Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

Olivia Oras on suomalainen somejulkkis, josta tehty dokumenttielokuva sai ensi-illan Docpoint-festareilla tammikuussa. Mutta kuka Oras oikein on?

”Toi muija on niin vitun feimi, toi kamerakin seuraa sitä!”

Ruisrock, 2015. Nuori, vaaleahiuksinen nainen kävelee portista sisään ja saa heti osakseen vinoilua.

Hänen nimensä on Olivia Oras ja hän on menossa poplaulaja Kasmirin keikan vip-alueelle.

Sinne ei kuka tahansa pääse.

Olivia Oras pääsee, koska hänellä on lähes 20 000 seuraajaa Instagramissa. Se on hyvin ottaen huomioon, että Oras ei ole laulaja, Salkkarit-näyttelijä tai fitness-malli.

Hän on melko tavallinen 18-vuotias, joka käy lukion viimeistä luokkaa, harrastaa tanssia ja asuu vanhempiensa luona Turun lähellä.

Oras on kuitenkin niin erityinen tyyppi, että hänestä on tehty dokumenttielokuva. Reilun tunnin pituinen Perfect Selfie – A Modern Coming of Age Story in the Era of Social Media seuraa Oraksen elämää vuoden ajan, keskellä kovinta somebuustivaihetta.

Mutta kuka hän oikein on?

Café Strindberg, 2017. Olivia Oras on helppo tunnistaa: Pradan musta nahkalaukku, harmaa Louis Vuittonin huivi.

”Meillä on tämmöinen systeemi, että jos auttaa kotona siivoamisessa ja pihatöissä niin saa käyttörahaa. Mutta kalliimmat ostokset vaatii monia kompromisseja ja neuvotteluja, ei ne tule helpolla”, hän selittää merkkituotteitaan.

”Me” tarkoittaa Oraksen vanhempia, taidemaalari Johanna Orasta ja taidekauppias Reijo Orasta. Pariskunta on monille tuttu lehdistä ja esittelee usein perhettään. Kun Olivia Oras oli seitsemän, perhe muutti Nizzaan ja tytär meni kansainväliseen kouluun.

Vanhempiensa ammattien vuoksi Olivia Oras on päässyt matkustamaan, mikä tietysti näkyy hänen Instagramissaan:


☂ stay raw 🍇

Kuva, jonka olivia oras (sc - oliviaoras) (@oliviaoras) julkaisi


theres nothing around us. just us.

Kuva, jonka olivia oras (sc - oliviaoras) (@oliviaoras) julkaisiThe Perfect Selfie lähti liikkeelle kun elokuvan toinen ohjaaja, malli ja stylisti Maryam Razavi, otti Orakseen yhteyttä kesällä 2014.

”Maryam oli tutkaillut mun Instagramia ja somekäyttäytymistä ja kysyi, kiinnostaisiko mua elokuvan tekeminen”, Oras kertoo.

”Olin saman tien, että todellakin!”

Toinen elokuvan ohjaajista Jenni Salonen kuvasi Oraksen arkea ja biletystä, festarireissuja ja perheillallisia. Näyttelijä-juontaja Mikko Leppilampi on yksi tuottajista.

Sen lisäksi Oras kuvasi itse dokumenttiin videoita, joissa hän laukoo mielipiteitä itsestään ja somesta. Tällaisia:

”Tuntuu, et ois lihonut viis kiloa.”

”Vois hankkii botoxii.”

”Instassa näkyy oikeesti vain kaksi prosenttia oikeasta elämästä!”

”Tuntui hirveän surrealistiselta katsoa materiaalia itsestäni pari vuotta sitten”, Oras sanoo nyt. Kuvausten alkaessa Oras oli 16, nyt hän on 18.

”Vähän tekisi mieli mennä silittämään sen pikkuisen minun päätä, että rauhoitus vähän.”

Olivia Oras meni ensi kertaa someen vuonna 2012, kun hän perusti Facebook-tilin. Se ei oikein lähtenyt käyntiin.

Sitten hän törmäsi uuteen juttuun nimeltä Instagram. Hän perusti oman tilin ja julkaisi siellä kuvia harvakseltaan.

Kun Orakset palasivat Suomeen ja Olivia Oras meni Turkuun ysiluokalle, some oli lyönyt täysillä läpi. Kaikki tuntuivat olevan siellä koko ajan ja seuraajien saaminen oli kaikista tosi tärkeää.

”Silloin musta tuli sometyyppi.”

Oras alkoi panostaa kuviin enemmän: hän pohti, miltä hän kuvissa näytti, suunnitteli asuja, kampauksia, asusteita.

Hän huomasi pian, että someseuraajat toimivat kuten kalat: ne parveilevat ryhmässä paikasta toiseen virran mukana.

Ysiluokan jälkeisenä kesänä Oras hengasi ”someporukassa”, johon kuului muun muassa vloggaaja Tea Marika (86 000 Youtube-tilaajaa) ja Tuuli Bergqvist (17 500 Instagram-seuraajaa):


My main bitch 🌸 #girls #loveyou @oliviaoras

Kuva, jonka Tuuli 🎀🌺🌸💟 (@ttuulianna) julkaisiAina kun hän hengasi vähän tunnetumpien tyyppien kanssa ja päätyi heidän Insta-kuviinsa, omalle tilille ropisi seuraajia. Se tuntui kivalta.

Ja sitten on Robin Packalén.

The Perfect Selfie -dokkarissa Olivia Oras kertoo olleensa tekemisessä ”yhden aika tunnetun henkilön kanssa” aiemmin. Sen myötä seuraajamäärät räjähtivät.

Jos Googleen kirjoittaa Olivia Oraksen nimen, se ehdottaa heti neljäntenä hakua ”Olivia Oras ja Robin”.

Kun asiasta kysyy, Olivia Orasta hymyilyttää.

”Joo, hän oli silloin mun luokallani ysillä ja hengattiin vähän aikaa samassa kaveriporukassa.”

Nyt kun Olivia Oras julkaisee kuvan hyvän ystävänsä Veera Kaasalaisen kanssa, Kaasalainen saa aina 40 uutta seuraajaa. Oraksesta on tullut se tähti.

Somen kalaparviteoria selvästi toimii.

The Perfect Selfiessä Oras käy myös kriittisellä silmällä läpi omaa somesuhdettaan ja alkaa pikku hiljaa kyseenalaistaa sen terveellisyyttä.

Jos kännykän joutuu lataamaan ensimmäistä kertaa jo aamukympiltä, kun sitä räplää niin paljon, onko se hyvin käytettyä aikaa?

Oras riitelee somettamisesta vanhempiensa kanssa toistuvasti.

Yhdessä kohtauksessa voimansa tunnossa oleva Oras uhoaa hyppäävänsä benjihypyn, mutta ei uskallakaan ja joutuu tulemaan nostokurjen kyydissä takaisin maan pinnalle. Se on nöyryyttävää.

Hän purkaa oloaan parhaalle ystävälleen ja harmittelee, että tuli jo laittaneeksi Snapchattiin kuvan tilanteesta. Kaveri kehottaa päivittämään, että jonoa oli liikaa ja siksi hyppy ei onnistunutkaan.

”Nuorempana yritin peittää heikkouksiani. Olen aina halunnut olla hirveän vahva ihminen ja ehkä sen myötä olen syrjäyttänyt omaa tunteellista puoltani”, Oras sanoo.

Some on nimenomaan paikka, jossa ihmiset esittävät kovempia kuin ovatkaan. Benjihypystä jänistäminen on hetki, jona Oras joutuu kosketuksiin oman rajallisuutensa kanssa. Sen näyttäminen dokkarissa oli tärkeää, jotta ihmiset näkisivät, miten häntä pelotti.

Toinen kova paikka oli syömishäiriö, johon Oras sairastui Ranskassa kasiluokalla. Hän lopetti syömisen, treenasi kovaa ja laihtui muutamassa kuukaudessa 15 kiloa, mutta toipui yli puolen vuoden sairastelusta perheen ja ystävien avulla.

”Jos tästä asiasta puhuminen vain jotain ihmistä auttaa tai avaa keskustelua, mun työni on tehty”, hän sanoo.

Oras sanoo, ettei kerro somessa ”salaisuuksiaan, huonoja kokemuksiaan tai syvimpiä tummia hetkiään” vaan se on ”iloisuuden levittämisen paikka”.

Tämä tuntuu olevan myös dokumentin viesti: Tuhannet ja taas tuhannet teinit ympäri maailmaa haaveilevat some-tähteydestä, mutta someen omasta elämästä tuotettava kuva on vain pieni otos ihmisestä, jota tekijäkään ei välttämättä tunnista itsekseen.

Kuvausvuoden aikana Oras muuttaa perheen kodista Turun lähistöltä asumaan omilleen Turun keskustaan lukiota käymään. Sitten elokuvaan alkaa ilmestyä biletysvideoita, jotka on poimittu Snapchatista. Oras Ruisrock-vipissä, Oras kumoaa tequila-paukkuja, uskoutuu bestikselleen tai ottaa selfieitä faniensa kanssa.

”Pelottaa, että imeytyy sinne someen jotenkin”, Oras sanoo dokumentissa.

Kuvausten jälkeen Oras muutti takaisin vanhempiensa luokse. Vanhempien luona joku ”hoitaa ruoan pöytään ja pitää muutenkin huolta”. Jokaviikonloppuisen biletyksen hän kertoo lopettaneensa.

”Sen vuoden jälkeen, kun olin asunut Turussa, tuli jotenkin sellainen olo, että ei tää [omillaan asuminen] nyt olekaan ajankohtainen asia mulle. Kun pitäisi ehtiä olla nuori ja keskittyä kouluunkin.”

Nyt Olivia Oras aikoo nauttia abikeväästä, valmistautua ylioppilaskirjoituksiin ja Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin: hän haluaa näyttelijäksi.

Instagramia hän edelleen päivittää: kun hän latasi The Perfect Selfien trailerin Instagramiin, sitä oli katsottu päivässä yli 10 000 kertaa.”Se on ihan sairaan paljon”, Oras iloitsee.

”Jos mä lähtisin muuttamaan jotain menneestä tai itsestäni, en olisi sellainen kuin olen. Mä olen nyt tosi hyvässä paikassa.”

Oikaisu klo 10.55: Olivia Oras on nyt 18-vuotias eikä 16-vuotias, kuten tekstin eräässä kohdassa mainittiin.  The Perfect Selfien ensi-ilta Docpoint -elokuvafestivaalilla 27. tammikuuta klo 17.30. Festivaalin ohjelmiston näet täältä.
The Perfect Selfie 21.2. klo 21 Subilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Internet
 • Elokuvat
 • Dokumentti
 • Instagram
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 3. 3

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 4. 4

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 5. 5

  Suomalaisbändille kova kunnianosoitus Yhdysvalloissa: 21. syyskuuta on tästedes Steve'n'Seagulls -päivä, julistaa kuvernööri

 6. 6

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 7. 7

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 8. 8

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 9. 9

  BB-tähti, uskovainen, biseksuaali ja perussuomalaisten <del>varapuheenjohtaja</del>: Tällainen on Sebastian Tynkkynen

 10. 10

  20 vuotta vanhasta suomimetallibändistä tuli superhitti Japanissa: ”Naispuoliset fanit laulavat mukana suomeksi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 3. 3

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 4. 4

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 5. 5

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 7. 7

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 8. 8

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 9. 9

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 10. 10

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 2. 2

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 6. 6

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 9. 9

  Tässä 9 oikeasti hyödyllistä ja elämää helpottavaa pyöräilyniksiä tavispyöräilijöille

 10. 10

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 4. 4

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 5. 5

  Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

 6. 6

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 7. 7

  Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

 8. 8

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 6. 6

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 10. 10

  Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää