Valikko

Kansanedustaja Ozan Yanarilla on talousosaamista ja haluja vihreiden johtoon, mutta kukaan ei kuuntele, koska rasismi ja maahanmuutto nousevat jatkuvasti otsikoihin

Vihreiden Ozan Yanar on kyllästynyt siihen, että häntä kuullaan vain rasismikeskusteluissa. Hän harkitsee nyt vakavasti vihreiden puheenjohtajaehdokkuutta.

”Mun tekee välillä mieli huutaa, että mä en ole mikään osaamaton mamumaskotti!”

Kansanedustaja Ozan Yanaria (vihr) kismittää.

Olemme Pikkuparlamentin ruokalassa. Tarkoituksena on puhua Suomen tulevaisuudesta ja siitä, miten Yanar, 29, aikoo sitä parantaa. Keskustelu kääntyy tämän tästä rasismiin tai maahanmuuttokeskusteluun.

Yanar on tottunut siihen. Maahanmuuttajataustaisena ensimmäisen kauden kansanedustajana hän joutuu aina vastaamaan rasismia tai maahanmuuttoa koskeviin kysymyksiin, ja se on okei.

Tai sitten hänelle vain huudellaan rasistisia kommentteja.

Helmikuussa Yanar arvosteli Facebookissa perussuomalaisten yritystä kaataa sukupuolineutraali avioliittolaki eduskunnassa. Espoon perussuomalaisten valtuustoryhmää johtava Seppo Huhta vastasi Yanarille Facebookissa näin:

”Hoitelehan turkkilainen asia kuntoon ensin Turkissa ja tule sitte tänne huuteleen.”

Yanar ja Huhta antoivat myöhemmin HS:lle haastattelun. Sen jälkeen Huhta soitti ja pyysi yksityisesti anteeksi Yanarilta. Yanar oli pettynyt, koska nimittely oli ollut julkista. Siksi anteeksipyynnönkin pitäisi olla, hän sanoo.

Julkinen anteeksipyyntö olisi Yanarin mukaan ollut paikallaan siksikin, että Huhdan kommentin jälkeen tavalliset suomalaiset lähettelivät Yanarille samanlaisia viestejä.

”Rasistinen puhe alkaa olla normaalia tässä yhteiskunnassa. Se on sallittua ja vaikuttaa ihmisten arkeen”, Yanar sanoo.

Sille on laitettava stoppi, mutta:

”Mua ottaa vähän päähän se, että maahanmuuttokysymyksiä on vyörytetty niin paljon, että mä olen vähän pimennossa työmarkkinakysymyksissä, joihin haluaisin jatkossa keskittyä paljon enemmän.”

Kun Yanar pääsi eduskuntaan keväällä 2015, hän nousi otsikoihin Nasima Razmyarin (sd) kanssa maahanmuuttajataustan takia. Heitä aiemmin Suomen eduskunnassa oli ollut kaksi maahanmuuttajataustaista kansanedustajaa, Ruotsissa syntynyt Elisabeth Nauclér ja Virossa syntynyt Hella Wuolijoki.

Yanar oli eduskuntaan päästessään viidennen vuoden taloustieteiden opiskelija. Takana oli monta oman alan harjoittelupaikkaa:

Yhden kesän Yanar tutki työ- ja elinkeinoministeriössä paperiteollisuuden työpaikkamenetyksiä Kaakkois-Suomessa ja sitä, paljonko ne kustantavat yhteiskunnalle.

Toisen kesän hän vertaili Helsingin kaupungilla eri työllistämistoimien kustannuksia.

Sen lisäksi Yanar on ollut palkansaajajärjestö SAK:ssa projektiekonomistina sekä Palkansaajien tutkimuslaitoksella. Puolentoista vuoden työn tuloksena syntyi kahden muun taloustieteilijän kanssa julkaistu tutkimus siitä, miten suomalaiset palkat pärjäävät EU-vertailussa.

(Vastaus: tulojaon yleinen tasapaino on hyvä verrattuna muihin maihin. Vähän ansaitsevat saavat hieman enemmän, suurituloisemmat hieman vähemmän palkkaa kuin muualla Euroopassa.)

”Eduskuntaan pääsy oli mun unelmani ja halusin puhua nimenomaan taloudesta.”

Siitä, miten koulutuksesta, nuorisotyöstä ja subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta leikkaamisen sijaan pitäisi leikata ympäristölle haitallisista tuista, toimimattomista yritystuista tai nostaa veroja.

Ja miten Suomen pitäisi ottaa EU:ssa aloitteellinen rooli veronkierron torjumisessa ja Suomen sosiaaliturva pitäisi uudistaa ulottamalla perustulo ihan kaikille.

Mutta palataan näihin kohta ja käydään ensin nopeasti läpi Ozan Yanarin maahanmuuttotausta:

Yanar syntyi vuonna 1987 Istanbulissa ja on sen jälkeen asunut Englannin Oxfordissa ja Turkin puoleisella Kyproksella. Kun Yanar oli alakoulussa, vanhemmat erosivat ja isä muutti uuden suomalaisen puolisonsa kanssa Suomeen.

Ozan Yanar vietti Suomessa 12–13-vuotiaana kaksi viikon mittaista jaksoa.

”Diggasin siitä, että mun ikäiset suomalaiset pystyi käyttämään metroa ja ratikkaa. Faija antoi viikkorahaa ja kävin ostamassa sillä Stockalta karkkia.”

Äidin luona Kyproksella ei ollut julkista liikennettä. Itsenäisyyttä maistanut Ozan Yanar pyysi saada muuttaa isän luo Suomeen.

14-vuotiaana Yanar aloitti Meilahden yläasteella. Hän osasi sanoa suomeksi vain ”kiitos” ja ”moi”.

”Mut otettiin tosi kivasti vastaan”, Yanar sanoo. Äänessä ei ole sarkasmia.

Siihen vaikutti se, että Yanar oli lahjakas jalkapalloilija. Hän pelasi pian alle 17-vuotiaiden SM-sarjassa, samalla tasolla nykyisten ammattilaisten Roman Eremenkon ja Perparim Hetemaj’n kanssa.

Tovin Ozan Yanarkin haaveili futisammattilaisen urasta, mutta uran lyhyys ja raadollisuus pelottivat.

”Kyllä ne halusi sitä enemmän. Perpa esimerkiksi teki paljon enemmän duunia. Jossain vaiheessa tajusin, ettei musta ole siihen.”

Yanarin vanhemmat ovat molemmat arkkitehtuurin tohtoreita ja pikkusiskokin on arkkitehti, mutta Yanar valitsi valtiotieteet ja tarkemmin taloustieteen.

”Mulla on paljon kavereita, jotka opiskeli taloustiedettä yliopistolla ja jotkut niistä saattoivat kommentoida, että leikataan vaan koko hyvinvointivaltio”, Yanar sanoo.

Hän oli eri linjalla.

”Mä uskon oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan, jossa meillä on turvaverkot, jotka ottaa kopin. Ihan koska mun perhettä on autettu. Tulokset näkyvät.”

Neljäntenä opiskeluvuonna Yanar lähti ehdolle ylioppilaskunnan vaaleihin sitoutumattomien listalta ja jakoi printtaamiaan mustavalkoisia flyereitä kampuksella. Tuli äänivyöry ja puolueet kiinnostuivat.

Demarit sekä vihreät kosiskelivat. Sosiaalidemokraattien tulevaisuusvisiot tuntuivat olevan ”all over the place”.

”Mä en tullut vakuuttuneeksi, että se puolue muuttuu.”

Yanarin vakuutti vihreiden silloinen puoluesihteeri Lasse Miettinen. Kymmenen päivää puolueeseen liittymisen jälkeen Yanar oli valittu kevään 2014 eurovaaliehdokkaaksi.

Se ei tärpännyt, mutta vuoden päästä hän pääsi eduskuntaan.

”Kun mä lähdin mukaan, silloiset avustajat tuli kyselemään multa neuvoa talousasioissa. Alusta asti mut on nähty ozaajana”, Ozan Yanar sanoo ja nauraa.

”Mä en voi uskoa, että heitin tän läpän haastattelussa!”

Ozan Yanarin omassa politiikassa on kolme kärkeä: koulutus, työllisyysasteen nosto ja nuorten ja pitkäaikaistyöttömien auttaminen.

1. Hallituksen tekemät leikkauksesta koulutuksesta ja etuisuuksista ovat virhe. Niiden sijasta olisi kannattanut leikat aiemmin mainituista tuista tai korottaa kokonaisveroastetta.

Ozan Yanar vetoaa Suomen talouspolitiikan arviointineuvostoon, jota johtaa Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo.

Tämä ”talousviisaiden” ryhmä arvioi ulkopuolisen silmin hallituksen toimia ja antaa raportteja esimerkiksi valtiovarainvaliokunnalle, jossa Yanar istuu varajäsenenä.

On olemassa taloustieteellisiä tutkimuksia, joiden mukaan verotuksen nostaminen on parempi vaihtoehto kuin etuuksista leikkaaminen talouskasvun kannalta.

”Se, että kokonaisveroaste ei nousisi, se on hallituksen ihan oma poliittinen päätös, sanoi neuvosto. Tälle ei ole mitään taloustieteellisiä perusteita”, Yanar sanoo.

Hän panostaisi tuotekehitykseen sekä perustutkimukseen, johon innovaatioiden tekeminen perustuu, ja yrittäisi lisätä korkeakoulujen sekä yritysten yhteistyötä etenkin vihreän teknologian ja digitalisoinnin osalta.

Koulutus ja osaamiseen panostaminen ovat ainoita keinoja pelastaa Suomi, uskoo Ozan Yanar.

”Hallitus ei ole ajan tasalla. Siellä luullaan, että kuuden minuutin työaikalisäyksillä tullaan saamaan jotain isoa kilpailuetua.”

2. Työllisyysastetta on nostettava kannustamalla äitejä lähtemään töihin ja isiä käyttämään isyysvapaita sekä ulottamalla perustulo kaikille.

Ozan Yanar kannattaa vihreiden yleisesti ajamaa 6+6+6-perhevapaamallia. Vihreiden kevään kunnallisvaaliehdokkaana hän haluaa taistella varhaiskasvatusleikkauksia, kuten subjektiivisen päivähoito-oikeuden leikkauksia, vastaan.

Yanar kannattaa perustuloa, mutta pitää hallituksen nykyistä kokeilua kunnianhimottomana, koska se koskee vain 2 000 työtöntä. Missä ovat esimerkiksi freelance-työntekijät tai pienyrittäjät?

”Työmarkkinat ovat pirstaloituneet, me tarvitaan uutta sosiaaliturvaa!” Yanar sanoo.

Kaikkiin ulottuvaa perustuloa hän kutsuu ”uuden maailman ratkaisuksi”.

”Perustulo olisi kaikki huomioon ottava sosiaaliturvan muoto, koska niiltä, jotka tienaavat tietyn määrän, se lähtee automaattisesti pois verotuksella.”

Uudistuksia kaivataan: Kelan etuuksien käsittelijä kertoi maanantaina HS:lle kaaoksesta, joka Kelassa juuri nyt vallitsee toimeentulotukihakemusten käsittelyssä.

3. Pitkäaikaistyöttömyys ja nuorten syrjäytyminen maksavat yhteiskunnalle todella paljon. Siksi niiden torjumiseen on laitettava rahaa.

Se on taloustieteen perusteella taloudellisesti kannattavaa.

”On paljon nuoria, jotka ovat syrjäytymisvaarassa ja joilla on huono kunto. Mitä hallitus tekee? Leikkaa etsivästä nuorisotyöstä ja romuttaa nuorisotakuun”, Ozan Yanar sanoo.

Esimerkiksi viime syyskuussa julkaistun OECD-maiden koulutusvertailun mukaan joka viides nuorista miehestä on koulutuksen ja työvoiman ulkopuolella. Nuorisotakuun rahoitus on supistunut nykyhallituksen aikana lähes olemattomiin, kirjoitti HS:n toimittaja Marjukka Liiten.

Helsingin kaupungilla tekemässään työharjoittelussa Ozan Yanar vertaili aktiivisten työllistämiskeinojen kustannuksia passiivisiin.

Aktiivisiin luetaan esimerkiksi palkkatuettu työllistäminen ja starttiraha, passiivisiin esimerkiksi työmarkkinatuki.

Olennainen kysymys oli, kuinka moni aktiivisten ja passiivisten työllistämistoimien piirissä olevista oli saanut töitä avointen työmarkkinoiden kautta vuoden kuluessa.

Tuloksena palkkatuettuun työllistämiseen ja starttirahaan panostaminen maksavat. Ne myös toimivat parhaiten – tämä on käynyt ilmi valtiovarainvaliokunnan asiantuntijakuulemisissa.

Mutta niitä ei riitä kaikille.

”Meille tulee valtiovarainvaliokunnassa jatkuvasti huutoa, että Uudenmaan starttirahat ovat loppu ja eletään kesäkuuta. Kun hallitusta kritisoi tästä, he pitävät sitä tempputyöllistämisenä.”

Ozan Yanar on Helsingin vihreiden kuntavaaliehdokas. Vihreillä on ollut jo pidemmän aikaa käynnissä puheenjohtajapeli, joka huipentuu kesällä. Varmana ehdokkaana pidetty Outi Alanko-Kahiluoto ilmoitti joulukuussa, ettei hän lähde ehdolle.

Alanko-Kahiluoto koki väistyvän puheenjohtajan Ville Niinistön ajavan hyvin voimakkaasti Emma Karia vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Ville Niinistö sanoi toukokuussa 2016, että vihreiden johdossa on aika siirtää kapulaa seuraavalle sukupolvelle. ”Eduskuntaryhmästä löytyy erityisesti uusia kansanedustajia, jotka ovat osoittaneet nopeasti kykyjään. Uskon, että sieltä löytyy tulevia puheenjohtajia”, Niinistö sanoi Ylelle.

Emma Kari on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Mutta niin on Ozan Yanarkin.

Hän kertoo haastattelun aikana haluavansa joku päivä valtiovarainministeriksi tai työ- ja elinkeinoministeriksi. Valtiovarainministeriksi päästäkseen hänestä pitäisi käytännössä tulla puolueensa puheenjohtaja.

Aikooko Yanar asettua ehdolle vihreiden puheenjohtajaksi?

”Mulle on tullut paljon kyselyitä. Pohdin tällä hetkellä vakavasti ehdolle asettumista.”

Näin sanoo 14-vuotiaana Suomeen saapunut maahanmuuttaja, joka ei osannut kieltä nimeksikään. 27-vuotiaana hänestä tuli kansanedustaja.

Tämän vuoden tammikuussa talouslehti Forbes valitsi Yanarin ja toisen suomalaisen, toimitusjohtaja Jenny Wolframin, nuorten eurooppalaisten vaikuttajien listalle.

”Sehän on tarinana aivan loistava”, sanoo Ozan Yanar.

”Mutta se ei kerro musta, vaan Suomesta.”

Lisäys klo 9.36: Myös Ruotsissa syntynyt Elizabeth Nauclér oli maahanmuuttajataustainen kansanedustaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 6. 6

  Nyt trendaa ”avolatte” eli avokadoon kaadettu ja siitä nautittu erikoiskahvi – olemme aivan yhtä hämmentyneitä kuin tekin

 7. 7

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa 16. heinäkuuta – lue kymmenen asiaa, mitä uudella kaudella mahdollisesti tapahtuu

 10. 10

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 3. 3

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 6. 6

  Roger Moore ajoi valkoisen urheiluauton mereen James Bondina ja nousi sieltä pop-kulttuurin ikonina – ja 70-luvun lohtuna

 7. 7

  Kumpi voittaisi tappelussa, James Bond vai Vladimir Putin? Näin Roger Moore vastaili Nytin kysymyksiin vuonna 2009

 8. 8

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 9. 9

  Nyt trendaa ”avolatte” eli avokadoon kaadettu ja siitä nautittu erikoiskahvi – olemme aivan yhtä hämmentyneitä kuin tekin

 10. 10

  Tänään ensi kertaa Helsingissä valkokankaalla: kauhuklassikko, jossa zombit piirittävät ostoskeskusta –legendabändi Goblin säestää paikan päällä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 2. 2

  Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

 3. 3

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 4. 4

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 5. 5

  Conan O’Brien joutuu oikeuteen, suosikkijuontajaa syytetään vitsien varastamisesta toisen koomikon blogista – tästä on kyse

 6. 6

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 7. 7

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 8. 8

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 9. 9

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 10. 10

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 2. 2

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 3. 3

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 4. 4

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 5. 5

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 6. 6

  ”Lapsen” lailla oikuttelevaa Trumpia pyritään miellyttämään Brysselissä – Trumpin toivotaan vahvistavan takinkääntönsä Nato- ja EU-puheistaan

 7. 7

  Epäillyn terroristin vaatimattomalla kotikadulla Etelä-Manchesterissa kuplii järkytys ja hämmennys: ”Poliitikkojen täytyy löytää keinot”

 8. 8

  Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

 9. 9

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 10. 10

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 2. 2

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 3. 3

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 4. 4

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 5. 5

  Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

 6. 6

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 7. 7

  Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

 8. 8

  Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

 10. 10

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 11. Näytä lisää