Valikko

Nämä 13 asiaa opin, kun fanina luin vuosien jälkeen kirjan YUP:sta, 90-luvun parhaasta bändistä

Tuore Helppoa muisteltavaa -kirja kertoo YUP-yhtyeen tarinan. Nytin toimittaja Jutta Sarhimaa, vanha YUP-fani, luki sen ja kertoo nyt, mitä uutta oppi.

”YUP. Yhdistyneet Urbaanit Puoskarit. Rakastan sitä musiikkia, mitä Jarkko Martikainen ja kumppanit luovat.”

”Olen ihan lyhyen ajan sisällä ostanut kolme YUP:n levyä, eilen uusimman Lauluja metsästä. Aivan loistavat lyriikat ja soundit!”

Otteet ovat päiväkirjastani. On 12. heinäkuuta 2001. Asun Lappeenrannassa, olen 15-vuotias ja löytänyt lempibändini.

Seuraavien vuosien aikana tulen hankkimaan yhtyeen kaikki edeltävät levyt, soitattamaan niitä väsymättä kavereilleni ja valitsemaan kesäfestivaalit sen mukaan, esiintyykö yhtye siellä vai ei.

Olin YUP-fani, enkä ollut ainoa:

YUP nousi 2000-luvun vaihteessa Suomen isoimpien bändien joukkoon. YUP:n biisit nousivat listaykkösiksi ja keulahahmo Jarkko Martikaisesta tuli televisiosta ja lehdistä tuttu vakiokasvo. Ilosaarirockissa 2004 bändi oli lauantain pääesiintyjä.

Vuonna 2009 YUP ilmoitti jäävänsä ennalta määrittelemättömälle tauolle eikä ole siltä tauolta palannut.

Nyt YUP on taas ajankohtainen: Viikko sitten ilmestynyt kirja YUP – Helppoa muisteltavaa kertoo yhtyeen koko tarinan ensi hetkistä ”lopettamiseen”.

Se on fanilta faneille tehty: kirjoittaja Hippo Taatila kirjoittaa väliosioissa bändistä myötämielisesti. Poikkipuoliset sanat kuullaan bändiläisten suista, ja hyvä niin.

Nämä asiat opin YUP:sta ja suomalaisesta rockskenestä 1990- ja 2000-lukujen vaihteessa lukemalla tämän kirjan:

1. Bändiä ei olisi ilman Savonlinnan taidelukiota.

YUP-fanina tiesin alusta alkaen nämä kolme asiaa: että laulaja-lauluntekijä Jarkko Martikainen oli asunut lapsena DDR:ssä, että lyhyen hetken YUP teki biisejä englanniksi (tuolloin kirjainyhdistelmä viittasi sanoihin Young Urban Perverts) ja että YUP:n perustajajäsenet (Valtteri Tynkkynen, Jussi Hyyrynen, Martikainen) tapasivat Savonlinnan taidelukiossa.

Kirjasta opin muun muassa, että Kajaanin punkpiireissä varhaisteininä uinut Martikainen soitti aiemmin Euthanasia-nimisessä punkbändissä ja että YUP:n varhaisin muoto lukioaikoina oli nimeltään NNM (Noise, Not Music).

Hyvin selväksi käy, miten tärkeä verkostoitumis- ja ihan vain oppimispaikka ”Taikkari” oli oppilailleen, joilla oli useita bändiprojekteja normikoulun ohella. Kaksi nuorta opettajaa, pariskunta Arja ja Mikko Nikula, olivat erityisen tärkeitä inspiroijia ja tsemppareita.

2. Kaikki alkoi tästä: ”Joka kevät, kun leppä kukkii, kylän nuoret miehet hakataan.”

YUP:n kitaristi Jussi Hyyrynen kirjoitti brutaalin toteavan lauseen abivuonna paperilapulle ja ojensi Martikaiselle.

Tuo lause määräsi bändin tulevaisuuden. Alkuaikojen englanninkielisyys kuopattiin kun Martikainen sepitti lauseen ympärille fantastisen tajunnanvirtatekstin.

Siitä paisui myöhemmin YUP:n ensimmäinen suomenkielinen julkaisu, vuonna 1990 julkaistu Turpasauna.3. YUP syntyi Jethro Tullista, Frank Zappasta, Mihail Bulgakovista ja Daniil Harmsista.

Rakastuin YUP:ssä sekä progevaikutteiseen musiikkiin että koukeroisiin sanoituksiin. Molempien vaikutteita perataan kirjassa kiitettävästi.

Martikainen kuvailee biisejä ”musiikillisiksi novelleiksi”. Parhaiten tämä kiteytyy salapoliisi Henri Blavatskyn houruisia tutkimuksia esittelevällä Toppatakkeja ja Toledon terästä -levyllä (1994).

4. Monien kappaleiden taustatarinat = täyttä kultaa.

Esimerkiksi Martikaisen ja Mari Rantasilan herkkä Bonnie ja Clyde -duetto Alla jalavapuun (1996) syntyi irvailuna ajan muille vastaaville biiseille, Movetronin Alla koivupuulle ja Aikakoneen Alla Vaahterapuulle – biisin alkuperäinen nimi oli Alla hirsipuun.Myöhemmästä tuotannosta mainio Rankat ankat (2001) on naljailua niille kuulijoille, joille ei Martikaisen mukaan kelvannut kuin alkuaikojen ”kuolataan horkkaisina ja silmät seisoo päässä”-vedot.

”Innostuimme molemmat ajatuksesta päästä vinoilemaan -- tälle ”koskaan et muuttua saa” -jengille”, kertoo Tynkkynen.5. YUP:lle kehittyi oma fanikulttuurinsa, jonka fanaattisimmat edustajat protestoivat äänekkäästi, jos lempibändi ei käyttäytynyt halutusti.

Jussi Hyyrynen muistelee klassista fanityyppiä, joka ilmaantui kuvioihin 1990-luvun puolivälissä:

”-- kirjakieltä puhuva vähän hassu lukiolais- tai yliopistopoika. joka kävelee kumarassa, saapuu Jarkon luokse, kumartelee suurin piirtein hattu kourassa, että ”anteeksi, mutta olisiko taiteilijalla mahdollisesti aivan pieni tuokio vaihtaa muutama sananen teksteistänne”.”

Keikoilla kaikki osasivat biisien sanat ulkoa ja tunnelma oli euforinen: esimerkiksi Kouvolassa keväällä 2005 heittäydyin hurmioituneena takanani seisoneiden käsivarsille kun YUP soitti harvoin livenä vetämänsä Taivaiden maisterit:Monia faneja närästi bändin on/off-yhteistyö Nylon Beatin kanssa, joka alkoi musiikkilehti Rumban pikkujouluista vuonna 1998, ja siitä ei pelätty valittaa päin naamaa.

Helppoa muisteltavaa paljastaa, ettei se ollut vielä mitään verrattuna vastaanottoon, jonka rockin SM-kilpailut vuonna 1994 voittanut Anssi Kela sai lämpätessään Pekka ja susi -bändinsä kanssa YUP:tä.

”Olisikohan ollut Turussa, missä yleisö alkoi oikein huudella klassista ”Painukaa vittuun sieltä lavalta” ja ”Y-U-P, Y-U-P” -osastoa suurin piirtein ensimmäisen biisin jälkeen”, Kela muistelee kirjassa.

6. YUP:n legendaariset, edelleen olemassaolevat kotisivut olivat fanin tekemät.

Kesällä 1999 kuusamolainen lukiolainen Jarkko Säkkinen ehdotti yhtyeelle nettisivujen tekoa. Mallia otettiin toisesta suomalaisesta rockbändistä, CMX:stä, jolla oli suosittu kysymyspalsta omilla sivuillaan.

Läpiä päähän -nimisen palstan suosio kasvoi nopeasti.

Kysymystulva aiheutti paljon työtä. Lopputulos tuotti suurta iloa faneille, kuten allekirjoittaneelle:

”YUP:n sivut oli uudistettu ja mun terkkukysmiin oli vihdoin vastattu. Sain melkein sydärin! Jarkko vastaili parhaansa mukaan ja pisti loppuun: ”Olemme otettuja.” Wau!”

7. Vihdoin saadaan selkoa ikuisuuskysymykseen: Mikä on CMX:n ja YUP:n suhde?

YUP:tä pidettiin lehdistössä alusta asti ”CMX:n pikkuveljenä”. Rumpali Janne Mannonen kuvailee kirjassa, miten YUP:n menestys rakentui Don Huonojen, Zen Cafén ja CMX:n päälle. Sille oli selvä kolo suomenkielisen rockin kehityskulussa.

2000-luvulla kuuntelin molempia bändejä ja jouduin tämän tästä tilanteisiin, joissa minua usutettiin päättämään, kumpi on parempi (valitsin useimmiten YUP:n, koska löysin sen ensin).

Parasta on kuitenkin lukea CMX:n keulahahmo A.W. Yrjänän analyysia kahden bändin yhteneväisyyksistä ja eroista.

Yrjänän mukaan vertailut bändien välillä olivat väistämättömiä, mutta turhia. CMX yksinkertaisti melodioita samalla kun tekstipuoli kulki syvemmälle mytologioiden suuntaan.

YUP:ssa taas korostuivat melodisuus ja poikkoilevuus ja tekstimaailmassa oli ”venäläistyyppistä satiiria”:

”Kuvaavaa lienee, että ajattelin joskus, miten Jarkon pitäisi kirjoittaa emotionaalisempia, helpommin lähestyttäviä tekstejä. Hän kertoi kerran ajatelleensa samaa minusta.”

8. Kaksi tunnettua nykyelokuvaohjaajaa teki YUP:lle musiikkivideoita ja vain toisen kanssa yhteistyö sujui.

Vuonna 1999 Universal palkkasi 24-vuotiaan itseoppineen mainoskuvaaja Teemu Nikin (3 Simoa, #lovemilla) ohjaamaan videon Meitä odotellaan mullan alla -sinkkuun.

Zombielokuvamaestro Romeron kultakaudelle pokkaavalla videolla YUP nousee haudoista musisoimaan kunnes metsäpiknikillä ollut ydinperhe pistää heidät topakasti takaisin multiin.


Minäkin löysin yhtyeen sen avulla: koulun jälkeen tulleessa Jyrki-musiikkiohjelmassa nähty, vinksahtanut meininki iski välittömästi. Pyysin joululahjaksi Normaalien maihinnousu -albumin ja se oli siinä.

Se toinen ohjaaja on – Dome Karukoski.

Niin: Tom of Finlandin ohjaaja, Suomen eturivin elokuvantekijöihin kuuluva Karukoski teki YUP:n Päivä kerrallaan -videon (2004). Se kuvattiin Viikin eläinpatologian laitoksella.

Tynkkynen muistelee asiaa näin:

”Ohjaaja liikkui salamana paikasta paikkaan ja sillä oli hirveä höyry päällä, mutta mitään se ei osannut organisoida.”

”Jollain kuvaustauolla istuttiin Jarkon kanssa röökillä ja todettiin, että tosi mukava jätkä, mutta ei siitä koskaan ohjaajaa tule.”

9. YUP:sta tuli niin suosittu, koska se paritettiin hittejä tuottavan tuottajan kanssa.

Suomalaisista musiikkialan vaikuttajista kirjassa mainitaan muun muassa Pedro Hietanen, joka kiinnitti bändin aikanaan Polygram-levy-yhtiölle ja niin syntyi Homo Sapiens-levy.

Oma lukunsa on Riku Mattila, Normaalien maihinnousun, Lauluja metsästä ja Leppymättömien tuottaja, joka opettaa tätä nykyä Sibeliusakatemiassa.

Helppoa muisteltavaa esittää, että Mattila tuli kuvioihin juuri oikeaan aikaan, hioi bändistä rosoja ja auttoi nostamaan sen Suomen virallisen listan ykköseksi.

Vaihtoehtobändin nousussa valokeilaan oli jotain skitsofreenista ja Mattila vertaakin bändin kehitystä kolmen vaihtoehtoräppärin muodostamaan bilebändiin Teflon Brothersiin.

Mattila myös joudutti bändin eroa: armoton biisien ristiinrankkaus aiheutti eripuraa bändiläisten välillä.

10. YUP:n on miehinen tarina: naiset esiintyvät siinä lähinnä bändiläisten puolisoina ja kuuntelijoiden tyttöystävinä.

Esimerkiksi Yövieraat (1996) -levyllä ollut Jos helvetti on täynnä taas sai inspiraation Jarkko Martikaisen avopuoliso-Heidin alakuloisesta tokaisusta talviaamuna linja-autoasemalla kun bussin ovelle kiemurteli valtavan pitkä jono: ”Jos se helvetti on täynnä, niin joutuu saatana seisomaan.”

Tästä Martikainen sai klassikkoidean: ”Voiko helvetissä olla niin täyttä, että Saatana joutuu seisomaan?”

Universalin tiedottaja Satu Snellmania kehutaan. Nylon Beatin Jonna Geagea on ainoa naispuolinen haastateltu.

Se tietysti kertoo ennen kaikkea 1990-luvun suomalaisesta musiikkibisneksestä, jossa muusikot, tuottajat, teknikot ja journalistit olivat miehiä. Vähän se myös huvittaa, koska en todellakaan ollut ainoa nainen keikoilla.

Tunsin olevani ihan samanlainen fani kuin muutkin.

11. YUP:n lyriikoiden kehitys heijasteli paitsi suosion nousua, myös Martikaisen poliittista heräämistä.

Alkuvuosien rivo riimittely (”lima-anaalit tulevat / liina naamalla, malli-ilme”) ja ihmiskunnan hillittömyyksien esittely vaihtuivat pikku hiljaa kulutuskriittisyyteen (esim. Outo elämä -levyn Tavaroiden taikamaailma).

Normaalien maihinnousussa Martikainen sukeltaa syyllisyyden ja massakulttuurin tematiikkaan.

Leppymättömät-levy (2003) syntyi suoraan ympäröivän, WTC-iskujen jälkeisen poliittisen tilanteen ahdistavuudesta:

”Leppymättömien pääkysymys on: miksi emme voi vuonna 2002 paremmin kuin vaikka 1992, vaikka laman sijaan meillä on nousukausi ja rahaa on kierrossa enemmän kuin koskaan?”12. Kirja paljastaa, miten eri maailmoissa bändin jäsenet monesti elivät.

Eri aikoina Tynkkynen esimerkiksi ajoi turistibussia Baltiaan, Hyyrynen opiskeli lääkäriksi ja treenasi kunnianhimoisesti maratonille, Martikainen viritteli omaa mies ja kitara -sooloprojektiaan ja kosketinsoittaja Petri Tiainen toimi Kuopion kaupunginteatterin kapellimestarina ja Mannonen vieraili muissa bändiprojekteissa.

On ihme, ettei yhtye hajonnut aiemmin.

13. YUP:n aikana kriitikillä oli merkitystä: kun läpi historiansa suitsutetun bändin levy Vapauden kaupungit (2008) sai huonot arviot, se oli viimeinen niitti.

Kirjaa lukiessa ymmärtää, että tauolle jääminen oli bändille varmasti parasta – lukiolaisista keski-ikäisiksi varttuneet ihmiset halusivat elää omaa elämäänsä ja se heille suotakoon.

Mutta YUP:n biisit, nekin elävät omaa elämäänsä.

Kiitos Helppoa muisteltavaa -kirjan, kuuntelin pitkästä aikaa läpi koko YUP:n tuotannon. Monet biisit eivät ole vanhentuneet yhtään.

Ne kuvasivat Suomea vuonna 2017.

Kuunnelkaapa vaikka Kohtuuden ystävät vuodelta 2003:

On tarkoitus hyvä, siksi luokkamme menestyvä hillitä tahtoo pinnareiden paijaamista / Siis laatikaamme musta lista kansalaisista tarpeettomista

Täältä me tulemme, kohtuuden ystävät, tienviitat jokaiselle teille

Kohtuullisuus, se on laumalle / yltäkylläisyys – se taas on meille, pohjolan viisaille!


Hippo Taatila: YUP –Helppoa muisteltavaa (Like). 381 s.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kirjallisuus
 • Kotimaa
 • YUP
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 3. 3

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 4. 4

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 5. 5

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 6. 6

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 7. 7

  Helsingissä järjestetään klubi, johon eivät pääse alle 30-vuotiaat

 8. 8

  Tässä ovat Helsingin parhaat pizzat

 9. 9

  Disney vaihtoi uutuusleffansa nimeä Italiassa: Moana toi liian monelle mieleen pornotähden

 10. 10

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 8. 8

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 9. 9

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 10. 10

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 2. 2

  Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

 3. 3

  Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

 4. 4

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 5. 5

  Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

 6. 6

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 7. 7

  Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

 8. 8

  Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

 9. 9

  Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

 10. 10

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 2. 2

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 3. 3

  Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

 4. 4

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 5. 5

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 6. 6

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 7. 7

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 8. 8

  Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

 9. 9

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 10. 10

  Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää