Valikko

Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

Klassikkosarja Muumilaakson tarinoita on dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin. Uudet jaksot ovat nyt katsottavissa, joten katsoimme kolme jaksoa ja kuuntelimme tarkkaan.

Muumilaakson tarinoita tulee taas!

Viikko sitten uutisoitiin, että klassikkoanimaatiosarjan käsikirjoitus on käännetty uudelleen ja samalla tekstiä on ajanmukaistettu.

Tove ja Lars Janssonin kirjoihin ja sarjakuviin perustuva Muumit on siis dubattu uudelleen, uusin ääninäyttelijöin.

Se kuulostaa hurjalta, koska moneen kertaan uusintana tullut Muumilaakson tarinoita on niin rakastettu ja katsottu sarja ja nimenomaan suomeksi (jutun sarjan aiheuttamista traumoista voit lukea täältä).

Alkuperäisten, vuoden 1990 ääninäyttelijöiden työ on syöpynyt syvälle kollektiiviseen muistiin, kuten Samuli Edelmannin hajamielinen Niisku, Ulla Tapanisen ymmärtäväinen Muumimamma tai Rabbe Smedlundin huolestunut Muumipeikko.

Kaikista ikonisin on tietenkin Elina Salon Pikku Myy, kiukkupussin perikuva.

Nyt Muumipeikon äänenä on Aksu Palmén, Muumimammana Katja Aakkula ja Pikku Myyn pikkusaappaisiin on astunut Karolina Blom.

Miten Muumilaakson tarinoita toimii uusilla äänillä?

Valitsimme kolme ikonista jaksoa ensimmäiseltä kaudelta ja kuuntelimme.

Aivan aluksi helpottava tieto: tunnuslaulu ei ole muuttunut mihinkään.

”Kun Muumipeikko, Pikku Myy / ja Muumipappa esiintyy”, laulaa Benny Törnroosin tuttu ja turvallinen ääni edelleen ja rauhoittaa omaakin mieltäni. Ehkä tämä tästä.

Olen sitä sukupolvea, joka pääsi näkemään Muumilaakson tarinat tuoreeltaan televisiosta, kun ne oli ensi kerran jälkiäänitetty suomeksi. Jaksot ovat sulautuneet osaksi tärkeitä lapsuusmuistojani: usein kun kävin mummolassa, katsoimme Muumeja vhs-kasetilta.

Muumien äänissä ei ollut mitään vikaa, joten niitä ei tarvinnut muuttaa. En ole varmasti ajatuksineni yksin, mikä lie luonut tekijäjoukolle paineita.

Siksi onnittelut ovat paikallaan:

Uudet ääninäyttelijät kuulostavat monin tavoin samoilta kuin vanhat. Heidät on selvästi valittu rooleihin myös tällä perusteella.

Erojakin löytyy. Lähes jokainen näyttelijä puhuu aiempaa soinnikkaammin ja jatkuvasti muuttuvalla intonaatiolla eli sävelkululla.

Intonaatiolla tarkoitetaan äänen korkeuden vaihtelua puheessa. Vuonna 1990 tehdyssä versiossa Muumimaailman asukkaat puhuvat repliikkejään monotonisemmin, sen enempiä innostumatta. Sille voi olla monia syitä, kuten se, ettei tuohon aikaan yksinkertaisesti kiinnitetty moisiin seikkoihin niin paljoa huomiota.

Intonaation lisäämisessä on etuja. Kun uusia jaksoja kuuntelee, voi hyvin kuvitella soinnikkaan puhetavan auttavan pieniä lapsia tunnistamaan paremmin erilaisia tunteita, joita Muumilaakson asukit käyvät tarinoissa läpi.

Kuten ensimmäisessä jaksossa (Kevät saapuu Muumilaaksoon, 1/26), jossa kevät herättää luonnon ja samalla Muumit talviunesta. Muumipeikko, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen löytävät vuorelta Taikurin hatun. Kuurupiiloleikissä Muumipeikko piiloutuu hattuun, joka muuttaa hänet pelottavaksi Kummituseläimeksi.


Ensimmäiseksi huomaa, ettei Muumipeikko kuulosta enää yhtä huolestuneelta kuin aiemmin. Hän puhuu nopeammin ja reippaammalla tempolla kuin ennen.

Kun Muumipeikko tapaa Muumimamman talviunilta herättyään, Muumimamma miltei laulaa: ”Hyvää kevättä, Muumipeikko!”

Tuntuu, että Muumimamman uudessa soinnikkuudessa menetetään eniten. Ulla Tapanisen Muumimamma oli lähestyttävä nimenomaan tasaisuudessaan. Tasainen tarkoittaa ennustettavaa, joka tarkoittaa myös luotettavaa.

Muumimamman ääni viesti, että tässä on peruskallio, jota vasten kaikki Muumitalossa (ja talon ulkopuolellakin) voivat nojata.

Toki tämä uusikin Muumimamma ratkaisee jakson pelottavan tilanteen äänellään:

”Oma pikku Muumipeikkoni!” huudahtaa Muumimamma kriittisellä hetkellä.

Taikurin taika raukeaa, ja Muumipeikko palautuu jälleen itsensä näköiseksi.

Pelkäsin pienenä Muumien Mörköä, joten pakko oli katsoa myös jakso, jossa hänet esitellään (Tiuhti ja Viuhti, 9/26):

Pikkumyyn isosisko Mymmeli palaa Muumilaaksoon. Samaan aikaan saapuvat myös pikkuiset Tiuhti ja Viuhti, jotka raahaavat salaperäistä matkalaukkua ja hakevat suojaa Muumitalosta. Yöllä Mörkö saapuu vierailulle. Muumipappa ajaa Mörön tussarilla osoittaen pois.


Juha Variksen puhumana Muumipappa kuulostaa nuoremmalta kuin aiemmin. Tuntuu kuin Muumipappa olisi saanut melodisuuden myötä uusia positiivisia sävyjä. Muumipappa sanoo esimerkiksi hyvin lämpimästi yövierailleen Tiuhtille ja Viuhtille:

”Nukuitteko hyvin? Teidän ei tarvitse pelätä.”

Siitä tulee yksinkertaisesti hyvä mieli.

Sitten iskee järkytys. Pikku Myy ei kuulosta enää niin diaboliselta kuin ennen.

Karolina Blom on tehnyt töitä, jotta hänen Myynsä kuulostaisi mahdollisimman samalta kuin Elina Salon klassikkoveto, ja siitä nostan hänelle hattua. Aivan samaan riipivyyteen ei kuitenkaan päästä. Pikku Myyn äänen kuuluu raastaa hermoja, mutta nyt tunnen vain pientä ärsytystä.


Pikku Myy on siis edelleen pieni ja pippurinen, mutta kuin hennon sordiinon läpi.

Ääni on olennainen osa Muumien anarkistisinta hahmoa. Pikku Myy olisi nykyisten ”miesasiamiesten”, kuten Henry Laasasen tai Timo Hännikäisen, kauhu: punamekkoinen päällepäsmäri, jolla on kireä nuttura ja rutosti mielipiteitä.

Näiden henkilöiden näkökulmasta Pikku Myy on kuin feministi, jota ei saa hiljennettyä millään. Hän myös rakastaa ärsyttää ihmisiä, mikä tekisi Pikku Myystä erinomaisen nettitrollin.

Vaikka vähän terää lähtee, Pikku Myy pysyy Blomin puhumana edelleen vahvana tekijänaisena.

Toinen huomionarvoisa asia uusissa äänissä on se, että Mörkö on yhä mies.

Tove Janssonin alkuperäisissä, ruotsinkielisissä tarinoissa Mörkö eli Mårran oli naispuolinen, tai ainakin siitä käytettiin persoonapronominia ”hon”. Youtubesta löytyvästä klipistä kuulee, miten Mörön ääni vaihtelee eri kielillä. Vuoden 1990 suomiversiossa Mörön äänenä oli Tapio Hämäläinen, vuoden 2017 versiossa Markus Bäckman.

Ei sillä, Mörön ikoninen huuto ”Minä palaan! Minä palaan! Grrrr!” kuulostaa samalta kuin ennenkin eli androgyyniltä.

Kolmannessa jaksossa (Prinsessa Niiskuneiti, 13/36) Muumipeikko ja tämän ystävä ja ihastus Niiskuneiti näkevät kukan vuorilla. Niiskuneiti kompastuu rinteessä, lyö päänsä ja luulee herättyään olevansa prinsessa. Muumitalossa leikitään mukana kunnes Pikku Myy kumauttaa Niiskuneitiä uudemman kerran, ja hänen muistinsa palautuu.


Mitä ihmettä? Niiskuneiti kuulostaa aivan erilaiselta kuin ennen. Vuoden 1990 dubbauksessa hän vaikutti aina vähän hengästyneeltä – seksikkäällä tavalla. Aila Svedbergin versiona kultaotsatukkainen Niiskuneiti oli kuin vanhan ajan elokuvasankaritar, valmiina pyörtymään sankarin käsivarsille.

Niiskuneiti rakasti reagoida asioihin kiljahtelemalla ”Yh!” ja ”Ih!”. Äänestä kuului, miten hän kiihtyi ja pahastui nopeasti.

Niiskuneiti oli siis ennen stereotyyppinen bimbo.

Lahden ja Kouvolan kaupunginteattereista tuttu ja ääninäyttelijänä toiminut Heljä Heikkinen ja uuden käännöksen tehnyt Minna Tasanto ovat modernisoineet hahmoa hienosti. Heikkisen ääni on edelleen korkea ja tyttömäinen.

Erona vanhaan Niiskuneiti ei enää kuulosta äksyltä perässävedettävältä vaan sarkasmia käyttävältä vertaiselta.

Esimerkiksi heti jakson alussa Niiskuneiti ja Muumipeikko kiistelevät siitä, onko kaunis kukka alppitähti vai jokin muu.

Niiskuneiti haluaa poimia rinteessä olevan kasvin, mutta Muumipeikko kieltää sanomalla: ”Se olisi liian vaarallista!”

Tähän Niiskuneiti vastaa tyynellä äänellä:

”Selvä. Sinä voit sitten käydä poimimassa sen minulle, vai mitä?”

Jo muutaman jakson perusteella näyttää siis siltä, että eniten vuosien 1990 ja 2017 äänet eroavat naispuolisten päähahmojen äänessä. Tulkitsen sen johtuvan siitä, että yhteiskunnassa naisen asema ja roolit ovat muuttuneet.

Uusi äänitys tavoittaa tämän, mutta myös miesten aseman ja roolien laajentumisen: esimerkiksi Muumipappa lohduttaa muita empaattisen äänensä avulla.

Vertailemalla vanhaa ja uutta tekstiä huomaa pieniä eroja. Vanhakantaisista sanoista on luovuttu: Niiskuneidin prinsessa-tiloissaan sänkynsä ylle pyytämä ”baldakiini” on vaihtunut ”katokseksi”. Suurin osa lauseista kuulostaa vanhoilta repliikeiltä, vaikka kaikki repliikit on tekijänoikeussyistäkin kirjoitettu uudestaan:

Esimerkki 1: Pikku Myy sanoi ennen ”koska minua ei voi unohtaa”. Nyt hän sanoo ”olen unohtumaton”.

Esimerkki 2: Niiskuneiti kanavoi ennen passiivis-aggressiivisuutta tiuskaistessaan (”Hah, kamalan huvittavaa!”), nyt hän sanoo saman harkitsevammin (”Oletpas sinä hassu!”).

Olin myös huomaavinani, että tekijät ovat yrittäneet välttää ableistisia eli vammaisia syrjiviä puhetapoja. Vuoden 1990 käännöksessä Muumipappa viittaa prinsessaksi itseään luulevaan Niiskuneitiin näin: ”Niiskuneiti on tullut pöhköksi!”

Vuonna 2017 tuo kommentti on kokonaan poistettu ja Muumipappa toteaakin sen tilalla Niiskuneidin menneen Muumitalon yläkertaan.

Pikku Myykään ei enää uhkaile purevansa Niiskuneitiä, jollei tämän muisti palaudu ennalleen. Suomentaja Minna Tasanto viittasi tähän uuteen Myyhyn jo aiemmin HS:n haastattelussa:

”Pikku Myy sai edelleen olla rohkea sanoissaan, mutta räväkimmät haukkumasanat ovat jääneet pois.”

Vuonna 2017 Pikku Myy sanoo Niiskuneidille yksinkertaisesti:

”Tai saat katua!”

Uusilla äänillä varustetut Muumilaakson tarinoita -sarjan 1. kauden jaksot nyt katsottavissa MTV:n C More -suoratoistopalvelussa. 20. helmikuuta lähtien sarjaa esitetään myös C More Juniori -kanavalla. Kevään aikana sarja aloittaa myös MTV3-kanavan viikonloppujen lastenohjelmistossa ja MTV Katsomo -palvelussa. Päivitetty 10.31: Pikku Myy -kohtaan lisätty selventävää kuvailua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Animaatio
 • Muumit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 3. 3

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 4. 4

  Agapio Racing Teamin tarina: Tämä mies oli luomassa Digimonia ja muita legendaarisia dubbauksia

 5. 5

  Tinder paljastaa, ovatko Facebook-kaverisi deittisovelluksessa – käyttäjät tyrmistyivät

 6. 6

  Lasten Helsinki – katso parhaat koko perheen retkikohteet!

 7. 7

  Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

 8. 8

  Videoblogi: Näin Agapio Racing Team löytyi – ja tältä se tuntui, kun dubbausten legenda paljastui

 9. 9

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Roger Moore ajoi valkoisen urheiluauton mereen James Bondina ja nousi sieltä pop-kulttuurin ikonina – ja 70-luvun lohtuna

 7. 7

  Tänään ensi kertaa Helsingissä valkokankaalla: kauhuklassikko, jossa zombit piirittävät ostoskeskusta –legendabändi Goblin säestää paikan päällä

 8. 8

  Kumpi voittaisi tappelussa, James Bond vai Vladimir Putin? Näin Roger Moore vastaili Nytin kysymyksiin vuonna 2009

 9. 9

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 10. 10

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 2. 2

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 3. 3

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 7. 7

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 8. 8

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 9. 9

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 10. 10

  Tamperelaisnainen on nyt nimeltään Anna Kurkipotku – Ja kyllä, nimenvaihdon inspiraatio oli Karate Kid

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 2. 2

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 3. 3

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 4. 4

  New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

 5. 5

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 6. 6

  Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

 7. 7

  Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

 8. 8

  Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

 9. 9

  ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 2. 2

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 3. 3

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 4. 4

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 5. 5

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 6. 6

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 7. 7

  Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

 8. 8

  Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

 9. 9

  Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

 10. 10

  Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 10. 10

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 11. Näytä lisää