Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Elina Berglundin kaksi läpimurtoa: Löysi ensin Higgsin hiukkasen ja luo nyt kännykkään ”luomuehkäisyä”, joka kiinnostaa nuoria ja kauhistuttaa lääkäreitä

Kännyköiden luomuehkäisy houkuttaa erityisesti nuoria naisia. Heidän äänitorvensa on ruotsalainen hiukkasfyysikko.

Ruotsalainen Elina Berglund oli mukana tutkimusryhmässä, joka löysi kuulun Higgsin bosonin. Fysiikka on jo mullistettu, mutta nyt hän haluaa mullistaa myös ehkäisyn – sovelluksella, joka kiinnostaa nuoria mutta arveluttaa lääkäreitä. Toimittaja Jutta Sarhimaa kertoo Berglundin seuraavasta läpimurrosta, jonka pohja ei ole ihan yhtä selvä.

Kun Elina Berglund etsi työkavereineen Higgsin bosonia, hänen työryhmänsä oli vitsi. Se johtui sukupuolesta.

”Kollegoita nauratti niin kun saman pyödän ääressä istui niin monta vaaleaa, pitkähiuksista naista”, Berglund sanoo.

Oli heinäkuu 2012 ja paikka oli Euroopan hiukkastutkimuskeskus Cern Sveitsissä. Berglund oli yksi 3 000:sta tieteilijästä, jonka tehtävänä oli löytää alkeishiukkanen, jota hiukkasfyysikot olivat jahdanneet yli 50 vuotta.

”Ennen h-hetkeä minulla ei ollut hajuakaan, löytyisikö Higgs vai ei”, Berglund kertoo nyt puhelimitse.

”Kun se löytyi, se oli supercoolia!”

Berglund huhki kollegoidensa kanssa tietoa kasaan. Kun löydös aamulla 4. heinäkuuta julkaistiin, tieto levisi välittömästi kansainväliseen tiedeyhteisöön ympäri maailman. Suomessakin iloittiin.

Higgs oli löydetty. Berglund ja ryhmä iloitsivat. Mutta mitä seuraavaksi? Tietysti uusi läpimurto.

Myös se oli saanut alkunsa Cernissä kuin varkain.

Berglund oli halunnut jo pitkään pitää taukoa hormonaalisesta ehkäisystä ja etsi netistä vaihtoehtoisiaehkäisymetodeja. Hän törmäsi tietoon, jonka mukaan ovulaatio, eli otollisin hetki tulla raskaaksi, näkyi kehon lämpötilan nousuna.

Ennen nykyaikaista ehkäisyä naiset laskivat kuukautiskiertonsa perusteella, minä päivinä oli turvallista harrastaa seksiä. Näitä viittä–kuutta päivää kutsuttiin ”varmoiksi päiviksi”. Metodi on niin epävarma, että se on seksivalistuksen varoitusten vakioaiheita.

Mutta voisiko tätä parantaa, mietti Berglund? Kehon lämpötilaa tarkkailemalla voisi saada paljon varmempaa dataa, hän ajatteli.

Berglund alkoi soveltaa tieteellistä metodia: hän mittasi aamuisin lämpötilaansa kuumemittarilla ja alkoi kirjoittaa havaintojensa ympärille ”algoritmia” – kaavaa, jonka perusteella kehon toiminnasta voisi päätellä, milloin raskauden riski on pienempi.

”Suunnittelin sen käyttöä vain itseeni, mutta sana levisi nopeasti.”

Cern oli otollinen ympäristö ihmiskokeelle. Pian vitsiksi päätyneet vaaleahiuksiset kollegat alkoivat lähetellä Berglundille sähköpostilla omia aamulämpöjään.

Sana levisi. Pian mukaan liittyi muita Cernin naistyöntekijöitä, sitten myös miespuolisten kollegoiden vaimoja.

Kun tätä oli jatkunut tovi, Berlund pohti, mitä seuraavaksi.

Ajatus kirkastui häämatkalla puolison kanssa: hän ottaisi lopputilin ja ohjelmoisi algoritminsa ympärille kännykkäsovelluksen. Tavoite olisi kunnianhimoinen tai suorastaan pähkähullu: Luoda mobiililaitteen avulla uskottava luomuehkäisy, johon ihmiset voisivat luottaa.

Vuotta myöhemmin ensimmäinen, kotikutoinen versio valmistui. Nimeksi tuli Natural Cycles.

Viimeisen vuoden ajan Berglund on keksintöineen liitänyt todellista matalalentoa. Hän kertoo lehdissä ympäri maailmaa Cern-tarinaansa: Berglund Wiredissä, Berglund Guardianissa, Berglund Telegraphissa. Ylekin uutisoi sovelluksesta.

Natural Cycles ei ole läheskään ainoa laatuaan: erilaiset sovellukset ja ”ehkäisytietokoneet” kilpailevat rajusti. Berglundin tarina ja tiedetausta ovat kuitenkin tehnet Natural Cyclesistä alan tähden.

Se näkyy. Marraskuussa Berglund kävi Helsingissä, pitchaamassa sovellustaan Slushin päälavalla, heti Norjan prinssi Haakonin esityksen jälkeen.

Kesällä sulkeutuneella rahoituskierroksella kerättiin 6 miljoonaa dollaria. Johtava sijoittaja on mediatalo Bonnier, joka omistaa Suomessa useita lehtiä ja tv-kanavista MTV3:n. Kohdeyleisöstä kertoo jotakin se, että Ruotsin suosituin muotibloggari Blondinbella on sijoittanut siihen.

Käyttäjiä sovelluksella on jo 140 000. Yli puolet heistä asuu Ruotsissa, loput ovat levällään eri maissa. Tulojakin on: sovelluksesta saa tällä hetkellä maksaa runsaat viisi euroa kuussa, jos sitoutuu vuodeksi.

Suomeksikin sovellusta kaupataan, ja ottajia on: ”Haluatko estää tai suunnitella raskautesi? Anna meidän auttaa!”, julistaa ohjelma.

Onko keksinnössä sitten järkeä?

Ainakin Berglund, yrityksessä työskentelevä puoliso ja yhtiön 13 hengen tiimi uskovat tuotteeseensa. Yhtiö on julkaissut vertaisarvioiduissa tiedejulkaisuissa kaksi kliinistä tutkimusta (linkki 1, linkki 2).

Uskottavuutta yritys hakee sovelluksen CE-merkinnällä, joka kertoo tuotteen noudattavan terveyden kanssa tekemisissä olevien laitteiden eurooppalaisia minimivaatimuksia.

Merkintää ei tosin voi verrata lupasyyniin, johon esimerkiksi lääkeaineet Euroopassa joutuvat: kyse on yrityksen itsensä tilaamasta sertifiointiprosessista, jossa tarkastellaan ensi sijassa tuotteen turvallisuutta, ei tehoa.

Berglund haluaa vielä lisää. Hän hakee paraikaa Natural Cyclesille laajempaa lääketieteellistä merkintää, joka nostaisi sen alan luokituksessa kondomin tasolle.

Se olisi kännykkäsovellukselle ensimmäinen kerta – ja paljon luvattu.

Lupaus vetoaa Suomessakin nyt moniin.

”Vastaanotolla nuorten naisten kanssa käydyissä keskusteluissa nousee usein esille toive mahdollisimman luomusta ehkäisystä”, sanoo Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen.

Halonen vastaa työkseen alle 25-vuotiaiden nuorten terveyttä koskeviin kysymyksiin.

Hormonit ja niiden mahdolliset haittavaikutukset pelottavat nuoria naisia, Halonen kertoo. He eivät yksinkertaisesti halua kehoonsa ”ylimääräisiä aineita”.

Lääkevirasto Fimean tuoreet tilastot ehkäisypillerien tukkumyynnin kehityksestä kertovatkin, että e-pillereiden käyttö on tosiaan laskenut 2010-luvulla: ainoastaan vähemmän sivuvaikutuksia ja hormoneja sisältävien minipillereiden myynti on hitaasti kasvanut.

 


Erityisen paha kolaus tuli vuonna 2013, jolloin uusimpien, niin sanottujen 4. sukupolven e-pillereiden käyttö putosi huimasti. HS uutisoi tuona kesänä, että nimenomaan näihin kuuluvat suositut ehkäisypillerit ovat voineet vaikuttaa neljään kuolemaan.

Se sai monen miettimään myös vaihtoehtoja, vaikka riski oikeasti ei ole suuri.

Kyse ei Halosen mukaan ole kuitenkaan vain pelosta.

Hän näkee luomuehkäisyn osana isompaa ajattelutavan muutosta, johon kuuluvat kehopositiivisuus, vegaanisen ruokavalion lisääntyminen, ympäristönsuojelu (lääkkeistä päätyy hormoneja vesistöihin ja sitä kautta kaloihin) ja kehon ja mielen kuuntelemiseen keskittyvät harjoitteet (jooga, pilates, mindfulness).

”Halutaan elää kehoa kunnioittavasti. Se on tietyllä tavalla hirveän ymmärrettävä toive”, hän sanoo.

Toiveelle ei ole virallista vastinetta.

Suomessa lääketieteen ohjenuorat määrittävät Käypä hoito -suositukset, jotka laativat omien alojensa lääketieteen parhaat asiantuntijat. Oma suosituksensa on myös raskauden ehkäisylle, ja sovelluksia siellä ei mainita.

Lääkärien ohje on useimmille tuttu: Hormonaalinen ehkäisy on tehokkainta, ja sen haitat kuvitellaan yleensä liian suuriksi, ja keskustelupalstoilla niitä vielä suurennellaan. Pilleri on hyvä, mutta kierukka tai kapseli joskus parempi, koska siihen liittyy vähemmän ”käyttäjävirheitä”. Vain kondomi suojaa taudeilta.

Varmat päivät taas ovat ehkäisykeinona suosituksen mukaan huono, koska niihin liittyy suuri käyttövirheen riski.

Sen näkee suosituksen tilastoistakin: Sadasta yhdistelmäpilleriä tavanomaisesti käyttävästä naisesta tulee vuodessa raskaaksi keskimäärin vain pari ihmistä, miehen kondomia suosivista naisista 15 ja ”varmoihin päiviin” luottavista peräti 25 – siis joka neljäs. Oikeastaan vain keskeytetty yhdyntä on tilastojen mukaan heikompi valinta.

Myös Väestöliitto on linjannut, että nämä kaksi metodia eivät kuulu raskauden ehkäisyn piiriin. Niiden käyttäjä ottaa tietoisen riskin.

Berglund esittelee aivan toisenlaisia lukuja. Hän vakuuttaa sovelluksen parantavan varmojen päivien ehkäisytehoa huimasti.

Ainakin periaate on yksinkertainen. Käyttäjä tarvitsee lämpömittarin, joka ilmoittaa tuloksen kahden desimaalin tarkkuudella. Aamuisin saatu lukema syötetään sovellukseen, jonka jälkeen sovellus kertoo, onko päivä punainen (ei voi harrastaa seksiä ilman ehkäisyä) vai vihreä (voi turvallisesti harrastaa).

Tältä pohjalta Natural Cycles on tehnyt kliinisiä kokeitaan.

Niistä toiseen osallistui yhteensä 4 054 20–45-vuotiasta käyttäjää. He olivat löytäneet sovelluksen esimerkiksi netissä ja kännykässä tulleiden mainosten kautta ja raksineet kohdan, joka antoi luvan tutkimuskäyttöön.

He eivät siis käyneet missään kontrollissa, vaan heiltä kysyttiin asioita lähinnä sähköpostin ja sovelluksen kautta laitettujen viestien kautta.

Vuoden käytön aikana yhtiö sai kokeessaan ehkäisytehoksi 99,5-prosenttia. Se vastaisi ehkäisypilleriä.

”Naisten elämät ovat käsissämme, joten tämä on meille äärimmäisen tärkeää. Tieteilijöinä olemme siitä hyvin ylpeitä”, Berglund sanoo.

Usein ehkäisysovellusten tutkimustulokset ovat positiiviseen suuntaan vääristyneitä. Osallistujat ovat motivoituneita ihmisiä, joten tulokset ovat ”optimaalisia” – eivät siis välttämättä sellaisia kuin tosielämässä, jossa pilleri unohtuu, kondomi menee rikki tai päivien ja lämmön seuranta prakaa.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos Natural Cycles ja muut vastaavat sovellukset yleistyvät. Pitävätkö yhtiön tulokset? Ainakin Berglundin haaveet ovat suuria: hän haluaa tehdä sovelluksestaan virallisesti hyväksytyn ja sitten valloittaa maailman – älypuhelimiin nojaavia mutta ehkäisyä heikosti tarjoavia kehitysmaita myöten.

”Jos kasvaisimme siellä tarpeeksi isoiksi, voisimme ehkä muuttaa maailmaa”, Berglund sanoo.

Seuraava askel olisi uusi laajempi CE-merkki, joka tekisi Natural Cyclesistä maailman ensimmäisen ”oikean” ehkäisysovelluksen. Se olisi ainakin markkinoinnissa iso valtti.

”Meitä pelottaa kauheasti, että he muuttavat mieltään viime hetkillä”, Berglund sanoo sertifiointiprosessista.

Merkkejä muutoksesta on lääketieteen piirissäkin.

Miila Halonen otti osaa viime keväänä Baselissa pidettyyn kansainväliseen ehkäisykongressiin, jonka ohjelmassa oli ensi kertaa useita puheenvuoroja ehkäisytietokoneista ja -sovelluksista.

”Se kertoo, etteivät ammattilaisetkaan näe ilmiötä enää täysin poissuljettavana”, Halonen sanoo.

Mutta voiko vaikkapa sertifiointi kääntää suunnan piankin? Voiko sovellus päästä osaksi suomalaisia Käypä hoito -suosituksia?

Miila Halonen ei usko, että se riittää: ”Veikkaan että näyttöä tarvitaan vielä paljon lisää.”

Se tarkoittaa enemmän ja pidempiä tutkimuksia laajemmalla tutkimusjoukolla, jossa on mukana eri-ikäisiä naisia, joiden painot, terveydentila ja muut vaihtelevat.

Jos asiaa kysyisi vastaanototolla, olisi vastaus monelle nuorelle selvä.

”Jos potentiaalinen raskaus on kriisi, että ei missään nimessä tässä elämänvaiheessa, niin sitten ei kannata käyttää ehkäisymenetelmiä, joissa riski tulla raskaaksi on suurempi kuin perinteisissä”, Halonen sanoo.

Berglund taas uskoo maailman muuttuvan. Hän on itse käyttänyt sovellusta miehensä kanssa alusta saakka. Vuonna 2013 Berglund halusi tulla raskaaksi, joten hän ja aviomies ilmoittivat Twitterin välityksellä yrittävänsä lasta – sovellusta apuna käyttäen:Pariskunnan lapsi syntyi vuonna 2014.

Ainakin Berglund on vakuuttanut alkuperäiset asiakkaansa – Cernin alkeishiukkasta metsästäneen vaaleatukkaisen työryhmän, yrittäjä kertoo.

”He käyttävät tätä yhä. Sain viimeksi tänään yhdeltä sähköpostia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Ehkäisy
 • Internet
 • kännykkäsovellus
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 2. 2

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 3. 3

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 4. 4

  Simpsonit kommentoi Trumpin ensimmäistä sataa päivää videolla, iva entisellään: ”presidentti” lähettää pitkän lakitekstin Fox Newsin tulkittavaksi

 5. 5

  Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

 6. 6

  Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

 7. 7

  Frozen 2 sai viimein julkaisupäivän: Elsa ja Anna palaavat valkokankaille marraskuussa 2019

 8. 8

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 9. 9

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 10. 10

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 2. 2

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 3. 3

  Simpsonit kommentoi Trumpin ensimmäistä sataa päivää videolla, iva entisellään: ”presidentti” lähettää pitkän lakitekstin Fox Newsin tulkittavaksi

 4. 4

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 5. 5

  Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

 6. 6

  Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

 7. 7

  Frozen 2 sai viimein julkaisupäivän: Elsa ja Anna palaavat valkokankaille marraskuussa 2019

 8. 8

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 9. 9

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 10. 10

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 4. 4

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 2. 2

  Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

 3. 3

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 4. 4

  Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

 5. 5

  Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

 6. 6

  Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina? Automaatio vie valkokaulustyöt, eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa

 7. 7

  Ruskeat tytöt ovat tottuneet elokuviin, joissa heiltä näyttävät ihmiset ovat terroristeja – Koko Hubara kirjoitti siitä kirjan, johon espoolaisteinit samastuvat

 8. 8

  Venäjän aktivisteja sotkee nyt vihreä litku – oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui sen vuoksi torstaina sairaalaan

 9. 9

  Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

 10. 10

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

 6. 6

  Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

 9. 9

  Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

 10. 10

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 3. 3

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 4. 4

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 5. 5

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 6. 6

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 7. 7

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 8. 8

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 9. 9

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 10. 10

  Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

 11. Näytä lisää