Valikko

Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

Steven Averyn puolustusasianajajat Dean Strang ja Jerry Buting esiintyivät Kulttuuritalossa vajaalle parille sadalle kuulijalle.

Kulttuuritalon aulassa ei torstai-iltana myyty paitoja, levyjä eikä muitakaan oheistuotteita. Sen sijaan pöydillä oli paperilappuja ja kyniä.

Lappuihin piti ensin ruksata yksi kohta kolmesta ”Making a Murderer”, ”Criminal Justice System” tai ”Other”. Sen jälkeen pyydettiin nimi ja kysymys.

Kulttuuritalossa oli esiintymässä erikoinen kaksikko, amerikkalaiset puolustusasianajajat Dean Strang ja Jerry Buting.

He ovat aikamme uudenlaisia staroja. Kaksikko on henkisiä pääosan esittäjiä Netflixin erittäin suositussa sarjassa Making a Murderer.

Laura Ricciardin ja Moira Demosin tekemä sarja kertoo Steven Averyn eriskummallisen ja surkean tarinan. Avery kärsi ensin väärin tuomittuna 18 vuotta vankeudessa, kunnes hänet vapautettiin 2003.

Avery vaati tuntuvia vahingonkorvauksia kunnalta, paikalliselta poliisilta ja syyttäjältä. Vuonna 2005 hänet pidätettiin epäiltynä Teresa Halbachin murhasta, josta hänet tuomittiin vuonna 2007. Hän kärsii edelleen murhatuomiota.

Sarja kasvaa kuvaukseksi amerikkalaisesta oikeusjärjestelmästä lukuisine erikoisuuksineen ja epäoikeudenmukaisuuksineen. Sarja on ollut valtavan suosittu ja se on herättänyt kiivasta keskustelua.

Myrskyn keskellä ovat nämä kaksi herrasmiestä tummanharmaissa puvuissaan. Nämä tylsän juristin perikuvat istuivat Kulttuuritalon lavalla kertomassa tapauksesta ja tv-sarjasta. Ja vastaamassa niihin paperilapuille kirjoitettuihin kysymyksiin. Iltaa mainostettiin keskustelutilaisuutena.

Yleisöä oli paikalla vajaa pari sataa, arviolta 30–40-vuotiaita pääosin.

Tämä on uusi konsepti. Se jatkuu jo toukokuussa, kun Netflix tuo Narcos-tv-sarjassa esiintyvien poliisien tosielämän esikuvat vastaavaan puheiltaan Helsinkiin.

Kyse on siis Netflixin markkinoinnista. Jerry Butingilta on myös juuri ilmestynyt kirja Illusion of Justice: Inside Making a Murderer and America's Broken System. Euroopan kiertueella kirjamyynti ja nimikirjoitusten jako on ollut ilmeisesti paikallisten kirjakauppiaiden varassa. Helsingissä kirjoja ei näkynyt.

Alussa illan juontaja ja haastattelija Stan Saanila lämmittelee illan tähtiä kyselemällä näiltä heidän taustasta ja opiskelusta.

Strang ja Buting kertoivat kuvitelleensa dokumentaristien tekevän indie-elokuvan, jota esitettäisiin ”ehkä newyorkilaisessa arthouse-teatterissa noin seitsemälletoista katsojalle”.

Vaatimaton ja asiallinen kaksikko otti yleisönsä nopeasti. Yleisö selvästi nautti oikeastaan kaikesta mitä epäamerikkalaisen hillitty kaksikko sanoi. Katsojille tuntui riittävän, että ”tässä nyt ovat elävänä ne kaksi lakimiestä siitä tv-sarjasta”, kuten Saanila vitsaili.

Kysymyksistä tuli myös selväksi, että yleisö tunsi tapauksen erittäin hyvin. Jotkut kysymykset menivät syvälle lain yksityiskohtiin. Saanilan kysyessä kuinka moni yleisössä oli opiskellut lakia, ainakin parikymmentä kättä nousi ilmaan. Saanila oli perehtynyt tapaukseen ja tunsi myös amerikkalaista kulttuuria. Ajoittain hänen standup-koomikon humoristinen ote oli kuitenkin ristiriidassa juristien vakavuuden kanssa.

Saanila siirtyi kysymyksiin tv-sarjasta melkein tarkalleen puolen tunnin kohdalla. Käsikirjoitettu siirtymä siis.

Hän kysyi heti ilmeisimmästä kritiikistä, jota koko tv-sarjaa vastaan on esitetty. Sarjan on syytetty olevan puolustuksen ja Steven Averyn puolella.

Juristeilla oli vastaus valmiina. ”Sarjan tekijät saivat kuvata ja haastatella meitä vapaasti. Lisäksi Averyn perhe otti heidät avoimesti vastaan. Ymmärrettävästi uhrin perhe ei halunnut päästä heitä lähelleen. Outoa sen sijaan oli, että syyttäjä ja poliisi kieltäytyivät haastatteluista useaan kertaan.”

Kaksikon keskeisin viesti yleisölleen oli, että Making a Murderer ei kerro poikkeuksellisesta virhetapauksesta, vaan amerikkalaisen oikeuskäytännön rakenteellisesta ongelmasta. Samaa aihetta Butingin kirjakin käsittelee.

He nostivat esiin kaksi erityistä ongelmaa.

Ensimmäinen ovat kyseenalaiset kuulustelumenetelmät, joita tv-sarjassa nähtiin käytettävän nuoren, henkisiltä kyvyiltään rajoittuneen Brendan Dasseyn kuulustelussa. Toinen ongelma on valamiehistön keskeinen rooli amerikkalaisessa oikeusjärjestelmässä.

”Katsojat joka puolella maailmaa ovat pitäneet Dasseyn kuulustelua vastenmielisenä”, Strang sanoi.

Poliisit käyttivät kuulustelumetodia, joka kehitettiin 1940-1950-luvuilla.

”Menetelmässä selvitetään ensin 15 minuutissa, onko tekijä syyllinen vai ei. Sen jälkeen häntä voidaan johdatella ja huijata, jotta saadaan tunnustus”, Buting sanoi.

Menetelmän mukaan esimerkiksi tuolilla retkottaminen tarkoittaa, että henkilö on epärehellinen. ”Kuka teini ei retkota tuolilla?”, Buting kysyi.

Kuulustelumetodi on saanut kovaa kritiikkiä viime aikoina. Äskettäin yksi keskeinen amerikkalaisia poliiseja kouluttava yritys ilmoitti lopettavansa metodin kouluttamisen. Syy oli sen epäluotettavuus. Sillä saatiin liikaa aikaiseksi vääriä tunnustuksia.

Strang ja Buting ottivat tappion Steven Averyn oikeudenkäynnissä erittäin raskaasti. Siitä on kulunut nyt melkein päivälleen kymmenen vuotta.

”Häviäminen oli todella vaikeaa”, Dean Strang sanoo. Hän ei pystynyt tappion jälkeen seuraamaan Brendan Dasseyn tapauksen käsittelyä mediassa.

”Olin kliinisesti masentunut”, myöntää Jerry Buting.

Kun sarja sitten ilmestyi melkein kymmenen vuoden jälkeen, se avasi vanhat haavat uudelleen.

”Oman tappion katseleminen televisiosta on todella raskasta”, Strang sanoo.

He ovat miettineet paljon sitä, mitä olisivat voineet tehdä toisin.

”Sitä miettii jokaisen tapauksen yhteydessä. Tässä tapauksessa olemme miettineet, miksi emme lähteneet Manitowocista ja vieneet tapausta muualle käsiteltäväksi.”

Käsittelypaikka on heidän mukaansa tällaisissa tapauksissa joskus kohtuuttoman tärkeässä roolissa. Kyse on yhteisöstä, johon syytetty kuuluu ja ennen kaikkea, johon myös valamiehistö kuuluu.

Tv-sarjassa näkyy, miten paikallinen yhteisö Manitowocissa, Wisconsinin osavaltiossa oli henkisesti tuominnut Steven Averyn jo kauan ennen kuin hänen tuomionsa julistettiin.

Juristien mielestä yhteisön paine vaikutti valamiehistön ratkaisuun. Tämä on järjestelmän toinen keskeinen ongelma.

”Valamiesten piti oikeudenkäynnin jälkeen tavata naapurinsa ja istua heidän vieressä kirkossa. Heidän piti miettiä mitä naapurien lapset sanovat heidän lapsilleen koulussa.”

Poliisi, tuomari ja yhteisö oli tavallaan jo tuominnut Steven Averyn. Tähän vaikutti perheen maine ja myös se, että Avery vaati paikallisilta viranomaisilta kymmenien miljoonien dollarien korvauksia väärästä tuomiosta. Tämä oli siis se tuomio, josta hän ehti kärsiä 18 vuotta.

Strang ja Buting eivät usko, että poliisi olisi tappanut Teresa Halbachin.

”Emme, vaikka moni tuntuu olevan sitä mieltä Redditissä”, Buting sanoi. ”Mutta uskomme todisteiden näyttävän, että poliisi lavasti Averyn syylliseksi.”

Syyttäjän näyttö ei heidän mielestään ollut riittävä. Valamiehistön tuomiosta näkyy heidän mielestään, että päätös ei ollut selkeän yksimielinen.

Avery tuomittiin syylliseksi murhaan, mutta syyttömäksi ruumiin polttamiseen. ”Tämä on outo ratkaisu ja sellaisena selkeä merkki kompromissista. Se taas tarkoittaa, että ratkaisu oli sovittelu.”

Monet amerikkalaisen oikeusjärjestelmän ongelmista liittyvät heidän mielestään valamiehistöön, jonka asema on kirjattu perustuslakiin.

”Käytännössä olisi hyvin vaikeaa päästä eroon valamiehistön käytöstä amerikkalaisissa tuomioistuimissa. Oikea kysymys ei siksi ole miten systeemiä voisi muuttaa, vaan miten systeemi saadaan toimimaan.”

Heidän mielestään tuomarilla on velvollisuus kertoa valamiehistölle ymmärrettävällä tavalla, että syytetty todella on syytön, elleivät todisteet osoita vailla epäilystä hänen olevan syyllinen.

Tämä ei Steven Averyn tapauksessa toteutunut, syistä joiden kertominen teki Making a Murdererista niin kiehtovan katsottavan.

Kun lopussa kaksikon oli aika sanoa, onko mikään heidän mielestään muuttunut sarjan myötä, Dean Strang vastasi että tämä ilta on esimerkki siitä, että on muuttunut.

”Täällä on tänään pari sataa ihmistä keskustelemassa oikeudesta, eikä istumassa baarissa. Te tulitte tänne, koska teitä kiinnosti kuulla keskustelua oikeudesta ja halusitte miettiä näitä kysymyksiä myös itse.”

Tai sitten yleisö tuli vain katsomaan niitä kahta televisiossa ollutta tyyppejä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Rikos
 • Asianajaja
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 3. 3

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 4. 4

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 5. 5

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 6. 6

  Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa 16. heinäkuuta – lue kymmenen asiaa, mitä uudella kaudella mahdollisesti tapahtuu

 7. 7

  Nolo Irc-Galleria-kuvasi saattaa nyt löytyä tästä suositusta blogista – soitimme tekijälle

 8. 8

  Tällaisia ovat suositut tytöt, tavikset ja ei-suositut – tutkija kertoo, miten kaverisuosio jakaa tytöt

 9. 9

  Lepakot "kostivat" Ozzy Osbournelle yli 30 vuoden takaisen päänpuremisen

 10. 10

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 3. 3

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 4. 4

  Harry Potter syntyi 20 vuotta sitten eikä suostu kuolemaan – Helsingissä pidetään nyt Harry Potter -piknikmiitti

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 7. 7

  Hobitti-leffat olivat kaameita ja nyt Peter Jackson kertoo, miksi

 8. 8

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 9. 9

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 10. 10

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 4. 4

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 6. 6

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 7. 7

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 8. 8

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

 4. 4

  Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

 5. 5

  Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

 6. 6

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 7. 7

  Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

 8. 8

  Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

 9. 9

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 10. 10

  Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

 3. 3

  Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

 4. 4

  Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

 5. 5

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 6. 6

  Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

 7. 7

  Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

 8. 8

  Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

 9. 9

  Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

 10. 10

  ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 4. 4

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 5. 5

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Tunti sitten
 2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
 3. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
 4. 2 tuntia sitten
 5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
 6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
 7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
 8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
 9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
 10. 4 tuntia sitten
 11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
 12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
 13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
 14. Näytä lisää