Valikko

”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

Anonyymi keskustelusovellus Jodel on yleistynyt Suomessa nopeasti, ja keskustelu siellä on käyttäjien mukaan poikkeuksellisen asiallista.

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa nousi jupakka ”Tonista”, joka oli käyttäytynyt Tinder-treffeillä hölmösti. Tai oikeastaan treffien jälkeen: leffa- ja kahvilaillan jälkeen hän oli tiettävästi pyytänyt treffikumppaniaan ”maksamaan hänen osuudestaan puolet koska meistä ei tule mitään.”

Toni-tapaus puhutti niin, että Nyt.fi:täkin pyydettiin tekemään aiheesta juttua.

Siis puhutti käytännössä yhdessä ainoassa somessa: Jodelissa.

Eli missä?

Saksassa kehitetty Jodel-keskustelusovellus löysi yleisönsä Suomessa viime vuonna. Käyttäjämäärät lähtivät kunnolla nousuun syksyllä, ja silloin mediatkin noteerasivat sovelluksen.

Pähkinänkuoressa Jodel on älypuhelimeen asennettava anonyymi keskustelufoorumi.

Toisin kuin muut somesovellukset, Jodel ei vaadi käyttäjältä minkäänlaista rekisteröitymistä: lataa puhelimeen ja ala keskustelemaan, siinä se. Käyttäjänimiä tai -tunnuksia ei ole.

Viestejä voi kuka tahansa pisteyttää äänestämällä niitä ylös- tai alaspäin ja asiattomaksi katsotut viestit ilmiantaa. Myös kuvia voi postata. Eniten kommentoidut sekä eniten ylös-ääniä saaneet postaukset näkyvät omilla välilehdillään. Kuka tahansa voi myös luoda sovellukseen kanavia haluamilleen aiheille.

Perustaltaan Jodel on kuin Reddit huomattavasti yksinkertaistettuna.

Valttikortti on paikallisuus. Jodel-viestittely eli ”jodlaus” näkyy maksimissaan 10 kilometrin etäisyydellä oleville käyttäjille.

Sovellus on sunnattu erityisesti opiskelijoille: yliopistokampusten ja muiden opiskelijayhteisöjen viestivälineeksi. Korkeakouluopiskelijat ovatkin sen ottaneet Suomessa omakseen, vaikka Jodel-keskusteluihin voi tietysti liittyä kuka tahansa.

Ensimmäisenä Jodel yleistyi Suomessa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. Toinen erityisen aktiivinen Jodel-kaupunki on Tampere, mutta käyttäjiä on jo runsaasti muissakin yliopistokaupungeissa.

Jodelin viestinnästä ei anneta tarkkoja tilastoja, mutta sähköpostivastauksessa kerrotaan että käyttäjämäärät ovat Suomessa ”jatkuvassa kasvussa.” Viestinnän mukaan Jodel on kaikkiaan suosituin Pohjoismaissa ja Euroopan saksankielisillä alueilla. Se pitänee paikkansa, englanniksi Jodelista ei netistä edes löydä paljoa tietoa.

Tamperelainen Hilla Niemi, 21, opiskelee yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa kolmatta vuotta. Hän on ollut aktiivinen Jodel-käyttäjä viime syksystä asti.

Nykyään hän on myös yksi Jodelin moderaattoreista. Niemi siis moderoi Tampereella näkyviä Jodel-keskusteluita eli tarkistaa asiattomiksi ilmoitettuja viestejä ja poistaa niitä tarvittaessa.


Jodelin hän löysi viime syyskuussa.

”Kämppikseni alkoi paasaamaan, että tykkäisin siitä varmasti ja mun on pakko ladata se. Latasin ja jäin heti koukkuun, ihan heti”, hän kertoo.

Nyt hän kertoo käyttävänsä Jodelia ”ehdottomasti eniten” kaikista somekanavista.

Mikä siinä viehätti?

”Paikallisuus ja yhteisöllisyys. Se, että se on suunnattu korkeakouluopiskelijoille – ainakin suurin osa käyttäjistä on korkeakouluopiskelijoita, eli samaa ikäryhmää ja heillä on samoja kokemuksia kuin itsellä. Se tuntui itselle läheisimmältä.”

Moderaattoriksi hän päättyi mielenkiintoisella tavalla. Eräänä päivänä hän vain sai Jodelissa ilmoituksen, että hänet on valittu kyseiseen tehtävään.

Niemi ei ole sataprosenttisen varma, millä perusteella valinta tehtiin, mutta uskoo syyn olleen yksinkertaisesti hänen aktiivisuudessaan. Niemi on alusta saakka ollut sovelluksessa aktiivinen kommentoijana että viestien pisteyttäjänä.

Moderaattorina Niemi saa sovellukseen muiden ilmiantamia jodlauksia, jotka hän voi sitten poistaa, mikäli katsoo ne asiattomiksi. Työstään hän saa palkinnoksi Jodeliin postattuja kuvia, joita on lähipäivinä äänestetty suosituimmiksi Suomessa, siis muuallakin kuin Niemen omalla alueella Tampereella.

Jodelin viestinnästä vahvistetaan, että näin sovelluksessa todellakin toimitaan. Käyttäjämoderaattoreiden – joiden määrää ei kerrota – lisäksi sovelluksella on omiakin ylläpitäjiä.

Kuvapalkka on Niemen mielestä riittävä, sillä moderointi on hänestä mielenkiintoista eikä siihen mene päivässä kuin muutama minuutti. Huomattavasti enemmän aikaa hänellä kuluu Jodelissa käyttäjänä, tunti-pari päivässä.

Mistä kaikesta sovelluksessa keskustellaan? Millaisia viestejä tai kysymyksiä sinne postaillaan?

”Ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä laitetaan eniten. Esimerkiksi sellaisia, kun joku on ihastunut, eikä tiedä mitä pitäisi tehdä. Pohditaan, pitäisikö erota tyttö- tai poikaystävästä ja kysytään neuvoa, miten erotaan ’hyvin.’”

Kaikenlaisia neuvoja kysellään muutenkin, ja Niemen mukaan niitä myös saa runsaasti. Hänen oma suosikkikanavansa Jodelissa on kauneusniksit -kanava.

”Se on täydellinen meikki- ja kosmetiikkaihmisten neuvojenjakelukanava!”

Bileet ovat suosittu puheenaihe. Hyvistä bileistä kysellään ja menneitä illanviettoja puidaan jälkeenpäin.

Aiheita löytää helposti omilta kanaviltaan. Helsingin Jodelissa suosituimpia kanavia ovat esimerkiksi @HelsinginYliopisto, @tunnustuksia, @fantasiat, @kuntosali sekä ruotsinkielinen @SvenskaJodlare. Tiettävästi Jodelin käyttö yleistyi Helsingissä alkujaan suomenruotsalaisten opiskelijoiden piirissä.


Jodelista näkee myös koko Suomen suosituimmat kanavat. Tällä hetkellä aiheiden kärjessä ovat fantasiat, naiset ja bileet.

Hyvin usein ihmiset jakavat Jodelissa myös hassuja tai erikoisia juttuja, joita ovat kokeneet. Näistä saattaa kehkeytyä erityisen pitkiä ja värikkäitä keskustelua.

Yksi sellainen oli juuri Tinder-käyttäjä Tonin tapaus, joka käynnisti lauantaina Tampereen Jodelissa poikkeuksellisen ison äläkän.

Lauantaina julkaistuun alkuperäiseen Toni-postaukseen tuli Niemen mukaan noin 3 000 kommenttia, mikä saattaa olla jonkinlainen ennätys Suomessa.

Samankaltaisia ”Jodel-kohuja” on syntynyt aiemminkin eri puolella Suomea. Monesti ne pysyvät Jodelin sisällä eivätkä välttämättä leviä ollenkaan muihin somekanaviin.

Mutta puheenaiheita niistä voi tulla myös internetin ulkopuolella. ’Kuulitko mitä Jodelissa tapahtui’ pulistaan Niemen mukaan usein Tampereen yliopistossakin.

Toni-keissi oli tässäkin suhteessa poikkeuksellinen.

”Kuulin, että Tinderissä ihmiset alkoivat etsiä Toni-nimisiä miehiä tämän vuoksi. Ja monelle tamperelaiselle Tonille kaverit ovat menneet kysymään, että ’et kai se ollut sinä’”, Niemi kertoo.

Netin suurimmat nimettömät keskustelupalstat, kuten Reddit ja 4Chan, ovat nousseet yhä enemmän tapetille sisältönsä vuoksi. Rasistiset ja seksistiset viestit, henkilötietojen levittely, loukkaukset, uhkaukset ja yleinen trollaus ovat juuri anonyymeillä alustoilla tavallisimpia.

Vihakampanjoista ja törkyhyökkäyksistä on tullut niin yleisiä, että esimerkiksi Twitter ja Reddit ovat joutuneet tiukentamaan niiden vuoksi sääntöjään.

Vielä uudehko anonyymisovellus Jodel ei ole aivan tällaiseltä välttynyt. Ruotsissa Jodelin kautta on esimerkiksi levinnyt koulu-uhkausviestejä jo toissavuonna.

Tammikuussa epämääräisiä uhkausviestejä läheteltiin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sähköposteissa Tampereella sekä Oulussa, ja ainakin Tampereella huhut uhkauksista lähtivät leviämään myös Jodelissa.

Trollausta, rasistisia ja seksistisiä viestejä tai vastaavaa Jodel-keskusteluissa esiintyy jonkin verran.

Mutta toistaiseksi vain vähän, ja hyvästä hengestä pitävät huolta nimenomaan käyttäjät, Niemi sanoo.

Esimerkiksi henkilötietojen tai tunnistettavien kuvien levittämiseen Jodelissa puututaan hänen mukaansa hyvin herkästi.

”Ne ilmiannetaan ja poistetaan heti. Siinä yhteisö on ollut tosi tiukkana.”

Yksittäisten ainejärjestöjen kanavilta saatetaan poistaa viestit, joissa joihinkin viitataan nimikirjaimilla, koska pienissä piireissä niistäkin saatetaan tunnistaa tietyt ihmiset.

Periaatteessa Toni-etunimen postaaminenkin oli yhteisten sääntöjen rikkomista. Kyseinen keskustelu kasvoi vain niin nopeasti huippusuosituksi, että ylilyöntejä tapahtui.

Maahanmuutto ja feminismi ovat aiheita, jotka kiihdyttävät ihmiset helposti nettiraivoon nimellisissäkin sosiaalisissa medioissa.

Niemi sanoo, että kyllä näistä aiheista Jodelissakin puhutaan, sekä puolesta että vastaan.

Esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) julistautuminen feministiseksi herätti näkyvää vastarintaa Jodelissa.

”Olen myös nähnyt paljon sellaisia viestejä, joissa ihmiset kertovat suhtautuvansa kriittisesti maahanmuuttoon, mutta kokevat etteivät voi puhua siitä avoimesti missään muualla kuin Jodelissa.”

Mutta ihme ja kumma: nimettömässä Jodelissa jopa maahanmuutto- ja feminismikeskustelut pysyvät Niemen mukaan järkevinä.

”Jodelissa tuntuu, että siellä voi aina vedota yhteisöön. Jos joku käyttäytyy asiattomaksi, sille voidaan sanoa että tuollaista ei haluta tänne ja voisitko olla asiallisempi.”

”Paras nimetön keskustelupalsta mitä itse olen nähnyt. Ei vielä tarpeeksi hyvä, mutta parempi kuin muut. Sen takia olen siellä jaksanutkin olla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sovellukset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 3. 3

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 4. 4

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 5. 5

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 6. 6

  Kyllä, paavi Franciscus on aika hyvä jätkä – tässä 10 todistetta

 7. 7

  Tässä ovat Helsingin parhaat hampurilaiset

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 10. 10

  Kontula Electronic -festari alkaa: näin 1990-luvun lamalähiöstä kasvoi uusi Kallio, joka vetää puoleensa luovaa väkeä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 5. 5

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 10. 10

  Tee näitä asioita Kontulan ostarilla: herkuttele syyrialaisessa suosikkiravintolassa, leikkauta hiukset ja skeittaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 10. 10

  Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

 3. 3

  Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

 4. 4

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 5. 5

  Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

 6. 6

  Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

 7. 7

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 8. 8

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 9. 9

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 10. 10

  Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 3. 3

  54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

 4. 4

  Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

 5. 5

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 8. 8

  Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

 9. 9

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 10. 10

  Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

 2. 2

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 3. 3

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 4. 4

  16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

 5. 5

  Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

 6. 6

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 7. 7

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 8. 8

  Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

 9. 9

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 10. 10

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 11. Näytä lisää