Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Carrie Fisher on kuollut – mitä tapahtuu prinsessa Leialle? Tässä kuusi vaihtoehtoa

Tähtien sotaan erikoistunut toimittaja Jussi Ahlroth käy läpi mahdolliset skenaariot yhden päähahmon eli Leia Organan tulevaisuudelle.

Carrie Fisherin kuolema oli järkytys paitsi hänen läheisilleen, myös miljoonille Tähtien sota -elokuvien ystäville. Fisher tunnettiin ennen kaikkea prinsessa Leia Organan roolista Tähtien sota -elokuvissa.

Elokuvasarja käynnistettiin viime vuonna pitkän tauon jälkeen ja menestys oli valtaisa. Viime vuonna ilmestyneessä The Force Awakens -elokuvassa Fisher palasi klassikkorooliinsa 32 vuoden tauon jälkeen.

Nyt Tähtien sota -elokuvat omistavalla Disneyllä on ongelma.

Miten sarja voi jatkua ilman yhtä sen keskeisimmistä henkilöistä?

Prinsessasta kenraaliksi muuttuneelle Leia Organalle oli suunniteltu merkittävä rooli kahdessa tulevassa Tähtien sota -elokuvassa. The Force Awakens oli Tähtien sota -elokuvien numeroidun sarjan seitsemäs osa. Tämän vuoden joulukuussa ilmestyy kahdeksas osa ja yhdeksäs on vuorossa joulukuussa 2019.

Hollywood Reporterin sisäpiirilähteiden mukaan Disneyn Tähtien sota -tiimin korkein johto tapaa tällä viikolla ja yrittää ratkaista ongelman. Keskeiset tekijät ovat Tähtien sodan brändijohtaja Kathleen Kennedy sekä kahdeksannen osan ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson, joka on myös kirjoittanut yhdeksännen osan tarinan. Sen varsinaisen käsikirjoituksen tekevät Colin Trevorrow ja Derek Connolly.

Leia Organan rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa on ilmeisen keskeinen. Siitä kertoo muun muassa vakuutus, jonka Disney oli ottanut siltä varalta, että Fisher ei pystyisi tekemään roolityötään. Kun Fisher kuoli, vakuutusyhtiö joutuu maksamaan Disneylle 48 miljoonaa euroa. Se on tiettävästi suurin summa, mitä koskaan on maksettu henkilövahingon takia. Vakuutuksen suuruuteen saattoi vaikuttaa myös se, että Fisherin päihde- ja mielenterveysongelmat olivat yleisesti tiedossa.

Joulukuussa ilmestyvän kahdeksannen osan kuvaukset loppuivat jo viime kesänä. Sisäpiirilähteet kuitenkin kertovat, että Leian roolista suunniteltiin elokuvasarjan yhdeksännessä osassa vielä suurempaa kuin kahdeksannessa. Sen kuvaukset alkavat todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Suunnitelmia pitää siis muuttaa. Mitä Disney nyt tekee?

Spekuloidaan vaihtoehdoilla. Varoituksena, spekulaatiot sisältävät juonipaljastuksia Tähtien sota -elokuvista.

 

1 Tarina pysyy ennallaan ja Carrie Fisher korvataan tietokoneella tehdyllä versiolla

Ensimmäinen vaihtoehto olisi, että mitään ei muuteta. Sekä kahdeksannen että yhdeksännen osan tarina pysyvät sellaisena, kuin ne alun perin oli suunniteltu. Carrie Fisher vain korvataan yhdeksännessä elokuvassa tietokoneella tehdyllä keinotekoisella versiolla.

Tämä ei olisi uutta Tähtien sota -elokuvissa. Näin tehtiin Rogue One -elokuvassa suurmoffi Tarkinille. Tarkinia näytteli alun perin Peter Cushing Uusi toivo -elokuvassa vuonna 1977.

Tietokonegrafiikka on otettu avuksi aiemminkin, kun näyttelijä on kuollut kesken elokuvanteon. Paul Walker kuoli kesken Fast & Furious 7 -elokuvan kuvausten. Walkerin veljet esittivät kuvaamatta jääneet kohtaukset ja heistä tehtiin jälkikäteen tietokonegrafiikalla Paul Walkerin näköisiä.

Leian kohdalla tämä olisi kuitenkin outo, jopa kyseenalainen ratkaisu. Kahdesta syystä.

Ensimmäinen syy on inhimillisyys. Peter Cushing kuoli vuonna 1994, 22 vuotta ennen keinoversionsa esiintymistä valkokankaalla. Fisherin kohdalla kyse olisi vuodesta, korkeintaan kolmesta vuodesta hänen kuolemansa jälkeen. Rakastetun näyttelijän tuominen elokuvaan keinotekoisesti niin pian tämän kuoleman jälkeen voisi olla fanien mielestä virtuaalinen haudanryöstö.

Toinen syy on taiteellinen. Tarkin on kahdessa elokuvassa esiintyvä sivuhahmo. Leia Organa on yksi koko Tähtien sota -elokuvasarjan tärkeimmistä päähenkilöistä. Hänen keinotekoinen versionsa saisi paljon enemmän huomiota kuin Tarkin.

Tämän vaihtoehdon sijaan Disney todennäköisesti tekee muutoksia elokuvien tarinaan. Tämä voidaan tehdä monella tavalla.

 

2 Leian rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa kirjoitetaan uudestaan

On luultavaa, että ainakin yhdeksännen osan tarinaa muutetaan niin, että Leian kohtauksia vähennetään tuntuvasti.

Elokuvatrilogia on loppujen lopuksi yksi iso tarina, joka kerrotaan kolmessa elokuvassa. Voisi ajatella, että jos yhtä osaa muutetaan, se vaikuttaa väistämättä kahteen muuhun osaan.

Näin ollen, jos Fisher ei ole enää käytettävissä yhdeksännen osan kuvauksissa, hänen rooliaan myös kahdeksannessa elokuvassa pitäisi muuttaa. Tässä vaihtoehdossa Leian roolin häivyttäminen aloitettaisiin jo valmiiksi kuvatussa kahdeksannessa elokuvassa.

Tämä on mahdollinen vaihtoehto, mutta helppo se ei ole.

Ensinnäkin, elokuvan leikkaus ja jälkituotanto ovat varmasti edenneet jo pitkälle. Muutosten tekeminen tässä vaiheessa on hyvin työlästä ja lopputulos saattaa epäonnistua.

Toiseksi, olisi perusteltua olla koskematta kahdeksanteen osaan. Sen pitäminen ennallaan olisi kunnianosoitus Carrie Fisherin viimeiseksi jääneitä kohtauksia kohtaan. Niitä ei muutettaisi tai poistettaisi. Tarinan täytyisi taipua hänen viimeiseksi jääneen työnsä mukaisesti.

 

3 Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikataan tuntuvasti, mutta kahdeksas pysyy ennallaan

Seuraava vaihtoehto olisi, että kahdeksas osa pysyy ennallaan, mutta Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikattaisiin tuntuvasti alun perin suunnitellusta.

Tässä studio voisi käyttää monenlaisia elokuvantekemisen keinoja. Keskeisin niistä olisi todennäköisesti se, että Fisherin poisjääneitä ottoja kahdesta edellisestä elokuvasta yhdistettäisiin tietokoneella tehtyyn keinotekoiseen Leiaan. Tässä törmätään kuitenkin taas keinotekoisen päähenkilön ongelmallisuuteen.

 

4 Fisher korvataan tietokoneella yhteen viimeiseen kohtaukseen

Kaikkein paras ratkaisu olisi ehkä kuitenkin se, että Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa.

Me emme tiedä, oliko tämä tarinan kirjoittaneen Rian Johnsonin suunnitelma jo alun perin. Tiedämme, että Han Solo kuoli The Force Awakens -elokuvassa. Vanhasta Tähtien sodan sukupolvesta jäljellä ovat Skywalkerin sisarukset Luke ja Leia sekä karvainen Chewbacca. Ja tietysti droidit.

Jos Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa, se tapahtuisi todennäköisesti elokuvan alkupuolella. Leian kuoleman voisi toteuttaa ainakin kolmella erilaisella tavalla.

Ensimmäinen on, että Fisher korvattaisiin tietokoneella vain yhteen viimeiseen kohtaukseen.

Jälleen voi hakea vertailukohtaa Rogue One -elokuvasta. Nuori prinsessa Leia nähdään aivan Rogue Onen lopussa, lyhyen hetken ajan. Illuusio on huomattavasti uskottavampi kuin Tarkinin kohdalla. Tämä johtuu todennäköisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin, Leian keinotekoinen versio on elokuvassa vain lyhyen hetken. Toiseksi, hän on kuvassa hyvin nuori, mikä tarkoittaa että hänen ihonsa on sileä ja siksi helpompi toteuttaa keinotekoisesti kuin Tarkinin ryppyisempi ja vanhempi iho.

Tämäkin ratkaisu olisi kuitenkin ongelmallinen. Yhdeksännessä elokuvassa Leia ei enää olisi nuori, joten Tarkinin keinotekoisen version haasteet toistuisivat hänenkin kohdallaan.

Kaikkein suurin ongelma kuitenkin on, että kohtaus ei voisi olla perinteisen dramaattinen ”sankaritar kuolee sankarin käsivarsille”, sillä sellainen kohtaus edellyttää voimakkaita tunteita. Niiden tekeminen keinotekoisella tietokonehahmolla ei todennäköisesti onnistuisi uskottavasti.

 

5 Leian kuolemasta vain kerrotaan elokuvassa

Dramaattisen kuoleman edellyttämältä tunnelataukselta vältyttäisiin, jos kenraali Leia kuolisi jollain tavalla kuvan ulkopuolella.

Voisi olla mahdollista, että uuden kapinaliikkeen johtajan kuolemasta vain kerrottaisiin kapinallisille. Järkytys Leian kuolemasta käsiteltäisiin silloin muiden hahmojen reaktioiden kautta.

Muunnelma tästä ratkaisusta olisi, että Leian veli, jedi-mestari Luke Skywalker, aistisi sisarensa kuoleman ja kertoisi sen kapinallisille. Tämä olisi dramaattinen ratkaisu, joka olisi Tähtien sodan hengen mukainen. Leian kuolema olisi ”häiriö Voimassa”, samaan tapaan kuin hänen kotiplaneettansa Alderaanin tuho oli Obi-Wan Kenobille Uusi toivo -elokuvassa.

Tästä pääsemme viimeiseen vaihtoehtoon.

 

6 Leian kuolema on räjähdys taivaalla

Toinen muunnelma kuolemasta kuvan ulkopuolella olisi Leiaa kuljettavan aluksen räjähtäminen. Emme näkisi aluksen sisäpuolelle, näkisimme vain kuinka se tuhoutuu, pahan Ensimmäisen ritarikunnan ampumana. Elokuvassa joku Leian läheisistä joutuisi voimattomana katselemaan aluksen tuhoutumista.

Tämä heijastaisi yhtä Uusi toivo -elokuvan mieleenpainuvimmista kohtauksista, joka on yhteydessä Leian kohtaloon. Kohtauksessa, jossa Kuolemantähti tuhoaa Leian kotiplaneetan Alderaanin, emme näe muuta kuin valtavan räjähdyksen avaruudessa.

Prinsessasta kenraaliksi kasvanut Leia Organa kuolisi valkokankaalla samalla tavalla kuin hänen kotiplaneettansa 40 vuotta aikaisemmin.

 

Mihin tahansa ratkaisuun Disneyn päättäjät ja uusien Tähtien sota -elokuvien tekijät päätyvätkin, päätös ei varmasti ole helppo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Näin liikut pikkurahalla Helsingissä – esittelyssä 9 tapaa kohottaa kuntoa halvalla

 2. 2

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 3. 3

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 4. 4

  Tällainen on HBO:n ylistetty uusi suursarja Westworld, josta toivotaan ”scifin Game of Thronesia”

 5. 5

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 6. 6

  Pikku Kakkosen punainen lista: näitä lastenohjelmia ei enää saa esittää

 7. 7

  Baarit saavat pian olla auki neljään ja myydä juomia mukaan

 8. 8

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 9. 9

  Kannabis kauppoihin: Näin Suomi sen laillistaisi

 10. 10

  Gilmoren tyttöjen uudet jaksot julkaistiin tänään – katsoimme 153 jaksoa alkuperäistä sarjaa, nämä asiat ihastuttivat ja raivostuttivat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 4. 4

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Matkamessut alkoivat – Turkki on yhä suomalaisten suosituimpia matkakohteita, levottomuuksista huolimatta

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Tällaista on käydä Cheekin luona kylässä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

 2. 2

  Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

 3. 3

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 4. 4

  Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

 5. 5

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 6. 6

  Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

 7. 7

  Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

 8. 8

  Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

 9. 9

  Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

 10. 10

  ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 2. 2

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 3. 3

  Opas miehen hankintaan

 4. 4

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 5. 5

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 6. 6

  Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

 9. 9

  Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

 10. 10

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 10. 10

  Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

 11. Näytä lisää