Valikko

Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

Klassikkosarja Muumilaakson tarinoita on dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin. Uudet jaksot ovat nyt katsottavissa, joten katsoimme kolme jaksoa ja kuuntelimme tarkkaan.

Muumilaakson tarinoita tulee taas!

Viikko sitten uutisoitiin, että klassikkoanimaatiosarjan käsikirjoitus on käännetty uudelleen ja samalla tekstiä on ajanmukaistettu.

Tove ja Lars Janssonin kirjoihin ja sarjakuviin perustuva Muumit on siis dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin.

Se kuulostaa hurjalta, koska moneen kertaan uusintana tullut Muumilaakson tarinoita on niin rakastettu ja katsottu sarja ja nimenomaan suomeksi (jutun sarjan aiheuttamista traumoista voit lukea täältä).

Alkuperäisten, vuoden 1990 ääninäyttelijöiden työ on syöpynyt syvälle kollektiiviseen muistiin, kuten Samuli Edelmannin hajamielinen Niisku, Ulla Tapanisen ymmärtäväinen Muumimamma tai Rabbe Smedlundin huolestunut Muumipeikko.

Kaikista ikonisin on tietenkin Elina Salon Pikku Myy, kiukkupussin perikuva.

Nyt Muumipeikon äänenä on Aksu Palmén, Muumimammana Katja Aakkula ja Pikku Myyn pikkusaappaisiin on astunut Karolina Blom.

Miten Muumilaakson tarinoita toimii uusilla äänillä?

Valitsimme kolme ikonista jaksoa ensimmäiseltä kaudelta ja kuuntelimme.

Aivan aluksi helpottava tieto: tunnuslaulu ei ole muuttunut mihinkään.

”Kun Muumipeikko, Pikku Myy / ja Muumipappa esiintyy”, laulaa Benny Törnroosin tuttu ja turvallinen ääni edelleen ja rauhoittaa omaakin mieltäni. Ehkä tämä tästä.

Olen sitä sukupolvea, joka pääsi näkemään Muumilaakson tarinat tuoreeltaan televisiosta, kun ne oli ensi kerran jälkiäänitetty suomeksi. Jaksot ovat sulautuneet osaksi tärkeitä lapsuusmuistojani: usein kun kävin mummolassa, katsoimme Muumeja vhs-kasetilta.

Muumien äänissä ei ollut mitään vikaa, joten niitä ei tarvinnut muuttaa. En ole varmasti ajatuksineni yksin, mikä lie luonut tekijäjoukolle paineita.

Siksi onnittelut ovat paikallaan:

Uudet ääninäyttelijät kuulostavat monin tavoin samoilta kuin vanhat. Heidät on selvästi valittu rooleihin myös tällä perusteella.

Erojakin löytyy. Lähes jokainen näyttelijä puhuu aiempaa soinnikkaammin ja jatkuvasti muuttuvalla intonaatiolla eli sävelkululla.

Intonaatiolla tarkoitetaan äänen korkeuden vaihtelua puheessa. Vuonna 1990 tehdyssä versiossa Muumimaailman asukkaat puhuvat repliikkejään monotonisemmin, sen enempiä innostumatta. Sille voi olla monia syitä, kuten se, ettei tuohon aikaan yksinkertaisesti kiinnitetty moisiin seikkoihin niin paljoa huomiota.

Intonaation lisäämisessä on etuja. Kun uusia jaksoja kuuntelee, voi hyvin kuvitella soinnikkaan puhetavan auttavan pieniä lapsia tunnistamaan paremmin erilaisia tunteita, joita Muumilaakson asukit käyvät tarinoissa läpi.

Kuten ensimmäisessä jaksossa (Kevät saapuu Muumilaaksoon, 1/26), jossa kevät herättää luonnon ja samalla Muumit talviunesta. Muumipeikko, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen löytävät vuorelta Taikurin hatun. Kuurupiiloleikissä Muumipeikko piiloutuu hattuun, joka muuttaa hänet pelottavaksi Kummituseläimeksi.


Ensimmäiseksi huomaa, ettei Muumipeikko kuulosta enää yhtä huolestuneelta kuin aiemmin. Hän puhuu nopeammin ja reippaammalla tempolla kuin ennen.

Kun Muumipeikko tapaa Muumimamman talviunilta herättyään, Muumimamma miltei laulaa: ”Hyvää kevättä, Muumipeikko!”

Tuntuu, että Muumimamman uudessa soinnikkuudessa menetetään eniten. Ulla Tapanisen Muumimamma oli lähestyttävä nimenomaan tasaisuudessaan. Tasainen tarkoittaa ennustettavaa, joka tarkoittaa myös luotettavaa.

Muumimamman ääni viesti, että tässä on peruskallio, jota vasten kaikki Muumitalossa (ja talon ulkopuolellakin) voivat nojata.

Toki tämä uusikin Muumimamma ratkaisee jakson pelottavan tilanteen äänellään:

”Oma pikku Muumipeikkoni!” huudahtaa Muumimamma kriittisellä hetkellä.

Taikurin taika raukeaa, ja Muumipeikko palautuu jälleen itsensä näköiseksi.

Pelkäsin pienenä Muumien Mörköä, joten pakko oli katsoa myös jakso, jossa hänet esitellään (Tiuhti ja Viuhti, 9/26):

Pikkumyyn isosisko Mymmeli palaa Muumilaaksoon. Samaan aikaan saapuvat myös pikkuiset Tiuhti ja Viuhti, jotka raahaavat salaperäistä matkalaukkua ja hakevat suojaa Muumitalosta. Yöllä Mörkö saapuu vierailulle. Muumipappa ajaa Mörön tussarilla osoittaen pois.


Juha Variksen puhumana Muumipappa kuulostaa nuoremmalta kuin aiemmin. Tuntuu kuin Muumipappa olisi saanut melodisuuden myötä uusia positiivisia sävyjä. Muumipappa sanoo esimerkiksi hyvin lämpimästi yövierailleen Tiuhtille ja Viuhtille:

”Nukuitteko hyvin? Teidän ei tarvitse pelätä.”

Siitä tulee yksinkertaisesti hyvä mieli.

Sitten iskee järkytys. Pikku Myy ei kuulosta enää niin diaboliselta kuin ennen.

Karolina Blom on tehnyt töitä, jotta hänen Myynsä kuulostaisi mahdollisimman samalta kuin Elina Salon klassikkoveto, ja siitä nostan hänelle hattua. Aivan samaan riipivyyteen ei kuitenkaan päästä. Pikku Myyn äänen kuuluu raastaa hermoja, mutta nyt tunnen vain pientä ärsytystä.


Pikku Myy on siis edelleen pieni ja pippurinen, mutta kuin hennon sordiinon läpi.

Ääni on olennainen osa Muumien anarkistisinta hahmoa. Pikku Myy olisi nykyisten ”miesasiamiesten”, kuten Henry Laasasen tai Timo Hännikäisen, kauhu: punamekkoinen päällepäsmäri, jolla on kireä nuttura ja rutosti mielipiteitä.

Näiden henkilöiden näkökulmasta Pikku Myy on kuin feministi, jota ei saa hiljennettyä millään. Hän myös rakastaa ärsyttää ihmisiä, mikä tekisi Pikku Myystä erinomaisen nettitrollin.

Vaikka vähän terää lähtee, Pikku Myy pysyy Blomin puhumana edelleen vahvana tekijänaisena.

Toinen huomionarvoisa asia uusissa äänissä on se, että Mörkö on yhä mies.

Tove Janssonin alkuperäisissä, ruotsinkielisissä tarinoissa Mörkö eli Mårran oli naispuolinen, tai ainakin siitä käytettiin persoonapronominia ”hon”. Youtubesta löytyvästä klipistä kuulee, miten Mörön ääni vaihtelee eri kielillä. Vuoden 1990 suomiversiossa Mörön äänenä oli Tapio Hämäläinen, vuoden 2017 versiossa Markus Bäckman.

Ei sillä, Mörön ikoninen huuto ”Minä palaan! Minä palaan! Grrrr!” kuulostaa samalta kuin ennenkin eli androgyyniltä.

Kolmannessa jaksossa (Prinsessa Niiskuneiti, 13/36) Muumipeikko ja tämän ystävä ja ihastus Niiskuneiti näkevät kukan vuorilla. Niiskuneiti kompastuu rinteessä, lyö päänsä ja luulee herättyään olevansa prinsessa. Muumitalossa leikitään mukana kunnes Pikku Myy kumauttaa Niiskuneitiä uudemman kerran, ja hänen muistinsa palautuu.


Mitä ihmettä? Niiskuneiti kuulostaa aivan erilaiselta kuin ennen. Vuoden 1990 dubbauksessa hän vaikutti aina vähän hengästyneeltä – seksikkäällä tavalla. Aila Svedbergin versiona kultaotsatukkainen Niiskuneiti oli kuin vanhan ajan elokuvasankaritar, valmiina pyörtymään sankarin käsivarsille.

Niiskuneiti rakasti reagoida asioihin kiljahtelemalla ”Yh!” ja ”Ih!”. Äänestä kuului, miten hän kiihtyi ja pahastui nopeasti.

Niiskuneiti oli siis ennen stereotyyppinen bimbo.

Lahden ja Kouvolan kaupunginteattereista tuttu ja ääninäyttelijänä toiminut Heljä Heikkinen ja uuden käännöksen tehnyt Minna Tasanto ovat modernisoineet hahmoa hienosti. Heikkisen ääni on edelleen korkea ja tyttömäinen.

Erona vanhaan Niiskuneiti ei enää kuulosta äksyltä perässävedettävältä vaan sarkasmia käyttävältä vertaiselta.

Esimerkiksi heti jakson alussa Niiskuneiti ja Muumipeikko kiistelevät siitä, onko kaunis kukka alppitähti vai jokin muu.

Niiskuneiti haluaa poimia rinteessä olevan kasvin, mutta Muumipeikko kieltää sanomalla: ”Se olisi liian vaarallista!”

Tähän Niiskuneiti vastaa tyynellä äänellä:

”Selvä. Sinä voit sitten käydä poimimassa sen minulle, vai mitä?”

Jo muutaman jakson perusteella näyttää siis siltä, että eniten vuosien 1990 ja 2017 äänet eroavat naispuolisten päähahmojen äänessä. Tulkitsen sen johtuvan siitä, että yhteiskunnassa naisen asema ja roolit ovat muuttuneet.

Uusi äänitys tavoittaa tämän, mutta myös miesten aseman ja roolien laajentumisen: esimerkiksi Muumipappa lohduttaa muita empaattisen äänensä avulla.

Vertailemalla vanhaa ja uutta tekstiä huomaa pieniä eroja. Vanhakantaisista sanoista on luovuttu: Niiskuneidin prinsessa-tiloissaan sänkynsä ylle pyytämä ”baldakiini” on vaihtunut ”katokseksi”. Suurin osa lauseista kuulostaa vanhoilta repliikeiltä, vaikka kaikki repliikit on tekijänoikeussyistäkin kirjoitettu uudestaan:

Esimerkki 1: Pikku Myy sanoi ennen ”koska minua ei voi unohtaa”. Nyt hän sanoo ”olen unohtumaton”.

Esimerkki 2: Niiskuneiti kanavoi ennen passiivis-aggressiivisuutta tiuskaistessaan (”Hah, kamalan huvittavaa!”), nyt hän sanoo saman harkitsevammin (”Oletpas sinä hassu!”).

Olin myös huomaavinani, että tekijät ovat yrittäneet välttää ableistisia eli vammaisia syrjiviä puhetapoja. Vuoden 1990 käännöksessä Muumipappa viittaa prinsessaksi itseään luulevaan Niiskuneitiin näin: ”Niiskuneiti on tullut pöhköksi!”

Vuonna 2017 tuo kommentti on kokonaan poistettu ja Muumipappa toteaakin sen tilalla Niiskuneidin menneen Muumitalon yläkertaan.

Pikku Myykään ei enää uhkaile purevansa Niiskuneitiä, jollei tämän muisti palaudu ennalleen. Suomentaja Minna Tasanto viittasi tähän uuteen Myyhyn jo aiemmin HS:n haastattelussa:

”Pikku Myy sai edelleen olla rohkea sanoissaan, mutta räväkimmät haukkumasanat ovat jääneet pois.”

Vuonna 2017 Pikku Myy sanoo Niiskuneidille yksinkertaisesti:

”Tai saat katua!”

Uusilla äänillä varustetut Muumilaakson tarinoita -sarjan 1. kauden jaksot nyt katsottavissa MTV:n C More -suoratoistopalvelussa. 20. helmikuuta lähtien sarjaa esitetään myös C More Juniori -kanavalla. Kevään aikana sarja aloittaa myös MTV3-kanavan viikonloppujen lastenohjelmistossa ja MTV Katsomo -palvelussa. Päivitetty 10.31: Pikku Myy -kohtaan lisätty selventävää kuvailua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Animaatio
 • Muumit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 2. 2

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 3. 3

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 4. 4

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Kesäkino Engel avautuu jälleen perjantaina, uusittu Engel palvelee jo: Tällainen on Helsingin korttelikinojen kesätarjonta

 7. 7

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 8. 8

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  Kauppatorin kulmassa sijaitsevan Rosterin annokset ovat kekseliäitä, mutta virheitä sattuu turhan tiuhaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 2. 2

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 3. 3

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 4. 4

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 6. 6

  Laulaja Janna Hurmerinta kertoo suhteestaan ruokaan lounastreffeillä: ”Syön liian harvoin ja paljon kerralla”

 7. 7

  Testasimme maailmalla hehkutetun sovelluksen, jonka pitäisi auttaa someriippuvuuteen – Binkyn päivitykset eivät näy kellekään eikä missään ole mitään järkeä

 8. 8

  Kesäkino Engel avautuu jälleen perjantaina, uusittu Engel palvelee jo: Tällainen on Helsingin korttelikinojen kesätarjonta

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 4. 4

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 6. 6

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 7. 7

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 8. 8

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

 2. 2

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 3. 3

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 4. 4

  Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

 5. 5

  Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – tyttö kertoi selvittäneensä syytetyn nimen Instagramin avulla

 6. 6

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 7. 7

  Venäjän sotalaiva ja helikopterit häiritsivät Yhdysvaltain lipun alla kulkenutta rahtilaivaa Itämerellä

 8. 8

  ”Kirkkoveneet” työntekijöitä vastassa maanantaiaamuna – päiväkoti sotkettiin Sipoossa juhannuksena

 9. 9

  Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

 10. 10

  Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 2. 2

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 3. 3

  Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

 4. 4

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 5. 5

  Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

 6. 6

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 7. 7

  Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

 8. 8

  CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

 9. 9

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 10. 10

  Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 7. 7

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

 8. 8

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 9. 9

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 10. 10

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 11. Näytä lisää