Valikko

16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

Suosittu tubettaja ja Tom of Finland -näytelmän esiintyjä Tuure Boelius teki viime syksynä videon, jossa tuli kaapista. Boeliuksen alkuvuonna saamasta Vuoden homo -tunnustuksesta nousi mediaäläkkä.

Päivitys 15.2.: lisätty tieto Jari Ronkaisen tekemästä kirjallisesta kysymyksestä.

16-vuotias porilainen Tuure Boelius valittiin pari viikkoa sitten Vuoden homoksi.

QX-lehden vuosittaisessa gaalassa jaetaan tunnustuksia seksuaalivähemmistöjen asiaa edistäville.

Boelius teki niin loppusyksystä julkaisemallaan Youtube-videolla. Olen homo -videollaan Boelius – jo ennestään suosittu tubettaja – tuli julkisesti kaapista. Video sai satojatuhansia katseluita ja Boelius kehuja rohkeudestaan.Ennen vuodenvaihdetta Boelius valittiin myös Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -näytelmään nuoren Touko Laaksosen rooliin. Näytelmän ensi-ilta oli tammikuussa. Vuoden homo -tunnustus oli huipentuma kaikelle tälle.

Mutta siitä seurasi ikävääkin huomiota. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoitti blogiinsa, kuinka paheksui palkinnon antamista Boeliuksen ikäiselle.

”Olen sitä mieltä, että tilaisuudessa olisi sen luonteen vuoksi pitänyt olla 18-vuoden ikäraja ehdokkaissa. Viikonlopun jälkeen tulen olemaan lapsiasiavaltuutettuun yhteydessä selvittääkseni, onko tässä asiassa toimittu lain ja hyvän maun puitteissa.”

Siitä seurasi mediamyllytys, jonka keskiöön Boelius tahtomattaan joutui. Muutamia nettiotsikoita viime viikolta:

Tuure Boeliuksen valinta vuoden homoksi närkästyttää perussuomalaisten kansanedustajaa

Kansanedustaja: 15-vuotiasta ei olisi pitänyt valita vuoden homoksi

Perussuomalaisten kansanedustaja kysyy homogaalan alaikärajasta

Tutkija vastaa vuoden homo -tunnustuksesta järkyttyneelle kansanedustajalle

Ja niin edelleen.

Boelius sanoo nyt, ettei äläkkä hänen omaan mielialaansa vaikuttanut. Mutta kyllä se ihmetytti.

”Yleisin lausahdus mikä multa tuona aikana pääsi, oli ’mitä tapahtuu.’ Ihan käsittämätöntä”, Boelius kertoo puhelimitse kotoaan.

”Tubettajana olen tietysti tottunut siihen, että ihmiset ovat kiinnostuneita mun henkilökohtaisista asioistani. Mutta nyt se tuli silmien eteen isommin kuin koskaan.”

Tuure Boelius on syntynyt Porissa ja asunut siellä koko ikänsä. Hänen perheeseensä kuuluvat isä, äiti ja noin vuoden nuorempi pikkusisko Saana, joka on vieraillut monilla Boeliuksen Youtube-videoilla.

Tubettajan uransa Boelius aloitti puolitoista vuotta sitten. Hän diggaili muita tubettajia kuten Soikkua ja mietti, saisiko videoiden teosta itselleen rennon uuden harrastuksen.

Esiintymisestä Boelius sanoo tykänneensä aina.

”Mä en tee hirveästi tee sen eteen, että olisin huomion keskipisteenä, mutta aika usein löydän itseni sellaisesta tilanteesta. Ja huomaan, ettei se mua ainakaan hirveästi haittaa.”

Ensimmäisen videon otsikko oli Olenko homo? Siinä 14-vuotias Boelius kertoo, kuinka häneltä on usein kysytty, onko hän homo – muun muassa balettiharrastuksensa ja ulkonäkönsä vuoksi. ”Mä en ole homo, mutta en usko että kukaan 14-vuotias vielä tietää, mitä aikuisena tulee olemaan”, hän toteaa itsestään videolla.Olkaa omia itsejänne, välittämättä siitä mitä muut ajattelee, Boeliuksen sanoma oli. Ja on yhä. Olenko homo -videosta tuli niin suosittu, että oli helppo päätös jatkaa tubetusta.

Kanavalla on samanlaista sisältöä kuin monella muullakin Suomi-tubettajalla: haasteita, omasta arjesta kertomista, storytimeja. Mutta suosiossa Boelius on päässyt kovaan sarjaan. Tasaisesti kasvanut seuraajamäärä lähentelee jo sataatuhatta.

Tubettajat saavat tuloja mainoksista ja kaupallisista yhteistöistä. Boeliuksen seuraajamäärillä rahaa voi saada jo hyvinkin.

Boeliuksen mukaan hän voisi halutessaan elättää itsensä videoillaan jo nyt. Sen estävät vielä koulu ja loput Tom of Finland -näytökset, mutta eivät kauaa. Ammattitubettajan ura saattaa alkaa jo ensi syksynä.

Siihen on myös vanhemmilta täysi tuki. Boeliuksen mukaan he ovat muutenkin tukeneet häntä aina kaikessa, mihin tämä on ryhtynyt. Tubettajan lisäksi yhtenä uravaihtona on luonnollisesti näyttelijä. Tai muusikko: hiljattain Boelius sai myös levytyssopimuksen. Sen hän paljasti pari viikkoa sitten, Youtubessa tietysti.

Puolentoista vuoden tubetusuran aikana Boeliukselle selvisi myös lopullisesti hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Vielä ensimmäisen videon aikana hänellä oli asiasta vain ”99 prosentin” varmuus.

”Muistan ajatelleeni, että jos ihminen ei tunnista itseään johonkin seksuaalivähemmistöön, hän on hetero. En tiedä miksi niin ajattelin koska nyt se tuntuu tyhmältä”, Boelius muistelee.

”En silloin ollut myöntänyt sitä itselleni tai kenellekään. Siksi sanoin ekalla videolla, etten koe olevani homo, vaikka tiesin jo silloin sen olevan minussa jotenkin läsnä.”

Sadan prosentin varmuus tuli noin vuosi sitten, hän sanoo.

”En ollut hirveän montaa kertaa kunnolla ihastunut, mutta silloin niin tapahtui, ja se toinen oli poika.”

Boeliuksen mukaan hän ei tuolloin epäröinyt hetkeäkään, etteikö kertoisi asiaa jossain vaiheessa myös Youtube-seuraajilleen. Silti videon teossa kesti. Ja kun se ilmestyi, Boelius kertoi heti alussa, kuinka häntä ”jännittää tällä kertaa ihan sikana istua tässä kameran edessä.”

”Olen jälkeenpäin miettinyt, mikä siinä videossa mua jännitti. Kun mua ei voisi hevon helvettiä kiinnostaa mitä muut mun elämästä ajattelee, elän sen niin kuin haluan”, hän pohtii.

”Ehkä se oli... Silloin kun julkaisin videon, edes mun kaikki sukulaiset tai läheiset eivät tienneet asiasta. Enemmän mietin, että mitenköhän tämä vaikuttaa mun elämään kuin sitä, saankohan paskaa niskaan.”

Läheiset, sukulaiset ja ystävät ottivat joka tapauksessa asian hyvin.

Myös tuntemattomilta saatu palaute oli Boeliuksen mukaan suurimmaksi osaksi hyvää. Toki loukkauksia ja anonyymiä pilkkaakin riitti, minkä näkee Youtube-kommenteista.

Boelius sanoo, ettei välitä törkypalautteesta.

”Mä en jotenkin edes huomaa sitä, se ei kiinnosta mua. Jos joku sanoo mulle pahaa, se ei muuta mun käsitystä itsestäni. Eikä sekään muuta, jos joku kehuu mua – mutta totta kai tuntuu hyvältä.”

Parhaalta Boeliuksesta tuntuu, kun joku kertoo saaneensa apua ja rohkeutta tämän videosta. Se oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi hän Olen homo -videon julkaisikin. Ja on Boeliuksen omakin olo ollut kaapistatulon jälkeen parempi kuin ennen.

”Kun mun homous ei enää ollut kysymysmerkki vaan huutomerkki, olo todellakin vapautui.”

Fiilikset nousivat entisestään, kun Boelius valittiin lokakuussa koe-esiintymisten kautta Tom of Finlandiin.

Lapsinäyttelöiden hausta näytelmään oli jo syyskuussa noussut pieni kohu. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sai tuolloin useita yhteydenottoja kansalaisilta, jotka olivat huolissaan siitä, onko musikaalissa jotain lasten kasvua ja kehitystä vaarantavaa. Siinä vaiheessa kun Boelius valittiin, tuo metakka oli jo laantunut.

Sitten tuli Vuoden homo -palkinto.

Boelius aikoo kantaa titteliä ylpeänä koko vuoden ja muistelevansa sitä ”vielä kiikkustuolissakin.”

”Se tuntui tosi hyvältä. Heti siitä asti, kun mua pyydettiin gaalaan ja halusin mukaan – siis halusin, eikä mua pakotettu, niinkun jotkut ovat spekuloineet.”

Niin. Spekuloinnit ja yleinen kohina alkoi, kun perussuomalaisten Ronkainen julkaisi Boeliuksen valintaa paheksuvan Lapsesta vuoden homo 2016 -blogikirjoituksensa.

Ronkainen kirjoitti valinnan olevan ongelmallinen, kun ”julkisesti seksuaalisuuden kanssa painii alaikäinen, suojaikärajan alittava lapsi, jota koskee lainsäädännön erityinen suoja.” Vielä ongelmallisemmaksi tilanne hänen mukaansa muuttuu, ”kun lapsi seksualisoidaan vuoden homo –tittelillä aikuisten järjestämässä tilaisuudessa.”

Kirjoituksessa mentiin vikaan jo, kun siinä puhuttiin ”suojaikärajan alittavasta lapsesta.” Boelius oli tunnustuksen saadessaan 16-vuotias.

Se johtui virheellisestä uutisoinnista: Iltalehden gaalasta kertovassa jutussa Boeliuksen kerrottiin olevan 15. Ikä oikaistiin juttuun jälkeenpäin, mutta vahinko ehti tapahtua – virhe levisi moniin muihin medioihin (ja Ronkaisen silmiin).

Boelius uskoo, että Ronkainen on saanut kirjoituksestaan lähipäivinä ihan tarpeeksi kritiikkiä, eikä muutenkaan halua alkaa moittimaan kansanedustajaa tämän mielipiteistä.

Mutta medioiden huolimattomuudesta moitittavaa löytyy.

”Se mua ärsyttää kaikkein eniten. Siitä yhdestä ikävirheestä koko show sai alkunsa. Miten tuollaista faktaa ei tarkasteta, edes isoissa lehdissä? Todella paljon enemmän olen pettynyt mediaan kuin vaikka Ronkaiseen”, Boelius sanoo.

Myös Ronkainen korjasi Boeliuksen iän blogiinsa. Tekstinsä sisältöä hän ei kuitenkaan muuttanut.

(Keskiviikkona 15. helmikuuta Ronkainen tiedotti, että on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Boeliuksen saamasta tunnustuksesta. ”Järjestäjillä on pohtimisen paikka siinä, oliko tilaisuus ja ehdokkuus soveliaita alaikäiselle. Kyseessä oli kuitenkin iltajuhla, johon kuului alkoholin nauttimista ja viittauksia seksuaalisuuteen. Odotan ministerin vastausta siitä, toimittiinko tapauksessa lain hengessä ja hyvän maun puitteissa”, Ronkainen muun muassa kirjoittaa.)

Lapsiasiavaltuutetulle sateli valinnasta huolestuneita yhteydenottoja. Valtuutettu Kurttila vastasi kaikille huolestuneille Facebook-kommentilla:

”Lapsen yksityisyyttä täytyy aina kunnioittaa – tässä lasta on suojeltava. Mutta lapsella on myös täysi oikeus ilmaista itseään – tähän lasta on kannustettava. Mitä enemmän lapsille puhutaan avoimesti seksuaalisuudesta ja annetaan tähän liittyvää kasvatusta, on jokaisen helpompi hengittää. Ja aikuinen – kohtaa omat pelkosi ennen kuin kohtaat lapsen.”

Lisäksi lapsiasiavaltuutetun sivulle laitettiin linkki blogiin, jossa toivottiin kasvurauhaa myös sateenkaarilapsille.

Järkyttyneistä reaktioista kävi taas ilmi, kuinka monet yhdistävät seksuaalivähemmistöön kuulumisen automaattisesti seksin harrastamiseen. Tämä Boeliustakin jaksaa ihmetyttää.

”Eihän mun seksuaalisella suuntautumisella ole mitään tekemistä seksuaalisen kanssakäymisen kanssa”, hän sanoo.

”Ja on puhuttu seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun on ’kilpailu jossa aikuiset äänestävät 16-vuotiasta vuoden homoksi.’ Mutta kun olen saanut palkinnon siksi, että olen omalla toiminnallani edistänyt suomalaista homokulttuuria, tarjonnut niin sanottua vertaistukea. Eikä niin, että olen joku ’herkkupala’ jonkun aikuisen mielestä.”

Koko haloo oli siis täysin turha, Boelius sanoo. Mutta ainakin se paljasti, kuinka sokeaa suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin Suomessa edelleen on.

Boelius on nyt kuitenkin tehnyt osansa Suomen sateenkaarikulttuurin hyväksi.

”Se on ollut yksi tavoite mun Youtube-kanavallakin. Totta kai olen miettinyt siellä itseänikin, ja sitä mitä mä haluan sanoa, mutta paljon myös sitä miten voisin auttaa muita.”

”Kyllä sellaisesta tuntuu hyvältä saada tunnustusta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Seksuaalivähemmistöt
 • Media
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netflixin uutuus The Keepers on hätkähdyttävä rikosdokkarisarja, parempi kuin Making a Murderer

 2. 2

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 3. 3

  Tampereelle avataan pian Suomen ensimmäinen virtuaalileffateatteri, tällainen se on

 4. 4

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 5. 5

  Tässä 20 kivaa paikkaa Kalliossa ja yksi uutinen: On The Rocks laajentaa Fleminginkadulle, luvassa keikkojakin

 6. 6

  Ravintola-arviossa Kurvin suosittu Georgian House: erinomaista, moitteita vain yhdestä asiasta

 7. 7

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 8. 8

  Mitä tehdä Helsingissä juhannuksena? Nytin kattava opas kaupunkijuhannukseen

 9. 9

  Kerava Jazz oli jälleen ajan hermolla – näitä neljää naista haluaisin kuulla uudelleen

 10. 10

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 2. 2

  Netflixin uutuus The Keepers on hätkähdyttävä rikosdokkarisarja, parempi kuin Making a Murderer

 3. 3

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 4. 4

  Tampereelle avataan pian Suomen ensimmäinen virtuaalileffateatteri, tällainen se on

 5. 5

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 6. 6

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 7. 7

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 8. 8

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 9. 9

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

 2. 2

  ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

 3. 3

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 4. 4

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 5. 5

  Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

 6. 6

  S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

 7. 7

  Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

 8. 8

  Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

 9. 9

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 10. 10

  Niinistö lähtee presidentinvaaleihin ylivoimaisena suosikkina – kahdeksan syytä, joiden takia häntä on vaikea voittaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 2. 2

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 3. 3

  Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

 4. 4

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 5. 5

  Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

 6. 6

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 7. 7

  Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

 8. 8

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 9. 9

  Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

 10. 10

  Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 4. 4

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 5. 5

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 6. 6

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 11. Näytä lisää