Valikko

Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

Klassikkosarja Muumilaakson tarinoita on dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin. Uudet jaksot ovat nyt katsottavissa, joten katsoimme kolme jaksoa ja kuuntelimme tarkkaan.

Muumilaakson tarinoita tulee taas!

Viikko sitten uutisoitiin, että klassikkoanimaatiosarjan käsikirjoitus on käännetty uudelleen ja samalla tekstiä on ajanmukaistettu.

Tove ja Lars Janssonin kirjoihin ja sarjakuviin perustuva Muumit on siis dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin.

Se kuulostaa hurjalta, koska moneen kertaan uusintana tullut Muumilaakson tarinoita on niin rakastettu ja katsottu sarja ja nimenomaan suomeksi (jutun sarjan aiheuttamista traumoista voit lukea täältä).

Alkuperäisten, vuoden 1990 ääninäyttelijöiden työ on syöpynyt syvälle kollektiiviseen muistiin, kuten Samuli Edelmannin hajamielinen Niisku, Ulla Tapanisen ymmärtäväinen Muumimamma tai Rabbe Smedlundin huolestunut Muumipeikko.

Kaikista ikonisin on tietenkin Elina Salon Pikku Myy, kiukkupussin perikuva.

Nyt Muumipeikon äänenä on Aksu Palmén, Muumimammana Katja Aakkula ja Pikku Myyn pikkusaappaisiin on astunut Karolina Blom.

Miten Muumilaakson tarinoita toimii uusilla äänillä?

Valitsimme kolme ikonista jaksoa ensimmäiseltä kaudelta ja kuuntelimme.

Aivan aluksi helpottava tieto: tunnuslaulu ei ole muuttunut mihinkään.

”Kun Muumipeikko, Pikku Myy / ja Muumipappa esiintyy”, laulaa Benny Törnroosin tuttu ja turvallinen ääni edelleen ja rauhoittaa omaakin mieltäni. Ehkä tämä tästä.

Olen sitä sukupolvea, joka pääsi näkemään Muumilaakson tarinat tuoreeltaan televisiosta, kun ne oli ensi kerran jälkiäänitetty suomeksi. Jaksot ovat sulautuneet osaksi tärkeitä lapsuusmuistojani: usein kun kävin mummolassa, katsoimme Muumeja vhs-kasetilta.

Muumien äänissä ei ollut mitään vikaa, joten niitä ei tarvinnut muuttaa. En ole varmasti ajatuksineni yksin, mikä lie luonut tekijäjoukolle paineita.

Siksi onnittelut ovat paikallaan:

Uudet ääninäyttelijät kuulostavat monin tavoin samoilta kuin vanhat. Heidät on selvästi valittu rooleihin myös tällä perusteella.

Erojakin löytyy. Lähes jokainen näyttelijä puhuu aiempaa soinnikkaammin ja jatkuvasti muuttuvalla intonaatiolla eli sävelkululla.

Intonaatiolla tarkoitetaan äänen korkeuden vaihtelua puheessa. Vuonna 1990 tehdyssä versiossa Muumimaailman asukkaat puhuvat repliikkejään monotonisemmin, sen enempiä innostumatta. Sille voi olla monia syitä, kuten se, ettei tuohon aikaan yksinkertaisesti kiinnitetty moisiin seikkoihin niin paljoa huomiota.

Intonaation lisäämisessä on etuja. Kun uusia jaksoja kuuntelee, voi hyvin kuvitella soinnikkaan puhetavan auttavan pieniä lapsia tunnistamaan paremmin erilaisia tunteita, joita Muumilaakson asukit käyvät tarinoissa läpi.

Kuten ensimmäisessä jaksossa (Kevät saapuu Muumilaaksoon, 1/26), jossa kevät herättää luonnon ja samalla Muumit talviunesta. Muumipeikko, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen löytävät vuorelta Taikurin hatun. Kuurupiiloleikissä Muumipeikko piiloutuu hattuun, joka muuttaa hänet pelottavaksi Kummituseläimeksi.


Ensimmäiseksi huomaa, ettei Muumipeikko kuulosta enää yhtä huolestuneelta kuin aiemmin. Hän puhuu nopeammin ja reippaammalla tempolla kuin ennen.

Kun Muumipeikko tapaa Muumimamman talviunilta herättyään, Muumimamma miltei laulaa: ”Hyvää kevättä, Muumipeikko!”

Tuntuu, että Muumimamman uudessa soinnikkuudessa menetetään eniten. Ulla Tapanisen Muumimamma oli lähestyttävä nimenomaan tasaisuudessaan. Tasainen tarkoittaa ennustettavaa, joka tarkoittaa myös luotettavaa.

Muumimamman ääni viesti, että tässä on peruskallio, jota vasten kaikki Muumitalossa (ja talon ulkopuolellakin) voivat nojata.

Toki tämä uusikin Muumimamma ratkaisee jakson pelottavan tilanteen äänellään:

”Oma pikku Muumipeikkoni!” huudahtaa Muumimamma kriittisellä hetkellä.

Taikurin taika raukeaa, ja Muumipeikko palautuu jälleen itsensä näköiseksi.

Pelkäsin pienenä Muumien Mörköä, joten pakko oli katsoa myös jakso, jossa hänet esitellään (Tiuhti ja Viuhti, 9/26):

Pikkumyyn isosisko Mymmeli palaa Muumilaaksoon. Samaan aikaan saapuvat myös pikkuiset Tiuhti ja Viuhti, jotka raahaavat salaperäistä matkalaukkua ja hakevat suojaa Muumitalosta. Yöllä Mörkö saapuu vierailulle. Muumipappa ajaa Mörön tussarilla osoittaen pois.


Juha Variksen puhumana Muumipappa kuulostaa nuoremmalta kuin aiemmin. Tuntuu kuin Muumipappa olisi saanut melodisuuden myötä uusia positiivisia sävyjä. Muumipappa sanoo esimerkiksi hyvin lämpimästi yövierailleen Tiuhtille ja Viuhtille:

”Nukuitteko hyvin? Teidän ei tarvitse pelätä.”

Siitä tulee yksinkertaisesti hyvä mieli.

Sitten iskee järkytys. Pikku Myy ei kuulosta enää niin diaboliselta kuin ennen.

Karolina Blom on tehnyt töitä, jotta hänen Myynsä kuulostaisi mahdollisimman samalta kuin Elina Salon klassikkoveto, ja siitä nostan hänelle hattua. Aivan samaan riipivyyteen ei kuitenkaan päästä. Pikku Myyn äänen kuuluu raastaa hermoja, mutta nyt tunnen vain pientä ärsytystä.


Pikku Myy on siis edelleen pieni ja pippurinen, mutta kuin hennon sordiinon läpi.

Ääni on olennainen osa Muumien anarkistisinta hahmoa. Pikku Myy olisi nykyisten ”miesasiamiesten”, kuten Henry Laasasen tai Timo Hännikäisen, kauhu: punamekkoinen päällepäsmäri, jolla on kireä nuttura ja rutosti mielipiteitä.

Näiden henkilöiden näkökulmasta Pikku Myy on kuin feministi, jota ei saa hiljennettyä millään. Hän myös rakastaa ärsyttää ihmisiä, mikä tekisi Pikku Myystä erinomaisen nettitrollin.

Vaikka vähän terää lähtee, Pikku Myy pysyy Blomin puhumana edelleen vahvana tekijänaisena.

Toinen huomionarvoisa asia uusissa äänissä on se, että Mörkö on yhä mies.

Tove Janssonin alkuperäisissä, ruotsinkielisissä tarinoissa Mörkö eli Mårran oli naispuolinen, tai ainakin siitä käytettiin persoonapronominia ”hon”. Youtubesta löytyvästä klipistä kuulee, miten Mörön ääni vaihtelee eri kielillä. Vuoden 1990 suomiversiossa Mörön äänenä oli Tapio Hämäläinen, vuoden 2017 versiossa Markus Bäckman.

Ei sillä, Mörön ikoninen huuto ”Minä palaan! Minä palaan! Grrrr!” kuulostaa samalta kuin ennenkin eli androgyyniltä.

Kolmannessa jaksossa (Prinsessa Niiskuneiti, 13/36) Muumipeikko ja tämän ystävä ja ihastus Niiskuneiti näkevät kukan vuorilla. Niiskuneiti kompastuu rinteessä, lyö päänsä ja luulee herättyään olevansa prinsessa. Muumitalossa leikitään mukana kunnes Pikku Myy kumauttaa Niiskuneitiä uudemman kerran, ja hänen muistinsa palautuu.


Mitä ihmettä? Niiskuneiti kuulostaa aivan erilaiselta kuin ennen. Vuoden 1990 dubbauksessa hän vaikutti aina vähän hengästyneeltä – seksikkäällä tavalla. Aila Svedbergin versiona kultaotsatukkainen Niiskuneiti oli kuin vanhan ajan elokuvasankaritar, valmiina pyörtymään sankarin käsivarsille.

Niiskuneiti rakasti reagoida asioihin kiljahtelemalla ”Yh!” ja ”Ih!”. Äänestä kuului, miten hän kiihtyi ja pahastui nopeasti.

Niiskuneiti oli siis ennen stereotyyppinen bimbo.

Lahden ja Kouvolan kaupunginteattereista tuttu ja ääninäyttelijänä toiminut Heljä Heikkinen ja uuden käännöksen tehnyt Minna Tasanto ovat modernisoineet hahmoa hienosti. Heikkisen ääni on edelleen korkea ja tyttömäinen.

Erona vanhaan Niiskuneiti ei enää kuulosta äksyltä perässävedettävältä vaan sarkasmia käyttävältä vertaiselta.

Esimerkiksi heti jakson alussa Niiskuneiti ja Muumipeikko kiistelevät siitä, onko kaunis kukka alppitähti vai jokin muu.

Niiskuneiti haluaa poimia rinteessä olevan kasvin, mutta Muumipeikko kieltää sanomalla: ”Se olisi liian vaarallista!”

Tähän Niiskuneiti vastaa tyynellä äänellä:

”Selvä. Sinä voit sitten käydä poimimassa sen minulle, vai mitä?”

Jo muutaman jakson perusteella näyttää siis siltä, että eniten vuosien 1990 ja 2017 äänet eroavat naispuolisten päähahmojen äänessä. Tulkitsen sen johtuvan siitä, että yhteiskunnassa naisen asema ja roolit ovat muuttuneet.

Uusi äänitys tavoittaa tämän, mutta myös miesten aseman ja roolien laajentumisen: esimerkiksi Muumipappa lohduttaa muita empaattisen äänensä avulla.

Vertailemalla vanhaa ja uutta tekstiä huomaa pieniä eroja. Vanhakantaisista sanoista on luovuttu: Niiskuneidin prinsessa-tiloissaan sänkynsä ylle pyytämä ”baldakiini” on vaihtunut ”katokseksi”. Suurin osa lauseista kuulostaa vanhoilta repliikeiltä, vaikka kaikki repliikit on tekijänoikeussyistäkin kirjoitettu uudestaan:

Esimerkki 1: Pikku Myy sanoi ennen ”koska minua ei voi unohtaa”. Nyt hän sanoo ”olen unohtumaton”.

Esimerkki 2: Niiskuneiti kanavoi ennen passiivis-aggressiivisuutta tiuskaistessaan (”Hah, kamalan huvittavaa!”), nyt hän sanoo saman harkitsevammin (”Oletpas sinä hassu!”).

Olin myös huomaavinani, että tekijät ovat yrittäneet välttää ableistisia eli vammaisia syrjiviä puhetapoja. Vuoden 1990 käännöksessä Muumipappa viittaa prinsessaksi itseään luulevaan Niiskuneitiin näin: ”Niiskuneiti on tullut pöhköksi!”

Vuonna 2017 tuo kommentti on kokonaan poistettu ja Muumipappa toteaakin sen tilalla Niiskuneidin menneen Muumitalon yläkertaan.

Pikku Myykään ei enää uhkaile purevansa Niiskuneitiä, jollei tämän muisti palaudu ennalleen. Suomentaja Minna Tasanto viittasi tähän uuteen Myyhyn jo aiemmin HS:n haastattelussa:

”Pikku Myy sai edelleen olla rohkea sanoissaan, mutta räväkimmät haukkumasanat ovat jääneet pois.”

Vuonna 2017 Pikku Myy sanoo Niiskuneidille yksinkertaisesti:

”Tai saat katua!”

Uusilla äänillä varustetut Muumilaakson tarinoita -sarjan 1. kauden jaksot nyt katsottavissa MTV:n C More -suoratoistopalvelussa. 20. helmikuuta lähtien sarjaa esitetään myös C More Juniori -kanavalla. Kevään aikana sarja aloittaa myös MTV3-kanavan viikonloppujen lastenohjelmistossa ja MTV Katsomo -palvelussa. Päivitetty 10.31: Pikku Myy -kohtaan lisätty selventävää kuvailua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Animaatio
 • Muumit

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 2. 2

  Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

 3. 3

  Hollywood-tähden Trump-vastainen ”4 vuoden videoprotesti” avattiin uudelleen uudessa paikassa, trollaus jatkuu

 4. 4

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 5. 5

  Helsinki mainittu! Tässä 27 turistikohdetta, joista monia on oikein erikseen ylistetty ulkomaisissa medioissa

 6. 6

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 7. 7

  Helsinkiin avautuu ”aitoihin siidereihin” erikoistunut siideribaari, jossa pääsee kaatamaan oman juomansa metrin korkeudelta

 8. 8

  Whatsapp muuttuu: Saa uudet status-viestit, jotka näyttävät kovasti Snapchatilta

 9. 9

  Tähtien sodan vihatuimman hahmon kohtalo paljastui – uusi romaani kertoo Jar Jar Binksin tragediasta

 10. 10

  Tämä tuskanhuuto on kuultu elokuvissa vuosikymmeniä, viimeksi uudessa Star Warsissa – mutta tiesitkö, että suomalaisleffojen vakioääni on ”Ylen koira”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

 2. 2

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 3. 3

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 4. 4

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 5. 5

  Tähtien sodan vihatuimman hahmon kohtalo paljastui – uusi romaani kertoo Jar Jar Binksin tragediasta

 6. 6

  Helsinkiin avautuu ”aitoihin siidereihin” erikoistunut siideribaari, jossa pääsee kaatamaan oman juomansa metrin korkeudelta

 7. 7

  Helsinki mainittu! Tässä 27 turistikohdetta, joista monia on oikein erikseen ylistetty ulkomaisissa medioissa

 8. 8

  Hollywood-tähden Trump-vastainen ”4 vuoden videoprotesti” avattiin uudelleen uudessa paikassa, trollaus jatkuu

 9. 9

  Tämä tuskanhuuto on kuultu elokuvissa vuosikymmeniä, viimeksi uudessa Star Warsissa – mutta tiesitkö, että suomalaisleffojen vakioääni on ”Ylen koira”?

 10. 10

  Whatsapp muuttuu: Saa uudet status-viestit, jotka näyttävät kovasti Snapchatilta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 3. 3

  Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

 4. 4

  ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

 5. 5

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 6. 6

  Maailman suosituin tubettaja teki natsivitsejä videoillaan, Disney sanoi sopimuksensa irti, Youtube perui sarjan

 7. 7

  Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

 8. 8

  Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

 9. 9

  Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

 10. 10

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

 2. 2

  Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

 3. 3

  Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

 4. 4

  Korot ovat yhä alhaalla, mutta tilanne ei jatku ikuisesti – Seitsemän vinkkiä asuntovelalliselle: näin varaudut korkojen nousuun

 5. 5

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 6. 6

  Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

 7. 7

  Ennakkotietoja Trumpin ajamasta uudesta maahantulo­kiellosta tihkuu jo julkisuuteen – HSTV näyttää Valkoisen talon tiedotustilaisuuden suorana juuri nyt

 8. 8

  Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

 9. 9

  Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

 10. 10

  Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

 2. 2

  Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

 3. 3

  Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

 4. 4

  Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

 5. 5

  Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

 6. 6

  Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

 7. 7

  Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

 8. 8

  Mellakka tukholmalaislähiössä – poliisi ampui kohti kivenheittäjiä, ei osunut

 9. 9

  Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

 10. 10

  Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

 3. 3

  Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

 4. 4

  Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

 5. 5

  USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

 6. 6

  Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

 7. 7

  Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

 8. 8

  Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

 9. 9

  Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

 10. 10

  Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

 11. Näytä lisää