonvaltaaja ajautuu terroritekoihin 1980-luvun Lontoossa.

”Avasi nuorena silmiä, terroristikaan ei todennäköisesti noin vaan päätä tehdä pahaa, vaan uskoo olevansa hyvän asialla.”

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (2016)

Synopsis: Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen kokosi erilaisten kiinalaisperheiden tarinat yksiin kansiin. Miten yhden lapsen politiikka vaikuttaa edelleen kiinalaisten elämään?

”Kirja, joka avasi silmäni. Vaikka edelleen pidän yhden lapsen politiikkaa ja nykyistä kahden lapsen politiikkaa räikeänä ihmisoikeusongelmana, osaan nähdä kolikon toisenkin puolen. Kirjassa kiinalaiset kertovat kamalia tarinoita siitä, miten valtion syntyvyydensäätely tunkeutui perheiden elämään väkisin ja pakotti lapsia abortoitaviksi. Äideille jäi pysyvät traumat.”

”Kirjaa varten on myös haastateltu kiinalaisia, joiden mielestä yhden lapsen politiikassa oli jotain hyvääkin. Erään perheen tytär pääsi opiskelemaan, sillä perhe satsasi rahansa vain häneen. Muitakin hyviä näkökulmia on. Kiinan yhden lapsen politiikka oli julmaa ja raakaa, mutta Mannisen teoksen avulla opin näkemään asioita myös sellaisten kiinalaisten näkökulmasta, joiden mielestä politiikassa oli jotain hyvääkin.”

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)

Synopsis: Sotaa pakeneva albaaniperhe päätyy Suomeen, joka ei otakaan heitä ongelmitta vastaan. Perheenjäsenet kipuilevat kukin tavallaan.

”Hieno kirja siinä, miten hyvin se sai ymmärtämään seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin huojuntaa. Oli tosi helppoa ymmärtää ja myötäelää niitä henkilöhahmoja huolimatta siitä, että en ole koskaan erityisemmin kokenu olevani mitään muuta kuin hetero nainen.”

Mitch Albom: Tiistaisin Morrien luona (1997)

Synopsis: Kirjan kirjoittaja tapaa ALS-lihasrappeumatautiin sairastunutta entistä professoriaan joka tiistai, ja he käyvät filosofisia keskusteluja.

”Opetti ennen kaikkea asettumaan toisen ihmisen asemaan. Sekä luopumaan turhasta panikoimisesta. Kerrassaan opettavainen ja kaunis teos.”

Anneli Auer: Murhalesken muistelmat (2016)

Synopsis: Anneli Auer kertoo omasta näkökulmastaan, mitä Ulviran selvittämättömässä surmassa tapahtui.

”Ennen tätä kirjaa pidin Anneli Aueria varmasti syyllisenä niin murhaan kuin seksuaalirikoksiin, vaikken tapauksesta juuri otsikkoja enemmän ollut koskaan lukenutkaan. Kaveri suositteli kirjan lukemista ja rupesin hommaan hieman vastahakoisesti. Jäin kuitenkin koukkuun ja parin päivän kuluttua olinkin ahmaissut koko eepoksen. Samalla käsitykseni hommasta oli muuttunut täysin.

Tiedostan, että kirja on Anneli Auerin henkilökohtainen kertomus, eikä tapahtumat varmasti ole edenneet juuri hänen kokemallaan tavalla, mutta vasta nyt ymmärsin, kuinka uskomaton koko tapaus on ollut ja kuinka pahasti oikeusjärjestelmä on siinä kussut.”

Amy Tan: Keittiöjumalan vaimo (1991)

Synopsis: Amerikankiinalainen nainen kuuntelee Kiinassa syntyneen äitinsä elämäntarinaa.

”Koko se kulttuurien yhteentörmäys on kuvattu tosi hienolla tavalla kummankin taholta. Sitten kuitenkin isompi asia oli kuvaus äidin ja tyttären välisestä suhteesta: se oli varsinkin aluksi ihan helvetin ahdistava ja ärsyttävä, mutta sitten kuitenkin lopuksi tajusin, että miksi se äiti oli sellainen pomotteleva syyllistäjä.”

Jean P. Sasson: Prinsessa: Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa (1996)

Synopsis: Tosipohjainen tarina prinsessasta, joka taisteli Saudi-Arabian naista sortavia perinteitä vastaan.

”Avarsi huomattavasti näkökulmaani Saudi-Arabiasta ja islamilaisesta kulttuurista yleensäkin. Kaikki Lähi-idän maat eivät kärsi sodasta tai ole köyhiä, eikä jokainen muslimi ole väkivaltainen ja monet sikäläiset toimintamallit johtuvat kulttuurista.”

Nicholas Evans: Kylmät vuoret (2005).

Synopsis: Keskiluokkaisen perheen tytär löytyy jäätyneenä vuorilta. Kirjassa jäljitetään tapahtumia, jotka johtavat tähän hetkeen.

”Tässä oli paljon ajatusta siitä, minkä verran yhteisön paine ja hyväksytyksi tulemisen tarve voi vaikuttaa nuoren valintoihin ja mitä siitä pahimmillaan voi seurata.”

Kent Lindahl: EXIT – Irti natsismin kahleista (2002)

Synopsis: Yhden skinin ja natsin kasvukertomus ulos nykypäivän ääriliikkeestä.

”Avartava lukukokemus, ja jossain määrin ajankohtainenkin. Itselläni lukemisesta on varmaan kymmenen vuotta, ja onkin jo pitkään pitänyt ottaa uudestaan lukuun.”

Maria Jotuni: Huojuva talo (1963)

Synopsis: Suomalainen klassikkokuvaus avioliittohelvetistä, jossa mies on narsisti ja nainen tästä riippuvainen.

”Hieno hirveä kirja. Auttoi itseäni ymmärtämään millaista voisi olla elämä ja mitä se voi tehdä ihmiselle, kun parisuhdeväkivalta on koko ajan läsnä.”

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat (2013)

Synopsis: Nuoruudenrakastavaiset jättävät sodan runteleman Nigerian ja muuttavat siirtolaisina eri mantereille.

”Antoi uutta näkökulmaa siihen millaista on elää "afrikkalaisena" Yhdysvalloissa ja Englannissa. Sen lisäksi kirjassa oli mielenkiintoista kuvausta nigerialaisuudesta. Luulen tämän luettuani pystyväni nyt jälkikäteen ymmärtämään taas hieman paremmin vanhoja nigerialaisia kämppiksiäni opiskeluajoiltani Englannissa.”

Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? (2007)

Synopsis: Australialainen Amal on muslimi ja teinityttö, joka painii huivinkäytön, ihastuksien ja muiden ongelmien kanssa.

”Tämä nuortenkirja kertoo tavallisen muslimin elämästä enemmän kuin mikään islamin historiaa ja arvoja valottava tietokirja. Siinä muslimi ei ole uhri, päähenkilö ei kärsi väkivaltaisesta perheestä eikä missään ole terroristeja.”

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut (2012)

Synopsis: Tietokirja suomalaisen tuotantoeläimen teollissävytteisestä arjesta ja kuolemasta.

”Mullisti mieleni, minusta tuli heti kasvissyöjä ja se vaikuttaa minuun edelleen.”

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku (2016)

Synopsis: Kolmekymppinen Joona on taloudellisessa ahdingossaan päätynyt muuttamaan Helsingistä isänsä ja tämän vaimon Sirpan luo Kirkkonummelle. Samalla Joona yrittää saada loppuun kirjaprojektiaan.

”Superhyvä kuvaus kolmekymppisten sukupolven joidenkin edustajien maailmasta. Toivoisin, että kaikki keski-ikäiset lukisivat sen niin ehkä he ymmärtäisivät enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 2. 2

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 3. 3

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 4. 4

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 5. 5

  Naisen kanssa: Seksi parisuhteessa pelottaa miestä, ja pelko on aiheellinen

 6. 6

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 7. 7

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 8. 8

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 9. 9

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 10. 10

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 4. 4

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 8. 8

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 9. 9

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 10. 10

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 5. 5

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 10. 10

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

 2. 2

  Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

 3. 3

  Pahoinpitelyn silminnäkijänä minut haastettiin todistajaksi – oikeus kertoi nimeni syytetyille, ja pelkään nyt kostoa

 4. 4

  Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

 7. 7

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 8. 8

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 9. 9

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 10. 10

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 4. 4

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 5. 5

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 6. 6

  Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

 7. 7

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

 10. 10

  Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 7. 7

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 8. 8

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 9. 9

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 10. 10

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 11. Näytä lisää