Valikko
Nyt.fi    |   Nyt.fi

Maailman suosituin tubettaja teki natsivitsejä videoillaan, Disney sanoi sopimuksensa irti, Youtube perui sarjan

Yhdysvaltalaislehti kertoi, että PewDiePie eli ruotsalainen Felix Kjellberg on tehnyt puolen vuoden aikana yhteenä yhdeksän videota, joissa on natsisisältöä.

Päivitys 15.17: Youtube on perunut PewDiePien nimeä kantavan nettisarjan toisen kauden ja ottanut tubettajan pois tuottoisimmasta mainososiostaan.

Maailman suosituin tubettaja PewDiePie on joutunut kohun keskelle:

PewDiePie julkaisi 11. tammikuuta videon, jossa kaksi miestä pitelee kylttiä, jossa lukee ”Death to All Jews” (suom. Kuolema kaikille juutalaisille”).

Video on sittemmin poistettu Youtubesta, mutta yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal julkaisi tiistaina laajan artikkelin, jossa se kertoi muistakin vastaavansisältöisistä videoista. Tuloksena PewDiePien kanssa yhteistyötä tehnyt Disney on katkaissut välit tubettajaan.

Kuka on PewDiePie?

Pelivloggarina aloittanut PewDiePie on koko nimeltään Felix Arvid Ulf Kjellberg ja hän on syntynyt vuonna 1989 Göteborgissa Ruotsissa.

Kjellberg on kasvattanut seuraajakuntaansa vuosi vuodelta. Hän rikkoi aikanaan Youtuben kasvuennätyksen hyppäämällä 12 miljoonasta tilaajasta 20 miljoonaan aikavälillä elokuu 2013 – tammikuu 2014. Kjellbergin salaisuutena pidetään hänen omistautumistaan faniyhteisölleen, jota kutsutaan myös ”Bro Army” -nimellä.

Olemme aiemmin kirjoittaneet muun muassa PewDiePien omasta, suomennetusta kännykkäpelistä, jossa pahat tynnyrit anastavat kaikki tubettajan seuraajat ja hyökkäävät tämän perheen kimppuun. Viime marraskuussa kerroimme, miten Kjellberg piti hetken taukoa tubettamisesta ylirasituksen ja stressin vuoksi.

Tällä hetkellä PewDiePien Youtube-kanavalla on 53 miljoonaa tilaajaa.

Uusimmat tapahtumat käynnistyivät kun Wall Street Journal -lehti tiedusteli Disneyltä, mitä mieltä yhtiö on antisemitistisistä vitseistä ja natsikuvastosta, jota on alkanut näkyä PewDiePien videoilla.

Elokuusta 2016 lähtien tubettaja on tehnyt yhteensä yhdeksän videota, joissa on antisemitististä sisältöä.

Wall Street Journalin pitkässä selvityksessä eritellään PewDiePien videoilla näkynyttä ”natsisisältöä”. Yhdellä videoista Jeesukseksi pukeutunut mies sanoo: ”Hitler ei tehnyt absoluuttisesti mitään väärin.”

Muilla videoilla Kjellberg on muun muassa näyttänyt katkelmia Hitlerin puheesta ja faninsa piirtämiä swastikoita, esiintynyt ruskeassa sotilasunivormussa videolla katsellen Hitler-videopätkää ja soittanut natsien kansallislaulua.

Viikko sitten lataamansa videon aluksi Kjellberg teki natsitervehdyksen, Hitlerin ääni sanoi taustalla ”Sieg Heil” ja teksti ”Nazi Confirmed” ilmaantui ruutuun.

Kolmella näistä videoista oli yhteensä 23 miljoonaa katselua ja ne on sittemmin poistettu.

Video, jolla intialaismiehet pitelevät väkivaltaan usuttavaa kylttiä, oli Kjellbergin videotempaus, jolla hän testasi freelancereita välittävän nettisivuston toimintaa. Sivuston kautta hän maksoi kahdelle intialaismiehelle kyltin pitelemisestä samalla kun he tanssivat ja laulavat.

Videolla Kjellberg näyttää yllättyneeltä ja toteaa: ”En uskonut, että he tekisivät sen oikeasti.” Videolla esiintyneet intialaismiehet ovat myöhemmin kertoneet, etteivät he tienneet, mitä viesti tarkoitti.

Tuloksia on jo syntynyt: The Vergen mukaan yhdysvaltalainen uusnatsisivusto innostui Kjellbergin videoista niin, että nimesi itsensä maailman isoimmaksi PewDiePie-faniksi ja kiitti Kjellbergiä siitä, että tämä ”totutti massoja ideoihimme”.

Kjellberg latasi kanavalleen jo tammikuussa videon, jolla hän puolustautui rasismisyytöksiltä vedoten kontekstiin ja siihen, että viestit olivat vitsejä:

”Ajattelen ja vahvasti uskon siihen, että nyt on 2017. Meidän täytyy alkaa erottelemaan, mikä on vitsi ja mikä on oikeasti ongelmallista.”

Sittemmin sekin video on poistettu.

Sunnuntaina Kjellberg kirjoitti Tumblr-blogissaan sanoutuvansa irti kaikenlaisista vihaavista asenteista:

”Vaikka se ei ollut tarkoitukseni, ymmärrän, että nämä vitsit ovat loppujen lopuksi loukkaavia.Vaikka naurattaa pelkkä ajatuskin, että voisin oikeasti tukea näitä ihmisiä, tiedoksi kaikille, jotka eivät ole varmoja kannastani viharyhmiä kohtaan: Ei, en tue näitä ihmisiä millään tavalla.”

Disneylle kuuluva Maker Studios-videotuotantoyhtiö oli aiemmin Kjellbergin yhteistyökumppani.

Yhtiön edustaja perusteli välien katkaisemista näin:

“Vaikka Felix on luonut seuraajakunnan olemalla provokatiivinen ja epäkunnioittava, hän meni selvästi liian pitkälle tässä tapauksessa ja tuloksena syntyneet videot ovat epäasiallisia.”

Tiistaina The Verge-lehti uutisoi lisäksi Youtuben peruneen Scare PewDiePie-nettisarjansa toisen kauden. Youtube Redille ekslusiivisesti tehtyä sarjaa tuli yksi kausi vuonna 2016.

Lisäksi Youtube ilmoitti tiputtavansa PewDiePien pois erityismainosohjelmastaan, joka on varattu Youtuben suosituimmille nimille. Sen piirissä olevan tubettajat saavat isojen brändien mainoksia videoihinsa ja sitä kautta parempia tuloja.

PewDiePien kanavaa ei siis ole suljettu, mutta Google on poistanut mainokset vielä näkyvillä olevista videoista, joissa on natsiviittauksia.

Erityismainosohjelmasta putoamisella on suora vaikutus PewDiePien tuloihin, jotka olivat viime vuonna 14,5 miljoonaa dollaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Pelit
 • Ulkomaat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Laulujesi melankolia kumpuaa jääkiekkourasi traagisesta katkeamisesta, Arttu Wiskari

 2. 2

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 3. 3

  Pikatestissä tulisia wingsejä tarjoileva Hook: ”Sormet ovat tahmeat, suuta polttaa, nenä valuu”

 4. 4

  Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

 5. 5

  Tinderissä voi nyt valita oman ”tunnusbiisinsä” ja vertailla suosikkiartisteja muiden kanssa

 6. 6

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 6. 6

  Roger Moore ajoi valkoisen urheiluauton mereen James Bondina ja nousi sieltä pop-kulttuurin ikonina – ja 70-luvun lohtuna

 7. 7

  Tänään ensi kertaa Helsingissä valkokankaalla: kauhuklassikko, jossa zombit piirittävät ostoskeskusta –legendabändi Goblin säestää paikan päällä

 8. 8

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 9. 9

  Kumpi voittaisi tappelussa, James Bond vai Vladimir Putin? Näin Roger Moore vastaili Nytin kysymyksiin vuonna 2009

 10. 10

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 2. 2

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 3. 3

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 7. 7

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 8. 8

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 9. 9

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 10. 10

  Tamperelaisnainen on nyt nimeltään Anna Kurkipotku – Ja kyllä, nimenvaihdon inspiraatio oli Karate Kid

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 2. 2

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 3. 3

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 4. 4

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 5. 5

  ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

 6. 6

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 7. 7

  Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

 8. 8

  New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

 9. 9

  Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

 10. 10

  Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 2. 2

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 3. 3

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 4. 4

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 5. 5

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 6. 6

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 7. 7

  Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

 8. 8

  Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

 9. 9

  Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

 10. 10

  Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 10. 10

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 11. Näytä lisää