Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

Dokumentaristi Elina Talvensaari teki dokumentin suomalaisten seksityöntekijöiden kokemuksista.

”Suomalaisia on paljon tällä alalla.”

Elokuvantekijä Elina Talvensaari, 38, puhuu juuri valmistuneesta elokuvastaan Puhtaus ja vaara.

Se kertoo suomalaisista seksityöntekijöistä, itsenäisistä ja vapaaehtoisista ammatinharjoittajista, joista emme useinkaan puhu kun puhumme prostituutiosta.

Monella on päivätyö, puoliso ja lapsia. He elävät muuten ihan samanlaista elämää kuin muutkin, mutta he tarjoavat maksusta palveluita, joihin liittyy seksi.

Dokumentissa esiintyvillä naisilla on tästä ajatuksia, mutta he eivät esitä niitä omalla äänellään: Ilonaa, Miaa, Kristaa, Millaa ja Karoliinaa esittävät dokumentissa näyttelijät, jotka ovat opetelleet sanatarkasti oikeiden henkilöiden sanat.

Dokumentissa todetaan, että Suomessa prostituutio ja ihmiskauppa rinnastetaan usein toisiinsa. Seksin ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhrilta on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 2006 lähtien ja vuonna 2015 kieltoa vielä kiristettiin.

”Oli tosi tärkeää, että dokumentissa esiintyvät ovat itsenäisiä työntekijöitä. Jos kyse olisi jostain pakotetusta, se on väkivaltaa ja silloin ihan eri kysymykset ovat akuutteja”, Talvensaari sanoo.

Nämä asiat opin katsomalla elokuvan:

1. Seksityö on tavallaan helppo aloittaa

Ilona kertoo seksityön aloittamisesta näin:

”Lähtökohtana oli toki raha. Kävin päivätöissä, ihan täysaikaisesti ja ihan perus ookoo palkka mutta olin onnistunut velkaantumaan.”

”Sit kaveri heitti et mites ois, tiedätkö, paljonko tästä voisi saada. Että jotkut pyytää tuplasti. No tuplasti saatiin ja hyvin lyhyen aikaa. Ajatus oli, että muutama keikka ja velat pois.”

2. Seksityöntekijä ei ”myy itseään” vaan tarjoamaansa palvelua

”Mä en myy itseäni kenellekään sellaisena kuin olen, vaan myyn sitä mistä me ollaan sovittu. Mä hyppään siihen itseni osaan itsestäni, en itseni ulkopuolelle, vaan siihen yhteen lokeroon itsestäni, jonka mä olen luvannut”, Mia sanoo.

”Enhän mä myy itseäni siinä vaan mä myyn palvelua. Eihän putkimieskään myy itseään vaan palvelua, se menee tekemään sen homman, mihin se on tilattu”, sanoo Milla.

3. Seksityö on suoritus, johon valmistaudutaan kuin urheilija tai esiintyvä taiteilija

Mia kertoo psyykkaavansa itseään henkisesti ennen asiakkaan saapumista ja käyvänsä läpi tietyt rutiinit:

”Puuteri, pakkelointi, ripset, alusvaatteet, säärikarvat. Kaikkien näiden lisäksi vaadin sellaisen pienen hetken siinä. Se tapahtuu tuon fyysisen kaunistautumisen lomassa, se hengen vetäminen työpäivän jälkeen. Se on niinku suoritukseen valmistautumista. Se on ihan sama minkä performanssin mä tekisin, käyn sen käsikirjoituksen läpi.”

Karoliinan mukaan työssä on kyse illuusion luomisesta:

”Monet miehet pitävät sitä tärkeänä, että kun menet avaamaan oven, olet heti hirveän lämmin. Että ois ihanaa, kun sä tulit! Se on hyvin pitkälle illuusion luomista, että vaikka miehet tietää, että toi on fuulaa, silti se illuusio on tärkeä.”

4. Työssä harrastettu seksi ja muu seksi ovat kaksi täysin eri asiaa

”Lähtökohta siinä [ei-työhön liittyvässä seksissä] on erilainen. Vapaaehtoisestihan me ollaan siinäkin, mutta siviiliseksissä ei tarjota mitään palvelua puolin ja toisin”, sanoo Mia.

5. Seksityöntekijät hyödyntävät erilaisia mielen tekniikoita, joilla työn hankalista kohdista tulee siedettävämpiä

”Tottakai mäkin jotain tunnen, mutta se ei välttämättä ole sellaisia asioita, mitä asiakas haluaisi, että mä tunnen. Joskus mä saatan miettiä kauppalistaa, mulla saattaa olla turhautumista tai kyllästymistä”, Ilona kertoo.

”Joskus tuntuu, että mä en meinais jaksaa enää niin mä lasken työntöjä. Ja mä katon, kuinka pitkälle päästään, ja sillä mä saan harhautettua itseäni niin, että mä näytän kuitenkin läsnäolevalta, mutta mun ei tarvi miettiä jos se vaikka sattuu. Joskus se sattuu. Nää on semmoisia keinoja, mitä en todellakaan käyttäisi parisuhteessa.”

6. Aina seksityöntekijä ei ”teeskentele” nautintoa

”Kyllä moni sanoo, että haluaisi että palveluntarjoajakin nauttisi siitä tilanteesta. Niinkin on tapahtunut, kyllä mäkin oon nauttinut hirveästi. Mutta ei se aina mene niin”, kertoo Mia.

7. Seksityöhön kuuluu näyttelemistä, joka ei välttämättä ole aina niin kaukana tosielämästä

Ilona kertoo joutuvansa kuuntelemaan loukkaavia mielipiteitä voimatta sanoa vastaan:

”Joku vaikka sanoo jotain, mikä on mun maailmankatsomukselle vastaista, vaikka jotain todella rasistista, sit mä joudun olemaan vähän silleen, että mmm joo. Ottamatta kantaa. Silloin se on kaikista eniten näyttelemistä kun mä joudun pysymään siinä roolissa, kun mä en voi ilmaista mun oikeita mielipiteitä asioihin.”

8. Seksityössä valta on vapaaehtoisesti seksiä myyvällä

Mia ottaa esille Helsingin Sanomissa vuonna 2015 ilmestyneen haastattelun, jossa Kyproksella ihmiskaupan uhreja auttava Pia Rendic totesi muun muassa:

”Miehet kohtelevat prostituoitua kuin seksuaalista rättiä. He tekevät mitä haluavat ja heittävät sitten pois. Prostituoidun palveluita ostava mies ei osta vain seksiä vaan myös valtaa."

”Jännä tää illuusio vallasta, mitä seksiä ostavalla miehellä on, koska mä koen sen ihan eri tavalla”, Mia sanoo elokuvassa.

”Valtahan on minulla. Mulla on aina ollut valta päättää, mitä palveluita tarjoan, kenelle ja millä hinnalla.”

”En ole ikinä kokenut, että ovesta tulevalla asiakkaalla olisi valtaa minuun, muuten kuin niissä puitteissa, jossa me ollaan asiasta sovittu. Jos ollaan sovittu, että hän voi alistaa minua niin fine. Mutta valta sinänsä vain rahan kautta on ihan absurdi ajatus, kerta kaikkiaan.”

9. Seksityöntekijöitä ahdistellaan juuri työhön liittyvän stigman vuoksi

Ilona kertoo miehistä, jotka saalistavat seksityöntekijöitä, koska tietävät, ettei siitä tule seuraamuksia:

”On asiakkaita, jotka eivät oikeasti ole asiakkaita vaan vain häirikköjä jotka keskittyvät kiusaamaan seksityöntekijöitä. Toki mä sinänsä ymmärrän, että mehän ollaan hirveän heikossa asemalla, ei meitä kukaan hirveästi puolustele eikä meillä ole hirveästi paikkoja, mistä pyytää apua.”

10. Seksityö voi olla myös kutsumusammatti

Krista kokee kaiken jälkeen, että hänet on tarkoitettu tähän työhön:

”Tää on ollut mun elämän aikana yksi tärkeimmistä asioista. Että mä pystyn antamaan sitä, mitä mulla on.”

Miten elokuva sitten tehtiin? Elina Talvensaari kertoo:

Elokuvaa varten hän tapasi liki 40 alan ihmistä.

”Tosi monet ovat todella väsyneitä ja pettyneitä siihen, että jos heiltä halutaan haastattelua, aina kaivetaan esille se yksi ainoa, inhottava kokemus. Useimmissa jutuissa yritetään luoda kuva prostituoiduista uhreina, joita on huijattu, jotka ovat tyhmiä tai muuten vain alistettuja naisia, jotka haluavat miellyttää miehiä.”

”Halusin käsitellä leimaa, mikä tähän työhön liittyy. He olivat iloisia kun saivat puhua tästä stigma-asiasta.”

Stigmaan viittaa myös elokuvan nimi, joka tulee antropologian klassikkoteoksesta. Brittiläinen Mary Douglas tutki kirjaansa (1966) varten sitä, miksi koemme jotkin asiat likaisina tai vaarallisina. Taustalla oli ajatus väärien asioiden sekoittumisesta keskenään.

Mitkä ”väärät” asiat sitten sekoittuvat seksinmyymisessä ja -ostamisessa? Talvensaarella ei ole tarjota tähän yhtä, tyhjentävää vastausta.

”Se oli elokuvan tekemisen näkökulma, pohtia mikä tässä ei nyt saa yhdistyä. Raha ja seksi vai kenties nainen ja itsenäinen seksi?”

”Stigma liittyy todella vanhanaikaisiin käsityksiin siitä, että naisen seksuaalisuus on kaikkien muiden hallittavissa, vaikka miehet ovat vain oman seksuaalisuutensa hallitsijoita.”

Vain elokuvan alussa ja lopussa kuultavat lyhyet haastattelupätkät kuullaan oikean henkilön suusta. Elokuvassa nähdään myös palveluita käyttävä seksinostaja, jonka kasvoja ei nähdä.

Joku voisi kysyä: Mikseivät prostituoidut halunneet esiintyä omilla kasvoillaan tai äänellään elokuvassa, jos he haluavat kerran vähentää itseensä kohdistuvaa stigmaa?

Kyllä he halusivatkin, aluksi.

”Me tehtiin testikuvauksiakin, koska olin pitkään ajatellut, että elokuvassa esiintyisivät haastateltavat henkilöt itse, mutta jotenkin hieman naamioituina”, Talvensaari sanoo.

Jotkut haastateltavista olivat innoissaan, mutta pian kaikkia alkoi pelottaa, mitä heidän lapsilleen käy jos joku heidät tunnistaa.

Pelko hylätyksi tai parjatuksi tulemisesta oli niin suuri, että ihmiset eivät halunneet edes omaa ääntään kuuluville elokuvaan, koska se on niin tunnistettava – usein lähipiirissä esimerkiksi ystävät, kollegat tai omat vanhemmat eivät tienneet seksityöstä.

Elina Talvensaari ei halunnut myöskään käyttää tv-ohjelmista tuttuja temppuja kuten häivytettyjä kasvoja tai pimeää ruutua, jossa näkyvät vain haastateltavan ääriviivat tai pelkkä selkä.

Peittelevyydessä on jo jotain lannistavaa.

”Siitä myös häviää se tirkistelypointti, kun tarinan kertoo näyttelijä, jolloin katsoja voi rauhassa kuunnella, mitä henkilö sanoo. Ei tarvitse pelätä tai olla huolissaan hänestä.”

Puhtaus ja vaara DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla ti 24.1. klo 20.45 ja ke 25.1. klo 15.45. Lisätietoja löydät täältä. Korjattu 24.1. klo 11.48: Kuvatekstissä toinen henkilö on Ilona Pukkilan näyttelemä Mia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa
 • Seksityö
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  Teinitön disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 3. 3

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 4. 4

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 5. 5

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 6. 6

  Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

 7. 7

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 8. 8

  Kova jätkä – Henkilökuvassa Mikael Gabriel

 9. 9

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 10. 10

  Käänne elokuvanteossa: Kuollut näyttelijä ”herätettiin eloon” isoon rooliin uuteen Star Warsiin – mitä siitä pitäisi ajatella?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  Teinitön disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 3. 3

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 4. 4

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 5. 5

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 6. 6

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 7. 7

  Cheekin ja Elastisen uudessa yhteisbiisissä ”lesbot kääntyy streiteiksi” – Seksismi on suomiräpissä vain yleistynyt, sanoo tutkija

 8. 8

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 9. 9

  Kysy mitä vaan: Onko Jari Litmasen suvussa ulkomaalaista verta?

 10. 10

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 4. 4

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 7. 7

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 8. 8

  Teinitön disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hurmaavasti harmaantunut britti paljastui ghanalaiseksi huijariksi, jolle Anja menetti 170 000 euroa – HS esittelee tyypillisimmät verkkohuijaukset ja kertoo, miten niitä voi välttää

 2. 2

  Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

 3. 3

  Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

 4. 4

  Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

 5. 5

  Vieraannuttaminen vahingoittaa lasta vakavasti

 6. 6

  Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

 7. 7

  Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

 8. 8

  Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

 9. 9

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 10. 10

  Ehdokas paiskoo hommia, ja sitten tulee joku Aaltonen ja menee valtuustoon – aakkosilla on väliä vaalikamppailussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

 2. 2

  Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

 3. 3

  Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

 4. 4

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 5. 5

  Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

 6. 6

  Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

 7. 7

  Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

 8. 8

  ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

 9. 9

  Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

 10. 10

  Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 2. 2

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 3. 3

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 6. 6

  Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 9. 9

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 10. 10

  Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

 11. Näytä lisää