Valikko

Timo Hännikäisen esiintyminen peruttiin kauhutapahtumassa, osan mielestä ”suvakit pilasivat taas kaiken” – Näin minusta, kauhufanista, tuli kukkahattutäti

”Ja sensuuri voitti taas.”

Muun muassa näin joku on kommentoinut KauhuCon 2017 -tapahtuman Facebook-seinälle viikonloppuna.

Eli mistä on kyse?

KauhuCon on nimensä mukaisesti kauhukulttuuriin, alan kirjallisuuteen ja elokuviin, keskittynyt tapahtuma. Se järjestetään huhtikuun alussa ensimmäistä kertaa Helsingissä Richardinkadun kirjastossa. Ohjelmistossa on esimerkiksi kauhukirjailijoiden ja muiden alan asiantuntijoiden esitelmiä sekä paneelikeskusteluja.

KauhuConin ympärille kehkeytyi viime viikon lopulla somekohu, kun tapahtuman ohjelmisto julkistettiin. Yksi puhujista oli kirjailija ja esseisti Timo Hännikäinen.

Tuotannossaan Hännikäinen on esitellyt kansallismielistä ja antifeministisestä ajatteluaan. Ilman (2009) -pamfletissa hän muun muassa ehdotti, että kaikille 18–30-vuotiaille naisille pitäisi säätää asevelvollisuuden kaltainen pakollinen seksipalvelus valtion ylläpitämissä ilotaloissa. Hännikäinen kertoi Helsingin Sanomissa kirjoittaneensa kärjistäen, mutta ei pilke silmäkulmassa.


Muissa kirjoituksissaan hän on esimerkiksi käsitellyt kansallisvaltiota nationalistisesta näkökulmasta. Hän on myös ”kansallisen ja eurooppalaisen” Sarastus-verkkolehden päätoimittaja. Hännikäinen on muun muassa ollut järjestämässä itsenäisyyspäivän 612-marssia, jonka järjestäjistä osa kuuluu uusnatsistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen.

Puolitoista vuotta sitten Hännikäinen sai huomattavasti julkisuutta kirjoitettuaan Naisasialiitto Unionin sekä väkivallan uhreja auttavan Naisten linjan Facebook-sivuille törkeitä, solvaavia ja seksuaalisella väkivallalla uhkaavia viestejä.

Hännikäinen on myös kirjoittanut esseitä kauhukirjallisuudesta ja hänet oli otettu tapahtumaan puhumaan kauhukulttuurista.

Kritiikkiä Hännikäisen valinnasta KauhuConiin kuitenkin tuli, ja ymmärrettävästi.

Monet eivät halunneet Hännikäisen olevan ollenkaan paikalla tapahtumassa, nimenomaan tämän naisvihamielisten somekirjoittelun vuoksi.

Keskusteluketju Facebookissa paisui ja perjantaina järjestäjät ilmoittivat, että Hännikäisen esiityminen tapahtumassa on peruttu. Tiedotteen mukaan järjestäjäyhdistyksen jäsenistöltä pyydettiin palautetta sähköpostitse, ja enemmistö kannatti perumista.

Hännikäisellä on ollut keskusteluketjuissa myös joukko äänekkäitä puolustajia. Heidän mielestään kyse oli mielipidevainosta ja sensuurista: Hännikäinenhän ei ollut tulossa esittelemään poliittisia tai naisiin kohdistuvia mielipiteitään, vaan keskustelemaan kauhukulttuurista.

Pilkallisia ja vihaisia kommentteja lenteli Hännikäisen kritisoijille. Heitä haukuttiin tuttuun tapaan mielensäpahoittajiksi, vihervassareiksi, suvakeiksi, mädättäjiksi ja feminazeiksi.

”Kukkahattutäti” -haukkumasanaa kukaan ei tainnut käyttää. Kyseinen termi tuli kuitenkin mieleen KauhuCon-somekiistaa seuratessa.

Kuulun ilman muuta siihen Hännikäisen puolustajien inhoamaan suvakkimädättäjäfeministi-leiriin.

Kukkahattutäti-termiä olen silti käyttänyt joskus haukkumasanana runsaasti.

Olen rakastanut kauhua lapsesta asti. Kauhuelokuvien suurkulutus alkoi 1980-ja 90-lukujen vaihteen tietämillä. Vaikka olin silloin hädin tuskin kymmenvuotias, suvaitsevaiset (huomaa sanavalinta) vanhempani eivät estäneet minua katsomasta niitä.

Kauhuelokuvaharrastus oli Suomessa tuohon aikaan kuitenkin haastavaa. Maassa vallitsi ehkä läntisen maailman tiukin elokuvasensuuri. 1980-luvulla säädetty videolaki sai aikaan sen, että videolevitykseen päätyi vain osa maailmalla julkaistuista väkivaltaisista kauhu- tai toimintaelokuvista. Tai sitten väkivaltakohtaukset oli täkäläisistä videoversioista sensuroitu pois.

Elokuvaharrastajaa tämä raivostutti ja turhautti. Sensuurilaki oli täysin onnettomalle pohjalle rakennettu. Perusteena käytettiin hataria tutkimuksia, joiden mukaan elokuvaväkivalta saattaa aiheuttaa lapsissa aggressioita, tai urbaanilegendoihin oikeita murhia sisältävistä snuff-videoista. Jotkut kansanedustajat uskoivat aidosti sellaisten kiertävän kauhuharrastajien piireissä.

Käytännössä elokuvasensuuria tuntuivat kannattavan keski-ikäiset kansanedustajat ja virkaihmiset, jotka eivät yksinkertaisesti tajunneet kauhugenrestä tippaakaan. He vain pitivät kauhuelokuvia inhottavina ja moraalittomina ja halusivat kieltää ne siksi kaikilta.

Samoihin aikoihin innostuin tietokonepeleistä. Pelien väkivalta alkoi herättää myös keskustelua Suomessa ja maailmalla, ja jotkut päättäjät halusivat sensuurin ulottuvan peleihinkin.

Kukkahattutäti-termiin törmäsin kotimaisessa Pelit-lehdessä. Sillä kuvailtiin pelisensuurista haaveilevaa tyypillistä sensuuri-intoilijaa. Vanhempaa elitististä tyyppiä – ei välttämättä naista – joka paheksuu mielestään ala-arvoista ja haitallista nuortenkulttuuria. Ja haluaa kieltää sen kaikilta, koska kuvittelee tietävänsä, mikä heillekin on parasta.

Sana tuntui etenkin nuoren mielestä erittäin osuvalta. Kukkahattutädit sitä ja tätä, paasasin, kun taas yksi odottamani ulkomainen kauhufilmi jumiutui Suomen sensuuriin.

Poliittisesti latautuneelta sana ei tuntunut. Lähinnä yhdistin sen konservatiivisuuteen, sillä sitä monet sensuuria kannattavat olivat. (Tosin videolain kannatus ylitti puoluerajat ja koko lain pääarkkitehteihin kuului demari Reino Paasilinna.)

Sitten tuli vuosi 2001. Videolaista ja koko elokuvien ennakkotarkastuksesta Suomessa luovuttiin. Taistelu oli voitettu.

Poliittisista päättäjistä juuri kukaan ei sen koommin ole vaatimalla vaatinut elokuvasensuuria takaisin. Kukkahattutätejä, sellaisina kuin minä heidät mielsin, ei enää ollut.

Mutta 2000-luvun loppupuolella sana teki paluun. Sen merkitys vain oli muuttunut.

Kukkahattutäti-haukkumasana tuntui yleistyneen ensin maahanmuuttovastaisella Hommaforumilla. Sitä käytetiin ihmisistä, jotka puolustavat humanitaarista maahanmuuttoa, kannattavat pakolaisten auttamista, suhtautuvat positiivisesti muihin kulttuureihin ja vastustavat rasismia.

Maahanmuuttokriitikoiden mielestä tällainen on hölmöyttä ja naiivia maailmojensyleilyä. Kukkahattutäteilyä.

Maahanmuuttokeskustelun kuumennuttua kukkahattutäti-sanan käyttö on vain yleistynyt Rajat kiinni -yhteisöissä ja vastaavissa piireissä. Sillä haukutaan sujuvasti myös feministejä tai keitä tahansa oikeistokonservatiivista ajattelua vastustavia. Kukkahattutäti, suvakki, punavihermädättäjä – samaa sarjaa kaikki.

Sinänsä huvittavaa: itse yhdistin aikoinaan kukkahattutäteilyn konservatiivisuuteen ja sensuurivapauden suvaitsevaisuuteen. Nyt sitten konservatiivit haukkuvat suvaitsevaisia kukkahattutädeiksi.

Suomen kauhu- scifi- ja fantasiaharrastajien piirissä eli fandomissa suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa on tapana kunnioittaa. Se näkyi myös Hännikäisen KauhuCon-esiintymisen aiheuttamasta hämmästyksestä.


Itse ymmärrän hyvin, miksi niin moni halusi Hännikäisen pois tapahtumasta. Olen samaa mieltä heidän kanssaan.

Hännikäistä ei silti haluttu pois tapahtumasta yksinomaan äärioikeistolaisuuteen viittaavien kommenttiensa tai muiden poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

Suurimpana perusteena olivat nimenomaan Hännikäisen Naisasialiitto Unionille ja Naisten linjalle kirjoittamat törkyviestit. Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoi kirjoittaneensa viestit humalassa ja osoittaneensa ne kyseisille järjestöille väärinkäsityksen vuoksi. Hän kieltäytyi aluksi esittämästä anteeksipyyntöä, mutta pyysi anteeksi toimiaan lyhyesti myöhemmin.

Väkivaltaa kokeneiden naisten tukisivuston myrkyttämistä törkykommenteilla ei kuitenkaan lyhyellä pahoittelulla voi kuitata.

KauhuConin Facebook-sivulla Hännikäinen solvasi vastustajiaan tuttuun tyyliinsä. ”Syö vähemmän”, Hännikäinen muun muassa kuittasi eräälle heistä. Jo poistetussa viestissään hän ilmoitti myös ”vetävänsä turpaan” paikan päällä niitä, jotka käyvät häneen käsiksi. Kukaan ei ollut keskustelussa sellaista uhannut, vaikka Hännikäisen tekoja ja ajatuksia kyllä kritisoitiin kovin sanoin.

Keskustelu osoitti myös, että kauhukulttuurin piirissä käydään samaa ”kulttuurisotaa” kuin videopelimaailmassa tai vaikka tieteiskirjallisuudessa. Jotkut lähinnä miespuoliset harrastajat eivät siedä feministisiä arvoja kannattavien naisten tuloa omalle leikkikentälleen, vaikka se ei harrastusta oikeasti mitenkään uhkaisikaan.

Älkää tulko pilaamaan meidän tapahtumaamme, vaikutti muutama KauhuCon-keskustelijakin huutavan hädissään. Gamergatesta ja Yhdysvaltain oikeisto-nettitrollien sanastosta tutut snowflake- ja social justice warrior- haukkumatermit vilahtelivat kommenteissa myös. Hännikäistä vastustaneiden ei joissain kommenteissa edes uskottu olevan oikeita kauhufaneja.

Jotkut eivät myöskään kyenneet, tai halunneet ymmärtää miksi kauhutapahtuman pitäisi olla ”turvallinen tila.” Tähän sisältyvä väärinymmärrys on jo aivan käsittämätön.

Kauhukulttuuri – kirjallisuus, elokuvat, mikä hyvänsä – on fiktiota. Kauhuharrastus kuuluu kaikille. Kaikilla on siis oikeus saada nauttia kauhukulttuurista turvallisesti. Hännikäisen läsnäolo KauhuConissa olisi vienyt joiltain tämän turvallisuuden tunteen pois. (Ironisesti Hännikäisen oli tarkoitus puhua tapahtumassa aiheesta ”kauhun turvallinen kokeminen.”)

Mutta nyt kukaan ei ollut sensuroimassa KauhuConia siellä esillä olevan fiktion vuoksi.

Eli yksikään kukkahattutäti ei vaatinut siellä esitettävien kauhulyhytfilmien vetämistä pois kankaalta, tai tapahtumassa puhuvien kauhukirjailijoiden teoksia kiellettäviksi. Tai edes Timo Hännikäisen kirjallisia teoksia.

Sen sijaan kukkahattutädit paheksuivat tosielämässä tapahtuneita asioita, Hännikäisen naisvihamielisiä Facebook-solvauksia.

Sellaisia kukkahattutätejä Suomessa tarvitaan, ja olen mielelläni yksi heistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Kauhu
 • Kotimaa
 • Tapahtumat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 2. 2

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Conan O’Brien onnittelee 100-vuotiasta Suomea upealla videoviestillä ja ehdottaa: ”Vaihtakaa itsenäisyyspäivä kesään”

 8. 8

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 6. 6

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 7. 7

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 8. 8

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 2. 2

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 5. 5

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

 8. 8

  Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 5. 5

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 6. 6

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 7. 7

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 8. 8

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 9. 9

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 10. 10

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää