Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

Olivia Oras on suomalainen somejulkkis, josta tehty dokumenttielokuva sai ensi-illan Docpoint-festareilla tammikuussa. Mutta kuka Oras oikein on?

”Toi muija on niin vitun feimi, toi kamerakin seuraa sitä!”

Ruisrock, 2015. Nuori, vaaleahiuksinen nainen kävelee portista sisään ja saa heti osakseen vinoilua.

Hänen nimensä on Olivia Oras ja hän on menossa poplaulaja Kasmirin keikan vip-alueelle.

Sinne ei kuka tahansa pääse.

Olivia Oras pääsee, koska hänellä on lähes 20 000 seuraajaa Instagramissa. Se on hyvin ottaen huomioon, että Oras ei ole laulaja, Salkkarit-näyttelijä tai fitness-malli.

Hän on melko tavallinen 18-vuotias, joka käy lukion viimeistä luokkaa, harrastaa tanssia ja asuu vanhempiensa luona Turun lähellä.

Oras on kuitenkin niin erityinen tyyppi, että hänestä on tehty dokumenttielokuva. Reilun tunnin pituinen Perfect Selfie – A Modern Coming of Age Story in the Era of Social Media seuraa Oraksen elämää vuoden ajan, keskellä kovinta somebuustivaihetta.

Mutta kuka hän oikein on?

Café Strindberg, 2017. Olivia Oras on helppo tunnistaa: Pradan musta nahkalaukku, harmaa Louis Vuittonin huivi.

”Meillä on tämmöinen systeemi, että jos auttaa kotona siivoamisessa ja pihatöissä niin saa käyttörahaa. Mutta kalliimmat ostokset vaatii monia kompromisseja ja neuvotteluja, ei ne tule helpolla”, hän selittää merkkituotteitaan.

”Me” tarkoittaa Oraksen vanhempia, taidemaalari Johanna Orasta ja taidekauppias Reijo Orasta. Pariskunta on monille tuttu lehdistä ja esittelee usein perhettään. Kun Olivia Oras oli seitsemän, perhe muutti Nizzaan ja tytär meni kansainväliseen kouluun.

Vanhempiensa ammattien vuoksi Olivia Oras on päässyt matkustamaan, mikä tietysti näkyy hänen Instagramissaan:


☂ stay raw 🍇

Kuva, jonka olivia oras (sc - oliviaoras) (@oliviaoras) julkaisi


theres nothing around us. just us.

Kuva, jonka olivia oras (sc - oliviaoras) (@oliviaoras) julkaisiThe Perfect Selfie lähti liikkeelle kun elokuvan toinen ohjaaja, malli ja stylisti Maryam Razavi, otti Orakseen yhteyttä kesällä 2014.

”Maryam oli tutkaillut mun Instagramia ja somekäyttäytymistä ja kysyi, kiinnostaisiko mua elokuvan tekeminen”, Oras kertoo.

”Olin saman tien, että todellakin!”

Toinen elokuvan ohjaajista Jenni Salonen kuvasi Oraksen arkea ja biletystä, festarireissuja ja perheillallisia. Näyttelijä-juontaja Mikko Leppilampi on yksi tuottajista.

Sen lisäksi Oras kuvasi itse dokumenttiin videoita, joissa hän laukoo mielipiteitä itsestään ja somesta. Tällaisia:

”Tuntuu, et ois lihonut viis kiloa.”

”Vois hankkii botoxii.”

”Instassa näkyy oikeesti vain kaksi prosenttia oikeasta elämästä!”

”Tuntui hirveän surrealistiselta katsoa materiaalia itsestäni pari vuotta sitten”, Oras sanoo nyt. Kuvausten alkaessa Oras oli 16, nyt hän on 18.

”Vähän tekisi mieli mennä silittämään sen pikkuisen minun päätä, että rauhoitus vähän.”

Olivia Oras meni ensi kertaa someen vuonna 2012, kun hän perusti Facebook-tilin. Se ei oikein lähtenyt käyntiin.

Sitten hän törmäsi uuteen juttuun nimeltä Instagram. Hän perusti oman tilin ja julkaisi siellä kuvia harvakseltaan.

Kun Orakset palasivat Suomeen ja Olivia Oras meni Turkuun ysiluokalle, some oli lyönyt täysillä läpi. Kaikki tuntuivat olevan siellä koko ajan ja seuraajien saaminen oli kaikista tosi tärkeää.

”Silloin musta tuli sometyyppi.”

Oras alkoi panostaa kuviin enemmän: hän pohti, miltä hän kuvissa näytti, suunnitteli asuja, kampauksia, asusteita.

Hän huomasi pian, että someseuraajat toimivat kuten kalat: ne parveilevat ryhmässä paikasta toiseen virran mukana.

Ysiluokan jälkeisenä kesänä Oras hengasi ”someporukassa”, johon kuului muun muassa vloggaaja Tea Marika (86 000 Youtube-tilaajaa) ja Tuuli Bergqvist (17 500 Instagram-seuraajaa):


My main bitch 🌸 #girls #loveyou @oliviaoras

Kuva, jonka Tuuli 🎀🌺🌸💟 (@ttuulianna) julkaisiAina kun hän hengasi vähän tunnetumpien tyyppien kanssa ja päätyi heidän Insta-kuviinsa, omalle tilille ropisi seuraajia. Se tuntui kivalta.

Ja sitten on Robin Packalén.

The Perfect Selfie -dokkarissa Olivia Oras kertoo olleensa tekemisessä ”yhden aika tunnetun henkilön kanssa” aiemmin. Sen myötä seuraajamäärät räjähtivät.

Jos Googleen kirjoittaa Olivia Oraksen nimen, se ehdottaa heti neljäntenä hakua ”Olivia Oras ja Robin”.

Kun asiasta kysyy, Olivia Orasta hymyilyttää.

”Joo, hän oli silloin mun luokallani ysillä ja hengattiin vähän aikaa samassa kaveriporukassa.”

Nyt kun Olivia Oras julkaisee kuvan hyvän ystävänsä Veera Kaasalaisen kanssa, Kaasalainen saa aina 40 uutta seuraajaa. Oraksesta on tullut se tähti.

Somen kalaparviteoria selvästi toimii.

The Perfect Selfiessä Oras käy myös kriittisellä silmällä läpi omaa somesuhdettaan ja alkaa pikku hiljaa kyseenalaistaa sen terveellisyyttä.

Jos kännykän joutuu lataamaan ensimmäistä kertaa jo aamukympiltä, kun sitä räplää niin paljon, onko se hyvin käytettyä aikaa?

Oras riitelee somettamisesta vanhempiensa kanssa toistuvasti.

Yhdessä kohtauksessa voimansa tunnossa oleva Oras uhoaa hyppäävänsä benjihypyn, mutta ei uskallakaan ja joutuu tulemaan nostokurjen kyydissä takaisin maan pinnalle. Se on nöyryyttävää.

Hän purkaa oloaan parhaalle ystävälleen ja harmittelee, että tuli jo laittaneeksi Snapchattiin kuvan tilanteesta. Kaveri kehottaa päivittämään, että jonoa oli liikaa ja siksi hyppy ei onnistunutkaan.

”Nuorempana yritin peittää heikkouksiani. Olen aina halunnut olla hirveän vahva ihminen ja ehkä sen myötä olen syrjäyttänyt omaa tunteellista puoltani”, Oras sanoo.

Some on nimenomaan paikka, jossa ihmiset esittävät kovempia kuin ovatkaan. Benjihypystä jänistäminen on hetki, jona Oras joutuu kosketuksiin oman rajallisuutensa kanssa. Sen näyttäminen dokkarissa oli tärkeää, jotta ihmiset näkisivät, miten häntä pelotti.

Toinen kova paikka oli syömishäiriö, johon Oras sairastui Ranskassa kasiluokalla. Hän lopetti syömisen, treenasi kovaa ja laihtui muutamassa kuukaudessa 15 kiloa, mutta toipui yli puolen vuoden sairastelusta perheen ja ystävien avulla.

”Jos tästä asiasta puhuminen vain jotain ihmistä auttaa tai avaa keskustelua, mun työni on tehty”, hän sanoo.

Oras sanoo, ettei kerro somessa ”salaisuuksiaan, huonoja kokemuksiaan tai syvimpiä tummia hetkiään” vaan se on ”iloisuuden levittämisen paikka”.

Tämä tuntuu olevan myös dokumentin viesti: Tuhannet ja taas tuhannet teinit ympäri maailmaa haaveilevat some-tähteydestä, mutta someen omasta elämästä tuotettava kuva on vain pieni otos ihmisestä, jota tekijäkään ei välttämättä tunnista itsekseen.

Kuvausvuoden aikana Oras muuttaa perheen kodista Turun lähistöltä asumaan omilleen Turun keskustaan lukiota käymään. Sitten elokuvaan alkaa ilmestyä biletysvideoita, jotka on poimittu Snapchatista. Oras Ruisrock-vipissä, Oras kumoaa tequila-paukkuja, uskoutuu bestikselleen tai ottaa selfieitä faniensa kanssa.

”Pelottaa, että imeytyy sinne someen jotenkin”, Oras sanoo dokumentissa.

Kuvausten jälkeen Oras muutti takaisin vanhempiensa luokse. Vanhempien luona joku ”hoitaa ruoan pöytään ja pitää muutenkin huolta”. Jokaviikonloppuisen biletyksen hän kertoo lopettaneensa.

”Sen vuoden jälkeen, kun olin asunut Turussa, tuli jotenkin sellainen olo, että ei tää [omillaan asuminen] nyt olekaan ajankohtainen asia mulle. Kun pitäisi ehtiä olla nuori ja keskittyä kouluunkin.”

Nyt Olivia Oras aikoo nauttia abikeväästä, valmistautua ylioppilaskirjoituksiin ja Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin: hän haluaa näyttelijäksi.

Instagramia hän edelleen päivittää: kun hän latasi The Perfect Selfien trailerin Instagramiin, sitä oli katsottu päivässä yli 10 000 kertaa.”Se on ihan sairaan paljon”, Oras iloitsee.

”Jos mä lähtisin muuttamaan jotain menneestä tai itsestäni, en olisi sellainen kuin olen. Mä olen nyt tosi hyvässä paikassa.”

Oikaisu klo 10.55: Olivia Oras on nyt 18-vuotias eikä 16-vuotias, kuten tekstin eräässä kohdassa mainittiin.  The Perfect Selfien ensi-ilta Docpoint -elokuvafestivaalilla 27. tammikuuta klo 17.30. Festivaalin ohjelmiston näet täältä.
The Perfect Selfie 21.2. klo 21 Subilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Internet
 • Elokuvat
 • Dokumentti
 • Instagram
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 2. 2

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 3. 3

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 6. 6

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 7. 7

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 8. 8

  Valmistaudu: GIF-animaatiot tulevat Facebookiin

 9. 9

  ”Seksi- ja juomabiiseissäkin on mukana syvällisempiä tuplamerkityksiä”, sanoo roisina räppärinä tunnettu Petri Nygård

 10. 10

  Testasimme maailmalla hehkutetun sovelluksen, jonka pitäisi auttaa someriippuvuuteen – Binkyn päivitykset eivät näy kellekään eikä missään ole mitään järkeä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 2. 2

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 3. 3

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 4. 4

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 5. 5

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 6. 6

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 7. 7

  ”Seksi- ja juomabiiseissäkin on mukana syvällisempiä tuplamerkityksiä”, sanoo roisina räppärinä tunnettu Petri Nygård

 8. 8

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 9. 9

  Kesäkino Engel avautuu jälleen perjantaina, uusittu Engel palvelee jo: Tällainen on Helsingin korttelikinojen kesätarjonta

 10. 10

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 4. 4

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 6. 6

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 7. 7

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 8. 8

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 9. 9

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 10. 10

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

 2. 2

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 3. 3

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 4. 4

  Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

 5. 5

  Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

 6. 6

  Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

 7. 7

  Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

 8. 8

  Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

 9. 9

  Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

 10. 10

  Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 2. 2

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 3. 3

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 4. 4

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 5. 5

  Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

 6. 6

  Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

 7. 7

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 8. 8

  Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

 9. 9

  Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

 10. 10

  Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 7. 7

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

 8. 8

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 9. 9

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 10. 10

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 11. Näytä lisää