Valikko

Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

Viikko sitten kuohahti: Youtuben ykköstähteä PewDiePieta syytettiin natsismista. Tubettaja ja tämän tukijat sanovat, että väite on absurdi. Mutta kuka on PewDiePie ja mistä kohussa on oikeasti kyse?

Ruotsalaisen Felix Kjellbergin tarina on monella tapaa kuva siitä, miten 2000-luvulla menestytään.

Vuonna 1989 syntynyt Kjellberg on maailman suosituin tubettaja, jonka kanavalla on runsaat 53 miljoonaa tilaajaa. Hänen yksittäisillä videoillaan on 3–5 miljoonaa katselijaa.

Määrät ovat valtavia ja jättävät varjoonsa monet maailman tunnetuimmista mediataloista. Esimerkiksi uutiskanava CNN:llä oli Yhdysvaltain presidentinvaalien käydessä kuumimmillaan keskimäärin noin 1,5 miljoonaa katsojaa (verkossa CNN on toki Kjellbergiä isompi – sen sivuilla käy kuukaudessa vajaat 100 miljoonaa ihmistä).

Kjellberg on monella tapaa elänyt todeksi internetin unelman.

Göteborgilainen aloitti opiskelut teknillisessä korkeakoulussa, mutta jätti ne kesken tylsinä. 2010-luvun taitteessa Kjellberg perusti Youtube-kanavan, ja antoi sille nimeksi PewDie. Pew oli aseen ääni ja pelin vastustajien piti kuolla, siis pewdie. Unohdettuaan salasanansa hän perusti uuden tilin, jonka loppuun hän lisäsi sanan piirakka, koska piti piirakasta. Syntyi Youtube-kanava nimeltä PewDiePie.

PewDiePie-nimellä Kjellberg tehtaili videoita, joissa pelaa videopelejä ja reagoi niihin. Yleisö rakasti PewDiePien tapaa vetää reaktionsa täysin överiksi: PewDiePienä Kjellberg kirkui, repi hiuksiaan ja raivosi, aina sen mukaan mitä pelissä tapahtui.

Erityisen suosittuja olivat videot, joissa Kjellberg pelaa kauhupelejä ja ylinäyttelee reaktiot pelin ”kammottaviin” tapahtumiin. Tästä genrestä saa hyvän käsityksen vaikkapa tältä vuonna 2012 julkaistulta videolta:Pelivideoiden PewDiePie on eräänlainen sketsihahmo, jonka reaktiot jokainen ymmärtää näytellyiksi. Kjellberg törmää zombieen, huutaa kun riivattu ja katsoo sen päälle ”ihania, ihania koiranpentuja”.

Ylivedetyistä ja parhaimmillaan hillittömän hauskoista PewDiePie-videoista tuli tyyli, jota pelivideoiden tekijät (moni selvästi alaikäisiä) eri puolilla maailmaa – myös Suomessa – jäljittelevät.

Ennen kaikkea PewDiePie kuitenkin oli netin meemikulttuurin ensimmäisiä crossover-menestyjiä.

Kjellberg yhdisti hahmoonsa 4chanissa ja muilla verkon hämyisillä palstoilla (joilla videopelien megafanitkin liikkuvat) syntyneen rääväsuisen, graafisen ja kuvia kumartamattoman meemikulttuurin ja valtavirrassa uskottavan, riittävän turvallisen keskiluokkaisen charmin.

PewDiePien videoita katsellessa mieleen tulee lähinnä melko tavallinen ruotsalainen mies, joka ”osaa puhua internetiä” – käyttää Windowsin Paintilla suhritun näköisiä ragenaamoja, kiljahtaa juuri oikein, viitata kunkin hetken eniten naurettuun nettivitsiin – ja ennenkaikkea ymmärtää verkon viestilautojen pelaajakulttuurin hiuksenhienoja alavirtauksia.

PewDiePiestä tuli Youtuben suosituin hieman samasta syystä kuin nuorisopopin valtavirran menestyjistä yleensä: hän oli tarpeeksi vaarallinen ja tarpeeksi uskottava, mutta samalla tarpeeksi turvallinen niittääkseen valtavaa kaupallista menestystä.

Ja hitti PewDiePie todella oli.

Tilaajia tuli, ensin miljoonia ja sitten kymmeniä miljoonia.

Hauskasta ruotsalaisesta tuli Youtuben suosituin hahmo, sitten koko Youtuben suosituin kanava. Rahaakin tuli: PewDiePien videot tahkosivat tekijälleen miljoonia dollareita, joita äimisteltiin mediassa. Hän löysi videoidensa kautta elämänkumppanin, italialaistubettaja Marzia Bisognin.

Nuoret pelaajat, moni alaikäisiä, seuraa PewDiePien jokaista liikettään samalla tarkkuudella, jolla toiset kyttäävät vaikkapa Kardashianeja.

Kjellberg ja Bisognin ovat käytännössä rakentaneet perhe-elämänsä ympärille Youtube-ajan reality-sarjan, jossa videoilta voi seurata paitsi parin tubettaja-uraa myös näiden yhteiseloa, esimerkiksi jouluvalmisteluja:Vuosien varrella Kjellbergin PewDiePie-imperiumi on vain kasvanut ja kasvanut.

Tuli oma tuotettu nettisarja, oma videopeli, oma mediaimperiumi. Tuli miljoonia dollareita rahaa.

Felix Kjellberg Göteborgista oli toteuttanut somen unelman.

Nyt tuolla unelmalla sanotaan olevan pimeä puoli, joka ravisuttaa koko PewDiePie-ilmiötä.

Kjellbergin videoita penkonut Wall Street Journal -lehti on viime viikkoina uutisoinut vitseistä, joita PewDiePie videoihinsa ripottelee. Näistä osa edustaa erittäin epäkorrektia huumoria.

Kipinä kohuun oli Kjellbergin tammikuussa tekemä video. Videolla Kjellberg testasi verkon Fiverr-palvelua, jossa kuka tahansa voi myydä ja ostaa erilaisia palveluksia viidellä dollarilla. Sivustolla voi esimerkiksi palkata tuntemattoman laulamaan kaverilleen syntymäpäivälaulun videolla.

PewDiePie, nettikulttuurin tuote kun on, ei tehnyt onnittelulaulua.

Tubettaja tilasi kahdelta intialaismieheltä videon, jossa nämä heiluttavat kylttiä. Kyltissä lukee ”Death to all jews” eli kuolema kaikille juutalaisille.

Kun kuva ja otsikko levisivät maailmalle, kohu oli valmis:


PewDiePie menetti yhteistyö kumppaneistaan Disneyn.

Google perui sarjan, jossa Kjellbergin piti esiintyä.

Otsikot ympäri maailmaa (myös Nytissä) toistivat uutista sponsoreiden menetyksestä.

Sitten media alkoi tutkia, millaisia vitsejä PewDiePie kanavallaan muuten viljelee. Vastaus: usein rankkoja tai mauttomia. Sellaisia, joita hän on uransa alusta alkaen nettipalstoilta poiminut.

Hyvä esimerkki menosta on viime elokuussa tehty video, jolla PewDiePie leikkii hakukonerobotilla, joka yhdistää ihmisten kasvoja sille esitettyjen kysymysten perusteella:Video kannattaa katsoa ymmärtääkseen PewDiePien tyylilajia.

Jos sisällön kirjoittaa auki, se on vaikkapa televisioviihteeseen verrattuna erikoista: videolla ihmetellään leikkisää Hitlerin kuvaa, joka ”ilmestyy jostakin” ja äimistellään sitä, miten tummaihoisen näyttelijä Leslie Jonesin naama ilmestyy ruutuun, kun PewDiePie yrittää saada näkyviin nettimeemiksi muuttuneen Harambe-gorillan.

Vastaavia, rasistisella kuvastolla leikitteleviä, kohtia PewDiePien videoilla on listannut esimerkiksi Wired.

Yleensä PewDiePie kehystää videonsa huumoriksi, mutta viime joulukuussa hän toimi toisin. Silloin vakavan oloinen Kjellberg latasi Youtubeen videon, jolla hän avautuu Youtuben omistavan Googlen toimintatavoista ja Youtubeen tehdyistä muutoksista, jotka nostavat ”klikkihakuista” sisältöä ja painavat PewDiePien oman kaltaisia kanavia alemmas.

Kiistelty avainkohta on videon lopussa:

”Youtube haluaa, että kanavani katoaa”, Kjellberg sanoo videolla.

”He haluavat jonkun muun huipulle. Jonkun hyvin pahanlaatuisen (cancerous). Kuten Lilly Singsin.”

Lilly Singsillä PewDiePie viittaa kanadalaiseen tube-tähteen Lilly Singhiin, jonka vanhemmat ovat Intiasta. Singh kuuluu Youtuben parhaiten palkattujen tähtien joukkoon.

Sitten Kjellberg jatkaa – lauseilla, jotka hän omasta mielestään esitti sarkastisesti, salaliittohuumorina.

”Olen valkoinen”, hän sanoo kameralle.

”Saanko sanoa niin? Mutta luulen, että se on ongelma.”

Mitä koko sotkusta oikein pitäisi ajatella?

Internetissä Kjellbergiä puolustamaan on noussut kokonainen kansanliike.

PewDiePien fanit pitävät syytöksiä rasismista vääristelynä, jossa videoilta nostetaan yksittäisiä hetkiä ja yritetään esittää tubettajan koko tuotanto niiden valossa. Myös joukko Youtuben muita tähtiä on puolustanut Kjellbergiä, vaikka osa onkin samalla tuominnut kohun aloittaneen tempauksen.

Vastustajat taas pitävät vitsejä tuomittavina, ja ovat kiinnittäneet huomiota niiden jatkuvuuteen. Mediassa Kjellbergiä on verrattu useassa yhteydessä Donald Trumpiin: molemmat ovat rääväsuisia, molemmat leikittelevät äärioikeiston kuvastolla ja molempien puheita varoitetaan ottamasta kirjaimellisesti.

Ja kyllä, molemmat pitävät mediaa vihollisenaan.

Sen näkee esimerkiksi Kjellbergin vastauksena kohuun laatimasta videosta, joka päättyy Wall Street Journalille osoitettuun keskisormeen:Videolla Kjellberg pyytää anteeksi ja selittää kylttivideotaan.

”Moni piti siitä. Moni ei pitänyt. Se oli kuin kaksi sukupolvea olisi kiistellyt siitä, onko tämä sopivaa vai ei”, Kjellberg sanoo.

”Olen pahoillani sanoista, joita käytin, sillä tiedän niiden loukanneen ihmisiä. Myönnän, että vitsi itsessään meni liian pitkälle. Uskon vahvasti, että kaikesta voi vitsailla. Mutta on myös oikea tapa ja ei niin paras tapa vitsailla.”

Samalla PewDiePie kuitenkin syyttää mediaa vääristelystä ja yrityksestä vahingoittaa verkosta nousevaa kilpailijaa.

Konteksti ei Wall Street Journalin jutusta täysin avautunutkaan.

Kjellberg on poistanut alkuperäisen kylttivideonsa, mutta se on ladattu internetiin toisaalle uudelleen. 13-minuuttisen videon teema on kokeilla, kuinka älyttömiä asioita viidellä dollarilla internetissä voi saada aikaan.

Kjellberg tilaa erilaisia asioita, kuten miehen sukuelimen muotoisen kuvion piirtävän matemaattisen kaavan tai ”Jeesuksen” lausuman viestin tube-kilvoittelijalleen. Yksi tilauksista on vihaviesti, jonka PewDiePie ei usko toteutuvan. Kun viesti sitten ilmestyykin tämän postilaatikkoon intialaismiesten lähettämänä, Kjellbergin kasvot valahtavat aidonoloisesta järkytyksestä.

”Olen pahoillani. En uskonut, että he oikeasti tekisivät sen”, ovat Kjellbergin sanat heti viestin ilmestymisen jälkeen.

Jos PewDiePie-kohua haluaa ymmärtää, kannattaa kiinnittää huomiota Kjellbergin anteeksipyyntövideon yhteen lauseeseen.

”Se oli kuin kaksi sukupolvea olisi kiistellyt siitä, onko tämä sopivaa vai ei.”

Kyse ei välttämättä ole iästä, mutta Kjellberg hahmottaa tilanteen oikein. Hänen tapansa viestiä tai viihdyttää herättää kulttuurien yhteentörmäyksen, johon ei ole helppoja vastauksia.

PewDiePie syntyi verkon miehisestä alakulttuurista, ja koko hahmo on puoliksi sen tuote. Tässä kuvalautojen ja meemien kulttuurissa huumorilla ei ole rajoja: Mitä rankempaa huumoria, sen parempi.

Jo lyhyt vilkaisu 4chaniin tai Ylilaudalle näyttää, mistä on kyse. Koska valtavirran kulttuuri on sulkenut pois rasistiset vitsit, ne vedetään äärirajoille ja levitetään mahdollisimman laajalle. Koska holokausti on tabu, se on vitsi. Raakuudet, seksuaalirikokset, diktaattorit, kaikki vitsiä. Koska asiat ovat niin kiellettyjä, niistä on tullut absurdeja, julistaa tämä alakulttuuri. Sen edustajista on vain hillittömän hauskaa, kun valtavirrassa joku suuttuu ”vitsistä”.

Tämä huumorin laji ei ole syntynyt internetissä.

Sen edeltäjää voi etsiä esimerkiksi Suomessakin laajasti pyörineestä South Park -animaatiosarjasta, joka loukkaa aivan kaikkia kansanryhmiä, vitsailee aivan kaikista ihmisen julmuuksista ja rikkoo tietoisesti kaikki rajat.

PewDiePie ei ole tämän kulttuurin puhdasverinen edustaja vaan sen valtavirtaistaja. Hän kuitenkin tuntee yleisönsä. Kuvalautojen ja pelaajakulttuurin ytimessä ovat nuoret miehet, joista moni samaistuu räävittömään huumoriin. Sitä esiintyy sosiaalisessa mediassa lähes kaikkialla.

Osa taas pitää viholliskuva-huumoria keinona käsitellä asemaa, johon osa miehistä on läntisillä työmarkkinoilla ajautunut, kirjoittaa mainiossa esseessään sarjakuvapiirtäjä Dale Beran. Osa käyttää sitä välineenä, kuten vaikkapa Donald Trumpia tukeneen liikkeen nettisiivessä.

Mikään tästä ei ole Felix Kjellbergin luomaa, mutta se on kulttuurista todellisuutta, jossa hän elää. Tästä johtuu se, että Kjellberg ja tätä tukevat tubettajat niin jyrkästi kiistävät PewDiePien ihmisenä olevan rasisti.

Omasta mielestään Kjellberg vain käyttää kulttuurista kuvastoa, joka hänen ”sukupolvelleen” on ominaista. Hän saattaa puhua räävittömiä, mutta puheita ei pidä lukea kirjaimellisina tosiasioina vaan ”läppinä”, jotka tekevät varsinaisesta viestistä ”viihdyttävän”.

Tämän kuvaston ytimessä on kuvainraasto, joka on itsessään hauskaa, koska se on väärin. Tämän vuoksi jotkut totesivat kannattavansa Trumpiakin trollausmielessä.

Kjellbergin mainitsema ”toinen sukupolvi” taas näkee asian toisin.

Sen mielestä antisemitistiset lausunnot ovat ylipäänsä väärin, sillä ne trivialisoivat miljoonien ihmisten silmitöntä massamurhaa. Pahimmillaan vitsit normalisoivat vastustajien mielestä vainoa niin, että viha ei enää tunnukaan niin ihmeelliseltä asialta.

Toisaalta Kjellbergin voi nähdä ainakin osin samaistuvan myös palstakulttuurin poliittisempaan tulkintaan, jossa nuoret miehet ovat sorrettuja. Kommentti Youtuben PewDiePien ”valkoisuuden” vuoksi kohdistamasta syrjinnästä on tuttu netin äärioikeistolaisen alt-rightin retoriikasta, jolla Kjellberg kanavallaan leikittelee – omasta mielestään humoristisesti.

Viimeinen törmäys, jonka PewDiePie aiheutti, ei ole sukupolvien välinen vaan hänen oman sukupolvensa sisäinen.

Verkossa näet nousee meemikulttuurin rinnalla toinen, monipuolista tasa-arvoa, feminismiä ja vähemmistöjen tasa-arvoisuutta korostava liike.

Tässä liikkeessä keskiössä on ajatus etuoikeudesta eli siitä, kuinka ihmisen esimerkiksi etnisyytensä tai sukupuolensa perusteella saamat mahdollisuudet määrittävät sitä, mihin hän maailmassa päätyy. Tässä ajattelussa oleellista ei ole ainoastaan se, mitä sanotaan vaan myös se, kuka asiat sanoo.

Tästä näkökulmasta PewDiePien kylttitempaus oli erityisen erikoinen: Valkoihoinen, länsimaassa asuva miljonäärimies käskytti tietokoneellaan kahta intialaismiestä heiluttamaan vihaviestiä toista ryhmää vastaan ja maksoi siitä heille viisi dollaria. On myös omituista, että Youtuben menestynein ihminen syyttäisi Youtubea etnisestä syrjinnästä.

Tämän tietää myös Kjellberg.

Joulukuussa julkaistussa kymmenminuuttisessa videossa hän sättii niitä, jotka tarttuivat kommenttiin valkoisuudesta. Kommentti oli sarkasmia, hän sanoo, ja pitää niitä, jotka eivät tätä ymmärrä, esimerkiksi mediaa, yksinkertaisesti tyhminä.Kjellberg on myös toistuvasti sanoutunut irti vihaliikkeistä. Viikko sitten julkaisemassaan blogissa hän vaikuttaa erittäin turhautuneelta siihen, että eroa hänen puheidensa ja todellisuuden välillä ei ymmärretä.

”Haluan tehdä yhden asian täysin selväksi: En tue millään tavalla viha-asenteita”, Kjellberg kirjoittaa.

”Teen videoita yleisölleni. Miellän luomani sisällön viihteeksi enkä vakavaksi poliittiseksi kommentaariksi. Tiedän, että yleisöni ymmärtää tämän, ja juuri siksi he hakeutuvat kanavalleni”, Kjellberg kirjoitti.

Tässä kulttuurin yhteentörmäyksessä on oikeastaan koko kohun ydin, joka ravistelee koko internetiä ja Trumpin twiittien kautta koko läntistä maailmaa.

Ovatko rajulla kuvastolla ja sanastolla leikittelevät puheet itsessään vaarallisia, vai ovatko puheen rajat liian tiukat? Onko kieli valtaa ja muuttaako se vähitellen normaaliksi asioita, jotka aiemmin olivat kiellettyjä? Sanat ovat valtaa, mutta ketä sanasto oikeastaan alistaa?

Vastaukset kysymyksiin ovat oikeastaan koko länsimaisen poliittisen keskustelun ytimessä, ja ne ovat äärimmäisen vaikeita.

Tähän ytimeen on nyt päätynyt PewDiePie-hahmoineen myös Felix Kjellberg.

Päällimmäinen ajatus Kjellbergin videoita katsellessa onkin, että hän on melko yksin.

Englannin Brightonissa puolisoineen asuva Kjellberg on kanavineen keskellä valtavaa kulttuurista kamppailua, jossa määritellään uusiksi sukupuolta, huumorin ja sanomisen rajoja, rasismia, nationalismia, maskuliinisuutta ja monia muita asioita. Kamppailu on pannut sekaisin maailman mahtavimman maan poliittisen eliitin, ja ravisuttaa koko Eurooppaa.

Tätä kenttää ei välttämättä ole helppoa tarpoa yksin.

”Olen vain yksi kaveri. Tuolla takana ei ole tuottajaa piilossa”, Kjellberg sanoo anteeksipyyntövideollaankin.

Kjellbergillä on faninsa, mutta he eivät ole Felix Kjellbergin vaan PewDiePien faneja. PewDiePie-hahmo taas on kytköksissä verkon alakulttuuriin, joka yhtäkkiä on sysätty laajan yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen. Kun keskustelu kärjistyy, kärjistyy myös PewDiePien asema.

On mahdotonta tietää, mitä Kjellbergin päässä liikkuu. Viimeaikaisten ulostulojen perusteella tiedämme siitä, mistä Kjellberg sanoutuu irti, mutta vähemmän siitä, mitä asioita hän esikuvana haluaa edistää.

Vielä vähemmän tiedämme siitä, kuinka erilaisia Kjellbergin ajatukset ovat niistä asioista, joita PewDiePie-hahmo sanoo ja tekee.

Jos haluaa ymmärtää, minne maailma on menossa, juuri tätä eroa kannattaa kuitenkin seurata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 3. 3

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 4. 4

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Helsingin Kaiku pääsi Euroopan parhaiden yökerhojen listalle

 7. 7

  Tässä ovat Helsingin parhaat kebabit

 8. 8

  Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

 9. 9

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 10. 10

  Kirppishysteria iski Helsinkiin: Listasimme parhaat kirpputorit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 8. 8

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 9. 9

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 9. 9

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 10. 10

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

 2. 2

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 3. 3

  Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

 4. 4

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 5. 5

  Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

 6. 6

  Google lopettaa kansalaisten sähköpostiviestien lukemisen – Mainontaa kohdennetaan muilla tavoin

 7. 7

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 8. 8

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 9. 9

  Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi

 10. 10

  Koiralla on samat perustunteet kuin ihmisellä, ja se jopa pahoittaa mielensä epäoikeuden­mukaisuudesta – pahinta on kuitenkin ylijalostus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 2. 2

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 5. 5

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 6. 6

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 7. 7

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 8. 8

  Energiayhtiö Helen: lämmönjakelu toimii nyt normaalisti koko Helsingissä – Kaukolämpöputken rikkoutuminen puski aamulla tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa

 9. 9

  Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

 10. 10

  Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää