Valikko

Kolmas Iron Sky -elokuva tehdään Kiinassa vaikka toinen on vielä kesken – ohjaaja Timo Vuorensola kertoo nyt hankkeen erikoisen tarinan

Kuunatseista kertovalle Iron Skylle pedataan nyt kovaa menestystä Kiinassa. Iron Sky: The Ark -elokuvan tiiseriä on katsottu jo yli 25 miljoonaa kertaa.

Kotimaisen kuunatsi-scifileffan Iron Skyn tekijätiimillä menee nyt kovaa.

Toisen elokuvan tekeminen on vielä kesken, kun kolmatta jo markkinoidaan. Tämä on aika tavatonta, ainakin suomalaisessa elokuvakentässä.

”Tämä oli tilaisuus, joka meille tupsahti Iron Sky: The Coming Race -elokuvan tuotannon aikana. Totesimme, että tämä kiinnostaa meitä”, kertoo Iron Sky -elokuvien ohjaaja Timo Vuorensola. Vuorensola on juuri palannut Berliinistä. Hän oli siellä miksaamassa The Coming Racea, eli seuraavaa Iron Sky -elokuvaa ja osallistumassa Berliinin elokuvafestivaaleille.

Syy erikoiseen ratkaisuun on Kiina.

”Meillä on pitkään ollut ajatus, että olisi hienoa päästä levittämään jotain Kiinan markkinoille. Mutta se on vaikea yhtälö”, Vuorensola sanoo.

Yhtälön vaikeuden syy on ideologinen. Kiinan elokuvamarkkinoita säännellään tarkkaan. Ulkomailta maahan tuodaan vain tiukan seulan läpi päässeet elokuvat. Ymmärrettävästi alkuperäinen Iron Sky – elokuva kuunatseista, jossa kaiken lisäksi Yhdysvaltojen presidenttinä sekoilee ilmiselvä parodia Sarah Palinista – ei istunut Kiinan kommunistisen puolueen elokuvataiteelliseen linjaan.

Mutta fanit löysivät elokuvan Kiinan muurin takanakin.

Iron Sky on poliittisesti hyvin latautunut elokuva ja se jäi jonnekin kiinalaisen sensuurin rattaisiin. Meille selvisi vasta tämän elokuvahankkeen myötä, että Iron Sky oli räjähtänyt valtavaksi kiinalaisessa undergroundissa. Se oli levinnyt siellä ihan älyttömästi piraattina. Eihän me sitä tiedetty, ei meillä ollut kykyä seurata mitä meidän elokuvalle tapahtuu Kiinassa.”

Tekijöiden mukaan ensimmäisen Iron Sky -elokuvan on nähnyt Kiinassa yli viisi miljoonaa katsojaa.


Underground-suosio johti lopulta siihen, että kiinalainen tuottaja Max Wang otti yhteyttä Timo Vuorensolaan. Vuorensola ei ottanut ensimmäistä viestiä vakavasti.

”Hän otti ensin yhteyttä Facebookissa. En pitänyt sitä varteenotettavana viestinä, niitä tulee paljon. Lähdin sittemmin itse kokonaan Facebookista ja keskustelut kuivuivat kasaan.”

Tuottaja ei kuitenkaan antanut periksi, vaan lähestyi Vuorensolaa ja Iron Sky -tuottajaa Tero Kaukomaata toisen bisneskumppanin kautta.

”Hänellä oli kuulemma käsikirjoitus, jonka hän halusi esitellä meille. Tsekkasin miehen nimen, hän oli tehnyt paljon menestyneitä kiinalaisia elokuvia.”

Sopimus tehtiin nopeasti kiinalaisen scifi-elokuvan tekemisestä. Pian sopimuksen teon jälkeen kiinalaiset kysyivät, josko elokuvasta voisi kuitenkin tehdä Iron Sky -elokuvan.

Vuorensola ja Kaukomaa lukivat käsikirjoituksen ja ymmärsivät, että se oli yhdistettävissä Iron Skyn maailmaan.

”Tajusin, että siitä ideasta voisi aloittaa Iron Skyn ’kiinahaaran’ tarinan. Siinä oli hyvin paljon samanlaisia elementtejä kuin Iron Sky ykkösessä ja kakkosessa on – saman tyyppisiä hahmoja ja huumoria.”

Vuorensola vastasi Wangille, että kyllä kiinnostaa, jos hän saa rakentaa käsikirjoituksesta itsensä näköisen. Vuorensola lensi Los Angelesiin muutamaksi viikoksi työstämään tekstiä Iron Sky: The Coming Race -elokuvan käsikirjoittajan Dalan Musson kanssa. Tuloksena oli uuden Iron Sky -elokuvan The Arkin käsikirjoitus.

”Oli hauskaa huomata, että se ajatusmalli, jolla Iron Skyta tehdään, taipuu aika moneen.”


Iron Sky: The Ark -elokuva alkaa siitä, että kuusta löydetään ovi. Kukaan ei tiedä mikä se on, eikä ovea saada auki. Sitten oven takaa aletaan lähettää viestiä, joka päätyy kahden kiinalaisen yliopisto-dropoutin käsiin.

”Kaksikko alkaa selvittää viestin sisältöä ja löytää itsensä liian isoista kuvioista. Vastassa on kaikkien isojen salaliittoteorioiden äiti, isä, mummi ja pappa, eli Illuminati. Elokuva alkaa toimintamysteerinä ja liikkuu siitä kohti scifiä.”

Iron Sky: The Ark on tekijöiden mukaan täysin erillinen tarina varsinaisesta ”kuunatsitrilogiasta”, jonka osat ovat Iron Sky, Iron Sky: The Coming Race ja Iron Sky: Endgame. Joitain yhtymäkohtia kuitenkin on, mutta Vuorensolan mukaan ne eivät ole suoraviivaisia.

The Ark on selkeästi suunniteltu kiinalaiselle yleisölle. 25 miljoonan dollarin budjetin pääkohdemarkkina on Kiina. Se kuvataan Kiinassa ja näyttelijät ovat pääosin kiinalaisia. Elokuvan yhteistyökumppaneita ovat Iron Sky Universe, China Film Group, joka on Kiinan suurin elokuvastudio sekä Jiabo Culture Development.

Länsimaiset elokuvan tekijät ja studiot yrittävät nyt kovasti päästä Kiinan valtaville elokuvamarkkinoille. Renny Harlin onnistui siinä kiinalais-amerikkalaisella yhteistyöelokuvallaan Skip Trace. Toinen esimerkki viimeaikaisesta amerikkalais-kiinalaisesta yhteistyöstä on mm. Matt Damonin tähdittämä The Great Wall.

Vuorensola ei kuitenkaan toivo elokuvan jäävän vain Kiinan markkinoille. ”Uskomme, että elokuvalla on kiinnostusta myös Kiinan ulkopuolella.”

Iron Skyn ympärille syntynyt firma Iron Sky Universe myy elokuvaa Kiinan ulkopuolella.

Iron Sky: The Ark julkaistaan loppuvuodesta 2018. Kun The Coming Racen on määrä ilmestyä tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa, on hyvin mahdollista, että vuonna 2018 ilmestyy kaksi Iron Sky -elokuvaa.

Vuorensola luottaa, että The Ark täyttää puutteen Kiinan muuten mittavilla elokuvamarkkinoilla.

”Tuottajan ajatus on ollut, että kiinalaiset nuoret haluavat nähdä scifiä, mutta Kiinassa ohjaajilla ei ole kokemusta ja osaamista scifin tekemiseen. Kun traileri julkaistiin Kiinassa, se räjähti älyttömiin lukuihin. Traileri sai kymmeniä miljoonia hittejä ja Kiinan media löysi sen tosi hienosti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Iron Sky
 • Kiina
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Tinder paljastaa, ovatko Facebook-kaverisi deittisovelluksessa – käyttäjät tyrmistyivät

 3. 3

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 4. 4

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 5. 5

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 6. 6

  Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

 7. 7

  Tamperelaisnainen on nyt nimeltään Anna Kurkipotku – Ja kyllä, nimenvaihdon inspiraatio oli Karate Kid

 8. 8

  Lasten Helsinki – katso parhaat koko perheen retkikohteet!

 9. 9

  Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

 10. 10

  Kyllä! Ruotsalaiskauppa alkoi myydä sipsejä laareista kuin irtokarkkeja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Roger Moore ajoi valkoisen urheiluauton mereen James Bondina ja nousi sieltä pop-kulttuurin ikonina – ja 70-luvun lohtuna

 7. 7

  Tänään ensi kertaa Helsingissä valkokankaalla: kauhuklassikko, jossa zombit piirittävät ostoskeskusta –legendabändi Goblin säestää paikan päällä

 8. 8

  Kumpi voittaisi tappelussa, James Bond vai Vladimir Putin? Näin Roger Moore vastaili Nytin kysymyksiin vuonna 2009

 9. 9

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 10. 10

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 2. 2

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 3. 3

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 7. 7

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 8. 8

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 9. 9

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 10. 10

  Tamperelaisnainen on nyt nimeltään Anna Kurkipotku – Ja kyllä, nimenvaihdon inspiraatio oli Karate Kid

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 2. 2

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 3. 3

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 4. 4

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 5. 5

  Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

 6. 6

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 7. 7

  New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

 8. 8

  ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

 9. 9

  Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

 10. 10

  Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 2. 2

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 3. 3

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 4. 4

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 5. 5

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 6. 6

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 7. 7

  Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

 8. 8

  Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

 9. 9

  Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

 10. 10

  Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 10. 10

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 11. Näytä lisää