Nyt.fi    |   Nyt.fi

Supersankari Wonder Woman valittiin ensin YK:n tasa-arvokampanjan kunnialähettilääksi, sitten hahmo sai kenkää – tästä on kyse

Wonder Woman on yhdysvaltalainen sarjakuvahahmo, joka valittiin lokakuussa YK:n tyttöjen ja naisten tasa-arvokampanjan kunnialähettilääksi.

Yksi sarjakuvamaailman suurista naishahmoista on joutunut kansainvälisen skandaalin keskiöön:

Wonder Woman (suom. Ihmenainen) on sarjakuvahistorian kiistatta tärkeimpiä naishahmoja.

Oikealta nimeltään Themysciran Prinsessa Diana, Wonder Woman ei ole kenenkään tytär: Kreikan jumaltarustosta tuttu jumalatar Hera herätti savipatsaan henkiin vastauksena Themysciran saarta hallitsevan kuningatar Hippolytan rukouksiin.

Vuodesta 1941 asti seikkaillut Wonder Woman on lähitaistelunero, älykäs ja rohkea amatsonisoturi, joka nostetaan usein Batmanin ja Supermanin rinnalle tärkeimpinä DC:n sankareina.

Varmasti näistä syistä YK valitsi hahmon lokakuussa tyttöjen ja naisten voimaannuttamiskampanjansa kunnialähettilääksi:

YK:lla on meneillään 17 kestävän kehityksen päämäärää -hanke, josta Wonder Woman valittiin edustamaan päämäärää numero 5: ”Saavuta sukupuolten välinen tasa-arvo ja voimaannuta kaikki tytöt ja naiset”.

Samalla juhlistettaisiin myös Wonder Womanin 75-vuotista taivalta.

Kampanjan oli määrä jatkua pitkälle vuoteen 2017.

Tämä ei käynyt kaikille:

Wonder Womanin nimitystä vastustava nettiadressi, nimimerkillä ”Huolestuneet YK:n työntekijät”, on kerännyt jo lähes 45 000 nimeä.

Siinä vedotaan suoraan YK:n istuvaan pääsihteeri Ban Ki-mooniin, jotta tämä peruuttaisi Wonder Womanin kunnialähettilyyden.

Adressissa todetaan muun muassa, että vaikka Wonder Womanin tekijät loivat hahmosta epäilemättä alun perin feministisen hahmon, sen nykymuoto on ”suuririntainen, valkoinen nainen, jolla on mahdottomat mittasuhteet, vähän vaatteita ja kiiltävä, reidet paljastava ja Amerikan lipulla varustettu puku sekä reisiin ulottuvat saappaat – siis pin-up-tyttö”.

Allekirjoittajien mukaan hahmon ”yliseksualisoitu imago” ei sovi yhteen tyttöjen ja naisten esineellistämistä vastustavan kampanjan kanssa. Keksityn, amerikkalaisen sarjakuvahahmon sijaan kampanjan keulakuvaksi vaaditaan oikeaa, elävää ja hengittävää naista.

Nyt vastustuskampanja on tuottanut tulosta.

YK:n edustajat ilmoittivat maanantaina, että Wonder Womanin ”pesti” kunnialähettiläänä loppuu tämän viikon perjantaina.

Tätä ei perusteltu. YK:n edustaja Jeffrey Brez yksinkertaisesti totesi, että fiktiivisten hahmojen vetämät YK-kampanjat eivät ole usein kestäneet kuin muutaman kuukauden.

Wonder Woman -kampanjan lokakuisessa julkistustilaisuudessa DC Entertainmentin johtaja Diane Nelson iloitsi Wonder Womanin roolista osana tasa-arvokampanjaa. Mukana oli myös jenkkiohjaaja Patty Jenkins, jonka ohjaama näytelty Wonder Woman -elokuva saa ensi-iltansa ensi vuonna ja on samalla ensimmäinen naisen ohjaama iso sarjakuvaelokuva, 1970-luvun televisiosarjassa Wonder Womania näytellyt Lynda Carter sekä uudessa elokuvassa pääosaa esittävä israelilaisnäyttelijä Gal Gadot:


Samaan aikaan kymmeniä YK:n työntekijöitä vastusti valintaa paikan päällä hiljaisella mielenosoituksella. Protestoijat seisoivat tilaisuudessa selät kohti puhujia ja nyrkki ilmassa:


Guardianin haastattelussa yksi protestoijista kertoi nimettömänä haluavansa oikean naisen kunnialähettilään tehtävään elottoman sarjakuvahahmon sijaan:

”Näin tärkeään rooliin tarvitaan nainen tai mies, joka pystyy puhumaan, matkustamaan, ajamaan oikeasti näitä oikeuksia, sanomaan mielipiteensä, antamaan haastatteluja ja oikeasti seisomaan jäsenvaltioiden edessä ja kertomaan, miten hän haluaisi hommien menevän.”

Edelläoleva kommentti auttaa ymmärtämään, mistä Wonder Womanin vastustamisjutussa on kyse:

YK:ssa on 193 jäsenmaata. Wonder Womanin valkoisuus, aggressiivisuus tai vähäpukeisuus ovat ehkä samastuttavia ominaisuuksia monille länsimaisille ihmisille, mutta entä muille?

Tyttöjen ja naisten oikeudet ovat monissa maissa ahtaalla. Miten ylikansallinen, populaari sarjakuvahahmo oikein ajaa niitä, etenkin niihin maihin, joissa hahmoa ei tunneta tai sen edustamia arvoja ei tunnusteta?

Oikean ihmisen kanssa keskusteltaessa vuoropuhelu ja ajattelunsa muuttaminen ovat aina mahdollisia.

Wonder Womania vastustetaan siksikin, että hahmon omistava DC Comics on voittoa tuottava yritys, joka saa positiivista julkisuutta kampanjan myötä. Tämän kritiikin mukaan DC saa kiillottaa omaa kilpeään.

Osana tasa-arvokampanjaa DC Comics julkaisee uuden alkuperäissarjakuvan, jonka aiheina ovat ”voimaantuminen, rauha, oikeus ja tasa-arvo” ja joka julkaistaan heti YK:n virallisilla kielillä eli arabiaksi, kiinaksi, englanniksi, ranskaksi, venäjäksi ja espanjaksi.

Wonder Woman YK-keulakuvana samana vuonna, jona DC:n samanniminen jättielokuva saa ensi-iltansa, herättää myös kysymyksen, saako DC tässä vain ilmaista julkisuutta.

Erilaiset tasa-arvokampanjat ovat YK:lle arkipäivää. Presidentti Sauli Niinistökin otti syyskuussa osaa niistä yhteen, näyttelijä Emma Watsonin ajamaan HeForShe-kampanjaan, joka kannustaa miehiä mukaan tasa-arvokamppailuun.

YK on nimittänyt aiemminkin fiktiivisiä hahmoja edustajakseen. Esimerkiksi Kofi Annanin kaudella Nalle Puh oli YK:n kansainvälisen ystävyyden päivän lähettiläs ja vuonna 2009 Peter Panista tuttu Helinä-keiju vei ympäristönsuojelun ilosanomaa lapsille.

Suomalaisille merkittävästi Angry Birdsien punainen lintu Red toimi 20. maaliskuuta järjestetyn kansainvälisen onnellisuuden päivän lähettiläänä.

Wonder Womanin kunnialähettilyydestä erityisen tekeekin se, että hahmon muoto ei ole pehmolelun tai taikapölyä heittävän keijun vaan ihmisen.

Oikean ihmisen on vaikeampi korvata Nalle Puhia, mutta Ihmenaisen paikalle voisi valita jonkun oikean elämän ”ihmenaisen”.

Wonder Womanin kohtaama vastustus on jälleen yksi esimerkki kamppailusta, jota feminismin sisällä käydään.

Siinä Wonder Womanin myönnetään olevan jollain tasolla naisten ja tyttöjen oikeuksia ajava, mutta sitä pidetään lopulta liian kaupallisena, valkoisena ja länsimaisena, jotta se voisi edustaa kaikkia maailman naisia.

Taustaoletus on, että Wonder Woman voi olla haitaksi tyttöjen ja naisten tasa-arvokampanjalle: ärsyttävä tai vihaa nostattava hahmo voi estää dialogin synnyn ja pysäyttää oikeuksien edistämisen lähtökuoppiinsa.

Maailma on marssinut niin pitkään Yhdysvaltojen tahtiin, että amerikkalaisen sarjakuvasankarin valinnalla on myös poliittisia ulottuvuuksia – epäilen, että intialaista sarjakuvasankaria olisi vastustettu yhtä paljon.

On myös huomionarvoista, että suosituimmat amerikkalaiset sarjakuvahahmot ovat olleet läpi historian ja miltei poikkeuksetta miesten kehittelemiä ja piirtämiä. Ne ovat edustaneet aina joidenkin miesten ihannetyttöjä ja haaveunia, eivät oikeita naisia.

Samaan aikaan tuhannet naiset ympäri maailmaa antavat koko elämänsä, jotta tytöt pääsisivät kouluttautumaan ja naisiin kohdistuva väkivalta vähenisi.

Tästä vinkkelistä on helpompi ymmärtää niitä, jotka vaativat kunnialähettilään kunniaa sarjakuvahahmon sijaan jollekulle näistä tosielämän sankareista.

Silti mietityttää, oliko tämä nyt se feministinen taistelu, joka kannatti käydä.

Wonder Womanin hyväksi puoleksi kun voidaan laskea myös se, että hahmo ei ole ihminen vaan symboli.

Wonder Woman on idea.

Idea voi tavoittaa potentiaalisesti miljoonia tyttöjä ympäri maailmaa – myös niitä, joita lihaa ja verta olevat tavalliset kampanjoijat eivät tavoita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Elokuvat
 • Sarjakuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 3. 3

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 4. 4

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 6. 6

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 7. 7

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 8. 8

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 9. 9

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 10. 10

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 7. 7

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 8. 8

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 9. 9

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 10. 10

  Ravintola Mashiro avaa uuden ravintolan Postitaloon, ja sinne tulee maailmalla suosittu sushijuna

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 9. 9

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 4. 4

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 5. 5

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 6. 6

  Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

 9. 9

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 10. 10

  Puukkoisku järkytti turkulaisia – ”Ei tästä pelkoa synny, mutta huoli yleisestä väkivallan aallosta maailmassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 2. 2

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 3. 3

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 4. 4

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 5. 5

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 6. 6

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

 9. 9

  Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

 10. 10

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 10. 10

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 11. Näytä lisää