Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

Helsinkiin on avattu uusia kauhuaiheisia pakohuoneita. Testasimme!

Huomio! Alla alkavassa tekstissä kerrotaan jonkin verran Amazed Gamesin Lights Off- ja Inferno-pakohuoneiden sisällöstä. Isoja spoilereita ei ole, mutta jos haluat mennä pelaamaan vailla mitään tietoa huoneista, älä lue juttua.

Olemme kuvaajan kanssa puolipimeässä huoneessa, jonne kaapupukuiset ja naamioidut hahmot ovat meidät teljenneet.

Pödällä on vanha mankka. Lappu ohjeistaa laittamaan sisään laatikosta löytyvän c-kasetin ja painamaan playta.

Nauhalta kuuluu, kuinka nuori nainen on joutunut riivatuksi. Demoni pitäisi saada manattua pois ennen kuin on liian myöhäistä. Mutta kuinka? Nauhalta kuuluvasta demonin mörisevästä puheesta voi erottaa ensimmäisen kryptisen vihjeen.

Nytissä on kirjoitettu useita juttuja pakohuonepeleistä. Eli huoneista, joista täytyy paeta erilaisia pulmia selvittämällä.

Olemme kirjoittaneet myös aikuisten kauhutaloista, joissa maskeeratut näyttelijät pelottelevat ja riepottelevat ja sisältö on tiukasti K-18. Reportaasit After Dark Helsingin järjestämistä kokemuksista löytyvät täältä, täältä ja täältä.

Nyt nuo kaksi kokemusta on yhdistetty. Helsingin keskustassa on muutaman viikon ajan toiminut Fear Factory -niminen kauhupakohuoneiden keskittymä. Siellä on toistaiseksi kaksi huonetta, jotka molemmat ovat kauhuteemaisia ja K-18. Lisäksi molemmissa on naamioituja näyttelijöitä, jotka huolehtivat lisäpelottelusta. Kompleksi on osa Amazed Games -yritystä, jolla on ennestään Kampissa viisi pakohuonetta.

Toinen vain aikuisille sallittu kauhupakohuone Hannibal avattiin Punavuoreen viime loppuvuodesta.

Pakkohan tällaisia on testata!Fear Factoryn huoneet ovat nimeltään Inferno ja Lights Off. Niistä päädymme kuvaajan kanssa testaamaan jälkimmäisen.

Lights Off -huone on riivausaiheista kauhua Manaajan ja vastaavien tyyliin. Huoneesta löytyy ristejä, kynttilöitä ja raamattuja. Kauhutunnelmaa luodaan sillä, että välillä joutuu ryömimään tai työntämään käsiä pilkkopimeisiin loukkoihin.

Näyttelijä pelästyttää välillä äkki-ilmestymisellään. Kovin rajuksi meno ei silti äidy, ja K-18-ikäraja tuntuu tässä huoneessa liioittelulta.

Puhtaasti pakohuoneena Lights Off edustaa perushyvää tasoa. Muutaman kerran jää hämäräksi, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä ja vihjeitä joutuu pyytämään tiuhaan tahtiin.

Vaikeutta tosin lisää se, että joudun ratkomaan ongelmia käytännössä yksin, kuvaaja kun joutuu keskittymään työhönsä. Pakohuoneet on suunniteltu käytännössä aina vähintään kahdelle osallistujalle, ja monet pulmat pitäisi ratkoa yhteispelillä.

Teknisesti Lights Off on hyvin tehty ja lavastettu. Runsaasti plussaa myös siitä, ettei pulmiin kuulu lukkojen ja avainten etsintää, pakohuoneiden tavanomaisinta antia, juuri lainkaan.

Kokonaisuudessaan Lights Off on loppujen lopuksi perinteinen pakohuone. Näyttelijän pelästytykset ovat kiva lisä, mutta vain lisä. Oikean ihmisen läsnäoloa voisi hyödyntää pelissä paremminkin.

Video pelistä alla – se paljastaa huoneesta hieman enemmän, mutta esimerkiksi pulmien ratkaisuja ei siinäkään kerrota.Testin jälkeen meille näytetään toinen Fear Factoryn huone Inferno, joka vaikuttaa huomattavasti kiinnostavammalta. Siinä osallistujat joutuvat kahleisiin sarjamurhaajan piilopaikkaan. Lavasteissa on verta ja ruuminosia ja kuvauksen perusteella pelissä voi olla oikeasti kuumottava tunnelma. Näyttelijän – joka esittää tietysti sarjamurhaajaa – roolikin vaikuttaa tässä tehokkaalta ja 18 vuoden ikärajalle on jo oikeasti perusteita.

Järjestäjien mukaan peli on Lights Offia haastavampi ja sen selvittäminen yksin olisi ollut käytännössä mahdotonta, siksi testattavaksi suositeltiin Lights Offia. Mutta Inferno vaikuttaa kokemukselta, johon kauhufanina ostaisi mielellään lipun.


K-18-kauhupakohuone löytyy myös toisella helsinkiläiseltä escape room -yrittäjältä. Punavuoressa sijaitseva Hannibal on yksi viime vuonna perustetun Truescape-yrityksen kolmesta huoneesta.

Truescapea pyörittää tuttu nimi: Jaakko Rytsölä. Hän kertoo innostuneensa pakohuoneista muutama vuosi sitten (Nytin ensimmäisen aiheesta kirjoitetun jutun myötä) ja käyneensä sittemmin kymmenissä escape roomeissa ympäri maailmaa.

Hannibal ja muut Truescapen huoneet eivät ole firman omia luomuksia. Ne on ostettu valmiina venäläiseltä pakopelisuunnittelijalta: pakettiin kuuluvat konseptit sekä ratkaistaviin pulmiin liittyvä laitteisto, Rytsölä kertoo. Samat pelit pyörivät Pietarissa.

Jälleen varoitus: jos et halua tietää yhtään mitään Hannibalista, älä lue enempää. Peliä ei kuitenkaan spoilata tekstissä pahasti.

Hannibalissa ollaan ihmisiä syövän sarjamurhaajan vankeina ja yritetään selvitä pois. Kokeilemme peliä tällä kertaa isolla viiden pelaajan porukalla.

Peli on tavallista ammattimaisempaa työtä. Koko huone on erittäin hyvin suunniteltu ja hiotun oloinen. Pulmat ovat riittävän loogisia ja välillä hyvinkin kekseliäitä. Avainten etsintä ja koodilukkojen setviminen on tässäkin minimissään.

Tunnelma toimii: murhaajan kammiossa on paikoin aidosti kuumottavaa. Kuvasto on kiitettävän makaaberia, kuten kauhupeliin sopiikin. Esimerkiksi kannibalismi on teemassa mukana vahvasti.

Erilaisia fyysisiä ällötyshetkiä on mukana myös – kyllä kädet likaantuvat pakopeleissä yleensäkin, mutta tässä ne tahriutuvat välillä myös tekoveren näköiseen mömmöön.

Myös Hannibalissa on mukana näyttelijä, mutta millä tavalla, jääköön paljastamatta. Hyvin pienestä lisäelementistä on tässäkin silti kyse.

Sekä Lights Off että Hannibal näyttävät, kuinka pakopelit ovat Suomessakin kehittyneet parissa-kolmessa vuodessa, niin teknisesti kuin pulmiensakin osalta. (Varsinaisesti huonossa escape roomissa en ole silti Helsingissä kertaakaan käynyt.)

Ne osoittavat myös, miten hyvin kauhu sopii pakohuoneen teemaksi. Oli pelin ”genre” mikä hyvänsä, tietynlainen jännittävä tai outo tunnelma niihin muodostuu väistämättä. Tähän asti kauhua on hyödynnetty suomalaisissa pakohuoneissa melko vähän.

Pientä kauhufiilistä löytyy esimerkiksi Viidennen linjan Labyrinth Gamesin Internship-pelistä, jossa seikkaillaan hylätyssä mielisairaalassa, sekä Katajanokan Exiten The Curse noitineen ja loitsuineen. Ne ovat kuitenkin kilttejä ja helposti alaikäisille sopivia.

Labyrinth Gamesin nettisivujen mukaan Saw-elokuviin perustuva peli on paikassa kehitteillä. Vaikka kyseisistä leffoista voi olla monta mieltä, sopii Saw-sarja erittäin hyvin pakopelin aiheeksi: siinähän yritetään toistuvasti paeta kiduttajamurhaajan kieroista ansoista.

Kaikki eivät toki halua verta, pelottelua tai ylipäätään mitään lisäahdistusta pakopeliinsä. Voisi silti kuvitella, että monet pakohuonepeleistä innostuneet nauttivat myös kauhusta. Erottajan Fear Factory on järjestäjien mukaan ainakin löytänyt yleisönsä jo hyvin.

Pakohuonepelit tulivat Suomeen 2014. Kolmessa vuodessa on nähty, että ne eivät ole jääneet hetkelliseksi muoti-ilmiöksi. Uusia huoneita avataan jatkuvasti ja alan yrittäjiä on pelkästään Helsingissä jo lukuisia. Ja kävijöitä vaikuttaa riittävän.

Mutta jotta suosio ei lähtisikään laskuun, kannattaa pakohuoneita aina kehittää. Ensiksi toivoisi, että pelien taustatarinoihin panostettaisiin enemmän. Nykyään ne tuppaavat aina olemaan kömpelöitä tai vähintään kliseisiä. Hyvä juoni parantaisi pakohuoneen tunnelmaa itsestään.

Kaikenlaiset uudet jipot ovat peleissä myös tervetulleita. Fear Factoryyn ollaan lähiaikoina avaamassa huone, jossa kaksi eri tiimiä voi kisailla keskenään, kumpi ratkaisee pelin nopeammin.

Näyttelijöiden käyttäminen pakohuonepelissä on yksi uusi ja tervetullut elementti. Toki se tuo pelin pyörittäjille lisäkustannuksia, mutta toisaalta näyttelijöitä ei välttämättä tarvita pelissä yhtä tai kahta enempää.

Nyt testatuissa peleissä näyttelijät ovat pieni lisämauste. Tätäkin puolta soisi käytettävän jatkossa rohkeammin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi peli, jossa ihmisesiintyjä on koko ajan mukana, ja jonka kanssa joutuisi oikeasti kommunikoimaan?

Pakohuoneiden kehittelyssä mielikuvitusta voi käyttää loputtomasti. Pakohuoneintoilijana toivoo, että alan yrittäjät jaksavat jatkuvasti ideoida uutta – tätä harrastusta ei haluaisi lopettaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Pakohuonepeli
 • Kauhu
 • Helsinki
 • kokemukset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Näin teet Helsinki-kierroksen Uuno Turhapuron jalanjäljissä

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 8. 8

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 9. 9

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

 2. 2

  Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

 3. 3

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 4. 4

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 5. 5

  Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

 8. 8

  Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

 9. 9

  Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 7. 7

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 8. 8

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää