Valikko

11-vuotiaana Pinja Sanaksenaho opetteli itse tekemään videoita ja latasi niitä nettiin Pinkku Pinsku -nimellä – nyt hänellä on 47 miljoonaa katselua ja hän on vasta 14

Pinja Sanaksenaho on ollut sometähti 11-vuotiaasta saakka, ja sinne päästäkseen hänen on pitänyt opetella lähes kaikki itse.

Kesällä 2013 Pinja Sanaksenaho alkoi säästää unelmaansa varten.

Hän säästi kuukausirahat, 20 euroa joka kuussa.

Hän ulkoilutti mummin ja papan Tara-koiraa ja hoiti sitä kun isovanhemmat olivat poissa kotoa.

Hän auttoi kotitöissä, vei roskia ja siivosi.

Vihdoin, 22. lokakuuta, Sanaksenaho marssi äitinsä kanssa elektroniikkaliikkeeseen ja osti sieltä säästöillään järjestelmäkameran.Neljän päivänä kuluttua Youtubeen ilmestyi video. Siinä Sanaksenaho, Seppälästä ostetuissa tekokynsissä ja harmaa skeittipipo päässä, istuu omassa huoneessaan ja selittää:

”Mun nimi on Pinja ja mä aattelin alkaa veeloggaa. Tykätkää ja tilatkaa ja kaikkee. Videoit tulee silloin tällöin.”

Taustalla sängyn päällä näkyy Angry Birds -pehmolelu.

Kanavan nimi on Pinkku Pinsku ja Sanaksenaho on 11-vuotias.

3,5 vuotta myöhemmin samalla kanavalla on lähes 180000 tilaajaa ja melkein 300 videota, joilla on yhteensä yli 47 miljoonaa näyttökertaa.

Kanavaa pitävästä Pinja Sanaksenahosta on tullut alle 16-vuotiaiden virallinen julkkis, jonka jokaista liikettä seurataan eri somekanavissa tarkkaan.

Miten tässä näin kävi?

14-vuotias Pinja Sanaksenaho syö juustosämpylää ja hörppii lattea Musiikkitalon kahvilassa. Kynsissä on jälleen näyttävät tekokynnet (kultaa ja vaaleanpunaista), kaulassa on tiukka choker-kaulakoru.

Pillifarkkujen lahkeet on kääritty, niin että nilkat jäävät paljaaksi.

”Kaikki meidän koulussa tekee näin. Paitsi pojat”, Sanaksenaho selittää.

Pinja Sanaksenaho käy koulua Vantaalla ja pelaa futista kolme kertaa viikossa. Hänellä on paljon kavereita ja lempiaine koulussa on kemia.

”Mulla ei ole ikinä mitään ykkösjuttua tai inspiraation lähdettä vaan mä seuraan kaikkea ja otan inspiraatiota kaikilta”, hän kertoo.

Sanaksenaho on myös Suomen kuuluisimpia Youtube-kasvoja.

Vuonna 2015 hänet valittiin Vuoden vloggaajaksi suomalaisten tubettajien vuotuisessa palkintogaalassa Tubeconissa. Kun tieto ehdokkuudesta tuli sähköpostissa, Sanaksenaho huusi innoissaan: ”Äitii!”

Vasta muutama vuosi takaperin alakoululainen Sanaksenaho etsi Youtubesta musiikkia, törmäsi videoblogeihin ja innostui.

”Oon aina tykännyt esiintyä ja kertoa mun omat mielipiteet. Youtubessa pystyi jakamaan ne mielipiteet muille”, hän kertoo.

11-vuotias Pinja kysyi vanhemmilta luvan ja sai. Äiti Jaana Sanaksenaho kertoo, etteivät he osanneet odottaa, mitä seuraisi.

”Mä jotenkin tajusin, että se olisi ollut vain yksi video, että se on vaan näitä Pinjan hömpötyksiä. Mutta sehän innostui ihan hirveästi!”, hän kertoo ja nauraa.

Äiti tai tytär ei kumpikaan muista tarkkaa hetkeä, kun tuhat tilaajaa meni rikki. Sen he muistavat, että Pinja Sanaksenaho yritti tehdä kiitosvideon, muttei ehtinyt.

2 000 seuraajaa meni rikki.

3 000.

4 000.

Ja kasvu kiihtyi.

Alle vuoden kuluttua aloittamisesta Pinkku Pinsku -kanavalla oli jo 10 000 ja siitä vuoden kuluttua yli 100 000 tilaajaa.

”En mä pysty vieläkään käsittää, kuinka iso juttu tästä on tullut. Mä vaan elän mun elämää ja teen videoita ja välillä tajuun, että kyllä näitä oikeesti joku katsookin”, Sanaksenaho sanoo.

Kukaan ei ole opettanut Sanaksenahoa tekemään videoita vaan hän on itseoppinut. Alussa äiti auttoi tytärtään poistamaan asiattomia kommentteja, mutta nykyisin Sanaksenaho tekee sitä itse.

Ja itseoppimista todella some-tekijäksi haluavalla riittää.

Pinja Sanaksenaho on opetellut esimerkiksi: leikkaamaan, käsikirjoittamaan ja kuvaamaan videoita eri ohjelmilla (Movie Maker, iMovie, Final Cut Pro), tekemään erilaisia videoformaatteja, kuten meikkivideoita, pelivideoita ja haastevideoita, ja opetellut, miten somekanavia hoidetaan kunnolla – on opeteltava moderoinnin käytännöt, pidettävä kommenteissa jöötä ja torjuttava trollit.

”Ite tekemällä oon opetellut kaiken, paitsi kerran mä katoin netistä, miten voi laittaa liikkuvia kuvia videoon silleen, että kuva liikkuu videon päällä”, Sanaksenaho sanoo.

(Se tutoriaali löytyy muuten täältä.)

Sanaksenaho on järjestelmällinen. Muuten asioista ei tulisikaan mitään, sillä some-julkkiksena olo on itse asiassa kovaa työtä.

Snapchatissa hänellä on 40 000 katselukertaa vuorokaudessa. Fanit tietävät, että Sanaksenaho kyllä vastaa heille jos he moikkaavat tai kysyvät vaikka lempiväriä kesken koulupäivän.

”Jos mun snäppi on auki ja kuka tahansa voi lähettää mulle snäppiä, joka minuutti tulee vähintään yksi. Puhelin laulaa vaan koko ajan.”

Näin käy myös tämän haastattelun aikana: puhelimen salama välähtää merkiksi uusista viesteistä.

Kun Sanaksenaho laittaa Instagram-tililleen kuvan, se saa hetkessä tuhansia tykkäyksiä (hänellä on 204 000 seuraajaa). Omalle Tube-kanavalleen Sanaksenaho lataa uusia videoita pari kappaletta. Hänellä on bisneskielellä laatulupaus.

”Mä oon luvannut, et joka lauantai yhdeksältä tulee aina päävideo ja muut voi olla sit vaikka My Day tai muuta.”

Sanaksenahon työmäärä kuulostaa suoraan sanottuna ylityöllistetyn pienyrittäjän arjelta – ja hän on kuitenkin kasiluokalla. Sillon moni keskittyy pelaamiseen tai harrastuksiin. Sanaksenaho tekee myös tätä (kolme futistreeniä viikossa on ”tosi kivaa”), ja sen lisäksi somettaa.

Onko some-tähdeksi halajavan arki aina tällaista?

”Kuulostaa erittäin tutulta”, sanoo Sonja Hämäläinen eli Soikkuu.

25-vuotias Hämäläinen aloitti videoiden tekemisen vuonna 2006, kun Youtube oli ollut toiminnassa vasta vuoden. Hän on Suomen ensimmäisiä Youtube-julkkiksia, joka on sittemmin kilpaillut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa ja ollut esimerkiksi ääninäyttelijänä Disneyn Big Hero 6 -elokuvassa.

Tällä hetkellä Hämäläinen opiskelee vähän tubetukseen liittyvää alaa, elokuva- ja tv-tuotantoa Metropoliassa. Syksyllä hän julkaisi oman, omaa nimeään kantavan sovelluksen. Menestystä on siis tullut, kiitos tubetuksen, mutta se ei ole tullut ilmaiseksi.

”Työtä tää on vaatinut ihan sikana. En mä oikein ole muuta tehnytkään, vaikka tavallaan tää on ollut mun harrastus ja aina mukana ja mä en oo kokenut sitä työkseni kuin vasta muutaman vuoden”, Hämäläinen sanoo.

Hän kehuu Pinkku Pinskua ja muita uuden polven tubettajia ”virtuooseiksi”, joiden tekemisiä seuraa innoissaan.

”Nää nykynuoret, jotka on mua siis 10 vuotta nuorempia, oppii tosi nopeesti ja niillä on jo valmiiksi tiedossa, että mitä ne voi saavuttaa tubettamisella. Ne on syntynyt siihen maailmaan, mikä on mun mielestä tosi hienoa.”


Suosituimmat tubettajat siirtyvät lopulta tekemään töitä myös Tube-kanavansa ulkopuolella.

Jos opettelee yhden median ja esiintymistavan, miksi ei voisi opetella muitakin?

Esimerkiksi Lakko ja Herbalisti juonsivat omaa tv-ohjelmaansa Subilla. Arttu Lindeman teki viime vuonna onnistuneen siirtymän laulajan uralle.

Nuoresta iästään huolimatta Pinja Sanaksenahokin on jo tehnyt monenlaista keikkaa, tavallisten nimmaritapaamisten lisäksi.

Hän esimerkiksi esiintyy Uuden Musiikin Kilpailuun osallistuvan Emman Circle of Light -musiikkivideolla. Sanaksenaho esittää siinä nuorta Emmaa:

Video kuvattiin lumisena marraskuun päivänä Järvenpään metsissä.

”Ne [tekijät] oli nähneet mun videoita, oli nähnyt mussa ja Emmassa samaa näköä ja ilmeisesti halusi jotain ’ns. julkkista’ mukaan, joten ne pyysi mua. Olin otettu”, Sanaksenaho kertoo.


Sanaksenaho vilahtaa videolla alle 10 sekunnin ajan, mutta oli kuvauspaikalla arvionsa mukaan 5 tuntia. Se oli hyvä oppitunti.

”Kun on esiintymisalalla, pitää tottua odottamaan.”

Toinen uusi aluevaltaus oli pari viikkoa sitten järjestetty Suomen tv-alan Kultainen Venla -gaala, jossa Sanaksenaho jakoi yhdessä toisen tubettajan Jaakko Parkkalin kanssa yhden palkinnon (Koko Venla-seikkailusta tehtiin tietysti myös video.)

”Mä lähdin sinne jotain puoli kolme ja pääsin kotiin kymmeneltä. Äiti oli mukana”, hän kertoo.

Ilta oli onnistunut, vaikka takahuoneessa oli paljon ahtaampaa kuin esimerkiksi Tubeconissa ja punaisella matolla media ei tuntenut nuoria tubetähtiä.

”Ne otti kuvia näyttelijöistä, jotka on vanhempia ja ne tiedetään telkkarista, mutta koska me ollaan netistä, ne kyseli, että keitäs te ootte”, Sanaksenaho sanoo ja hymyilee.

Sanaksenaholle jäi hyvä fiilis yleisön ja tv-kameroiden edessä esiintymisestä. Niin hyvä, että hän pohtii, olisiko esiintyjän ura häntä varten. Myös mainoksien tekeminen kiinnostaa.

Hänelle on jo tarjottu biisiäkin, mutta siinä on yksi ongelma: Pinja Sanaksenaho ei omien sanojensa mukaan osaa laulaa eikä myöskään soittaa mitään.

Siksi hän innostui älyttömästi kun kaveri esitteli vuosi sitten sovelluksen nimeltä Musical.ly.

Maailmalla supersuosittu musiikkisovellus on kaukaista sukua Subilla pian nähtävälle Lipsync Battlelle: 15 sekunnin biisi esitetään suuta liikuttamalla ja elehtimällä ensin videolle ja sitten se ladataan kaikkien iloksi.

Lopputulos näyttää siltä, kuin olisi itse laulanut.

Pinja Sanaksenaho oli törmännyt jo aiemmin Dubsmash-nimiseen, samankaltaiseen sovellukseen. Siinä tehdään myös klippejä mutta ne muistuttavat enemmän sketsejä. Klipeistä tehdyt Youtube-videot osoittautuivat megamenetyksiksi: toisella on yli miljoona katselua Pinkku Pinskun kanavalla.

Se kertoi Sanaksenaholle, että tällaiselle voisi olla tilausta. Ehkä musiikkiala on sittenkin asia, jonka Sanaksenaho opettelee seuraavaksi.

”En osannut aluksi käyttää sitä [Musical.lyä], mutta sit opettelin”, hän sanoo.

Nyt, 11 kuukautta myöhemmin, Sanaksenaholla on Musical.lyssä 106 000 seuraajaa ja 510 videota, joilla on yhteensä 3,7 miljardia tykkäystä. Suomalaiset seuraajat ovat löytäneet hänet sieltä:

”Olet kaunis”

”Mä latasin tän ku katoin sen sun videos.”

”OOOOOOTTTTTTT PAAAAARRRRRAAÄASSSS!”

”Oot ihana”

Vähän niin kuin siinä ensimmäisessä Pinkku Pinskun Youtube-videossa 3,5 vuotta sitten.

Se video sai yli 400 000 katselua, kunnes Sanaksenaho piilotti sen. (Nyt sitä pääsee katsomaan enää tästä reaktiovideosta.)

Miksi?

”Koska kun joku kattoo sitä ja mä näen sen katseluista, tulee niin epämukava olo. Moni on sanonut, että olen muuttunut paljon niistä ajoista ja koen myös niin tapahtuneen”, hän sanoo.

”Mä oon samanlainen ja erilainen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 2. 2

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 3. 3

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 4. 4

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 5. 5

  Helsinki sai uuden vietnamilaisen ravintolan

 6. 6

  Luimme Donald Trumpin twiitit ja tämän ne hänestä kertovat: Opas presidentin viesteihin, siihen miten hän ne laatii ja mistä ideat tulevat

 7. 7

  Keilat kumoon! Esittelyssä pääkaupunkiseudun keilahallit

 8. 8

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 9. 9

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 10. 10

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 10. 10

  Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

 2. 2

  Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

 3. 3

  Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

 4. 4

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 5. 5

  Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

 6. 6

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 7. 7

  Hallituksen puolivälistä uhkaa tulla sen surkein hetki – viimeistään Halla-ahon pelko vesitti uudistukset

 8. 8

  Muusikko väsyi jatkuvaan itsensä markkinoimiseen – monen luovan työn tekijän arki on esilläoloa ja kilpailua

 9. 9

  Verta vuotava 500 maalin ”talouspaperimies” Messi ja lohduton Ronaldo – El Clásicon kuninkaasta ei epäselvyyttä

 10. 10

  Sexpon uusi puheenjohtaja on seksialan yrittäjä, joka haluaa tuoda seksuaalisuuden politiikkaan: ”On turha vauhkota pornoistumisesta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 3. 3

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 4. 4

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 5. 5

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 6. 6

  Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

 7. 7

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 8. 8

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 9. 9

  Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

 10. 10

  Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

 2. 2

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 3. 3

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 4. 4

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 5. 5

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 6. 6

  Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

 7. 7

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 8. 8

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 9. 9

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 10. 10

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 11. Näytä lisää