Valikko

Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

Klassikkosarja Muumilaakson tarinoita on dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin. Uudet jaksot ovat nyt katsottavissa, joten katsoimme kolme jaksoa ja kuuntelimme tarkkaan.

Muumilaakson tarinoita tulee taas!

Viikko sitten uutisoitiin, että klassikkoanimaatiosarjan käsikirjoitus on käännetty uudelleen ja samalla tekstiä on ajanmukaistettu.

Tove ja Lars Janssonin kirjoihin ja sarjakuviin perustuva Muumit on siis dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin.

Se kuulostaa hurjalta, koska moneen kertaan uusintana tullut Muumilaakson tarinoita on niin rakastettu ja katsottu sarja ja nimenomaan suomeksi (jutun sarjan aiheuttamista traumoista voit lukea täältä).

Alkuperäisten, vuoden 1990 ääninäyttelijöiden työ on syöpynyt syvälle kollektiiviseen muistiin, kuten Samuli Edelmannin hajamielinen Niisku, Ulla Tapanisen ymmärtäväinen Muumimamma tai Rabbe Smedlundin huolestunut Muumipeikko.

Kaikista ikonisin on tietenkin Elina Salon Pikku Myy, kiukkupussin perikuva.

Nyt Muumipeikon äänenä on Aksu Palmén, Muumimammana Katja Aakkula ja Pikku Myyn pikkusaappaisiin on astunut Karolina Blom.

Miten Muumilaakson tarinoita toimii uusilla äänillä?

Valitsimme kolme ikonista jaksoa ensimmäiseltä kaudelta ja kuuntelimme.

Aivan aluksi helpottava tieto: tunnuslaulu ei ole muuttunut mihinkään.

”Kun Muumipeikko, Pikku Myy / ja Muumipappa esiintyy”, laulaa Benny Törnroosin tuttu ja turvallinen ääni edelleen ja rauhoittaa omaakin mieltäni. Ehkä tämä tästä.

Olen sitä sukupolvea, joka pääsi näkemään Muumilaakson tarinat tuoreeltaan televisiosta, kun ne oli ensi kerran jälkiäänitetty suomeksi. Jaksot ovat sulautuneet osaksi tärkeitä lapsuusmuistojani: usein kun kävin mummolassa, katsoimme Muumeja vhs-kasetilta.

Muumien äänissä ei ollut mitään vikaa, joten niitä ei tarvinnut muuttaa. En ole varmasti ajatuksineni yksin, mikä lie luonut tekijäjoukolle paineita.

Siksi onnittelut ovat paikallaan:

Uudet ääninäyttelijät kuulostavat monin tavoin samoilta kuin vanhat. Heidät on selvästi valittu rooleihin myös tällä perusteella.

Erojakin löytyy. Lähes jokainen näyttelijä puhuu aiempaa soinnikkaammin ja jatkuvasti muuttuvalla intonaatiolla eli sävelkululla.

Intonaatiolla tarkoitetaan äänen korkeuden vaihtelua puheessa. Vuonna 1990 tehdyssä versiossa Muumimaailman asukkaat puhuvat repliikkejään monotonisemmin, sen enempiä innostumatta. Sille voi olla monia syitä, kuten se, ettei tuohon aikaan yksinkertaisesti kiinnitetty moisiin seikkoihin niin paljoa huomiota.

Intonaation lisäämisessä on etuja. Kun uusia jaksoja kuuntelee, voi hyvin kuvitella soinnikkaan puhetavan auttavan pieniä lapsia tunnistamaan paremmin erilaisia tunteita, joita Muumilaakson asukit käyvät tarinoissa läpi.

Kuten ensimmäisessä jaksossa (Kevät saapuu Muumilaaksoon, 1/26), jossa kevät herättää luonnon ja samalla Muumit talviunesta. Muumipeikko, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen löytävät vuorelta Taikurin hatun. Kuurupiiloleikissä Muumipeikko piiloutuu hattuun, joka muuttaa hänet pelottavaksi Kummituseläimeksi.


Ensimmäiseksi huomaa, ettei Muumipeikko kuulosta enää yhtä huolestuneelta kuin aiemmin. Hän puhuu nopeammin ja reippaammalla tempolla kuin ennen.

Kun Muumipeikko tapaa Muumimamman talviunilta herättyään, Muumimamma miltei laulaa: ”Hyvää kevättä, Muumipeikko!”

Tuntuu, että Muumimamman uudessa soinnikkuudessa menetetään eniten. Ulla Tapanisen Muumimamma oli lähestyttävä nimenomaan tasaisuudessaan. Tasainen tarkoittaa ennustettavaa, joka tarkoittaa myös luotettavaa.

Muumimamman ääni viesti, että tässä on peruskallio, jota vasten kaikki Muumitalossa (ja talon ulkopuolellakin) voivat nojata.

Toki tämä uusikin Muumimamma ratkaisee jakson pelottavan tilanteen äänellään:

”Oma pikku Muumipeikkoni!” huudahtaa Muumimamma kriittisellä hetkellä.

Taikurin taika raukeaa, ja Muumipeikko palautuu jälleen itsensä näköiseksi.

Pelkäsin pienenä Muumien Mörköä, joten pakko oli katsoa myös jakso, jossa hänet esitellään (Tiuhti ja Viuhti, 9/26):

Pikkumyyn isosisko Mymmeli palaa Muumilaaksoon. Samaan aikaan saapuvat myös pikkuiset Tiuhti ja Viuhti, jotka raahaavat salaperäistä matkalaukkua ja hakevat suojaa Muumitalosta. Yöllä Mörkö saapuu vierailulle. Muumipappa ajaa Mörön tussarilla osoittaen pois.


Juha Variksen puhumana Muumipappa kuulostaa nuoremmalta kuin aiemmin. Tuntuu kuin Muumipappa olisi saanut melodisuuden myötä uusia positiivisia sävyjä. Muumipappa sanoo esimerkiksi hyvin lämpimästi yövierailleen Tiuhtille ja Viuhtille:

”Nukuitteko hyvin? Teidän ei tarvitse pelätä.”

Siitä tulee yksinkertaisesti hyvä mieli.

Sitten iskee järkytys. Pikku Myy ei kuulosta enää niin diaboliselta kuin ennen.

Karolina Blom on tehnyt töitä, jotta hänen Myynsä kuulostaisi mahdollisimman samalta kuin Elina Salon klassikkoveto, ja siitä nostan hänelle hattua. Aivan samaan riipivyyteen ei kuitenkaan päästä. Pikku Myyn äänen kuuluu raastaa hermoja, mutta nyt tunnen vain pientä ärsytystä.


Pikku Myy on siis edelleen pieni ja pippurinen, mutta kuin hennon sordiinon läpi.

Ääni on olennainen osa Muumien anarkistisinta hahmoa. Pikku Myy olisi nykyisten ”miesasiamiesten”, kuten Henry Laasasen tai Timo Hännikäisen, kauhu: punamekkoinen päällepäsmäri, jolla on kireä nuttura ja rutosti mielipiteitä.

Näiden henkilöiden näkökulmasta Pikku Myy on kuin feministi, jota ei saa hiljennettyä millään. Hän myös rakastaa ärsyttää ihmisiä, mikä tekisi Pikku Myystä erinomaisen nettitrollin.

Vaikka vähän terää lähtee, Pikku Myy pysyy Blomin puhumana edelleen vahvana tekijänaisena.

Toinen huomionarvoisa asia uusissa äänissä on se, että Mörkö on yhä mies.

Tove Janssonin alkuperäisissä, ruotsinkielisissä tarinoissa Mörkö eli Mårran oli naispuolinen, tai ainakin siitä käytettiin persoonapronominia ”hon”. Youtubesta löytyvästä klipistä kuulee, miten Mörön ääni vaihtelee eri kielillä. Vuoden 1990 suomiversiossa Mörön äänenä oli Tapio Hämäläinen, vuoden 2017 versiossa Markus Bäckman.

Ei sillä, Mörön ikoninen huuto ”Minä palaan! Minä palaan! Grrrr!” kuulostaa samalta kuin ennenkin eli androgyyniltä.

Kolmannessa jaksossa (Prinsessa Niiskuneiti, 13/36) Muumipeikko ja tämän ystävä ja ihastus Niiskuneiti näkevät kukan vuorilla. Niiskuneiti kompastuu rinteessä, lyö päänsä ja luulee herättyään olevansa prinsessa. Muumitalossa leikitään mukana kunnes Pikku Myy kumauttaa Niiskuneitiä uudemman kerran, ja hänen muistinsa palautuu.


Mitä ihmettä? Niiskuneiti kuulostaa aivan erilaiselta kuin ennen. Vuoden 1990 dubbauksessa hän vaikutti aina vähän hengästyneeltä – seksikkäällä tavalla. Aila Svedbergin versiona kultaotsatukkainen Niiskuneiti oli kuin vanhan ajan elokuvasankaritar, valmiina pyörtymään sankarin käsivarsille.

Niiskuneiti rakasti reagoida asioihin kiljahtelemalla ”Yh!” ja ”Ih!”. Äänestä kuului, miten hän kiihtyi ja pahastui nopeasti.

Niiskuneiti oli siis ennen stereotyyppinen bimbo.

Lahden ja Kouvolan kaupunginteattereista tuttu ja ääninäyttelijänä toiminut Heljä Heikkinen ja uuden käännöksen tehnyt Minna Tasanto ovat modernisoineet hahmoa hienosti. Heikkisen ääni on edelleen korkea ja tyttömäinen.

Erona vanhaan Niiskuneiti ei enää kuulosta äksyltä perässävedettävältä vaan sarkasmia käyttävältä vertaiselta.

Esimerkiksi heti jakson alussa Niiskuneiti ja Muumipeikko kiistelevät siitä, onko kaunis kukka alppitähti vai jokin muu.

Niiskuneiti haluaa poimia rinteessä olevan kasvin, mutta Muumipeikko kieltää sanomalla: ”Se olisi liian vaarallista!”

Tähän Niiskuneiti vastaa tyynellä äänellä:

”Selvä. Sinä voit sitten käydä poimimassa sen minulle, vai mitä?”

Jo muutaman jakson perusteella näyttää siis siltä, että eniten vuosien 1990 ja 2017 äänet eroavat naispuolisten päähahmojen äänessä. Tulkitsen sen johtuvan siitä, että yhteiskunnassa naisen asema ja roolit ovat muuttuneet.

Uusi äänitys tavoittaa tämän, mutta myös miesten aseman ja roolien laajentumisen: esimerkiksi Muumipappa lohduttaa muita empaattisen äänensä avulla.

Vertailemalla vanhaa ja uutta tekstiä huomaa pieniä eroja. Vanhakantaisista sanoista on luovuttu: Niiskuneidin prinsessa-tiloissaan sänkynsä ylle pyytämä ”baldakiini” on vaihtunut ”katokseksi”. Suurin osa lauseista kuulostaa vanhoilta repliikeiltä, vaikka kaikki repliikit on tekijänoikeussyistäkin kirjoitettu uudestaan:

Esimerkki 1: Pikku Myy sanoi ennen ”koska minua ei voi unohtaa”. Nyt hän sanoo ”olen unohtumaton”.

Esimerkki 2: Niiskuneiti kanavoi ennen passiivis-aggressiivisuutta tiuskaistessaan (”Hah, kamalan huvittavaa!”), nyt hän sanoo saman harkitsevammin (”Oletpas sinä hassu!”).

Olin myös huomaavinani, että tekijät ovat yrittäneet välttää ableistisia eli vammaisia syrjiviä puhetapoja. Vuoden 1990 käännöksessä Muumipappa viittaa prinsessaksi itseään luulevaan Niiskuneitiin näin: ”Niiskuneiti on tullut pöhköksi!”

Vuonna 2017 tuo kommentti on kokonaan poistettu ja Muumipappa toteaakin sen tilalla Niiskuneidin menneen Muumitalon yläkertaan.

Pikku Myykään ei enää uhkaile purevansa Niiskuneitiä, jollei tämän muisti palaudu ennalleen. Suomentaja Minna Tasanto viittasi tähän uuteen Myyhyn jo aiemmin HS:n haastattelussa:

”Pikku Myy sai edelleen olla rohkea sanoissaan, mutta räväkimmät haukkumasanat ovat jääneet pois.”

Vuonna 2017 Pikku Myy sanoo Niiskuneidille yksinkertaisesti:

”Tai saat katua!”

Uusilla äänillä varustetut Muumilaakson tarinoita -sarjan 1. kauden jaksot nyt katsottavissa MTV:n C More -suoratoistopalvelussa. 20. helmikuuta lähtien sarjaa esitetään myös C More Juniori -kanavalla. Kevään aikana sarja aloittaa myös MTV3-kanavan viikonloppujen lastenohjelmistossa ja MTV Katsomo -palvelussa. Päivitetty 10.31: Pikku Myy -kohtaan lisätty selventävää kuvailua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Animaatio
 • Muumit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 2. 2

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 3. 3

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 4. 4

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 5. 5

  Helsinki sai uuden vietnamilaisen ravintolan

 6. 6

  Luimme Donald Trumpin twiitit ja tämän ne hänestä kertovat: Opas presidentin viesteihin, siihen miten hän ne laatii ja mistä ideat tulevat

 7. 7

  Keilat kumoon! Esittelyssä pääkaupunkiseudun keilahallit

 8. 8

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 9. 9

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 10. 10

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 10. 10

  Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

 2. 2

  Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

 3. 3

  Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

 4. 4

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 5. 5

  Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

 6. 6

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 7. 7

  Hallituksen puolivälistä uhkaa tulla sen surkein hetki – viimeistään Halla-ahon pelko vesitti uudistukset

 8. 8

  Muusikko väsyi jatkuvaan itsensä markkinoimiseen – monen luovan työn tekijän arki on esilläoloa ja kilpailua

 9. 9

  Verta vuotava 500 maalin ”talouspaperimies” Messi ja lohduton Ronaldo – El Clásicon kuninkaasta ei epäselvyyttä

 10. 10

  Sexpon uusi puheenjohtaja on seksialan yrittäjä, joka haluaa tuoda seksuaalisuuden politiikkaan: ”On turha vauhkota pornoistumisesta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 3. 3

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 4. 4

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 5. 5

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 6. 6

  Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

 7. 7

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 8. 8

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 9. 9

  Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

 10. 10

  Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

 2. 2

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 3. 3

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 4. 4

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 5. 5

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 6. 6

  Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

 7. 7

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 8. 8

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 9. 9

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 10. 10

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 11. Näytä lisää