Valikko

Nämä hahmot ovat loukanneet saamelaisten kulttuuria vuosikymmeniä ja tulivat nyt Yle Areenaan – Yle lisäsi nettisivuille varoituksen nunnuka-sketsien rasistisuudesta

Päivitys 18.4. Artikkelin julkaisun jälkeen Yle on päivittänyt Hymyhuulet-sarjan kuvaustaan netissä. Yle Areenan jaksokuvauksessa sekä Elävän arkiston tausta-artikkelissa on nyt maininnat saamelais- ja romanisketsien rasistisuudesta.

Hiljattain monet iloitsivat, kun kolme klassista suomalaista sketsisarjaa tuli katsottavaksi Yle Areenaan: 1980-luvulla ensiesityksensä saaneet Velipuolikuu, Mutapainin ystävät ja Hymyhuulet.

Hymyhuulet esitteli muun muassa useita Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan sketsihahmoja, jotka jäivät elämään myöhempiinkin sarjoihin.

Niitä olivat esimerkiksi nunnuka-nunnukaa hokevat harvahampaiset juopot ”saamelaiset” Naima-Aslak ja Soikhiapää.

Näiden hahmojen paluu ei kaikkia huvita.

Kuten ei saamen kielen ja kulttuurin lehtoria, saamelaisaktiivia ja vuoden saamelaiseksi 2015 valittua Outi Länsmania.

Hän tiivisti tunteensa Twitterissä näin: ”Tämä ei lopu ikinä.”Länsman huomasi sarjojen ilmaantumisen Yle Areenaan Twitterissä pari päivää sitten.

”Joku oli kommentoinut, että ’kiva kun nämä kunnon sketsit tulevat taas, suomalaista huumoria ei ole näiden jälkeen osattu tehdäkään.’”

”En alkuun tiennyt mistä on kyse. Sitten huomasin että jaaha, ne on nämä sketsit taas.”

Länsman näki myös Ilta-Sanomien jutun Hymyhuulten ja muiden paluusta. Siinä haastateltiin sarjojen ohjaajaa Kari Kyrönseppää. Hän totesi, että ”onkin päässyt syntymään yksi sukupolvi, joka näitä sketsejä ei ole nähnyt.”

No, Länsmanin mielestä on vain hyvä, että joku sukupolvi niitä ei ole nähnyt.

Hänelle ja monelle muulle saamelaiselle ne eivät ole pelkkä harmittomia sketsejä.

Näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja Suvi West kertoi vuoden 2013 haastattelussa sketsihahmojen loukanneen häntä koko hänen elämänsä.

Saamelaisen Suohpanterror-taiteilijakollektiivin jäsen Jenni Laiti taas kertoi Nytin jutussa, kuinka 90-luvulla häntä ja muita saamelaisia kiusattiin nunnuka-sketsien takia. Hahmot esiintyivät silloin Peteliuksen ja Kallialan Pulttiboisissa.

”Oli sellainen vitsi, että nunnukanunnukalailaa, kaikki saamelaiset ovat juoppoja eikä teistä ole mihinkään”, Laiti kertoo.

Samanlaisia kokemuksia Länsmanillakin on lapsuudestaan, Hymyhuulten tullessa televisiosta.

Sillä erolla, että silloin häntä kiusasivat aiheesta toiset lapset ja nuoret. Nykyään nunnuka-lallattelijoita ovat keski-ikäiset, joille pilakuva on jäänyt päähän nuorena.

Sama jatkuu yhä, Länsman sanoo.

”Kyllä se on iskostunut suomalaisiin. Ihan sama missä Etelä-Suomessa on saamenpuku päällä, niin ensimmäinen kommentti on se nunnuka. ’Kato, tuolla on nunnuka’ tai vastaavaa.”

Suvi West sanoi Sylvi-nettilehdelle 2013 myös näin: ”Siitä oikeasti on näyttöä, että yksi sketsisarja voi pilata koko kansan maineen kymmeniksi vuosiksi.”

Tämän Länsman sanoo allekirjoittavansa täysin.

Hymyhuulissa nähtiin muutakin vähemmistöpilaa. Toisessa Peteliuksen ja Kallialan suositussa sketsissä he esittivät romanimiesten karikatyyrejä.

Ohjaaja Kyrönsepän mukaan sketsien tarkoitus ei ollut pilkata vähemmistöjä, vaan ravistella suomalaisten ennakkoluuloja vähemmistöistä. Myös Petelius sanoi YleX:n haastattelussa viime syksynä, että sketseissä nauretaan suomalaisten käsityksille vähemmistöistä.

Samalla Petelius totesi, että saamelais- ja romanisketsit ovat aikansa eläneitä eivätkä enää nykyaikaan kuulu.

Länsman uskoo tekijöitä:

”Varmasti tarkoitus on ollut nauraa nimenomaan suomalaisille ja heidän idioottimaisille sterotypioilleen saamelaisista. Mutta katsojille se ei ole niin päin toiminut”, hän sanoo.

”Sen sijaan se on vahvistanut niitä stereotypioita.”


Länsman ei vaadi nunnuka-sketsejä kiellettäviksi tai sensuroitaviksi. Lähinnä hän toivoisi edes jonkinlaista kontekstia: millä tavalla sketsit nykyaikana tuodaan esiin, jos kerran tuodaan.

Yle Areenan Hymyhuulet-sivulla nunnuka-ukot ja romanihahmot esitellään vain hassuina sketsihahmoina, jotka tekevät nyt paluun.

”Ymmärrän, että ne sketsit ovat osa suomalaista sketsihistoriaa ja huumoriohjelmia”, Länsman sanoo.

”Mutta niiden yhteydessä voisi vaikka olla jonkinlainen johdanto: että 1980-luvulla tällaista ei katsottu vahingolliseksi, mutta tämän päivän näkökulmasta tämä ei ole eettisesti enää hyväksyttävää. Jonkinlainen valistava näkökulma.”

Ylen Elävän arkiston sivuilla on julkaistu tausta-artikkeli Hymyhuulet-sarjasta. Siinä mainitaan lyhyesti myös nunnuka-sketseistä syntynyt kohu sarjan esitysaikaan vuonna 1988. Tuolloin asiaa käsitellyt television ohjelmaneuvosto tuli siihen tulokseen, ettei sketsi ole loukkaava.

Sen lisäksi artikkelissa siteerataan vain sarjan tekijöitä, joiden mukaan vähemmistöjen edustajat eivät ole sketseistä loukkaantuneet.

Länsmanin ja muiden saamelaisten omat kokemukset kertovat kuitenkin toista.

Ylen Elävän arkiston ohjelmapäällikkö Reijo Perälä sanoo Nyt.fi:lle, että kun Yle Areenassa julkaistaan vanhaa ohjelmasisältöä, se on aina tarkoitus taustoittaa. Linkki tausta-artikkeliin on Hymyhuulten ohjelmasivulla.

Perälän mielestä artikkeli asetti sarjan riittävän hyvin kontekstiinsa: kuinka se on sketseineen oman aikansa tuotos.

”Siihen tulokseen täällä tultiin, kun julkaisupäätös tehtiin. Tiesimme kyllä keskustelua syntyvän. On myös mahdollista, että artikkelia vielä päivitetään, jos keskustelu jatkuu.”

Ketään ei haluta Areenan ja Elävässä arkistossa julkaistuilla sarjoilla loukata, hän sanoo.

”Halutaan vain näyttää, kuinka viihdettä takavuosina ja -vuosikymmeninä tehtiin.”

Tämän jutun julkaisun jälkeen Yle Areenan Hymyhuulet-sivua ja Elävän arkiston tausta-artikkelia päivitettiin. Areenan jaksosivuilla lukee nyt näin:

”HUOM: ohjelma, jonka olet näkemässä, on tänä päivänä rasistinen. Tällaista ei enää Suomessa tehtäisi. Tämä ohjelma pitää nähdä ja tulkita sen hetken yhteiskunnan ja yhteiskunnallisen tilanteen kontekstissa, osana suomalaista televisiohistoriaa.”

Elävän arkiston juttuun lisättiin myös lause: ”Tänä päivänä Hymyhuulien vähemmistökulttuuria kuvaavat sketsit näyttäytyvät yhä selvemmin rasistisina ja sellaisia tuskin enää tehtäisiin.”

Nunnuka-sketsit voi laskea osaksi laajempaa keskustelua huumorin rajoista. Joidenkin mielestä vähemmistöihin kohdistuva pilkka pitää komedian kontekstissa olla sallittua: se on vain ”epäkorrektia huumoria.” Ja tällaisesta loukkaantuvia vähätellään ”mielensäpahoittajina.”

Huumorissa ja parodiassa pitäisi kuitenkin tiedostaa valtasuhteet, Länsman muistuttaa.

”Saamelaiset nauravat usein itselleen ja se huumori voi olla rankkaakin. Mutta kun valtaväestö tekee saamelaisista huumoria, täytyy muistaa että siinä on valta-asetelma, jossa mukana ovat vähemmistö ja enemmistö.

”Siitä näkökulmasta asiaa pitäisi pohtia. Ei vain siitä, saako jostakin aiheesta tehdä huumoria vai ei.”

Suomalaisten on vaikea ymmärtää sitäkin, kuinka saamelaisia stereotypioivat sketsit ovat osa isompaa kuvaa, Länsman sanoo.

Jatkumoon kuuluu kaikki se, kuinka saamelaisten oikeuksia ei huomioida, kuinka saamelaisista ei opeteta Suomen kouluissa juuri mitään, kuinka saamenpukua käytetään julkisuudessa väärin tai pilkataan.

Saamelaisten kamppailua kulttuurinsa ja oikeuksiensa puolesta nunnuka-sketsitkin vaikeuttavat.

”Sellaisia perustellaan usein sillä, että ’ei me tarkoiteta mitään pahaa.’ No, ette varmaan, mutta ei tämä ainakaan auta meidän asiaa. Taas mennään kymmenen vuotta taaksepäin ja taas aloitetaan kaikki valistustyö uudestaan”, Länsman sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saamelaiskulttuuri
 • Saamelaiset
 • Kotimaa
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 2. 2

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Conan O’Brien onnittelee 100-vuotiasta Suomea upealla videoviestillä ja ehdottaa: ”Vaihtakaa itsenäisyyspäivä kesään”

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 6. 6

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 7. 7

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 8. 8

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 2. 2

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 5. 5

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

 8. 8

  Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

 9. 9

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 4. 4

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 5. 5

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 6. 6

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 7. 7

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 8. 8

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 9. 9

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 10. 10

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää