Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Carrie Fisher on kuollut – mitä tapahtuu prinsessa Leialle? Tässä kuusi vaihtoehtoa

Tähtien sotaan erikoistunut toimittaja Jussi Ahlroth käy läpi mahdolliset skenaariot yhden päähahmon eli Leia Organan tulevaisuudelle.

Carrie Fisherin kuolema oli järkytys paitsi hänen läheisilleen, myös miljoonille Tähtien sota -elokuvien ystäville. Fisher tunnettiin ennen kaikkea prinsessa Leia Organan roolista Tähtien sota -elokuvissa.

Elokuvasarja käynnistettiin viime vuonna pitkän tauon jälkeen ja menestys oli valtaisa. Viime vuonna ilmestyneessä The Force Awakens -elokuvassa Fisher palasi klassikkorooliinsa 32 vuoden tauon jälkeen.

Nyt Tähtien sota -elokuvat omistavalla Disneyllä on ongelma.

Miten sarja voi jatkua ilman yhtä sen keskeisimmistä henkilöistä?

Prinsessasta kenraaliksi muuttuneelle Leia Organalle oli suunniteltu merkittävä rooli kahdessa tulevassa Tähtien sota -elokuvassa. The Force Awakens oli Tähtien sota -elokuvien numeroidun sarjan seitsemäs osa. Tämän vuoden joulukuussa ilmestyy kahdeksas osa ja yhdeksäs on vuorossa joulukuussa 2019.

Hollywood Reporterin sisäpiirilähteiden mukaan Disneyn Tähtien sota -tiimin korkein johto tapaa tällä viikolla ja yrittää ratkaista ongelman. Keskeiset tekijät ovat Tähtien sodan brändijohtaja Kathleen Kennedy sekä kahdeksannen osan ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson, joka on myös kirjoittanut yhdeksännen osan tarinan. Sen varsinaisen käsikirjoituksen tekevät Colin Trevorrow ja Derek Connolly.

Leia Organan rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa on ilmeisen keskeinen. Siitä kertoo muun muassa vakuutus, jonka Disney oli ottanut siltä varalta, että Fisher ei pystyisi tekemään roolityötään. Kun Fisher kuoli, vakuutusyhtiö joutuu maksamaan Disneylle 48 miljoonaa euroa. Se on tiettävästi suurin summa, mitä koskaan on maksettu henkilövahingon takia. Vakuutuksen suuruuteen saattoi vaikuttaa myös se, että Fisherin päihde- ja mielenterveysongelmat olivat yleisesti tiedossa.

Joulukuussa ilmestyvän kahdeksannen osan kuvaukset loppuivat jo viime kesänä. Sisäpiirilähteet kuitenkin kertovat, että Leian roolista suunniteltiin elokuvasarjan yhdeksännessä osassa vielä suurempaa kuin kahdeksannessa. Sen kuvaukset alkavat todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Suunnitelmia pitää siis muuttaa. Mitä Disney nyt tekee?

Spekuloidaan vaihtoehdoilla. Varoituksena, spekulaatiot sisältävät juonipaljastuksia Tähtien sota -elokuvista.

 

1 Tarina pysyy ennallaan ja Carrie Fisher korvataan tietokoneella tehdyllä versiolla

Ensimmäinen vaihtoehto olisi, että mitään ei muuteta. Sekä kahdeksannen että yhdeksännen osan tarina pysyvät sellaisena, kuin ne alun perin oli suunniteltu. Carrie Fisher vain korvataan yhdeksännessä elokuvassa tietokoneella tehdyllä keinotekoisella versiolla.

Tämä ei olisi uutta Tähtien sota -elokuvissa. Näin tehtiin Rogue One -elokuvassa suurmoffi Tarkinille. Tarkinia näytteli alun perin Peter Cushing Uusi toivo -elokuvassa vuonna 1977.

Tietokonegrafiikka on otettu avuksi aiemminkin, kun näyttelijä on kuollut kesken elokuvanteon. Paul Walker kuoli kesken Fast & Furious 7 -elokuvan kuvausten. Walkerin veljet esittivät kuvaamatta jääneet kohtaukset ja heistä tehtiin jälkikäteen tietokonegrafiikalla Paul Walkerin näköisiä.

Leian kohdalla tämä olisi kuitenkin outo, jopa kyseenalainen ratkaisu. Kahdesta syystä.

Ensimmäinen syy on inhimillisyys. Peter Cushing kuoli vuonna 1994, 22 vuotta ennen keinoversionsa esiintymistä valkokankaalla. Fisherin kohdalla kyse olisi vuodesta, korkeintaan kolmesta vuodesta hänen kuolemansa jälkeen. Rakastetun näyttelijän tuominen elokuvaan keinotekoisesti niin pian tämän kuoleman jälkeen voisi olla fanien mielestä virtuaalinen haudanryöstö.

Toinen syy on taiteellinen. Tarkin on kahdessa elokuvassa esiintyvä sivuhahmo. Leia Organa on yksi koko Tähtien sota -elokuvasarjan tärkeimmistä päähenkilöistä. Hänen keinotekoinen versionsa saisi paljon enemmän huomiota kuin Tarkin.

Tämän vaihtoehdon sijaan Disney todennäköisesti tekee muutoksia elokuvien tarinaan. Tämä voidaan tehdä monella tavalla.

 

2 Leian rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa kirjoitetaan uudestaan

On luultavaa, että ainakin yhdeksännen osan tarinaa muutetaan niin, että Leian kohtauksia vähennetään tuntuvasti.

Elokuvatrilogia on loppujen lopuksi yksi iso tarina, joka kerrotaan kolmessa elokuvassa. Voisi ajatella, että jos yhtä osaa muutetaan, se vaikuttaa väistämättä kahteen muuhun osaan.

Näin ollen, jos Fisher ei ole enää käytettävissä yhdeksännen osan kuvauksissa, hänen rooliaan myös kahdeksannessa elokuvassa pitäisi muuttaa. Tässä vaihtoehdossa Leian roolin häivyttäminen aloitettaisiin jo valmiiksi kuvatussa kahdeksannessa elokuvassa.

Tämä on mahdollinen vaihtoehto, mutta helppo se ei ole.

Ensinnäkin, elokuvan leikkaus ja jälkituotanto ovat varmasti edenneet jo pitkälle. Muutosten tekeminen tässä vaiheessa on hyvin työlästä ja lopputulos saattaa epäonnistua.

Toiseksi, olisi perusteltua olla koskematta kahdeksanteen osaan. Sen pitäminen ennallaan olisi kunnianosoitus Carrie Fisherin viimeiseksi jääneitä kohtauksia kohtaan. Niitä ei muutettaisi tai poistettaisi. Tarinan täytyisi taipua hänen viimeiseksi jääneen työnsä mukaisesti.

 

3 Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikataan tuntuvasti, mutta kahdeksas pysyy ennallaan

Seuraava vaihtoehto olisi, että kahdeksas osa pysyy ennallaan, mutta Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikattaisiin tuntuvasti alun perin suunnitellusta.

Tässä studio voisi käyttää monenlaisia elokuvantekemisen keinoja. Keskeisin niistä olisi todennäköisesti se, että Fisherin poisjääneitä ottoja kahdesta edellisestä elokuvasta yhdistettäisiin tietokoneella tehtyyn keinotekoiseen Leiaan. Tässä törmätään kuitenkin taas keinotekoisen päähenkilön ongelmallisuuteen.

 

4 Fisher korvataan tietokoneella yhteen viimeiseen kohtaukseen

Kaikkein paras ratkaisu olisi ehkä kuitenkin se, että Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa.

Me emme tiedä, oliko tämä tarinan kirjoittaneen Rian Johnsonin suunnitelma jo alun perin. Tiedämme, että Han Solo kuoli The Force Awakens -elokuvassa. Vanhasta Tähtien sodan sukupolvesta jäljellä ovat Skywalkerin sisarukset Luke ja Leia sekä karvainen Chewbacca. Ja tietysti droidit.

Jos Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa, se tapahtuisi todennäköisesti elokuvan alkupuolella. Leian kuoleman voisi toteuttaa ainakin kolmella erilaisella tavalla.

Ensimmäinen on, että Fisher korvattaisiin tietokoneella vain yhteen viimeiseen kohtaukseen.

Jälleen voi hakea vertailukohtaa Rogue One -elokuvasta. Nuori prinsessa Leia nähdään aivan Rogue Onen lopussa, lyhyen hetken ajan. Illuusio on huomattavasti uskottavampi kuin Tarkinin kohdalla. Tämä johtuu todennäköisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin, Leian keinotekoinen versio on elokuvassa vain lyhyen hetken. Toiseksi, hän on kuvassa hyvin nuori, mikä tarkoittaa että hänen ihonsa on sileä ja siksi helpompi toteuttaa keinotekoisesti kuin Tarkinin ryppyisempi ja vanhempi iho.

Tämäkin ratkaisu olisi kuitenkin ongelmallinen. Yhdeksännessä elokuvassa Leia ei enää olisi nuori, joten Tarkinin keinotekoisen version haasteet toistuisivat hänenkin kohdallaan.

Kaikkein suurin ongelma kuitenkin on, että kohtaus ei voisi olla perinteisen dramaattinen ”sankaritar kuolee sankarin käsivarsille”, sillä sellainen kohtaus edellyttää voimakkaita tunteita. Niiden tekeminen keinotekoisella tietokonehahmolla ei todennäköisesti onnistuisi uskottavasti.

 

5 Leian kuolemasta vain kerrotaan elokuvassa

Dramaattisen kuoleman edellyttämältä tunnelataukselta vältyttäisiin, jos kenraali Leia kuolisi jollain tavalla kuvan ulkopuolella.

Voisi olla mahdollista, että uuden kapinaliikkeen johtajan kuolemasta vain kerrottaisiin kapinallisille. Järkytys Leian kuolemasta käsiteltäisiin silloin muiden hahmojen reaktioiden kautta.

Muunnelma tästä ratkaisusta olisi, että Leian veli, jedi-mestari Luke Skywalker, aistisi sisarensa kuoleman ja kertoisi sen kapinallisille. Tämä olisi dramaattinen ratkaisu, joka olisi Tähtien sodan hengen mukainen. Leian kuolema olisi ”häiriö Voimassa”, samaan tapaan kuin hänen kotiplaneettansa Alderaanin tuho oli Obi-Wan Kenobille Uusi toivo -elokuvassa.

Tästä pääsemme viimeiseen vaihtoehtoon.

 

6 Leian kuolema on räjähdys taivaalla

Toinen muunnelma kuolemasta kuvan ulkopuolella olisi Leiaa kuljettavan aluksen räjähtäminen. Emme näkisi aluksen sisäpuolelle, näkisimme vain kuinka se tuhoutuu, pahan Ensimmäisen ritarikunnan ampumana. Elokuvassa joku Leian läheisistä joutuisi voimattomana katselemaan aluksen tuhoutumista.

Tämä heijastaisi yhtä Uusi toivo -elokuvan mieleenpainuvimmista kohtauksista, joka on yhteydessä Leian kohtaloon. Kohtauksessa, jossa Kuolemantähti tuhoaa Leian kotiplaneetan Alderaanin, emme näe muuta kuin valtavan räjähdyksen avaruudessa.

Prinsessasta kenraaliksi kasvanut Leia Organa kuolisi valkokankaalla samalla tavalla kuin hänen kotiplaneettansa 40 vuotta aikaisemmin.

 

Mihin tahansa ratkaisuun Disneyn päättäjät ja uusien Tähtien sota -elokuvien tekijät päätyvätkin, päätös ei varmasti ole helppo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 4. 4

  Yhden hitin ihme Peter Björn and John tulee Suomeen keikalle: näistä muista kuin kappaleesta ”Young Folks” yhtye tiedetään

 5. 5

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  Sadat ihmiset bailasivat helteessä aamukahteen: näin sujuivat keskiviikon Beyoncé-bileet ja tältä siellä näytti

 8. 8

  19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

 9. 9

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 4. 4

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 5. 5

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 10. 10

  Yhden hitin ihme Peter Björn and John tulee Suomeen keikalle: näistä muista kuin kappaleesta ”Young Folks” yhtye tiedetään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 2. 2

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 3. 3

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 4. 4

  Hämmennystä herättäneet pankkien vaikutus­valta­kyselyt tulossa nyt asuntokauppaan – ”Kysely tehdään käytännössä kaikille asiakkaille”

 5. 5

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 6. 6

  Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

 7. 7

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 8. 8

  Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

 9. 9

  Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

 10. 10

  Anna Puu villitsi Kaisaniemessä, kirppu­torit vetivät väkeä Käpylässä ja Kalliossa – Katso lukijoiden kuvat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 3. 3

  Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 6. 6

  Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

 7. 7

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 8. 8

  Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

 9. 9

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 10. 10

  Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää