Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

Mitä kirjoja kannattaa lukea, jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on? No, esimerkiksi näitä.

Mitä kirjoja kannattaa lukea jos haluaa oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on?

Mikä kirja sai sinut muuttamaan mielipidettäsi?

Kysyimme tätä Nytin lukijoilta, ja saimme häkellyttävät määrät vastauksia kymmeniltä eri tyypeiltä Facebookin, kännykkäsovelluksen ja sähköpostin kautta – suurkiitokset niistä!

Vastauksista välittyivät vahvat ahaa-elämykset. Moni oli kokenut ajatuksiensa ja maailmankuvansa muuttuneen täysin kirjan lukemisen kautta.

Moni kertoi samastuneensa toisen asemaan kirjan kautta. Tätä havaintoa tukee myös vuonna 2013 julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Mekaniikka on yksinkertainen: Lukeminen kehittää niin sanottua mielen teoriaa eli ymmärrystä siitä, että muilla ihmisillä on omat ajatuksensa, uskomuksensa, toiveensa ja tunteensa.

Siten se opettaa asettumaan toisen asemaan.

”Voisi ajatella, että kompleksisella ja laajalla kaunokirjallisella teoksella on paljon enemmän syvällisiä vaikutuksia kuin vaikka verkossa leviävällä, tunteita herättävällä meemillä”, sanoo kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta.

”Kaunokirjallinen, hienosti kirjoitettu teos vaatii huomattavasti enemmän tulkintaa kuin vaikka itkettävä Enkeli-Elisan tarina.”

Mäkelä arvelee, että vaikuttavissa kirjoissa on usein ratkaisemattomia asioita ja horjuntaa eri vaihtoehtojen välillä. Ne jättävät lukijansa päättämättömyyden tilaan, koska niissä ei tarjota mitään oikeita tai helpottavia ratkaisuja.

Seurauksena ihminen voi ymmärtää paremmin elämän monitahoisuutta, vaikeuksia ja päättämättömyyttä.

Tässä tulevat siis Nytin lukijoiden valitsemat kirjat, jotka muuttavat mielipiteitä!

Jokaisessa kohdassa mukana myös yksi perustelu, miksi kirja on valittu.

Linus Jonkman: Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous (2015)

Synopsis: Ekstrovertit ovat hallinneet maailmaa introverttien kustannuksella, mutta sen on aika muuttua. Jonkmanin self-help-kirja antaa ohjeita, miten introvertit pääsevät paremmin esille työpaikalla.

”Teos auttoi ymmärtämään hetkellisesti paremmin introverttiystäviäni ja antoi uusia näkökulmia itselle vastakohtaiseen käytökseen.”

Jodi Picoult: Yhdeksäntoista minuuttia (2008)

Synopsis: Kirja käsittelee fiktiivistä koulusurmaa amerikkalaisessa pikkukaupungissa ja keskittyy siihen johtaviin tapahtumiin.

”Laittoi todella miettimään koulusurmia useasta eri näkökulmasta ja kokemuksesta. Pidän kirjoista, joissa samaa tarinaa kerrotaan useilla kertojaäänillä. Se auttaa ymmärtämään miten yksilöllisesti ja eri tavoin ihmiset asioita kokevat.”

Åsne Seierstad: Yksi meistä. Kertomus Norjasta (2014)

Synopsis: Anders Behring Breivikin oikeudenkäyntiä seurannut toimittaja kertoo Breivikin ja tämän uhrien elämästä.

”Avasi ehkä hiukan ajatuksia siitä, mitkä asiat johtivat Breivikin surmaamaan useita ihmisiä. Oli raskasta ja kamalaa lukea kyseinen teos, mutta myös todella opettavaista. Ennen ajattelin suoraan, ettei Breivikiä voi edes sanoa ihmiseksi, mutta Yksi meistä avasi silmiä hiukan sille, minkälainen elämä hänellä on takanaan.

Toisaalta sai myös huolestumaan yhä enemmän muun muassa somessa esiintyvästä vihapuheesta - paljon samanlaisia ajatuksia oli myös Breivikillä ennen veritekojen toteuttamista, mitä lukee useiden kirjoittavan netissä päivittäin.”

Doris Lessing: Hyvä terroristi (1985)

Synopsis: Kolmekymppinen talonvaltaaja ajautuu terroritekoihin 1980-luvun Lontoossa.

”Avasi nuorena silmiä, terroristikaan ei todennäköisesti noin vaan päätä tehdä pahaa, vaan uskoo olevansa hyvän asialla.”

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (2016)

Synopsis: Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen kokosi erilaisten kiinalaisperheiden tarinat yksiin kansiin. Miten yhden lapsen politiikka vaikuttaa edelleen kiinalaisten elämään?

”Kirja, joka avasi silmäni. Vaikka edelleen pidän yhden lapsen politiikkaa ja nykyistä kahden lapsen politiikkaa räikeänä ihmisoikeusongelmana, osaan nähdä kolikon toisenkin puolen. Kirjassa kiinalaiset kertovat kamalia tarinoita siitä, miten valtion syntyvyydensäätely tunkeutui perheiden elämään väkisin ja pakotti lapsia abortoitaviksi. Äideille jäi pysyvät traumat.”

”Kirjaa varten on myös haastateltu kiinalaisia, joiden mielestä yhden lapsen politiikassa oli jotain hyvääkin. Erään perheen tytär pääsi opiskelemaan, sillä perhe satsasi rahansa vain häneen. Muitakin hyviä näkökulmia on. Kiinan yhden lapsen politiikka oli julmaa ja raakaa, mutta Mannisen teoksen avulla opin näkemään asioita myös sellaisten kiinalaisten näkökulmasta, joiden mielestä politiikassa oli jotain hyvääkin.”

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)

Synopsis: Sotaa pakeneva albaaniperhe päätyy Suomeen, joka ei otakaan heitä ongelmitta vastaan. Perheenjäsenet kipuilevat kukin tavallaan.

”Hieno kirja siinä, miten hyvin se sai ymmärtämään seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin huojuntaa. Oli tosi helppoa ymmärtää ja myötäelää niitä henkilöhahmoja huolimatta siitä, että en ole koskaan erityisemmin kokenu olevani mitään muuta kuin hetero nainen.”

Mitch Albom: Tiistaisin Morrien luona (1997)

Synopsis: Kirjan kirjoittaja tapaa ALS-lihasrappeumatautiin sairastunutta entistä professoriaan joka tiistai, ja he käyvät filosofisia keskusteluja.

”Opetti ennen kaikkea asettumaan toisen ihmisen asemaan. Sekä luopumaan turhasta panikoimisesta. Kerrassaan opettavainen ja kaunis teos.”

Anneli Auer: Murhalesken muistelmat (2016)

Synopsis: Anneli Auer kertoo omasta näkökulmastaan, mitä Ulviran selvittämättömässä surmassa tapahtui.

”Ennen tätä kirjaa pidin Anneli Aueria varmasti syyllisenä niin murhaan kuin seksuaalirikoksiin, vaikken tapauksesta juuri otsikkoja enemmän ollut koskaan lukenutkaan. Kaveri suositteli kirjan lukemista ja rupesin hommaan hieman vastahakoisesti. Jäin kuitenkin koukkuun ja parin päivän kuluttua olinkin ahmaissut koko eepoksen. Samalla käsitykseni hommasta oli muuttunut täysin.

Tiedostan, että kirja on Anneli Auerin henkilökohtainen kertomus, eikä tapahtumat varmasti ole edenneet juuri hänen kokemallaan tavalla, mutta vasta nyt ymmärsin, kuinka uskomaton koko tapaus on ollut ja kuinka pahasti oikeusjärjestelmä on siinä kussut.”

Amy Tan: Keittiöjumalan vaimo (1991)

Synopsis: Amerikankiinalainen nainen kuuntelee Kiinassa syntyneen äitinsä elämäntarinaa.

”Koko se kulttuurien yhteentörmäys on kuvattu tosi hienolla tavalla kummankin taholta. Sitten kuitenkin isompi asia oli kuvaus äidin ja tyttären välisestä suhteesta: se oli varsinkin aluksi ihan helvetin ahdistava ja ärsyttävä, mutta sitten kuitenkin lopuksi tajusin, että miksi se äiti oli sellainen pomotteleva syyllistäjä.”

Jean P. Sasson: Prinsessa: Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa (1996)

Synopsis: Tosipohjainen tarina prinsessasta, joka taisteli Saudi-Arabian naista sortavia perinteitä vastaan.

”Avarsi huomattavasti näkökulmaani Saudi-Arabiasta ja islamilaisesta kulttuurista yleensäkin. Kaikki Lähi-idän maat eivät kärsi sodasta tai ole köyhiä, eikä jokainen muslimi ole väkivaltainen ja monet sikäläiset toimintamallit johtuvat kulttuurista.”

Nicholas Evans: Kylmät vuoret (2005).

Synopsis: Keskiluokkaisen perheen tytär löytyy jäätyneenä vuorilta. Kirjassa jäljitetään tapahtumia, jotka johtavat tähän hetkeen.

”Tässä oli paljon ajatusta siitä, minkä verran yhteisön paine ja hyväksytyksi tulemisen tarve voi vaikuttaa nuoren valintoihin ja mitä siitä pahimmillaan voi seurata.”

Kent Lindahl: EXIT – Irti natsismin kahleista (2002)

Synopsis: Yhden skinin ja natsin kasvukertomus ulos nykypäivän ääriliikkeestä.

”Avartava lukukokemus, ja jossain määrin ajankohtainenkin. Itselläni lukemisesta on varmaan kymmenen vuotta, ja onkin jo pitkään pitänyt ottaa uudestaan lukuun.”

Maria Jotuni: Huojuva talo (1963)

Synopsis: Suomalainen klassikkokuvaus avioliittohelvetistä, jossa mies on narsisti ja nainen tästä riippuvainen.

”Hieno hirveä kirja. Auttoi itseäni ymmärtämään millaista voisi olla elämä ja mitä se voi tehdä ihmiselle, kun parisuhdeväkivalta on koko ajan läsnä.”

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat (2013)

Synopsis: Nuoruudenrakastavaiset jättävät sodan runteleman Nigerian ja muuttavat siirtolaisina eri mantereille.

”Antoi uutta näkökulmaa siihen millaista on elää "afrikkalaisena" Yhdysvalloissa ja Englannissa. Sen lisäksi kirjassa oli mielenkiintoista kuvausta nigerialaisuudesta. Luulen tämän luettuani pystyväni nyt jälkikäteen ymmärtämään taas hieman paremmin vanhoja nigerialaisia kämppiksiäni opiskeluajoiltani Englannissa.”

Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? (2007)

Synopsis: Australialainen Amal on muslimi ja teinityttö, joka painii huivinkäytön, ihastuksien ja muiden ongelmien kanssa.

”Tämä nuortenkirja kertoo tavallisen muslimin elämästä enemmän kuin mikään islamin historiaa ja arvoja valottava tietokirja. Siinä muslimi ei ole uhri, päähenkilö ei kärsi väkivaltaisesta perheestä eikä missään ole terroristeja.”

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut (2012)

Synopsis: Tietokirja suomalaisen tuotantoeläimen teollissävytteisestä arjesta ja kuolemasta.

”Mullisti mieleni, minusta tuli heti kasvissyöjä ja se vaikuttaa minuun edelleen.”

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku (2016)

Synopsis: Kolmekymppinen Joona on taloudellisessa ahdingossaan päätynyt muuttamaan Helsingistä isänsä ja tämän vaimon Sirpan luo Kirkkonummelle. Samalla Joona yrittää saada loppuun kirjaprojektiaan.

”Superhyvä kuvaus kolmekymppisten sukupolven joidenkin edustajien maailmasta. Toivoisin, että kaikki keski-ikäiset lukisivat sen niin ehkä he ymmärtäisivät enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 4. 4

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 5. 5

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

 8. 8

  Yhden hitin ihme Peter Björn and John tulee Suomeen keikalle: näistä muista kuin kappaleesta ”Young Folks” yhtye tiedetään

 9. 9

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 10. 10

  Sadat ihmiset bailasivat helteessä aamukahteen: näin sujuivat keskiviikon Beyoncé-bileet ja tältä siellä näytti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 4. 4

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 5. 5

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 10. 10

  Yhden hitin ihme Peter Björn and John tulee Suomeen keikalle: näistä muista kuin kappaleesta ”Young Folks” yhtye tiedetään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 2. 2

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 3. 3

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 4. 4

  Hämmennystä herättäneet pankkien vaikutus­valta­kyselyt tulossa nyt asuntokauppaan – ”Kysely tehdään käytännössä kaikille asiakkaille”

 5. 5

  Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

 6. 6

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 7. 7

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 8. 8

  Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

 9. 9

  Anna Puu villitsi Kaisaniemessä, kirppu­torit vetivät väkeä Käpylässä ja Kalliossa – Katso lukijoiden kuvat

 10. 10

  Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 3. 3

  Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 6. 6

  Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

 7. 7

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 8. 8

  Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

 9. 9

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 10. 10

  Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää