Valikko

Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

Klassikkosarja Muumilaakson tarinoita on dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin. Uudet jaksot ovat nyt katsottavissa, joten katsoimme kolme jaksoa ja kuuntelimme tarkkaan.

Muumilaakson tarinoita tulee taas!

Viikko sitten uutisoitiin, että klassikkoanimaatiosarjan käsikirjoitus on käännetty uudelleen ja samalla tekstiä on ajanmukaistettu.

Tove ja Lars Janssonin kirjoihin ja sarjakuviin perustuva Muumit on siis dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin.

Se kuulostaa hurjalta, koska moneen kertaan uusintana tullut Muumilaakson tarinoita on niin rakastettu ja katsottu sarja ja nimenomaan suomeksi (jutun sarjan aiheuttamista traumoista voit lukea täältä).

Alkuperäisten, vuoden 1990 ääninäyttelijöiden työ on syöpynyt syvälle kollektiiviseen muistiin, kuten Samuli Edelmannin hajamielinen Niisku, Ulla Tapanisen ymmärtäväinen Muumimamma tai Rabbe Smedlundin huolestunut Muumipeikko.

Kaikista ikonisin on tietenkin Elina Salon Pikku Myy, kiukkupussin perikuva.

Nyt Muumipeikon äänenä on Aksu Palmén, Muumimammana Katja Aakkula ja Pikku Myyn pikkusaappaisiin on astunut Karolina Blom.

Miten Muumilaakson tarinoita toimii uusilla äänillä?

Valitsimme kolme ikonista jaksoa ensimmäiseltä kaudelta ja kuuntelimme.

Aivan aluksi helpottava tieto: tunnuslaulu ei ole muuttunut mihinkään.

”Kun Muumipeikko, Pikku Myy / ja Muumipappa esiintyy”, laulaa Benny Törnroosin tuttu ja turvallinen ääni edelleen ja rauhoittaa omaakin mieltäni. Ehkä tämä tästä.

Olen sitä sukupolvea, joka pääsi näkemään Muumilaakson tarinat tuoreeltaan televisiosta, kun ne oli ensi kerran jälkiäänitetty suomeksi. Jaksot ovat sulautuneet osaksi tärkeitä lapsuusmuistojani: usein kun kävin mummolassa, katsoimme Muumeja vhs-kasetilta.

Muumien äänissä ei ollut mitään vikaa, joten niitä ei tarvinnut muuttaa. En ole varmasti ajatuksineni yksin, mikä lie luonut tekijäjoukolle paineita.

Siksi onnittelut ovat paikallaan:

Uudet ääninäyttelijät kuulostavat monin tavoin samoilta kuin vanhat. Heidät on selvästi valittu rooleihin myös tällä perusteella.

Erojakin löytyy. Lähes jokainen näyttelijä puhuu aiempaa soinnikkaammin ja jatkuvasti muuttuvalla intonaatiolla eli sävelkululla.

Intonaatiolla tarkoitetaan äänen korkeuden vaihtelua puheessa. Vuonna 1990 tehdyssä versiossa Muumimaailman asukkaat puhuvat repliikkejään monotonisemmin, sen enempiä innostumatta. Sille voi olla monia syitä, kuten se, ettei tuohon aikaan yksinkertaisesti kiinnitetty moisiin seikkoihin niin paljoa huomiota.

Intonaation lisäämisessä on etuja. Kun uusia jaksoja kuuntelee, voi hyvin kuvitella soinnikkaan puhetavan auttavan pieniä lapsia tunnistamaan paremmin erilaisia tunteita, joita Muumilaakson asukit käyvät tarinoissa läpi.

Kuten ensimmäisessä jaksossa (Kevät saapuu Muumilaaksoon, 1/26), jossa kevät herättää luonnon ja samalla Muumit talviunesta. Muumipeikko, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen löytävät vuorelta Taikurin hatun. Kuurupiiloleikissä Muumipeikko piiloutuu hattuun, joka muuttaa hänet pelottavaksi Kummituseläimeksi.


Ensimmäiseksi huomaa, ettei Muumipeikko kuulosta enää yhtä huolestuneelta kuin aiemmin. Hän puhuu nopeammin ja reippaammalla tempolla kuin ennen.

Kun Muumipeikko tapaa Muumimamman talviunilta herättyään, Muumimamma miltei laulaa: ”Hyvää kevättä, Muumipeikko!”

Tuntuu, että Muumimamman uudessa soinnikkuudessa menetetään eniten. Ulla Tapanisen Muumimamma oli lähestyttävä nimenomaan tasaisuudessaan. Tasainen tarkoittaa ennustettavaa, joka tarkoittaa myös luotettavaa.

Muumimamman ääni viesti, että tässä on peruskallio, jota vasten kaikki Muumitalossa (ja talon ulkopuolellakin) voivat nojata.

Toki tämä uusikin Muumimamma ratkaisee jakson pelottavan tilanteen äänellään:

”Oma pikku Muumipeikkoni!” huudahtaa Muumimamma kriittisellä hetkellä.

Taikurin taika raukeaa, ja Muumipeikko palautuu jälleen itsensä näköiseksi.

Pelkäsin pienenä Muumien Mörköä, joten pakko oli katsoa myös jakso, jossa hänet esitellään (Tiuhti ja Viuhti, 9/26):

Pikkumyyn isosisko Mymmeli palaa Muumilaaksoon. Samaan aikaan saapuvat myös pikkuiset Tiuhti ja Viuhti, jotka raahaavat salaperäistä matkalaukkua ja hakevat suojaa Muumitalosta. Yöllä Mörkö saapuu vierailulle. Muumipappa ajaa Mörön tussarilla osoittaen pois.


Juha Variksen puhumana Muumipappa kuulostaa nuoremmalta kuin aiemmin. Tuntuu kuin Muumipappa olisi saanut melodisuuden myötä uusia positiivisia sävyjä. Muumipappa sanoo esimerkiksi hyvin lämpimästi yövierailleen Tiuhtille ja Viuhtille:

”Nukuitteko hyvin? Teidän ei tarvitse pelätä.”

Siitä tulee yksinkertaisesti hyvä mieli.

Sitten iskee järkytys. Pikku Myy ei kuulosta enää niin diaboliselta kuin ennen.

Karolina Blom on tehnyt töitä, jotta hänen Myynsä kuulostaisi mahdollisimman samalta kuin Elina Salon klassikkoveto, ja siitä nostan hänelle hattua. Aivan samaan riipivyyteen ei kuitenkaan päästä. Pikku Myyn äänen kuuluu raastaa hermoja, mutta nyt tunnen vain pientä ärsytystä.


Pikku Myy on siis edelleen pieni ja pippurinen, mutta kuin hennon sordiinon läpi.

Ääni on olennainen osa Muumien anarkistisinta hahmoa. Pikku Myy olisi nykyisten ”miesasiamiesten”, kuten Henry Laasasen tai Timo Hännikäisen, kauhu: punamekkoinen päällepäsmäri, jolla on kireä nuttura ja rutosti mielipiteitä.

Näiden henkilöiden näkökulmasta Pikku Myy on kuin feministi, jota ei saa hiljennettyä millään. Hän myös rakastaa ärsyttää ihmisiä, mikä tekisi Pikku Myystä erinomaisen nettitrollin.

Vaikka vähän terää lähtee, Pikku Myy pysyy Blomin puhumana edelleen vahvana tekijänaisena.

Toinen huomionarvoisa asia uusissa äänissä on se, että Mörkö on yhä mies.

Tove Janssonin alkuperäisissä, ruotsinkielisissä tarinoissa Mörkö eli Mårran oli naispuolinen, tai ainakin siitä käytettiin persoonapronominia ”hon”. Youtubesta löytyvästä klipistä kuulee, miten Mörön ääni vaihtelee eri kielillä. Vuoden 1990 suomiversiossa Mörön äänenä oli Tapio Hämäläinen, vuoden 2017 versiossa Markus Bäckman.

Ei sillä, Mörön ikoninen huuto ”Minä palaan! Minä palaan! Grrrr!” kuulostaa samalta kuin ennenkin eli androgyyniltä.

Kolmannessa jaksossa (Prinsessa Niiskuneiti, 13/36) Muumipeikko ja tämän ystävä ja ihastus Niiskuneiti näkevät kukan vuorilla. Niiskuneiti kompastuu rinteessä, lyö päänsä ja luulee herättyään olevansa prinsessa. Muumitalossa leikitään mukana kunnes Pikku Myy kumauttaa Niiskuneitiä uudemman kerran, ja hänen muistinsa palautuu.


Mitä ihmettä? Niiskuneiti kuulostaa aivan erilaiselta kuin ennen. Vuoden 1990 dubbauksessa hän vaikutti aina vähän hengästyneeltä – seksikkäällä tavalla. Aila Svedbergin versiona kultaotsatukkainen Niiskuneiti oli kuin vanhan ajan elokuvasankaritar, valmiina pyörtymään sankarin käsivarsille.

Niiskuneiti rakasti reagoida asioihin kiljahtelemalla ”Yh!” ja ”Ih!”. Äänestä kuului, miten hän kiihtyi ja pahastui nopeasti.

Niiskuneiti oli siis ennen stereotyyppinen bimbo.

Lahden ja Kouvolan kaupunginteattereista tuttu ja ääninäyttelijänä toiminut Heljä Heikkinen ja uuden käännöksen tehnyt Minna Tasanto ovat modernisoineet hahmoa hienosti. Heikkisen ääni on edelleen korkea ja tyttömäinen.

Erona vanhaan Niiskuneiti ei enää kuulosta äksyltä perässävedettävältä vaan sarkasmia käyttävältä vertaiselta.

Esimerkiksi heti jakson alussa Niiskuneiti ja Muumipeikko kiistelevät siitä, onko kaunis kukka alppitähti vai jokin muu.

Niiskuneiti haluaa poimia rinteessä olevan kasvin, mutta Muumipeikko kieltää sanomalla: ”Se olisi liian vaarallista!”

Tähän Niiskuneiti vastaa tyynellä äänellä:

”Selvä. Sinä voit sitten käydä poimimassa sen minulle, vai mitä?”

Jo muutaman jakson perusteella näyttää siis siltä, että eniten vuosien 1990 ja 2017 äänet eroavat naispuolisten päähahmojen äänessä. Tulkitsen sen johtuvan siitä, että yhteiskunnassa naisen asema ja roolit ovat muuttuneet.

Uusi äänitys tavoittaa tämän, mutta myös miesten aseman ja roolien laajentumisen: esimerkiksi Muumipappa lohduttaa muita empaattisen äänensä avulla.

Vertailemalla vanhaa ja uutta tekstiä huomaa pieniä eroja. Vanhakantaisista sanoista on luovuttu: Niiskuneidin prinsessa-tiloissaan sänkynsä ylle pyytämä ”baldakiini” on vaihtunut ”katokseksi”. Suurin osa lauseista kuulostaa vanhoilta repliikeiltä, vaikka kaikki repliikit on tekijänoikeussyistäkin kirjoitettu uudestaan:

Esimerkki 1: Pikku Myy sanoi ennen ”koska minua ei voi unohtaa”. Nyt hän sanoo ”olen unohtumaton”.

Esimerkki 2: Niiskuneiti kanavoi ennen passiivis-aggressiivisuutta tiuskaistessaan (”Hah, kamalan huvittavaa!”), nyt hän sanoo saman harkitsevammin (”Oletpas sinä hassu!”).

Olin myös huomaavinani, että tekijät ovat yrittäneet välttää ableistisia eli vammaisia syrjiviä puhetapoja. Vuoden 1990 käännöksessä Muumipappa viittaa prinsessaksi itseään luulevaan Niiskuneitiin näin: ”Niiskuneiti on tullut pöhköksi!”

Vuonna 2017 tuo kommentti on kokonaan poistettu ja Muumipappa toteaakin sen tilalla Niiskuneidin menneen Muumitalon yläkertaan.

Pikku Myykään ei enää uhkaile purevansa Niiskuneitiä, jollei tämän muisti palaudu ennalleen. Suomentaja Minna Tasanto viittasi tähän uuteen Myyhyn jo aiemmin HS:n haastattelussa:

”Pikku Myy sai edelleen olla rohkea sanoissaan, mutta räväkimmät haukkumasanat ovat jääneet pois.”

Vuonna 2017 Pikku Myy sanoo Niiskuneidille yksinkertaisesti:

”Tai saat katua!”

Uusilla äänillä varustetut Muumilaakson tarinoita -sarjan 1. kauden jaksot nyt katsottavissa MTV:n C More -suoratoistopalvelussa. 20. helmikuuta lähtien sarjaa esitetään myös C More Juniori -kanavalla. Kevään aikana sarja aloittaa myös MTV3-kanavan viikonloppujen lastenohjelmistossa ja MTV Katsomo -palvelussa. Päivitetty 10.31: Pikku Myy -kohtaan lisätty selventävää kuvailua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Animaatio
 • Muumit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 6. 6

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 7. 7

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 2. 2

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 3. 3

  Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

 4. 4

  Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

 5. 5

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 6. 6

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 7. 7

  Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

 8. 8

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 9. 9

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 10. 10

  Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 4. 4

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 5. 5

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 6. 6

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 7. 7

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 8. 8

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 9. 9

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 10. 10

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää