Nyt.fi    |   Nyt.fi

Tällainen on loppuvuoden odotetuin kännykkäpeli – nyt julkaistava Super Mario Run haastaa Pokémon Gon

Super Mario Run on Nintendon ensimmäinen täysin oma mobiilipeli.

Vuoden tähän asti isoimmasta mobiilipeli-ilmiöstä ei liene epäselvyyttä: se oli tietysti Pokémon Go. Kaikki muistanevat, millaisen villityksen peli sai aikaan kesällä ilmestyessään.

Mutta huomenna torstaina ilmestyy peli, joka saattaa nousta uudeksi vastaavanlaiseksi ilmiöksi.

Peli on Super Mario Run, ja se tulee Applen iOS-laitteille ladattavaksi torstaina. Tältä se näyttää:Super Mario Run julkistettiin syyskuussa samassa Applen tilaisuudessa, jossa esiteltiin myös uusi iPhone 7 -puhelin. Peliä esittelemään kapusi lavalle itse Shigeru Miyamoto, koko Super Mario -saagan isä. Jo se kertoo, miten isosta pelitapauksesta on kyse.

Ja merkittävä tapaus se onkin.

Super Mario Run on japanilaisen videopelijätti Nintendon ensimmäinen täysin oma mobiilipeli. Nintendo omistaa kolmanneksen Pokémon-tavaramerkkiä hallinnoivasta yhtiöstä, joten Pokémon Go oli ”Nintendon peli” vain osittain. Sen kehittämisestä ja julkaisusta vastasi amerikkalainen Niantic.

Lisäksi Super Mario Run on ensimmäinen virallinen mobiilipeli, jossa nähdään Nintendon ikonisin hahmo eli Super Mario. Mario on esiintynyt Nintendon omien laitteiden ulkopuolisissa peleissä muutenkin aniharvoin – tällaisia kuriositeettejä ovat esimerkiksi Mario-aiheiset opetuspelit, joita julkaistiin PC:lle 1990-luvun alussa.

Super Mario Run taas on perustaltaan aivan kuin se ensimmäinen ja klassisin Super Mario -tasohyppely, kosketusnäyttöisille laitteille sovitettuna. (Apple-erityisdiilistä huolimatta sen on luvattu tulevan myös Android-puhelimille ensi vuoden puolella).

Näin peli toimii:

Mario juoksee pelissä automaattisesti eteenpäin. Pelaajan tehtävä on hyppyyttää viiksiniekkaa oikeissa kohdissa ruutua napauttamalla ja läpäistä tasoja kolikoita keräten, vihollisia väistellen ja talloen. Peliä voi helposti pelata yhdellä kädellä naputellen.

Hyppyvaihtoehtoja on erilaisia: Mario esimerkiksi hyppää korkeammalle ruutua pohjassa pitämällä, seinien avulla ponnistamalla taas voi pomppia korkeammille tasoille.

Kentissä on myös erikoispalikoita ja muita elementtejä, jotka vaikuttavat liikkumiseen. Joidenkin palikoiden päälle mennessään Mario esimerkiksi pysähtyy napautukseen asti, jolloin hyppyjä voi ajoittaa paremmin. Jotkin palikat siirtävät Mariota taaksepäin, pomppulaudat sinkauttavat tämän yläilmoihin, kanuunat ampuvat kaaressa ilmojen halki ja niin edelleen.

Avain kenttien läpäisyyn on siinä, kuinka hyvin osaa ajoittaa pomppunsa ja käyttää kenttien elementtejä hyväkseen. Ennakkoarvioiden perusteella tämä on saatu hyvin toimivaksi. Kentissä on myös piilotettuja osia eli ”haasteita” (”challenges”), jotka aukeavat löytää pinkkejä erikoiskolikoita keräämällä. Niiden saaminen vaatii enemmän taitoa ja tuo samalla peliin uudelleenpeluuarvoa.

Automaattinen liikkuminen on älypuhelimissa hyväksi havaittu systeemi. Kosketusnäytölle on hankala tehdä sellaista tasohyppelyä – tai muuta toimintapeliä – joka vaatisi useita eri näppäimiä liikkumiseen, hyppimiseen ja muuhun. Se vaatisi näytöllä olevia ”virtuaalinäppäimiä”, jotka toimivat usein kömpelösti.

Super Mario Run vertautuukin niin sanottuihin endless runner -peleihin, joista on tullut mobiililaitteilla jo oma genrensä. Pelit voivat olla vaikka sivulta tai takaapäin kuvattuja, mutta yhdistävä tekijä on se, että pelihahmo juoksee niissä omin päin vaikka loputtomasti. Naputtelemalla sitten hypitään tai väistellään esteitä. Suosituimpia endless runnereita ovat kymmeniä miljoonia kertoja ladatut Temple Run -pelit.


Peruspelin lisäksi Super Mario Runissa on kaksi muuta pelimoodia nimeltä Toad Rally ja Kindom Builder. Toad Rally on moninpeli, jossa voi kilpailla toista pelaajaa vastaan. Silloin yritetään läpäistä kenttä keräten enemmän kolikoita sekä ”tyylipisteitä” kuin vastustaja. Tyylipisteitä kertyy taitavilla ja tarkoilla hypyillä – merkkinä hyvistä suorituksista ruudulle kertyy hurraavia Toad-sieniä.

Kingdom Builder -moodissa taas rakennetaan omaa valtakuntaa: ruudulla näkyy kartta, jonne voi ostaa Super Mario -maailman rakennuselementtejä: palikoita, putkia, sienitaloja. Virtuaalisena rahayksikkönä toimivat pelissä kerätyt kolikot.

Itse hiljalleen rakennettava valtakunta ei ole pelkkää silmäniloa, vaan sitä laajennettaessa aukeaa uusia pelikenttiä ja bonushahmoja Luigista Yoshiin.

Samalla se tuo Super Mario Runin pelaajalle tunnetta siitä, että lisää saavutettavaa ja kerättävää aina on. Shigeru Miyamoto kertoi Timen haastattelussa, että inspiraatio Kingdom Builderille oli kissakeräilypeli Neko Atsume. Siinä ei ole muuta tavoitetta kuin bongailla ruudulta sinne ilmestyviä kissoja. Oman kattikatraan kerryttäminen on addiktoinut lukemattomat pelaajat ympäri maailmaa.

Voisi kuvitella, että ominaisuutta on inspiroinut myös Pokémon Go. Sen ydintähän on nimenomaan löytämisen ja keräämisen ilo, saada kaikki mahdolliset pokémonit yksi kerrallaan haltuun.


Pokémon Gon tasoista joukkohuumaa Super Mario Run ei välttämättä nosta.

Ensin mainitussa täkynä oli lisätty todellisuus, eli siinä pelaajat joutuvat kävelemään fyysisesti ympäriinsä pokémoneja keräten. Vaikka Pokémon Go ei ollut ensimmäinen lisättyä todellisuutta hyödyntänyt peli, löi se tuon ominaisuuden ensimmäistä kertaa läpi suurelle yleisölle. Uudenlainen pelikokemus koukutti monet sellaisetkin, jotka eivät mobiilipelejä yleensä pelaa. Super Mario Run on siihen verrattuna perinteinen, ”normaali” älypuhelinpeli.

Pokémon Go noudatti myös mobiilipelien nykyään standardiksi muodostunutta ansaintalogiikkaa. Se on siis ilmainen ja tarjoaa etenemistä nopeuttavia sisäisiä ostoja. Kaikki pelin tavoitteet on kuitenkin mahdollista saavuttaa euroakaan maksamatta. Samalla reseptillä myös Clash of Clans tai niin ikään kotimaisen Seriouslyn Best Fiends -pelit ovat nousseet menestyksiksi.

Super Mario Run taas yrittää erilaista bisnesmallia. Sen lataaminen ei maksa mitään, mutta ilmaiseksi voi pelata vain pienen osan pelistä. Sen jälkeen joutuu pulittamaan 9,99 euroa, jotta loppupeliin pääsee käsiksi.

Käytännössä sovelluskauppoista maksutta ladattava peli Super Mario Run on siis pelkkä demo. Jää nähtäväksi, kuinka ison osan potentiaalisista pelaajista tämä malli sulkee pois.

Oli miten oli, ennakkokuhina Super Mario Runin ympärillä on ollut kova ja yltynyt jatkuvasti ilmestymispäivän lähestyessä. Talouslehti Forbes ennakoi muutaman päivän takaisessa jutussaan, että Super Mario Runin latausmäärät tulevat ensimmäisen kuukauden aikana olemaan noin puolet Pokémon Gon vastaavista ja hieman alle Clash Royalen. Tuollainen tulos olisi loistava: Pokémon Go ja Clash Royale kun ovat mobiilipelihitteinä aivan omaa luokkaansa.

Pelattavuuden ollessa kohdillaan on suurmenestys täysin mahdollinen. Onhan pelillä ainutlaatuisena valttikorttina myös pelihistorian legendaarisin hahmo, Super Mario.

Ja nostalgia.

Siihen panostaminen on jo nyt osoittautunut aiemmin talousvaikeuksissa kamppailleelle Nintendollekin erinomaiseksi strategiaksi. Sen osoitti marraskuussa kauppohin tullut NES Classic Edition, 8-bittistä Nintendoa minikoossa muistuttava laite. Muutaman kympin maksavassa mini-NESissä on sisäänrakennettuna 30 vanhaa Nintendo-klassikkoa, ja niiden pelaamisen lisäksi sillä ei voi muuta tehdäkään. Täysin retropelifaneille suunnattu vehje on yksi tämän joulun kovimmista hittituotteista.

Nostalgiaan vetosi osittain myös Pokémon Go. Esimerkiksi sen musiikit ja äänet olivat kuin suoraan Gameboyn vanhoista, monen lämmöllä muistelemista Pokémon-peleistä.

Vanhojen pelaajien tavoittamisen mainitsi itse Miyamotokin, kun häneltä Timen haastattelussa kysyttiin, miksi Mario päätettiin vihdoin tuoda mobiilipelimarkkinoilla – joita Nintendo oli pitkään karsastanut. Vaikka monet aikuiset olisivat vanhetessaan hylänneet pelikonsolit kokonaan, älypuhelin löytyy heiltäkin jokaiselta.

”And all of a sudden, with Pokémon Go they’re reconnecting with Pokémon and playing Pokémon again. Our hope is with Super Mario Run that we’ll be able to reconnect with a lot of people that grew up playing Mario and that they’ll come back and want to play some more of our games on our platforms as well.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Mobiilipelit
 • Nintendo
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 4. 4

  Baarikärpänen lähtee Mikonkadulta 15 vuoden jälkeen – siirtyy Bar Bäkkärin yläkertaan

 5. 5

  Helsingin Kaiku pääsi Euroopan parhaiden yökerhojen listalle

 6. 6

  Näissä bailataan! Tässä yli 30 Helsingin aamuyön menopaikkaa

 7. 7

  Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

 8. 8

  Pikatestissä oman panimon tuotteita tarjoileva Ohrana, jonka oluet on tehty juotavuus edellä: ”Mukavia nautiskelujuomia”

 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 7. 7

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 8. 8

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 9. 9

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 10. 10

  Norjalais-amerikkalainen sauna-asiantuntija iloitsee löylykulttuurin kukoistuksesta Suomessa: ”Nuoret ovat taas löytäneet saunan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 9. 9

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 4. 4

  Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

 5. 5

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 6. 6

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Vieraana sukellusveneessä, josta ruotsalais­toimittaja katosi –  HS julkaisee yksinoikeudella keksijä-Madsenin haastattelun

 9. 9

  Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

 10. 10

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 2. 2

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 3. 3

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 4. 4

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 5. 5

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 6. 6

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

 9. 9

  Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

 10. 10

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 10. 10

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 11. Näytä lisää