Tässä 9 oikeasti hyödyllistä ja elämää helpottavaa pyöräilyniksiä tavispyöräilijöille

Pyöräilykausi alkaa! Kysyimme eri alojen asiantuntijoilta 9 lifehackia eli juuri ne kysymykset, joita et kehtaa itse kysyä mutta joiden vastaukset helpottavat elämääsi.

Pyöräilykausi, se on täällä!

Sen kunniaksi selvitimme vastaukset kymmeneen oikeasti hyödylliseen kysymykseen omien alojensa asiantuntijoilta. Moni kysymyksistä voi olla sellainen, ettet välttämättä kehtaisi kysyä sitä, mutta vastauksen tietäminen voi helpottaa elämääsi paljonkin.

Tässä siis olennaiset pyöräily-lifehackit, olkaa hyvät:

1. Mikä on turvallisin tapa ylittää ratikkakiskot?

”Kiskoa vastaan pitää tulla oikeassa kulmassa: 90 astetta eli suora kulma on paras ylitykseen. Jos esimerkiksi haluaa ylittää raitiotiekiskot, jotka kulkevat omaan kulkusuuntaan, on tehtävä ässän muotoinen kaarros eli koukattava vähän sivulta, ylitettävä kisko suorassa kulmassa ja koukattava takaisin oikeaan menosuuntaan.

Jos kiskoja menee ristiin rastiin, on vedettävä spagettia eli kaarreltava koko ajan, jottei vahingossa lähestyisi kiskoa kiskonsuuntaisesti. Esimerkiksi Simonkadun ja Mannerheimintien risteys on tällainen, samoin kotikulmillani Fleminginkadun ja Helsinginkadun risteys.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sateella ja jäisellä kelillä tulee olla erityisen varovainen, kun ylittää kiskoa. Tilannenopeudesta sen verran, että ei liikaa mutta ei myöskään liian vähän. Pahimmat pannut ovat tulleet hitaissa vauhdeissa.”

Paavo Järvenpää, perustaja, Pave Helsinki -fillarilähetit

2. Miten pyörän ketjurasvan saa irti vaatteista?

Riippuu ihan tekstiilistä. Kannattaa aloittaa pyyhkimällä kuivalla tai märällä tekstiililiinalla osa rasvasta pois. Ketjurasvaan on usein sekoittunut rapaa ja muuta likaa, joka voi lähteä pois vedellä. Varo levittämästä rasvaa ympäriinsä eli liikuta liinaa tahran reunoilta sisäänpäin.

Jos vielä näkyy tahra, kannattaa hieroa siihen tiskiainetta, joka liuottaa rasvaa tehokkaasti, ja pyyhkiä märällä liinalla. Jos se ei auta, hiero tahranpoistoainetta tai nestemäistä pyykinpesuainetta.

Järein ase on lakkabensiini. Kannattaa testata pieni määrä käänteeseen tai saumakohtaan, ettei koko vaate mene pilalle. Kädet kannattaa suojata hanskoilla ja lattia esimerkiksi sanomalehdillä. Levitä liinalla tahraan vähän lakkabensiiniä ja hiero tahraa reunoista sisäänpäin. Huuhtele kohta hyvin.”

Anni Rossin, kotitalousasiantuntija, Marttaliitto

3. Miten julkisissa kulkuvälineissä saa kuljettaa pyörää?

”Bussissa tai raitiovaunussa ei saa kuljettaa pyörää. Poikkeuksena on pienen, kokoontaitettavan pyörän kuljettaminen omassa kantokassissa, sitä voi kuljettaa kaikissa välineissä kaikkina aikoina.

Metroissa saa kuljettaa pyörää, mutta mielellään pyöränkuvalla merkityissä erillisissä pyöränkuljetusvaunuissa. Suositus olisi, että tähän niin sanottuun pyöräblokkiin menisi polkupyöriä ja muihin vaunuihin esimerkiksi lastenvaunuja, niin säilyisi hyvä järjestys.

Lähijunissa saa kuljettaa pyöriä, paitsi arkisin ruuhka-aikoina eli kello 7–9 ja kello 17–18. Tällöin junat ovat usein täysiä. Viikonloppuisin tilanne on ihan toinen eli silloin voi huoletta kuljettaa.

Suomenlinnan lautalla pyörästä on maksettava lisämaksu yhdeltä kerralta 8 euroa. Vuosilippu on 55 euroa.”

Sari Kotikangas, viestintä- ja markkinointipäällikkö, HSL

4. Miten pyöräillä epä­käytännöllisten vaate­kappaleiden kanssa?

”Korkokengillä pyöräileminen vaatii erityistä varovaisuutta. Paras tapa on pitää päkiä siinä polkimella ja edetä varovasti, jos joutuu vaikka yllättäen laskemaan jalan alas polkimelta. Kesällä voi tietysti ottaa korkokengät kokonaan pois ja ajaa paljain jaloin. Suosittelen ottamaan pienet, kokoon menevät ballerinat vaihdokeiksi.

Hameen kanssa pyöräillessä on monia vaihtoehtoja, esimerkiksi alle voi aina panna minishortsit tai suosia housuhameita. Helman mitta ja materiaali vaikuttavat: jos hame on kevyttä, helposti tuulessa lennähtävää kangasta ja lyhyt, en suosittelisi pyöräilyyn. Liian pitkä helma voi mennä jaloissa solmuun. Paras pyöräilymitta hameelle on polvi- tai pohjemittainen. Toki voi olla lyhyempikin, jos kangas on jämäkkää.

Pidän vähän epäkäytännöllisenä muutama vuosi sitten trendannutta kikkaa, jossa pitkä helma sidotaan poninhäntälenksulla ja kolikolla pyöräilyn ajaksi. Monet materiaalit menevät ryppyyn.

Polvipussien välttäminen lähtee ihan asuvalinnasta: jos tiedät, että polvi joutuu kovin venytettyyn asentoon, älä pue niitä tiukimpia farkkuja, joissa ei ole stretchiä. Tämän hetken trendeissä on paljon kivoja vaihtoehtoja kireille pillilahkeille: on mutsifarkkuja, boyfriend-farkkuja, herrainhousuja, leveitä culottes-lahkeita ja rennon väljiä pyjamatyylisiä housuja. Vaikka seisaallaankin voi aina pyöräillä akuutissa tilanteessa, sanoisin, että tämä kannattaa miettiä jo kotona asua valitessa.

Yleisenä nyrkkisääntönä: Jos asu ei sovellu pyöräilyyn, älä mene pyörällä. Jos haluat mennä pyörällä, valitse siihen sopiva asu.”

Jenni Rotonen, bloggaaja, Pupulandia-blogi

5. Miten tukka pysyy hyvänä kypärän alla?

”Jos on helposti rasvoittuva päänahka, kannattaa käyttää kuivashampoota. Se kuivattaa tyven, jos pää hikoontuu. Lyhyet hiukset, jotka ovat hyvässä värissä ja hyvin leikatut, pitävät kyllä muotonsa, vaikka painoa olisikin päällä.

Pidemmät hiukset kannattaa kiinnittää niskaan, joko letille tai poninhännälle. Siitä tukan voi solmia isolle palmikolle, tehdä kalanruotoletin tai köysipunonnan, jossa hiukset jaetaan kahteen osaan, osat kieputetaan ensin itsensä ympäri ja sitten toistensa ympäri. Tuloksena on kaunis, twistattu naru. Loppuun vain ponnari.”

Sanni Syd, kampaaja, Kampaamo Loisto

6. Milloin pyörää ei kannata edes yrittää huoltaa itse?

”Riippuu henkilön taitotasosta. Kannattaa ajaa pyörällä pieni lenkki sen jälkeen, kun on pumpannut kumit. Jos jarrut tai vaihteet eivät ihan pelaa tai pyörä muuten nitisee häiritsevästi, kannattaa viedä ulkopuoliseen huoltoon tai vähintään käydä näyttämässä.”

Markus Vähämäki, pyörämekaanikko, Fillarihuolto.fi

7. Miten välttää ostamasta varastettua pyörää?

”Jos eteen tulee huipputarjous, jota ei voi ohittaa, eli hinta on epäsuhdassa pyörän kuntoon nähden, hälytyskellojen pitäisi soida. Kannattaa pyytää nähdä pyörä ennen maksamista. On käynyt niinkin, että sama, olematon pyörä on ollut moneen kertaan myynnissä.

Kun pääset katsomaan pyörää, tarkasta, onko siitä poistettu turvamerkintöjä. On voitu viilata pois rungon numero tai pyörään kaiverrettu muu puumerkki. Jos jokin tunniste on poistettu, se voi olla merkki siitä, että pyörä on varastettu.”

Jari Illukka, rikosylikomisario, Helsingin poliisi

8. Miten vaihtaa pyörän väriä itse?

”Fillarista kannattaa ottaa pois renkaat ja muut tiellä olevat piuhat, jotka helposti irti saa. Pese pyörä maalipesuaineella, joilla saa rasvaisen lian pois. Käy runko läpi hienolla hiomapaperilla, jotta pinta aavistuksen karhenee. Kohdat, joissa on paksulti ruostetta, voi käydä läpi karkeammalla hiomapaperilla tai teräsharjalla.

Jotta uusi maali tarttuisi, pyörään kannattaa vetää pohjamaali, mielellään ruosteenestomaali. Kannattaa valita sävy, joka on lähellä lopullista pintamaalin väriä. Anna kuivua ohjeen mukaan. Levitä päälle hyvä, metallipinnoille tarkoitettu iskunkestävä pintamaali. Yksi tai kaksi kerrosta riippuen väristä ja maalista. Monesti räikeät värit, kuten kirkas punainen tai keltainen, jäävät herkästi yhdellä kerroksella läpikuultaviksi.

Jos mahdollista, valitse kaupasta valmiiksi sävytetty maalipurkki. Ne on tehty vähän eri tekniikalla kuin jos valitset värikartasta värin ja annat myyjälle sävytettäväksi.

Työvälineissä kannattaa panostaa siveltimeen. Muuten lopputulos saattaa nostattaa verenpainetta. Halvoista siveltimistä karisee helposti harjaksia maalipintaan, ja jälkikin on rosoisempaa kuin arvokkaammissa sivellinlaaduissa, joissa tulee huomattavasti tasaisempi jälki ja ne kestävät käyttöä enemmän.

Jos kaipaa erikoistehosteita, voi tehdä maalarinteipillä vauhtiraitoja tai taiteilla pikkusiveltimellä omia kuvioita.”

Hanna Salonen, puu- ja ­metallipintojen ulkomaalituotteiden tuotepäällikkö, Tikkurila

9. Miten kauppakassit voi kuljettaa kätevimmin, jos pyörän edessä ei ole koria?

”Jos pyörästä löytyy tarakka, suosittelen siihen kiinnitettäviä pyörälaukkuja, jotka saa nopeasti irti. Niiden kanssa voi mennä kauppaan, pakata ostokset laukkuihin ja sitten vain matkaan.

Jos kaupasta löytyy pahvilaatikko, ostokset voi myös lastata siihen ja kiinnittää sen tarakalle. Se on vain huomattavasti epävakaampi kuin pyörälaukut, joiden painopiste tulee alemmas. Korkeammalla tavarat alkavat heilua ja voivat helpommin pudota.

Ostoksia ei missään nimessä saisi panna pyöräillessä pyörän tankoon, koska ne voivat heilahtaa eturenkaan pinnojen väliin. Kassit tekevät ohjauksesta hyvin epävakaata.

Tämä on yleisin ja pahin vaaratilanteista, joita pyöräillessä näkee. Ostoksetkin voivat rikkoutua tai lentää kassista.

Jos ei ole käytössä koria, pyörälaukkuja tai tarakkaa, suosittelen taluttamaan.”

Matti Koistinen, toiminnanjohtaja, Pyöräliitto

Fillarimessut Messukeskuksessa 17.–19. 3. Tapahtuma on osa GoExpoa. Fillarimessujen lisäksi paikalla kunto-, golf-, pallopeli-, retki-, kuva ja kamera-, kalastus- ja hevosmessut. Lisäksi Finnish Open -tanssikilpailu. Messuaukio 1 pe klo 12–20 (Kuva & kamera klo 12–18), la klo 10–18 ja su klo 10–17. Liput 11 ja 18 e. Perhelippu 39 e. Lisätiedot: goexpo.messukeskus.com/Messukeskus. Oikaisu 17.3. klo 16.16: Jutusta on poistettu neuvo katukiveyksen ylittämisestä. Neuvoa varten oli haastateltu sekaannuksen vuoksi ihmistä, joka ei ollut jutussa nimetty asiantuntija.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pyöräily
 • Kevät
 • Kotimaa
 • niksit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 6. 6

  ”En koe syyllisyyttä, että elämäntehtäväni on muualla kuin äitiydessä”, sanoo äideistä esityksen ideoinut näyttelijä Sanna Stellan

 7. 7

  Miten käy, kun ravintolasta lähtee maksamatta?

 8. 8

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 9. 9

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 10. 10

  Karvat ojennukseen: Helsingin partaystävälliset parturit esittelyssä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 2. 2

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 6. 6

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 7. 7

  Arviossa Torikorttelien Chapter, joka osoittautui ruokakeitaaksi – tarjoaa rentoa ja hifistelevää pohjoismaista ruokaa

 8. 8

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 9. 9

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 10. 10

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 6. 6

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 7. 7

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 8. 8

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 9. 9

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 10. 10

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

 2. 2

  Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

 3. 3

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 4. 4

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 5. 5

  Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

 6. 6

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 7. 7

  Ymmärrän, miksi presidentti Trumpia ketuttaa

 8. 8

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 9. 9

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 10. 10

  Valhe pakolaisille maksettavista bordellikäynneistä levisi nopeasti – Tällaista on arki Saksan valeuutisia torjuvassa Correctiv-keskuksessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 2. 2

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 3. 3

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 4. 4

  Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

 5. 5

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 6. 6

  ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

 7. 7

  Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

 8. 8

  Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

 9. 9

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 10. 10

  ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 5. 5

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 6. 6

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 7. 7

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 8. 8

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 11. Näytä lisää