Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

Olivia Oras on suomalainen somejulkkis, josta tehty dokumenttielokuva sai ensi-illan Docpoint-festareilla tammikuussa. Mutta kuka Oras oikein on?

”Toi muija on niin vitun feimi, toi kamerakin seuraa sitä!”

Ruisrock, 2015. Nuori, vaaleahiuksinen nainen kävelee portista sisään ja saa heti osakseen vinoilua.

Hänen nimensä on Olivia Oras ja hän on menossa poplaulaja Kasmirin keikan vip-alueelle.

Sinne ei kuka tahansa pääse.

Olivia Oras pääsee, koska hänellä on lähes 20 000 seuraajaa Instagramissa. Se on hyvin ottaen huomioon, että Oras ei ole laulaja, Salkkarit-näyttelijä tai fitness-malli.

Hän on melko tavallinen 18-vuotias, joka käy lukion viimeistä luokkaa, harrastaa tanssia ja asuu vanhempiensa luona Turun lähellä.

Oras on kuitenkin niin erityinen tyyppi, että hänestä on tehty dokumenttielokuva. Reilun tunnin pituinen Perfect Selfie – A Modern Coming of Age Story in the Era of Social Media seuraa Oraksen elämää vuoden ajan, keskellä kovinta somebuustivaihetta.

Mutta kuka hän oikein on?

Café Strindberg, 2017. Olivia Oras on helppo tunnistaa: Pradan musta nahkalaukku, harmaa Louis Vuittonin huivi.

”Meillä on tämmöinen systeemi, että jos auttaa kotona siivoamisessa ja pihatöissä niin saa käyttörahaa. Mutta kalliimmat ostokset vaatii monia kompromisseja ja neuvotteluja, ei ne tule helpolla”, hän selittää merkkituotteitaan.

”Me” tarkoittaa Oraksen vanhempia, taidemaalari Johanna Orasta ja taidekauppias Reijo Orasta. Pariskunta on monille tuttu lehdistä ja esittelee usein perhettään. Kun Olivia Oras oli seitsemän, perhe muutti Nizzaan ja tytär meni kansainväliseen kouluun.

Vanhempiensa ammattien vuoksi Olivia Oras on päässyt matkustamaan, mikä tietysti näkyy hänen Instagramissaan:


☂ stay raw 🍇

Kuva, jonka olivia oras (sc - oliviaoras) (@oliviaoras) julkaisi


theres nothing around us. just us.

Kuva, jonka olivia oras (sc - oliviaoras) (@oliviaoras) julkaisiThe Perfect Selfie lähti liikkeelle kun elokuvan toinen ohjaaja, malli ja stylisti Maryam Razavi, otti Orakseen yhteyttä kesällä 2014.

”Maryam oli tutkaillut mun Instagramia ja somekäyttäytymistä ja kysyi, kiinnostaisiko mua elokuvan tekeminen”, Oras kertoo.

”Olin saman tien, että todellakin!”

Toinen elokuvan ohjaajista Jenni Salonen kuvasi Oraksen arkea ja biletystä, festarireissuja ja perheillallisia. Näyttelijä-juontaja Mikko Leppilampi on yksi tuottajista.

Sen lisäksi Oras kuvasi itse dokumenttiin videoita, joissa hän laukoo mielipiteitä itsestään ja somesta. Tällaisia:

”Tuntuu, et ois lihonut viis kiloa.”

”Vois hankkii botoxii.”

”Instassa näkyy oikeesti vain kaksi prosenttia oikeasta elämästä!”

”Tuntui hirveän surrealistiselta katsoa materiaalia itsestäni pari vuotta sitten”, Oras sanoo nyt. Kuvausten alkaessa Oras oli 16, nyt hän on 18.

”Vähän tekisi mieli mennä silittämään sen pikkuisen minun päätä, että rauhoitus vähän.”

Olivia Oras meni ensi kertaa someen vuonna 2012, kun hän perusti Facebook-tilin. Se ei oikein lähtenyt käyntiin.

Sitten hän törmäsi uuteen juttuun nimeltä Instagram. Hän perusti oman tilin ja julkaisi siellä kuvia harvakseltaan.

Kun Orakset palasivat Suomeen ja Olivia Oras meni Turkuun ysiluokalle, some oli lyönyt täysillä läpi. Kaikki tuntuivat olevan siellä koko ajan ja seuraajien saaminen oli kaikista tosi tärkeää.

”Silloin musta tuli sometyyppi.”

Oras alkoi panostaa kuviin enemmän: hän pohti, miltä hän kuvissa näytti, suunnitteli asuja, kampauksia, asusteita.

Hän huomasi pian, että someseuraajat toimivat kuten kalat: ne parveilevat ryhmässä paikasta toiseen virran mukana.

Ysiluokan jälkeisenä kesänä Oras hengasi ”someporukassa”, johon kuului muun muassa vloggaaja Tea Marika (86 000 Youtube-tilaajaa) ja Tuuli Bergqvist (17 500 Instagram-seuraajaa):


My main bitch 🌸 #girls #loveyou @oliviaoras

Kuva, jonka Tuuli 🎀🌺🌸💟 (@ttuulianna) julkaisiAina kun hän hengasi vähän tunnetumpien tyyppien kanssa ja päätyi heidän Insta-kuviinsa, omalle tilille ropisi seuraajia. Se tuntui kivalta.

Ja sitten on Robin Packalén.

The Perfect Selfie -dokkarissa Olivia Oras kertoo olleensa tekemisessä ”yhden aika tunnetun henkilön kanssa” aiemmin. Sen myötä seuraajamäärät räjähtivät.

Jos Googleen kirjoittaa Olivia Oraksen nimen, se ehdottaa heti neljäntenä hakua ”Olivia Oras ja Robin”.

Kun asiasta kysyy, Olivia Orasta hymyilyttää.

”Joo, hän oli silloin mun luokallani ysillä ja hengattiin vähän aikaa samassa kaveriporukassa.”

Nyt kun Olivia Oras julkaisee kuvan hyvän ystävänsä Veera Kaasalaisen kanssa, Kaasalainen saa aina 40 uutta seuraajaa. Oraksesta on tullut se tähti.

Somen kalaparviteoria selvästi toimii.

The Perfect Selfiessä Oras käy myös kriittisellä silmällä läpi omaa somesuhdettaan ja alkaa pikku hiljaa kyseenalaistaa sen terveellisyyttä.

Jos kännykän joutuu lataamaan ensimmäistä kertaa jo aamukympiltä, kun sitä räplää niin paljon, onko se hyvin käytettyä aikaa?

Oras riitelee somettamisesta vanhempiensa kanssa toistuvasti.

Yhdessä kohtauksessa voimansa tunnossa oleva Oras uhoaa hyppäävänsä benjihypyn, mutta ei uskallakaan ja joutuu tulemaan nostokurjen kyydissä takaisin maan pinnalle. Se on nöyryyttävää.

Hän purkaa oloaan parhaalle ystävälleen ja harmittelee, että tuli jo laittaneeksi Snapchattiin kuvan tilanteesta. Kaveri kehottaa päivittämään, että jonoa oli liikaa ja siksi hyppy ei onnistunutkaan.

”Nuorempana yritin peittää heikkouksiani. Olen aina halunnut olla hirveän vahva ihminen ja ehkä sen myötä olen syrjäyttänyt omaa tunteellista puoltani”, Oras sanoo.

Some on nimenomaan paikka, jossa ihmiset esittävät kovempia kuin ovatkaan. Benjihypystä jänistäminen on hetki, jona Oras joutuu kosketuksiin oman rajallisuutensa kanssa. Sen näyttäminen dokkarissa oli tärkeää, jotta ihmiset näkisivät, miten häntä pelotti.

Toinen kova paikka oli syömishäiriö, johon Oras sairastui Ranskassa kasiluokalla. Hän lopetti syömisen, treenasi kovaa ja laihtui muutamassa kuukaudessa 15 kiloa, mutta toipui yli puolen vuoden sairastelusta perheen ja ystävien avulla.

”Jos tästä asiasta puhuminen vain jotain ihmistä auttaa tai avaa keskustelua, mun työni on tehty”, hän sanoo.

Oras sanoo, ettei kerro somessa ”salaisuuksiaan, huonoja kokemuksiaan tai syvimpiä tummia hetkiään” vaan se on ”iloisuuden levittämisen paikka”.

Tämä tuntuu olevan myös dokumentin viesti: Tuhannet ja taas tuhannet teinit ympäri maailmaa haaveilevat some-tähteydestä, mutta someen omasta elämästä tuotettava kuva on vain pieni otos ihmisestä, jota tekijäkään ei välttämättä tunnista itsekseen.

Kuvausvuoden aikana Oras muuttaa perheen kodista Turun lähistöltä asumaan omilleen Turun keskustaan lukiota käymään. Sitten elokuvaan alkaa ilmestyä biletysvideoita, jotka on poimittu Snapchatista. Oras Ruisrock-vipissä, Oras kumoaa tequila-paukkuja, uskoutuu bestikselleen tai ottaa selfieitä faniensa kanssa.

”Pelottaa, että imeytyy sinne someen jotenkin”, Oras sanoo dokumentissa.

Kuvausten jälkeen Oras muutti takaisin vanhempiensa luokse. Vanhempien luona joku ”hoitaa ruoan pöytään ja pitää muutenkin huolta”. Jokaviikonloppuisen biletyksen hän kertoo lopettaneensa.

”Sen vuoden jälkeen, kun olin asunut Turussa, tuli jotenkin sellainen olo, että ei tää [omillaan asuminen] nyt olekaan ajankohtainen asia mulle. Kun pitäisi ehtiä olla nuori ja keskittyä kouluunkin.”

Nyt Olivia Oras aikoo nauttia abikeväästä, valmistautua ylioppilaskirjoituksiin ja Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin: hän haluaa näyttelijäksi.

Instagramia hän edelleen päivittää: kun hän latasi The Perfect Selfien trailerin Instagramiin, sitä oli katsottu päivässä yli 10 000 kertaa.”Se on ihan sairaan paljon”, Oras iloitsee.

”Jos mä lähtisin muuttamaan jotain menneestä tai itsestäni, en olisi sellainen kuin olen. Mä olen nyt tosi hyvässä paikassa.”

Oikaisu klo 10.55: Olivia Oras on nyt 18-vuotias eikä 16-vuotias, kuten tekstin eräässä kohdassa mainittiin.  The Perfect Selfien ensi-ilta Docpoint -elokuvafestivaalilla 27. tammikuuta klo 17.30. Festivaalin ohjelmiston näet täältä.
The Perfect Selfie 21.2. klo 21 Subilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Internet
 • Elokuvat
 • Dokumentti
 • Instagram
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Teinitön disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 2. 2

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 3. 3

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 4. 4

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 5. 5

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 6. 6

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Hallitus on metsästänyt myyttistä kahta prosenttia jo vuosikausia

 7. 7

  Käänne elokuvanteossa: Kuollut näyttelijä ”herätettiin eloon” isoon rooliin uuteen Star Warsiin – mitä siitä pitäisi ajatella?

 8. 8

  Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

 9. 9

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 10. 10

  Kova jätkä – Henkilökuvassa Mikael Gabriel

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  Teinitön disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 3. 3

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 4. 4

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 5. 5

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 6. 6

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 7. 7

  Cheekin ja Elastisen uudessa yhteisbiisissä ”lesbot kääntyy streiteiksi” – Seksismi on suomiräpissä vain yleistynyt, sanoo tutkija

 8. 8

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 9. 9

  Kysy mitä vaan: Onko Jari Litmasen suvussa ulkomaalaista verta?

 10. 10

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 4. 4

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 7. 7

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 8. 8

  Teinitön disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hurmaavasti harmaantunut britti paljastui ghanalaiseksi huijariksi, jolle Anja menetti 170 000 euroa – HS esittelee tyypillisimmät verkkohuijaukset ja kertoo, miten niitä voi välttää

 2. 2

  Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

 3. 3

  Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

 4. 4

  Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

 5. 5

  Vieraannuttaminen vahingoittaa lasta vakavasti

 6. 6

  Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

 7. 7

  Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

 8. 8

  Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

 9. 9

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 10. 10

  Ehdokas paiskoo hommia, ja sitten tulee joku Aaltonen ja menee valtuustoon – aakkosilla on väliä vaalikamppailussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

 2. 2

  Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

 3. 3

  Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

 4. 4

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 5. 5

  Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

 6. 6

  Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

 7. 7

  Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

 8. 8

  ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

 9. 9

  Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

 10. 10

  Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 2. 2

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 3. 3

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 6. 6

  Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 9. 9

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 10. 10

  Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

 11. Näytä lisää