Valikko

”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

Anonyymi keskustelusovellus Jodel on yleistynyt Suomessa nopeasti, ja keskustelu siellä on käyttäjien mukaan poikkeuksellisen asiallista.

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa nousi jupakka ”Tonista”, joka oli käyttäytynyt Tinder-treffeillä hölmösti. Tai oikeastaan treffien jälkeen: leffa- ja kahvilaillan jälkeen hän oli tiettävästi pyytänyt treffikumppaniaan ”maksamaan hänen osuudestaan puolet koska meistä ei tule mitään.”

Toni-tapaus puhutti niin, että Nyt.fi:täkin pyydettiin tekemään aiheesta juttua.

Siis puhutti käytännössä yhdessä ainoassa somessa: Jodelissa.

Eli missä?

Saksassa kehitetty Jodel-keskustelusovellus löysi yleisönsä Suomessa viime vuonna. Käyttäjämäärät lähtivät kunnolla nousuun syksyllä, ja silloin mediatkin noteerasivat sovelluksen.

Pähkinänkuoressa Jodel on älypuhelimeen asennettava anonyymi keskustelufoorumi.

Toisin kuin muut somesovellukset, Jodel ei vaadi käyttäjältä minkäänlaista rekisteröitymistä: lataa puhelimeen ja ala keskustelemaan, siinä se. Käyttäjänimiä tai -tunnuksia ei ole.

Viestejä voi kuka tahansa pisteyttää äänestämällä niitä ylös- tai alaspäin ja asiattomaksi katsotut viestit ilmiantaa. Myös kuvia voi postata. Eniten kommentoidut sekä eniten ylös-ääniä saaneet postaukset näkyvät omilla välilehdillään. Kuka tahansa voi myös luoda sovellukseen kanavia haluamilleen aiheille.

Perustaltaan Jodel on kuin Reddit huomattavasti yksinkertaistettuna.

Valttikortti on paikallisuus. Jodel-viestittely eli ”jodlaus” näkyy maksimissaan 10 kilometrin etäisyydellä oleville käyttäjille.

Sovellus on sunnattu erityisesti opiskelijoille: yliopistokampusten ja muiden opiskelijayhteisöjen viestivälineeksi. Korkeakouluopiskelijat ovatkin sen ottaneet Suomessa omakseen, vaikka Jodel-keskusteluihin voi tietysti liittyä kuka tahansa.

Ensimmäisenä Jodel yleistyi Suomessa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. Toinen erityisen aktiivinen Jodel-kaupunki on Tampere, mutta käyttäjiä on jo runsaasti muissakin yliopistokaupungeissa.

Jodelin viestinnästä ei anneta tarkkoja tilastoja, mutta sähköpostivastauksessa kerrotaan että käyttäjämäärät ovat Suomessa ”jatkuvassa kasvussa.” Viestinnän mukaan Jodel on kaikkiaan suosituin Pohjoismaissa ja Euroopan saksankielisillä alueilla. Se pitänee paikkansa, englanniksi Jodelista ei netistä edes löydä paljoa tietoa.

Tamperelainen Hilla Niemi, 21, opiskelee yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa kolmatta vuotta. Hän on ollut aktiivinen Jodel-käyttäjä viime syksystä asti.

Nykyään hän on myös yksi Jodelin moderaattoreista. Niemi siis moderoi Tampereella näkyviä Jodel-keskusteluita eli tarkistaa asiattomiksi ilmoitettuja viestejä ja poistaa niitä tarvittaessa.


Jodelin hän löysi viime syyskuussa.

”Kämppikseni alkoi paasaamaan, että tykkäisin siitä varmasti ja mun on pakko ladata se. Latasin ja jäin heti koukkuun, ihan heti”, hän kertoo.

Nyt hän kertoo käyttävänsä Jodelia ”ehdottomasti eniten” kaikista somekanavista.

Mikä siinä viehätti?

”Paikallisuus ja yhteisöllisyys. Se, että se on suunnattu korkeakouluopiskelijoille – ainakin suurin osa käyttäjistä on korkeakouluopiskelijoita, eli samaa ikäryhmää ja heillä on samoja kokemuksia kuin itsellä. Se tuntui itselle läheisimmältä.”

Moderaattoriksi hän päättyi mielenkiintoisella tavalla. Eräänä päivänä hän vain sai Jodelissa ilmoituksen, että hänet on valittu kyseiseen tehtävään.

Niemi ei ole sataprosenttisen varma, millä perusteella valinta tehtiin, mutta uskoo syyn olleen yksinkertaisesti hänen aktiivisuudessaan. Niemi on alusta saakka ollut sovelluksessa aktiivinen kommentoijana että viestien pisteyttäjänä.

Moderaattorina Niemi saa sovellukseen muiden ilmiantamia jodlauksia, jotka hän voi sitten poistaa, mikäli katsoo ne asiattomiksi. Työstään hän saa palkinnoksi Jodeliin postattuja kuvia, joita on lähipäivinä äänestetty suosituimmiksi Suomessa, siis muuallakin kuin Niemen omalla alueella Tampereella.

Jodelin viestinnästä vahvistetaan, että näin sovelluksessa todellakin toimitaan. Käyttäjämoderaattoreiden – joiden määrää ei kerrota – lisäksi sovelluksella on omiakin ylläpitäjiä.

Kuvapalkka on Niemen mielestä riittävä, sillä moderointi on hänestä mielenkiintoista eikä siihen mene päivässä kuin muutama minuutti. Huomattavasti enemmän aikaa hänellä kuluu Jodelissa käyttäjänä, tunti-pari päivässä.

Mistä kaikesta sovelluksessa keskustellaan? Millaisia viestejä tai kysymyksiä sinne postaillaan?

”Ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä laitetaan eniten. Esimerkiksi sellaisia, kun joku on ihastunut, eikä tiedä mitä pitäisi tehdä. Pohditaan, pitäisikö erota tyttö- tai poikaystävästä ja kysytään neuvoa, miten erotaan ’hyvin.’”

Kaikenlaisia neuvoja kysellään muutenkin, ja Niemen mukaan niitä myös saa runsaasti. Hänen oma suosikkikanavansa Jodelissa on kauneusniksit -kanava.

”Se on täydellinen meikki- ja kosmetiikkaihmisten neuvojenjakelukanava!”

Bileet ovat suosittu puheenaihe. Hyvistä bileistä kysellään ja menneitä illanviettoja puidaan jälkeenpäin.

Aiheita löytää helposti omilta kanaviltaan. Helsingin Jodelissa suosituimpia kanavia ovat esimerkiksi @HelsinginYliopisto, @tunnustuksia, @fantasiat, @kuntosali sekä ruotsinkielinen @SvenskaJodlare. Tiettävästi Jodelin käyttö yleistyi Helsingissä alkujaan suomenruotsalaisten opiskelijoiden piirissä.


Jodelista näkee myös koko Suomen suosituimmat kanavat. Tällä hetkellä aiheiden kärjessä ovat fantasiat, naiset ja bileet.

Hyvin usein ihmiset jakavat Jodelissa myös hassuja tai erikoisia juttuja, joita ovat kokeneet. Näistä saattaa kehkeytyä erityisen pitkiä ja värikkäitä keskustelua.

Yksi sellainen oli juuri Tinder-käyttäjä Tonin tapaus, joka käynnisti lauantaina Tampereen Jodelissa poikkeuksellisen ison äläkän.

Lauantaina julkaistuun alkuperäiseen Toni-postaukseen tuli Niemen mukaan noin 3 000 kommenttia, mikä saattaa olla jonkinlainen ennätys Suomessa.

Samankaltaisia ”Jodel-kohuja” on syntynyt aiemminkin eri puolella Suomea. Monesti ne pysyvät Jodelin sisällä eivätkä välttämättä leviä ollenkaan muihin somekanaviin.

Mutta puheenaiheita niistä voi tulla myös internetin ulkopuolella. ’Kuulitko mitä Jodelissa tapahtui’ pulistaan Niemen mukaan usein Tampereen yliopistossakin.

Toni-keissi oli tässäkin suhteessa poikkeuksellinen.

”Kuulin, että Tinderissä ihmiset alkoivat etsiä Toni-nimisiä miehiä tämän vuoksi. Ja monelle tamperelaiselle Tonille kaverit ovat menneet kysymään, että ’et kai se ollut sinä’”, Niemi kertoo.

Netin suurimmat nimettömät keskustelupalstat, kuten Reddit ja 4Chan, ovat nousseet yhä enemmän tapetille sisältönsä vuoksi. Rasistiset ja seksistiset viestit, henkilötietojen levittely, loukkaukset, uhkaukset ja yleinen trollaus ovat juuri anonyymeillä alustoilla tavallisimpia.

Vihakampanjoista ja törkyhyökkäyksistä on tullut niin yleisiä, että esimerkiksi Twitter ja Reddit ovat joutuneet tiukentamaan niiden vuoksi sääntöjään.

Vielä uudehko anonyymisovellus Jodel ei ole aivan tällaiseltä välttynyt. Ruotsissa Jodelin kautta on esimerkiksi levinnyt koulu-uhkausviestejä jo toissavuonna.

Tammikuussa epämääräisiä uhkausviestejä läheteltiin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sähköposteissa Tampereella sekä Oulussa, ja ainakin Tampereella huhut uhkauksista lähtivät leviämään myös Jodelissa.

Trollausta, rasistisia ja seksistisiä viestejä tai vastaavaa Jodel-keskusteluissa esiintyy jonkin verran.

Mutta toistaiseksi vain vähän, ja hyvästä hengestä pitävät huolta nimenomaan käyttäjät, Niemi sanoo.

Esimerkiksi henkilötietojen tai tunnistettavien kuvien levittämiseen Jodelissa puututaan hänen mukaansa hyvin herkästi.

”Ne ilmiannetaan ja poistetaan heti. Siinä yhteisö on ollut tosi tiukkana.”

Yksittäisten ainejärjestöjen kanavilta saatetaan poistaa viestit, joissa joihinkin viitataan nimikirjaimilla, koska pienissä piireissä niistäkin saatetaan tunnistaa tietyt ihmiset.

Periaatteessa Toni-etunimen postaaminenkin oli yhteisten sääntöjen rikkomista. Kyseinen keskustelu kasvoi vain niin nopeasti huippusuosituksi, että ylilyöntejä tapahtui.

Maahanmuutto ja feminismi ovat aiheita, jotka kiihdyttävät ihmiset helposti nettiraivoon nimellisissäkin sosiaalisissa medioissa.

Niemi sanoo, että kyllä näistä aiheista Jodelissakin puhutaan, sekä puolesta että vastaan.

Esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) julistautuminen feministiseksi herätti näkyvää vastarintaa Jodelissa.

”Olen myös nähnyt paljon sellaisia viestejä, joissa ihmiset kertovat suhtautuvansa kriittisesti maahanmuuttoon, mutta kokevat etteivät voi puhua siitä avoimesti missään muualla kuin Jodelissa.”

Mutta ihme ja kumma: nimettömässä Jodelissa jopa maahanmuutto- ja feminismikeskustelut pysyvät Niemen mukaan järkevinä.

”Jodelissa tuntuu, että siellä voi aina vedota yhteisöön. Jos joku käyttäytyy asiattomaksi, sille voidaan sanoa että tuollaista ei haluta tänne ja voisitko olla asiallisempi.”

”Paras nimetön keskustelupalsta mitä itse olen nähnyt. Ei vielä tarpeeksi hyvä, mutta parempi kuin muut. Sen takia olen siellä jaksanutkin olla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sovellukset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 3. 3

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 4. 4

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 5. 5

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 6. 6

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 7. 7

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 10. 10

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 4. 4

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 5. 5

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 6. 6

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 7. 7

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 8. 8

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 9. 9

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 10. 10

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 2. 2

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 6. 6

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Tässä 9 oikeasti hyödyllistä ja elämää helpottavaa pyöräilyniksiä tavispyöräilijöille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 3. 3

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 4. 4

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 5. 5

  Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

 6. 6

  Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

 7. 7

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 8. 8

  Republikaanit lykkäsivät Obamacare-äänestystä – Trump uhkailee pitävänsä Obamacaren voimassa, ellei homma etene

 9. 9

  Kristilliset piilottivat neljä ehdokasta vaalimainoksistaan Helsingissä: yksi kirjoitti ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 10. 10

  Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää