Miksi ihmeessä me meikkaamme? Näin meikkaamista vapautetaan naisten pakkorutiinista miesten ja ihan kaikkien iloksi

Meikkaavat miehet, kuten tubetähti Teemu Sumell, nousevat meillä ja maailmalla. Toimittaja Jutta Sarhimaa päätti selvittää, miksi meikkaaminen on meille niin tärkeää.

Tämänkin jutun lukijoista arviolta puolet viettää aamuisin aikaa vessan peilin edessä.

Joillakin menee siihen kymmenen minuuttia, toisilla puoli tuntia tai enemmän.

Minäkin kuulun heihin: joka arkiaamu seison vessassa ja levitän kasvoilleni erilaisia meikkituotteita kymmenen minuutin ajan. Niihin kuuluvat peitevoide, puuteri, kulmakynä, kulmageeli, luomiväri, kajalkynä ja ripsiväri.

Senkin ajan voisin käyttää esimerkiksi kahvin juomiseen, puuron syömiseen, lehden lukemiseen, kännykkäpelin pelaamiseen tai ihan vain nukkumiseen, ajattelen usein.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Miksi käytän sen meikkaamiseen?

Miksi me meikkaamme?

Kysyin saman kysymyksen ihmiseltä, jonka ei odoteta meikkaavan mutta joka silti haluaa meikata:Tässä on Teemu Sumell.

Hän on 24-vuotias, kotoisin Kalajoelta ja muuttanut viime syksynä pääkaupunkiseudulle.

Sumellilla on ollut 1,5 vuotta oma lifestyle- ja kauneudenhoitohenkinen Youtube-kanava.

Kanavalla on 34 000 tilaajaa ja videoita on katsottu yhteensä yli 3,5 miljoonaa kertaa – eli tosi hyvin.


Seitsemän vuotta sitten eli 17-vuotiaana ammattikoululaisena Teemu Sumellilla oli huono iho ja finnejä.

Lomamatkalla kaveri neuvoi laittamaan finnien päälle ”peitevoidetta tai jotain”. Sumell lainasi kaverinsa peitepuikkoa ja ilahtui:

Tällähän saa oikeasti näpyt piiloon!Loman jälkeen Teemu Sumell tilasi oman meikkivoiteen. Vuoden verran hän laittoi joka aamu vähän meikkivoidetta. Hän alkoi laittaa myös peitevoidetta ja päälle puuteria, jottei naama kiiltäisi.

Jos käyttää pelkkää meikkivoidetta, iho voi helposti näyttää vähän liiankin tasaiselta ja tylsältä. Niinpä Sumell osti varjostusvärin ja korosti sillä kasvojensa pinnanmuotoja:Sitten tulivat luomiväri ja kulmakynä:Ripsirajan varjostaminen:Aurinkopuuteri ja ripsiväri:Joka kerta kun Teemu Sumell meni ulos, hän lisäsi vähän meikkiä normirutiiniinsa.

Viimeisessä vaiheessa hän alkoi lisätä huulipunaa.Tämä kehitys vei kaksi vuotta ja se jatkuu yhä.

Kun kysyin Teemu Sumellilta, meikkaako hän joka päivä, hän vastasi ei.

Joskus ei kerkiä, toisinaan ei jaksa, antaa ihon hengittää.

”Jos mä en nauti siitä kunnolla, miksi mä tekisin sitä?” sanoi Sumell.Teemu Sumell puhuu vapaudesta ja inspiraatiosta – siis asioista, jotka tuntuvat joskus kaukaisilta kun seison aamuisin vessassa.

Eikä Sumell ole meikkaamisensa kanssa yksin, vaan hän on osa maailmanlaajuista beauty boys –trendiä.

Lokakuussa amerikkalainen kosmetiikkamerkki CoverGirl otti ensimmäisen miespuolisen mallin viralliseksi mannekiinikseen. Tämän vuoden tammikuussa toinen merkki – ja CoverGirlin kilpailija – Maybelline seurasi perässä.

CoverGirlin uusi kasvo, 17-vuotias James Charles ja Maybellinen 25-vuotias Manny Gutierrez ovat älyttömän suosittuja somessa: yhteensä heillä on miljoonia seuraajia.

Work hard... and SLAY harder 🌙

Henkilön 🌙Manny Gutierrez (@mannymua733) jakama julkaisuNäiden tyyppien palkkaaminen keulakuvaksi on meikkiyhtiöiltä ovela liike, jolla yritetään vedota heidän seuraajakuntiinsa.

Gutierrezin ja Charlesin seuraajista moni nimittäin ajattelee, että useat aiemmin luonnollisina ja pysyvinä pidetyt säännöt on oikeasti sovittuja ja että niistä voi aina sopia uudelleen.

Yksi tällainen sääntö on: naiset meikkaavat, miehet eivät. Millä perusteella se muka on näin?

Sitä paitsi eivät vain some-idolimiehet kaunistaudu juuri nyt.

Tämän vuotisen Oscar-gaalan yhteydessä kirjoitettiin australialaisesta meikkaajasta Sharon-Lee Hamiltonista, joka lennätettiin Sydneystä Los Angelesiin pistämään Oscar-juhlijoiden kulmat ojennukseen. Hamilton on erikoistunut nimenomaan kulmien muotoiluun ja hänen kuuluisiin asiakkaisiinsa lukeutuu muun muassa näyttelijä George Clooney.


Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump käyttää itseruskettavaa ja meikkaa kasvojaan päivittäin.


Beauty boys –ilmiö, Oscarit ja Trumpin ehostus kertovat tietysti ulkonäköpaineiden leviämisestä. Jos aiemmin naisten taakka oli näyttää hyvältä, nyt se alkaa olla myös miestenkin. Samalla meikkifirmat haalivat uusia asiakkaita ja lisää tuottoja.

Sen joka-aamuisen kymmenminuuttisen vessan peilin edessä viettää siis naisten lisäksi yhä useampi mies. Siksi on entistä olennaisempaa kysyä:

Miksi me ylipäänsä meikkaamme?

Kysyin tätä kahdelta tutkijalta.

Markus J. Rantala on evoluutiopsykologi ja evoluutiobiologian dosentti Turun yliopistossa. Hänen lyhyt vastauksensa kuuluu:

”Meikkaamme saadaksemme hurmattua hyvän lisääntymiskumppanin.”

Rantalan mukaan naiset korostavat meikissään piirteitään, jotka muuttuvat kuukautiskierron mukana. Kun nainen on lähellä ovulaatiota, silmien yläpuoli tummenee, huulet ja posket muuttuvat punertavammiksi. Siksi käytämme kajalia, huulipunaa ja poskipunaa, sanoo Rantala.

Meikin tarkoitus on nuorentaa, piilottaa epäsymmetriaa ja stressin jälkiä, kuten punoitusta tai finnejä.Psykologian väitöskirjassaan Rantala osoitti, että stressihormoni vaikuttaa kaikista voimakkaimmin naisen ulkonäköön. Stressi laskee estrogeenitasoa ja aiheuttaa aknea. Voimakasta stressiä kokeneilla naisilla oli alhaisempi hedelmällisyys. Miehet kokevat luontaista halua hedelmällisen näköisiä - eli kaunisihoisia - naisia kohtaan.

Rantala painottaa, että naiset meikkaavat sekä näyttääksen miesten silmissä puoleensavetäviltä että näyttääkseen hyvältä muiden naisten silmissä eli pärjätäkseen naisten välisessä kilpailussa.

Rantalan mukaan miehilläkin on toki oma ”hedelmällisyys-lookkinsa”, jota voi meikata. Siihen kuuluu terve, sileä ja karotenoolipigmenttiä sisältävä iho.

Pigmentti on yhteydessä immuunijärjestelmän toimintaan. Ne miehet, joilla on kinuskimaisemman sävyinen iho, ovat terveempiä, koska elimistö käyttää ihon karotenoolivarastoja taistelussa sairauksia vastaan. Karamellimaista ihonsävyä jäljittelevät ihan kaikki luonnollisesta ihonväristään riippumatta, sanoo Rantala.

Se selittää, miksi Trump näyttää siltä, miltä näyttää.

Teemu Sumellkin on saanut Snapchatin kautta paljon meikkivinkkikyselyjä muilta miehiltä. Monet heistä tekevät samoin kuin Teemu Sumell silloin 17-vuotiaana eli meikkaavat kasvojaan peittääkseen finnejä tai vaikka tummia silmänalusia.

”He kyselevät, että miten peitevoidetta kannattaisi käyttää, ettei se olisi niin näkyvää”, sanoo Sumell.Soitin myös taidehistorioitsija Jacqueline Spicerille Aalto-yliopistoon. Hän on tutkinut renenssanssiajan Italian meikkikulttuuria, mutta tuntee myös evoluutiobiologiaa.

Spicer on samoilla linjoilla Rantalan kanssa: meikki on ollut historian saatossa väline, jonka avulla ihmiset ovat yrittäneet näyttää mahdollisimman nuorilta ja puoleensavetäviltä.

Mutta siihen päälle rakentuu paljon, sanoo Spicer. Aivomme eivät ehkä ole kehittyneet radikaalisti viimeisen sadan vuoden aikana, mutta yhteiskuntamme ja kulttuurimme ovat.

Meikkaamisessa on aina ollut kyse myös identiteetin ilmaisusta eli eronteosta muihin. Ihmiskunnan historiassa on ollut aikoja, jolloin esimerkiksi juuri miesten on kuulunut meikata.

Muinaisessa Egyptissä miehet maalasivat silmänsä kajalilla kunnioituksena jumalille. 1700-luvun Englannissa ja Ranskassa aatelismiehet meikkasivat kasvonsa vaaleiksi ja huulensa punaisiksi erottautuakseen alemmista luokista.

Samasta syystä Spicerin tutkimat renessanssiajan naiset tavoittelivat mahdollisimman vaikeita asioita kauneudessaan: hyvin kalpeaa ihoa ja blondeja hiuksia. Sellaisilla pystyi tekemään hyvin eroa muihin naisiin. Etenkin työläisnaisiin, kuten ulkona auringossa töitä tekeviin pyykkäreihin.

Spicer on lukenut paljon myös feminististä teoriaa. 1900-luvulle tultaessa yksi elementti on lisääntynyt ja tullut tärkeämmäksi meikkaamisessa, ja se on leikki ja valinta.

Niin kauan kuin ihmisillä on vapaus valita, miten he meikkaavat ja kuinka paljon, meikkaamisesta tulee osa itseilmaisua – sukupuolesta riippumatta.

Toki, meikkaamiseen liittyy paljon kirjoittamattomia sääntöjä. Hillittyyn meikkaamiseen liitetään arvoja, kuten rehellisyys ja luotettavuus. Ihmisen moraalista ja seksuaalimoraalista saatetaan tehdä päätelmiä ihan vain meikin perusteella. Työpaikoilla saatetaan kieltää liian näyttävä meikki.

Jacqueline Spicerin mukaan jotkut näihin ajatuksiin kätketyistä ideoista ovat aivan samoja kuin varhaisilla kristityillä ajattelijoilla ja varhaiskeskiajalla: että kauneus on jotain luonnollista, joten meikki ei saa olla liian näkyvää tai näyttää prostituoidulta.

Meikkaaminen on edelleen yksi vahvimmin sukupuolitettuja elämänalueita. Spicerin mukaan beauty boys –ilmiö on hyvä esimerkki tällaisen sukupuolituksen murroksesta ja siitä, mitä hyvää siitä voi seurata.

Kun miehet meikkaavat näin, se voi avata uusia mahdollisuuksia meille kaikille.

”Beauty boysit ovat innostavia, koska on hienoa nähdä ihmisten ilmaisuvapauden lisääntyvän”, sanoo Spicer.

Aiemmin miehillä on ollut vähän mahdollisuuksia ilmaista itseään näin. Samaan aikaan naisten on vain odotettu kaunistautuvan.

Beauty boysit siis tuovat lisää variaatiota maskuliinisuuden kategoriaan ja tämä voi muuttaa feminiinisyyteen liitettyjä vaatimuksia.

Samalla meikkauksen taiteellisuus ja nautinnollisuus korostuvat. Ja tasa-arvo ja vapaus lisääntyvät.

Tai kuten Insta-idoli ja Maybelline-kasvo Manny Gutierrez on sanonut haastattelussa: ”Muutan kasvojani ja saan ne näyttämään erilaisilta. Se on taiteellista vapautta.”

Kysyin Teemu Sumellilta, millainen olo meikkaamisesta oikein tulee:Katso timelapse-video Teemu Sumellin meikkaamisesta:


Korjaus 3.4. klo 12.19: Sumell on syntyisin Kalajoelta ja opiskellut Raahessa, alun perin jutussa luki virheellisesti, että Sumell on kotoisin Raahesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • meikkaus
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

 2. 2

  Kun viisikymppinen mies rakastuu intohimoisesti 14-vuotiaaseen poikaan – Thomas Mannin kuolematon pakkomielteen kuvaus nähdään jälleen valkokankaalla

 3. 3

  Onko sinulla onnellinen tiistai? Ei läheskään niin onnellinen kuin tällä koiralla, joka nauraa lampaiden keskellä

 4. 4

  Uusin käänne Trump vs. urheilijat -saagassa: Nyt X-Filesin Scully ja Mulderkin polvistuivat protestina Trumpille

 5. 5

  Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

 6. 6

  Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

 7. 7

  Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

 8. 8

  Pikatestissä Goodio Café, josta saa hyviä ja yllättävän täyttäviä smoothiekulhoja kookospähkinän kuoressa

 9. 9

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 10. 10

  Luimme Donald Trumpin twiitit ja tämän ne hänestä kertovat: Opas presidentin viesteihin, siihen miten hän ne laatii ja mistä ideat tulevat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

 2. 2

  Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

 3. 3

  Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

 4. 4

  Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

 5. 5

  Uusin käänne Trump vs. urheilijat -saagassa: Nyt X-Filesin Scully ja Mulderkin polvistuivat protestina Trumpille

 6. 6

  Kun viisikymppinen mies rakastuu intohimoisesti 14-vuotiaaseen poikaan – Thomas Mannin kuolematon pakkomielteen kuvaus nähdään jälleen valkokankaalla

 7. 7

  Onko sinulla onnellinen tiistai? Ei läheskään niin onnellinen kuin tällä koiralla, joka nauraa lampaiden keskellä

 8. 8

  Saako Helsingin yössä seuraa 400 000 euron loistoautolla? Toimittaja kokeili

 9. 9

  Pikatestissä Goodio Café, josta saa hyviä ja yllättävän täyttäviä smoothiekulhoja kookospähkinän kuoressa

 10. 10

  Aili Ikonen on hurjassa iskussa – ja tämä Sointi Jazz Orchestran keikka osoitti sen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 5. 5

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 6. 6

  Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

 7. 7

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 8. 8

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 10. 10

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

 2. 2

  Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

 3. 3

  Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

 4. 4

  Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

 5. 5

  Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

 6. 6

  THL:n työntekijä latasi tuhansien henkilötietoja ja laboratoriotuloksia sisältäneen esityksen internetiin – Sieltä tietoja ladattiin viisi kertaa, ja niitä päätyi hakukoneisiin

 7. 7

  Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

 8. 8

  Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

 9. 9

  Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

 10. 10

  Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 2. 2

  Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

 3. 3

  Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

 4. 4

  Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

 5. 5

  Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

 6. 6

  Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

 7. 7

  Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

 8. 8

  Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

 9. 9

  Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

 10. 10

  Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 5. 5

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 6. 6

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 7. 7

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 8. 8

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 11. Näytä lisää