Valikko

11-vuotiaana Pinja Sanaksenaho opetteli itse tekemään videoita ja latasi niitä nettiin Pinkku Pinsku -nimellä – nyt hänellä on 47 miljoonaa katselua ja hän on vasta 14

Pinja Sanaksenaho on ollut sometähti 11-vuotiaasta saakka, ja sinne päästäkseen hänen on pitänyt opetella lähes kaikki itse.

Kesällä 2013 Pinja Sanaksenaho alkoi säästää unelmaansa varten.

Hän säästi kuukausirahat, 20 euroa joka kuussa.

Hän ulkoilutti mummin ja papan Tara-koiraa ja hoiti sitä kun isovanhemmat olivat poissa kotoa.

Hän auttoi kotitöissä, vei roskia ja siivosi.

Vihdoin, 22. lokakuuta, Sanaksenaho marssi äitinsä kanssa elektroniikkaliikkeeseen ja osti sieltä säästöillään järjestelmäkameran.Neljän päivänä kuluttua Youtubeen ilmestyi video. Siinä Sanaksenaho, Seppälästä ostetuissa tekokynsissä ja harmaa skeittipipo päässä, istuu omassa huoneessaan ja selittää:

”Mun nimi on Pinja ja mä aattelin alkaa veeloggaa. Tykätkää ja tilatkaa ja kaikkee. Videoit tulee silloin tällöin.”

Taustalla sängyn päällä näkyy Angry Birds -pehmolelu.

Kanavan nimi on Pinkku Pinsku ja Sanaksenaho on 11-vuotias.

3,5 vuotta myöhemmin samalla kanavalla on lähes 180000 tilaajaa ja melkein 300 videota, joilla on yhteensä yli 47 miljoonaa näyttökertaa.

Kanavaa pitävästä Pinja Sanaksenahosta on tullut alle 16-vuotiaiden virallinen julkkis, jonka jokaista liikettä seurataan eri somekanavissa tarkkaan.

Miten tässä näin kävi?

14-vuotias Pinja Sanaksenaho syö juustosämpylää ja hörppii lattea Musiikkitalon kahvilassa. Kynsissä on jälleen näyttävät tekokynnet (kultaa ja vaaleanpunaista), kaulassa on tiukka choker-kaulakoru.

Pillifarkkujen lahkeet on kääritty, niin että nilkat jäävät paljaaksi.

”Kaikki meidän koulussa tekee näin. Paitsi pojat”, Sanaksenaho selittää.

Pinja Sanaksenaho käy koulua Vantaalla ja pelaa futista kolme kertaa viikossa. Hänellä on paljon kavereita ja lempiaine koulussa on kemia.

”Mulla ei ole ikinä mitään ykkösjuttua tai inspiraation lähdettä vaan mä seuraan kaikkea ja otan inspiraatiota kaikilta”, hän kertoo.

Sanaksenaho on myös Suomen kuuluisimpia Youtube-kasvoja.

Vuonna 2015 hänet valittiin Vuoden vloggaajaksi suomalaisten tubettajien vuotuisessa palkintogaalassa Tubeconissa. Kun tieto ehdokkuudesta tuli sähköpostissa, Sanaksenaho huusi innoissaan: ”Äitii!”

Vasta muutama vuosi takaperin alakoululainen Sanaksenaho etsi Youtubesta musiikkia, törmäsi videoblogeihin ja innostui.

”Oon aina tykännyt esiintyä ja kertoa mun omat mielipiteet. Youtubessa pystyi jakamaan ne mielipiteet muille”, hän kertoo.

11-vuotias Pinja kysyi vanhemmilta luvan ja sai. Äiti Jaana Sanaksenaho kertoo, etteivät he osanneet odottaa, mitä seuraisi.

”Mä jotenkin tajusin, että se olisi ollut vain yksi video, että se on vaan näitä Pinjan hömpötyksiä. Mutta sehän innostui ihan hirveästi!”, hän kertoo ja nauraa.

Äiti tai tytär ei kumpikaan muista tarkkaa hetkeä, kun tuhat tilaajaa meni rikki. Sen he muistavat, että Pinja Sanaksenaho yritti tehdä kiitosvideon, muttei ehtinyt.

2 000 seuraajaa meni rikki.

3 000.

4 000.

Ja kasvu kiihtyi.

Alle vuoden kuluttua aloittamisesta Pinkku Pinsku -kanavalla oli jo 10 000 ja siitä vuoden kuluttua yli 100 000 tilaajaa.

”En mä pysty vieläkään käsittää, kuinka iso juttu tästä on tullut. Mä vaan elän mun elämää ja teen videoita ja välillä tajuun, että kyllä näitä oikeesti joku katsookin”, Sanaksenaho sanoo.

Kukaan ei ole opettanut Sanaksenahoa tekemään videoita vaan hän on itseoppinut. Alussa äiti auttoi tytärtään poistamaan asiattomia kommentteja, mutta nykyisin Sanaksenaho tekee sitä itse.

Ja itseoppimista todella some-tekijäksi haluavalla riittää.

Pinja Sanaksenaho on opetellut esimerkiksi: leikkaamaan, käsikirjoittamaan ja kuvaamaan videoita eri ohjelmilla (Movie Maker, iMovie, Final Cut Pro), tekemään erilaisia videoformaatteja, kuten meikkivideoita, pelivideoita ja haastevideoita, ja opetellut, miten somekanavia hoidetaan kunnolla – on opeteltava moderoinnin käytännöt, pidettävä kommenteissa jöötä ja torjuttava trollit.

”Ite tekemällä oon opetellut kaiken, paitsi kerran mä katoin netistä, miten voi laittaa liikkuvia kuvia videoon silleen, että kuva liikkuu videon päällä”, Sanaksenaho sanoo.

(Se tutoriaali löytyy muuten täältä.)

Sanaksenaho on järjestelmällinen. Muuten asioista ei tulisikaan mitään, sillä some-julkkiksena olo on itse asiassa kovaa työtä.

Snapchatissa hänellä on 40 000 katselukertaa vuorokaudessa. Fanit tietävät, että Sanaksenaho kyllä vastaa heille jos he moikkaavat tai kysyvät vaikka lempiväriä kesken koulupäivän.

”Jos mun snäppi on auki ja kuka tahansa voi lähettää mulle snäppiä, joka minuutti tulee vähintään yksi. Puhelin laulaa vaan koko ajan.”

Näin käy myös tämän haastattelun aikana: puhelimen salama välähtää merkiksi uusista viesteistä.

Kun Sanaksenaho laittaa Instagram-tililleen kuvan, se saa hetkessä tuhansia tykkäyksiä (hänellä on 204 000 seuraajaa). Omalle Tube-kanavalleen Sanaksenaho lataa uusia videoita pari kappaletta. Hänellä on bisneskielellä laatulupaus.

”Mä oon luvannut, et joka lauantai yhdeksältä tulee aina päävideo ja muut voi olla sit vaikka My Day tai muuta.”

Sanaksenahon työmäärä kuulostaa suoraan sanottuna ylityöllistetyn pienyrittäjän arjelta – ja hän on kuitenkin kasiluokalla. Sillon moni keskittyy pelaamiseen tai harrastuksiin. Sanaksenaho tekee myös tätä (kolme futistreeniä viikossa on ”tosi kivaa”), ja sen lisäksi somettaa.

Onko some-tähdeksi halajavan arki aina tällaista?

”Kuulostaa erittäin tutulta”, sanoo Sonja Hämäläinen eli Soikkuu.

25-vuotias Hämäläinen aloitti videoiden tekemisen vuonna 2006, kun Youtube oli ollut toiminnassa vasta vuoden. Hän on Suomen ensimmäisiä Youtube-julkkiksia, joka on sittemmin kilpaillut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa ja ollut esimerkiksi ääninäyttelijänä Disneyn Big Hero 6 -elokuvassa.

Tällä hetkellä Hämäläinen opiskelee vähän tubetukseen liittyvää alaa, elokuva- ja tv-tuotantoa Metropoliassa. Syksyllä hän julkaisi oman, omaa nimeään kantavan sovelluksen. Menestystä on siis tullut, kiitos tubetuksen, mutta se ei ole tullut ilmaiseksi.

”Työtä tää on vaatinut ihan sikana. En mä oikein ole muuta tehnytkään, vaikka tavallaan tää on ollut mun harrastus ja aina mukana ja mä en oo kokenut sitä työkseni kuin vasta muutaman vuoden”, Hämäläinen sanoo.

Hän kehuu Pinkku Pinskua ja muita uuden polven tubettajia ”virtuooseiksi”, joiden tekemisiä seuraa innoissaan.

”Nää nykynuoret, jotka on mua siis 10 vuotta nuorempia, oppii tosi nopeesti ja niillä on jo valmiiksi tiedossa, että mitä ne voi saavuttaa tubettamisella. Ne on syntynyt siihen maailmaan, mikä on mun mielestä tosi hienoa.”


Suosituimmat tubettajat siirtyvät lopulta tekemään töitä myös Tube-kanavansa ulkopuolella.

Jos opettelee yhden median ja esiintymistavan, miksi ei voisi opetella muitakin?

Esimerkiksi Lakko ja Herbalisti juonsivat omaa tv-ohjelmaansa Subilla. Arttu Lindeman teki viime vuonna onnistuneen siirtymän laulajan uralle.

Nuoresta iästään huolimatta Pinja Sanaksenahokin on jo tehnyt monenlaista keikkaa, tavallisten nimmaritapaamisten lisäksi.

Hän esimerkiksi esiintyy Uuden Musiikin Kilpailuun osallistuvan Emman Circle of Light -musiikkivideolla. Sanaksenaho esittää siinä nuorta Emmaa:

Video kuvattiin lumisena marraskuun päivänä Järvenpään metsissä.

”Ne [tekijät] oli nähneet mun videoita, oli nähnyt mussa ja Emmassa samaa näköä ja ilmeisesti halusi jotain ’ns. julkkista’ mukaan, joten ne pyysi mua. Olin otettu”, Sanaksenaho kertoo.


Sanaksenaho vilahtaa videolla alle 10 sekunnin ajan, mutta oli kuvauspaikalla arvionsa mukaan 5 tuntia. Se oli hyvä oppitunti.

”Kun on esiintymisalalla, pitää tottua odottamaan.”

Toinen uusi aluevaltaus oli pari viikkoa sitten järjestetty Suomen tv-alan Kultainen Venla -gaala, jossa Sanaksenaho jakoi yhdessä toisen tubettajan Jaakko Parkkalin kanssa yhden palkinnon (Koko Venla-seikkailusta tehtiin tietysti myös video.)

”Mä lähdin sinne jotain puoli kolme ja pääsin kotiin kymmeneltä. Äiti oli mukana”, hän kertoo.

Ilta oli onnistunut, vaikka takahuoneessa oli paljon ahtaampaa kuin esimerkiksi Tubeconissa ja punaisella matolla media ei tuntenut nuoria tubetähtiä.

”Ne otti kuvia näyttelijöistä, jotka on vanhempia ja ne tiedetään telkkarista, mutta koska me ollaan netistä, ne kyseli, että keitäs te ootte”, Sanaksenaho sanoo ja hymyilee.

Sanaksenaholle jäi hyvä fiilis yleisön ja tv-kameroiden edessä esiintymisestä. Niin hyvä, että hän pohtii, olisiko esiintyjän ura häntä varten. Myös mainoksien tekeminen kiinnostaa.

Hänelle on jo tarjottu biisiäkin, mutta siinä on yksi ongelma: Pinja Sanaksenaho ei omien sanojensa mukaan osaa laulaa eikä myöskään soittaa mitään.

Siksi hän innostui älyttömästi kun kaveri esitteli vuosi sitten sovelluksen nimeltä Musical.ly.

Maailmalla supersuosittu musiikkisovellus on kaukaista sukua Subilla pian nähtävälle Lipsync Battlelle: 15 sekunnin biisi esitetään suuta liikuttamalla ja elehtimällä ensin videolle ja sitten se ladataan kaikkien iloksi.

Lopputulos näyttää siltä, kuin olisi itse laulanut.

Pinja Sanaksenaho oli törmännyt jo aiemmin Dubsmash-nimiseen, samankaltaiseen sovellukseen. Siinä tehdään myös klippejä mutta ne muistuttavat enemmän sketsejä. Klipeistä tehdyt Youtube-videot osoittautuivat megamenetyksiksi: toisella on yli miljoona katselua Pinkku Pinskun kanavalla.

Se kertoi Sanaksenaholle, että tällaiselle voisi olla tilausta. Ehkä musiikkiala on sittenkin asia, jonka Sanaksenaho opettelee seuraavaksi.

”En osannut aluksi käyttää sitä [Musical.lyä], mutta sit opettelin”, hän sanoo.

Nyt, 11 kuukautta myöhemmin, Sanaksenaholla on Musical.lyssä 106 000 seuraajaa ja 510 videota, joilla on yhteensä 3,7 miljardia tykkäystä. Suomalaiset seuraajat ovat löytäneet hänet sieltä:

”Olet kaunis”

”Mä latasin tän ku katoin sen sun videos.”

”OOOOOOTTTTTTT PAAAAARRRRRAAÄASSSS!”

”Oot ihana”

Vähän niin kuin siinä ensimmäisessä Pinkku Pinskun Youtube-videossa 3,5 vuotta sitten.

Se video sai yli 400 000 katselua, kunnes Sanaksenaho piilotti sen. (Nyt sitä pääsee katsomaan enää tästä reaktiovideosta.)

Miksi?

”Koska kun joku kattoo sitä ja mä näen sen katseluista, tulee niin epämukava olo. Moni on sanonut, että olen muuttunut paljon niistä ajoista ja koen myös niin tapahtuneen”, hän sanoo.

”Mä oon samanlainen ja erilainen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 5. 5

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 6. 6

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 7. 7

  Saako Helsingin yössä seuraa 400 000 euron loistoautolla? Toimittaja kokeili

 8. 8

  Päivitetty versio Nokian matopelistä villitsi maailman median – tekijänä suomalainen, joka loi myös alkuperäisen

 9. 9

  Kysy mitä vaan: Miksi ala-asteella pitää soittaa nokkahuilua?

 10. 10

  Tässä on Helsingin kallein oluttuoppi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 3. 3

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 4. 4

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 5. 5

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 6. 6

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 7. 7

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 8. 8

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 4. 4

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 5. 5

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 6. 6

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 7. 7

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 8. 8

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 9. 9

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 10. 10

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

 4. 4

  Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 5. 5

  Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

 6. 6

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 7. 7

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 8. 8

  Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

 9. 9

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 10. 10

  Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 2. 2

  Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

 3. 3

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 4. 4

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

 5. 5

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 6. 6

  Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

 7. 7

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 8. 8

  Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

 9. 9

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

 10. 10

  Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

 11. Näytä lisää