Valikko

”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

Anonyymi keskustelusovellus Jodel on yleistynyt Suomessa nopeasti, ja keskustelu siellä on käyttäjien mukaan poikkeuksellisen asiallista.

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa nousi jupakka ”Tonista”, joka oli käyttäytynyt Tinder-treffeillä hölmösti. Tai oikeastaan treffien jälkeen: leffa- ja kahvilaillan jälkeen hän oli tiettävästi pyytänyt treffikumppaniaan ”maksamaan hänen osuudestaan puolet koska meistä ei tule mitään.”

Toni-tapaus puhutti niin, että Nyt.fi:täkin pyydettiin tekemään aiheesta juttua.

Siis puhutti käytännössä yhdessä ainoassa somessa: Jodelissa.

Eli missä?

Saksassa kehitetty Jodel-keskustelusovellus löysi yleisönsä Suomessa viime vuonna. Käyttäjämäärät lähtivät kunnolla nousuun syksyllä, ja silloin mediatkin noteerasivat sovelluksen.

Pähkinänkuoressa Jodel on älypuhelimeen asennettava anonyymi keskustelufoorumi.

Toisin kuin muut somesovellukset, Jodel ei vaadi käyttäjältä minkäänlaista rekisteröitymistä: lataa puhelimeen ja ala keskustelemaan, siinä se. Käyttäjänimiä tai -tunnuksia ei ole.

Viestejä voi kuka tahansa pisteyttää äänestämällä niitä ylös- tai alaspäin ja asiattomaksi katsotut viestit ilmiantaa. Myös kuvia voi postata. Eniten kommentoidut sekä eniten ylös-ääniä saaneet postaukset näkyvät omilla välilehdillään. Kuka tahansa voi myös luoda sovellukseen kanavia haluamilleen aiheille.

Perustaltaan Jodel on kuin Reddit huomattavasti yksinkertaistettuna.

Valttikortti on paikallisuus. Jodel-viestittely eli ”jodlaus” näkyy maksimissaan 10 kilometrin etäisyydellä oleville käyttäjille.

Sovellus on sunnattu erityisesti opiskelijoille: yliopistokampusten ja muiden opiskelijayhteisöjen viestivälineeksi. Korkeakouluopiskelijat ovatkin sen ottaneet Suomessa omakseen, vaikka Jodel-keskusteluihin voi tietysti liittyä kuka tahansa.

Ensimmäisenä Jodel yleistyi Suomessa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. Toinen erityisen aktiivinen Jodel-kaupunki on Tampere, mutta käyttäjiä on jo runsaasti muissakin yliopistokaupungeissa.

Jodelin viestinnästä ei anneta tarkkoja tilastoja, mutta sähköpostivastauksessa kerrotaan että käyttäjämäärät ovat Suomessa ”jatkuvassa kasvussa.” Viestinnän mukaan Jodel on kaikkiaan suosituin Pohjoismaissa ja Euroopan saksankielisillä alueilla. Se pitänee paikkansa, englanniksi Jodelista ei netistä edes löydä paljoa tietoa.

Tamperelainen Hilla Niemi, 21, opiskelee yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa kolmatta vuotta. Hän on ollut aktiivinen Jodel-käyttäjä viime syksystä asti.

Nykyään hän on myös yksi Jodelin moderaattoreista. Niemi siis moderoi Tampereella näkyviä Jodel-keskusteluita eli tarkistaa asiattomiksi ilmoitettuja viestejä ja poistaa niitä tarvittaessa.


Jodelin hän löysi viime syyskuussa.

”Kämppikseni alkoi paasaamaan, että tykkäisin siitä varmasti ja mun on pakko ladata se. Latasin ja jäin heti koukkuun, ihan heti”, hän kertoo.

Nyt hän kertoo käyttävänsä Jodelia ”ehdottomasti eniten” kaikista somekanavista.

Mikä siinä viehätti?

”Paikallisuus ja yhteisöllisyys. Se, että se on suunnattu korkeakouluopiskelijoille – ainakin suurin osa käyttäjistä on korkeakouluopiskelijoita, eli samaa ikäryhmää ja heillä on samoja kokemuksia kuin itsellä. Se tuntui itselle läheisimmältä.”

Moderaattoriksi hän päättyi mielenkiintoisella tavalla. Eräänä päivänä hän vain sai Jodelissa ilmoituksen, että hänet on valittu kyseiseen tehtävään.

Niemi ei ole sataprosenttisen varma, millä perusteella valinta tehtiin, mutta uskoo syyn olleen yksinkertaisesti hänen aktiivisuudessaan. Niemi on alusta saakka ollut sovelluksessa aktiivinen kommentoijana että viestien pisteyttäjänä.

Moderaattorina Niemi saa sovellukseen muiden ilmiantamia jodlauksia, jotka hän voi sitten poistaa, mikäli katsoo ne asiattomiksi. Työstään hän saa palkinnoksi Jodeliin postattuja kuvia, joita on lähipäivinä äänestetty suosituimmiksi Suomessa, siis muuallakin kuin Niemen omalla alueella Tampereella.

Jodelin viestinnästä vahvistetaan, että näin sovelluksessa todellakin toimitaan. Käyttäjämoderaattoreiden – joiden määrää ei kerrota – lisäksi sovelluksella on omiakin ylläpitäjiä.

Kuvapalkka on Niemen mielestä riittävä, sillä moderointi on hänestä mielenkiintoista eikä siihen mene päivässä kuin muutama minuutti. Huomattavasti enemmän aikaa hänellä kuluu Jodelissa käyttäjänä, tunti-pari päivässä.

Mistä kaikesta sovelluksessa keskustellaan? Millaisia viestejä tai kysymyksiä sinne postaillaan?

”Ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä laitetaan eniten. Esimerkiksi sellaisia, kun joku on ihastunut, eikä tiedä mitä pitäisi tehdä. Pohditaan, pitäisikö erota tyttö- tai poikaystävästä ja kysytään neuvoa, miten erotaan ’hyvin.’”

Kaikenlaisia neuvoja kysellään muutenkin, ja Niemen mukaan niitä myös saa runsaasti. Hänen oma suosikkikanavansa Jodelissa on kauneusniksit -kanava.

”Se on täydellinen meikki- ja kosmetiikkaihmisten neuvojenjakelukanava!”

Bileet ovat suosittu puheenaihe. Hyvistä bileistä kysellään ja menneitä illanviettoja puidaan jälkeenpäin.

Aiheita löytää helposti omilta kanaviltaan. Helsingin Jodelissa suosituimpia kanavia ovat esimerkiksi @HelsinginYliopisto, @tunnustuksia, @fantasiat, @kuntosali sekä ruotsinkielinen @SvenskaJodlare. Tiettävästi Jodelin käyttö yleistyi Helsingissä alkujaan suomenruotsalaisten opiskelijoiden piirissä.


Jodelista näkee myös koko Suomen suosituimmat kanavat. Tällä hetkellä aiheiden kärjessä ovat fantasiat, naiset ja bileet.

Hyvin usein ihmiset jakavat Jodelissa myös hassuja tai erikoisia juttuja, joita ovat kokeneet. Näistä saattaa kehkeytyä erityisen pitkiä ja värikkäitä keskustelua.

Yksi sellainen oli juuri Tinder-käyttäjä Tonin tapaus, joka käynnisti lauantaina Tampereen Jodelissa poikkeuksellisen ison äläkän.

Lauantaina julkaistuun alkuperäiseen Toni-postaukseen tuli Niemen mukaan noin 3 000 kommenttia, mikä saattaa olla jonkinlainen ennätys Suomessa.

Samankaltaisia ”Jodel-kohuja” on syntynyt aiemminkin eri puolella Suomea. Monesti ne pysyvät Jodelin sisällä eivätkä välttämättä leviä ollenkaan muihin somekanaviin.

Mutta puheenaiheita niistä voi tulla myös internetin ulkopuolella. ’Kuulitko mitä Jodelissa tapahtui’ pulistaan Niemen mukaan usein Tampereen yliopistossakin.

Toni-keissi oli tässäkin suhteessa poikkeuksellinen.

”Kuulin, että Tinderissä ihmiset alkoivat etsiä Toni-nimisiä miehiä tämän vuoksi. Ja monelle tamperelaiselle Tonille kaverit ovat menneet kysymään, että ’et kai se ollut sinä’”, Niemi kertoo.

Netin suurimmat nimettömät keskustelupalstat, kuten Reddit ja 4Chan, ovat nousseet yhä enemmän tapetille sisältönsä vuoksi. Rasistiset ja seksistiset viestit, henkilötietojen levittely, loukkaukset, uhkaukset ja yleinen trollaus ovat juuri anonyymeillä alustoilla tavallisimpia.

Vihakampanjoista ja törkyhyökkäyksistä on tullut niin yleisiä, että esimerkiksi Twitter ja Reddit ovat joutuneet tiukentamaan niiden vuoksi sääntöjään.

Vielä uudehko anonyymisovellus Jodel ei ole aivan tällaiseltä välttynyt. Ruotsissa Jodelin kautta on esimerkiksi levinnyt koulu-uhkausviestejä jo toissavuonna.

Tammikuussa epämääräisiä uhkausviestejä läheteltiin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sähköposteissa Tampereella sekä Oulussa, ja ainakin Tampereella huhut uhkauksista lähtivät leviämään myös Jodelissa.

Trollausta, rasistisia ja seksistisiä viestejä tai vastaavaa Jodel-keskusteluissa esiintyy jonkin verran.

Mutta toistaiseksi vain vähän, ja hyvästä hengestä pitävät huolta nimenomaan käyttäjät, Niemi sanoo.

Esimerkiksi henkilötietojen tai tunnistettavien kuvien levittämiseen Jodelissa puututaan hänen mukaansa hyvin herkästi.

”Ne ilmiannetaan ja poistetaan heti. Siinä yhteisö on ollut tosi tiukkana.”

Yksittäisten ainejärjestöjen kanavilta saatetaan poistaa viestit, joissa joihinkin viitataan nimikirjaimilla, koska pienissä piireissä niistäkin saatetaan tunnistaa tietyt ihmiset.

Periaatteessa Toni-etunimen postaaminenkin oli yhteisten sääntöjen rikkomista. Kyseinen keskustelu kasvoi vain niin nopeasti huippusuosituksi, että ylilyöntejä tapahtui.

Maahanmuutto ja feminismi ovat aiheita, jotka kiihdyttävät ihmiset helposti nettiraivoon nimellisissäkin sosiaalisissa medioissa.

Niemi sanoo, että kyllä näistä aiheista Jodelissakin puhutaan, sekä puolesta että vastaan.

Esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) julistautuminen feministiseksi herätti näkyvää vastarintaa Jodelissa.

”Olen myös nähnyt paljon sellaisia viestejä, joissa ihmiset kertovat suhtautuvansa kriittisesti maahanmuuttoon, mutta kokevat etteivät voi puhua siitä avoimesti missään muualla kuin Jodelissa.”

Mutta ihme ja kumma: nimettömässä Jodelissa jopa maahanmuutto- ja feminismikeskustelut pysyvät Niemen mukaan järkevinä.

”Jodelissa tuntuu, että siellä voi aina vedota yhteisöön. Jos joku käyttäytyy asiattomaksi, sille voidaan sanoa että tuollaista ei haluta tänne ja voisitko olla asiallisempi.”

”Paras nimetön keskustelupalsta mitä itse olen nähnyt. Ei vielä tarpeeksi hyvä, mutta parempi kuin muut. Sen takia olen siellä jaksanutkin olla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sovellukset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 3. 3

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 4. 4

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 5. 5

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 6. 6

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 9. 9

  Koko Ruotsi listattiin Airbnb-palveluun: ”Nimeni on Åke ja tämä on kotini”

 10. 10

  Kysy mitä vaan: Mikä on Suomen toiseksi kapein katu?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 7. 7

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 8. 8

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 9. 9

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 10. 10

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 7. 7

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 8. 8

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 9. 9

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 10. 10

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 2. 2

  Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

 3. 3

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

 4. 4

  Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

 5. 5

  Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

 6. 6

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

 7. 7

  Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

 8. 8

  Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

 9. 9

  ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

 10. 10

  Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 2. 2

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 3. 3

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

 4. 4

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 5. 5

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 6. 6

  Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

 7. 7

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 8. 8

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 9. 9

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 10. 10

  Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 10. 10

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 11. Näytä lisää