Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

Dokumentaristi Elina Talvensaari teki dokumentin suomalaisten seksityöntekijöiden kokemuksista.

”Suomalaisia on paljon tällä alalla.”

Elokuvantekijä Elina Talvensaari, 38, puhuu juuri valmistuneesta elokuvastaan Puhtaus ja vaara.

Se kertoo suomalaisista seksityöntekijöistä, itsenäisistä ja vapaaehtoisista ammatinharjoittajista, joista emme useinkaan puhu kun puhumme prostituutiosta.

Monella on päivätyö, puoliso ja lapsia. He elävät muuten ihan samanlaista elämää kuin muutkin, mutta he tarjoavat maksusta palveluita, joihin liittyy seksi.

Dokumentissa esiintyvillä naisilla on tästä ajatuksia, mutta he eivät esitä niitä omalla äänellään: Ilonaa, Miaa, Kristaa, Millaa ja Karoliinaa esittävät dokumentissa näyttelijät, jotka ovat opetelleet sanatarkasti oikeiden henkilöiden sanat.

Dokumentissa todetaan, että Suomessa prostituutio ja ihmiskauppa rinnastetaan usein toisiinsa. Seksin ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhrilta on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 2006 lähtien ja vuonna 2015 kieltoa vielä kiristettiin.

”Oli tosi tärkeää, että dokumentissa esiintyvät ovat itsenäisiä työntekijöitä. Jos kyse olisi jostain pakotetusta, se on väkivaltaa ja silloin ihan eri kysymykset ovat akuutteja”, Talvensaari sanoo.

Nämä asiat opin katsomalla elokuvan:

1. Seksityö on tavallaan helppo aloittaa

Ilona kertoo seksityön aloittamisesta näin:

”Lähtökohtana oli toki raha. Kävin päivätöissä, ihan täysaikaisesti ja ihan perus ookoo palkka mutta olin onnistunut velkaantumaan.”

”Sit kaveri heitti et mites ois, tiedätkö, paljonko tästä voisi saada. Että jotkut pyytää tuplasti. No tuplasti saatiin ja hyvin lyhyen aikaa. Ajatus oli, että muutama keikka ja velat pois.”

2. Seksityöntekijä ei ”myy itseään” vaan tarjoamaansa palvelua

”Mä en myy itseäni kenellekään sellaisena kuin olen, vaan myyn sitä mistä me ollaan sovittu. Mä hyppään siihen itseni osaan itsestäni, en itseni ulkopuolelle, vaan siihen yhteen lokeroon itsestäni, jonka mä olen luvannut”, Mia sanoo.

”Enhän mä myy itseäni siinä vaan mä myyn palvelua. Eihän putkimieskään myy itseään vaan palvelua, se menee tekemään sen homman, mihin se on tilattu”, sanoo Milla.

3. Seksityö on suoritus, johon valmistaudutaan kuin urheilija tai esiintyvä taiteilija

Mia kertoo psyykkaavansa itseään henkisesti ennen asiakkaan saapumista ja käyvänsä läpi tietyt rutiinit:

”Puuteri, pakkelointi, ripset, alusvaatteet, säärikarvat. Kaikkien näiden lisäksi vaadin sellaisen pienen hetken siinä. Se tapahtuu tuon fyysisen kaunistautumisen lomassa, se hengen vetäminen työpäivän jälkeen. Se on niinku suoritukseen valmistautumista. Se on ihan sama minkä performanssin mä tekisin, käyn sen käsikirjoituksen läpi.”

Karoliinan mukaan työssä on kyse illuusion luomisesta:

”Monet miehet pitävät sitä tärkeänä, että kun menet avaamaan oven, olet heti hirveän lämmin. Että ois ihanaa, kun sä tulit! Se on hyvin pitkälle illuusion luomista, että vaikka miehet tietää, että toi on fuulaa, silti se illuusio on tärkeä.”

4. Työssä harrastettu seksi ja muu seksi ovat kaksi täysin eri asiaa

”Lähtökohta siinä [ei-työhön liittyvässä seksissä] on erilainen. Vapaaehtoisestihan me ollaan siinäkin, mutta siviiliseksissä ei tarjota mitään palvelua puolin ja toisin”, sanoo Mia.

5. Seksityöntekijät hyödyntävät erilaisia mielen tekniikoita, joilla työn hankalista kohdista tulee siedettävämpiä

”Tottakai mäkin jotain tunnen, mutta se ei välttämättä ole sellaisia asioita, mitä asiakas haluaisi, että mä tunnen. Joskus mä saatan miettiä kauppalistaa, mulla saattaa olla turhautumista tai kyllästymistä”, Ilona kertoo.

”Joskus tuntuu, että mä en meinais jaksaa enää niin mä lasken työntöjä. Ja mä katon, kuinka pitkälle päästään, ja sillä mä saan harhautettua itseäni niin, että mä näytän kuitenkin läsnäolevalta, mutta mun ei tarvi miettiä jos se vaikka sattuu. Joskus se sattuu. Nää on semmoisia keinoja, mitä en todellakaan käyttäisi parisuhteessa.”

6. Aina seksityöntekijä ei ”teeskentele” nautintoa

”Kyllä moni sanoo, että haluaisi että palveluntarjoajakin nauttisi siitä tilanteesta. Niinkin on tapahtunut, kyllä mäkin oon nauttinut hirveästi. Mutta ei se aina mene niin”, kertoo Mia.

7. Seksityöhön kuuluu näyttelemistä, joka ei välttämättä ole aina niin kaukana tosielämästä

Ilona kertoo joutuvansa kuuntelemaan loukkaavia mielipiteitä voimatta sanoa vastaan:

”Joku vaikka sanoo jotain, mikä on mun maailmankatsomukselle vastaista, vaikka jotain todella rasistista, sit mä joudun olemaan vähän silleen, että mmm joo. Ottamatta kantaa. Silloin se on kaikista eniten näyttelemistä kun mä joudun pysymään siinä roolissa, kun mä en voi ilmaista mun oikeita mielipiteitä asioihin.”

8. Seksityössä valta on vapaaehtoisesti seksiä myyvällä

Mia ottaa esille Helsingin Sanomissa vuonna 2015 ilmestyneen haastattelun, jossa Kyproksella ihmiskaupan uhreja auttava Pia Rendic totesi muun muassa:

”Miehet kohtelevat prostituoitua kuin seksuaalista rättiä. He tekevät mitä haluavat ja heittävät sitten pois. Prostituoidun palveluita ostava mies ei osta vain seksiä vaan myös valtaa."

”Jännä tää illuusio vallasta, mitä seksiä ostavalla miehellä on, koska mä koen sen ihan eri tavalla”, Mia sanoo elokuvassa.

”Valtahan on minulla. Mulla on aina ollut valta päättää, mitä palveluita tarjoan, kenelle ja millä hinnalla.”

”En ole ikinä kokenut, että ovesta tulevalla asiakkaalla olisi valtaa minuun, muuten kuin niissä puitteissa, jossa me ollaan asiasta sovittu. Jos ollaan sovittu, että hän voi alistaa minua niin fine. Mutta valta sinänsä vain rahan kautta on ihan absurdi ajatus, kerta kaikkiaan.”

9. Seksityöntekijöitä ahdistellaan juuri työhön liittyvän stigman vuoksi

Ilona kertoo miehistä, jotka saalistavat seksityöntekijöitä, koska tietävät, ettei siitä tule seuraamuksia:

”On asiakkaita, jotka eivät oikeasti ole asiakkaita vaan vain häirikköjä jotka keskittyvät kiusaamaan seksityöntekijöitä. Toki mä sinänsä ymmärrän, että mehän ollaan hirveän heikossa asemalla, ei meitä kukaan hirveästi puolustele eikä meillä ole hirveästi paikkoja, mistä pyytää apua.”

10. Seksityö voi olla myös kutsumusammatti

Krista kokee kaiken jälkeen, että hänet on tarkoitettu tähän työhön:

”Tää on ollut mun elämän aikana yksi tärkeimmistä asioista. Että mä pystyn antamaan sitä, mitä mulla on.”

Miten elokuva sitten tehtiin? Elina Talvensaari kertoo:

Elokuvaa varten hän tapasi liki 40 alan ihmistä.

”Tosi monet ovat todella väsyneitä ja pettyneitä siihen, että jos heiltä halutaan haastattelua, aina kaivetaan esille se yksi ainoa, inhottava kokemus. Useimmissa jutuissa yritetään luoda kuva prostituoiduista uhreina, joita on huijattu, jotka ovat tyhmiä tai muuten vain alistettuja naisia, jotka haluavat miellyttää miehiä.”

”Halusin käsitellä leimaa, mikä tähän työhön liittyy. He olivat iloisia kun saivat puhua tästä stigma-asiasta.”

Stigmaan viittaa myös elokuvan nimi, joka tulee antropologian klassikkoteoksesta. Brittiläinen Mary Douglas tutki kirjaansa (1966) varten sitä, miksi koemme jotkin asiat likaisina tai vaarallisina. Taustalla oli ajatus väärien asioiden sekoittumisesta keskenään.

Mitkä ”väärät” asiat sitten sekoittuvat seksinmyymisessä ja -ostamisessa? Talvensaarella ei ole tarjota tähän yhtä, tyhjentävää vastausta.

”Se oli elokuvan tekemisen näkökulma, pohtia mikä tässä ei nyt saa yhdistyä. Raha ja seksi vai kenties nainen ja itsenäinen seksi?”

”Stigma liittyy todella vanhanaikaisiin käsityksiin siitä, että naisen seksuaalisuus on kaikkien muiden hallittavissa, vaikka miehet ovat vain oman seksuaalisuutensa hallitsijoita.”

Vain elokuvan alussa ja lopussa kuultavat lyhyet haastattelupätkät kuullaan oikean henkilön suusta. Elokuvassa nähdään myös palveluita käyttävä seksinostaja, jonka kasvoja ei nähdä.

Joku voisi kysyä: Mikseivät prostituoidut halunneet esiintyä omilla kasvoillaan tai äänellään elokuvassa, jos he haluavat kerran vähentää itseensä kohdistuvaa stigmaa?

Kyllä he halusivatkin, aluksi.

”Me tehtiin testikuvauksiakin, koska olin pitkään ajatellut, että elokuvassa esiintyisivät haastateltavat henkilöt itse, mutta jotenkin hieman naamioituina”, Talvensaari sanoo.

Jotkut haastateltavista olivat innoissaan, mutta pian kaikkia alkoi pelottaa, mitä heidän lapsilleen käy jos joku heidät tunnistaa.

Pelko hylätyksi tai parjatuksi tulemisesta oli niin suuri, että ihmiset eivät halunneet edes omaa ääntään kuuluville elokuvaan, koska se on niin tunnistettava – usein lähipiirissä esimerkiksi ystävät, kollegat tai omat vanhemmat eivät tienneet seksityöstä.

Elina Talvensaari ei halunnut myöskään käyttää tv-ohjelmista tuttuja temppuja kuten häivytettyjä kasvoja tai pimeää ruutua, jossa näkyvät vain haastateltavan ääriviivat tai pelkkä selkä.

Peittelevyydessä on jo jotain lannistavaa.

”Siitä myös häviää se tirkistelypointti, kun tarinan kertoo näyttelijä, jolloin katsoja voi rauhassa kuunnella, mitä henkilö sanoo. Ei tarvitse pelätä tai olla huolissaan hänestä.”

Puhtaus ja vaara DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla ti 24.1. klo 20.45 ja ke 25.1. klo 15.45. Lisätietoja löydät täältä. Korjattu 24.1. klo 11.48: Kuvatekstissä toinen henkilö on Ilona Pukkilan näyttelemä Mia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa
 • Seksityö
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 2. 2

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 3. 3

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 6. 6

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 7. 7

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 8. 8

  ”Seksi- ja juomabiiseissäkin on mukana syvällisempiä tuplamerkityksiä”, sanoo roisina räppärinä tunnettu Petri Nygård

 9. 9

  Testasimme maailmalla hehkutetun sovelluksen, jonka pitäisi auttaa someriippuvuuteen – Binkyn päivitykset eivät näy kellekään eikä missään ole mitään järkeä

 10. 10

  Mitä tehdä, kun Facebook ei toimi?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 2. 2

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 3. 3

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 4. 4

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 5. 5

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 6. 6

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 7. 7

  ”Seksi- ja juomabiiseissäkin on mukana syvällisempiä tuplamerkityksiä”, sanoo roisina räppärinä tunnettu Petri Nygård

 8. 8

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 9. 9

  Kesäkino Engel avautuu jälleen perjantaina, uusittu Engel palvelee jo: Tällainen on Helsingin korttelikinojen kesätarjonta

 10. 10

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 4. 4

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 6. 6

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 7. 7

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 8. 8

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 9. 9

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 10. 10

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

 2. 2

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 3. 3

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 4. 4

  Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

 5. 5

  Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

 6. 6

  Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

 7. 7

  Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

 8. 8

  Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

 9. 9

  Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

 10. 10

  Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 2. 2

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 3. 3

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 4. 4

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 5. 5

  Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

 6. 6

  Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

 7. 7

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 8. 8

  Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

 9. 9

  Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

 10. 10

  Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 7. 7

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

 8. 8

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 9. 9

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 10. 10

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 11. Näytä lisää