Valikko

Timo Hännikäisen esiintyminen peruttiin kauhutapahtumassa, osan mielestä ”suvakit pilasivat taas kaiken” – Näin minusta, kauhufanista, tuli kukkahattutäti

”Ja sensuuri voitti taas.”

Muun muassa näin joku on kommentoinut KauhuCon 2017 -tapahtuman Facebook-seinälle viikonloppuna.

Eli mistä on kyse?

KauhuCon on nimensä mukaisesti kauhukulttuuriin, alan kirjallisuuteen ja elokuviin, keskittynyt tapahtuma. Se järjestetään huhtikuun alussa ensimmäistä kertaa Helsingissä Richardinkadun kirjastossa. Ohjelmistossa on esimerkiksi kauhukirjailijoiden ja muiden alan asiantuntijoiden esitelmiä sekä paneelikeskusteluja.

KauhuConin ympärille kehkeytyi viime viikon lopulla somekohu, kun tapahtuman ohjelmisto julkistettiin. Yksi puhujista oli kirjailija ja esseisti Timo Hännikäinen.

Tuotannossaan Hännikäinen on esitellyt kansallismielistä ja antifeministisestä ajatteluaan. Ilman (2009) -pamfletissa hän muun muassa ehdotti, että kaikille 18–30-vuotiaille naisille pitäisi säätää asevelvollisuuden kaltainen pakollinen seksipalvelus valtion ylläpitämissä ilotaloissa. Hännikäinen kertoi Helsingin Sanomissa kirjoittaneensa kärjistäen, mutta ei pilke silmäkulmassa.


Muissa kirjoituksissaan hän on esimerkiksi käsitellyt kansallisvaltiota nationalistisesta näkökulmasta. Hän on myös ”kansallisen ja eurooppalaisen” Sarastus-verkkolehden päätoimittaja. Hännikäinen on muun muassa ollut järjestämässä itsenäisyyspäivän 612-marssia, jonka järjestäjistä osa kuuluu uusnatsistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen.

Puolitoista vuotta sitten Hännikäinen sai huomattavasti julkisuutta kirjoitettuaan Naisasialiitto Unionin sekä väkivallan uhreja auttavan Naisten linjan Facebook-sivuille törkeitä, solvaavia ja seksuaalisella väkivallalla uhkaavia viestejä.

Hännikäinen on myös kirjoittanut esseitä kauhukirjallisuudesta ja hänet oli otettu tapahtumaan puhumaan kauhukulttuurista.

Kritiikkiä Hännikäisen valinnasta KauhuConiin kuitenkin tuli, ja ymmärrettävästi.

Monet eivät halunneet Hännikäisen olevan ollenkaan paikalla tapahtumassa, nimenomaan tämän naisvihamielisten somekirjoittelun vuoksi.

Keskusteluketju Facebookissa paisui ja perjantaina järjestäjät ilmoittivat, että Hännikäisen esiityminen tapahtumassa on peruttu. Tiedotteen mukaan järjestäjäyhdistyksen jäsenistöltä pyydettiin palautetta sähköpostitse, ja enemmistö kannatti perumista.

Hännikäisellä on ollut keskusteluketjuissa myös joukko äänekkäitä puolustajia. Heidän mielestään kyse oli mielipidevainosta ja sensuurista: Hännikäinenhän ei ollut tulossa esittelemään poliittisia tai naisiin kohdistuvia mielipiteitään, vaan keskustelemaan kauhukulttuurista.

Pilkallisia ja vihaisia kommentteja lenteli Hännikäisen kritisoijille. Heitä haukuttiin tuttuun tapaan mielensäpahoittajiksi, vihervassareiksi, suvakeiksi, mädättäjiksi ja feminazeiksi.

”Kukkahattutäti” -haukkumasanaa kukaan ei tainnut käyttää. Kyseinen termi tuli kuitenkin mieleen KauhuCon-somekiistaa seuratessa.

Kuulun ilman muuta siihen Hännikäisen puolustajien inhoamaan suvakkimädättäjäfeministi-leiriin.

Kukkahattutäti-termiä olen silti käyttänyt joskus haukkumasanana runsaasti.

Olen rakastanut kauhua lapsesta asti. Kauhuelokuvien suurkulutus alkoi 1980-ja 90-lukujen vaihteen tietämillä. Vaikka olin silloin hädin tuskin kymmenvuotias, suvaitsevaiset (huomaa sanavalinta) vanhempani eivät estäneet minua katsomasta niitä.

Kauhuelokuvaharrastus oli Suomessa tuohon aikaan kuitenkin haastavaa. Maassa vallitsi ehkä läntisen maailman tiukin elokuvasensuuri. 1980-luvulla säädetty videolaki sai aikaan sen, että videolevitykseen päätyi vain osa maailmalla julkaistuista väkivaltaisista kauhu- tai toimintaelokuvista. Tai sitten väkivaltakohtaukset oli täkäläisistä videoversioista sensuroitu pois.

Elokuvaharrastajaa tämä raivostutti ja turhautti. Sensuurilaki oli täysin onnettomalle pohjalle rakennettu. Perusteena käytettiin hataria tutkimuksia, joiden mukaan elokuvaväkivalta saattaa aiheuttaa lapsissa aggressioita, tai urbaanilegendoihin oikeita murhia sisältävistä snuff-videoista. Jotkut kansanedustajat uskoivat aidosti sellaisten kiertävän kauhuharrastajien piireissä.

Käytännössä elokuvasensuuria tuntuivat kannattavan keski-ikäiset kansanedustajat ja virkaihmiset, jotka eivät yksinkertaisesti tajunneet kauhugenrestä tippaakaan. He vain pitivät kauhuelokuvia inhottavina ja moraalittomina ja halusivat kieltää ne siksi kaikilta.

Samoihin aikoihin innostuin tietokonepeleistä. Pelien väkivalta alkoi herättää myös keskustelua Suomessa ja maailmalla, ja jotkut päättäjät halusivat sensuurin ulottuvan peleihinkin.

Kukkahattutäti-termiin törmäsin kotimaisessa Pelit-lehdessä. Sillä kuvailtiin pelisensuurista haaveilevaa tyypillistä sensuuri-intoilijaa. Vanhempaa elitististä tyyppiä – ei välttämättä naista – joka paheksuu mielestään ala-arvoista ja haitallista nuortenkulttuuria. Ja haluaa kieltää sen kaikilta, koska kuvittelee tietävänsä, mikä heillekin on parasta.

Sana tuntui etenkin nuoren mielestä erittäin osuvalta. Kukkahattutädit sitä ja tätä, paasasin, kun taas yksi odottamani ulkomainen kauhufilmi jumiutui Suomen sensuuriin.

Poliittisesti latautuneelta sana ei tuntunut. Lähinnä yhdistin sen konservatiivisuuteen, sillä sitä monet sensuuria kannattavat olivat. (Tosin videolain kannatus ylitti puoluerajat ja koko lain pääarkkitehteihin kuului demari Reino Paasilinna.)

Sitten tuli vuosi 2001. Videolaista ja koko elokuvien ennakkotarkastuksesta Suomessa luovuttiin. Taistelu oli voitettu.

Poliittisista päättäjistä juuri kukaan ei sen koommin ole vaatimalla vaatinut elokuvasensuuria takaisin. Kukkahattutätejä, sellaisina kuin minä heidät mielsin, ei enää ollut.

Mutta 2000-luvun loppupuolella sana teki paluun. Sen merkitys vain oli muuttunut.

Kukkahattutäti-haukkumasana tuntui yleistyneen ensin maahanmuuttovastaisella Hommaforumilla. Sitä käytetiin ihmisistä, jotka puolustavat humanitaarista maahanmuuttoa, kannattavat pakolaisten auttamista, suhtautuvat positiivisesti muihin kulttuureihin ja vastustavat rasismia.

Maahanmuuttokriitikoiden mielestä tällainen on hölmöyttä ja naiivia maailmojensyleilyä. Kukkahattutäteilyä.

Maahanmuuttokeskustelun kuumennuttua kukkahattutäti-sanan käyttö on vain yleistynyt Rajat kiinni -yhteisöissä ja vastaavissa piireissä. Sillä haukutaan sujuvasti myös feministejä tai keitä tahansa oikeistokonservatiivista ajattelua vastustavia. Kukkahattutäti, suvakki, punavihermädättäjä – samaa sarjaa kaikki.

Sinänsä huvittavaa: itse yhdistin aikoinaan kukkahattutäteilyn konservatiivisuuteen ja sensuurivapauden suvaitsevaisuuteen. Nyt sitten konservatiivit haukkuvat suvaitsevaisia kukkahattutädeiksi.

Suomen kauhu- scifi- ja fantasiaharrastajien piirissä eli fandomissa suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa on tapana kunnioittaa. Se näkyi myös Hännikäisen KauhuCon-esiintymisen aiheuttamasta hämmästyksestä.


Itse ymmärrän hyvin, miksi niin moni halusi Hännikäisen pois tapahtumasta. Olen samaa mieltä heidän kanssaan.

Hännikäistä ei silti haluttu pois tapahtumasta yksinomaan äärioikeistolaisuuteen viittaavien kommenttiensa tai muiden poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

Suurimpana perusteena olivat nimenomaan Hännikäisen Naisasialiitto Unionille ja Naisten linjalle kirjoittamat törkyviestit. Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoi kirjoittaneensa viestit humalassa ja osoittaneensa ne kyseisille järjestöille väärinkäsityksen vuoksi. Hän kieltäytyi aluksi esittämästä anteeksipyyntöä, mutta pyysi anteeksi toimiaan lyhyesti myöhemmin.

Väkivaltaa kokeneiden naisten tukisivuston myrkyttämistä törkykommenteilla ei kuitenkaan lyhyellä pahoittelulla voi kuitata.

KauhuConin Facebook-sivulla Hännikäinen solvasi vastustajiaan tuttuun tyyliinsä. ”Syö vähemmän”, Hännikäinen muun muassa kuittasi eräälle heistä. Jo poistetussa viestissään hän ilmoitti myös ”vetävänsä turpaan” paikan päällä niitä, jotka käyvät häneen käsiksi. Kukaan ei ollut keskustelussa sellaista uhannut, vaikka Hännikäisen tekoja ja ajatuksia kyllä kritisoitiin kovin sanoin.

Keskustelu osoitti myös, että kauhukulttuurin piirissä käydään samaa ”kulttuurisotaa” kuin videopelimaailmassa tai vaikka tieteiskirjallisuudessa. Jotkut lähinnä miespuoliset harrastajat eivät siedä feministisiä arvoja kannattavien naisten tuloa omalle leikkikentälleen, vaikka se ei harrastusta oikeasti mitenkään uhkaisikaan.

Älkää tulko pilaamaan meidän tapahtumaamme, vaikutti muutama KauhuCon-keskustelijakin huutavan hädissään. Gamergatesta ja Yhdysvaltain oikeisto-nettitrollien sanastosta tutut snowflake- ja social justice warrior- haukkumatermit vilahtelivat kommenteissa myös. Hännikäistä vastustaneiden ei joissain kommenteissa edes uskottu olevan oikeita kauhufaneja.

Jotkut eivät myöskään kyenneet, tai halunneet ymmärtää miksi kauhutapahtuman pitäisi olla ”turvallinen tila.” Tähän sisältyvä väärinymmärrys on jo aivan käsittämätön.

Kauhukulttuuri – kirjallisuus, elokuvat, mikä hyvänsä – on fiktiota. Kauhuharrastus kuuluu kaikille. Kaikilla on siis oikeus saada nauttia kauhukulttuurista turvallisesti. Hännikäisen läsnäolo KauhuConissa olisi vienyt joiltain tämän turvallisuuden tunteen pois. (Ironisesti Hännikäisen oli tarkoitus puhua tapahtumassa aiheesta ”kauhun turvallinen kokeminen.”)

Mutta nyt kukaan ei ollut sensuroimassa KauhuConia siellä esillä olevan fiktion vuoksi.

Eli yksikään kukkahattutäti ei vaatinut siellä esitettävien kauhulyhytfilmien vetämistä pois kankaalta, tai tapahtumassa puhuvien kauhukirjailijoiden teoksia kiellettäviksi. Tai edes Timo Hännikäisen kirjallisia teoksia.

Sen sijaan kukkahattutädit paheksuivat tosielämässä tapahtuneita asioita, Hännikäisen naisvihamielisiä Facebook-solvauksia.

Sellaisia kukkahattutätejä Suomessa tarvitaan, ja olen mielelläni yksi heistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Kauhu
 • Kotimaa
 • Tapahtumat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 4. 4

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 5. 5

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 6. 6

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 7. 7

  The Leftovers on HBO:n paras sarja koskaan, vaikket ole välttämättä siitä edes kuullut – viimeinen kausi on käynnissä, ja näistä syistä kannattaa nyt viimeistään tutustua

 8. 8

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 9. 9

  Tässä ovat Helsingin parhaat kasvisruoat

 10. 10

  Helsingin keskeisimpiin yökerhoihin kuuluva Club Vatican sulkeutuu, ”hautajaiset” kuun lopussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 4. 4

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 5. 5

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 6. 6

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 3. 3

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 4. 4

  Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

 5. 5

  Olutta suoraan putkesta hevikansalle – saksalainen rockfestivaali pani pisteen olutrekkarallille

 6. 6

  Poliisi otti kaksi lennokkia haltuunsa presidentti Koiviston hautajaisten aikana – myös Youtube-tähden lennätys Levillä menee poliisitutkintaan

 7. 7

  Trump ei ole taipunut Pariisin ilmasto­sopimuksen taakse G7-kokouksessa – ”Hänen näkemyksensä kehittyvät, hän tuli tänne oppimaan”

 8. 8

  Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

 9. 9

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 10. 10

  Kalliolta pudonnut 14-vuotias loukkaantui vakavasti Porissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 3. 3

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

 6. 6

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 7. 7

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 8. 8

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 9. 9

  Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

 10. 10

  2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 3. 3

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää