Valikko

Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

Viikko sitten kuohahti: Youtuben ykköstähteä PewDiePieta syytettiin natsismista. Tubettaja ja tämän tukijat sanovat, että väite on absurdi. Mutta kuka on PewDiePie ja mistä kohussa on oikeasti kyse?

Ruotsalaisen Felix Kjellbergin tarina on monella tapaa kuva siitä, miten 2000-luvulla menestytään.

Vuonna 1989 syntynyt Kjellberg on maailman suosituin tubettaja, jonka kanavalla on runsaat 53 miljoonaa tilaajaa. Hänen yksittäisillä videoillaan on 3–5 miljoonaa katselijaa.

Määrät ovat valtavia ja jättävät varjoonsa monet maailman tunnetuimmista mediataloista. Esimerkiksi uutiskanava CNN:llä oli Yhdysvaltain presidentinvaalien käydessä kuumimmillaan keskimäärin noin 1,5 miljoonaa katsojaa (verkossa CNN on toki Kjellbergiä isompi – sen sivuilla käy kuukaudessa vajaat 100 miljoonaa ihmistä).

Kjellberg on monella tapaa elänyt todeksi internetin unelman.

Göteborgilainen aloitti opiskelut teknillisessä korkeakoulussa, mutta jätti ne kesken tylsinä. 2010-luvun taitteessa Kjellberg perusti Youtube-kanavan, ja antoi sille nimeksi PewDie. Pew oli aseen ääni ja pelin vastustajien piti kuolla, siis pewdie. Unohdettuaan salasanansa hän perusti uuden tilin, jonka loppuun hän lisäsi sanan piirakka, koska piti piirakasta. Syntyi Youtube-kanava nimeltä PewDiePie.

PewDiePie-nimellä Kjellberg tehtaili videoita, joissa pelaa videopelejä ja reagoi niihin. Yleisö rakasti PewDiePien tapaa vetää reaktionsa täysin överiksi: PewDiePienä Kjellberg kirkui, repi hiuksiaan ja raivosi, aina sen mukaan mitä pelissä tapahtui.

Erityisen suosittuja olivat videot, joissa Kjellberg pelaa kauhupelejä ja ylinäyttelee reaktiot pelin ”kammottaviin” tapahtumiin. Tästä genrestä saa hyvän käsityksen vaikkapa tältä vuonna 2012 julkaistulta videolta:Pelivideoiden PewDiePie on eräänlainen sketsihahmo, jonka reaktiot jokainen ymmärtää näytellyiksi. Kjellberg törmää zombieen, huutaa kun riivattu ja katsoo sen päälle ”ihania, ihania koiranpentuja”.

Ylivedetyistä ja parhaimmillaan hillittömän hauskoista PewDiePie-videoista tuli tyyli, jota pelivideoiden tekijät (moni selvästi alaikäisiä) eri puolilla maailmaa – myös Suomessa – jäljittelevät.

Ennen kaikkea PewDiePie kuitenkin oli netin meemikulttuurin ensimmäisiä crossover-menestyjiä.

Kjellberg yhdisti hahmoonsa 4chanissa ja muilla verkon hämyisillä palstoilla (joilla videopelien megafanitkin liikkuvat) syntyneen rääväsuisen, graafisen ja kuvia kumartamattoman meemikulttuurin ja valtavirrassa uskottavan, riittävän turvallisen keskiluokkaisen charmin.

PewDiePien videoita katsellessa mieleen tulee lähinnä melko tavallinen ruotsalainen mies, joka ”osaa puhua internetiä” – käyttää Windowsin Paintilla suhritun näköisiä ragenaamoja, kiljahtaa juuri oikein, viitata kunkin hetken eniten naurettuun nettivitsiin – ja ennenkaikkea ymmärtää verkon viestilautojen pelaajakulttuurin hiuksenhienoja alavirtauksia.

PewDiePiestä tuli Youtuben suosituin hieman samasta syystä kuin nuorisopopin valtavirran menestyjistä yleensä: hän oli tarpeeksi vaarallinen ja tarpeeksi uskottava, mutta samalla tarpeeksi turvallinen niittääkseen valtavaa kaupallista menestystä.

Ja hitti PewDiePie todella oli.

Tilaajia tuli, ensin miljoonia ja sitten kymmeniä miljoonia.

Hauskasta ruotsalaisesta tuli Youtuben suosituin hahmo, sitten koko Youtuben suosituin kanava. Rahaakin tuli: PewDiePien videot tahkosivat tekijälleen miljoonia dollareita, joita äimisteltiin mediassa. Hän löysi videoidensa kautta elämänkumppanin, italialaistubettaja Marzia Bisognin.

Nuoret pelaajat, moni alaikäisiä, seuraa PewDiePien jokaista liikettään samalla tarkkuudella, jolla toiset kyttäävät vaikkapa Kardashianeja.

Kjellberg ja Bisognin ovat käytännössä rakentaneet perhe-elämänsä ympärille Youtube-ajan reality-sarjan, jossa videoilta voi seurata paitsi parin tubettaja-uraa myös näiden yhteiseloa, esimerkiksi jouluvalmisteluja:Vuosien varrella Kjellbergin PewDiePie-imperiumi on vain kasvanut ja kasvanut.

Tuli oma tuotettu nettisarja, oma videopeli, oma mediaimperiumi. Tuli miljoonia dollareita rahaa.

Felix Kjellberg Göteborgista oli toteuttanut somen unelman.

Nyt tuolla unelmalla sanotaan olevan pimeä puoli, joka ravisuttaa koko PewDiePie-ilmiötä.

Kjellbergin videoita penkonut Wall Street Journal -lehti on viime viikkoina uutisoinut vitseistä, joita PewDiePie videoihinsa ripottelee. Näistä osa edustaa erittäin epäkorrektia huumoria.

Kipinä kohuun oli Kjellbergin tammikuussa tekemä video. Videolla Kjellberg testasi verkon Fiverr-palvelua, jossa kuka tahansa voi myydä ja ostaa erilaisia palveluksia viidellä dollarilla. Sivustolla voi esimerkiksi palkata tuntemattoman laulamaan kaverilleen syntymäpäivälaulun videolla.

PewDiePie, nettikulttuurin tuote kun on, ei tehnyt onnittelulaulua.

Tubettaja tilasi kahdelta intialaismieheltä videon, jossa nämä heiluttavat kylttiä. Kyltissä lukee ”Death to all jews” eli kuolema kaikille juutalaisille.

Kun kuva ja otsikko levisivät maailmalle, kohu oli valmis:


PewDiePie menetti yhteistyö kumppaneistaan Disneyn.

Google perui sarjan, jossa Kjellbergin piti esiintyä.

Otsikot ympäri maailmaa (myös Nytissä) toistivat uutista sponsoreiden menetyksestä.

Sitten media alkoi tutkia, millaisia vitsejä PewDiePie kanavallaan muuten viljelee. Vastaus: usein rankkoja tai mauttomia. Sellaisia, joita hän on uransa alusta alkaen nettipalstoilta poiminut.

Hyvä esimerkki menosta on viime elokuussa tehty video, jolla PewDiePie leikkii hakukonerobotilla, joka yhdistää ihmisten kasvoja sille esitettyjen kysymysten perusteella:Video kannattaa katsoa ymmärtääkseen PewDiePien tyylilajia.

Jos sisällön kirjoittaa auki, se on vaikkapa televisioviihteeseen verrattuna erikoista: videolla ihmetellään leikkisää Hitlerin kuvaa, joka ”ilmestyy jostakin” ja äimistellään sitä, miten tummaihoisen näyttelijä Leslie Jonesin naama ilmestyy ruutuun, kun PewDiePie yrittää saada näkyviin nettimeemiksi muuttuneen Harambe-gorillan.

Vastaavia, rasistisella kuvastolla leikitteleviä, kohtia PewDiePien videoilla on listannut esimerkiksi Wired.

Yleensä PewDiePie kehystää videonsa huumoriksi, mutta viime joulukuussa hän toimi toisin. Silloin vakavan oloinen Kjellberg latasi Youtubeen videon, jolla hän avautuu Youtuben omistavan Googlen toimintatavoista ja Youtubeen tehdyistä muutoksista, jotka nostavat ”klikkihakuista” sisältöä ja painavat PewDiePien oman kaltaisia kanavia alemmas.

Kiistelty avainkohta on videon lopussa:

”Youtube haluaa, että kanavani katoaa”, Kjellberg sanoo videolla.

”He haluavat jonkun muun huipulle. Jonkun hyvin pahanlaatuisen (cancerous). Kuten Lilly Singsin.”

Lilly Singsillä PewDiePie viittaa kanadalaiseen tube-tähteen Lilly Singhiin, jonka vanhemmat ovat Intiasta. Singh kuuluu Youtuben parhaiten palkattujen tähtien joukkoon.

Sitten Kjellberg jatkaa – lauseilla, jotka hän omasta mielestään esitti sarkastisesti, salaliittohuumorina.

”Olen valkoinen”, hän sanoo kameralle.

”Saanko sanoa niin? Mutta luulen, että se on ongelma.”

Mitä koko sotkusta oikein pitäisi ajatella?

Internetissä Kjellbergiä puolustamaan on noussut kokonainen kansanliike.

PewDiePien fanit pitävät syytöksiä rasismista vääristelynä, jossa videoilta nostetaan yksittäisiä hetkiä ja yritetään esittää tubettajan koko tuotanto niiden valossa. Myös joukko Youtuben muita tähtiä on puolustanut Kjellbergiä, vaikka osa onkin samalla tuominnut kohun aloittaneen tempauksen.

Vastustajat taas pitävät vitsejä tuomittavina, ja ovat kiinnittäneet huomiota niiden jatkuvuuteen. Mediassa Kjellbergiä on verrattu useassa yhteydessä Donald Trumpiin: molemmat ovat rääväsuisia, molemmat leikittelevät äärioikeiston kuvastolla ja molempien puheita varoitetaan ottamasta kirjaimellisesti.

Ja kyllä, molemmat pitävät mediaa vihollisenaan.

Sen näkee esimerkiksi Kjellbergin vastauksena kohuun laatimasta videosta, joka päättyy Wall Street Journalille osoitettuun keskisormeen:Videolla Kjellberg pyytää anteeksi ja selittää kylttivideotaan.

”Moni piti siitä. Moni ei pitänyt. Se oli kuin kaksi sukupolvea olisi kiistellyt siitä, onko tämä sopivaa vai ei”, Kjellberg sanoo.

”Olen pahoillani sanoista, joita käytin, sillä tiedän niiden loukanneen ihmisiä. Myönnän, että vitsi itsessään meni liian pitkälle. Uskon vahvasti, että kaikesta voi vitsailla. Mutta on myös oikea tapa ja ei niin paras tapa vitsailla.”

Samalla PewDiePie kuitenkin syyttää mediaa vääristelystä ja yrityksestä vahingoittaa verkosta nousevaa kilpailijaa.

Konteksti ei Wall Street Journalin jutusta täysin avautunutkaan.

Kjellberg on poistanut alkuperäisen kylttivideonsa, mutta se on ladattu internetiin toisaalle uudelleen. 13-minuuttisen videon teema on kokeilla, kuinka älyttömiä asioita viidellä dollarilla internetissä voi saada aikaan.

Kjellberg tilaa erilaisia asioita, kuten miehen sukuelimen muotoisen kuvion piirtävän matemaattisen kaavan tai ”Jeesuksen” lausuman viestin tube-kilvoittelijalleen. Yksi tilauksista on vihaviesti, jonka PewDiePie ei usko toteutuvan. Kun viesti sitten ilmestyykin tämän postilaatikkoon intialaismiesten lähettämänä, Kjellbergin kasvot valahtavat aidonoloisesta järkytyksestä.

”Olen pahoillani. En uskonut, että he oikeasti tekisivät sen”, ovat Kjellbergin sanat heti viestin ilmestymisen jälkeen.

Jos PewDiePie-kohua haluaa ymmärtää, kannattaa kiinnittää huomiota Kjellbergin anteeksipyyntövideon yhteen lauseeseen.

”Se oli kuin kaksi sukupolvea olisi kiistellyt siitä, onko tämä sopivaa vai ei.”

Kyse ei välttämättä ole iästä, mutta Kjellberg hahmottaa tilanteen oikein. Hänen tapansa viestiä tai viihdyttää herättää kulttuurien yhteentörmäyksen, johon ei ole helppoja vastauksia.

PewDiePie syntyi verkon miehisestä alakulttuurista, ja koko hahmo on puoliksi sen tuote. Tässä kuvalautojen ja meemien kulttuurissa huumorilla ei ole rajoja: Mitä rankempaa huumoria, sen parempi.

Jo lyhyt vilkaisu 4chaniin tai Ylilaudalle näyttää, mistä on kyse. Koska valtavirran kulttuuri on sulkenut pois rasistiset vitsit, ne vedetään äärirajoille ja levitetään mahdollisimman laajalle. Koska holokausti on tabu, se on vitsi. Raakuudet, seksuaalirikokset, diktaattorit, kaikki vitsiä. Koska asiat ovat niin kiellettyjä, niistä on tullut absurdeja, julistaa tämä alakulttuuri. Sen edustajista on vain hillittömän hauskaa, kun valtavirrassa joku suuttuu ”vitsistä”.

Tämä huumorin laji ei ole syntynyt internetissä.

Sen edeltäjää voi etsiä esimerkiksi Suomessakin laajasti pyörineestä South Park -animaatiosarjasta, joka loukkaa aivan kaikkia kansanryhmiä, vitsailee aivan kaikista ihmisen julmuuksista ja rikkoo tietoisesti kaikki rajat.

PewDiePie ei ole tämän kulttuurin puhdasverinen edustaja vaan sen valtavirtaistaja. Hän kuitenkin tuntee yleisönsä. Kuvalautojen ja pelaajakulttuurin ytimessä ovat nuoret miehet, joista moni samaistuu räävittömään huumoriin. Sitä esiintyy sosiaalisessa mediassa lähes kaikkialla.

Osa taas pitää viholliskuva-huumoria keinona käsitellä asemaa, johon osa miehistä on läntisillä työmarkkinoilla ajautunut, kirjoittaa mainiossa esseessään sarjakuvapiirtäjä Dale Beran. Osa käyttää sitä välineenä, kuten vaikkapa Donald Trumpia tukeneen liikkeen nettisiivessä.

Mikään tästä ei ole Felix Kjellbergin luomaa, mutta se on kulttuurista todellisuutta, jossa hän elää. Tästä johtuu se, että Kjellberg ja tätä tukevat tubettajat niin jyrkästi kiistävät PewDiePien ihmisenä olevan rasisti.

Omasta mielestään Kjellberg vain käyttää kulttuurista kuvastoa, joka hänen ”sukupolvelleen” on ominaista. Hän saattaa puhua räävittömiä, mutta puheita ei pidä lukea kirjaimellisina tosiasioina vaan ”läppinä”, jotka tekevät varsinaisesta viestistä ”viihdyttävän”.

Tämän kuvaston ytimessä on kuvainraasto, joka on itsessään hauskaa, koska se on väärin. Tämän vuoksi jotkut totesivat kannattavansa Trumpiakin trollausmielessä.

Kjellbergin mainitsema ”toinen sukupolvi” taas näkee asian toisin.

Sen mielestä antisemitistiset lausunnot ovat ylipäänsä väärin, sillä ne trivialisoivat miljoonien ihmisten silmitöntä massamurhaa. Pahimmillaan vitsit normalisoivat vastustajien mielestä vainoa niin, että viha ei enää tunnukaan niin ihmeelliseltä asialta.

Toisaalta Kjellbergin voi nähdä ainakin osin samaistuvan myös palstakulttuurin poliittisempaan tulkintaan, jossa nuoret miehet ovat sorrettuja. Kommentti Youtuben PewDiePien ”valkoisuuden” vuoksi kohdistamasta syrjinnästä on tuttu netin äärioikeistolaisen alt-rightin retoriikasta, jolla Kjellberg kanavallaan leikittelee – omasta mielestään humoristisesti.

Viimeinen törmäys, jonka PewDiePie aiheutti, ei ole sukupolvien välinen vaan hänen oman sukupolvensa sisäinen.

Verkossa näet nousee meemikulttuurin rinnalla toinen, monipuolista tasa-arvoa, feminismiä ja vähemmistöjen tasa-arvoisuutta korostava liike.

Tässä liikkeessä keskiössä on ajatus etuoikeudesta eli siitä, kuinka ihmisen esimerkiksi etnisyytensä tai sukupuolensa perusteella saamat mahdollisuudet määrittävät sitä, mihin hän maailmassa päätyy. Tässä ajattelussa oleellista ei ole ainoastaan se, mitä sanotaan vaan myös se, kuka asiat sanoo.

Tästä näkökulmasta PewDiePien kylttitempaus oli erityisen erikoinen: Valkoihoinen, länsimaassa asuva miljonäärimies käskytti tietokoneellaan kahta intialaismiestä heiluttamaan vihaviestiä toista ryhmää vastaan ja maksoi siitä heille viisi dollaria. On myös omituista, että Youtuben menestynein ihminen syyttäisi Youtubea etnisestä syrjinnästä.

Tämän tietää myös Kjellberg.

Joulukuussa julkaistussa kymmenminuuttisessa videossa hän sättii niitä, jotka tarttuivat kommenttiin valkoisuudesta. Kommentti oli sarkasmia, hän sanoo, ja pitää niitä, jotka eivät tätä ymmärrä, esimerkiksi mediaa, yksinkertaisesti tyhminä.Kjellberg on myös toistuvasti sanoutunut irti vihaliikkeistä. Viikko sitten julkaisemassaan blogissa hän vaikuttaa erittäin turhautuneelta siihen, että eroa hänen puheidensa ja todellisuuden välillä ei ymmärretä.

”Haluan tehdä yhden asian täysin selväksi: En tue millään tavalla viha-asenteita”, Kjellberg kirjoittaa.

”Teen videoita yleisölleni. Miellän luomani sisällön viihteeksi enkä vakavaksi poliittiseksi kommentaariksi. Tiedän, että yleisöni ymmärtää tämän, ja juuri siksi he hakeutuvat kanavalleni”, Kjellberg kirjoitti.

Tässä kulttuurin yhteentörmäyksessä on oikeastaan koko kohun ydin, joka ravistelee koko internetiä ja Trumpin twiittien kautta koko läntistä maailmaa.

Ovatko rajulla kuvastolla ja sanastolla leikittelevät puheet itsessään vaarallisia, vai ovatko puheen rajat liian tiukat? Onko kieli valtaa ja muuttaako se vähitellen normaaliksi asioita, jotka aiemmin olivat kiellettyjä? Sanat ovat valtaa, mutta ketä sanasto oikeastaan alistaa?

Vastaukset kysymyksiin ovat oikeastaan koko länsimaisen poliittisen keskustelun ytimessä, ja ne ovat äärimmäisen vaikeita.

Tähän ytimeen on nyt päätynyt PewDiePie-hahmoineen myös Felix Kjellberg.

Päällimmäinen ajatus Kjellbergin videoita katsellessa onkin, että hän on melko yksin.

Englannin Brightonissa puolisoineen asuva Kjellberg on kanavineen keskellä valtavaa kulttuurista kamppailua, jossa määritellään uusiksi sukupuolta, huumorin ja sanomisen rajoja, rasismia, nationalismia, maskuliinisuutta ja monia muita asioita. Kamppailu on pannut sekaisin maailman mahtavimman maan poliittisen eliitin, ja ravisuttaa koko Eurooppaa.

Tätä kenttää ei välttämättä ole helppoa tarpoa yksin.

”Olen vain yksi kaveri. Tuolla takana ei ole tuottajaa piilossa”, Kjellberg sanoo anteeksipyyntövideollaankin.

Kjellbergillä on faninsa, mutta he eivät ole Felix Kjellbergin vaan PewDiePien faneja. PewDiePie-hahmo taas on kytköksissä verkon alakulttuuriin, joka yhtäkkiä on sysätty laajan yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen. Kun keskustelu kärjistyy, kärjistyy myös PewDiePien asema.

On mahdotonta tietää, mitä Kjellbergin päässä liikkuu. Viimeaikaisten ulostulojen perusteella tiedämme siitä, mistä Kjellberg sanoutuu irti, mutta vähemmän siitä, mitä asioita hän esikuvana haluaa edistää.

Vielä vähemmän tiedämme siitä, kuinka erilaisia Kjellbergin ajatukset ovat niistä asioista, joita PewDiePie-hahmo sanoo ja tekee.

Jos haluaa ymmärtää, minne maailma on menossa, juuri tätä eroa kannattaa kuitenkin seurata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 3. 3

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 4. 4

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 7. 7

  8 ihanaa espoolaista kahvilaa, joihin kannattaa tehdä kesäretki

 8. 8

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 9. 9

  Tästä scifisarjasta puhutaan kaikkialla, koska sen ennustukset tuntuvat toteutuvan – vaalien jälkeen tekijät muistuttivat, että elämme todellisuudessa emmekä sarjassa

 10. 10

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 7. 7

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 8. 8

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 9. 9

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 10. 10

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 7. 7

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 8. 8

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 9. 9

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 10. 10

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 2. 2

  Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

 3. 3

  Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

 4. 4

  Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

 5. 5

  Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

 6. 6

  Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

 7. 7

  Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

 8. 8

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

 9. 9

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

 10. 10

  Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

 2. 2

  Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

 3. 3

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 4. 4

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 5. 5

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 6. 6

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 7. 7

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 8. 8

  Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

 9. 9

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 10. 10

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 10. 10

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 11. Näytä lisää