Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

Mitä kirjoja kannattaa lukea, jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on? No, esimerkiksi näitä.

Mitä kirjoja kannattaa lukea jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on?

Mikä kirja sai sinut muuttamaan mielipidettäsi?

Kysyimme tätä Nytin lukijoilta, ja saimme häkellyttävät määrät vastauksia kymmeniltä eri tyypeiltä Facebookin, kännykkäsovelluksen ja sähköpostin kautta – suurkiitokset niistä!

Vastauksista välittyivät vahvat ahaa-elämykset. Moni oli kokenut ajatuksiensa ja maailmankuvansa muuttuneen täysin kirjan lukemisen kautta.

Moni kertoi samastuneensa toisen asemaan kirjan kautta. Tätä havaintoa tukee myös vuonna 2013 julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Mekaniikka on yksinkertainen: Lukeminen kehittää niin sanottua mielen teoriaa eli ymmärrystä siitä, että muilla ihmisillä on omat ajatuksensa, uskomuksensa, toiveensa ja tunteensa.

Siten se opettaa asettumaan toisen asemaan.

”Voisi ajatella, että kompleksisella ja laajalla kaunokirjallisella teoksella on paljon enemmän syvällisiä vaikutuksia kuin vaikka verkossa leviävällä, tunteita herättävällä meemillä”, sanoo kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta.

”Kaunokirjallinen, hienosti kirjoitettu teos vaatii huomattavasti enemmän tulkintaa kuin vaikka itkettävä Enkeli-Elisan tarina.”

Mäkelä arvelee, että vaikuttavissa kirjoissa on usein ratkaisemattomia asioita ja horjuntaa eri vaihtoehtojen välillä. Ne jättävät lukijansa päättämättömyyden tilaan, koska niissä ei tarjota mitään oikeita tai helpottavia ratkaisuja.

Seurauksena ihminen voi ymmärtää paremmin elämän monitahoisuutta, vaikeuksia ja päättämättömyyttä.

Tässä tulevat siis Nytin lukijoiden valitsemat kirjat, jotka muuttavat mielipiteitä!

Jokaisessa kohdassa mukana myös yksi perustelu, miksi kirja on valittu.

Linus Jonkman: Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous (2015)

Synopsis: Ekstrovertit ovat hallinneet maailmaa introverttien kustannuksella, mutta sen on aika muuttua. Jonkmanin self-help-kirja antaa ohjeita, miten introvertit pääsevät paremmin esille työpaikalla.

”Teos auttoi ymmärtämään hetkellisesti paremmin introverttiystäviäni ja antoi uusia näkökulmia itselle vastakohtaiseen käytökseen.”

Jodi Picoult: Yhdeksäntoista minuuttia (2008)

Synopsis: Kirja käsittelee fiktiivistä koulusurmaa amerikkalaisessa pikkukaupungissa ja keskittyy siihen johtaviin tapahtumiin.

”Laittoi todella miettimään koulusurmia useasta eri näkökulmasta ja kokemuksesta. Pidän kirjoista, joissa samaa tarinaa kerrotaan useilla kertojaäänillä. Se auttaa ymmärtämään miten yksilöllisesti ja eri tavoin ihmiset asioita kokevat.”

Åsne Seierstad: Yksi meistä. Kertomus Norjasta (2014)

Synopsis: Anders Behring Breivikin oikeudenkäyntiä seurannut toimittaja kertoo Breivikin ja tämän uhrien elämästä.

”Avasi ehkä hiukan ajatuksia siitä, mitkä asiat johtivat Breivikin surmaamaan useita ihmisiä. Oli raskasta ja kamalaa lukea kyseinen teos, mutta myös todella opettavaista. Ennen ajattelin suoraan, ettei Breivikiä voi edes sanoa ihmiseksi, mutta Yksi meistä avasi silmiä hiukan sille, minkälainen elämä hänellä on takanaan.

Toisaalta sai myös huolestumaan yhä enemmän muun muassa somessa esiintyvästä vihapuheesta - paljon samanlaisia ajatuksia oli myös Breivikillä ennen veritekojen toteuttamista, mitä lukee useiden kirjoittavan netissä päivittäin.”

Doris Lessing: Hyvä terroristi (1985)

Synopsis: Kolmekymppinen talonvaltaaja ajautuu terroritekoihin 1980-luvun Lontoossa.

”Avasi nuorena silmiä, terroristikaan ei todennäköisesti noin vaan päätä tehdä pahaa, vaan uskoo olevansa hyvän asialla.”

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (2016)

Synopsis: Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen kokosi erilaisten kiinalaisperheiden tarinat yksiin kansiin. Miten yhden lapsen politiikka vaikuttaa edelleen kiinalaisten elämään?

”Kirja, joka avasi silmäni. Vaikka edelleen pidän yhden lapsen politiikkaa ja nykyistä kahden lapsen politiikkaa räikeänä ihmisoikeusongelmana, osaan nähdä kolikon toisenkin puolen. Kirjassa kiinalaiset kertovat kamalia tarinoita siitä, miten valtion syntyvyydensäätely tunkeutui perheiden elämään väkisin ja pakotti lapsia abortoitaviksi. Äideille jäi pysyvät traumat.”

”Kirjaa varten on myös haastateltu kiinalaisia, joiden mielestä yhden lapsen politiikassa oli jotain hyvääkin. Erään perheen tytär pääsi opiskelemaan, sillä perhe satsasi rahansa vain häneen. Muitakin hyviä näkökulmia on. Kiinan yhden lapsen politiikka oli julmaa ja raakaa, mutta Mannisen teoksen avulla opin näkemään asioita myös sellaisten kiinalaisten näkökulmasta, joiden mielestä politiikassa oli jotain hyvääkin.”

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)

Synopsis: Sotaa pakeneva albaaniperhe päätyy Suomeen, joka ei otakaan heitä ongelmitta vastaan. Perheenjäsenet kipuilevat kukin tavallaan.

”Hieno kirja siinä, miten hyvin se sai ymmärtämään seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin huojuntaa. Oli tosi helppoa ymmärtää ja myötäelää niitä henkilöhahmoja huolimatta siitä, että en ole koskaan erityisemmin kokenu olevani mitään muuta kuin hetero nainen.”

Mitch Albom: Tiistaisin Morrien luona (1997)

Synopsis: Kirjan kirjoittaja tapaa ALS-lihasrappeumatautiin sairastunutta entistä professoriaan joka tiistai, ja he käyvät filosofisia keskusteluja.

”Opetti ennen kaikkea asettumaan toisen ihmisen asemaan. Sekä luopumaan turhasta panikoimisesta. Kerrassaan opettavainen ja kaunis teos.”

Anneli Auer: Murhalesken muistelmat (2016)

Synopsis: Anneli Auer kertoo omasta näkökulmastaan, mitä Ulviran selvittämättömässä surmassa tapahtui.

”Ennen tätä kirjaa pidin Anneli Aueria varmasti syyllisenä niin murhaan kuin seksuaalirikoksiin, vaikken tapauksesta juuri otsikkoja enemmän ollut koskaan lukenutkaan. Kaveri suositteli kirjan lukemista ja rupesin hommaan hieman vastahakoisesti. Jäin kuitenkin koukkuun ja parin päivän kuluttua olinkin ahmaissut koko eepoksen. Samalla käsitykseni hommasta oli muuttunut täysin.

Tiedostan, että kirja on Anneli Auerin henkilökohtainen kertomus, eikä tapahtumat varmasti ole edenneet juuri hänen kokemallaan tavalla, mutta vasta nyt ymmärsin, kuinka uskomaton koko tapaus on ollut ja kuinka pahasti oikeusjärjestelmä on siinä kussut.”

Amy Tan: Keittiöjumalan vaimo (1991)

Synopsis: Amerikankiinalainen nainen kuuntelee Kiinassa syntyneen äitinsä elämäntarinaa.

”Koko se kulttuurien yhteentörmäys on kuvattu tosi hienolla tavalla kummankin taholta. Sitten kuitenkin isompi asia oli kuvaus äidin ja tyttären välisestä suhteesta: se oli varsinkin aluksi ihan helvetin ahdistava ja ärsyttävä, mutta sitten kuitenkin lopuksi tajusin, että miksi se äiti oli sellainen pomotteleva syyllistäjä.”

Jean P. Sasson: Prinsessa: Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa (1996)

Synopsis: Tosipohjainen tarina prinsessasta, joka taisteli Saudi-Arabian naista sortavia perinteitä vastaan.

”Avarsi huomattavasti näkökulmaani Saudi-Arabiasta ja islamilaisesta kulttuurista yleensäkin. Kaikki Lähi-idän maat eivät kärsi sodasta tai ole köyhiä, eikä jokainen muslimi ole väkivaltainen ja monet sikäläiset toimintamallit johtuvat kulttuurista.”

Nicholas Evans: Kylmät vuoret (2005).

Synopsis: Keskiluokkaisen perheen tytär löytyy jäätyneenä vuorilta. Kirjassa jäljitetään tapahtumia, jotka johtavat tähän hetkeen.

”Tässä oli paljon ajatusta siitä, minkä verran yhteisön paine ja hyväksytyksi tulemisen tarve voi vaikuttaa nuoren valintoihin ja mitä siitä pahimmillaan voi seurata.”

Kent Lindahl: EXIT – Irti natsismin kahleista (2002)

Synopsis: Yhden skinin ja natsin kasvukertomus ulos nykypäivän ääriliikkeestä.

”Avartava lukukokemus, ja jossain määrin ajankohtainenkin. Itselläni lukemisesta on varmaan kymmenen vuotta, ja onkin jo pitkään pitänyt ottaa uudestaan lukuun.”

Maria Jotuni: Huojuva talo (1963)

Synopsis: Suomalainen klassikkokuvaus avioliittohelvetistä, jossa mies on narsisti ja nainen tästä riippuvainen.

”Hieno hirveä kirja. Auttoi itseäni ymmärtämään millaista voisi olla elämä ja mitä se voi tehdä ihmiselle, kun parisuhdeväkivalta on koko ajan läsnä.”

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat (2013)

Synopsis: Nuoruudenrakastavaiset jättävät sodan runteleman Nigerian ja muuttavat siirtolaisina eri mantereille.

”Antoi uutta näkökulmaa siihen millaista on elää "afrikkalaisena" Yhdysvalloissa ja Englannissa. Sen lisäksi kirjassa oli mielenkiintoista kuvausta nigerialaisuudesta. Luulen tämän luettuani pystyväni nyt jälkikäteen ymmärtämään taas hieman paremmin vanhoja nigerialaisia kämppiksiäni opiskeluajoiltani Englannissa.”

Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? (2007)

Synopsis: Australialainen Amal on muslimi ja teinityttö, joka painii huivinkäytön, ihastuksien ja muiden ongelmien kanssa.

”Tämä nuortenkirja kertoo tavallisen muslimin elämästä enemmän kuin mikään islamin historiaa ja arvoja valottava tietokirja. Siinä muslimi ei ole uhri, päähenkilö ei kärsi väkivaltaisesta perheestä eikä missään ole terroristeja.”

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut (2012)

Synopsis: Tietokirja suomalaisen tuotantoeläimen teollissävytteisestä arjesta ja kuolemasta.

”Mullisti mieleni, minusta tuli heti kasvissyöjä ja se vaikuttaa minuun edelleen.”

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku (2016)

Synopsis: Kolmekymppinen Joona on taloudellisessa ahdingossaan päätynyt muuttamaan Helsingistä isänsä ja tämän vaimon Sirpan luo Kirkkonummelle. Samalla Joona yrittää saada loppuun kirjaprojektiaan.

”Superhyvä kuvaus kolmekymppisten sukupolven joidenkin edustajien maailmasta. Toivoisin, että kaikki keski-ikäiset lukisivat sen niin ehkä he ymmärtäisivät enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 2. 2

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 3. 3

  Tähtien sodan vihatuimman hahmon kohtalo paljastui – uusi romaani kertoo Jar Jar Binksin tragediasta

 4. 4

  Helsinkiin avautuu ”aitoihin siidereihin” erikoistunut siideribaari, jossa pääsee kaatamaan oman juomansa metrin korkeudelta

 5. 5

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 6. 6

  Kasvissyönti pelastaa maailman, sanoo suomalaistutkija, joka keksi kasvisruokaa melkein tyhjästä synnyttävän koneen

 7. 7

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 8. 8

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 9. 9

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 10. 10

  Tässä ovat Helsingin parhaat hampurilaiset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 2. 2

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 3. 3

  Helsinkiin avautuu ”aitoihin siidereihin” erikoistunut siideribaari, jossa pääsee kaatamaan oman juomansa metrin korkeudelta

 4. 4

  Tähtien sodan vihatuimman hahmon kohtalo paljastui – uusi romaani kertoo Jar Jar Binksin tragediasta

 5. 5

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 6. 6

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 7. 7

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 8. 8

  Kasvissyönti pelastaa maailman, sanoo suomalaistutkija, joka keksi kasvisruokaa melkein tyhjästä synnyttävän koneen

 9. 9

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 10. 10

  Vihdoin! Pokémon Go -peliin tuli yli 80 uutta pokémonia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

 3. 3

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 4. 4

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 5. 5

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 6. 6

  Maailman suosituin tubettaja teki natsivitsejä videoillaan, Disney sanoi sopimuksensa irti, Youtube perui sarjan

 7. 7

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 8. 8

  Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

 9. 9

  Morso palasi yllättäen Pikku Kakkosen yhteen jaksoon, kauhistunutta palautetta tuli heti: ”Ilmeisesti hahmo on edelleen tunteita herättävä”

 10. 10

  Adele jyräsi Grammyissä, mutta todellinen helmi olivat nämä asut: Arvostamme kultamiestä, scifi-menoa ja Trump-mekkoa

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

 2. 2

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 3. 3

  Sastamalaisnuorten taposta epäillyn kuljettajan taustat: Pahoinpitelyjä, rattijuopumus ja tuore avioerohakemus

 4. 4

  Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

 5. 5

  Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

 6. 6

  Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

 7. 7

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 8. 8

  Katainen EU:n johtopaikalle? Italialaislehden mukaan Juncker on eroamassa ja ”Katainen on vahvoilla seuraajaksi”

 9. 9

  Trumpin kommentit nostivat jälleen esiin Ruotsin maahan­muuton ja sen yhteyden rikollisuuteen: mikä on liioittelua, mikä totta?

 10. 10

  ”Ei mitään ylimääräistä, ikkunatkin ovat veivattavat” – Halpamerkki Dacia kasvattaa myyntiään, koska kaikki eivät kaipaa hienouksia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

 2. 2

  Trump selitti Ruotsissa hämmentäneitä terrorismi­vihjailujaan – kertoo viitanneensa Fox-kanavan uutislähetykseen

 3. 3

  Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

 4. 4

  Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

 5. 5

  Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

 6. 6

  Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

 7. 7

  Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta

 8. 8

  Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

 9. 9

  Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

 10. 10

  Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

 3. 3

  Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

 4. 4

  USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

 5. 5

  Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

 6. 6

  Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

 7. 7

  Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

 8. 8

  Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

 9. 9

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 10. 10

  Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

 11. Näytä lisää