Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

Kulttuurintutkimus-lehdessä julkaistiin loppuvuodesta artikkeli sushista ja sen syömisestä.

Sushilla on ruuaksi paljon painolastia.

Karikatyyri sushia syövistä kaupunkilaisista oli 2000-luvulla eli nollarilla yleinen vitsi.

Kun haluttiin sanoa, missä kulkee hienostelevan Suomen ja ”oikean” Suomen raja, puhuttiin sushirajasta.

Mutta tämä kaikki taitaa nyt olla historiaa ja sushi suorastaan haukotuttavan arkista?

Ei välttämättä. Toisin väittävät ainakin suomalaistutkijat, jotka vastikään julkistivat laajan tutkimuksen siitä, kuka Helsingissä oikeasti syö sushia. Vastaus kuulostaa kovin paljon vuosien takaiselta stereotypialta.

Tutkimuksen otsikko on vakuuttava: Sushiin kohdistuva maku, kulinaarinen pääoma ja hyvä kulttuuritahto ilmestyi loppuvuodesta Kulttuurintutkimus-lehdessä.

Siitä selviää, miten sushia syödään.

Eniten sushia Helsingissä syövät tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka kuuluvat mielestään ”luovaan luokkaan”, joilla on korkea akateeminen koulutus ja hyvät tulot.

Mutta ei siinä kaikki. Tutkimuksen mukaan nämä ihmiset saattavat myös syödä sushia, vaikka eivät pidä siitä.

Miksi?

”Sushi näyttäisi olevan väline, jolla yritetään pönkittää omaa sosiaalista asemaa”, sanoo Turun yliopiston tutkijatohtori ja taloussosiologi Taru Lindblom.

Ja kyllä, Lindblomilla on väitteensä tueksi lukuja.

Lindblomin ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkija ja sosiologi Pekka Mustosen tutkimus perustuu Helsingin kaupungin tietokeskuksen vuonna 2013 keräämään ”Urbaani elämäntapa 2010-luvun Helsingissä” -aineistoon.

Kysymyslomake lähetettiin 4 000 satunnaisesti poimitulle 25–44-vuotiaalle Helsingissä asuvalle henkilölle. Lomakkeessa kyseltiin muun ohessa myös sushin kulutuksesta.

Vaikka aineisto on muutaman vuoden takaa, uskoo Lindblom sen olevan edelleen paikkaansapitävä. Sitä tukee sekin, että hän ja Mustonen ovat keränneet viime vuonna vastaavanlaisen aineiston, jonka tulokset ovat samankaltaiset.

Siis että sushinsyöntiin liittyy, no, snobismia.

Miten idea tutkimukseen syntyi?

”Ihailen japanilaista kulttuuria ja olen viettänyt paljon aikaa Tokiossa, Japanissa ja muuallakin päin Aasiaa”, Taru Lindblom aloittaa.

Lindblom on luonnollisesti myös sushin ystävä – aidon ja laadukkaan sellaisen, jota ei hänen mielestään Helsingistä helposti saa. Yhtenä inspiraationa tutkimukseen toimikin Nytissä aikanaan julkaistu juttu, jossa listattiin kaikki Helsingin kantakaupungin sushipaikat.


”Kun luin sen, olin että herranen aika, nämä kaikkiko kutsuvat itseään sushiravintoloiksi. Sitten aloin pohtia, mitä suomalaiset ylipäätään ajattelevat sushista: mitä se heille merkitsee”, Lindblom kertoo.

Ruokamaun ja sosiaalisen aseman yhteyksiä ei myöskään ole Suomessa tutkittu kovin paljon, hän sanoo. Yleensä ruokaan liittyvät tutkimukset käsittelevät ekologisuutta, terveellisyyttä ja vastaavia asioita.

Vuonna 2014 julkaistiin tutkija Semi Purhosen kirjoittama, arvostetun sosiologiryhmän tutkimuksiin perustuva Suomalainen maku -kirja. Siinä selvitettiin laajasti, millaisia eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien ihmisten maut Suomessa ovat.

Käsittelyssä oli lukuisia kulttuurin osa-alueita, myös ruoka. Tämän tutkimuksen aineisto on kuitenkin jo paljon vanhempaa kuin Lindblomin ja Mustosen käyttämä.

Lindblomilla ja Mustosella on parhaillaan käynnissä pitkä tutkimushanke, joka käsittelee muun muassa kaupunkikulttuuria, jakamistaloutta ja niihin liittyvää kuluttaja-ilmapiiriä. Nyt julkaistu sushitutkimus sujahti luontevaksi osaksi tätä kokonaisuutta.

Mutta palataan Lindblomin ja Mustosen sushi-tuloksiin.

Kovimmat sushinsyöjät kuuluvat sosioekonomisesti ylempään luokkaan. He ovat useammin korkeammin koulutettuja.

Esimerkiksi vain peruskoulun käyneistä sushista ilmoitti pitävänsä 51,1 prosenttia, keskiasteen koulutuksen suorittaneista 56,8 prosenttia, ammattikorkeakoulutetuista 68,8 prosenttia ja yliopiston käyneistä 77,6 prosenttia.

Myös tulot liittyvät vahvasti siihen, pidetäänkö sushista tai syödäänkö sitä: mitä suuremmat tulot, sitä kovempi sushinystävä. Ammattiluokka korreloi myös: tutkimuksen käsitteillä suorittavan ja palvelevan työn tekijät pitivät harvemmin sushista (46,7 ja 55,8 prosenttia vastaajista) kuin luovan ja epäselvän luokan edustajat (65,7 ja 76,9 prosenttia).

Mutta sitten tutkimuksen kiinnostavimpaan havaintoon. Osa ylemmästä statusyhmästä toimii sushin suhteen epäjohdonmukaisesti, vastauksista ilmeni.

He ilmoittavat, että eivät pidä sushista mutta käyvät kuitenkin sushiravintoloissa.

Taustatekijöistä riippuen 5–15 prosentilla vastaajista ilmeni tällaista epäjohdonmukaisuutta.

Se kertoo Lindblomin ja Mustosen analyysin mukaan vastaajien statuskamppailusta.

Etenkin ne, jotka eivät ole varmoja statuksestaan tai jotka kokevat asemansa edellyttävän tiettyä käyttäytymistä, käyttävät sushiravintolakäyntejä yhtenä välineenä statuskilpailussa, artikkelissa todetaan.

He siis syövät sushia imagosyistä, eivät maun takia.

”Imagosyöminen” ei ole uusi ilmiö, he huomauttavat. Perusteluja he hakevat sosiologian klassikosta, Pierre Bourdieun (1930–2002) teorioista. Ranskalainen Bourdieu esitti tunnetusti, että maku – samoin kuin kulutustottumukset, tavat ja taipumukset – vastaa ihmisen yhteiskuntaluokkaa.

Myös aiemman Suomalainen maku -tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat näistä asioista hyvin tietoisia, ja suomalaiset voi maun perusteella jakaa selkeästi ryhmiin.

Tässä tutkimuksessa esimerkiksi sushi, Image ja Warhol osuivat samaan ruutuun. Purhosen ja työryhmän tutkimuksen tuloksista voi lukea tarkemmin HS:n jutusta täältä.

Bourdieun teorioiden mukaan maussa on hierarkioita, ja arvostetuin maku on niillä, joilla on paras koulutus, asema ja parhaat tulot. Pykälää alempana oleva keskiluokka taas yrittää matkia eliitin makua. Sitä kutsutaan Bourdieun mukaan hyväksi kulttuuritahdoksi.

Alemmilla luokilla ei ole edes tarvetta käydä tällaista kamppailua. Siellä makuasiat ovat vain makuasioita.

Hifistelijöiden maailmassa kaikki on toisin. Ja tätä maailmaa Linblom katsoo kriittisesti.

”Kaikki se kamppailu käydään hyvin pienellä tavalla toisistaan eroavien luokkien välillä. Tyypit, jotka tietävät vaikka pienpanimo-oluista, tappelevat keskenään asioista jotka eivät isolle kansanryhmälle merkitse yhtään mitään”, Lindblom sanoo.

Ylipäätään kaikki ruokatrendit ovat esimerkkejä statuskamppailusta, Lindblom sanoo. Tutkija kertoo seuraavansa ruokatrendejä ihmeissään.

”Itse olen ajatellut, että tämä ruokatrendien maailma on ollut pitkään jo huijaus. Välillä vaan jokin ruoka saa tietyn leiman, että kaikki alkavat hehkuttaa sitä varauksetta.”, Lindblom toteaa.

Hän ottaa yhdeksi esimerkiksi kalen eli lehtikaalin, josta ei itse pidä lainkaan.

”Tein lehtikaalisipsejä joskus pari vuotta sitten kun kaikki hehkuttivat niitä. Ja kun maistoin, ajattelin että ei ole totta: mitä jengi oikein kelaa, tykkääkö näistä muka joku?”

”Tai brunssit. Saako niistä oikeasti joku iloa irti”, Lindblom ihmettelee.

Samaan läjään menevät Lindblomin mielestä osittain myös kasvissyönti ja veganismi.

”Eettinen puoli on vähenemässä niistä hyvin vahvasti. Ne ovat enemmän elämyksiä, elämäntyyliä ja shoppailua, halua luoda itselle ’trendikäs uusi minä.’”

Toki eettisyys ja terveellisyys voivat edelleen olla syitä, miksi joku ryhtyy kasvissyöjäksi. Mutta eettisyys ei ole ainoa tai edes johtava syy siihen, että kasvissyönti ja veganismi ovat nousseet trendeiksi, Lindblom uskoo.

Ja näissäkin ruokavalioissa on hänen mukaansa erottumassa oma eliittinsä.

”Vegaanisessa syömisessäkin jotkut ’trendinenät’ yrittävät erottua muista. He hylkäävät nyhtökaurat ja härkäpavut, joita saa jo joka ruokakaupasta Hangosta Petsamoon”, hän sanoo.

Mihin luokkaan Lindblom muuten itse sijoittaisi itsensä tutkimuksensa tulosten valossa? Käykö hänkin statuskamppailua – sanoohan hän arvostavansa nimenomaan laatusushia ja inhoavansa esimerkiksi sushibuffetteja.

”En kyllä tiedä, mihin itseni sijoittaisin. En oikeastaan sanoisi itseäni edes hifistelijäksi. Ennemminkin minulla on paljon kokemusta sushista, ja sen puolesta uskoisin pystyväni arvioimaan onko sushi hyvää tai huonoa.”

Hän tietää myös, että jotkut saattavat provosoitua tutkimuksessa esitetyistä väitteistä.

”Varmasti joku ottaa nokkiinsa. Mutta meidän aineiston pohjalta löytyi nyt tällaista ja tutkimuksen voi aina toistaa, jos sen haluaa kyseenalaistaa. Empiirisillä kyselytutkimuksilla saa tietynlaisia tuloksia, ja niitä tutkija voi tulkita jollain tapaa.”

Joka tapauksessa Lindblom toivoisi, että tulevissa ruokatrendeissä mentäisiin maku edellä.

”Ja että jengi lopettaisi miettimisen siitä, mitä ’pitäisi’ syödä ja söisi mitä itse haluaa. Mutta voi olla että tässä ajassa se on mahdotonta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • sushi
 • Kotimaa
 • Sosiologia
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 2. 2

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 5. 5

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 6. 6

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 6. 6

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 7. 7

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 8. 8

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 2. 2

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 3. 3

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 4. 4

  Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

 5. 5

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 6. 6

  Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

 7. 7

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 8. 8

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Audi kutsuu korjattavaksi liki miljoona dieselautoa, joita on myyty myös Euroopan markkinoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 4. 4

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 5. 5

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 6. 6

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 7. 7

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 8. 8

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 9. 9

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 10. 10

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää