Valikko

Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

Helsinkiin on avattu uusia kauhuaiheisia pakohuoneita. Testasimme!

Huomio! Alla alkavassa tekstissä kerrotaan jonkin verran Amazed Gamesin Lights Off- ja Inferno-pakohuoneiden sisällöstä. Isoja spoilereita ei ole, mutta jos haluat mennä pelaamaan vailla mitään tietoa huoneista, älä lue juttua.

Olemme kuvaajan kanssa puolipimeässä huoneessa, jonne kaapupukuiset ja naamioidut hahmot ovat meidät teljenneet.

Pödällä on vanha mankka. Lappu ohjeistaa laittamaan sisään laatikosta löytyvän c-kasetin ja painamaan playta.

Nauhalta kuuluu, kuinka nuori nainen on joutunut riivatuksi. Demoni pitäisi saada manattua pois ennen kuin on liian myöhäistä. Mutta kuinka? Nauhalta kuuluvasta demonin mörisevästä puheesta voi erottaa ensimmäisen kryptisen vihjeen.

Nytissä on kirjoitettu useita juttuja pakohuonepeleistä. Eli huoneista, joista täytyy paeta erilaisia pulmia selvittämällä.

Olemme kirjoittaneet myös aikuisten kauhutaloista, joissa maskeeratut näyttelijät pelottelevat ja riepottelevat ja sisältö on tiukasti K-18. Reportaasit After Dark Helsingin järjestämistä kokemuksista löytyvät täältä, täältä ja täältä.

Nyt nuo kaksi kokemusta on yhdistetty. Helsingin keskustassa on muutaman viikon ajan toiminut Fear Factory -niminen kauhupakohuoneiden keskittymä. Siellä on toistaiseksi kaksi huonetta, jotka molemmat ovat kauhuteemaisia ja K-18. Lisäksi molemmissa on naamioituja näyttelijöitä, jotka huolehtivat lisäpelottelusta. Kompleksi on osa Amazed Games -yritystä, jolla on ennestään Kampissa viisi pakohuonetta.

Toinen vain aikuisille sallittu kauhupakohuone Hannibal avattiin Punavuoreen viime loppuvuodesta.

Pakkohan tällaisia on testata!Fear Factoryn huoneet ovat nimeltään Inferno ja Lights Off. Niistä päädymme kuvaajan kanssa testaamaan jälkimmäisen.

Lights Off -huone on riivausaiheista kauhua Manaajan ja vastaavien tyyliin. Huoneesta löytyy ristejä, kynttilöitä ja raamattuja. Kauhutunnelmaa luodaan sillä, että välillä joutuu ryömimään tai työntämään käsiä pilkkopimeisiin loukkoihin.

Näyttelijä pelästyttää välillä äkki-ilmestymisellään. Kovin rajuksi meno ei silti äidy, ja K-18-ikäraja tuntuu tässä huoneessa liioittelulta.

Puhtaasti pakohuoneena Lights Off edustaa perushyvää tasoa. Muutaman kerran jää hämäräksi, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä ja vihjeitä joutuu pyytämään tiuhaan tahtiin.

Vaikeutta tosin lisää se, että joudun ratkomaan ongelmia käytännössä yksin, kuvaaja kun joutuu keskittymään työhönsä. Pakohuoneet on suunniteltu käytännössä aina vähintään kahdelle osallistujalle, ja monet pulmat pitäisi ratkoa yhteispelillä.

Teknisesti Lights Off on hyvin tehty ja lavastettu. Runsaasti plussaa myös siitä, ettei pulmiin kuulu lukkojen ja avainten etsintää, pakohuoneiden tavanomaisinta antia, juuri lainkaan.

Kokonaisuudessaan Lights Off on loppujen lopuksi perinteinen pakohuone. Näyttelijän pelästytykset ovat kiva lisä, mutta vain lisä. Oikean ihmisen läsnäoloa voisi hyödyntää pelissä paremminkin.

Video pelistä alla – se paljastaa huoneesta hieman enemmän, mutta esimerkiksi pulmien ratkaisuja ei siinäkään kerrota.Testin jälkeen meille näytetään toinen Fear Factoryn huone Inferno, joka vaikuttaa huomattavasti kiinnostavammalta. Siinä osallistujat joutuvat kahleisiin sarjamurhaajan piilopaikkaan. Lavasteissa on verta ja ruuminosia ja kuvauksen perusteella pelissä voi olla oikeasti kuumottava tunnelma. Näyttelijän – joka esittää tietysti sarjamurhaajaa – roolikin vaikuttaa tässä tehokkaalta ja 18 vuoden ikärajalle on jo oikeasti perusteita.

Järjestäjien mukaan peli on Lights Offia haastavampi ja sen selvittäminen yksin olisi ollut käytännössä mahdotonta, siksi testattavaksi suositeltiin Lights Offia. Mutta Inferno vaikuttaa kokemukselta, johon kauhufanina ostaisi mielellään lipun.


K-18-kauhupakohuone löytyy myös toisella helsinkiläiseltä escape room -yrittäjältä. Punavuoressa sijaitseva Hannibal on yksi viime vuonna perustetun Truescape-yrityksen kolmesta huoneesta.

Truescapea pyörittää tuttu nimi: Jaakko Rytsölä. Hän kertoo innostuneensa pakohuoneista muutama vuosi sitten (Nytin ensimmäisen aiheesta kirjoitetun jutun myötä) ja käyneensä sittemmin kymmenissä escape roomeissa ympäri maailmaa.

Hannibal ja muut Truescapen huoneet eivät ole firman omia luomuksia. Ne on ostettu valmiina venäläiseltä pakopelisuunnittelijalta: pakettiin kuuluvat konseptit sekä ratkaistaviin pulmiin liittyvä laitteisto, Rytsölä kertoo. Samat pelit pyörivät Pietarissa.

Jälleen varoitus: jos et halua tietää yhtään mitään Hannibalista, älä lue enempää. Peliä ei kuitenkaan spoilata tekstissä pahasti.

Hannibalissa ollaan ihmisiä syövän sarjamurhaajan vankeina ja yritetään selvitä pois. Kokeilemme peliä tällä kertaa isolla viiden pelaajan porukalla.

Peli on tavallista ammattimaisempaa työtä. Koko huone on erittäin hyvin suunniteltu ja hiotun oloinen. Pulmat ovat riittävän loogisia ja välillä hyvinkin kekseliäitä. Avainten etsintä ja koodilukkojen setviminen on tässäkin minimissään.

Tunnelma toimii: murhaajan kammiossa on paikoin aidosti kuumottavaa. Kuvasto on kiitettävän makaaberia, kuten kauhupeliin sopiikin. Esimerkiksi kannibalismi on teemassa mukana vahvasti.

Erilaisia fyysisiä ällötyshetkiä on mukana myös – kyllä kädet likaantuvat pakopeleissä yleensäkin, mutta tässä ne tahriutuvat välillä myös tekoveren näköiseen mömmöön.

Myös Hannibalissa on mukana näyttelijä, mutta millä tavalla, jääköön paljastamatta. Hyvin pienestä lisäelementistä on tässäkin silti kyse.

Sekä Lights Off että Hannibal näyttävät, kuinka pakopelit ovat Suomessakin kehittyneet parissa-kolmessa vuodessa, niin teknisesti kuin pulmiensakin osalta. (Varsinaisesti huonossa escape roomissa en ole silti Helsingissä kertaakaan käynyt.)

Ne osoittavat myös, miten hyvin kauhu sopii pakohuoneen teemaksi. Oli pelin ”genre” mikä hyvänsä, tietynlainen jännittävä tai outo tunnelma niihin muodostuu väistämättä. Tähän asti kauhua on hyödynnetty suomalaisissa pakohuoneissa melko vähän.

Pientä kauhufiilistä löytyy esimerkiksi Viidennen linjan Labyrinth Gamesin Internship-pelistä, jossa seikkaillaan hylätyssä mielisairaalassa, sekä Katajanokan Exiten The Curse noitineen ja loitsuineen. Ne ovat kuitenkin kilttejä ja helposti alaikäisille sopivia.

Labyrinth Gamesin nettisivujen mukaan Saw-elokuviin perustuva peli on paikassa kehitteillä. Vaikka kyseisistä leffoista voi olla monta mieltä, sopii Saw-sarja erittäin hyvin pakopelin aiheeksi: siinähän yritetään toistuvasti paeta kiduttajamurhaajan kieroista ansoista.

Kaikki eivät toki halua verta, pelottelua tai ylipäätään mitään lisäahdistusta pakopeliinsä. Voisi silti kuvitella, että monet pakohuonepeleistä innostuneet nauttivat myös kauhusta. Erottajan Fear Factory on järjestäjien mukaan ainakin löytänyt yleisönsä jo hyvin.

Pakohuonepelit tulivat Suomeen 2014. Kolmessa vuodessa on nähty, että ne eivät ole jääneet hetkelliseksi muoti-ilmiöksi. Uusia huoneita avataan jatkuvasti ja alan yrittäjiä on pelkästään Helsingissä jo lukuisia. Ja kävijöitä vaikuttaa riittävän.

Mutta jotta suosio ei lähtisikään laskuun, kannattaa pakohuoneita aina kehittää. Ensiksi toivoisi, että pelien taustatarinoihin panostettaisiin enemmän. Nykyään ne tuppaavat aina olemaan kömpelöitä tai vähintään kliseisiä. Hyvä juoni parantaisi pakohuoneen tunnelmaa itsestään.

Kaikenlaiset uudet jipot ovat peleissä myös tervetulleita. Fear Factoryyn ollaan lähiaikoina avaamassa huone, jossa kaksi eri tiimiä voi kisailla keskenään, kumpi ratkaisee pelin nopeammin.

Näyttelijöiden käyttäminen pakohuonepelissä on yksi uusi ja tervetullut elementti. Toki se tuo pelin pyörittäjille lisäkustannuksia, mutta toisaalta näyttelijöitä ei välttämättä tarvita pelissä yhtä tai kahta enempää.

Nyt testatuissa peleissä näyttelijät ovat pieni lisämauste. Tätäkin puolta soisi käytettävän jatkossa rohkeammin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi peli, jossa ihmisesiintyjä on koko ajan mukana, ja jonka kanssa joutuisi oikeasti kommunikoimaan?

Pakohuoneiden kehittelyssä mielikuvitusta voi käyttää loputtomasti. Pakohuoneintoilijana toivoo, että alan yrittäjät jaksavat jatkuvasti ideoida uutta – tätä harrastusta ei haluaisi lopettaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Pakohuonepeli
 • Kauhu
 • Helsinki
 • kokemukset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 2. 2

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 3. 3

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 4. 4

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 5. 5

  Onko tässä elokuvateatterien tulevaisuus? Espooseen avattiin elokuvasali, jonka penkeissä on latauspisteet kännyköille ja läppäreille

 6. 6

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 7. 7

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 8. 8

  Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

 9. 9

  Simpsonit kommentoi Trumpin ensimmäistä sataa päivää videolla, iva entisellään: ”presidentti” lähettää pitkän lakitekstin Fox Newsin tulkittavaksi

 10. 10

  Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 2. 2

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 3. 3

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 4. 4

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 5. 5

  Simpsonit kommentoi Trumpin ensimmäistä sataa päivää videolla, iva entisellään: ”presidentti” lähettää pitkän lakitekstin Fox Newsin tulkittavaksi

 6. 6

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 7. 7

  Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

 8. 8

  Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

 9. 9

  Frozen 2 sai viimein julkaisupäivän: Elsa ja Anna palaavat valkokankaille marraskuussa 2019

 10. 10

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 4. 4

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 4. 4

  Mystinen ”Jakke” lyöttäytyy vierailulle ihmisten koteihin ja vie niistä tavaraa – poliisi pyytää vinkkejä koko pääkaupunkiseudulta

 5. 5

  Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

 6. 6

  Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

 7. 7

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 8. 8

  Perussuomalaiset hävisi salkkujaossa kokoomukselle ja menetti valtaa turvapaikka­politiikassa – miksi se suostui tähän?

 9. 9

  Oulussa suurhälytys kemikaalitehtaalle – reaktoritornissa todennäköisesti vetyräjähdys

 10. 10

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 2. 2

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 3. 3

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 4. 4

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 5. 5

  Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

 6. 6

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 7. 7

  Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

 8. 8

  Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

 9. 9

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 10. 10

  Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 3. 3

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 4. 4

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 5. 5

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 6. 6

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 7. 7

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 8. 8

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 9. 9

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 10. 10

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 11. Näytä lisää