Valikko

Cheekin ja Elastisen uudessa yhteisbiisissä ”lesbot kääntyy streiteiksi” – Seksismi on suomiräpissä vain yleistynyt, sanoo tutkija

Cheek ja Elastinen, Suomen isoimmat rap-artistit, muodostivat hiljattain duon nimeltä Profeetat. Se on julkaissut nyt kaksi biisiä, joista uudempi nimeltä Yhtäccii julkaistiin keskiviikkona.

Profeettojen molemmissa kappaleissa uhotaan tylyllä asenteella. Yhtäccii-biisissä teemana on se, kuinka kovia juhlijoita Cheek ja Elastinen yhä ovat: Nyt lähti, nytkähti / yhtäkkii ryypättiin / seison pöydäl huudan ohan tää nyt nättii / sehän eskaloitu yhtäkkii.

Tälle kaksikolle biletykseen kuuluu olennaisesti naisten kaataminen.

Mayday mä en nää estoja neideilt / taas ihan yhtäkkii kääntyy lesboja streiteiks / dokasin ja kolasin ja skoolasin taas Skohanissa / mogasin ja huomen olo ku ois ollu kolarissa.

Kaikenlainen seksismi ja misogynia ovat – valitettavasti – kuuluneet hip hop -musiikkiin ikiajat, myös suomalaiseen. Mutta ”kääntyy lesboja streiteiks” -lausahdus särähtää korvaan – erityisesti vuonna 2017.

Cheek ja Elastinen kuuluvat Suomen musiikkiartisteista kaikkein isoimpia ja menestyneimpiin. Molemmat on nähty Vain elämää -sarjassa. Molemmat ovat myös siistineet ilmaisuaan alkuaikojen biiseistään, joissa Yhtäccii-tyyliset sanoitukset olivat tavanomaisia.

Erityisesti Elastinen on viime vuosina brändännyt itseään puhtoiseksi koko perheen sportti-idoliksi.

Suomirap-lyriikoiden seksismi nousee aina silloin tällöin tapetille.

Kolmisen vuotta sitten keskustelua herätti Cheekin ja Jukka Pojan kesäkumibiisi Jossu. Sini Savolaisen blogissa ja HS:n kolumnissa nostettiin esiin lyriikat, joissa Cheekin naistenmieheys on ongelmatonta, mutta samalla lailla vapaata seksielämää viettävää naista pidetään likaisena. (”Oot ehkä sokee mut mä nään, mikä tää biatch on / se ei oo viaton, sen laji on triathlon.”) Englanninkielinen termi on slutshaming.

Onko tällainen arvomaailma tai Yhtäccii-biisissäkin kuultu, naisia esineellistävä ”äijäily” yhä erottamaton osa suomalaista rap-skeneä?

Kysytään asiaan perehtyneeltä ihmiseltä.

Inka Rantakallio on Turun yliopiston tutkija, tohtorikoulutettava ja rap-musiikin asiantuntija. Rantakallion gradu ja tuleva väitöskirja käsittelevät aihetta, hän on luennoinut hip hopista Suomessa ja ulkomailla ja on myös Bassoradion Rap Scholar -musiikkiohjelman toinen juontaja.

Rantakallion tuntuman mukaan seksismi ja naisten esineellistäminen on viime aikoina vain lisääntynyt suomalaisessa rap-lyriikoissa.

”Ja nimenomaan valtavirran rap-artisteilla, kuten JVG:llä ja Cheekillä”, hän sanoo.

Miksi?

Rantakallio arvioi sen johtuvan osittain kappaleiden ”sisällöllisestä köyhyydestä.” Aiheet pyörivät kerta toisensa jälkeen biletyksen ja alkoholinkäytön ympärillä.

”Jos biisissä ollaan klubilla, niin siellä on aina oletetusti vähäpukeisia naisia, jotka haluavat oletetusti lähteä artistin mukaan illan päätteeksi. Tämä on se narratiivi, joka biiseissä jatkuvasti toistuu eikä siitä päästä pois.”

Tällaiseen ollaan jämähdetty etenkin Suomessa, Rantakallio toteaa. Yhdysvalloissakin ollaan menossa pikkuhiljaa edistyksellisempään suuntaan.

Rantakallio ottaa siitä esimerkiksi supertähti Puff Daddyn viimevuotisen You Could Be My Lover -biisin ja musavideon. Kappaleella ja videolla vierailee toinen iso räppinimi Ty Dolla Sign sekä uudempi tulokas Gizzle.

Videolla Puff Daddy ja Ty Dolla Sign hengailevat aluksi vähäpukeisten naisten ympäröimänä, perinteisen hip hop -kuvaston tyyliin siis. Mutta Gizzle, joka on nainen ja avoimesti lesbo, esiintyy videolla aivan samalla tavalla.

”Se muuttaa asetelman täysin. Vielä 10–20 vuotta sitten tuollainen olisi ollut aivan mahdotonta.”

28-vuotias Gizzle eli Glenda Proby on päässyt myös merkittäväksi taustatekijäksi USA:n hip hop -skenessä. Hän on esimerkiksi kirjoittanut kappaleita Kanye Westin, Snoop Doggin ja T.I.:n kaltaisille nimille.

Toinen seksuaalivähemmistöön kuuluva ja naispuolinen räppäri Young M.A nousi Yhdysvalloissa isoksi viime vuonna: hänen Ooouuu-biisistään tuli jättihitti, jonka videota on katsottu Youtubessa jo yli 170 miljoonaa kertaa. Young M.A käsittelee lgbt-identiteettiään avoimesti kappaleissaan ja puhuu esimerkiksi olevansa olevansa ”yksi jätkistä.”

Rantakallion mukaan amerikkalaisessa hip hop -maailmassa sukupuoliroolien ja seksuaalisuuden käsittelyssä on kaiken kaikkiaan paljon kehitystä.

”Monet isotkin rap-nimet ovat puolustaneet seksuaalivähemmistöjä, eikä siellä kuule ’no homo’ läppää biiseissä enää juurikaan”, hän sanoo.

Miksi samaa ei sitten ole tapahtunut Suomessa?

”Olisiko täkäläisillä artisteilla kyse jostain heteromiehen kriisistä muuttuvassa maailmassa. Jos miettii vaikka tuota ’lesbot kääntyy streiteiksi’ -läppää, niin onhan se aivan idioottimaisen typerä”, Rantakallio sanoo.

”Jos on tarve uhota jotain tuollaista, mulle tulee ainakin kuuntelijana olo, että onko artisti noin epävarma omasta miehisestä vetovoimastaan.”

On Suomessakin toki edistyksellisempiä rap-nimiä. Lähes kansansuosikiksi noussut Paperi T kirjoitti viime vuonna ”alfamiehiä” kritisoivan runokirjankin.

Toisaalta monen marginaalisemman suomirap-artistin biiseissä kuuluu huomattavasti Profeettoja rajumpaa seksismiä ja misogyniaa.

Monet näistä, kuten Notkea Rotta, ovat kuitenkin sarjakuvamaisia ”hahmoja.” Sanoitukset eivät siis edusta esittäjien oikeita asenteita. MC Taakibörstat ja muut taas voivat perustella rivoja läppiään sillä, että kyse on itseironisesta huumorista. (Se on toinen juttu, ovatko tällaiset perustelut hyviä vai ei.)

Rantakallionkaan mielestä tällaisten artistien seksistisiä heittoja ei voi suoraan verrata Cheekin tai Elastisen vastaaviin.

He ovat ensinnäkin paljon näkyvämpiä ja vaikutusvaltaisempia artisteja kuin marginaalisemmat suomiräppärit. Lisäksi esimerkiksi Cheek korostaa haastatteluissa usein aitouttaan. Profeettojen Yhtäccii-kappaleesta ei myöskään erotu minkäänlaista itseironiaa: siinä uhotaan tosissaan.

Keskiviikkona somessa kiersi Rumba-lehden kriitikkoraadin täydellinen lyttäys Yhtäccii-kappaleesta. Teksteissä naureskeltiin esimerkiksi Cheekin ja Elastisen iälle – 35-vuotiaat artistit vakuuttelevat omaa bilekuntoaan ilman huumorin häivääkään.

”Eli ehkä kyse on paitsi valkoisen heteromiehen kriisistä, myös keski-iän kriisistä”, Rantakallio sanoo.

Oikaisu klo 15.15: korjattu Yhtäccii-biisin sitaatin Skohanis-kohta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • seksismi
 • rap-musiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 6. 6

  Nyt trendaa ”avolatte” eli avokadoon kaadettu ja siitä nautittu erikoiskahvi – olemme aivan yhtä hämmentyneitä kuin tekin

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viimeisessä jaksossa loppupelin nappulat ovat paikoillaan – näin tulee tapahtumaan seitsemännellä kaudella

 8. 8

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 9. 9

  Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa 16. heinäkuuta – lue kymmenen asiaa, mitä uudella kaudella mahdollisesti tapahtuu

 10. 10

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 3. 3

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 6. 6

  Roger Moore ajoi valkoisen urheiluauton mereen James Bondina ja nousi sieltä pop-kulttuurin ikonina – ja 70-luvun lohtuna

 7. 7

  Kumpi voittaisi tappelussa, James Bond vai Vladimir Putin? Näin Roger Moore vastaili Nytin kysymyksiin vuonna 2009

 8. 8

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 9. 9

  Nyt trendaa ”avolatte” eli avokadoon kaadettu ja siitä nautittu erikoiskahvi – olemme aivan yhtä hämmentyneitä kuin tekin

 10. 10

  Tänään ensi kertaa Helsingissä valkokankaalla: kauhuklassikko, jossa zombit piirittävät ostoskeskusta –legendabändi Goblin säestää paikan päällä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 2. 2

  Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

 3. 3

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 4. 4

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 5. 5

  Conan O’Brien joutuu oikeuteen, suosikkijuontajaa syytetään vitsien varastamisesta toisen koomikon blogista – tästä on kyse

 6. 6

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 7. 7

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 8. 8

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 9. 9

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 10. 10

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 2. 2

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 3. 3

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 4. 4

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 5. 5

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 6. 6

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 7. 7

  Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

 8. 8

  ”Lapsen” lailla oikuttelevaa Trumpia pyritään miellyttämään Brysselissä – Trumpin toivotaan vahvistavan takinkääntönsä Nato- ja EU-puheistaan

 9. 9

  Epäillyn terroristin vaatimattomalla kotikadulla Etelä-Manchesterissa kuplii järkytys ja hämmennys: ”Poliitikkojen täytyy löytää keinot”

 10. 10

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 2. 2

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 3. 3

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 4. 4

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 5. 5

  Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

 6. 6

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 7. 7

  Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

 8. 8

  Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

 10. 10

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 11. Näytä lisää