Tämä nainen riisui Pete Parkkosen alasti, pisti naiset talutushihnaan Cheekin videolla ja aikoo nyt mullistaa tapamme katsoa naisia ja miehiä

Ohjaaja Viivi Huuskalla oli hullu vuosi.

Viikon kuumin puheenaihe on Pete Parkkosen musiikkivideo Kohta sataa.

Paino sanalla kuuma, koska katsokaa nyt näitä pysäytyskuvia:


Maanantai-iltana julkaistua videota katsottiin vuorokaudessa yli 400000 kertaa Youtubessa ja miljoonaa kohti mennään. Kun Parkkoselta kysyttiin, miten videosta tuli sellainen, hän vastasi:

”Mä sanoin Viiville, että tää on sellainen kappale, että ohjat on sulla. Mä teen mitä vain sä haluat.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Viivi” on valokuvaaja ja ohjaaja Viivi Huuska, 27, josta tuli vuoden 2016 aikana suomalaisen musiikkibisneksen uusi supertekijä.

Huuskan merkitystä Suomen popskenelle voi arvioida vaikka hänen Instagram-tilinsä pohjalta. Huuska poseeraa rennoissa yhteiskuvissa Paperi T:n, Alman, Sannin, Anna Abreun, Stigin, Jannika B:n, Erinin, Benjamin Peltosen, Paula Vesalan ja VilleGallen kanssa.

Muun muassa.

Aina kun Huuska tekee yhteistyötä jonkun artistin kanssa, hän ottaa tilanteesta muistoksi kuvan. Jokainen henkilö ja kohtaaminen ovat Huuskalle tärkeitä.

Promo- ja muotikuvien lisäksi Huuska on ohjannut yhteensä 13 musiikkivideota suomalaisille tekijöille, joista 10 pelkästään tänä vuonna, ihan tekemällä oppien. Huuskan UMK-karsintoihin ohjaama musiikkivideo Love is Blind palkittiin Oulun musiikkivideofestivaaleilla yleisön suosikkina, ja hänen kuvaamiaan videoita on katsottu miljoonia kertoja Youtubesta.

”Ihana päästä äidin sopan ääreen”, Huuska huokaa kahvipöydän ääressä. Joululoma polttelee jo.

Mutta ensin pitää selvittää, miten Huuskasta tuli niin haluttu tekijä, että Cheekin manageri soittaa Huuskalle ja pyytää yhteistyötä, eikä päinvastoin.

Ja miksi Pete Parkkosen piti riisuutua ja kiemurrella kameran edessä?

Viivi Huuska oli hiljainen ja ujo lapsi. 12 000 asukkaan Kankaanpäässä asuva tyttö saattoi leikkiä kolmekin tuntia yksin kepin kanssa. Viisilapsisen perheen kuopuksena Huuska sai huidella aika vapaasti.

13-vuotiaana Huuska tarttui valokuvakameraan kun kaivattu isoveli palasi hänen elämäänsä. Yhdysvalloissa teatterikoulussa opiskellut veli oli tutustunut dragtaiteeseen.

”Se tuli sieltä keskelle Kankaanpäätä, seisomaan mekko päällä järven jäällä. Siellä ei oikein ollut ketään, joka olisi tallentanut näitä hetkiä, joten mä aloin tehdä sitä”, Huuska kertoo.

Veljen oikea nimi on Tapio, mutta Suomi tuntee hänet muusikko-näyttelijä-käsikirjoittaja Cristal Snow’na.

Tosissaan showtanssia tanssinut Huuska haki kaikkiin Suomen tanssikouluihin ja pääsi Vantaan Vaskivuoren lukioon. Isä ilmoitti, ettei tyttö saa mennä ellei Tapio-veli lähde mukaan.

Näin kävi, ja siitä alkoi Huuskan sanoin ”todella kova koulu” niin kotitöiden kuin duunien suhteen.

Kotona Kankaanpäässä kuopus ei ollut joutunut edes imuroimaan, mutta pian Viivi Huuska tanssi veljensä taustalla dragkeikoilla baareissa alaikäisenä ja teippasi dragtaiteilija Jarkko Valteelle tissejä takahuoneessa.Kun Huuska ei huhkinut, hän tuijotti. 16-vuotias ujo tyttö imi vaikutteita ympäriltään. Lähtemättömän vaikutuksen tekivät etenkin dragiin kuuluvat seksuaalisuuden vapaa ilmaisu, naiseuden ylistys, valtava dramaattisuus ja karnevalistinen iloittelu.

”Se maailma, jota silloin elin, on nyt se maailma, jota osittain kuvaan”, Huuska analysoi.

Musiikkivideoita ohjanneen veljensä kautta Huuska pääsi seuraamaan läheltä, miten kaikki tapahtuu: hän vastasi Antti Tuiskun uuden tulemisen startanneen Peto on irti -videon visuaalisesta ilmeestä kun veli ohjasi.

Kokemuksesta oli hyötyä, kun hän siirtyi itse ohjaajan pallille.

Hypätään maaliskuuhun 2016, jolloin Viivi Huuskan Cheekille ohjaama video Me ollaan ne part 2 ilmestyi ja aiheutti skandaalin.

Tyylitellyn punaisella videolla Cheek ja Cheekin ”posse” eli Elastinen, JVG, Nikke Ankara, Kube ja Pete Parkkonen uhoavat vuorollaan. Taustalla seisoo kauniita naisia.

Ihan perus räppikuvastoa.

Kohu nousikin kohtauksista, joissa JVG:n Jare pitää talutusnuorassa kahta kontillaan olevaa naista:


Iltapäivälehdet repivät otsikoita ja jopa tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen otti videoon kantaa:

”Naisia käytetään katseenvangitsijoina ja huomionherättäjinä”, Mäkinen totesi YleX:n haastattelussa.

”Minusta se halventaa naista tai tekee naisesta vain yksiulotteisesti jonkinlaisen kuvan eikä aitoa ihmistä.”

”Se oli todella tietoista tekemistä. Kyllä mä tiesin, että hihnoista tulee kohu”, Huuska sanoo nyt.

”Mutta mä en olisi voinut olla tekemättä sitä.”

Lahdessa valokuvaajaksi opiskellut Viivi Huuska oli nimittäin alkanut ottaa promokuvia suomalaisille artisteille pari vuotta aiemmin. Muotoiluinstituutin lopputyössään hän oli tutkinut naisien esittämistä mediassa ”övereillä” omakuvilla.

Sitten hän kuvasi räppäri Sini Sabotagen pikkuhousut nilkoissa istumassa pöntöllä:”Se oli mun ensimmäinen ulostulo, kannanotto siihen, mitä nainen voi tehdä tai ei voi”, Huuska sanoo. Sen jälkeen puhelin alkoi soida eikä se ole hiljentynyt.

Huuska oli kelaillut jo pitkän aikaa näin: Musiikkivideoiden peruskuvasto syntyi 1980- ja 90-luvulla ja niitä videoita tekivät lähes yksinomaan miehet.

Niissä on aivan tavallista, että naiset keikistelevät vähissä vaatteissa ja imitoivat tanssiliikkeillään seksiä, silloinkin kun he ovat itse videon artisteja – katsokaa vaikka Britney Spearsin videoita.

Räpvideoissa kuvasto on vielä rajumpaa ja yksinkertaistetumpaa:

”Raha, aseet, naiset, valta”, Huuhka luettelee aiheita.

”Se on niin inspiroiva maailma, eikä siinä ole mitään järkeä! Mä rakastan alleviivata jotain niin rajusti, että jengi ei enää oikeasti tiedä, miten niiden pitäisi suhtautua.”

Me ollaan ne part 2:n kanssa kävi juuri kuten Huuska ennusti. Videon Youtuben kommenteissa Huuskaa kritisoitiin esimerkiksi näin:

”Ihanaa stereotyyppistä videon turhaa koristelua naisilla, yks syö vaan spagettia (???) kesken videon okok kumminkin jonkun mielestä on taas "taidetta" kun naiset kököttää taustalla hymyillen liikkumatta ja välillä konttailee talutushihnoissa”

”Noi naiset on tehty mahdollisimman tyhmien bimbojen näkösiksi...”

Se on yksi mahdollinen tulkintataso.

Toinen on, että Huuska vain teki näkyväksi valta-asetelman, jota me emme tavallisesti huomaa, koska se on niin tavallista.

”Jos siellä olisi ollut vähäpukeisia naisia vain tanssimassa, kukaan ei olisi sanonut mitään. Lähinnä, että vähän häiritsevä toi punainen, ja se ei riitä mulle”, Huuska sanoo.

Huuska halusi saada ihmiset pohtimaan, mitä he katsovat kaikki päivät lehtihyllyissä, televisiossa ja elokuvissa, eikä hän aikonut luovuttaa.

Palataan viikon kuumaan aiheeseen, Pete Parkkoseen ja Kohta sataa -ilmiöön. Huuska muistelee, miten mukavaa oli työskennellä kaikilla Cheekin videolla esiintyneiden räppäreiden kanssa.

Erityisen kirkkaana kuitenkin loisti Parkkonen.

”Pete oli inspiroiva ja tosi helppo, oikea viihdealan ammattilainen. Se oli jotenkin niin mukaansatempaava, että sitä voisi vaan tuijottaa”, Huuska kertoo hymyillen.

Joten kun Parkkosen levy-yhtiöstä soitettiin ja pyydettiin Huuskaa ohjaamaa video, hän oli valmiina.

”Levy-yhtiö halusi siitä videosta niin seksuaalisen kuin vain voi. Ne sanoivat, että sä oot ainut ihminen, joka tietää, mitä siinä pitää tapahtua”, Huuska sanoo.

Joulukuun 3. päivä Huuska keräsi uskollisen tiiminsä, vei Parkkosen varastohalliin Jätkäsaareen ja pyysi tätä riisumaan. Siitä on todiste Instagramissa:”Mä voin myöntää, että olin hinkuttanut itseäni peilin edessä ja katsonut, miltä jokin liike tulisi näyttämään, ennen kuin pyysin Peteltä niitä”, Huuska sanoo.

”Tehtäväni siinä videossa oli toki ohjata, mutta myös rentouttaa ja luoda Petelle fiilistä.”

Lopputulosta on ihasteltu ja analysoitu sosiaalisessa mediassa koko viikko. Kohta sataa ei ole vain huomiotalouden mukaisesti rohkea ja seksikäs, se on mieskuvaa uudistava.

Nyt.fi:n analyysissakin huomio kiinnittyi siihen, miten Parkkonen esiintyy kameran edessä kuten naispuoliset poptähdet on totuttu näkemään: melkein alasti ja viettelevänä.

Parkkonen näyttäytyy haavoittuvana, ja se on epätavallista miehelle.

Viivi Huuska on ollut ekstaasissa keskustelun tasosta, joka on ollut aivan toista kuin Cheekin videon aikaan.

”Moni on kiinnittänyt huomiota siihen, miten paljon tässä on feminiinisiä piirteitä ja kysynyt, miksi mies voi tehdä tämän mutta kun nainen tekee, tulee seurauksia ja negatiivista julkisuutta.”

”Se on ollut niin vitun – anteeksi – siistiä, miten ihmiset ovat siitä keskustelleet ja ne on oikeesti tajunneet sen, että tässä on jotain syvempää.”

Nyt Huuska siis lähtee ansaitulle joululomalle perheen pariin Kankaanpäähän. Heti vuoden alusta hän alkaa jo työstää seuraavaa projektiaan. Se on pitkä dokumenttielokuva naiseudesta ja se on määrä kuvata ensi kesänä.

Huuska on näet elokuvahullu, joka rakastaa Quentin Tarantinon ja Aki Kaurismäen elokuvien ohella dokumentteja yli kaiken.

”Mua kiinnostaa haavoittuvaisuus, kaikki yhteisöt ja valtasuhteet”, hän kertoo.

Myös valokuvauksen jatko-opinnot New Yorkissa kiinnostavat. Jos ulkomailta tulisi käsky tehdä musiikkivideo vaikka Adelelle, Huuska tekisi työtä käskettyä.

Vielä vähän aikaa sitten Huuskaa nauratti ajatus pitkästä elokuvasta. Mutta vuosi 2016 on opettanut, että asiat voivat muuttua hyvinkin nopeasti.

Silti on asioita, jotka pysyvät. Huuska asuu jälleen yhdessä Tapio-veljensä kanssa, ja hän ikuistaa edelleen suomalaisia muusikoita.

”Mä tuun tekemään musavideoita varmaan vielä 80-vuotiaanakin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa
 • Musiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 6. 6

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 7. 7

  Arviossa Torikorttelien Chapter, joka osoittautui ruokakeitaaksi – tarjoaa rentoa ja hifistelevää pohjoismaista ruokaa

 8. 8

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 9. 9

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 10. 10

  Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 2. 2

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 6. 6

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 7. 7

  Arviossa Torikorttelien Chapter, joka osoittautui ruokakeitaaksi – tarjoaa rentoa ja hifistelevää pohjoismaista ruokaa

 8. 8

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 9. 9

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 10. 10

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 6. 6

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 7. 7

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 8. 8

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 9. 9

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 10. 10

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

 2. 2

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 3. 3

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 4. 4

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 5. 5

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 6. 6

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 7. 7

  Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

 8. 8

  Yhdysvaltojen keskuspankki irtautuu historiallisesta elvytysoperaatiosta

 9. 9

  Historian ylioppilaskokeeseen lipsahti väärä vuosiluku – ”Pyrimme siihen, että virheitä ei olisi, mutta kokeita tekevät ihmiset”

 10. 10

  Ilmarisen toimitusjohtajasta Timo Ritakalliosta tulee OP:n uusi pääjohtaja – strateginen taito, johtamisosaaminen ja verkostot ratkaisivat valinnan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 2. 2

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 3. 3

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 4. 4

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 5. 5

  Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

 6. 6

  ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

 7. 7

  Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

 8. 8

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 9. 9

  Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

 10. 10

  ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

 5. 5

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 6. 6

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 7. 7

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 8. 8

  ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

 9. 9

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 10. 10

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

 11. Näytä lisää