Valikko

Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

Helsinkiin on avattu uusia kauhuaiheisia pakohuoneita. Testasimme!

Huomio! Alla alkavassa tekstissä kerrotaan jonkin verran Amazed Gamesin Lights Off- ja Inferno-pakohuoneiden sisällöstä. Isoja spoilereita ei ole, mutta jos haluat mennä pelaamaan vailla mitään tietoa huoneista, älä lue juttua.

Olemme kuvaajan kanssa puolipimeässä huoneessa, jonne kaapupukuiset ja naamioidut hahmot ovat meidät teljenneet.

Pödällä on vanha mankka. Lappu ohjeistaa laittamaan sisään laatikosta löytyvän c-kasetin ja painamaan playta.

Nauhalta kuuluu, kuinka nuori nainen on joutunut riivatuksi. Demoni pitäisi saada manattua pois ennen kuin on liian myöhäistä. Mutta kuinka? Nauhalta kuuluvasta demonin mörisevästä puheesta voi erottaa ensimmäisen kryptisen vihjeen.

Nytissä on kirjoitettu useita juttuja pakohuonepeleistä. Eli huoneista, joista täytyy paeta erilaisia pulmia selvittämällä.

Olemme kirjoittaneet myös aikuisten kauhutaloista, joissa maskeeratut näyttelijät pelottelevat ja riepottelevat ja sisältö on tiukasti K-18. Reportaasit After Dark Helsingin järjestämistä kokemuksista löytyvät täältä, täältä ja täältä.

Nyt nuo kaksi kokemusta on yhdistetty. Helsingin keskustassa on muutaman viikon ajan toiminut Fear Factory -niminen kauhupakohuoneiden keskittymä. Siellä on toistaiseksi kaksi huonetta, jotka molemmat ovat kauhuteemaisia ja K-18. Lisäksi molemmissa on naamioituja näyttelijöitä, jotka huolehtivat lisäpelottelusta. Kompleksi on osa Amazed Games -yritystä, jolla on ennestään Kampissa viisi pakohuonetta.

Toinen vain aikuisille sallittu kauhupakohuone Hannibal avattiin Punavuoreen viime loppuvuodesta.

Pakkohan tällaisia on testata!Fear Factoryn huoneet ovat nimeltään Inferno ja Lights Off. Niistä päädymme kuvaajan kanssa testaamaan jälkimmäisen.

Lights Off -huone on riivausaiheista kauhua Manaajan ja vastaavien tyyliin. Huoneesta löytyy ristejä, kynttilöitä ja raamattuja. Kauhutunnelmaa luodaan sillä, että välillä joutuu ryömimään tai työntämään käsiä pilkkopimeisiin loukkoihin.

Näyttelijä pelästyttää välillä äkki-ilmestymisellään. Kovin rajuksi meno ei silti äidy, ja K-18-ikäraja tuntuu tässä huoneessa liioittelulta.

Puhtaasti pakohuoneena Lights Off edustaa perushyvää tasoa. Muutaman kerran jää hämäräksi, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä ja vihjeitä joutuu pyytämään tiuhaan tahtiin.

Vaikeutta tosin lisää se, että joudun ratkomaan ongelmia käytännössä yksin, kuvaaja kun joutuu keskittymään työhönsä. Pakohuoneet on suunniteltu käytännössä aina vähintään kahdelle osallistujalle, ja monet pulmat pitäisi ratkoa yhteispelillä.

Teknisesti Lights Off on hyvin tehty ja lavastettu. Runsaasti plussaa myös siitä, ettei pulmiin kuulu lukkojen ja avainten etsintää, pakohuoneiden tavanomaisinta antia, juuri lainkaan.

Kokonaisuudessaan Lights Off on loppujen lopuksi perinteinen pakohuone. Näyttelijän pelästytykset ovat kiva lisä, mutta vain lisä. Oikean ihmisen läsnäoloa voisi hyödyntää pelissä paremminkin.

Video pelistä alla – se paljastaa huoneesta hieman enemmän, mutta esimerkiksi pulmien ratkaisuja ei siinäkään kerrota.Testin jälkeen meille näytetään toinen Fear Factoryn huone Inferno, joka vaikuttaa huomattavasti kiinnostavammalta. Siinä osallistujat joutuvat kahleisiin sarjamurhaajan piilopaikkaan. Lavasteissa on verta ja ruuminosia ja kuvauksen perusteella pelissä voi olla oikeasti kuumottava tunnelma. Näyttelijän – joka esittää tietysti sarjamurhaajaa – roolikin vaikuttaa tässä tehokkaalta ja 18 vuoden ikärajalle on jo oikeasti perusteita.

Järjestäjien mukaan peli on Lights Offia haastavampi ja sen selvittäminen yksin olisi ollut käytännössä mahdotonta, siksi testattavaksi suositeltiin Lights Offia. Mutta Inferno vaikuttaa kokemukselta, johon kauhufanina ostaisi mielellään lipun.


K-18-kauhupakohuone löytyy myös toisella helsinkiläiseltä escape room -yrittäjältä. Punavuoressa sijaitseva Hannibal on yksi viime vuonna perustetun Truescape-yrityksen kolmesta huoneesta.

Truescapea pyörittää tuttu nimi: Jaakko Rytsölä. Hän kertoo innostuneensa pakohuoneista muutama vuosi sitten (Nytin ensimmäisen aiheesta kirjoitetun jutun myötä) ja käyneensä sittemmin kymmenissä escape roomeissa ympäri maailmaa.

Hannibal ja muut Truescapen huoneet eivät ole firman omia luomuksia. Ne on ostettu valmiina venäläiseltä pakopelisuunnittelijalta: pakettiin kuuluvat konseptit sekä ratkaistaviin pulmiin liittyvä laitteisto, Rytsölä kertoo. Samat pelit pyörivät Pietarissa.

Jälleen varoitus: jos et halua tietää yhtään mitään Hannibalista, älä lue enempää. Peliä ei kuitenkaan spoilata tekstissä pahasti.

Hannibalissa ollaan ihmisiä syövän sarjamurhaajan vankeina ja yritetään selvitä pois. Kokeilemme peliä tällä kertaa isolla viiden pelaajan porukalla.

Peli on tavallista ammattimaisempaa työtä. Koko huone on erittäin hyvin suunniteltu ja hiotun oloinen. Pulmat ovat riittävän loogisia ja välillä hyvinkin kekseliäitä. Avainten etsintä ja koodilukkojen setviminen on tässäkin minimissään.

Tunnelma toimii: murhaajan kammiossa on paikoin aidosti kuumottavaa. Kuvasto on kiitettävän makaaberia, kuten kauhupeliin sopiikin. Esimerkiksi kannibalismi on teemassa mukana vahvasti.

Erilaisia fyysisiä ällötyshetkiä on mukana myös – kyllä kädet likaantuvat pakopeleissä yleensäkin, mutta tässä ne tahriutuvat välillä myös tekoveren näköiseen mömmöön.

Myös Hannibalissa on mukana näyttelijä, mutta millä tavalla, jääköön paljastamatta. Hyvin pienestä lisäelementistä on tässäkin silti kyse.

Sekä Lights Off että Hannibal näyttävät, kuinka pakopelit ovat Suomessakin kehittyneet parissa-kolmessa vuodessa, niin teknisesti kuin pulmiensakin osalta. (Varsinaisesti huonossa escape roomissa en ole silti Helsingissä kertaakaan käynyt.)

Ne osoittavat myös, miten hyvin kauhu sopii pakohuoneen teemaksi. Oli pelin ”genre” mikä hyvänsä, tietynlainen jännittävä tai outo tunnelma niihin muodostuu väistämättä. Tähän asti kauhua on hyödynnetty suomalaisissa pakohuoneissa melko vähän.

Pientä kauhufiilistä löytyy esimerkiksi Viidennen linjan Labyrinth Gamesin Internship-pelistä, jossa seikkaillaan hylätyssä mielisairaalassa, sekä Katajanokan Exiten The Curse noitineen ja loitsuineen. Ne ovat kuitenkin kilttejä ja helposti alaikäisille sopivia.

Labyrinth Gamesin nettisivujen mukaan Saw-elokuviin perustuva peli on paikassa kehitteillä. Vaikka kyseisistä leffoista voi olla monta mieltä, sopii Saw-sarja erittäin hyvin pakopelin aiheeksi: siinähän yritetään toistuvasti paeta kiduttajamurhaajan kieroista ansoista.

Kaikki eivät toki halua verta, pelottelua tai ylipäätään mitään lisäahdistusta pakopeliinsä. Voisi silti kuvitella, että monet pakohuonepeleistä innostuneet nauttivat myös kauhusta. Erottajan Fear Factory on järjestäjien mukaan ainakin löytänyt yleisönsä jo hyvin.

Pakohuonepelit tulivat Suomeen 2014. Kolmessa vuodessa on nähty, että ne eivät ole jääneet hetkelliseksi muoti-ilmiöksi. Uusia huoneita avataan jatkuvasti ja alan yrittäjiä on pelkästään Helsingissä jo lukuisia. Ja kävijöitä vaikuttaa riittävän.

Mutta jotta suosio ei lähtisikään laskuun, kannattaa pakohuoneita aina kehittää. Ensiksi toivoisi, että pelien taustatarinoihin panostettaisiin enemmän. Nykyään ne tuppaavat aina olemaan kömpelöitä tai vähintään kliseisiä. Hyvä juoni parantaisi pakohuoneen tunnelmaa itsestään.

Kaikenlaiset uudet jipot ovat peleissä myös tervetulleita. Fear Factoryyn ollaan lähiaikoina avaamassa huone, jossa kaksi eri tiimiä voi kisailla keskenään, kumpi ratkaisee pelin nopeammin.

Näyttelijöiden käyttäminen pakohuonepelissä on yksi uusi ja tervetullut elementti. Toki se tuo pelin pyörittäjille lisäkustannuksia, mutta toisaalta näyttelijöitä ei välttämättä tarvita pelissä yhtä tai kahta enempää.

Nyt testatuissa peleissä näyttelijät ovat pieni lisämauste. Tätäkin puolta soisi käytettävän jatkossa rohkeammin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi peli, jossa ihmisesiintyjä on koko ajan mukana, ja jonka kanssa joutuisi oikeasti kommunikoimaan?

Pakohuoneiden kehittelyssä mielikuvitusta voi käyttää loputtomasti. Pakohuoneintoilijana toivoo, että alan yrittäjät jaksavat jatkuvasti ideoida uutta – tätä harrastusta ei haluaisi lopettaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Pakohuonepeli
 • Kauhu
 • Helsinki
 • kokemukset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 4. 4

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 5. 5

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 8. 8

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 9. 9

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 10. 10

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 9. 9

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 10. 10

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Kanavaranta on täynnä trendiravintoloita, ja nyt sinne tuodaan myös kaikille avointa kaupunkikulttuuria – ”Fiilis kuin Seinen rannalla”

 6. 6

  Somehaasteessa ihmisillä on pari sekuntia aikaa hypätä turvaan ”laavalta”, tulokset upeita – Soitimme suomalaisnaiselle, jonka video leviää maailmalla

 7. 7

  Uuden Wolfenstein-videopelin traileri julkaistiin ja internetin äärioikeisto hermostui, koska siinä taistellaan natseja vastaan – vaikka pelisarjassa on tehty samaa jo vuodesta 1992

 8. 8

  Tässä 10 Helsingin kiinnostavinta fine dining -ravintolaa

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

 4. 4

  Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

 5. 5

  Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

 6. 6

  Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

 7. 7

  5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

 8. 8

  Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

 9. 9

  Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

 10. 10

  Saaressa juhannusta viettänyt hukkui Puumalassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

 3. 3

  Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

 4. 4

  13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

 5. 5

  Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

 6. 6

  Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

 7. 7

  Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

 8. 8

  Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

 9. 9

  Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

 10. 10

  Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

 2. 2

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 3. 3

  Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

 4. 4

  Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

 5. 5

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 6. 6

  Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää