Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Carrie Fisher on kuollut – mitä tapahtuu prinsessa Leialle? Tässä kuusi vaihtoehtoa

Tähtien sotaan erikoistunut toimittaja Jussi Ahlroth käy läpi mahdolliset skenaariot yhden päähahmon eli Leia Organan tulevaisuudelle.

Carrie Fisherin kuolema oli järkytys paitsi hänen läheisilleen, myös miljoonille Tähtien sota -elokuvien ystäville. Fisher tunnettiin ennen kaikkea prinsessa Leia Organan roolista Tähtien sota -elokuvissa.

Elokuvasarja käynnistettiin viime vuonna pitkän tauon jälkeen ja menestys oli valtaisa. Viime vuonna ilmestyneessä The Force Awakens -elokuvassa Fisher palasi klassikkorooliinsa 32 vuoden tauon jälkeen.

Nyt Tähtien sota -elokuvat omistavalla Disneyllä on ongelma.

Miten sarja voi jatkua ilman yhtä sen keskeisimmistä henkilöistä?

Prinsessasta kenraaliksi muuttuneelle Leia Organalle oli suunniteltu merkittävä rooli kahdessa tulevassa Tähtien sota -elokuvassa. The Force Awakens oli Tähtien sota -elokuvien numeroidun sarjan seitsemäs osa. Tämän vuoden joulukuussa ilmestyy kahdeksas osa ja yhdeksäs on vuorossa joulukuussa 2019.

Hollywood Reporterin sisäpiirilähteiden mukaan Disneyn Tähtien sota -tiimin korkein johto tapaa tällä viikolla ja yrittää ratkaista ongelman. Keskeiset tekijät ovat Tähtien sodan brändijohtaja Kathleen Kennedy sekä kahdeksannen osan ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson, joka on myös kirjoittanut yhdeksännen osan tarinan. Sen varsinaisen käsikirjoituksen tekevät Colin Trevorrow ja Derek Connolly.

Leia Organan rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa on ilmeisen keskeinen. Siitä kertoo muun muassa vakuutus, jonka Disney oli ottanut siltä varalta, että Fisher ei pystyisi tekemään roolityötään. Kun Fisher kuoli, vakuutusyhtiö joutuu maksamaan Disneylle 48 miljoonaa euroa. Se on tiettävästi suurin summa, mitä koskaan on maksettu henkilövahingon takia. Vakuutuksen suuruuteen saattoi vaikuttaa myös se, että Fisherin päihde- ja mielenterveysongelmat olivat yleisesti tiedossa.

Joulukuussa ilmestyvän kahdeksannen osan kuvaukset loppuivat jo viime kesänä. Sisäpiirilähteet kuitenkin kertovat, että Leian roolista suunniteltiin elokuvasarjan yhdeksännessä osassa vielä suurempaa kuin kahdeksannessa. Sen kuvaukset alkavat todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Suunnitelmia pitää siis muuttaa. Mitä Disney nyt tekee?

Spekuloidaan vaihtoehdoilla. Varoituksena, spekulaatiot sisältävät juonipaljastuksia Tähtien sota -elokuvista.

 

1 Tarina pysyy ennallaan ja Carrie Fisher korvataan tietokoneella tehdyllä versiolla

Ensimmäinen vaihtoehto olisi, että mitään ei muuteta. Sekä kahdeksannen että yhdeksännen osan tarina pysyvät sellaisena, kuin ne alun perin oli suunniteltu. Carrie Fisher vain korvataan yhdeksännessä elokuvassa tietokoneella tehdyllä keinotekoisella versiolla.

Tämä ei olisi uutta Tähtien sota -elokuvissa. Näin tehtiin Rogue One -elokuvassa suurmoffi Tarkinille. Tarkinia näytteli alun perin Peter Cushing Uusi toivo -elokuvassa vuonna 1977.

Tietokonegrafiikka on otettu avuksi aiemminkin, kun näyttelijä on kuollut kesken elokuvanteon. Paul Walker kuoli kesken Fast & Furious 7 -elokuvan kuvausten. Walkerin veljet esittivät kuvaamatta jääneet kohtaukset ja heistä tehtiin jälkikäteen tietokonegrafiikalla Paul Walkerin näköisiä.

Leian kohdalla tämä olisi kuitenkin outo, jopa kyseenalainen ratkaisu. Kahdesta syystä.

Ensimmäinen syy on inhimillisyys. Peter Cushing kuoli vuonna 1994, 22 vuotta ennen keinoversionsa esiintymistä valkokankaalla. Fisherin kohdalla kyse olisi vuodesta, korkeintaan kolmesta vuodesta hänen kuolemansa jälkeen. Rakastetun näyttelijän tuominen elokuvaan keinotekoisesti niin pian tämän kuoleman jälkeen voisi olla fanien mielestä virtuaalinen haudanryöstö.

Toinen syy on taiteellinen. Tarkin on kahdessa elokuvassa esiintyvä sivuhahmo. Leia Organa on yksi koko Tähtien sota -elokuvasarjan tärkeimmistä päähenkilöistä. Hänen keinotekoinen versionsa saisi paljon enemmän huomiota kuin Tarkin.

Tämän vaihtoehdon sijaan Disney todennäköisesti tekee muutoksia elokuvien tarinaan. Tämä voidaan tehdä monella tavalla.

 

2 Leian rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa kirjoitetaan uudestaan

On luultavaa, että ainakin yhdeksännen osan tarinaa muutetaan niin, että Leian kohtauksia vähennetään tuntuvasti.

Elokuvatrilogia on loppujen lopuksi yksi iso tarina, joka kerrotaan kolmessa elokuvassa. Voisi ajatella, että jos yhtä osaa muutetaan, se vaikuttaa väistämättä kahteen muuhun osaan.

Näin ollen, jos Fisher ei ole enää käytettävissä yhdeksännen osan kuvauksissa, hänen rooliaan myös kahdeksannessa elokuvassa pitäisi muuttaa. Tässä vaihtoehdossa Leian roolin häivyttäminen aloitettaisiin jo valmiiksi kuvatussa kahdeksannessa elokuvassa.

Tämä on mahdollinen vaihtoehto, mutta helppo se ei ole.

Ensinnäkin, elokuvan leikkaus ja jälkituotanto ovat varmasti edenneet jo pitkälle. Muutosten tekeminen tässä vaiheessa on hyvin työlästä ja lopputulos saattaa epäonnistua.

Toiseksi, olisi perusteltua olla koskematta kahdeksanteen osaan. Sen pitäminen ennallaan olisi kunnianosoitus Carrie Fisherin viimeiseksi jääneitä kohtauksia kohtaan. Niitä ei muutettaisi tai poistettaisi. Tarinan täytyisi taipua hänen viimeiseksi jääneen työnsä mukaisesti.

 

3 Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikataan tuntuvasti, mutta kahdeksas pysyy ennallaan

Seuraava vaihtoehto olisi, että kahdeksas osa pysyy ennallaan, mutta Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikattaisiin tuntuvasti alun perin suunnitellusta.

Tässä studio voisi käyttää monenlaisia elokuvantekemisen keinoja. Keskeisin niistä olisi todennäköisesti se, että Fisherin poisjääneitä ottoja kahdesta edellisestä elokuvasta yhdistettäisiin tietokoneella tehtyyn keinotekoiseen Leiaan. Tässä törmätään kuitenkin taas keinotekoisen päähenkilön ongelmallisuuteen.

 

4 Fisher korvataan tietokoneella yhteen viimeiseen kohtaukseen

Kaikkein paras ratkaisu olisi ehkä kuitenkin se, että Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa.

Me emme tiedä, oliko tämä tarinan kirjoittaneen Rian Johnsonin suunnitelma jo alun perin. Tiedämme, että Han Solo kuoli The Force Awakens -elokuvassa. Vanhasta Tähtien sodan sukupolvesta jäljellä ovat Skywalkerin sisarukset Luke ja Leia sekä karvainen Chewbacca. Ja tietysti droidit.

Jos Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa, se tapahtuisi todennäköisesti elokuvan alkupuolella. Leian kuoleman voisi toteuttaa ainakin kolmella erilaisella tavalla.

Ensimmäinen on, että Fisher korvattaisiin tietokoneella vain yhteen viimeiseen kohtaukseen.

Jälleen voi hakea vertailukohtaa Rogue One -elokuvasta. Nuori prinsessa Leia nähdään aivan Rogue Onen lopussa, lyhyen hetken ajan. Illuusio on huomattavasti uskottavampi kuin Tarkinin kohdalla. Tämä johtuu todennäköisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin, Leian keinotekoinen versio on elokuvassa vain lyhyen hetken. Toiseksi, hän on kuvassa hyvin nuori, mikä tarkoittaa että hänen ihonsa on sileä ja siksi helpompi toteuttaa keinotekoisesti kuin Tarkinin ryppyisempi ja vanhempi iho.

Tämäkin ratkaisu olisi kuitenkin ongelmallinen. Yhdeksännessä elokuvassa Leia ei enää olisi nuori, joten Tarkinin keinotekoisen version haasteet toistuisivat hänenkin kohdallaan.

Kaikkein suurin ongelma kuitenkin on, että kohtaus ei voisi olla perinteisen dramaattinen ”sankaritar kuolee sankarin käsivarsille”, sillä sellainen kohtaus edellyttää voimakkaita tunteita. Niiden tekeminen keinotekoisella tietokonehahmolla ei todennäköisesti onnistuisi uskottavasti.

 

5 Leian kuolemasta vain kerrotaan elokuvassa

Dramaattisen kuoleman edellyttämältä tunnelataukselta vältyttäisiin, jos kenraali Leia kuolisi jollain tavalla kuvan ulkopuolella.

Voisi olla mahdollista, että uuden kapinaliikkeen johtajan kuolemasta vain kerrottaisiin kapinallisille. Järkytys Leian kuolemasta käsiteltäisiin silloin muiden hahmojen reaktioiden kautta.

Muunnelma tästä ratkaisusta olisi, että Leian veli, jedi-mestari Luke Skywalker, aistisi sisarensa kuoleman ja kertoisi sen kapinallisille. Tämä olisi dramaattinen ratkaisu, joka olisi Tähtien sodan hengen mukainen. Leian kuolema olisi ”häiriö Voimassa”, samaan tapaan kuin hänen kotiplaneettansa Alderaanin tuho oli Obi-Wan Kenobille Uusi toivo -elokuvassa.

Tästä pääsemme viimeiseen vaihtoehtoon.

 

6 Leian kuolema on räjähdys taivaalla

Toinen muunnelma kuolemasta kuvan ulkopuolella olisi Leiaa kuljettavan aluksen räjähtäminen. Emme näkisi aluksen sisäpuolelle, näkisimme vain kuinka se tuhoutuu, pahan Ensimmäisen ritarikunnan ampumana. Elokuvassa joku Leian läheisistä joutuisi voimattomana katselemaan aluksen tuhoutumista.

Tämä heijastaisi yhtä Uusi toivo -elokuvan mieleenpainuvimmista kohtauksista, joka on yhteydessä Leian kohtaloon. Kohtauksessa, jossa Kuolemantähti tuhoaa Leian kotiplaneetan Alderaanin, emme näe muuta kuin valtavan räjähdyksen avaruudessa.

Prinsessasta kenraaliksi kasvanut Leia Organa kuolisi valkokankaalla samalla tavalla kuin hänen kotiplaneettansa 40 vuotta aikaisemmin.

 

Mihin tahansa ratkaisuun Disneyn päättäjät ja uusien Tähtien sota -elokuvien tekijät päätyvätkin, päätös ei varmasti ole helppo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 2. 2

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 3. 3

  Helsinkiin avautuu ”aitoihin siidereihin” erikoistunut siideribaari, jossa pääsee kaatamaan oman juomansa metrin korkeudelta

 4. 4

  Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

 5. 5

  Kallion kasvissyöjien suosikkilounaspaikka Kasvisbaari lopettaa

 6. 6

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 7. 7

  Tähtien sodan vihatuimman hahmon kohtalo paljastui – uusi romaani kertoo Jar Jar Binksin tragediasta

 8. 8

  Kirppishysteria iski Helsinkiin: Listasimme parhaat kirpputorit

 9. 9

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 10. 10

  Tällaisissa paikoissa otetaan selfiet, jotka johtavat kuolemaan – Tutkimus selvitti, missä ja miksi omakuvat tappavat koko ajan enemmän ihmisiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 2. 2

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 3. 3

  Helsinkiin avautuu ”aitoihin siidereihin” erikoistunut siideribaari, jossa pääsee kaatamaan oman juomansa metrin korkeudelta

 4. 4

  Tähtien sodan vihatuimman hahmon kohtalo paljastui – uusi romaani kertoo Jar Jar Binksin tragediasta

 5. 5

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 6. 6

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 7. 7

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 8. 8

  Kasvissyönti pelastaa maailman, sanoo suomalaistutkija, joka keksi kasvisruokaa melkein tyhjästä synnyttävän koneen

 9. 9

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 10. 10

  Vihdoin! Pokémon Go -peliin tuli yli 80 uutta pokémonia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 3. 3

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 4. 4

  Maailman suosituin tubettaja teki natsivitsejä videoillaan, Disney sanoi sopimuksensa irti, Youtube perui sarjan

 5. 5

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 6. 6

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 7. 7

  Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

 8. 8

  Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

 9. 9

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 10. 10

  Morso palasi yllättäen Pikku Kakkosen yhteen jaksoon, kauhistunutta palautetta tuli heti: ”Ilmeisesti hahmo on edelleen tunteita herättävä”

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

 2. 2

  Mellakka ruotsalaislähiössä – poliisi ampui varoituslaukauksia

 3. 3

  Suomi valmistautuu kaikkien aikojen asekauppaan – edellisellä kerralla peli muuttui likaiseksi

 4. 4

  Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

 5. 5

  Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

 6. 6

  Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

 7. 7

  Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

 8. 8

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 9. 9

  Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

 10. 10

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

 2. 2

  Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

 3. 3

  Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

 4. 4

  Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

 5. 5

  Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

 6. 6

  Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

 7. 7

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 8. 8

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 9. 9

  Vuokrat karkasivat käsistä

 10. 10

  Poliisilta uutta tietoa Sastamalan kuolonkolarista: 35-vuotias mies yritti tappaa itsensä perheriidan jälkeen – kaksi nuorta kuoli

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

 3. 3

  Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

 4. 4

  Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

 5. 5

  USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

 6. 6

  Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

 7. 7

  Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

 8. 8

  Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

 9. 9

  Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

 10. 10

  Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

 11. Näytä lisää