Valikko

”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

Anonyymi keskustelusovellus Jodel on yleistynyt Suomessa nopeasti, ja keskustelu siellä on käyttäjien mukaan poikkeuksellisen asiallista.

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa nousi jupakka ”Tonista”, joka oli käyttäytynyt Tinder-treffeillä hölmösti. Tai oikeastaan treffien jälkeen: leffa- ja kahvilaillan jälkeen hän oli tiettävästi pyytänyt treffikumppaniaan ”maksamaan hänen osuudestaan puolet koska meistä ei tule mitään.”

Toni-tapaus puhutti niin, että Nyt.fi:täkin pyydettiin tekemään aiheesta juttua.

Siis puhutti käytännössä yhdessä ainoassa somessa: Jodelissa.

Eli missä?

Saksassa kehitetty Jodel-keskustelusovellus löysi yleisönsä Suomessa viime vuonna. Käyttäjämäärät lähtivät kunnolla nousuun syksyllä, ja silloin mediatkin noteerasivat sovelluksen.

Pähkinänkuoressa Jodel on älypuhelimeen asennettava anonyymi keskustelufoorumi.

Toisin kuin muut somesovellukset, Jodel ei vaadi käyttäjältä minkäänlaista rekisteröitymistä: lataa puhelimeen ja ala keskustelemaan, siinä se. Käyttäjänimiä tai -tunnuksia ei ole.

Viestejä voi kuka tahansa pisteyttää äänestämällä niitä ylös- tai alaspäin ja asiattomaksi katsotut viestit ilmiantaa. Myös kuvia voi postata. Eniten kommentoidut sekä eniten ylös-ääniä saaneet postaukset näkyvät omilla välilehdillään. Kuka tahansa voi myös luoda sovellukseen kanavia haluamilleen aiheille.

Perustaltaan Jodel on kuin Reddit huomattavasti yksinkertaistettuna.

Valttikortti on paikallisuus. Jodel-viestittely eli ”jodlaus” näkyy maksimissaan 10 kilometrin etäisyydellä oleville käyttäjille.

Sovellus on sunnattu erityisesti opiskelijoille: yliopistokampusten ja muiden opiskelijayhteisöjen viestivälineeksi. Korkeakouluopiskelijat ovatkin sen ottaneet Suomessa omakseen, vaikka Jodel-keskusteluihin voi tietysti liittyä kuka tahansa.

Ensimmäisenä Jodel yleistyi Suomessa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. Toinen erityisen aktiivinen Jodel-kaupunki on Tampere, mutta käyttäjiä on jo runsaasti muissakin yliopistokaupungeissa.

Jodelin viestinnästä ei anneta tarkkoja tilastoja, mutta sähköpostivastauksessa kerrotaan että käyttäjämäärät ovat Suomessa ”jatkuvassa kasvussa.” Viestinnän mukaan Jodel on kaikkiaan suosituin Pohjoismaissa ja Euroopan saksankielisillä alueilla. Se pitänee paikkansa, englanniksi Jodelista ei netistä edes löydä paljoa tietoa.

Tamperelainen Hilla Niemi, 21, opiskelee yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa kolmatta vuotta. Hän on ollut aktiivinen Jodel-käyttäjä viime syksystä asti.

Nykyään hän on myös yksi Jodelin moderaattoreista. Niemi siis moderoi Tampereella näkyviä Jodel-keskusteluita eli tarkistaa asiattomiksi ilmoitettuja viestejä ja poistaa niitä tarvittaessa.


Jodelin hän löysi viime syyskuussa.

”Kämppikseni alkoi paasaamaan, että tykkäisin siitä varmasti ja mun on pakko ladata se. Latasin ja jäin heti koukkuun, ihan heti”, hän kertoo.

Nyt hän kertoo käyttävänsä Jodelia ”ehdottomasti eniten” kaikista somekanavista.

Mikä siinä viehätti?

”Paikallisuus ja yhteisöllisyys. Se, että se on suunnattu korkeakouluopiskelijoille – ainakin suurin osa käyttäjistä on korkeakouluopiskelijoita, eli samaa ikäryhmää ja heillä on samoja kokemuksia kuin itsellä. Se tuntui itselle läheisimmältä.”

Moderaattoriksi hän päättyi mielenkiintoisella tavalla. Eräänä päivänä hän vain sai Jodelissa ilmoituksen, että hänet on valittu kyseiseen tehtävään.

Niemi ei ole sataprosenttisen varma, millä perusteella valinta tehtiin, mutta uskoo syyn olleen yksinkertaisesti hänen aktiivisuudessaan. Niemi on alusta saakka ollut sovelluksessa aktiivinen kommentoijana että viestien pisteyttäjänä.

Moderaattorina Niemi saa sovellukseen muiden ilmiantamia jodlauksia, jotka hän voi sitten poistaa, mikäli katsoo ne asiattomiksi. Työstään hän saa palkinnoksi Jodeliin postattuja kuvia, joita on lähipäivinä äänestetty suosituimmiksi Suomessa, siis muuallakin kuin Niemen omalla alueella Tampereella.

Jodelin viestinnästä vahvistetaan, että näin sovelluksessa todellakin toimitaan. Käyttäjämoderaattoreiden – joiden määrää ei kerrota – lisäksi sovelluksella on omiakin ylläpitäjiä.

Kuvapalkka on Niemen mielestä riittävä, sillä moderointi on hänestä mielenkiintoista eikä siihen mene päivässä kuin muutama minuutti. Huomattavasti enemmän aikaa hänellä kuluu Jodelissa käyttäjänä, tunti-pari päivässä.

Mistä kaikesta sovelluksessa keskustellaan? Millaisia viestejä tai kysymyksiä sinne postaillaan?

”Ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä laitetaan eniten. Esimerkiksi sellaisia, kun joku on ihastunut, eikä tiedä mitä pitäisi tehdä. Pohditaan, pitäisikö erota tyttö- tai poikaystävästä ja kysytään neuvoa, miten erotaan ’hyvin.’”

Kaikenlaisia neuvoja kysellään muutenkin, ja Niemen mukaan niitä myös saa runsaasti. Hänen oma suosikkikanavansa Jodelissa on kauneusniksit -kanava.

”Se on täydellinen meikki- ja kosmetiikkaihmisten neuvojenjakelukanava!”

Bileet ovat suosittu puheenaihe. Hyvistä bileistä kysellään ja menneitä illanviettoja puidaan jälkeenpäin.

Aiheita löytää helposti omilta kanaviltaan. Helsingin Jodelissa suosituimpia kanavia ovat esimerkiksi @HelsinginYliopisto, @tunnustuksia, @fantasiat, @kuntosali sekä ruotsinkielinen @SvenskaJodlare. Tiettävästi Jodelin käyttö yleistyi Helsingissä alkujaan suomenruotsalaisten opiskelijoiden piirissä.


Jodelista näkee myös koko Suomen suosituimmat kanavat. Tällä hetkellä aiheiden kärjessä ovat fantasiat, naiset ja bileet.

Hyvin usein ihmiset jakavat Jodelissa myös hassuja tai erikoisia juttuja, joita ovat kokeneet. Näistä saattaa kehkeytyä erityisen pitkiä ja värikkäitä keskustelua.

Yksi sellainen oli juuri Tinder-käyttäjä Tonin tapaus, joka käynnisti lauantaina Tampereen Jodelissa poikkeuksellisen ison äläkän.

Lauantaina julkaistuun alkuperäiseen Toni-postaukseen tuli Niemen mukaan noin 3 000 kommenttia, mikä saattaa olla jonkinlainen ennätys Suomessa.

Samankaltaisia ”Jodel-kohuja” on syntynyt aiemminkin eri puolella Suomea. Monesti ne pysyvät Jodelin sisällä eivätkä välttämättä leviä ollenkaan muihin somekanaviin.

Mutta puheenaiheita niistä voi tulla myös internetin ulkopuolella. ’Kuulitko mitä Jodelissa tapahtui’ pulistaan Niemen mukaan usein Tampereen yliopistossakin.

Toni-keissi oli tässäkin suhteessa poikkeuksellinen.

”Kuulin, että Tinderissä ihmiset alkoivat etsiä Toni-nimisiä miehiä tämän vuoksi. Ja monelle tamperelaiselle Tonille kaverit ovat menneet kysymään, että ’et kai se ollut sinä’”, Niemi kertoo.

Netin suurimmat nimettömät keskustelupalstat, kuten Reddit ja 4Chan, ovat nousseet yhä enemmän tapetille sisältönsä vuoksi. Rasistiset ja seksistiset viestit, henkilötietojen levittely, loukkaukset, uhkaukset ja yleinen trollaus ovat juuri anonyymeillä alustoilla tavallisimpia.

Vihakampanjoista ja törkyhyökkäyksistä on tullut niin yleisiä, että esimerkiksi Twitter ja Reddit ovat joutuneet tiukentamaan niiden vuoksi sääntöjään.

Vielä uudehko anonyymisovellus Jodel ei ole aivan tällaiseltä välttynyt. Ruotsissa Jodelin kautta on esimerkiksi levinnyt koulu-uhkausviestejä jo toissavuonna.

Tammikuussa epämääräisiä uhkausviestejä läheteltiin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sähköposteissa Tampereella sekä Oulussa, ja ainakin Tampereella huhut uhkauksista lähtivät leviämään myös Jodelissa.

Trollausta, rasistisia ja seksistisiä viestejä tai vastaavaa Jodel-keskusteluissa esiintyy jonkin verran.

Mutta toistaiseksi vain vähän, ja hyvästä hengestä pitävät huolta nimenomaan käyttäjät, Niemi sanoo.

Esimerkiksi henkilötietojen tai tunnistettavien kuvien levittämiseen Jodelissa puututaan hänen mukaansa hyvin herkästi.

”Ne ilmiannetaan ja poistetaan heti. Siinä yhteisö on ollut tosi tiukkana.”

Yksittäisten ainejärjestöjen kanavilta saatetaan poistaa viestit, joissa joihinkin viitataan nimikirjaimilla, koska pienissä piireissä niistäkin saatetaan tunnistaa tietyt ihmiset.

Periaatteessa Toni-etunimen postaaminenkin oli yhteisten sääntöjen rikkomista. Kyseinen keskustelu kasvoi vain niin nopeasti huippusuosituksi, että ylilyöntejä tapahtui.

Maahanmuutto ja feminismi ovat aiheita, jotka kiihdyttävät ihmiset helposti nettiraivoon nimellisissäkin sosiaalisissa medioissa.

Niemi sanoo, että kyllä näistä aiheista Jodelissakin puhutaan, sekä puolesta että vastaan.

Esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) julistautuminen feministiseksi herätti näkyvää vastarintaa Jodelissa.

”Olen myös nähnyt paljon sellaisia viestejä, joissa ihmiset kertovat suhtautuvansa kriittisesti maahanmuuttoon, mutta kokevat etteivät voi puhua siitä avoimesti missään muualla kuin Jodelissa.”

Mutta ihme ja kumma: nimettömässä Jodelissa jopa maahanmuutto- ja feminismikeskustelut pysyvät Niemen mukaan järkevinä.

”Jodelissa tuntuu, että siellä voi aina vedota yhteisöön. Jos joku käyttäytyy asiattomaksi, sille voidaan sanoa että tuollaista ei haluta tänne ja voisitko olla asiallisempi.”

”Paras nimetön keskustelupalsta mitä itse olen nähnyt. Ei vielä tarpeeksi hyvä, mutta parempi kuin muut. Sen takia olen siellä jaksanutkin olla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sovellukset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 3. 3

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 4. 4

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 5. 5

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 6. 6

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 7. 7

  Kalle Freese, 24, teki ennen kahvia Töölössä, nyt hän puuhaa Piilaaksossa kahvi-keksintöä, jota ylistetään jo maailmalla

 8. 8

  Ravintolapäivän perustaja avaa kasvisravintolan viikoksi Töölönlahdelle

 9. 9

  Jazzkeittiö vinkkaa kesän festaritärpit – sekä paljastaa rakkaimmat biisinsä kautta aikojen

 10. 10

  Tätä et vielä tiennyt Verneri Pohjolasta – trumpetisti paljasti, mikä on hänen soundinsa salaisuus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 7. 7

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 8. 8

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 9. 9

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 10. 10

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 9. 9

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 10. 10

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 2. 2

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 3. 3

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 4. 4

  Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

 5. 5

  Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

 6. 6

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 7. 7

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 8. 8

  Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

 9. 9

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 10. 10

  Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 2. 2

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

 5. 5

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 6. 6

  Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

 7. 7

  Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

 8. 8

  HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 9. 9

  Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

 10. 10

  Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 8. 8

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 9. 9

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 10. 10

  Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
 3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
 4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
 5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
 6. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
 7. Tunti sitten
 8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
 9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
 10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
 11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
 12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
 13. Näytä lisää