Valikko

16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

Suosittu tubettaja ja Tom of Finland -näytelmän esiintyjä Tuure Boelius teki viime syksynä videon, jossa tuli kaapista. Boeliuksen alkuvuonna saamasta Vuoden homo -tunnustuksesta nousi mediaäläkkä.

Päivitys 15.2.: lisätty tieto Jari Ronkaisen tekemästä kirjallisesta kysymyksestä.

16-vuotias porilainen Tuure Boelius valittiin pari viikkoa sitten Vuoden homoksi.

QX-lehden vuosittaisessa gaalassa jaetaan tunnustuksia seksuaalivähemmistöjen asiaa edistäville.

Boelius teki niin loppusyksystä julkaisemallaan Youtube-videolla. Olen homo -videollaan Boelius – jo ennestään suosittu tubettaja – tuli julkisesti kaapista. Video sai satojatuhansia katseluita ja Boelius kehuja rohkeudestaan.Ennen vuodenvaihdetta Boelius valittiin myös Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -näytelmään nuoren Touko Laaksosen rooliin. Näytelmän ensi-ilta oli tammikuussa. Vuoden homo -tunnustus oli huipentuma kaikelle tälle.

Mutta siitä seurasi ikävääkin huomiota. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoitti blogiinsa, kuinka paheksui palkinnon antamista Boeliuksen ikäiselle.

”Olen sitä mieltä, että tilaisuudessa olisi sen luonteen vuoksi pitänyt olla 18-vuoden ikäraja ehdokkaissa. Viikonlopun jälkeen tulen olemaan lapsiasiavaltuutettuun yhteydessä selvittääkseni, onko tässä asiassa toimittu lain ja hyvän maun puitteissa.”

Siitä seurasi mediamyllytys, jonka keskiöön Boelius tahtomattaan joutui. Muutamia nettiotsikoita viime viikolta:

Tuure Boeliuksen valinta vuoden homoksi närkästyttää perussuomalaisten kansanedustajaa

Kansanedustaja: 15-vuotiasta ei olisi pitänyt valita vuoden homoksi

Perussuomalaisten kansanedustaja kysyy homogaalan alaikärajasta

Tutkija vastaa vuoden homo -tunnustuksesta järkyttyneelle kansanedustajalle

Ja niin edelleen.

Boelius sanoo nyt, ettei äläkkä hänen omaan mielialaansa vaikuttanut. Mutta kyllä se ihmetytti.

”Yleisin lausahdus mikä multa tuona aikana pääsi, oli ’mitä tapahtuu.’ Ihan käsittämätöntä”, Boelius kertoo puhelimitse kotoaan.

”Tubettajana olen tietysti tottunut siihen, että ihmiset ovat kiinnostuneita mun henkilökohtaisista asioistani. Mutta nyt se tuli silmien eteen isommin kuin koskaan.”

Tuure Boelius on syntynyt Porissa ja asunut siellä koko ikänsä. Hänen perheeseensä kuuluvat isä, äiti ja noin vuoden nuorempi pikkusisko Saana, joka on vieraillut monilla Boeliuksen Youtube-videoilla.

Tubettajan uransa Boelius aloitti puolitoista vuotta sitten. Hän diggaili muita tubettajia kuten Soikkua ja mietti, saisiko videoiden teosta itselleen rennon uuden harrastuksen.

Esiintymisestä Boelius sanoo tykänneensä aina.

”Mä en tee hirveästi tee sen eteen, että olisin huomion keskipisteenä, mutta aika usein löydän itseni sellaisesta tilanteesta. Ja huomaan, ettei se mua ainakaan hirveästi haittaa.”

Ensimmäisen videon otsikko oli Olenko homo? Siinä 14-vuotias Boelius kertoo, kuinka häneltä on usein kysytty, onko hän homo – muun muassa balettiharrastuksensa ja ulkonäkönsä vuoksi. ”Mä en ole homo, mutta en usko että kukaan 14-vuotias vielä tietää, mitä aikuisena tulee olemaan”, hän toteaa itsestään videolla.Olkaa omia itsejänne, välittämättä siitä mitä muut ajattelee, Boeliuksen sanoma oli. Ja on yhä. Olenko homo -videosta tuli niin suosittu, että oli helppo päätös jatkaa tubetusta.

Kanavalla on samanlaista sisältöä kuin monella muullakin Suomi-tubettajalla: haasteita, omasta arjesta kertomista, storytimeja. Mutta suosiossa Boelius on päässyt kovaan sarjaan. Tasaisesti kasvanut seuraajamäärä lähentelee jo sataatuhatta.

Tubettajat saavat tuloja mainoksista ja kaupallisista yhteistöistä. Boeliuksen seuraajamäärillä rahaa voi saada jo hyvinkin.

Boeliuksen mukaan hän voisi halutessaan elättää itsensä videoillaan jo nyt. Sen estävät vielä koulu ja loput Tom of Finland -näytökset, mutta eivät kauaa. Ammattitubettajan ura saattaa alkaa jo ensi syksynä.

Siihen on myös vanhemmilta täysi tuki. Boeliuksen mukaan he ovat muutenkin tukeneet häntä aina kaikessa, mihin tämä on ryhtynyt. Tubettajan lisäksi yhtenä uravaihtona on luonnollisesti näyttelijä. Tai muusikko: hiljattain Boelius sai myös levytyssopimuksen. Sen hän paljasti pari viikkoa sitten, Youtubessa tietysti.

Puolentoista vuoden tubetusuran aikana Boeliukselle selvisi myös lopullisesti hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Vielä ensimmäisen videon aikana hänellä oli asiasta vain ”99 prosentin” varmuus.

”Muistan ajatelleeni, että jos ihminen ei tunnista itseään johonkin seksuaalivähemmistöön, hän on hetero. En tiedä miksi niin ajattelin koska nyt se tuntuu tyhmältä”, Boelius muistelee.

”En silloin ollut myöntänyt sitä itselleni tai kenellekään. Siksi sanoin ekalla videolla, etten koe olevani homo, vaikka tiesin jo silloin sen olevan minussa jotenkin läsnä.”

Sadan prosentin varmuus tuli noin vuosi sitten, hän sanoo.

”En ollut hirveän montaa kertaa kunnolla ihastunut, mutta silloin niin tapahtui, ja se toinen oli poika.”

Boeliuksen mukaan hän ei tuolloin epäröinyt hetkeäkään, etteikö kertoisi asiaa jossain vaiheessa myös Youtube-seuraajilleen. Silti videon teossa kesti. Ja kun se ilmestyi, Boelius kertoi heti alussa, kuinka häntä ”jännittää tällä kertaa ihan sikana istua tässä kameran edessä.”

”Olen jälkeenpäin miettinyt, mikä siinä videossa mua jännitti. Kun mua ei voisi hevon helvettiä kiinnostaa mitä muut mun elämästä ajattelee, elän sen niin kuin haluan”, hän pohtii.

”Ehkä se oli... Silloin kun julkaisin videon, edes mun kaikki sukulaiset tai läheiset eivät tienneet asiasta. Enemmän mietin, että mitenköhän tämä vaikuttaa mun elämään kuin sitä, saankohan paskaa niskaan.”

Läheiset, sukulaiset ja ystävät ottivat joka tapauksessa asian hyvin.

Myös tuntemattomilta saatu palaute oli Boeliuksen mukaan suurimmaksi osaksi hyvää. Toki loukkauksia ja anonyymiä pilkkaakin riitti, minkä näkee Youtube-kommenteista.

Boelius sanoo, ettei välitä törkypalautteesta.

”Mä en jotenkin edes huomaa sitä, se ei kiinnosta mua. Jos joku sanoo mulle pahaa, se ei muuta mun käsitystä itsestäni. Eikä sekään muuta, jos joku kehuu mua – mutta totta kai tuntuu hyvältä.”

Parhaalta Boeliuksesta tuntuu, kun joku kertoo saaneensa apua ja rohkeutta tämän videosta. Se oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi hän Olen homo -videon julkaisikin. Ja on Boeliuksen omakin olo ollut kaapistatulon jälkeen parempi kuin ennen.

”Kun mun homous ei enää ollut kysymysmerkki vaan huutomerkki, olo todellakin vapautui.”

Fiilikset nousivat entisestään, kun Boelius valittiin lokakuussa koe-esiintymisten kautta Tom of Finlandiin.

Lapsinäyttelöiden hausta näytelmään oli jo syyskuussa noussut pieni kohu. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sai tuolloin useita yhteydenottoja kansalaisilta, jotka olivat huolissaan siitä, onko musikaalissa jotain lasten kasvua ja kehitystä vaarantavaa. Siinä vaiheessa kun Boelius valittiin, tuo metakka oli jo laantunut.

Sitten tuli Vuoden homo -palkinto.

Boelius aikoo kantaa titteliä ylpeänä koko vuoden ja muistelevansa sitä ”vielä kiikkustuolissakin.”

”Se tuntui tosi hyvältä. Heti siitä asti, kun mua pyydettiin gaalaan ja halusin mukaan – siis halusin, eikä mua pakotettu, niinkun jotkut ovat spekuloineet.”

Niin. Spekuloinnit ja yleinen kohina alkoi, kun perussuomalaisten Ronkainen julkaisi Boeliuksen valintaa paheksuvan Lapsesta vuoden homo 2016 -blogikirjoituksensa.

Ronkainen kirjoitti valinnan olevan ongelmallinen, kun ”julkisesti seksuaalisuuden kanssa painii alaikäinen, suojaikärajan alittava lapsi, jota koskee lainsäädännön erityinen suoja.” Vielä ongelmallisemmaksi tilanne hänen mukaansa muuttuu, ”kun lapsi seksualisoidaan vuoden homo –tittelillä aikuisten järjestämässä tilaisuudessa.”

Kirjoituksessa mentiin vikaan jo, kun siinä puhuttiin ”suojaikärajan alittavasta lapsesta.” Boelius oli tunnustuksen saadessaan 16-vuotias.

Se johtui virheellisestä uutisoinnista: Iltalehden gaalasta kertovassa jutussa Boeliuksen kerrottiin olevan 15. Ikä oikaistiin juttuun jälkeenpäin, mutta vahinko ehti tapahtua – virhe levisi moniin muihin medioihin (ja Ronkaisen silmiin).

Boelius uskoo, että Ronkainen on saanut kirjoituksestaan lähipäivinä ihan tarpeeksi kritiikkiä, eikä muutenkaan halua alkaa moittimaan kansanedustajaa tämän mielipiteistä.

Mutta medioiden huolimattomuudesta moitittavaa löytyy.

”Se mua ärsyttää kaikkein eniten. Siitä yhdestä ikävirheestä koko show sai alkunsa. Miten tuollaista faktaa ei tarkasteta, edes isoissa lehdissä? Todella paljon enemmän olen pettynyt mediaan kuin vaikka Ronkaiseen”, Boelius sanoo.

Myös Ronkainen korjasi Boeliuksen iän blogiinsa. Tekstinsä sisältöä hän ei kuitenkaan muuttanut.

(Keskiviikkona 15. helmikuuta Ronkainen tiedotti, että on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Boeliuksen saamasta tunnustuksesta. ”Järjestäjillä on pohtimisen paikka siinä, oliko tilaisuus ja ehdokkuus soveliaita alaikäiselle. Kyseessä oli kuitenkin iltajuhla, johon kuului alkoholin nauttimista ja viittauksia seksuaalisuuteen. Odotan ministerin vastausta siitä, toimittiinko tapauksessa lain hengessä ja hyvän maun puitteissa”, Ronkainen muun muassa kirjoittaa.)

Lapsiasiavaltuutetulle sateli valinnasta huolestuneita yhteydenottoja. Valtuutettu Kurttila vastasi kaikille huolestuneille Facebook-kommentilla:

”Lapsen yksityisyyttä täytyy aina kunnioittaa – tässä lasta on suojeltava. Mutta lapsella on myös täysi oikeus ilmaista itseään – tähän lasta on kannustettava. Mitä enemmän lapsille puhutaan avoimesti seksuaalisuudesta ja annetaan tähän liittyvää kasvatusta, on jokaisen helpompi hengittää. Ja aikuinen – kohtaa omat pelkosi ennen kuin kohtaat lapsen.”

Lisäksi lapsiasiavaltuutetun sivulle laitettiin linkki blogiin, jossa toivottiin kasvurauhaa myös sateenkaarilapsille.

Järkyttyneistä reaktioista kävi taas ilmi, kuinka monet yhdistävät seksuaalivähemmistöön kuulumisen automaattisesti seksin harrastamiseen. Tämä Boeliustakin jaksaa ihmetyttää.

”Eihän mun seksuaalisella suuntautumisella ole mitään tekemistä seksuaalisen kanssakäymisen kanssa”, hän sanoo.

”Ja on puhuttu seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun on ’kilpailu jossa aikuiset äänestävät 16-vuotiasta vuoden homoksi.’ Mutta kun olen saanut palkinnon siksi, että olen omalla toiminnallani edistänyt suomalaista homokulttuuria, tarjonnut niin sanottua vertaistukea. Eikä niin, että olen joku ’herkkupala’ jonkun aikuisen mielestä.”

Koko haloo oli siis täysin turha, Boelius sanoo. Mutta ainakin se paljasti, kuinka sokeaa suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin Suomessa edelleen on.

Boelius on nyt kuitenkin tehnyt osansa Suomen sateenkaarikulttuurin hyväksi.

”Se on ollut yksi tavoite mun Youtube-kanavallakin. Totta kai olen miettinyt siellä itseänikin, ja sitä mitä mä haluan sanoa, mutta paljon myös sitä miten voisin auttaa muita.”

”Kyllä sellaisesta tuntuu hyvältä saada tunnustusta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Seksuaalivähemmistöt
 • Media
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

 5. 5

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 6. 6

  Tämä nainen tietää, miksi 101 dalmatialaista -leffan legendaarinen pahis haluaa nylkeä koirat ja tehdä niistä turkiksen

 7. 7

  Kyllä, paavi Franciscus on aika hyvä jätkä – tässä 10 todistetta

 8. 8

  Napolilainen pizzeria avataan Helsingissä ensi keväänä – parin tonnin painoinen uuni ei sopinut moneen paikkaan

 9. 9

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 10. 10

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 6. 6

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 7. 7

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Tee näitä asioita Kontulan ostarilla: herkuttele syyrialaisessa suosikkiravintolassa, leikkauta hiukset ja skeittaa

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 10. 10

  Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

 3. 3

  Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

 4. 4

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 5. 5

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 6. 6

  Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

 7. 7

  Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

 8. 8

  Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

 9. 9

  Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

 10. 10

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 3. 3

  Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

 4. 4

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 5. 5

  54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

 6. 6

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 7. 7

  Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

 8. 8

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 9. 9

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 10. 10

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

 2. 2

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 3. 3

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 4. 4

  16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

 5. 5

  Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

 6. 6

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 7. 7

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 8. 8

  Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

 9. 9

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 10. 10

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 11. Näytä lisää