Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Carrie Fisher on kuollut – mitä tapahtuu prinsessa Leialle? Tässä kuusi vaihtoehtoa

Tähtien sotaan erikoistunut toimittaja Jussi Ahlroth käy läpi mahdolliset skenaariot yhden päähahmon eli Leia Organan tulevaisuudelle.

Carrie Fisherin kuolema oli järkytys paitsi hänen läheisilleen, myös miljoonille Tähtien sota -elokuvien ystäville. Fisher tunnettiin ennen kaikkea prinsessa Leia Organan roolista Tähtien sota -elokuvissa.

Elokuvasarja käynnistettiin viime vuonna pitkän tauon jälkeen ja menestys oli valtaisa. Viime vuonna ilmestyneessä The Force Awakens -elokuvassa Fisher palasi klassikkorooliinsa 32 vuoden tauon jälkeen.

Nyt Tähtien sota -elokuvat omistavalla Disneyllä on ongelma.

Miten sarja voi jatkua ilman yhtä sen keskeisimmistä henkilöistä?

Prinsessasta kenraaliksi muuttuneelle Leia Organalle oli suunniteltu merkittävä rooli kahdessa tulevassa Tähtien sota -elokuvassa. The Force Awakens oli Tähtien sota -elokuvien numeroidun sarjan seitsemäs osa. Tämän vuoden joulukuussa ilmestyy kahdeksas osa ja yhdeksäs on vuorossa joulukuussa 2019.

Hollywood Reporterin sisäpiirilähteiden mukaan Disneyn Tähtien sota -tiimin korkein johto tapaa tällä viikolla ja yrittää ratkaista ongelman. Keskeiset tekijät ovat Tähtien sodan brändijohtaja Kathleen Kennedy sekä kahdeksannen osan ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson, joka on myös kirjoittanut yhdeksännen osan tarinan. Sen varsinaisen käsikirjoituksen tekevät Colin Trevorrow ja Derek Connolly.

Leia Organan rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa on ilmeisen keskeinen. Siitä kertoo muun muassa vakuutus, jonka Disney oli ottanut siltä varalta, että Fisher ei pystyisi tekemään roolityötään. Kun Fisher kuoli, vakuutusyhtiö joutuu maksamaan Disneylle 48 miljoonaa euroa. Se on tiettävästi suurin summa, mitä koskaan on maksettu henkilövahingon takia. Vakuutuksen suuruuteen saattoi vaikuttaa myös se, että Fisherin päihde- ja mielenterveysongelmat olivat yleisesti tiedossa.

Joulukuussa ilmestyvän kahdeksannen osan kuvaukset loppuivat jo viime kesänä. Sisäpiirilähteet kuitenkin kertovat, että Leian roolista suunniteltiin elokuvasarjan yhdeksännessä osassa vielä suurempaa kuin kahdeksannessa. Sen kuvaukset alkavat todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Suunnitelmia pitää siis muuttaa. Mitä Disney nyt tekee?

Spekuloidaan vaihtoehdoilla. Varoituksena, spekulaatiot sisältävät juonipaljastuksia Tähtien sota -elokuvista.

 

1 Tarina pysyy ennallaan ja Carrie Fisher korvataan tietokoneella tehdyllä versiolla

Ensimmäinen vaihtoehto olisi, että mitään ei muuteta. Sekä kahdeksannen että yhdeksännen osan tarina pysyvät sellaisena, kuin ne alun perin oli suunniteltu. Carrie Fisher vain korvataan yhdeksännessä elokuvassa tietokoneella tehdyllä keinotekoisella versiolla.

Tämä ei olisi uutta Tähtien sota -elokuvissa. Näin tehtiin Rogue One -elokuvassa suurmoffi Tarkinille. Tarkinia näytteli alun perin Peter Cushing Uusi toivo -elokuvassa vuonna 1977.

Tietokonegrafiikka on otettu avuksi aiemminkin, kun näyttelijä on kuollut kesken elokuvanteon. Paul Walker kuoli kesken Fast & Furious 7 -elokuvan kuvausten. Walkerin veljet esittivät kuvaamatta jääneet kohtaukset ja heistä tehtiin jälkikäteen tietokonegrafiikalla Paul Walkerin näköisiä.

Leian kohdalla tämä olisi kuitenkin outo, jopa kyseenalainen ratkaisu. Kahdesta syystä.

Ensimmäinen syy on inhimillisyys. Peter Cushing kuoli vuonna 1994, 22 vuotta ennen keinoversionsa esiintymistä valkokankaalla. Fisherin kohdalla kyse olisi vuodesta, korkeintaan kolmesta vuodesta hänen kuolemansa jälkeen. Rakastetun näyttelijän tuominen elokuvaan keinotekoisesti niin pian tämän kuoleman jälkeen voisi olla fanien mielestä virtuaalinen haudanryöstö.

Toinen syy on taiteellinen. Tarkin on kahdessa elokuvassa esiintyvä sivuhahmo. Leia Organa on yksi koko Tähtien sota -elokuvasarjan tärkeimmistä päähenkilöistä. Hänen keinotekoinen versionsa saisi paljon enemmän huomiota kuin Tarkin.

Tämän vaihtoehdon sijaan Disney todennäköisesti tekee muutoksia elokuvien tarinaan. Tämä voidaan tehdä monella tavalla.

 

2 Leian rooli kahdessa seuraavassa elokuvassa kirjoitetaan uudestaan

On luultavaa, että ainakin yhdeksännen osan tarinaa muutetaan niin, että Leian kohtauksia vähennetään tuntuvasti.

Elokuvatrilogia on loppujen lopuksi yksi iso tarina, joka kerrotaan kolmessa elokuvassa. Voisi ajatella, että jos yhtä osaa muutetaan, se vaikuttaa väistämättä kahteen muuhun osaan.

Näin ollen, jos Fisher ei ole enää käytettävissä yhdeksännen osan kuvauksissa, hänen rooliaan myös kahdeksannessa elokuvassa pitäisi muuttaa. Tässä vaihtoehdossa Leian roolin häivyttäminen aloitettaisiin jo valmiiksi kuvatussa kahdeksannessa elokuvassa.

Tämä on mahdollinen vaihtoehto, mutta helppo se ei ole.

Ensinnäkin, elokuvan leikkaus ja jälkituotanto ovat varmasti edenneet jo pitkälle. Muutosten tekeminen tässä vaiheessa on hyvin työlästä ja lopputulos saattaa epäonnistua.

Toiseksi, olisi perusteltua olla koskematta kahdeksanteen osaan. Sen pitäminen ennallaan olisi kunnianosoitus Carrie Fisherin viimeiseksi jääneitä kohtauksia kohtaan. Niitä ei muutettaisi tai poistettaisi. Tarinan täytyisi taipua hänen viimeiseksi jääneen työnsä mukaisesti.

 

3 Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikataan tuntuvasti, mutta kahdeksas pysyy ennallaan

Seuraava vaihtoehto olisi, että kahdeksas osa pysyy ennallaan, mutta Leian roolia yhdeksännessä elokuvassa leikattaisiin tuntuvasti alun perin suunnitellusta.

Tässä studio voisi käyttää monenlaisia elokuvantekemisen keinoja. Keskeisin niistä olisi todennäköisesti se, että Fisherin poisjääneitä ottoja kahdesta edellisestä elokuvasta yhdistettäisiin tietokoneella tehtyyn keinotekoiseen Leiaan. Tässä törmätään kuitenkin taas keinotekoisen päähenkilön ongelmallisuuteen.

 

4 Fisher korvataan tietokoneella yhteen viimeiseen kohtaukseen

Kaikkein paras ratkaisu olisi ehkä kuitenkin se, että Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa.

Me emme tiedä, oliko tämä tarinan kirjoittaneen Rian Johnsonin suunnitelma jo alun perin. Tiedämme, että Han Solo kuoli The Force Awakens -elokuvassa. Vanhasta Tähtien sodan sukupolvesta jäljellä ovat Skywalkerin sisarukset Luke ja Leia sekä karvainen Chewbacca. Ja tietysti droidit.

Jos Leia kuolee yhdeksännessä elokuvassa, se tapahtuisi todennäköisesti elokuvan alkupuolella. Leian kuoleman voisi toteuttaa ainakin kolmella erilaisella tavalla.

Ensimmäinen on, että Fisher korvattaisiin tietokoneella vain yhteen viimeiseen kohtaukseen.

Jälleen voi hakea vertailukohtaa Rogue One -elokuvasta. Nuori prinsessa Leia nähdään aivan Rogue Onen lopussa, lyhyen hetken ajan. Illuusio on huomattavasti uskottavampi kuin Tarkinin kohdalla. Tämä johtuu todennäköisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin, Leian keinotekoinen versio on elokuvassa vain lyhyen hetken. Toiseksi, hän on kuvassa hyvin nuori, mikä tarkoittaa että hänen ihonsa on sileä ja siksi helpompi toteuttaa keinotekoisesti kuin Tarkinin ryppyisempi ja vanhempi iho.

Tämäkin ratkaisu olisi kuitenkin ongelmallinen. Yhdeksännessä elokuvassa Leia ei enää olisi nuori, joten Tarkinin keinotekoisen version haasteet toistuisivat hänenkin kohdallaan.

Kaikkein suurin ongelma kuitenkin on, että kohtaus ei voisi olla perinteisen dramaattinen ”sankaritar kuolee sankarin käsivarsille”, sillä sellainen kohtaus edellyttää voimakkaita tunteita. Niiden tekeminen keinotekoisella tietokonehahmolla ei todennäköisesti onnistuisi uskottavasti.

 

5 Leian kuolemasta vain kerrotaan elokuvassa

Dramaattisen kuoleman edellyttämältä tunnelataukselta vältyttäisiin, jos kenraali Leia kuolisi jollain tavalla kuvan ulkopuolella.

Voisi olla mahdollista, että uuden kapinaliikkeen johtajan kuolemasta vain kerrottaisiin kapinallisille. Järkytys Leian kuolemasta käsiteltäisiin silloin muiden hahmojen reaktioiden kautta.

Muunnelma tästä ratkaisusta olisi, että Leian veli, jedi-mestari Luke Skywalker, aistisi sisarensa kuoleman ja kertoisi sen kapinallisille. Tämä olisi dramaattinen ratkaisu, joka olisi Tähtien sodan hengen mukainen. Leian kuolema olisi ”häiriö Voimassa”, samaan tapaan kuin hänen kotiplaneettansa Alderaanin tuho oli Obi-Wan Kenobille Uusi toivo -elokuvassa.

Tästä pääsemme viimeiseen vaihtoehtoon.

 

6 Leian kuolema on räjähdys taivaalla

Toinen muunnelma kuolemasta kuvan ulkopuolella olisi Leiaa kuljettavan aluksen räjähtäminen. Emme näkisi aluksen sisäpuolelle, näkisimme vain kuinka se tuhoutuu, pahan Ensimmäisen ritarikunnan ampumana. Elokuvassa joku Leian läheisistä joutuisi voimattomana katselemaan aluksen tuhoutumista.

Tämä heijastaisi yhtä Uusi toivo -elokuvan mieleenpainuvimmista kohtauksista, joka on yhteydessä Leian kohtaloon. Kohtauksessa, jossa Kuolemantähti tuhoaa Leian kotiplaneetan Alderaanin, emme näe muuta kuin valtavan räjähdyksen avaruudessa.

Prinsessasta kenraaliksi kasvanut Leia Organa kuolisi valkokankaalla samalla tavalla kuin hänen kotiplaneettansa 40 vuotta aikaisemmin.

 

Mihin tahansa ratkaisuun Disneyn päättäjät ja uusien Tähtien sota -elokuvien tekijät päätyvätkin, päätös ei varmasti ole helppo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 4. 4

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 7. 7

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 8. 8

  Liekkipipo ja nopeet lasit – tällainenkin penkkariasu nähtiin tänään Helsingissä

 9. 9

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 10. 10

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 4. 4

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 8. 8

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 9. 9

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 10. 10

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 5. 5

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 10. 10

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 4. 4

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 5. 5

  Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

 6. 6

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

 10. 10

  Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 4. 4

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 5. 5

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 6. 6

  Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

 7. 7

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

 10. 10

  Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 7. 7

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 8. 8

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 9. 9

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 10. 10

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 11. Näytä lisää