Valikko

Nämä hahmot ovat loukanneet saamelaisten kulttuuria vuosikymmeniä ja tulivat nyt Yle Areenaan – Yle lisäsi nettisivuille varoituksen nunnuka-sketsien rasistisuudesta

Päivitys 18.4. Artikkelin julkaisun jälkeen Yle on päivittänyt Hymyhuulet-sarjan kuvaustaan netissä. Yle Areenan jaksokuvauksessa sekä Elävän arkiston tausta-artikkelissa on nyt maininnat saamelais- ja romanisketsien rasistisuudesta.

Hiljattain monet iloitsivat, kun kolme klassista suomalaista sketsisarjaa tuli katsottavaksi Yle Areenaan: 1980-luvulla ensiesityksensä saaneet Velipuolikuu, Mutapainin ystävät ja Hymyhuulet.

Hymyhuulet esitteli muun muassa useita Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan sketsihahmoja, jotka jäivät elämään myöhempiinkin sarjoihin.

Niitä olivat esimerkiksi nunnuka-nunnukaa hokevat harvahampaiset juopot ”saamelaiset” Naima-Aslak ja Soikhiapää.

Näiden hahmojen paluu ei kaikkia huvita.

Kuten ei saamen kielen ja kulttuurin lehtoria, saamelaisaktiivia ja vuoden saamelaiseksi 2015 valittua Outi Länsmania.

Hän tiivisti tunteensa Twitterissä näin: ”Tämä ei lopu ikinä.”Länsman huomasi sarjojen ilmaantumisen Yle Areenaan Twitterissä pari päivää sitten.

”Joku oli kommentoinut, että ’kiva kun nämä kunnon sketsit tulevat taas, suomalaista huumoria ei ole näiden jälkeen osattu tehdäkään.’”

”En alkuun tiennyt mistä on kyse. Sitten huomasin että jaaha, ne on nämä sketsit taas.”

Länsman näki myös Ilta-Sanomien jutun Hymyhuulten ja muiden paluusta. Siinä haastateltiin sarjojen ohjaajaa Kari Kyrönseppää. Hän totesi, että ”onkin päässyt syntymään yksi sukupolvi, joka näitä sketsejä ei ole nähnyt.”

No, Länsmanin mielestä on vain hyvä, että joku sukupolvi niitä ei ole nähnyt.

Hänelle ja monelle muulle saamelaiselle ne eivät ole pelkkä harmittomia sketsejä.

Näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja Suvi West kertoi vuoden 2013 haastattelussa sketsihahmojen loukanneen häntä koko hänen elämänsä.

Saamelaisen Suohpanterror-taiteilijakollektiivin jäsen Jenni Laiti taas kertoi Nytin jutussa, kuinka 90-luvulla häntä ja muita saamelaisia kiusattiin nunnuka-sketsien takia. Hahmot esiintyivät silloin Peteliuksen ja Kallialan Pulttiboisissa.

”Oli sellainen vitsi, että nunnukanunnukalailaa, kaikki saamelaiset ovat juoppoja eikä teistä ole mihinkään”, Laiti kertoo.

Samanlaisia kokemuksia Länsmanillakin on lapsuudestaan, Hymyhuulten tullessa televisiosta.

Sillä erolla, että silloin häntä kiusasivat aiheesta toiset lapset ja nuoret. Nykyään nunnuka-lallattelijoita ovat keski-ikäiset, joille pilakuva on jäänyt päähän nuorena.

Sama jatkuu yhä, Länsman sanoo.

”Kyllä se on iskostunut suomalaisiin. Ihan sama missä Etelä-Suomessa on saamenpuku päällä, niin ensimmäinen kommentti on se nunnuka. ’Kato, tuolla on nunnuka’ tai vastaavaa.”

Suvi West sanoi Sylvi-nettilehdelle 2013 myös näin: ”Siitä oikeasti on näyttöä, että yksi sketsisarja voi pilata koko kansan maineen kymmeniksi vuosiksi.”

Tämän Länsman sanoo allekirjoittavansa täysin.

Hymyhuulissa nähtiin muutakin vähemmistöpilaa. Toisessa Peteliuksen ja Kallialan suositussa sketsissä he esittivät romanimiesten karikatyyrejä.

Ohjaaja Kyrönsepän mukaan sketsien tarkoitus ei ollut pilkata vähemmistöjä, vaan ravistella suomalaisten ennakkoluuloja vähemmistöistä. Myös Petelius sanoi YleX:n haastattelussa viime syksynä, että sketseissä nauretaan suomalaisten käsityksille vähemmistöistä.

Samalla Petelius totesi, että saamelais- ja romanisketsit ovat aikansa eläneitä eivätkä enää nykyaikaan kuulu.

Länsman uskoo tekijöitä:

”Varmasti tarkoitus on ollut nauraa nimenomaan suomalaisille ja heidän idioottimaisille sterotypioilleen saamelaisista. Mutta katsojille se ei ole niin päin toiminut”, hän sanoo.

”Sen sijaan se on vahvistanut niitä stereotypioita.”


Länsman ei vaadi nunnuka-sketsejä kiellettäviksi tai sensuroitaviksi. Lähinnä hän toivoisi edes jonkinlaista kontekstia: millä tavalla sketsit nykyaikana tuodaan esiin, jos kerran tuodaan.

Yle Areenan Hymyhuulet-sivulla nunnuka-ukot ja romanihahmot esitellään vain hassuina sketsihahmoina, jotka tekevät nyt paluun.

”Ymmärrän, että ne sketsit ovat osa suomalaista sketsihistoriaa ja huumoriohjelmia”, Länsman sanoo.

”Mutta niiden yhteydessä voisi vaikka olla jonkinlainen johdanto: että 1980-luvulla tällaista ei katsottu vahingolliseksi, mutta tämän päivän näkökulmasta tämä ei ole eettisesti enää hyväksyttävää. Jonkinlainen valistava näkökulma.”

Ylen Elävän arkiston sivuilla on julkaistu tausta-artikkeli Hymyhuulet-sarjasta. Siinä mainitaan lyhyesti myös nunnuka-sketseistä syntynyt kohu sarjan esitysaikaan vuonna 1988. Tuolloin asiaa käsitellyt television ohjelmaneuvosto tuli siihen tulokseen, ettei sketsi ole loukkaava.

Sen lisäksi artikkelissa siteerataan vain sarjan tekijöitä, joiden mukaan vähemmistöjen edustajat eivät ole sketseistä loukkaantuneet.

Länsmanin ja muiden saamelaisten omat kokemukset kertovat kuitenkin toista.

Ylen Elävän arkiston ohjelmapäällikkö Reijo Perälä sanoo Nyt.fi:lle, että kun Yle Areenassa julkaistaan vanhaa ohjelmasisältöä, se on aina tarkoitus taustoittaa. Linkki tausta-artikkeliin on Hymyhuulten ohjelmasivulla.

Perälän mielestä artikkeli asetti sarjan riittävän hyvin kontekstiinsa: kuinka se on sketseineen oman aikansa tuotos.

”Siihen tulokseen täällä tultiin, kun julkaisupäätös tehtiin. Tiesimme kyllä keskustelua syntyvän. On myös mahdollista, että artikkelia vielä päivitetään, jos keskustelu jatkuu.”

Ketään ei haluta Areenan ja Elävässä arkistossa julkaistuilla sarjoilla loukata, hän sanoo.

”Halutaan vain näyttää, kuinka viihdettä takavuosina ja -vuosikymmeninä tehtiin.”

Tämän jutun julkaisun jälkeen Yle Areenan Hymyhuulet-sivua ja Elävän arkiston tausta-artikkelia päivitettiin. Areenan jaksosivuilla lukee nyt näin:

”HUOM: ohjelma, jonka olet näkemässä, on tänä päivänä rasistinen. Tällaista ei enää Suomessa tehtäisi. Tämä ohjelma pitää nähdä ja tulkita sen hetken yhteiskunnan ja yhteiskunnallisen tilanteen kontekstissa, osana suomalaista televisiohistoriaa.”

Elävän arkiston juttuun lisättiin myös lause: ”Tänä päivänä Hymyhuulien vähemmistökulttuuria kuvaavat sketsit näyttäytyvät yhä selvemmin rasistisina ja sellaisia tuskin enää tehtäisiin.”

Nunnuka-sketsit voi laskea osaksi laajempaa keskustelua huumorin rajoista. Joidenkin mielestä vähemmistöihin kohdistuva pilkka pitää komedian kontekstissa olla sallittua: se on vain ”epäkorrektia huumoria.” Ja tällaisesta loukkaantuvia vähätellään ”mielensäpahoittajina.”

Huumorissa ja parodiassa pitäisi kuitenkin tiedostaa valtasuhteet, Länsman muistuttaa.

”Saamelaiset nauravat usein itselleen ja se huumori voi olla rankkaakin. Mutta kun valtaväestö tekee saamelaisista huumoria, täytyy muistaa että siinä on valta-asetelma, jossa mukana ovat vähemmistö ja enemmistö.

”Siitä näkökulmasta asiaa pitäisi pohtia. Ei vain siitä, saako jostakin aiheesta tehdä huumoria vai ei.”

Suomalaisten on vaikea ymmärtää sitäkin, kuinka saamelaisia stereotypioivat sketsit ovat osa isompaa kuvaa, Länsman sanoo.

Jatkumoon kuuluu kaikki se, kuinka saamelaisten oikeuksia ei huomioida, kuinka saamelaisista ei opeteta Suomen kouluissa juuri mitään, kuinka saamenpukua käytetään julkisuudessa väärin tai pilkataan.

Saamelaisten kamppailua kulttuurinsa ja oikeuksiensa puolesta nunnuka-sketsitkin vaikeuttavat.

”Sellaisia perustellaan usein sillä, että ’ei me tarkoiteta mitään pahaa.’ No, ette varmaan, mutta ei tämä ainakaan auta meidän asiaa. Taas mennään kymmenen vuotta taaksepäin ja taas aloitetaan kaikki valistustyö uudestaan”, Länsman sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saamelaiskulttuuri
 • Saamelaiset
 • Kotimaa
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 2. 2

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 3. 3

  Putouksen Jäbä Leisson muistuttaa enemmän puolimielistä landepaukkua kuin hipsteriä

 4. 4

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 10. 10

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 10. 10

  Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 2. 2

  Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

 3. 3

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 4. 4

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 5. 5

  Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

 6. 6

  Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

 7. 7

  Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

 8. 8

  Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

 9. 9

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 10. 10

  Kulosaaressa tammikuussa kadonnut mies löytyi kuolleena

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 3. 3

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 4. 4

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 5. 5

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 6. 6

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 7. 7

  Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

 8. 8

  Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

 9. 9

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 10. 10

  Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

 2. 2

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 3. 3

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 4. 4

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 5. 5

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 6. 6

  Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

 7. 7

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 8. 8

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 9. 9

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 10. 10

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 11. Näytä lisää