Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Elina Berglundin kaksi läpimurtoa: Löysi ensin Higgsin hiukkasen ja luo nyt kännykkään ”luomuehkäisyä”, joka kiinnostaa nuoria ja kauhistuttaa lääkäreitä

Kännyköiden luomuehkäisy houkuttaa erityisesti nuoria naisia. Heidän äänitorvensa on ruotsalainen hiukkasfyysikko.

Ruotsalainen Elina Berglund oli mukana tutkimusryhmässä, joka löysi kuulun Higgsin bosonin. Fysiikka on jo mullistettu, mutta nyt hän haluaa mullistaa myös ehkäisyn – sovelluksella, joka kiinnostaa nuoria mutta arveluttaa lääkäreitä. Toimittaja Jutta Sarhimaa kertoo Berglundin seuraavasta läpimurrosta, jonka pohja ei ole ihan yhtä selvä.

Kun Elina Berglund etsi työkavereineen Higgsin bosonia, hänen työryhmänsä oli vitsi. Se johtui sukupuolesta.

”Kollegoita nauratti niin kun saman pyödän ääressä istui niin monta vaaleaa, pitkähiuksista naista”, Berglund sanoo.

Oli heinäkuu 2012 ja paikka oli Euroopan hiukkastutkimuskeskus Cern Sveitsissä. Berglund oli yksi 3 000:sta tieteilijästä, jonka tehtävänä oli löytää alkeishiukkanen, jota hiukkasfyysikot olivat jahdanneet yli 50 vuotta.

”Ennen h-hetkeä minulla ei ollut hajuakaan, löytyisikö Higgs vai ei”, Berglund kertoo nyt puhelimitse.

”Kun se löytyi, se oli supercoolia!”

Berglund huhki kollegoidensa kanssa tietoa kasaan. Kun löydös aamulla 4. heinäkuuta julkaistiin, tieto levisi välittömästi kansainväliseen tiedeyhteisöön ympäri maailman. Suomessakin iloittiin.

Higgs oli löydetty. Berglund ja ryhmä iloitsivat. Mutta mitä seuraavaksi? Tietysti uusi läpimurto.

Myös se oli saanut alkunsa Cernissä kuin varkain.

Berglund oli halunnut jo pitkään pitää taukoa hormonaalisesta ehkäisystä ja etsi netistä vaihtoehtoisiaehkäisymetodeja. Hän törmäsi tietoon, jonka mukaan ovulaatio, eli otollisin hetki tulla raskaaksi, näkyi kehon lämpötilan nousuna.

Ennen nykyaikaista ehkäisyä naiset laskivat kuukautiskiertonsa perusteella, minä päivinä oli turvallista harrastaa seksiä. Näitä viittä–kuutta päivää kutsuttiin ”varmoiksi päiviksi”. Metodi on niin epävarma, että se on seksivalistuksen varoitusten vakioaiheita.

Mutta voisiko tätä parantaa, mietti Berglund? Kehon lämpötilaa tarkkailemalla voisi saada paljon varmempaa dataa, hän ajatteli.

Berglund alkoi soveltaa tieteellistä metodia: hän mittasi aamuisin lämpötilaansa kuumemittarilla ja alkoi kirjoittaa havaintojensa ympärille ”algoritmia” – kaavaa, jonka perusteella kehon toiminnasta voisi päätellä, milloin raskauden riski on pienempi.

”Suunnittelin sen käyttöä vain itseeni, mutta sana levisi nopeasti.”

Cern oli otollinen ympäristö ihmiskokeelle. Pian vitsiksi päätyneet vaaleahiuksiset kollegat alkoivat lähetellä Berglundille sähköpostilla omia aamulämpöjään.

Sana levisi. Pian mukaan liittyi muita Cernin naistyöntekijöitä, sitten myös miespuolisten kollegoiden vaimoja.

Kun tätä oli jatkunut tovi, Berlund pohti, mitä seuraavaksi.

Ajatus kirkastui häämatkalla puolison kanssa: hän ottaisi lopputilin ja ohjelmoisi algoritminsa ympärille kännykkäsovelluksen. Tavoite olisi kunnianhimoinen tai suorastaan pähkähullu: Luoda mobiililaitteen avulla uskottava luomuehkäisy, johon ihmiset voisivat luottaa.

Vuotta myöhemmin ensimmäinen, kotikutoinen versio valmistui. Nimeksi tuli Natural Cycles.

Viimeisen vuoden ajan Berglund on keksintöineen liitänyt todellista matalalentoa. Hän kertoo lehdissä ympäri maailmaa Cern-tarinaansa: Berglund Wiredissä, Berglund Guardianissa, Berglund Telegraphissa. Ylekin uutisoi sovelluksesta.

Natural Cycles ei ole läheskään ainoa laatuaan: erilaiset sovellukset ja ”ehkäisytietokoneet” kilpailevat rajusti. Berglundin tarina ja tiedetausta ovat kuitenkin tehnet Natural Cyclesistä alan tähden.

Se näkyy. Marraskuussa Berglund kävi Helsingissä, pitchaamassa sovellustaan Slushin päälavalla, heti Norjan prinssi Haakonin esityksen jälkeen.

Kesällä sulkeutuneella rahoituskierroksella kerättiin 6 miljoonaa dollaria. Johtava sijoittaja on mediatalo Bonnier, joka omistaa Suomessa useita lehtiä ja tv-kanavista MTV3:n. Kohdeyleisöstä kertoo jotakin se, että Ruotsin suosituin muotibloggari Blondinbella on sijoittanut siihen.

Käyttäjiä sovelluksella on jo 140 000. Yli puolet heistä asuu Ruotsissa, loput ovat levällään eri maissa. Tulojakin on: sovelluksesta saa tällä hetkellä maksaa runsaat viisi euroa kuussa, jos sitoutuu vuodeksi.

Suomeksikin sovellusta kaupataan, ja ottajia on: ”Haluatko estää tai suunnitella raskautesi? Anna meidän auttaa!”, julistaa ohjelma.

Onko keksinnössä sitten järkeä?

Ainakin Berglund, yrityksessä työskentelevä puoliso ja yhtiön 13 hengen tiimi uskovat tuotteeseensa. Yhtiö on julkaissut vertaisarvioiduissa tiedejulkaisuissa kaksi kliinistä tutkimusta (linkki 1, linkki 2).

Uskottavuutta yritys hakee sovelluksen CE-merkinnällä, joka kertoo tuotteen noudattavan terveyden kanssa tekemisissä olevien laitteiden eurooppalaisia minimivaatimuksia.

Merkintää ei tosin voi verrata lupasyyniin, johon esimerkiksi lääkeaineet Euroopassa joutuvat: kyse on yrityksen itsensä tilaamasta sertifiointiprosessista, jossa tarkastellaan ensi sijassa tuotteen turvallisuutta, ei tehoa.

Berglund haluaa vielä lisää. Hän hakee paraikaa Natural Cyclesille laajempaa lääketieteellistä merkintää, joka nostaisi sen alan luokituksessa kondomin tasolle.

Se olisi kännykkäsovellukselle ensimmäinen kerta – ja paljon luvattu.

Lupaus vetoaa Suomessakin nyt moniin.

”Vastaanotolla nuorten naisten kanssa käydyissä keskusteluissa nousee usein esille toive mahdollisimman luomusta ehkäisystä”, sanoo Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen.

Halonen vastaa työkseen alle 25-vuotiaiden nuorten terveyttä koskeviin kysymyksiin.

Hormonit ja niiden mahdolliset haittavaikutukset pelottavat nuoria naisia, Halonen kertoo. He eivät yksinkertaisesti halua kehoonsa ”ylimääräisiä aineita”.

Lääkevirasto Fimean tuoreet tilastot ehkäisypillerien tukkumyynnin kehityksestä kertovatkin, että e-pillereiden käyttö on tosiaan laskenut 2010-luvulla: ainoastaan vähemmän sivuvaikutuksia ja hormoneja sisältävien minipillereiden myynti on hitaasti kasvanut.

 


Erityisen paha kolaus tuli vuonna 2013, jolloin uusimpien, niin sanottujen 4. sukupolven e-pillereiden käyttö putosi huimasti. HS uutisoi tuona kesänä, että nimenomaan näihin kuuluvat suositut ehkäisypillerit ovat voineet vaikuttaa neljään kuolemaan.

Se sai monen miettimään myös vaihtoehtoja, vaikka riski oikeasti ei ole suuri.

Kyse ei Halosen mukaan ole kuitenkaan vain pelosta.

Hän näkee luomuehkäisyn osana isompaa ajattelutavan muutosta, johon kuuluvat kehopositiivisuus, vegaanisen ruokavalion lisääntyminen, ympäristönsuojelu (lääkkeistä päätyy hormoneja vesistöihin ja sitä kautta kaloihin) ja kehon ja mielen kuuntelemiseen keskittyvät harjoitteet (jooga, pilates, mindfulness).

”Halutaan elää kehoa kunnioittavasti. Se on tietyllä tavalla hirveän ymmärrettävä toive”, hän sanoo.

Toiveelle ei ole virallista vastinetta.

Suomessa lääketieteen ohjenuorat määrittävät Käypä hoito -suositukset, jotka laativat omien alojensa lääketieteen parhaat asiantuntijat. Oma suosituksensa on myös raskauden ehkäisylle, ja sovelluksia siellä ei mainita.

Lääkärien ohje on useimmille tuttu: Hormonaalinen ehkäisy on tehokkainta, ja sen haitat kuvitellaan yleensä liian suuriksi, ja keskustelupalstoilla niitä vielä suurennellaan. Pilleri on hyvä, mutta kierukka tai kapseli joskus parempi, koska siihen liittyy vähemmän ”käyttäjävirheitä”. Vain kondomi suojaa taudeilta.

Varmat päivät taas ovat ehkäisykeinona suosituksen mukaan huono, koska niihin liittyy suuri käyttövirheen riski.

Sen näkee suosituksen tilastoistakin: Sadasta yhdistelmäpilleriä tavanomaisesti käyttävästä naisesta tulee vuodessa raskaaksi keskimäärin vain pari ihmistä, miehen kondomia suosivista naisista 15 ja ”varmoihin päiviin” luottavista peräti 25 – siis joka neljäs. Oikeastaan vain keskeytetty yhdyntä on tilastojen mukaan heikompi valinta.

Myös Väestöliitto on linjannut, että nämä kaksi metodia eivät kuulu raskauden ehkäisyn piiriin. Niiden käyttäjä ottaa tietoisen riskin.

Berglund esittelee aivan toisenlaisia lukuja. Hän vakuuttaa sovelluksen parantavan varmojen päivien ehkäisytehoa huimasti.

Ainakin periaate on yksinkertainen. Käyttäjä tarvitsee lämpömittarin, joka ilmoittaa tuloksen kahden desimaalin tarkkuudella. Aamuisin saatu lukema syötetään sovellukseen, jonka jälkeen sovellus kertoo, onko päivä punainen (ei voi harrastaa seksiä ilman ehkäisyä) vai vihreä (voi turvallisesti harrastaa).

Tältä pohjalta Natural Cycles on tehnyt kliinisiä kokeitaan.

Niistä toiseen osallistui yhteensä 4 054 20–45-vuotiasta käyttäjää. He olivat löytäneet sovelluksen esimerkiksi netissä ja kännykässä tulleiden mainosten kautta ja raksineet kohdan, joka antoi luvan tutkimuskäyttöön.

He eivät siis käyneet missään kontrollissa, vaan heiltä kysyttiin asioita lähinnä sähköpostin ja sovelluksen kautta laitettujen viestien kautta.

Vuoden käytön aikana yhtiö sai kokeessaan ehkäisytehoksi 99,5-prosenttia. Se vastaisi ehkäisypilleriä.

”Naisten elämät ovat käsissämme, joten tämä on meille äärimmäisen tärkeää. Tieteilijöinä olemme siitä hyvin ylpeitä”, Berglund sanoo.

Usein ehkäisysovellusten tutkimustulokset ovat positiiviseen suuntaan vääristyneitä. Osallistujat ovat motivoituneita ihmisiä, joten tulokset ovat ”optimaalisia” – eivät siis välttämättä sellaisia kuin tosielämässä, jossa pilleri unohtuu, kondomi menee rikki tai päivien ja lämmön seuranta prakaa.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos Natural Cycles ja muut vastaavat sovellukset yleistyvät. Pitävätkö yhtiön tulokset? Ainakin Berglundin haaveet ovat suuria: hän haluaa tehdä sovelluksestaan virallisesti hyväksytyn ja sitten valloittaa maailman – älypuhelimiin nojaavia mutta ehkäisyä heikosti tarjoavia kehitysmaita myöten.

”Jos kasvaisimme siellä tarpeeksi isoiksi, voisimme ehkä muuttaa maailmaa”, Berglund sanoo.

Seuraava askel olisi uusi laajempi CE-merkki, joka tekisi Natural Cyclesistä maailman ensimmäisen ”oikean” ehkäisysovelluksen. Se olisi ainakin markkinoinnissa iso valtti.

”Meitä pelottaa kauheasti, että he muuttavat mieltään viime hetkillä”, Berglund sanoo sertifiointiprosessista.

Merkkejä muutoksesta on lääketieteen piirissäkin.

Miila Halonen otti osaa viime keväänä Baselissa pidettyyn kansainväliseen ehkäisykongressiin, jonka ohjelmassa oli ensi kertaa useita puheenvuoroja ehkäisytietokoneista ja -sovelluksista.

”Se kertoo, etteivät ammattilaisetkaan näe ilmiötä enää täysin poissuljettavana”, Halonen sanoo.

Mutta voiko vaikkapa sertifiointi kääntää suunnan piankin? Voiko sovellus päästä osaksi suomalaisia Käypä hoito -suosituksia?

Miila Halonen ei usko, että se riittää: ”Veikkaan että näyttöä tarvitaan vielä paljon lisää.”

Se tarkoittaa enemmän ja pidempiä tutkimuksia laajemmalla tutkimusjoukolla, jossa on mukana eri-ikäisiä naisia, joiden painot, terveydentila ja muut vaihtelevat.

Jos asiaa kysyisi vastaanototolla, olisi vastaus monelle nuorelle selvä.

”Jos potentiaalinen raskaus on kriisi, että ei missään nimessä tässä elämänvaiheessa, niin sitten ei kannata käyttää ehkäisymenetelmiä, joissa riski tulla raskaaksi on suurempi kuin perinteisissä”, Halonen sanoo.

Berglund taas uskoo maailman muuttuvan. Hän on itse käyttänyt sovellusta miehensä kanssa alusta saakka. Vuonna 2013 Berglund halusi tulla raskaaksi, joten hän ja aviomies ilmoittivat Twitterin välityksellä yrittävänsä lasta – sovellusta apuna käyttäen:Pariskunnan lapsi syntyi vuonna 2014.

Ainakin Berglund on vakuuttanut alkuperäiset asiakkaansa – Cernin alkeishiukkasta metsästäneen vaaleatukkaisen työryhmän, yrittäjä kertoo.

”He käyttävät tätä yhä. Sain viimeksi tänään yhdeltä sähköpostia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Ehkäisy
 • Internet
 • kännykkäsovellus

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 8. 8

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 6. 6

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 7. 7

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 8. 8

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 9. 9

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 10. 10

  Ylellä upeasti suomennettu Mötley Crüe -biisi äänitettiin – tältä kuulostaa ”Tohtori Höpöolo” soitettuna ja laulettuna

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 5. 5

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 6. 6

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

 5. 5

  Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

 6. 6

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 7. 7

  Trump toisti väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä – senaatin demokraattijohtaja sanoi, että Trump saisi lopettaa vaaleista puhumisen ja keskittyä johtamaan

 8. 8

  Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

 9. 9

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 10. 10

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

 6. 6

  Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

 7. 7

  Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

 8. 8

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 9. 9

  Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

 10. 10

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 4. 4

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 5. 5

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 6. 6

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 7. 7

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 8. 8

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää