Tietokoneiden virheet paljastavat meille niiden pimeän puolen ja kertovat myös meistä itsestämme, sanoo tutkija – nyt hän valmistelee bugeista taidenäyttelyä

Viestinnän professori Tanja Sihvonen valmistelee näyttelyä tietokoneohjelmien ja tietojärjestelmien virheistä, koska meillä on niistä paljon opittavaa.

Me luotamme tietokoneisiin. Pakkohan se on, niitä kun on nykyisin suunnilleen kaikkialla.

Mutta kaikki me myös tiedämme, että aina ne eivät toimi. Ja siinä on jotain hyvin kiinnostavaa. Ainakin jos asiaa kysyy Vaasan yliopiston viestintätieteiden professorilta Tanja Sihvoselta.

Hänen mielestään koneet paljastavat jotain hyvin kiinnostavaa nimenomaan kun ne eivät toimi.

Sihvonen valmistelee parhaillaan ohjelmien ja tietokoneiden virheisiin keskittyvää näyttelyä Kuntsin modernin taiteen museoon Vaasaan. Näyttely esittelee paljon erilaisia virheitä, eli ”glitchejä” ja ”bugeja.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Se yhdistelee lisäksi tieteellistä tutkimusta, yleisötilaisuuksia ja työpajoja, joissa pääsee itse kokeilemaan glitchien tekemistä.

Sihvosta kiinnostavat tilanteet, joissa koneiden kiiltävien ja siistien pintojen alla tapahtuva täsmällisenä pidetty toiminta häiriintyy. Näitä hetkiä kutsutaan bugeiksi ja glitcheiksi. Ne paljastavat meille koneiden sisäisen maailman. Ne kertovat myös jotain olennaista itsestämme.

”Glitchit ovat tapa käsitellä isoa ja vaikeaa asiaa, ihmisen ja teknologian välistä suhdetta, tavalla joka on samalla esteettisesti kiinnostava. Se tarjoaa oivalluksia”, Sihvonen sanoo.

Glitch-sanalle ei ole vakiintunutta käännöstä. Yleisemmin tunnetaan englannin kielen sana ”bug” josta puhutaan jo suomeksi bugina. Se tarkoittaa ohjelman virhettä. Siinä missä bugit ovat yleensä ikävämpiä ongelmia, jotka aiheuttavat todellisia toimintahäiriöitä, glitchit ovat usein pinnallisia ja lieviä häiriöitä.

Glitchit voi jakaa kahteen ryhmään, sattumalta syntyneisiin ja tarkoituksella tehtyihin, jollaisia ovat esimerkiksi taideteos-glitchit.

Yksi ryhmä ovat virheet, joissa esimerkiksi tietokoneen ohjelma kaatuu ja kone antaa siitä viestin. Toinen ryhmä taas syntyy, kun vaikka tiedosto avataan väärällä ohjelmalla, joka tuottaa omituisen tulkinnan tiedostosta.


Virheet tarjoavat kurkistuksen koneiden sisälle. ”Glitchi on aina merkki siitä, mitä koneen sisällä tapahtuu. Koneen sisäinen prosessi on jotenkin vääntynyt, nyrjähtänyt paikoiltaan”, Sihvonen sanoo.

Kiiltävän pinnan alta paljastuu koneiden pimeä puoli.

”Olen kiinnostunut pimeästä puolesta, siitä kun koneet eivät toimi, kun koneen toiminta ja ihmisen tarpeet eivät kohtaa, ja siitä mitä törmäyksestä seuraa.”

Näyttelyn kautta Sihvonen haluaa meidän oppivan pitämään glitcheistämme.

Tietotekniikkaa ja esimerkiksi pelejä tutkinut Sihvonen on kerännyt glitchejä jo kymmenen vuoden ajan. ”Olen valokuvannut glitchejä ja kerännyt niitä netistä.”

Amsterdamissa asuessaan Sihvonen osallistui jopa glitch-safareille, jotka olivat retkiä kaupungilla. ”Aina löytyi paikkoja, joissa teknologia ei toimi.”


Sellaisia ovat esimerkiksi näytöt ja ruudut pankkiautomaateissa, lentokenttien opastauluissa, bussipysäkeillä tai mainostauluissa.

”Lentokentällä näkee joskus ruutuja, joissa lukee ’please update windows’ – nämä ovat aivan mahtavia tilanteita, jotka paljastavat tietojärjestelmää pyörittävän systeemin.”

Pelit ovat erityisen alttiita virheille. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin ne ovat hyvin monimutkaisia tuotteita. Toiseksi, julkaisijoilla on usein kova paine saada peli markkinoille. Silloin helposti ajatellaan, että korjataan virheet sitten myöhemmin.

Tämä on luonut oman virheiden etsimisen kulttuurin. Pelaajat kokeilevat pelin rajoja ja yrittävät rikkoa niitä – saako esimerkiksi pelihahmon kävelemään seinän läpi. Monet myös kilpailevat siitä, kuka virheet löytää ensimmäisenä ja pääsee raportoimaan niistä.

Joistain pelien virheistä on tullut kuuluisia. Sellaisia ovat esimerkiksi Simsin pelottaviksi muuttuvat vauvat ja etenkin Game Boyn Pokémon Red and Blue -pelin ”MissingNo.”

Jälkimmäinen on ohjelmointivirheestä syntynyt pokémon-hahmo, joka saattaa löytyä pelistä. Se näyttäytyy pelissä pikselisotkuna ja MissingNo-nimellä. Nimi viittaa puuttuvaan numeroon, koska se ei tietenkään löydy virallisesta pokémon-listauksista.


MissingNo-virhe on niin legendaarinen, että siitä on tehty omia tutkimuksia. Sosiologit ovat muun muassa tutkineet, kuinka Pokémon-pelaajat ovat ottaneet MissingNo:n osaksi pelisarjaa ja sen mytologiaa. Osin toki humoristisessa mielessä – esimerkiksi tässä pilavideossa esitetään, miltä näyttäisi jos MissingNo ilmestyisi Pokémon Go -peliin.

Teknologian virheistä ei koskaan päästä kokonaan eroon, sanoo Sihvonen. ”Jokainen uusi teknologia luo omat ongelmansa ja onnettomuutensa. Häiriöt eivät häviä mihinkään, ne vain muuttavat muotoaan.”

Sihvonen muistuttaa, että esimerkiksi kun digi-tv tuli ja korvasi analogisen tv:n, meille kerrottiin että sen mukana tulisi täydellinen kuva, jossa ei ole enää sään aiheuttamia häiriöitä.

”Mutta nyt meillä on sen sijaan televisiokuvan pikselöityminen.”


Mitä glitchit ja muut tekniikan virheet sitten kertovat meistä itsestämme?

Ne paljastavat, miten suhteemme tekniikkaan vaihtelee kahden ääripään välillä. Toisessa päässä on mukavuudenhaluinen odotus, että kaikki toimii, kirjaimellisesti napin painalluksella.

Toisessa ääripäässä on pelko siitä, että kaikki saattaa hajota, jos painamme väärää nappia.

Virheet tietotekniikassa ovat usein niin pelottavia jo pelkästään mahdollisuuksina, että emme halua edes ajatella niitä.

”Jos verkkopankki ei toimi, sehän on katastrofaalista. On liian pelottavaa ajatella, että siellä voisi olla joku bugi. Pidämme kiinni siitä, että verkkopankki ei voi koskaan kaatua, eivätkä rahat voi kadota. Mutta mistä sen tietää? Kuka sen takaa?”

Kun kohtaamme tekniikan virheet ja opimme käsittelemään niitä, pelko hälvenee. ”Jos tiedämme, mistä virheet tulevat, se antaa meille välineitä kohdata se pelko. Eikä se tarkoita että meidän pitäisi olla koodareita tai asiantuntijoita, voimme katsoa niitä ihan arkijärjellä.”

Amsterdamissa Sihvonen osallistui työpajaan, jossa käsiteltiin glitchejä. Hän visioi Suomessa pidettäväksi pelkotyöpajaa, jossa käsiteltäisiin oikeasti vaarallisiakin tietotekniikan virheitä.

”Hassunhauskojen työpajojen kautta ihmisille voi tulla olo, että glitchit ovat ok ja ne kuuluvat asiaan. Niistä ei päästä eroon, joten parempi ottaa homma haltuun ja ymmärtää jotain niiden toiminnasta. Ei ajatella vain, että niitä on siellä jossain ja joku toinen hoitaa ne.”


Sihvoselle tällaiset virheet eivät ole vain hidasteita todellisen asian tavoittamisessa. Ne ovat se todellinen asia. Koneiden pimeä puoli ei ole ainoastaan tärkeä, se on jopa tärkeämpi kuin se kiiltävä luottamusta herättävä pinta.

”Virheet, ongelmat ja epäjatkuvuudet ovat kurkistuksia koneen sielunelämään. Se kiinnostaa.”

Ajatus siitä, että virhe, järjestelmän murtumakohta, paljastaa sen todellisen elämän tuntuu erikoiselta – ainakin päällisin puolin.

Se on kuitenkin filosofiassa esitetty ja perusteltu ajatus. Sen esittää ehkä kaikkein havainnollisimmin Slavoj Zizek elokuvaa käsittelevässä tv-sarjassa Elokuvan kätketty kieli (Pervert’s Guide to Cinema). Jacques Lacanin psykoanalyyttisesta filosofiasta on peräisin ajatus, että koemme kaiken kulttuurin ja kielen erilaisten järjestelmien kautta ja vain kun ne pettävät, kohtaamme todellisuuden.

Loppujen lopuksi teknologian virheet paljastavat sen, että kaiken pinnan alla koneet tekevät vain sen, mitä joku ihminen on joskus ohjelmoinut ne tekemään. Laitteet ja sovellukset rakennetaan tietoisesti niin, että tämä tosiasia pysyy piilossa.

”Me otamme asiat annettuna, emmekä näe käyttöjärjestelmän taakse. Moni asia tietotekniikassa pyrkii kätkemään koneiston meiltä. Glitchit näyttävät, miten kaikki tietotekniikka ja ohjelmat ovat ihmisten tietoisten valintojen ja kehitystyön tulosta. Joku on päättänyt, että järjestelmä toimii kuten se toimii.”

Tietojärjestelmien virheiden käsittelemisessä on Sihvosen mielestä myös poliittinen ulottuvuus.

”Tässä on kyse poliittisestakin aktivismista, ihmisten herättelystä. Ei ainoastaan se, että annetaan valta tavallisille ihmisille, vaan siinä myös murretaan monikansallisten jättien ote arjestamme pienillä konkreettisilla teoilla. Se on tosi hienoa.”

Sihvonen haluaa myös iskeä vastaan kehitysuskoa, jonka mukaan maailma paranee sen mukaan, mitä enemmän meillä on erilaisia järjestelmiä.

”Suomi on teknokraattinen maa, jossa kylmä insinööriosaaminen on arvossaan. Haluan tehdä iskun insinööriajattelun vyön alle”, hän sanoo leikillisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Tietokoneet
 • Tietotekniikka
 • Internet
 • Taide
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

 2. 2

  Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

 3. 3

  Uusin käänne Trump vs. urheilijat -saagassa: Nyt X-Filesin Scully ja Mulderkin polvistuivat protestina Trumpille

 4. 4

  Kun viisikymppinen mies rakastuu intohimoisesti 14-vuotiaaseen poikaan – Thomas Mannin kuolematon pakkomielteen kuvaus nähdään jälleen valkokankaalla

 5. 5

  Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

 6. 6

  Onko sinulla onnellinen tiistai? Ei läheskään niin onnellinen kuin tällä koiralla, joka nauraa lampaiden keskellä

 7. 7

  Pikatestissä Goodio Café, josta saa hyviä ja yllättävän täyttäviä smoothiekulhoja kookospähkinän kuoressa

 8. 8

  Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

 9. 9

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 10. 10

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

 2. 2

  Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

 3. 3

  Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

 4. 4

  Kun viisikymppinen mies rakastuu intohimoisesti 14-vuotiaaseen poikaan – Thomas Mannin kuolematon pakkomielteen kuvaus nähdään jälleen valkokankaalla

 5. 5

  Uusin käänne Trump vs. urheilijat -saagassa: Nyt X-Filesin Scully ja Mulderkin polvistuivat protestina Trumpille

 6. 6

  Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

 7. 7

  Onko sinulla onnellinen tiistai? Ei läheskään niin onnellinen kuin tällä koiralla, joka nauraa lampaiden keskellä

 8. 8

  Pikatestissä Goodio Café, josta saa hyviä ja yllättävän täyttäviä smoothiekulhoja kookospähkinän kuoressa

 9. 9

  Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

 10. 10

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 11. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 2. 2

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 3. 3

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 4. 4

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

 7. 7

  Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

 8. 8

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 10. 10

  Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

 2. 2

  Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

 3. 3

  IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

 4. 4

  Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

 5. 5

  Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

 6. 6

  ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

 7. 7

  Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

 8. 8

  Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

 9. 9

  Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

 10. 10

  Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

 2. 2

  Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

 3. 3

  Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

 4. 4

  Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

 5. 5

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 6. 6

  Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

 7. 7

  Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

 8. 8

  Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

 9. 9

  Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

 10. 10

  Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 5. 5

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 6. 6

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 7. 7

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

 10. 10

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 11. Näytä lisää