Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

Dokumentaristi Elina Talvensaari teki dokumentin suomalaisten seksityöntekijöiden kokemuksista.

”Suomalaisia on paljon tällä alalla.”

Elokuvantekijä Elina Talvensaari, 38, puhuu juuri valmistuneesta elokuvastaan Puhtaus ja vaara.

Se kertoo suomalaisista seksityöntekijöistä, itsenäisistä ja vapaaehtoisista ammatinharjoittajista, joista emme useinkaan puhu kun puhumme prostituutiosta.

Monella on päivätyö, puoliso ja lapsia. He elävät muuten ihan samanlaista elämää kuin muutkin, mutta he tarjoavat maksusta palveluita, joihin liittyy seksi.

Dokumentissa esiintyvillä naisilla on tästä ajatuksia, mutta he eivät esitä niitä omalla äänellään: Ilonaa, Miaa, Kristaa, Millaa ja Karoliinaa esittävät dokumentissa näyttelijät, jotka ovat opetelleet sanatarkasti oikeiden henkilöiden sanat.

Dokumentissa todetaan, että Suomessa prostituutio ja ihmiskauppa rinnastetaan usein toisiinsa. Seksin ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhrilta on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 2006 lähtien ja vuonna 2015 kieltoa vielä kiristettiin.

”Oli tosi tärkeää, että dokumentissa esiintyvät ovat itsenäisiä työntekijöitä. Jos kyse olisi jostain pakotetusta, se on väkivaltaa ja silloin ihan eri kysymykset ovat akuutteja”, Talvensaari sanoo.

Nämä asiat opin katsomalla elokuvan:

1. Seksityö on tavallaan helppo aloittaa

Ilona kertoo seksityön aloittamisesta näin:

”Lähtökohtana oli toki raha. Kävin päivätöissä, ihan täysaikaisesti ja ihan perus ookoo palkka mutta olin onnistunut velkaantumaan.”

”Sit kaveri heitti et mites ois, tiedätkö, paljonko tästä voisi saada. Että jotkut pyytää tuplasti. No tuplasti saatiin ja hyvin lyhyen aikaa. Ajatus oli, että muutama keikka ja velat pois.”

2. Seksityöntekijä ei ”myy itseään” vaan tarjoamaansa palvelua

”Mä en myy itseäni kenellekään sellaisena kuin olen, vaan myyn sitä mistä me ollaan sovittu. Mä hyppään siihen itseni osaan itsestäni, en itseni ulkopuolelle, vaan siihen yhteen lokeroon itsestäni, jonka mä olen luvannut”, Mia sanoo.

”Enhän mä myy itseäni siinä vaan mä myyn palvelua. Eihän putkimieskään myy itseään vaan palvelua, se menee tekemään sen homman, mihin se on tilattu”, sanoo Milla.

3. Seksityö on suoritus, johon valmistaudutaan kuin urheilija tai esiintyvä taiteilija

Mia kertoo psyykkaavansa itseään henkisesti ennen asiakkaan saapumista ja käyvänsä läpi tietyt rutiinit:

”Puuteri, pakkelointi, ripset, alusvaatteet, säärikarvat. Kaikkien näiden lisäksi vaadin sellaisen pienen hetken siinä. Se tapahtuu tuon fyysisen kaunistautumisen lomassa, se hengen vetäminen työpäivän jälkeen. Se on niinku suoritukseen valmistautumista. Se on ihan sama minkä performanssin mä tekisin, käyn sen käsikirjoituksen läpi.”

Karoliinan mukaan työssä on kyse illuusion luomisesta:

”Monet miehet pitävät sitä tärkeänä, että kun menet avaamaan oven, olet heti hirveän lämmin. Että ois ihanaa, kun sä tulit! Se on hyvin pitkälle illuusion luomista, että vaikka miehet tietää, että toi on fuulaa, silti se illuusio on tärkeä.”

4. Työssä harrastettu seksi ja muu seksi ovat kaksi täysin eri asiaa

”Lähtökohta siinä [ei-työhön liittyvässä seksissä] on erilainen. Vapaaehtoisestihan me ollaan siinäkin, mutta siviiliseksissä ei tarjota mitään palvelua puolin ja toisin”, sanoo Mia.

5. Seksityöntekijät hyödyntävät erilaisia mielen tekniikoita, joilla työn hankalista kohdista tulee siedettävämpiä

”Tottakai mäkin jotain tunnen, mutta se ei välttämättä ole sellaisia asioita, mitä asiakas haluaisi, että mä tunnen. Joskus mä saatan miettiä kauppalistaa, mulla saattaa olla turhautumista tai kyllästymistä”, Ilona kertoo.

”Joskus tuntuu, että mä en meinais jaksaa enää niin mä lasken työntöjä. Ja mä katon, kuinka pitkälle päästään, ja sillä mä saan harhautettua itseäni niin, että mä näytän kuitenkin läsnäolevalta, mutta mun ei tarvi miettiä jos se vaikka sattuu. Joskus se sattuu. Nää on semmoisia keinoja, mitä en todellakaan käyttäisi parisuhteessa.”

6. Aina seksityöntekijä ei ”teeskentele” nautintoa

”Kyllä moni sanoo, että haluaisi että palveluntarjoajakin nauttisi siitä tilanteesta. Niinkin on tapahtunut, kyllä mäkin oon nauttinut hirveästi. Mutta ei se aina mene niin”, kertoo Mia.

7. Seksityöhön kuuluu näyttelemistä, joka ei välttämättä ole aina niin kaukana tosielämästä

Ilona kertoo joutuvansa kuuntelemaan loukkaavia mielipiteitä voimatta sanoa vastaan:

”Joku vaikka sanoo jotain, mikä on mun maailmankatsomukselle vastaista, vaikka jotain todella rasistista, sit mä joudun olemaan vähän silleen, että mmm joo. Ottamatta kantaa. Silloin se on kaikista eniten näyttelemistä kun mä joudun pysymään siinä roolissa, kun mä en voi ilmaista mun oikeita mielipiteitä asioihin.”

8. Seksityössä valta on vapaaehtoisesti seksiä myyvällä

Mia ottaa esille Helsingin Sanomissa vuonna 2015 ilmestyneen haastattelun, jossa Kyproksella ihmiskaupan uhreja auttava Pia Rendic totesi muun muassa:

”Miehet kohtelevat prostituoitua kuin seksuaalista rättiä. He tekevät mitä haluavat ja heittävät sitten pois. Prostituoidun palveluita ostava mies ei osta vain seksiä vaan myös valtaa."

”Jännä tää illuusio vallasta, mitä seksiä ostavalla miehellä on, koska mä koen sen ihan eri tavalla”, Mia sanoo elokuvassa.

”Valtahan on minulla. Mulla on aina ollut valta päättää, mitä palveluita tarjoan, kenelle ja millä hinnalla.”

”En ole ikinä kokenut, että ovesta tulevalla asiakkaalla olisi valtaa minuun, muuten kuin niissä puitteissa, jossa me ollaan asiasta sovittu. Jos ollaan sovittu, että hän voi alistaa minua niin fine. Mutta valta sinänsä vain rahan kautta on ihan absurdi ajatus, kerta kaikkiaan.”

9. Seksityöntekijöitä ahdistellaan juuri työhön liittyvän stigman vuoksi

Ilona kertoo miehistä, jotka saalistavat seksityöntekijöitä, koska tietävät, ettei siitä tule seuraamuksia:

”On asiakkaita, jotka eivät oikeasti ole asiakkaita vaan vain häirikköjä jotka keskittyvät kiusaamaan seksityöntekijöitä. Toki mä sinänsä ymmärrän, että mehän ollaan hirveän heikossa asemalla, ei meitä kukaan hirveästi puolustele eikä meillä ole hirveästi paikkoja, mistä pyytää apua.”

10. Seksityö voi olla myös kutsumusammatti

Krista kokee kaiken jälkeen, että hänet on tarkoitettu tähän työhön:

”Tää on ollut mun elämän aikana yksi tärkeimmistä asioista. Että mä pystyn antamaan sitä, mitä mulla on.”

Miten elokuva sitten tehtiin? Elina Talvensaari kertoo:

Elokuvaa varten hän tapasi liki 40 alan ihmistä.

”Tosi monet ovat todella väsyneitä ja pettyneitä siihen, että jos heiltä halutaan haastattelua, aina kaivetaan esille se yksi ainoa, inhottava kokemus. Useimmissa jutuissa yritetään luoda kuva prostituoiduista uhreina, joita on huijattu, jotka ovat tyhmiä tai muuten vain alistettuja naisia, jotka haluavat miellyttää miehiä.”

”Halusin käsitellä leimaa, mikä tähän työhön liittyy. He olivat iloisia kun saivat puhua tästä stigma-asiasta.”

Stigmaan viittaa myös elokuvan nimi, joka tulee antropologian klassikkoteoksesta. Brittiläinen Mary Douglas tutki kirjaansa (1966) varten sitä, miksi koemme jotkin asiat likaisina tai vaarallisina. Taustalla oli ajatus väärien asioiden sekoittumisesta keskenään.

Mitkä ”väärät” asiat sitten sekoittuvat seksinmyymisessä ja -ostamisessa? Talvensaarella ei ole tarjota tähän yhtä, tyhjentävää vastausta.

”Se oli elokuvan tekemisen näkökulma, pohtia mikä tässä ei nyt saa yhdistyä. Raha ja seksi vai kenties nainen ja itsenäinen seksi?”

”Stigma liittyy todella vanhanaikaisiin käsityksiin siitä, että naisen seksuaalisuus on kaikkien muiden hallittavissa, vaikka miehet ovat vain oman seksuaalisuutensa hallitsijoita.”

Vain elokuvan alussa ja lopussa kuultavat lyhyet haastattelupätkät kuullaan oikean henkilön suusta. Elokuvassa nähdään myös palveluita käyttävä seksinostaja, jonka kasvoja ei nähdä.

Joku voisi kysyä: Mikseivät prostituoidut halunneet esiintyä omilla kasvoillaan tai äänellään elokuvassa, jos he haluavat kerran vähentää itseensä kohdistuvaa stigmaa?

Kyllä he halusivatkin, aluksi.

”Me tehtiin testikuvauksiakin, koska olin pitkään ajatellut, että elokuvassa esiintyisivät haastateltavat henkilöt itse, mutta jotenkin hieman naamioituina”, Talvensaari sanoo.

Jotkut haastateltavista olivat innoissaan, mutta pian kaikkia alkoi pelottaa, mitä heidän lapsilleen käy jos joku heidät tunnistaa.

Pelko hylätyksi tai parjatuksi tulemisesta oli niin suuri, että ihmiset eivät halunneet edes omaa ääntään kuuluville elokuvaan, koska se on niin tunnistettava – usein lähipiirissä esimerkiksi ystävät, kollegat tai omat vanhemmat eivät tienneet seksityöstä.

Elina Talvensaari ei halunnut myöskään käyttää tv-ohjelmista tuttuja temppuja kuten häivytettyjä kasvoja tai pimeää ruutua, jossa näkyvät vain haastateltavan ääriviivat tai pelkkä selkä.

Peittelevyydessä on jo jotain lannistavaa.

”Siitä myös häviää se tirkistelypointti, kun tarinan kertoo näyttelijä, jolloin katsoja voi rauhassa kuunnella, mitä henkilö sanoo. Ei tarvitse pelätä tai olla huolissaan hänestä.”

Puhtaus ja vaara DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla ti 24.1. klo 20.45 ja ke 25.1. klo 15.45. Lisätietoja löydät täältä. Korjattu 24.1. klo 11.48: Kuvatekstissä toinen henkilö on Ilona Pukkilan näyttelemä Mia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa
 • Seksityö
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 3. 3

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 4. 4

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 5. 5

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 6. 6

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 7. 7

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 3. 3

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 4. 4

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 5. 5

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 8. 8

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 9. 9

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 10. 10

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 2. 2

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 3. 3

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Tässä 9 oikeasti hyödyllistä ja elämää helpottavaa pyöräilyniksiä tavispyöräilijöille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 3. 3

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 4. 4

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 5. 5

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 6. 6

  Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

 7. 7

  Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

 8. 8

  Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

 9. 9

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 10. 10

  Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 4. 4

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 5. 5

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 9. 9

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 10. 10

  Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää