Valikko

Nämä hahmot ovat loukanneet saamelaisten kulttuuria vuosikymmeniä ja tulivat nyt Yle Areenaan – Yle lisäsi nettisivuille varoituksen nunnuka-sketsien rasistisuudesta

Päivitys 18.4. Artikkelin julkaisun jälkeen Yle on päivittänyt Hymyhuulet-sarjan kuvaustaan netissä. Yle Areenan jaksokuvauksessa sekä Elävän arkiston tausta-artikkelissa on nyt maininnat saamelais- ja romanisketsien rasistisuudesta.

Hiljattain monet iloitsivat, kun kolme klassista suomalaista sketsisarjaa tuli katsottavaksi Yle Areenaan: 1980-luvulla ensiesityksensä saaneet Velipuolikuu, Mutapainin ystävät ja Hymyhuulet.

Hymyhuulet esitteli muun muassa useita Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan sketsihahmoja, jotka jäivät elämään myöhempiinkin sarjoihin.

Niitä olivat esimerkiksi nunnuka-nunnukaa hokevat harvahampaiset juopot ”saamelaiset” Naima-Aslak ja Soikhiapää.

Näiden hahmojen paluu ei kaikkia huvita.

Kuten ei saamen kielen ja kulttuurin lehtoria, saamelaisaktiivia ja vuoden saamelaiseksi 2015 valittua Outi Länsmania.

Hän tiivisti tunteensa Twitterissä näin: ”Tämä ei lopu ikinä.”Länsman huomasi sarjojen ilmaantumisen Yle Areenaan Twitterissä pari päivää sitten.

”Joku oli kommentoinut, että ’kiva kun nämä kunnon sketsit tulevat taas, suomalaista huumoria ei ole näiden jälkeen osattu tehdäkään.’”

”En alkuun tiennyt mistä on kyse. Sitten huomasin että jaaha, ne on nämä sketsit taas.”

Länsman näki myös Ilta-Sanomien jutun Hymyhuulten ja muiden paluusta. Siinä haastateltiin sarjojen ohjaajaa Kari Kyrönseppää. Hän totesi, että ”onkin päässyt syntymään yksi sukupolvi, joka näitä sketsejä ei ole nähnyt.”

No, Länsmanin mielestä on vain hyvä, että joku sukupolvi niitä ei ole nähnyt.

Hänelle ja monelle muulle saamelaiselle ne eivät ole pelkkä harmittomia sketsejä.

Näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja Suvi West kertoi vuoden 2013 haastattelussa sketsihahmojen loukanneen häntä koko hänen elämänsä.

Saamelaisen Suohpanterror-taiteilijakollektiivin jäsen Jenni Laiti taas kertoi Nytin jutussa, kuinka 90-luvulla häntä ja muita saamelaisia kiusattiin nunnuka-sketsien takia. Hahmot esiintyivät silloin Peteliuksen ja Kallialan Pulttiboisissa.

”Oli sellainen vitsi, että nunnukanunnukalailaa, kaikki saamelaiset ovat juoppoja eikä teistä ole mihinkään”, Laiti kertoo.

Samanlaisia kokemuksia Länsmanillakin on lapsuudestaan, Hymyhuulten tullessa televisiosta.

Sillä erolla, että silloin häntä kiusasivat aiheesta toiset lapset ja nuoret. Nykyään nunnuka-lallattelijoita ovat keski-ikäiset, joille pilakuva on jäänyt päähän nuorena.

Sama jatkuu yhä, Länsman sanoo.

”Kyllä se on iskostunut suomalaisiin. Ihan sama missä Etelä-Suomessa on saamenpuku päällä, niin ensimmäinen kommentti on se nunnuka. ’Kato, tuolla on nunnuka’ tai vastaavaa.”

Suvi West sanoi Sylvi-nettilehdelle 2013 myös näin: ”Siitä oikeasti on näyttöä, että yksi sketsisarja voi pilata koko kansan maineen kymmeniksi vuosiksi.”

Tämän Länsman sanoo allekirjoittavansa täysin.

Hymyhuulissa nähtiin muutakin vähemmistöpilaa. Toisessa Peteliuksen ja Kallialan suositussa sketsissä he esittivät romanimiesten karikatyyrejä.

Ohjaaja Kyrönsepän mukaan sketsien tarkoitus ei ollut pilkata vähemmistöjä, vaan ravistella suomalaisten ennakkoluuloja vähemmistöistä. Myös Petelius sanoi YleX:n haastattelussa viime syksynä, että sketseissä nauretaan suomalaisten käsityksille vähemmistöistä.

Samalla Petelius totesi, että saamelais- ja romanisketsit ovat aikansa eläneitä eivätkä enää nykyaikaan kuulu.

Länsman uskoo tekijöitä:

”Varmasti tarkoitus on ollut nauraa nimenomaan suomalaisille ja heidän idioottimaisille sterotypioilleen saamelaisista. Mutta katsojille se ei ole niin päin toiminut”, hän sanoo.

”Sen sijaan se on vahvistanut niitä stereotypioita.”


Länsman ei vaadi nunnuka-sketsejä kiellettäviksi tai sensuroitaviksi. Lähinnä hän toivoisi edes jonkinlaista kontekstia: millä tavalla sketsit nykyaikana tuodaan esiin, jos kerran tuodaan.

Yle Areenan Hymyhuulet-sivulla nunnuka-ukot ja romanihahmot esitellään vain hassuina sketsihahmoina, jotka tekevät nyt paluun.

”Ymmärrän, että ne sketsit ovat osa suomalaista sketsihistoriaa ja huumoriohjelmia”, Länsman sanoo.

”Mutta niiden yhteydessä voisi vaikka olla jonkinlainen johdanto: että 1980-luvulla tällaista ei katsottu vahingolliseksi, mutta tämän päivän näkökulmasta tämä ei ole eettisesti enää hyväksyttävää. Jonkinlainen valistava näkökulma.”

Ylen Elävän arkiston sivuilla on julkaistu tausta-artikkeli Hymyhuulet-sarjasta. Siinä mainitaan lyhyesti myös nunnuka-sketseistä syntynyt kohu sarjan esitysaikaan vuonna 1988. Tuolloin asiaa käsitellyt television ohjelmaneuvosto tuli siihen tulokseen, ettei sketsi ole loukkaava.

Sen lisäksi artikkelissa siteerataan vain sarjan tekijöitä, joiden mukaan vähemmistöjen edustajat eivät ole sketseistä loukkaantuneet.

Länsmanin ja muiden saamelaisten omat kokemukset kertovat kuitenkin toista.

Ylen Elävän arkiston ohjelmapäällikkö Reijo Perälä sanoo Nyt.fi:lle, että kun Yle Areenassa julkaistaan vanhaa ohjelmasisältöä, se on aina tarkoitus taustoittaa. Linkki tausta-artikkeliin on Hymyhuulten ohjelmasivulla.

Perälän mielestä artikkeli asetti sarjan riittävän hyvin kontekstiinsa: kuinka se on sketseineen oman aikansa tuotos.

”Siihen tulokseen täällä tultiin, kun julkaisupäätös tehtiin. Tiesimme kyllä keskustelua syntyvän. On myös mahdollista, että artikkelia vielä päivitetään, jos keskustelu jatkuu.”

Ketään ei haluta Areenan ja Elävässä arkistossa julkaistuilla sarjoilla loukata, hän sanoo.

”Halutaan vain näyttää, kuinka viihdettä takavuosina ja -vuosikymmeninä tehtiin.”

Tämän jutun julkaisun jälkeen Yle Areenan Hymyhuulet-sivua ja Elävän arkiston tausta-artikkelia päivitettiin. Areenan jaksosivuilla lukee nyt näin:

”HUOM: ohjelma, jonka olet näkemässä, on tänä päivänä rasistinen. Tällaista ei enää Suomessa tehtäisi. Tämä ohjelma pitää nähdä ja tulkita sen hetken yhteiskunnan ja yhteiskunnallisen tilanteen kontekstissa, osana suomalaista televisiohistoriaa.”

Elävän arkiston juttuun lisättiin myös lause: ”Tänä päivänä Hymyhuulien vähemmistökulttuuria kuvaavat sketsit näyttäytyvät yhä selvemmin rasistisina ja sellaisia tuskin enää tehtäisiin.”

Nunnuka-sketsit voi laskea osaksi laajempaa keskustelua huumorin rajoista. Joidenkin mielestä vähemmistöihin kohdistuva pilkka pitää komedian kontekstissa olla sallittua: se on vain ”epäkorrektia huumoria.” Ja tällaisesta loukkaantuvia vähätellään ”mielensäpahoittajina.”

Huumorissa ja parodiassa pitäisi kuitenkin tiedostaa valtasuhteet, Länsman muistuttaa.

”Saamelaiset nauravat usein itselleen ja se huumori voi olla rankkaakin. Mutta kun valtaväestö tekee saamelaisista huumoria, täytyy muistaa että siinä on valta-asetelma, jossa mukana ovat vähemmistö ja enemmistö.

”Siitä näkökulmasta asiaa pitäisi pohtia. Ei vain siitä, saako jostakin aiheesta tehdä huumoria vai ei.”

Suomalaisten on vaikea ymmärtää sitäkin, kuinka saamelaisia stereotypioivat sketsit ovat osa isompaa kuvaa, Länsman sanoo.

Jatkumoon kuuluu kaikki se, kuinka saamelaisten oikeuksia ei huomioida, kuinka saamelaisista ei opeteta Suomen kouluissa juuri mitään, kuinka saamenpukua käytetään julkisuudessa väärin tai pilkataan.

Saamelaisten kamppailua kulttuurinsa ja oikeuksiensa puolesta nunnuka-sketsitkin vaikeuttavat.

”Sellaisia perustellaan usein sillä, että ’ei me tarkoiteta mitään pahaa.’ No, ette varmaan, mutta ei tämä ainakaan auta meidän asiaa. Taas mennään kymmenen vuotta taaksepäin ja taas aloitetaan kaikki valistustyö uudestaan”, Länsman sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saamelaiskulttuuri
 • Saamelaiset
 • Kotimaa
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Näin syntyi Suomi-hiphop

 3. 3

  Hopeanuoli-lastensarja traumatisoi väkivallalla, jota piti sensuroida – ja opetti tekemään aina oikein

 4. 4

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 5. 5

  Suomi mainittu! Pekka Poudan Winter is Coming -video kiertää netissä – soitimme

 6. 6

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 7. 7

  Uutisraportti: Näin Timo Soini ennusti 28 vuotta sitten Donald Trumpin nousun

 8. 8

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 4. 4

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 5. 5

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 6. 6

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

 3. 3

  Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 6. 6

  Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

 7. 7

  Tutkimus: Neuvostoliitto oli riippuvainen Suomesta ja lännestä tuodusta teknologiasta

 8. 8

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 9. 9

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 10. 10

  Suomella on yhä edessään vaikeita päätöksiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 3. 3

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

 6. 6

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 7. 7

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 8. 8

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 9. 9

  Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

 10. 10

  2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 3. 3

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää