Valikko

Mitä Game of Thronesin uudesta trailerista voi päätellä? Katsoimme ja arvioimme tulevan kauden asetelmaa

Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäinen traileri ilmestyi illalla torstaina. Perjantaiaamuun mennessä sitä oli katsottu Game of Thronesin Youtube-kanavalla yli viisi miljoonaa kertaa:Se ei vielä ole varsinainen sarjan tapahtumista välähdyksiä näyttävä traileri. Enemmänkin se on tiiseri, joka kertoo tulevan kauden teemoista ja asetelmista. Käyn tässä läpi, mitä tiiseristä voi mielestäni päätellä.

Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa Suomessa 17. heinäkuuta. Seuraamme sitä Nytissä joka viikko jaksoarvioilla ja spekulaatiolla tulevista käänteistä. Kirjoitussarja on jatkoa Nytissä viime vuosina ilmestyneille suosituille GoT-jaksoarvioille.

Varoitus: seuraa juonipaljastuksia kaikesta, mitä sarjassa on tähän mennessä tapahtunut!

Loppupelin nappulat ovat nyt laudalla.

Kuten kuudennen kauden päättyessä jo kirjoitin, asetelma on nyt valmis koko sarjan päätöstä varten. Uusia merkittäviä pelaajia ei enää valtaistuinpeliin tule.

Tiiseri näyttää meille ensin kolme pelaajaa, kaksi kuningatarta ja yhden kuninkaan.


Cersei Lannister

Westerosin hallitsijana Rautavaltaistuimella istuu nyt Cersei Lannister. Hän murhasi kylmäverisesti vastustajansa viime kauden päätösjaksossa. Mutta hän ei tiedä mitä hänellä on vastassaan. Hän pitää vihollisinaan Starkin, Tyrellin ja Martellin sukuja.

Hän ei tiedä, että Tyrellin ja Martellin liittolaisena on osa Greyjoyn suvusta sekä ennen kaikkea Daenerys Targaryen. Daenerys on tulossa hakemaan Rautavaltaistuinta, jonka Robert Baratheon vei Targaryeneilta.

Spekuloidaan.

Kun Cersei istui tiiserissä Rautavaltaistuimelle, hänen hengityksensä höyrystyi. Se oli muistutus meille katsojille, että talvi on nyt tullut koko Westerosiin, myös Kuninkaansatamaan. Se, että Cersei vain – kylmän viileästi – hengitti höyryä, alleviivasi hänen hybristään. Hän ei välitä talvesta eikä pohjoisesta kuuluvista varoituksista siitä, mitä talvi tuo mukanaan.

Hän uskoo, vasta kun hän näkee. Silloin saattaa olla jo myöhäistä.

Cersei Lannister saa todennäköisesti vahvan liittolaisen Euron Greyjoysta ja tämän rautasaarelaisten laivastosta. Silti, Lannisterin suku on sortumassa.


Daenerys Targaryen

Daenerys Targaryen oli viime kauden päätöskohtauksessa matkalla kohti Westerosia.

Nyt näimme hänet ensimmäistä kertaa Westerosissa. Tämä on iso asia. Kuusi vuotta olemme saaneet seurata Daenerysin vaikeaa, mutta lopulta voitokasta matkaa Essosista, idästä, länteen Westerosiin. Nyt hän on saapunut perille.

Tiiserissä hän ei vielä istunut Rautavaltaistuimella. Mutta hän istui toisella valtaistuimella Westerosissa.

Valtaistuin oli Lohikäärmekiven eli Dragonstonen hallitsijan istuin.

Me olemme nähneet Lohikäärmekiven sarjassa moneen kertaan. Siellä tapasimme ensimmäistä kertaa Stannis Baratheonin. Kun Robert Baratheonin johtama kapina kukisti viimeisen Targaryen-kuninkaan kuusitoista vuotta ennen sarjan alkua, hän antoi veljelleen Stannisille Lohikäärmekiven.

Lohikäärmekivi on symbolisesti erittäin tärkeä paikka Daenerys Targaryenille. Targaryenin suku rakensi Lohikäärmekiven satoja vuosia ennen tv-sarjan tapahtumia. Suku pakeni vanhasta Valyriasta linnoitukseen turvaan Valyriaa odottavalta tuholta.

Lohikäärmekiveltä Aegon ”Valloittaja” Targaryen aloitti Westerosin valloituksensa noin kolmesataa vuotta ennen tv-sarjan tapahtumia. Hän valloitti ja yhdisti Westerosin kuningaskunnat Dornea lukuun ottamatta, perusti Targaryenin dynastian ja pääkaupungin Kuninkaansataman. Hän myös sulatti vihollistensa miekat Rautavaltaistuimeksi. Targaryenien valta siis päättyi vasta Robert Baratheonin johtamaan kapinaan.

Spekuloidaan.

Näyttäisi siltä, että Daenerys Targaryen saattaa aloittaa oman Westerosin valloituksensa samasta paikasta kuin Aegon Targaryen.

On myös mahdollista, että Daenerys nousee maihin Westerosiin etelässä Dornessa, jota hallitsevat hänen uudet liittolaisensa Martellit. Mutta, matka halki Westerosin olisi ensinnäkin hidasta kulkua ja se tarkoittaisi käytännössä Lannisterien nujertamista ensin.

Pitää myös ottaa huomioon se tosiasia, että HBO ei varmaan näyttäisi jotain niin merkittävää kuin Daenerysin saapumista Lohikäärmekivelle, jos se tapahtuu myöhään sarjassa.

On hyvin mahdollista, että Daenerys rantautuu Westerosiin juuri Lohikäärmekivelle. Se on strategisesti hyvässä paikassa sotaan Kuninkaansatamaa vastaan.


Jon Nietos

Jon Nietos, Pohjoisen kuningas, istui tiiserissä Talvivaaran suuressa salissa.

Spekuloidaan.

Seitsemännen kauden tärkeimpiä kysymyksiä on, millaiseksi Jonin ja Daenerysin välinen suhde muodostuu. Me katsojat tiedämme, että Jon on Rhaegar Targaryenin poika. Daenerys on siis hänen tätinsä. Jon voisi esittää vaatimuksen Rautavaltaistuimesta tällä perusteella.

Jon tai Daenerys eivät kuitenkaan kumpikaan tiedä tätä seikkaa Jonin taustasta.

Spekuloin jo aiemmin, että Jon ja Daenerys päätyvät vähintään vastakkaisille puolille, mahdollisesti sotimaan keskenään. Luultavasti heidän välisessä suhteessaan nähdään erilaisia vaiheita, liittoutumista ja viilentymistä.

Jonia ei kuitenkaan Rautavaltaistuin kiinnosta, hän haluaa vain mahdollisimman paljon joukkoja taistelemaan Yön kuningasta vastaan.

Koko sarjan ajan Jon on vedetty tahtomattaan mukaan kiistoihin ja taisteluihin, joissa hän menestyy ja mistä johtuen ihmiset valitsevat hänet kerta toisensa jälkeen johtajakseen. On hyvin mahdollista, että moni näkisi juuri hänet mielellään Rautavaltaistuimella.Yön kuningas

Tiiserin päähenkilö oli Yön kuningas. Tiiseri päättyi lähikuvaan Yön kuninkaan kasvoista. Hän on Valkeiden kulkijoiden salaperäinen johtaja, josta emme vielä tiedä paljoa.

Yön kuningas johtaa Valkeiden kulkijoiden joukkoa sekä koko ajan kasvavaa kuolleiden armeijaa. Armeija on käytännössä valtava lauma eräänlaisia jääzombeja. Kuolleiden armeijan taktiikka on tappavan tehokas. Se vyöryy eteenpäin ja tappaa kaikki, jotka asettuvat sitä vastaan. Taistelun jälkeen Yön kuningas herättää vastustajan kuolleet sotilaat eloon jäisiksi zombeiksi, kuolleiden armeijan sotilaiksi.

Mitä enemmän se siis saa vihollisia vastaansa, sitä voimakkaampi siitä tulee.

Miksi tiiserissä Yön kuninkaan kirkkaan sininen silmä oli niin keskeisessä osassa?

Spekuloidaan.

Se on ensinnäkin tietysti vahva visuaalinen symboli ja hienon näköinen.

Toiseksi, näimme jo neljännen kauden neljännessä jaksossa, kuinka Yön kuningas teki Crasterilta saamastaan poikalapsesta Valkoisen kulkijan koskettamalla sitä. Merkiksi muutoksesta lapsen silmät muuttuivat samalla tavalla kirkkaan sinisiksi.

Kolmanneksi, se muistuttaa meitä yhdestä vanhan Nanin saduista. Nan kertoi tarinoitaan Branille tämän maatessa sairasvuoteellaan ensimmäisellä kaudella. Ensimmäisen kauden kolmannessa jaksossa Robb Stark tuli tapaamaan Brania ja vitsaili Nanin kertoneen hänelle tarinan siitä , miksi taivas on sininen. Syy on se, että elämme Macumber-nimisen jättiläisen sinisen silmän sisällä.

Oberyn Martell viittasi samaan kansanuskomukseen neljännen kauden kolmannessa jaksossa.

Mitä tämä yhteys tarkoittaa? Ei välttämättä yhtään mitään, mutta kannattaa muistaa, että Game of Thronesin tekijät mielellään tekevät tällaisia viittauksia kertoakseen vihjeitä.

Mielestäni tämä yhteys Yön kuninkaan ja Macumberin tarinan välillä on tärkeä.

Koko tiiserissä kuvattu kahden kuningattaren, Cersein ja Daenerysin, sekä yhden kuninkaan, Jonin, välinen kamppailu tapahtui tavallaan Yön kuninkaan silmän sisällä.

On kuin koko valtaistuinpeli, jatkuva sota Westerosin hallitsijan Rautavaltaistuimesta, on vain turhaa näpertelyä asioiden suuressa mittakaavassa.

Game of Thrones on kertonut nimensä mukaan valtaistuinpelistä, mutta nyt sarja kertoo meille hyvin suoraan, että sillä valtaistuinpelillä ei ole mitään väliä.

Tämä on tiiserin tärkein viesti.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että Jon tietää ja tuntee Yön kuninkaan uhan. Daenerys ja Cersei eivät tiedä mitään Yön kuninkaasta, mutta Jon tietää ja tuntee Yön kuninkaan, jonka hän on kohdannut. Jon siis taistelee oikeaa sotaa, eikä vain pelaa valtaistuinpeliä.

Mutta tiiseri näyttäisi kertovan, että Yön kuningas tietää vielä jotain paljon enemmän kuin Jon.

Ehkä on vielä jotain hyvin olennaista, mitä edes Pohjoisen kuningas Jon Nietos ei tiedä, mutta Yön kuningas tietää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • Tv-sarjat
 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 2. 2

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 3. 3

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 4. 4

  Helsinkiin tulee uusi baari, jossa voi lyödä vetoa urheilusta

 5. 5

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 8. 8

  105 annosta, joita pitää syödä Helsingissä

 9. 9

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 2. 2

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 3. 3

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 4. 4

  Helsinkiin tulee uusi baari, jossa voi lyödä vetoa urheilusta

 5. 5

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 6. 6

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 7. 7

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 8. 8

  Tämä baari tekee roskista drinkkejä, joihin kierrätetään limeviipaleetkin – ekologiset ravintolat ja hävikkiruoka trendaavat maailmalla, ja nyt ne löysivät Suomeen

 9. 9

  Tamperelaisnainen on nyt nimeltään Anna Kurkipotku – Ja kyllä, nimenvaihdon inspiraatio oli Karate Kid

 10. 10

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

 2. 2

  Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

 3. 3

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 4. 4

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 5. 5

  ”Avokadokädestä” on tullut jo niin yleinen vamma, että Briteissä vaaditaan varoitustarroja avokadoihin – Näin leikkaat hedelmän turvallisesti

 6. 6

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 7. 7

  Conan O’Brien joutuu oikeuteen, suosikkijuontajaa syytetään vitsien varastamisesta toisen koomikon blogista – tästä on kyse

 8. 8

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 9. 9

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 10. 10

  Prometheus tuhosi Alienin – Nyt kysymys on, voiko Alien: Covenant enää pelastaa kaikkien aikojen parhaan leffahirviön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 2. 2

  Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

 3. 3

  Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

 4. 4

  Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

 5. 5

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 6. 6

  ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

 7. 7

  Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

 8. 8

  Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

 9. 9

  Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

 10. 10

  Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

 2. 2

  Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

 3. 3

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 4. 4

  ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

 5. 5

  Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

 6. 6

  Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

 7. 7

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 8. 8

  Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

 9. 9

  Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

 10. 10

  Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

 4. 4

  Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

 5. 5

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 6. 6

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 7. 7

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 8. 8

  Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

 9. 9

  Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

 10. 10

  Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
 3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
 4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
 5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
 6. Tunti sitten
 7. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
 8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
 9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
 10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
 11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
 12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
 13. Näytä lisää