Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Carrie Fisher on kuollut – mitä tapahtuu prinsessa Leialle? Tässä kuusi vaihtoehtoa

Tähtien sotaan erikoistunut toimittaja Jussi Ahlroth käy läpi mahdolliset skenaariot yhden päähahmon eli Leia Organan tulevaisuudelle.

Carrie Fisherin kuolema oli järkytys paitsi hänen läheisilleen, myös miljoonille Tähtien sota -elokuvien ystäville. Fisher tunnettiin ennen kaikkea prinsessa Leia Organan roolista Tähtien sota -elokuvissa.

Elokuvasarja käynnistettiin viime vuonna pitkän tauon jälkeen ja menestys oli valtaisa. Viime vuonna ilmestyneessä The Force Awakens -elokuvassa Fisher palasi klassikkorooliinsa 32 vuoden tauon jälkeen.

Nyt Tähtien sota -elokuvat omistavalla Disneyllä on ongelma.

Miten sarja voi jatkua ilman yhtä sen keskeisimmistä henkilöistä?

Prinsessasta kenraaliksi muuttuneelle Leia Organalle oli suunniteltu merkittävä rooli kahdessa tulevassa Tähtien sota -elokuvassa. The Force Awakens oli Tähtien sota -elokuvien numeroidun sarjan seitsemäs osa. Tämän vuoden joulukuussa ilmestyy kahdeksas osa ja yhdeksäs on vuorossa joulukuussa 2019.

Hollywood Reporterin sisäpiirilähteiden mukaan Disneyn Tähtien sota -tiimin korkein johto tapaa tällä viikolla ja yrittää ratkaista ongelman. Keskeiset tekijät ovat Tähtien sodan brändijohtaja Kathleen Kennedy sekä kahdeksannen osan ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson, joka on myös kirjoittanut yhdeksännen osan tarinan. Sen varsinaisen käsikirjoituksen tekevät Colin Trevorrow ja Derek Connolly.

Leia Organan rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa on ilmeisen keskeinen. Siitä kertoo muun muassa vakuutus, jonka Disney oli ottanut siltä varalta, että Fisher ei pystyisi tekemään roolityötään. Kun Fisher kuoli, vakuutusyhtiö joutuu maksamaan Disneylle 48 miljoonaa euroa. Se on tiettävästi suurin summa, mitä koskaan on maksettu henkilövahingon takia. Vakuutuksen suuruuteen saattoi vaikuttaa myös se, että Fisherin päihde- ja mielenterveysongelmat olivat yleisesti tiedossa.

Joulukuussa ilmestyvän kahdeksannen osan kuvaukset loppuivat jo viime kesänä. Sisäpiirilähteet kuitenkin kertovat, että Leian roolista suunniteltiin elokuvasarjan yhdeksännessä osassa vielä suurempaa kuin kahdeksannessa. Sen kuvaukset alkavat todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Suunnitelmia pitää siis muuttaa. Mitä Disney nyt tekee?

Spekuloidaan vaihtoehdoilla. Varoituksena, spekulaatiot sisältävät juonipaljastuksia Tähtien sota -elokuvista.

 

1 Tarina pysyy ennallaan ja Carrie Fisher korvataan tietokoneella tehdyllä versiolla

Ensimmäinen vaihtoehto olisi, että mitään ei muuteta. Sekä kahdeksannen että yhdeksännen osan tarina pysyvät sellaisena, kuin ne alun perin oli suunniteltu. Carrie Fisher vain korvataan yhdeksännessä elokuvassa tietokoneella tehdyllä keinotekoisella versiolla.

Tämä ei olisi uutta Tähtien sota -elokuvissa. Näin tehtiin Rogue One -elokuvassa suurmoffi Tarkinille. Tarkinia näytteli alun perin Peter Cushing Uusi toivo -elokuvassa vuonna 1977.

Tietokonegrafiikka on otettu avuksi aiemminkin, kun näyttelijä on kuollut kesken elokuvanteon. Paul Walker kuoli kesken Fast & Furious 7 -elokuvan kuvausten. Walkerin veljet esittivät kuvaamatta jääneet kohtaukset ja heistä tehtiin jälkikäteen tietokonegrafiikalla Paul Walkerin näköisiä.

Leian kohdalla tämä olisi kuitenkin outo, jopa kyseenalainen ratkaisu. Kahdesta syystä.

Ensimmäinen syy on inhimillisyys. Peter Cushing kuoli vuonna 1994, 22 vuotta ennen keinoversionsa esiintymistä valkokankaalla. Fisherin kohdalla kyse olisi vuodesta, korkeintaan kolmesta vuodesta hänen kuolemansa jälkeen. Rakastetun näyttelijän tuominen elokuvaan keinotekoisesti niin pian tämän kuoleman jälkeen voisi olla fanien mielestä virtuaalinen haudanryöstö.

Toinen syy on taiteellinen. Tarkin on kahdessa elokuvassa esiintyvä sivuhahmo. Leia Organa on yksi koko Tähtien sota -elokuvasarjan tärkeimmistä päähenkilöistä. Hänen keinotekoinen versionsa saisi paljon enemmän huomiota kuin Tarkin.

Tämän vaihtoehdon sijaan Disney todennäköisesti tekee muutoksia elokuvien tarinaan. Tämä voidaan tehdä monella tavalla.

 

2 Leian rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa kirjoitetaan uudestaan

On luultavaa, että ainakin yhdeksännen osan tarinaa muutetaan niin, että Leian kohtauksia vähennetään tuntuvasti.

Elokuvatrilogia on loppujen lopuksi yksi iso tarina, joka kerrotaan kolmessa elokuvassa. Voisi ajatella, että jos yhtä osaa muutetaan, se vaikuttaa väistämättä kahteen muuhun osaan.

Näin ollen, jos Fisher ei ole enää käytettävissä yhdeksännen osan kuvauksissa, hänen rooliaan myös kahdeksannessa elokuvassa pitäisi muuttaa. Tässä vaihtoehdossa Leian roolin häivyttäminen aloitettaisiin jo valmiiksi kuvatussa kahdeksannessa elokuvassa.

Tämä on mahdollinen vaihtoehto, mutta helppo se ei ole.

Ensinnäkin, elokuvan leikkaus ja jälkituotanto ovat varmasti edenneet jo pitkälle. Muutosten tekeminen tässä vaiheessa on hyvin työlästä ja lopputulos saattaa epäonnistua.

Toiseksi, olisi perusteltua olla koskematta kahdeksanteen osaan. Sen pitäminen ennallaan olisi kunnianosoitus Carrie Fisherin viimeiseksi jääneitä kohtauksia kohtaan. Niitä ei muutettaisi tai poistettaisi. Tarinan täytyisi taipua hänen viimeiseksi jääneen työnsä mukaisesti.

 

3 Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikataan tuntuvasti, mutta kahdeksas pysyy ennallaan

Seuraava vaihtoehto olisi, että kahdeksas osa pysyy ennallaan, mutta Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikattaisiin tuntuvasti alun perin suunnitellusta.

Tässä studio voisi käyttää monenlaisia elokuvantekemisen keinoja. Keskeisin niistä olisi todennäköisesti se, että Fisherin poisjääneitä ottoja kahdesta edellisestä elokuvasta yhdistettäisiin tietokoneella tehtyyn keinotekoiseen Leiaan. Tässä törmätään kuitenkin taas keinotekoisen päähenkilön ongelmallisuuteen.

 

4 Fisher korvataan tietokoneella yhteen viimeiseen kohtaukseen

Kaikkein paras ratkaisu olisi ehkä kuitenkin se, että Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa.

Me emme tiedä, oliko tämä tarinan kirjoittaneen Rian Johnsonin suunnitelma jo alun perin. Tiedämme, että Han Solo kuoli The Force Awakens -elokuvassa. Vanhasta Tähtien sodan sukupolvesta jäljellä ovat Skywalkerin sisarukset Luke ja Leia sekä karvainen Chewbacca. Ja tietysti droidit.

Jos Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa, se tapahtuisi todennäköisesti elokuvan alkupuolella. Leian kuoleman voisi toteuttaa ainakin kolmella erilaisella tavalla.

Ensimmäinen on, että Fisher korvattaisiin tietokoneella vain yhteen viimeiseen kohtaukseen.

Jälleen voi hakea vertailukohtaa Rogue One -elokuvasta. Nuori prinsessa Leia nähdään aivan Rogue Onen lopussa, lyhyen hetken ajan. Illuusio on huomattavasti uskottavampi kuin Tarkinin kohdalla. Tämä johtuu todennäköisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin, Leian keinotekoinen versio on elokuvassa vain lyhyen hetken. Toiseksi, hän on kuvassa hyvin nuori, mikä tarkoittaa että hänen ihonsa on sileä ja siksi helpompi toteuttaa keinotekoisesti kuin Tarkinin ryppyisempi ja vanhempi iho.

Tämäkin ratkaisu olisi kuitenkin ongelmallinen. Yhdeksännessä elokuvassa Leia ei enää olisi nuori, joten Tarkinin keinotekoisen version haasteet toistuisivat hänenkin kohdallaan.

Kaikkein suurin ongelma kuitenkin on, että kohtaus ei voisi olla perinteisen dramaattinen ”sankaritar kuolee sankarin käsivarsille”, sillä sellainen kohtaus edellyttää voimakkaita tunteita. Niiden tekeminen keinotekoisella tietokonehahmolla ei todennäköisesti onnistuisi uskottavasti.

 

5 Leian kuolemasta vain kerrotaan elokuvassa

Dramaattisen kuoleman edellyttämältä tunnelataukselta vältyttäisiin, jos kenraali Leia kuolisi jollain tavalla kuvan ulkopuolella.

Voisi olla mahdollista, että uuden kapinaliikkeen johtajan kuolemasta vain kerrottaisiin kapinallisille. Järkytys Leian kuolemasta käsiteltäisiin silloin muiden hahmojen reaktioiden kautta.

Muunnelma tästä ratkaisusta olisi, että Leian veli, jedi-mestari Luke Skywalker, aistisi sisarensa kuoleman ja kertoisi sen kapinallisille. Tämä olisi dramaattinen ratkaisu, joka olisi Tähtien sodan hengen mukainen. Leian kuolema olisi ”häiriö Voimassa”, samaan tapaan kuin hänen kotiplaneettansa Alderaanin tuho oli Obi-Wan Kenobille Uusi toivo -elokuvassa.

Tästä pääsemme viimeiseen vaihtoehtoon.

 

6 Leian kuolema on räjähdys taivaalla

Toinen muunnelma kuolemasta kuvan ulkopuolella olisi Leiaa kuljettavan aluksen räjähtäminen. Emme näkisi aluksen sisäpuolelle, näkisimme vain kuinka se tuhoutuu, pahan Ensimmäisen ritarikunnan ampumana. Elokuvassa joku Leian läheisistä joutuisi voimattomana katselemaan aluksen tuhoutumista.

Tämä heijastaisi yhtä Uusi toivo -elokuvan mieleenpainuvimmista kohtauksista, joka on yhteydessä Leian kohtaloon. Kohtauksessa, jossa Kuolemantähti tuhoaa Leian kotiplaneetan Alderaanin, emme näe muuta kuin valtavan räjähdyksen avaruudessa.

Prinsessasta kenraaliksi kasvanut Leia Organa kuolisi valkokankaalla samalla tavalla kuin hänen kotiplaneettansa 40 vuotta aikaisemmin.

 

Mihin tahansa ratkaisuun Disneyn päättäjät ja uusien Tähtien sota -elokuvien tekijät päätyvätkin, päätös ei varmasti ole helppo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Suomen televisiossa pyörivä rautakauppamainos raivostuttaa, syytetään seksistiseksi

 6. 6

  Game of Thronesin hartaasti odotettu avausjakso ei näkynyt maanantaiaamuna Elisa Viihteen asiakkaille, ongelma ratkesi iltapäivällä

 7. 7

  Teemu pelasi lätkää, Tenu pelasi jalkapalloa – Teemusta tuli supertähti, viina vei Tenun

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Nämä naiset romuttivat radiotiimien miehisen kaavan, valloittivat somen – ja seuraavaksi television

 10. 10

  Hans Välimäki avaa uuden kolmikerroksisen ravintolan Eteläesplanadille kesällä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 5. 5

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 6. 6

  Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

 7. 7

  Sirkka Lekman on leikannut Linnanmäellä tuhansia siluetteja, mutta tänä kesänä vuosikymmenten työ päättyy – ”En halua, että minua pitää höpsähtäneenä talutella kulisseihin’

 8. 8

  Mies tunkeutui ikkunasta suihkussa olleen henkilön asuntoon Turussa – asukas juoksi hänet kiinni

 9. 9

  Vladimir Putin on kokenut koiraihminen, mutta aina hän ei käyttäydy vastuullisen koiranomistajan lailla – Putinin Konni päätyi luontonsa vastaisesti pelottelutehtäviin

 10. 10

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 4. 4

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 5. 5

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 6. 6

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 7. 7

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 8. 8

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 9. 9

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 10. 10

  Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 3. 3

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää