Valikko

Mitä Game of Thronesin uudesta trailerista voi päätellä? Katsoimme ja arvioimme tulevan kauden asetelmaa

Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäinen traileri ilmestyi illalla torstaina. Perjantaiaamuun mennessä sitä oli katsottu Game of Thronesin Youtube-kanavalla yli viisi miljoonaa kertaa:Se ei vielä ole varsinainen sarjan tapahtumista välähdyksiä näyttävä traileri. Enemmänkin se on tiiseri, joka kertoo tulevan kauden teemoista ja asetelmista. Käyn tässä läpi, mitä tiiseristä voi mielestäni päätellä.

Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa Suomessa 17. heinäkuuta. Seuraamme sitä Nytissä joka viikko jaksoarvioilla ja spekulaatiolla tulevista käänteistä. Kirjoitussarja on jatkoa Nytissä viime vuosina ilmestyneille suosituille GoT-jaksoarvioille.

Varoitus: seuraa juonipaljastuksia kaikesta, mitä sarjassa on tähän mennessä tapahtunut!

Loppupelin nappulat ovat nyt laudalla.

Kuten kuudennen kauden päättyessä jo kirjoitin, asetelma on nyt valmis koko sarjan päätöstä varten. Uusia merkittäviä pelaajia ei enää valtaistuinpeliin tule.

Tiiseri näyttää meille ensin kolme pelaajaa, kaksi kuningatarta ja yhden kuninkaan.


Cersei Lannister

Westerosin hallitsijana Rautavaltaistuimella istuu nyt Cersei Lannister. Hän murhasi kylmäverisesti vastustajansa viime kauden päätösjaksossa. Mutta hän ei tiedä mitä hänellä on vastassaan. Hän pitää vihollisinaan Starkin, Tyrellin ja Martellin sukuja.

Hän ei tiedä, että Tyrellin ja Martellin liittolaisena on osa Greyjoyn suvusta sekä ennen kaikkea Daenerys Targaryen. Daenerys on tulossa hakemaan Rautavaltaistuinta, jonka Robert Baratheon vei Targaryeneilta.

Spekuloidaan.

Kun Cersei istui tiiserissä Rautavaltaistuimelle, hänen hengityksensä höyrystyi. Se oli muistutus meille katsojille, että talvi on nyt tullut koko Westerosiin, myös Kuninkaansatamaan. Se, että Cersei vain – kylmän viileästi – hengitti höyryä, alleviivasi hänen hybristään. Hän ei välitä talvesta eikä pohjoisesta kuuluvista varoituksista siitä, mitä talvi tuo mukanaan.

Hän uskoo, vasta kun hän näkee. Silloin saattaa olla jo myöhäistä.

Cersei Lannister saa todennäköisesti vahvan liittolaisen Euron Greyjoysta ja tämän rautasaarelaisten laivastosta. Silti, Lannisterin suku on sortumassa.


Daenerys Targaryen

Daenerys Targaryen oli viime kauden päätöskohtauksessa matkalla kohti Westerosia.

Nyt näimme hänet ensimmäistä kertaa Westerosissa. Tämä on iso asia. Kuusi vuotta olemme saaneet seurata Daenerysin vaikeaa, mutta lopulta voitokasta matkaa Essosista, idästä, länteen Westerosiin. Nyt hän on saapunut perille.

Tiiserissä hän ei vielä istunut Rautavaltaistuimella. Mutta hän istui toisella valtaistuimella Westerosissa.

Valtaistuin oli Lohikäärmekiven eli Dragonstonen hallitsijan istuin.

Me olemme nähneet Lohikäärmekiven sarjassa moneen kertaan. Siellä tapasimme ensimmäistä kertaa Stannis Baratheonin. Kun Robert Baratheonin johtama kapina kukisti viimeisen Targaryen-kuninkaan kuusitoista vuotta ennen sarjan alkua, hän antoi veljelleen Stannisille Lohikäärmekiven.

Lohikäärmekivi on symbolisesti erittäin tärkeä paikka Daenerys Targaryenille. Targaryenin suku rakensi Lohikäärmekiven satoja vuosia ennen tv-sarjan tapahtumia. Suku pakeni vanhasta Valyriasta linnoitukseen turvaan Valyriaa odottavalta tuholta.

Lohikäärmekiveltä Aegon ”Valloittaja” Targaryen aloitti Westerosin valloituksensa noin kolmesataa vuotta ennen tv-sarjan tapahtumia. Hän valloitti ja yhdisti Westerosin kuningaskunnat Dornea lukuun ottamatta, perusti Targaryenin dynastian ja pääkaupungin Kuninkaansataman. Hän myös sulatti vihollistensa miekat Rautavaltaistuimeksi. Targaryenien valta siis päättyi vasta Robert Baratheonin johtamaan kapinaan.

Spekuloidaan.

Näyttäisi siltä, että Daenerys Targaryen saattaa aloittaa oman Westerosin valloituksensa samasta paikasta kuin Aegon Targaryen.

On myös mahdollista, että Daenerys nousee maihin Westerosiin etelässä Dornessa, jota hallitsevat hänen uudet liittolaisensa Martellit. Mutta, matka halki Westerosin olisi ensinnäkin hidasta kulkua ja se tarkoittaisi käytännössä Lannisterien nujertamista ensin.

Pitää myös ottaa huomioon se tosiasia, että HBO ei varmaan näyttäisi jotain niin merkittävää kuin Daenerysin saapumista Lohikäärmekivelle, jos se tapahtuu myöhään sarjassa.

On hyvin mahdollista, että Daenerys rantautuu Westerosiin juuri Lohikäärmekivelle. Se on strategisesti hyvässä paikassa sotaan Kuninkaansatamaa vastaan.


Jon Nietos

Jon Nietos, Pohjoisen kuningas, istui tiiserissä Talvivaaran suuressa salissa.

Spekuloidaan.

Seitsemännen kauden tärkeimpiä kysymyksiä on, millaiseksi Jonin ja Daenerysin välinen suhde muodostuu. Me katsojat tiedämme, että Jon on Rhaegar Targaryenin poika. Daenerys on siis hänen tätinsä. Jon voisi esittää vaatimuksen Rautavaltaistuimesta tällä perusteella.

Jon tai Daenerys eivät kuitenkaan kumpikaan tiedä tätä seikkaa Jonin taustasta.

Spekuloin jo aiemmin, että Jon ja Daenerys päätyvät vähintään vastakkaisille puolille, mahdollisesti sotimaan keskenään. Luultavasti heidän välisessä suhteessaan nähdään erilaisia vaiheita, liittoutumista ja viilentymistä.

Jonia ei kuitenkaan Rautavaltaistuin kiinnosta, hän haluaa vain mahdollisimman paljon joukkoja taistelemaan Yön kuningasta vastaan.

Koko sarjan ajan Jon on vedetty tahtomattaan mukaan kiistoihin ja taisteluihin, joissa hän menestyy ja mistä johtuen ihmiset valitsevat hänet kerta toisensa jälkeen johtajakseen. On hyvin mahdollista, että moni näkisi juuri hänet mielellään Rautavaltaistuimella.Yön kuningas

Tiiserin päähenkilö oli Yön kuningas. Tiiseri päättyi lähikuvaan Yön kuninkaan kasvoista. Hän on Valkeiden kulkijoiden salaperäinen johtaja, josta emme vielä tiedä paljoa.

Yön kuningas johtaa Valkeiden kulkijoiden joukkoa sekä koko ajan kasvavaa kuolleiden armeijaa. Armeija on käytännössä valtava lauma eräänlaisia jääzombeja. Kuolleiden armeijan taktiikka on tappavan tehokas. Se vyöryy eteenpäin ja tappaa kaikki, jotka asettuvat sitä vastaan. Taistelun jälkeen Yön kuningas herättää vastustajan kuolleet sotilaat eloon jäisiksi zombeiksi, kuolleiden armeijan sotilaiksi.

Mitä enemmän se siis saa vihollisia vastaansa, sitä voimakkaampi siitä tulee.

Miksi tiiserissä Yön kuninkaan kirkkaan sininen silmä oli niin keskeisessä osassa?

Spekuloidaan.

Se on ensinnäkin tietysti vahva visuaalinen symboli ja hienon näköinen.

Toiseksi, näimme jo neljännen kauden neljännessä jaksossa, kuinka Yön kuningas teki Crasterilta saamastaan poikalapsesta Valkoisen kulkijan koskettamalla sitä. Merkiksi muutoksesta lapsen silmät muuttuivat samalla tavalla kirkkaan sinisiksi.

Kolmanneksi, se muistuttaa meitä yhdestä vanhan Nanin saduista. Nan kertoi tarinoitaan Branille tämän maatessa sairasvuoteellaan ensimmäisellä kaudella. Ensimmäisen kauden kolmannessa jaksossa Robb Stark tuli tapaamaan Brania ja vitsaili Nanin kertoneen hänelle tarinan siitä , miksi taivas on sininen. Syy on se, että elämme Macumber-nimisen jättiläisen sinisen silmän sisällä.

Oberyn Martell viittasi samaan kansanuskomukseen neljännen kauden kolmannessa jaksossa.

Mitä tämä yhteys tarkoittaa? Ei välttämättä yhtään mitään, mutta kannattaa muistaa, että Game of Thronesin tekijät mielellään tekevät tällaisia viittauksia kertoakseen vihjeitä.

Mielestäni tämä yhteys Yön kuninkaan ja Macumberin tarinan välillä on tärkeä.

Koko tiiserissä kuvattu kahden kuningattaren, Cersein ja Daenerysin, sekä yhden kuninkaan, Jonin, välinen kamppailu tapahtui tavallaan Yön kuninkaan silmän sisällä.

On kuin koko valtaistuinpeli, jatkuva sota Westerosin hallitsijan Rautavaltaistuimesta, on vain turhaa näpertelyä asioiden suuressa mittakaavassa.

Game of Thrones on kertonut nimensä mukaan valtaistuinpelistä, mutta nyt sarja kertoo meille hyvin suoraan, että sillä valtaistuinpelillä ei ole mitään väliä.

Tämä on tiiserin tärkein viesti.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että Jon tietää ja tuntee Yön kuninkaan uhan. Daenerys ja Cersei eivät tiedä mitään Yön kuninkaasta, mutta Jon tietää ja tuntee Yön kuninkaan, jonka hän on kohdannut. Jon siis taistelee oikeaa sotaa, eikä vain pelaa valtaistuinpeliä.

Mutta tiiseri näyttäisi kertovan, että Yön kuningas tietää vielä jotain paljon enemmän kuin Jon.

Ehkä on vielä jotain hyvin olennaista, mitä edes Pohjoisen kuningas Jon Nietos ei tiedä, mutta Yön kuningas tietää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • Tv-sarjat
 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 3. 3

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 4. 4

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 5. 5

  Tässä ovat Helsingin parhaat kebabit

 6. 6

  Aalto-yliopisto opettaa ohjelmointia ilmaiseksi verkossa

 7. 7

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 8. 8

  Tutkija teki perussuomalaisista väitöskirjan, joka palasi tarkistuksesta viikko sitten – ja ”vanheni” nyt hetkessä: ”Kyllä se nyt vaatii vähän enemmän kuin pientä viilausta”

 9. 9

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 10. 10

  Lehtisaaren ostari Helsingissä onkin ruokakeidas: Pikatestissä ravintola Old Jerusalem ja kahvila-paahtimo Maja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 7. 7

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 8. 8

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 9. 9

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 10. 10

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 9. 9

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 10. 10

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

 2. 2

  ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

 3. 3

  Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

 4. 4

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 5. 5

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 6. 6

  Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

 7. 7

  Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

 8. 8

  Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

 9. 9

  Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

 10. 10

  Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 2. 2

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 3. 3

  Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

 4. 4

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 5. 5

  Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

 6. 6

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 7. 7

  Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

 8. 8

  Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

 9. 9

  Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

 10. 10

  ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 8. 8

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää