Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

Uusi Kaunotar ja hirviö kannattaa todellakin katsoa, etenkin jos pidät alkuperäisestä elokuvasta, kirjoittaa Jutta Sarhimaa.

Disneyn uusintaversio Kaunottaresta ja hirviöstä sai ensi-iltansa Suomessa viikko sitten. Se rikkoi heti vuoden avausennätyksen ja sai viikonloppuna yli 52 000 katsojaa.

Moni alkuperäisen animaatioelokuvan fani on odottanut elokuvaa innoissaan – ja peloissaan. Ei kai tässä mennä pilaamaan yhtä lapsuuden ihanimmista elokuvista?

Marraskuussa julkaistu traileri rikkoi kaikki tähän astiset katsojaennätykset, mutta nosti minunkin mieleeni epäilyksen.


Onko tässä uudessa, näytellyssä elokuvaversiossa oikeasti tarpeeksi uutta, jotta se kannatti tehdä, siis muutenkin kuin vain lipputulojen tähden?

Uskaltauduin epäilevänä elokuviin. Tennispalatsin valtaisa Scape-sali oli miltei täynnä. Keskiviikkoiltana puoli kuudelta, mikä on todella hyvin.

Yllätyin iloisesti: uusi Kaunotar ja hirviö on alkuperäistä parempi! Klassikkosatu on tuotu nykypäivään lisäämällä siihen sellaisia yhteiskunnallisia ja sosiaalisia tasoja, joita animaatiosta puuttui, ja joista se selvästi hyötyy.

Muutamat uudet laulut toimivat ja Hirviön linnan puuteroitu hovi-look sopivat loistavasti musikaaliin.

Hahmoihin on lisätty syvyyttä ja taustatarinaa ja niin hyvikset kuin pahiksetkin saavat kunnollisen psykologisen selityksen.

Antakaa kun selitän (Tästä eteenpäin vahva spoilerivaroitus! Jos et halua tietää, mitä elokuvassa käy, älä lue eteenpäin):

Bill Condonin ohjaama uusi elokuva pohjautuu suoraan Disneyn Kaunotar ja hirviö (1991) -animaatioon, joka taas perustuu Jeanne-Marie Leprince de Beaumontin samannimiseen satuun. Pienen ranskalaiskylän kaunotar Belle joutuu linnaan sulkeutuneen hirviön vangiksi. Hirviö paljastuukin hyväsydämiseksi ja Belle rakastuu häneen.

Oikeasti Hirviö on kirottu prinssi, jonka vain rakkaus voi muuttaa takaisin ihmiseksi.

Vuonna 1991 valmistunut animaatio oli aikanaan juhlittu virstanpylväs. Se oli ensimmäisiä Disneyn 3D-teknologiaa hyödyntäneitä animaatioita ja ensimmäinen animaatioelokuva, joka pääsi ehdolla parhaan elokuvan Oscar-kategoriassa.

Sitä Oscaria se ei voittanut. Sen sijaan säveltäjä Alan Menken ja sanoittaja Howard Ashman voittivat Oscarit parhaasta laulusta (tanssikohtauksessa kuultu Beauty and the Beast) ja Menken vielä koko elokuvan musiikista.

Hankin ison kasan Disney-klassikkoja Anttilan loppuunmyynnissä ja katsoin pinon päällimmäisenä olleen Kaunottaren ja hirviön äskettäin bluray-versiona.

Se oli pieni pettymys. Taustat ja monet hahmot oli animoitu kehnommin kuin muistin. Kohtaus, jossa sudet hyökkäävät Bellen kimppuun ja Hirviö pelastaa hänet, näytti erityisen pahalta teräväpiirtona.

Mietin Hirviön ja Bellen rakkaustarinaa, joka tapahtuu täydellisessä kuplassa, määrittelemättömässä ajassa jossain päin Ranskan maaseutua. Keitä nämä henkilöt itse asiassa ovat ja miksi he toimivat kuten toimivat?

Miksi kyläläiset ovat niin typeriä, mutta Belle niin viisas? Miksi Belleä kosiskeleva Gaston on niin kova?

Myös dialogi oli hyvin klassista, ei mitenkään tekohetkessään kiinni. Elokuva olisi hyvin voitu tehdä milloin vain, mikään ei viitannut 1990-lukuun.

Uusi Kaunotar ja Hirviö sen sijaan on vahvasti 2010-luvussa kiinni, ja se tuntuu ihmeen raikkaalta.

Hahmot kommentoivat sadun tuttuja konventioita nykyhetkestä käsin ja kiskaisevat katsojan näin puolelleen yhä uudelleen.

Esimerkiksi kun Gaston käy kosiskelemassa Belleä, Bellen reaktiot Gastonin vauvapuheisiin tuntuvat hyvin tunnistettavilta: ei kiitos, et sinä eikä kukaan muukaan määrää, milloin ja kenen kanssa teen lapsia, jos ollenkaan. Sen määrään minä, viestii Watson tulikatseineen, ja en voi olla nyökkäämättä.

Amerikkalaisia naurattanee kohtaus, jossa Hirviö tunnistaa Bellen lukeman kirjan, Belle ihmettelee tätä, johon Hirviö toteaa saaneensa ”kalliin koulutuksen”.

Emma Watson on puhunut etukäteen tehneensä Bellestä enemmän feministin kuin hahmo alun perin oli. Kun elokuvaa katsoo, tajuaa, että tämä ulottuvuushan on täysin olennainen osa Belleä:

Bellen maailma on avartunut lukemalla kirjoja, joita suurin osa kyläläisistä ei osaa edes lukea. Bellen utelias luonne ajaa hänet keksimään pyykinpesukoneen esiasteen, jotta hän voisi keskittyä paremmin olennaiseen eli lukemiseen.

Kun Belle opettaa pyykkilähteellä kylän pikkutyttöä lukemaan, kyläläismies tulee paikalle rähjäämään: Eikö täällä riitä, että on jo yksi lukeva nainen?

Nauroin katsomossa ja niin teki moni muukin. Tunnistimme, että tällaisia argumentteja on esitetty, ehkä esitetään yhä eri puolilla maailmaa.

Kaunottaren ja hirviön viesti on, että tasa-arvokamppailun pyörä on jo lähtenyt pyörimään eikä sitä voi pysäyttää. Tästä todistavat myös Hirviön saamat uudet, hellemmät sävyt ja hahmon valloittavan ylpeä tornilaulu – uusi klassikkobiisi.


Bellen ja Hirviön rakastuminen tapahtuu todella nopeasti, mutta ”parisuhdekamppailuista” vedetään loistavasti huumoria.

Tasa-arvokamppailuun kuuluen elokuvan näyttelijöissä on valkoisia ja ei-valkoisia, mikä on todellakin oikein ja mahtavaa. (Tosin kylän sivistynyt ja avarakatseinen kirjastonhoitaja vaikuttaa vielä hivenen käänteiseltä stereotyypiltä.)

Monesti tarinan taitavuutta voi mitata katsomalla sivuhahmoja. Ovatko ne pelkkiä koomisia välihuomioita tai helposti unohdettavia, vaikka onko niihinkin puhallettu elämää, konflikteja, syvyyttä ja harmaan sävyjä?

Vuoden 1991 animaatiossa esimerkiksi Bellen hassahtanut keksijäisä Maurice oli aika yksiulotteinen säheltäjä, samoin kylän komistuksen Gastonin oikea käsi Töppö. Heidän käytöksensä vain oli hassua ja sillä siisti. Siksi heidät voi niin helposti sysätä syrjään kun Bellen ja Hirviön tarina käynnistyy.

Uudessa Kaunottaressa ja hirviössä Maurice (Kevin Kline) on taiteilija ja kelloseppä. Hänen kätensä on vakaa, mutta katse surullinen. Jokin on rikkonut Mauricen.


Elokuvan aikana selviää, että hän on jäänyt yksinhuoltajaksi kun Bellen äiti on kuollut ruttoon, joka levisi Pariisissa. Suojellakseen tytärtään Maurice on muuttanut pikkukylään, pois väkijoukoista.

Kevin Kline tekee Mauricesta sellaisen isän, jonka soisi kaikille: hän rohkaisee tytärtään olemaan peloton, vaikka pelkää ihan hirveästi, että tälle sattuisi jotakin.

Töpön hahmosta kirjoitimme täällä Nyt.fi:ssä jo aiemmin. Josh Gad tekee Töpöstä yhden elokuvan valopilkuista, ekstrovertin esteetikon, joka nauttii suunnattomasti Gastonin läheisyydestä, vaikkei aivan uskalla paljastaa tälle tunteitaan.

Ja sitten päästään itse pääpahikseen, joka saa aivan huikeaa syvyyttä uudessa elokuvassa. Alkuperäisessä animaatiossa Gaston oli väkivaltainen ja kulmikas alfauros, jolle on helppo nauraa ja jonka käytöstä ei selitä mikään muu kuin mustasukkainen raivo.

Luke Evansin näyttelemä Gaston onkin yllättäen sotaveteraani, mieleltään järkkynyt mies, joka puhelee peilikuvalleen rauhoittaakseen itseään. Elokuvan mitassa selviää, miksi Gaston hellii ulkoista kauneuttaan niin.Jo alkuperäisessä animaatiossa on kohtaus, jossa Bellen on vakuutettava kyläläiset siitä, että Hirviö on todellinen. Niinpä Belle käyttää Hirviöltä saamaansa taikapeiliä näyttääkseen kaikille Hirviön kasvot kuvajaisessa. Gaston riistää peilin itselleen ja tuijottaa siitä näkyvää Hirviötä inhoten.

Tuolla hetkellä hän ymmärtää, että Bellellä on tunteita Hirviötä kohtaan ja että Hirviö on hänen kilpailijansa.

Kun Gaston uudessa Kaunottaressa ja hirviössä katsoo peiliin ja näkee sieltä Hirviön, hän pelästyy ja täyttyy inhosta.

Ei vain siksi, että Hirviöllä on paikka Bellen sydämessä ja hänellä ei. Teatterin pimeydessä mieleen nousi toinenkin tulkinta.

Gaston kauhistuu, koska ymmärtää katsovansa omaa peilikuvaansa. Sodan kauhujen raa’istamaa sisintä, jota on voinut peitellä tähän saakka.

Se on se todellinen hirviö, jonka Gaston päättää tuhota.

Kaunotar ja hirviö elokuvateattereissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 2. 2

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 4. 4

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 7. 7

  Miten terrori-iskuihin kannattaa reagoida sosiaalisessa mediassa? Entä miten ei missään nimessä? Kysyimme terrorismitutkijalta

 8. 8

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 9. 9

  Näissä bailataan! Tässä yli 30 Helsingin aamuyön menopaikkaa

 10. 10

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 7. 7

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 8. 8

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 9. 9

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 10. 10

  Ravintola Mashiro avaa uuden ravintolan Postitaloon, ja sinne tulee maailmalla suosittu sushijuna

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 9. 9

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

 3. 3

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 4. 4

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 5. 5

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 6. 6

  Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

 9. 9

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 10. 10

  Puukkoisku järkytti turkulaisia – ”Ei tästä pelkoa synny, mutta huoli yleisestä väkivallan aallosta maailmassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

 2. 2

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 3. 3

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 4. 4

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 5. 5

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 6. 6

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

 9. 9

  Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

 10. 10

  Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 10. 10

  Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

 11. Näytä lisää