Valikko

Mitä Game of Thronesin uudesta trailerista voi päätellä? Katsoimme ja arvioimme tulevan kauden asetelmaa

Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäinen traileri ilmestyi illalla torstaina. Perjantaiaamuun mennessä sitä oli katsottu Game of Thronesin Youtube-kanavalla yli viisi miljoonaa kertaa:Se ei vielä ole varsinainen sarjan tapahtumista välähdyksiä näyttävä traileri. Enemmänkin se on tiiseri, joka kertoo tulevan kauden teemoista ja asetelmista. Käyn tässä läpi, mitä tiiseristä voi mielestäni päätellä.

Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa Suomessa 17. heinäkuuta. Seuraamme sitä Nytissä joka viikko jaksoarvioilla ja spekulaatiolla tulevista käänteistä. Kirjoitussarja on jatkoa Nytissä viime vuosina ilmestyneille suosituille GoT-jaksoarvioille.

Varoitus: seuraa juonipaljastuksia kaikesta, mitä sarjassa on tähän mennessä tapahtunut!

Loppupelin nappulat ovat nyt laudalla.

Kuten kuudennen kauden päättyessä jo kirjoitin, asetelma on nyt valmis koko sarjan päätöstä varten. Uusia merkittäviä pelaajia ei enää valtaistuinpeliin tule.

Tiiseri näyttää meille ensin kolme pelaajaa, kaksi kuningatarta ja yhden kuninkaan.


Cersei Lannister

Westerosin hallitsijana Rautavaltaistuimella istuu nyt Cersei Lannister. Hän murhasi kylmäverisesti vastustajansa viime kauden päätösjaksossa. Mutta hän ei tiedä mitä hänellä on vastassaan. Hän pitää vihollisinaan Starkin, Tyrellin ja Martellin sukuja.

Hän ei tiedä, että Tyrellin ja Martellin liittolaisena on osa Greyjoyn suvusta sekä ennen kaikkea Daenerys Targaryen. Daenerys on tulossa hakemaan Rautavaltaistuinta, jonka Robert Baratheon vei Targaryeneilta.

Spekuloidaan.

Kun Cersei istui tiiserissä Rautavaltaistuimelle, hänen hengityksensä höyrystyi. Se oli muistutus meille katsojille, että talvi on nyt tullut koko Westerosiin, myös Kuninkaansatamaan. Se, että Cersei vain – kylmän viileästi – hengitti höyryä, alleviivasi hänen hybristään. Hän ei välitä talvesta eikä pohjoisesta kuuluvista varoituksista siitä, mitä talvi tuo mukanaan.

Hän uskoo, vasta kun hän näkee. Silloin saattaa olla jo myöhäistä.

Cersei Lannister saa todennäköisesti vahvan liittolaisen Euron Greyjoysta ja tämän rautasaarelaisten laivastosta. Silti, Lannisterin suku on sortumassa.


Daenerys Targaryen

Daenerys Targaryen oli viime kauden päätöskohtauksessa matkalla kohti Westerosia.

Nyt näimme hänet ensimmäistä kertaa Westerosissa. Tämä on iso asia. Kuusi vuotta olemme saaneet seurata Daenerysin vaikeaa, mutta lopulta voitokasta matkaa Essosista, idästä, länteen Westerosiin. Nyt hän on saapunut perille.

Tiiserissä hän ei vielä istunut Rautavaltaistuimella. Mutta hän istui toisella valtaistuimella Westerosissa.

Valtaistuin oli Lohikäärmekiven eli Dragonstonen hallitsijan istuin.

Me olemme nähneet Lohikäärmekiven sarjassa moneen kertaan. Siellä tapasimme ensimmäistä kertaa Stannis Baratheonin. Kun Robert Baratheonin johtama kapina kukisti viimeisen Targaryen-kuninkaan kuusitoista vuotta ennen sarjan alkua, hän antoi veljelleen Stannisille Lohikäärmekiven.

Lohikäärmekivi on symbolisesti erittäin tärkeä paikka Daenerys Targaryenille. Targaryenin suku rakensi Lohikäärmekiven satoja vuosia ennen tv-sarjan tapahtumia. Suku pakeni vanhasta Valyriasta linnoitukseen turvaan Valyriaa odottavalta tuholta.

Lohikäärmekiveltä Aegon ”Valloittaja” Targaryen aloitti Westerosin valloituksensa noin kolmesataa vuotta ennen tv-sarjan tapahtumia. Hän valloitti ja yhdisti Westerosin kuningaskunnat Dornea lukuun ottamatta, perusti Targaryenin dynastian ja pääkaupungin Kuninkaansataman. Hän myös sulatti vihollistensa miekat Rautavaltaistuimeksi. Targaryenien valta siis päättyi vasta Robert Baratheonin johtamaan kapinaan.

Spekuloidaan.

Näyttäisi siltä, että Daenerys Targaryen saattaa aloittaa oman Westerosin valloituksensa samasta paikasta kuin Aegon Targaryen.

On myös mahdollista, että Daenerys nousee maihin Westerosiin etelässä Dornessa, jota hallitsevat hänen uudet liittolaisensa Martellit. Mutta, matka halki Westerosin olisi ensinnäkin hidasta kulkua ja se tarkoittaisi käytännössä Lannisterien nujertamista ensin.

Pitää myös ottaa huomioon se tosiasia, että HBO ei varmaan näyttäisi jotain niin merkittävää kuin Daenerysin saapumista Lohikäärmekivelle, jos se tapahtuu myöhään sarjassa.

On hyvin mahdollista, että Daenerys rantautuu Westerosiin juuri Lohikäärmekivelle. Se on strategisesti hyvässä paikassa sotaan Kuninkaansatamaa vastaan.


Jon Nietos

Jon Nietos, Pohjoisen kuningas, istui tiiserissä Talvivaaran suuressa salissa.

Spekuloidaan.

Seitsemännen kauden tärkeimpiä kysymyksiä on, millaiseksi Jonin ja Daenerysin välinen suhde muodostuu. Me katsojat tiedämme, että Jon on Rhaegar Targaryenin poika. Daenerys on siis hänen tätinsä. Jon voisi esittää vaatimuksen Rautavaltaistuimesta tällä perusteella.

Jon tai Daenerys eivät kuitenkaan kumpikaan tiedä tätä seikkaa Jonin taustasta.

Spekuloin jo aiemmin, että Jon ja Daenerys päätyvät vähintään vastakkaisille puolille, mahdollisesti sotimaan keskenään. Luultavasti heidän välisessä suhteessaan nähdään erilaisia vaiheita, liittoutumista ja viilentymistä.

Jonia ei kuitenkaan Rautavaltaistuin kiinnosta, hän haluaa vain mahdollisimman paljon joukkoja taistelemaan Yön kuningasta vastaan.

Koko sarjan ajan Jon on vedetty tahtomattaan mukaan kiistoihin ja taisteluihin, joissa hän menestyy ja mistä johtuen ihmiset valitsevat hänet kerta toisensa jälkeen johtajakseen. On hyvin mahdollista, että moni näkisi juuri hänet mielellään Rautavaltaistuimella.Yön kuningas

Tiiserin päähenkilö oli Yön kuningas. Tiiseri päättyi lähikuvaan Yön kuninkaan kasvoista. Hän on Valkeiden kulkijoiden salaperäinen johtaja, josta emme vielä tiedä paljoa.

Yön kuningas johtaa Valkeiden kulkijoiden joukkoa sekä koko ajan kasvavaa kuolleiden armeijaa. Armeija on käytännössä valtava lauma eräänlaisia jääzombeja. Kuolleiden armeijan taktiikka on tappavan tehokas. Se vyöryy eteenpäin ja tappaa kaikki, jotka asettuvat sitä vastaan. Taistelun jälkeen Yön kuningas herättää vastustajan kuolleet sotilaat eloon jäisiksi zombeiksi, kuolleiden armeijan sotilaiksi.

Mitä enemmän se siis saa vihollisia vastaansa, sitä voimakkaampi siitä tulee.

Miksi tiiserissä Yön kuninkaan kirkkaan sininen silmä oli niin keskeisessä osassa?

Spekuloidaan.

Se on ensinnäkin tietysti vahva visuaalinen symboli ja hienon näköinen.

Toiseksi, näimme jo neljännen kauden neljännessä jaksossa, kuinka Yön kuningas teki Crasterilta saamastaan poikalapsesta Valkoisen kulkijan koskettamalla sitä. Merkiksi muutoksesta lapsen silmät muuttuivat samalla tavalla kirkkaan sinisiksi.

Kolmanneksi, se muistuttaa meitä yhdestä vanhan Nanin saduista. Nan kertoi tarinoitaan Branille tämän maatessa sairasvuoteellaan ensimmäisellä kaudella. Ensimmäisen kauden kolmannessa jaksossa Robb Stark tuli tapaamaan Brania ja vitsaili Nanin kertoneen hänelle tarinan siitä , miksi taivas on sininen. Syy on se, että elämme Macumber-nimisen jättiläisen sinisen silmän sisällä.

Oberyn Martell viittasi samaan kansanuskomukseen neljännen kauden kolmannessa jaksossa.

Mitä tämä yhteys tarkoittaa? Ei välttämättä yhtään mitään, mutta kannattaa muistaa, että Game of Thronesin tekijät mielellään tekevät tällaisia viittauksia kertoakseen vihjeitä.

Mielestäni tämä yhteys Yön kuninkaan ja Macumberin tarinan välillä on tärkeä.

Koko tiiserissä kuvattu kahden kuningattaren, Cersein ja Daenerysin, sekä yhden kuninkaan, Jonin, välinen kamppailu tapahtui tavallaan Yön kuninkaan silmän sisällä.

On kuin koko valtaistuinpeli, jatkuva sota Westerosin hallitsijan Rautavaltaistuimesta, on vain turhaa näpertelyä asioiden suuressa mittakaavassa.

Game of Thrones on kertonut nimensä mukaan valtaistuinpelistä, mutta nyt sarja kertoo meille hyvin suoraan, että sillä valtaistuinpelillä ei ole mitään väliä.

Tämä on tiiserin tärkein viesti.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että Jon tietää ja tuntee Yön kuninkaan uhan. Daenerys ja Cersei eivät tiedä mitään Yön kuninkaasta, mutta Jon tietää ja tuntee Yön kuninkaan, jonka hän on kohdannut. Jon siis taistelee oikeaa sotaa, eikä vain pelaa valtaistuinpeliä.

Mutta tiiseri näyttäisi kertovan, että Yön kuningas tietää vielä jotain paljon enemmän kuin Jon.

Ehkä on vielä jotain hyvin olennaista, mitä edes Pohjoisen kuningas Jon Nietos ei tiedä, mutta Yön kuningas tietää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • Tv-sarjat
 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 2. 2

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 3. 3

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 4. 4

  Tämä meni pieleen Juha Sipilän dosenttikiukussa A-Studiossa: ei-sanojat tekevät oikeasti palveluksen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Arman Alizadin Pohjantähden alla on hyvä, mutta myös alentuva, liikuttavutta turhaan alleviivaava ja populistinen

 7. 7

  ”Monen miehen mielestä unelmakroppa naiselle” – uusi suomalaisdokumentti näyttää bikini fitness -lajin arjen, jossa naiset treenaavat miehisen katseen alla

 8. 8

  Helsinki saa vaihtoehtoisen seksifestivaalin: ohjelmassa reilun kaupan pornoa ja eroottiset juhlat

 9. 9

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 10. 10

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 1. 1

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 2. 2

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 3. 3

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 4. 4

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 5. 5

  Keskiviikkona se vihdoin alkaa – katso, mitä kovan luokan diggarit aikovat nähdä ja kuulla April Jazzissa

 6. 6

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 7. 7

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 10. 10

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 7. 7

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 8. 8

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 9. 9

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 10. 10

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

 2. 2

  Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

 3. 3

  Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

 4. 4

  Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

 5. 5

  Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

 6. 6

  Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

 7. 7

  Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

 8. 8

  Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

 9. 9

  ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

 10. 10

  Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

 2. 2

  Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

 3. 3

  Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

 4. 4

  Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

 5. 5

  Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

 6. 6

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 7. 7

  HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

 8. 8

  Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

 9. 9

  Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

 10. 10

  Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 2. 2

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 3. 3

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää