Valikko

16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

Suosittu tubettaja ja Tom of Finland -näytelmän esiintyjä Tuure Boelius teki viime syksynä videon, jossa tuli kaapista. Boeliuksen alkuvuonna saamasta Vuoden homo -tunnustuksesta nousi mediaäläkkä.

Päivitys 15.2.: lisätty tieto Jari Ronkaisen tekemästä kirjallisesta kysymyksestä.

16-vuotias porilainen Tuure Boelius valittiin pari viikkoa sitten Vuoden homoksi.

QX-lehden vuosittaisessa gaalassa jaetaan tunnustuksia seksuaalivähemmistöjen asiaa edistäville.

Boelius teki niin loppusyksystä julkaisemallaan Youtube-videolla. Olen homo -videollaan Boelius – jo ennestään suosittu tubettaja – tuli julkisesti kaapista. Video sai satojatuhansia katseluita ja Boelius kehuja rohkeudestaan.Ennen vuodenvaihdetta Boelius valittiin myös Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -näytelmään nuoren Touko Laaksosen rooliin. Näytelmän ensi-ilta oli tammikuussa. Vuoden homo -tunnustus oli huipentuma kaikelle tälle.

Mutta siitä seurasi ikävääkin huomiota. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoitti blogiinsa, kuinka paheksui palkinnon antamista Boeliuksen ikäiselle.

”Olen sitä mieltä, että tilaisuudessa olisi sen luonteen vuoksi pitänyt olla 18-vuoden ikäraja ehdokkaissa. Viikonlopun jälkeen tulen olemaan lapsiasiavaltuutettuun yhteydessä selvittääkseni, onko tässä asiassa toimittu lain ja hyvän maun puitteissa.”

Siitä seurasi mediamyllytys, jonka keskiöön Boelius tahtomattaan joutui. Muutamia nettiotsikoita viime viikolta:

Tuure Boeliuksen valinta vuoden homoksi närkästyttää perussuomalaisten kansanedustajaa

Kansanedustaja: 15-vuotiasta ei olisi pitänyt valita vuoden homoksi

Perussuomalaisten kansanedustaja kysyy homogaalan alaikärajasta

Tutkija vastaa vuoden homo -tunnustuksesta järkyttyneelle kansanedustajalle

Ja niin edelleen.

Boelius sanoo nyt, ettei äläkkä hänen omaan mielialaansa vaikuttanut. Mutta kyllä se ihmetytti.

”Yleisin lausahdus mikä multa tuona aikana pääsi, oli ’mitä tapahtuu.’ Ihan käsittämätöntä”, Boelius kertoo puhelimitse kotoaan.

”Tubettajana olen tietysti tottunut siihen, että ihmiset ovat kiinnostuneita mun henkilökohtaisista asioistani. Mutta nyt se tuli silmien eteen isommin kuin koskaan.”

Tuure Boelius on syntynyt Porissa ja asunut siellä koko ikänsä. Hänen perheeseensä kuuluvat isä, äiti ja noin vuoden nuorempi pikkusisko Saana, joka on vieraillut monilla Boeliuksen Youtube-videoilla.

Tubettajan uransa Boelius aloitti puolitoista vuotta sitten. Hän diggaili muita tubettajia kuten Soikkua ja mietti, saisiko videoiden teosta itselleen rennon uuden harrastuksen.

Esiintymisestä Boelius sanoo tykänneensä aina.

”Mä en tee hirveästi tee sen eteen, että olisin huomion keskipisteenä, mutta aika usein löydän itseni sellaisesta tilanteesta. Ja huomaan, ettei se mua ainakaan hirveästi haittaa.”

Ensimmäisen videon otsikko oli Olenko homo? Siinä 14-vuotias Boelius kertoo, kuinka häneltä on usein kysytty, onko hän homo – muun muassa balettiharrastuksensa ja ulkonäkönsä vuoksi. ”Mä en ole homo, mutta en usko että kukaan 14-vuotias vielä tietää, mitä aikuisena tulee olemaan”, hän toteaa itsestään videolla.Olkaa omia itsejänne, välittämättä siitä mitä muut ajattelee, Boeliuksen sanoma oli. Ja on yhä. Olenko homo -videosta tuli niin suosittu, että oli helppo päätös jatkaa tubetusta.

Kanavalla on samanlaista sisältöä kuin monella muullakin Suomi-tubettajalla: haasteita, omasta arjesta kertomista, storytimeja. Mutta suosiossa Boelius on päässyt kovaan sarjaan. Tasaisesti kasvanut seuraajamäärä lähentelee jo sataatuhatta.

Tubettajat saavat tuloja mainoksista ja kaupallisista yhteistöistä. Boeliuksen seuraajamäärillä rahaa voi saada jo hyvinkin.

Boeliuksen mukaan hän voisi halutessaan elättää itsensä videoillaan jo nyt. Sen estävät vielä koulu ja loput Tom of Finland -näytökset, mutta eivät kauaa. Ammattitubettajan ura saattaa alkaa jo ensi syksynä.

Siihen on myös vanhemmilta täysi tuki. Boeliuksen mukaan he ovat muutenkin tukeneet häntä aina kaikessa, mihin tämä on ryhtynyt. Tubettajan lisäksi yhtenä uravaihtona on luonnollisesti näyttelijä. Tai muusikko: hiljattain Boelius sai myös levytyssopimuksen. Sen hän paljasti pari viikkoa sitten, Youtubessa tietysti.

Puolentoista vuoden tubetusuran aikana Boeliukselle selvisi myös lopullisesti hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Vielä ensimmäisen videon aikana hänellä oli asiasta vain ”99 prosentin” varmuus.

”Muistan ajatelleeni, että jos ihminen ei tunnista itseään johonkin seksuaalivähemmistöön, hän on hetero. En tiedä miksi niin ajattelin koska nyt se tuntuu tyhmältä”, Boelius muistelee.

”En silloin ollut myöntänyt sitä itselleni tai kenellekään. Siksi sanoin ekalla videolla, etten koe olevani homo, vaikka tiesin jo silloin sen olevan minussa jotenkin läsnä.”

Sadan prosentin varmuus tuli noin vuosi sitten, hän sanoo.

”En ollut hirveän montaa kertaa kunnolla ihastunut, mutta silloin niin tapahtui, ja se toinen oli poika.”

Boeliuksen mukaan hän ei tuolloin epäröinyt hetkeäkään, etteikö kertoisi asiaa jossain vaiheessa myös Youtube-seuraajilleen. Silti videon teossa kesti. Ja kun se ilmestyi, Boelius kertoi heti alussa, kuinka häntä ”jännittää tällä kertaa ihan sikana istua tässä kameran edessä.”

”Olen jälkeenpäin miettinyt, mikä siinä videossa mua jännitti. Kun mua ei voisi hevon helvettiä kiinnostaa mitä muut mun elämästä ajattelee, elän sen niin kuin haluan”, hän pohtii.

”Ehkä se oli... Silloin kun julkaisin videon, edes mun kaikki sukulaiset tai läheiset eivät tienneet asiasta. Enemmän mietin, että mitenköhän tämä vaikuttaa mun elämään kuin sitä, saankohan paskaa niskaan.”

Läheiset, sukulaiset ja ystävät ottivat joka tapauksessa asian hyvin.

Myös tuntemattomilta saatu palaute oli Boeliuksen mukaan suurimmaksi osaksi hyvää. Toki loukkauksia ja anonyymiä pilkkaakin riitti, minkä näkee Youtube-kommenteista.

Boelius sanoo, ettei välitä törkypalautteesta.

”Mä en jotenkin edes huomaa sitä, se ei kiinnosta mua. Jos joku sanoo mulle pahaa, se ei muuta mun käsitystä itsestäni. Eikä sekään muuta, jos joku kehuu mua – mutta totta kai tuntuu hyvältä.”

Parhaalta Boeliuksesta tuntuu, kun joku kertoo saaneensa apua ja rohkeutta tämän videosta. Se oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi hän Olen homo -videon julkaisikin. Ja on Boeliuksen omakin olo ollut kaapistatulon jälkeen parempi kuin ennen.

”Kun mun homous ei enää ollut kysymysmerkki vaan huutomerkki, olo todellakin vapautui.”

Fiilikset nousivat entisestään, kun Boelius valittiin lokakuussa koe-esiintymisten kautta Tom of Finlandiin.

Lapsinäyttelöiden hausta näytelmään oli jo syyskuussa noussut pieni kohu. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sai tuolloin useita yhteydenottoja kansalaisilta, jotka olivat huolissaan siitä, onko musikaalissa jotain lasten kasvua ja kehitystä vaarantavaa. Siinä vaiheessa kun Boelius valittiin, tuo metakka oli jo laantunut.

Sitten tuli Vuoden homo -palkinto.

Boelius aikoo kantaa titteliä ylpeänä koko vuoden ja muistelevansa sitä ”vielä kiikkustuolissakin.”

”Se tuntui tosi hyvältä. Heti siitä asti, kun mua pyydettiin gaalaan ja halusin mukaan – siis halusin, eikä mua pakotettu, niinkun jotkut ovat spekuloineet.”

Niin. Spekuloinnit ja yleinen kohina alkoi, kun perussuomalaisten Ronkainen julkaisi Boeliuksen valintaa paheksuvan Lapsesta vuoden homo 2016 -blogikirjoituksensa.

Ronkainen kirjoitti valinnan olevan ongelmallinen, kun ”julkisesti seksuaalisuuden kanssa painii alaikäinen, suojaikärajan alittava lapsi, jota koskee lainsäädännön erityinen suoja.” Vielä ongelmallisemmaksi tilanne hänen mukaansa muuttuu, ”kun lapsi seksualisoidaan vuoden homo –tittelillä aikuisten järjestämässä tilaisuudessa.”

Kirjoituksessa mentiin vikaan jo, kun siinä puhuttiin ”suojaikärajan alittavasta lapsesta.” Boelius oli tunnustuksen saadessaan 16-vuotias.

Se johtui virheellisestä uutisoinnista: Iltalehden gaalasta kertovassa jutussa Boeliuksen kerrottiin olevan 15. Ikä oikaistiin juttuun jälkeenpäin, mutta vahinko ehti tapahtua – virhe levisi moniin muihin medioihin (ja Ronkaisen silmiin).

Boelius uskoo, että Ronkainen on saanut kirjoituksestaan lähipäivinä ihan tarpeeksi kritiikkiä, eikä muutenkaan halua alkaa moittimaan kansanedustajaa tämän mielipiteistä.

Mutta medioiden huolimattomuudesta moitittavaa löytyy.

”Se mua ärsyttää kaikkein eniten. Siitä yhdestä ikävirheestä koko show sai alkunsa. Miten tuollaista faktaa ei tarkasteta, edes isoissa lehdissä? Todella paljon enemmän olen pettynyt mediaan kuin vaikka Ronkaiseen”, Boelius sanoo.

Myös Ronkainen korjasi Boeliuksen iän blogiinsa. Tekstinsä sisältöä hän ei kuitenkaan muuttanut.

(Keskiviikkona 15. helmikuuta Ronkainen tiedotti, että on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Boeliuksen saamasta tunnustuksesta. ”Järjestäjillä on pohtimisen paikka siinä, oliko tilaisuus ja ehdokkuus soveliaita alaikäiselle. Kyseessä oli kuitenkin iltajuhla, johon kuului alkoholin nauttimista ja viittauksia seksuaalisuuteen. Odotan ministerin vastausta siitä, toimittiinko tapauksessa lain hengessä ja hyvän maun puitteissa”, Ronkainen muun muassa kirjoittaa.)

Lapsiasiavaltuutetulle sateli valinnasta huolestuneita yhteydenottoja. Valtuutettu Kurttila vastasi kaikille huolestuneille Facebook-kommentilla:

”Lapsen yksityisyyttä täytyy aina kunnioittaa – tässä lasta on suojeltava. Mutta lapsella on myös täysi oikeus ilmaista itseään – tähän lasta on kannustettava. Mitä enemmän lapsille puhutaan avoimesti seksuaalisuudesta ja annetaan tähän liittyvää kasvatusta, on jokaisen helpompi hengittää. Ja aikuinen – kohtaa omat pelkosi ennen kuin kohtaat lapsen.”

Lisäksi lapsiasiavaltuutetun sivulle laitettiin linkki blogiin, jossa toivottiin kasvurauhaa myös sateenkaarilapsille.

Järkyttyneistä reaktioista kävi taas ilmi, kuinka monet yhdistävät seksuaalivähemmistöön kuulumisen automaattisesti seksin harrastamiseen. Tämä Boeliustakin jaksaa ihmetyttää.

”Eihän mun seksuaalisella suuntautumisella ole mitään tekemistä seksuaalisen kanssakäymisen kanssa”, hän sanoo.

”Ja on puhuttu seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun on ’kilpailu jossa aikuiset äänestävät 16-vuotiasta vuoden homoksi.’ Mutta kun olen saanut palkinnon siksi, että olen omalla toiminnallani edistänyt suomalaista homokulttuuria, tarjonnut niin sanottua vertaistukea. Eikä niin, että olen joku ’herkkupala’ jonkun aikuisen mielestä.”

Koko haloo oli siis täysin turha, Boelius sanoo. Mutta ainakin se paljasti, kuinka sokeaa suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin Suomessa edelleen on.

Boelius on nyt kuitenkin tehnyt osansa Suomen sateenkaarikulttuurin hyväksi.

”Se on ollut yksi tavoite mun Youtube-kanavallakin. Totta kai olen miettinyt siellä itseänikin, ja sitä mitä mä haluan sanoa, mutta paljon myös sitä miten voisin auttaa muita.”

”Kyllä sellaisesta tuntuu hyvältä saada tunnustusta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Seksuaalivähemmistöt
 • Media
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 6. 6

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 7. 7

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 8. 8

  Tässä 9 hyvää viinibaaria Helsingissä + 1 Vantaalla – Kaupunkiin putkahtelee nyt uusia nopeasti

 9. 9

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 10. 10

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 10. 10

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 4. 4

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 5. 5

  Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

 6. 6

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 7. 7

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 8. 8

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 9. 9

  C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

 10. 10

  Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 2. 2

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 6. 6

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 7. 7

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 8. 8

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 9. 9

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 10. 10

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää