Valikko

11-vuotiaana Pinja Sanaksenaho opetteli itse tekemään videoita ja latasi niitä nettiin Pinkku Pinsku -nimellä – nyt hänellä on 47 miljoonaa katselua ja hän on vasta 14

Pinja Sanaksenaho on ollut sometähti 11-vuotiaasta saakka, ja sinne päästäkseen hänen on pitänyt opetella lähes kaikki itse.

Kesällä 2013 Pinja Sanaksenaho alkoi säästää unelmaansa varten.

Hän säästi kuukausirahat, 20 euroa joka kuussa.

Hän ulkoilutti mummin ja papan Tara-koiraa ja hoiti sitä kun isovanhemmat olivat poissa kotoa.

Hän auttoi kotitöissä, vei roskia ja siivosi.

Vihdoin, 22. lokakuuta, Sanaksenaho marssi äitinsä kanssa elektroniikkaliikkeeseen ja osti sieltä säästöillään järjestelmäkameran.Neljän päivänä kuluttua Youtubeen ilmestyi video. Siinä Sanaksenaho, Seppälästä ostetuissa tekokynsissä ja harmaa skeittipipo päässä, istuu omassa huoneessaan ja selittää:

”Mun nimi on Pinja ja mä aattelin alkaa veeloggaa. Tykätkää ja tilatkaa ja kaikkee. Videoit tulee silloin tällöin.”

Taustalla sängyn päällä näkyy Angry Birds -pehmolelu.

Kanavan nimi on Pinkku Pinsku ja Sanaksenaho on 11-vuotias.

3,5 vuotta myöhemmin samalla kanavalla on lähes 180000 tilaajaa ja melkein 300 videota, joilla on yhteensä yli 47 miljoonaa näyttökertaa.

Kanavaa pitävästä Pinja Sanaksenahosta on tullut alle 16-vuotiaiden virallinen julkkis, jonka jokaista liikettä seurataan eri somekanavissa tarkkaan.

Miten tässä näin kävi?

14-vuotias Pinja Sanaksenaho syö juustosämpylää ja hörppii lattea Musiikkitalon kahvilassa. Kynsissä on jälleen näyttävät tekokynnet (kultaa ja vaaleanpunaista), kaulassa on tiukka choker-kaulakoru.

Pillifarkkujen lahkeet on kääritty, niin että nilkat jäävät paljaaksi.

”Kaikki meidän koulussa tekee näin. Paitsi pojat”, Sanaksenaho selittää.

Pinja Sanaksenaho käy koulua Vantaalla ja pelaa futista kolme kertaa viikossa. Hänellä on paljon kavereita ja lempiaine koulussa on kemia.

”Mulla ei ole ikinä mitään ykkösjuttua tai inspiraation lähdettä vaan mä seuraan kaikkea ja otan inspiraatiota kaikilta”, hän kertoo.

Sanaksenaho on myös Suomen kuuluisimpia Youtube-kasvoja.

Vuonna 2015 hänet valittiin Vuoden vloggaajaksi suomalaisten tubettajien vuotuisessa palkintogaalassa Tubeconissa. Kun tieto ehdokkuudesta tuli sähköpostissa, Sanaksenaho huusi innoissaan: ”Äitii!”

Vasta muutama vuosi takaperin alakoululainen Sanaksenaho etsi Youtubesta musiikkia, törmäsi videoblogeihin ja innostui.

”Oon aina tykännyt esiintyä ja kertoa mun omat mielipiteet. Youtubessa pystyi jakamaan ne mielipiteet muille”, hän kertoo.

11-vuotias Pinja kysyi vanhemmilta luvan ja sai. Äiti Jaana Sanaksenaho kertoo, etteivät he osanneet odottaa, mitä seuraisi.

”Mä jotenkin tajusin, että se olisi ollut vain yksi video, että se on vaan näitä Pinjan hömpötyksiä. Mutta sehän innostui ihan hirveästi!”, hän kertoo ja nauraa.

Äiti tai tytär ei kumpikaan muista tarkkaa hetkeä, kun tuhat tilaajaa meni rikki. Sen he muistavat, että Pinja Sanaksenaho yritti tehdä kiitosvideon, muttei ehtinyt.

2 000 seuraajaa meni rikki.

3 000.

4 000.

Ja kasvu kiihtyi.

Alle vuoden kuluttua aloittamisesta Pinkku Pinsku -kanavalla oli jo 10 000 ja siitä vuoden kuluttua yli 100 000 tilaajaa.

”En mä pysty vieläkään käsittää, kuinka iso juttu tästä on tullut. Mä vaan elän mun elämää ja teen videoita ja välillä tajuun, että kyllä näitä oikeesti joku katsookin”, Sanaksenaho sanoo.

Kukaan ei ole opettanut Sanaksenahoa tekemään videoita vaan hän on itseoppinut. Alussa äiti auttoi tytärtään poistamaan asiattomia kommentteja, mutta nykyisin Sanaksenaho tekee sitä itse.

Ja itseoppimista todella some-tekijäksi haluavalla riittää.

Pinja Sanaksenaho on opetellut esimerkiksi: leikkaamaan, käsikirjoittamaan ja kuvaamaan videoita eri ohjelmilla (Movie Maker, iMovie, Final Cut Pro), tekemään erilaisia videoformaatteja, kuten meikkivideoita, pelivideoita ja haastevideoita, ja opetellut, miten somekanavia hoidetaan kunnolla – on opeteltava moderoinnin käytännöt, pidettävä kommenteissa jöötä ja torjuttava trollit.

”Ite tekemällä oon opetellut kaiken, paitsi kerran mä katoin netistä, miten voi laittaa liikkuvia kuvia videoon silleen, että kuva liikkuu videon päällä”, Sanaksenaho sanoo.

(Se tutoriaali löytyy muuten täältä.)

Sanaksenaho on järjestelmällinen. Muuten asioista ei tulisikaan mitään, sillä some-julkkiksena olo on itse asiassa kovaa työtä.

Snapchatissa hänellä on 40 000 katselukertaa vuorokaudessa. Fanit tietävät, että Sanaksenaho kyllä vastaa heille jos he moikkaavat tai kysyvät vaikka lempiväriä kesken koulupäivän.

”Jos mun snäppi on auki ja kuka tahansa voi lähettää mulle snäppiä, joka minuutti tulee vähintään yksi. Puhelin laulaa vaan koko ajan.”

Näin käy myös tämän haastattelun aikana: puhelimen salama välähtää merkiksi uusista viesteistä.

Kun Sanaksenaho laittaa Instagram-tililleen kuvan, se saa hetkessä tuhansia tykkäyksiä (hänellä on 204 000 seuraajaa). Omalle Tube-kanavalleen Sanaksenaho lataa uusia videoita pari kappaletta. Hänellä on bisneskielellä laatulupaus.

”Mä oon luvannut, et joka lauantai yhdeksältä tulee aina päävideo ja muut voi olla sit vaikka My Day tai muuta.”

Sanaksenahon työmäärä kuulostaa suoraan sanottuna ylityöllistetyn pienyrittäjän arjelta – ja hän on kuitenkin kasiluokalla. Sillon moni keskittyy pelaamiseen tai harrastuksiin. Sanaksenaho tekee myös tätä (kolme futistreeniä viikossa on ”tosi kivaa”), ja sen lisäksi somettaa.

Onko some-tähdeksi halajavan arki aina tällaista?

”Kuulostaa erittäin tutulta”, sanoo Sonja Hämäläinen eli Soikkuu.

25-vuotias Hämäläinen aloitti videoiden tekemisen vuonna 2006, kun Youtube oli ollut toiminnassa vasta vuoden. Hän on Suomen ensimmäisiä Youtube-julkkiksia, joka on sittemmin kilpaillut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa ja ollut esimerkiksi ääninäyttelijänä Disneyn Big Hero 6 -elokuvassa.

Tällä hetkellä Hämäläinen opiskelee vähän tubetukseen liittyvää alaa, elokuva- ja tv-tuotantoa Metropoliassa. Syksyllä hän julkaisi oman, omaa nimeään kantavan sovelluksen. Menestystä on siis tullut, kiitos tubetuksen, mutta se ei ole tullut ilmaiseksi.

”Työtä tää on vaatinut ihan sikana. En mä oikein ole muuta tehnytkään, vaikka tavallaan tää on ollut mun harrastus ja aina mukana ja mä en oo kokenut sitä työkseni kuin vasta muutaman vuoden”, Hämäläinen sanoo.

Hän kehuu Pinkku Pinskua ja muita uuden polven tubettajia ”virtuooseiksi”, joiden tekemisiä seuraa innoissaan.

”Nää nykynuoret, jotka on mua siis 10 vuotta nuorempia, oppii tosi nopeesti ja niillä on jo valmiiksi tiedossa, että mitä ne voi saavuttaa tubettamisella. Ne on syntynyt siihen maailmaan, mikä on mun mielestä tosi hienoa.”


Suosituimmat tubettajat siirtyvät lopulta tekemään töitä myös Tube-kanavansa ulkopuolella.

Jos opettelee yhden median ja esiintymistavan, miksi ei voisi opetella muitakin?

Esimerkiksi Lakko ja Herbalisti juonsivat omaa tv-ohjelmaansa Subilla. Arttu Lindeman teki viime vuonna onnistuneen siirtymän laulajan uralle.

Nuoresta iästään huolimatta Pinja Sanaksenahokin on jo tehnyt monenlaista keikkaa, tavallisten nimmaritapaamisten lisäksi.

Hän esimerkiksi esiintyy Uuden Musiikin Kilpailuun osallistuvan Emman Circle of Light -musiikkivideolla. Sanaksenaho esittää siinä nuorta Emmaa:

Video kuvattiin lumisena marraskuun päivänä Järvenpään metsissä.

”Ne [tekijät] oli nähneet mun videoita, oli nähnyt mussa ja Emmassa samaa näköä ja ilmeisesti halusi jotain ’ns. julkkista’ mukaan, joten ne pyysi mua. Olin otettu”, Sanaksenaho kertoo.


Sanaksenaho vilahtaa videolla alle 10 sekunnin ajan, mutta oli kuvauspaikalla arvionsa mukaan 5 tuntia. Se oli hyvä oppitunti.

”Kun on esiintymisalalla, pitää tottua odottamaan.”

Toinen uusi aluevaltaus oli pari viikkoa sitten järjestetty Suomen tv-alan Kultainen Venla -gaala, jossa Sanaksenaho jakoi yhdessä toisen tubettajan Jaakko Parkkalin kanssa yhden palkinnon (Koko Venla-seikkailusta tehtiin tietysti myös video.)

”Mä lähdin sinne jotain puoli kolme ja pääsin kotiin kymmeneltä. Äiti oli mukana”, hän kertoo.

Ilta oli onnistunut, vaikka takahuoneessa oli paljon ahtaampaa kuin esimerkiksi Tubeconissa ja punaisella matolla media ei tuntenut nuoria tubetähtiä.

”Ne otti kuvia näyttelijöistä, jotka on vanhempia ja ne tiedetään telkkarista, mutta koska me ollaan netistä, ne kyseli, että keitäs te ootte”, Sanaksenaho sanoo ja hymyilee.

Sanaksenaholle jäi hyvä fiilis yleisön ja tv-kameroiden edessä esiintymisestä. Niin hyvä, että hän pohtii, olisiko esiintyjän ura häntä varten. Myös mainoksien tekeminen kiinnostaa.

Hänelle on jo tarjottu biisiäkin, mutta siinä on yksi ongelma: Pinja Sanaksenaho ei omien sanojensa mukaan osaa laulaa eikä myöskään soittaa mitään.

Siksi hän innostui älyttömästi kun kaveri esitteli vuosi sitten sovelluksen nimeltä Musical.ly.

Maailmalla supersuosittu musiikkisovellus on kaukaista sukua Subilla pian nähtävälle Lipsync Battlelle: 15 sekunnin biisi esitetään suuta liikuttamalla ja elehtimällä ensin videolle ja sitten se ladataan kaikkien iloksi.

Lopputulos näyttää siltä, kuin olisi itse laulanut.

Pinja Sanaksenaho oli törmännyt jo aiemmin Dubsmash-nimiseen, samankaltaiseen sovellukseen. Siinä tehdään myös klippejä mutta ne muistuttavat enemmän sketsejä. Klipeistä tehdyt Youtube-videot osoittautuivat megamenetyksiksi: toisella on yli miljoona katselua Pinkku Pinskun kanavalla.

Se kertoi Sanaksenaholle, että tällaiselle voisi olla tilausta. Ehkä musiikkiala on sittenkin asia, jonka Sanaksenaho opettelee seuraavaksi.

”En osannut aluksi käyttää sitä [Musical.lyä], mutta sit opettelin”, hän sanoo.

Nyt, 11 kuukautta myöhemmin, Sanaksenaholla on Musical.lyssä 106 000 seuraajaa ja 510 videota, joilla on yhteensä 3,7 miljardia tykkäystä. Suomalaiset seuraajat ovat löytäneet hänet sieltä:

”Olet kaunis”

”Mä latasin tän ku katoin sen sun videos.”

”OOOOOOTTTTTTT PAAAAARRRRRAAÄASSSS!”

”Oot ihana”

Vähän niin kuin siinä ensimmäisessä Pinkku Pinskun Youtube-videossa 3,5 vuotta sitten.

Se video sai yli 400 000 katselua, kunnes Sanaksenaho piilotti sen. (Nyt sitä pääsee katsomaan enää tästä reaktiovideosta.)

Miksi?

”Koska kun joku kattoo sitä ja mä näen sen katseluista, tulee niin epämukava olo. Moni on sanonut, että olen muuttunut paljon niistä ajoista ja koen myös niin tapahtuneen”, hän sanoo.

”Mä oon samanlainen ja erilainen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 6. 6

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 7. 7

  Tällainen on sisältä Kallion uusi elokuvateatteri Riviera – leffaan pääsee jo tänä viikonloppuna

 8. 8

  Tämä mies haluaa kumota tasa-arvoisen avioliittolain – miksi?

 9. 9

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 2. 2

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 3. 3

  Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

 4. 4

  Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

 5. 5

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 6. 6

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 7. 7

  Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

 8. 8

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 9. 9

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 10. 10

  Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 4. 4

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 5. 5

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 6. 6

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 7. 7

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 8. 8

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 9. 9

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 10. 10

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää