Valikko

Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

Olet saattanut kuulla ydinsodan ja massiivisen luonnonkatastrofin kestävästä siemenpankista, joka avattiin Huippuvuorille Norjaan muutama vuosi sitten. Sinne varastoidaan ravintokasvien siemeniä eri puolilta maailmaa. HS:n juttu siemenholvista löytyy täältä.

Mutta nyt samaan paikkaan Pohjoisnavan tuntumaa on avattu toinenkin ”ikuinen” varasto.

Siementen sijaan siellä säilytetään dataa: historiallisia dokumentteja ja muuta tietoa, taidetta, kulttuuria – mitä hyvänsä, jonka saa säilöttyä tiedostomuotoon.

Arctic World Archive -niminen dataholvi sijaitsee vuoren sisällä 300 metrin syvyydessä. Se vihittiin käyttöön maaliskuun lopussa ja tiedostoja on siellä jo. Ensimmäiset asiakkaat ovat Brasilian ja Meksikon kansallisarkistot sekä Norjan kunnallisarkisto.

Nimenomaan asiakkaat. Naapurin siemenholviin säilöminen on ilmaista ja holvin kuluista huolehtivat yleishyödylliset järjestöt, mutta Arctic World Archive on bisnestä. Dataholvin tekniikasta ja yrityksen pyörityksestä vastaa Piql-niminen norjalaisyhtiö.

Täysin yksityinen yritys dataholvi ei kuitenkaan ole. Mukana on myös Norjan valtiollinen kaivosyhtiö Store Norske. Se tarjosi holville tilan, Huippuvuorilla sijaitsevan vanhan hiilikaivoksen. Alkuun dataholvina toimii kaivoksen entinen paloasema.

”Mutta tarvittaessa käytössämme on koko kaivos, joka on noin 3,5 kilometria pitkä, eli tila ei ihan heti lopu kesken”, Piqlin toimitusjohtaja Rune Bjerkestrand kertoo puhelimitse.


Homma toimii näin:

Ensin asiakas toimittaa Piqlille säilöttävät asiat digitaalisessa muodossa, eli tiedostoina. Piql tarjoaa palvelua myös fyysisten asiakirjojen, valokuvien ja vastaavien digitointiin.

Sitten tiedostot siirretään uudelleen fyysiseen muotoon, Piqlin itse kehittämälle häviöttömälle erikoisfilmille. Yhteen rullaan mahtuu noin 120 gigaa dataa. Nämä filmirullat sitten säilötään Svalbardin holviin.

Siellä, noin viiden pakkasasteen lämpötilassa, filmien pitäisi Bjerkerstrandin mukaan säilyä ainakin 500, luultavasti tuhatkin vuotta.

Vuoren sisällä ne ovat turvassa luonnonmullistuksilta ja ihmisen aiheuttamilta tuhoilta. Bjerkerstrandin mukaan heidän erikoisfilmiinsä ei sähkömagneettinen tai radioaktiivinen säteilykään vaikuta.

Huippuvuorten saariryhmä on turvallinen ympäristö. Se on Norjalle kuuluva demilitarisoitu alue, jonka asema määriteltiin jo 1920-luvulla kansainvälisellä sopimuksella. Siksi se on turvallinen säilytyspaikka tiedolle sotilaallisten selkkaustenkin varalta.


Säilötty data voidaan helposti siirtää filmiltä takaisin digitaalimuotoon ja lähettää takaisin asiakkaalle, Bjerkerstrand sanoo.

Arctic World Archive mainostaa palvelun eduksi nimenomaan sen, että tiedot ovat holvissa ainoastaan fyysisessä muodossa. Niistä ei tallenneta filmin lisäksi mihinkään pilvipalveluihin tai servereille.

”Niitä ei pääse käsiksi hakkeroimalla. Kukaan ulkopuolinen ei pääse manipuloimaan tai editoimaan niitä”, Bjerkerstrand sanoo.

Millaisia tietoja holviin sitten säilötään?

Tällä hetkellä historiallisia dokumentteja: Brasilian ja Meksikon arkistot ovat toimittaneet sinne muun muassa kopiot maiden alkuperäisistä itsenäisyysjulistuksista sekä muuta maiden historiaan liittyvää aineistoa.

Tulevista asiakkaista vielä neuvotellaan. Bjerkerstrand sanoo, että potentiaalista säilöttävää voi olla vaikka tieteellinen tutkimusaineisto tai yrityksille tärkeä bisnesdata, joka halutaan pitää turvassa kilpailijoilta.

Tai taide: eräs iso tuotantoyhtiö on Bjerkerstrandin mukaan ollut kiinnostunut elokuviensa säilömisestä holviin.

Bjerkerstrand muistuttaa, että 3d-mallinnuksen myös patsaiden ja veistosten kaltaista historiallista taidetta voi tallentaa dataksi, jotta siitä säilyisi muisto jälkipolville.


Paljonko dataholviin säilöminen maksaa?

”Bisnespuoli on vielä niin alussa, etten pysty sanomaan. Tähänastiset hinnat on määritelty jokaisen projektin kanssa erikseen. Mutta jos kysyt parin kuukauden päästä, hintalistaus varmasti jo on”, Bjerkerstrand sanoo.

Kiinnostuneita hänen mukaansa on ilmoittautunut asiakkaiksi jo runsaasti. Myös yksityishenkilöitä – tosin tässä vaiheessa Piql tarjoaa dataholvipalveluaan vain valtioille, yrityksille ja yhteisöille.

Bjerkerkstrand on vakuuttunut, että dataholvilla on täyden mahdollisuudet olla taloudellisesti kannattava bisnes.

”Kun Norjan valtion kaivosyhtiö on mukana, ehdottomasti. Ilman heitä meillä ei yksittäisenä firmana olisi tietysti ollut lihaksia lähteä tähän.”

Piqlin tiedotteen mukaan Arctic World Archive ”suojelee planeettamme digitaalista perintöä.”

Mutta onko se tuollainen – siemenholviin verrattava – yleishyödyllinen hanke, vai ennemminkin sveitsiläisen pankin kaltainen tallelokeroyritys?

Molempia, Bjerkerstrand sanoo.

”Eräs haastattelija kutsui tätä ’tuomiopäivän holviksi.’ Kyllä, tämä voi olla holvi tiedolle maailmanlopun varalta. Mutta voi tämä olla myös paikka, johon kuka tahansa voi laittaa ’varmuuskopion’ henkilökohtaisesti omistamastaan datasta.”

Suomessa kansallisesti arvokkaita asiakirjoja säilötään valtion omistamaan Kansallisarkistoon.

Mitä mieltä siellä ollaan norjalaisten dataholvista, joka tekee tiedon säilytyksestä bisnestä?

Kansallisarkiston johtaja Jussi Nuorteva tietää Arctic World Achiven, mutta ei katso sen kilpailevan valtiollisen tason toimijoiden kanssa.

”On kiinnostavaa nähdä, miten se kehittyy ja millainen palvelu siitä tulee. Monia asioita voi myös tehdä julkaisen ja yksityisen puolen yhteistyönä. Mutta Suomessa käytäntö on se, että arkistojen palvelut ovat maksuttomia. Meillä lähtökohtana on tiedon vapaa saatavuus”, Nuorteva sanoo.

Muiden maiden kansallisarkistot ovat kuitenkin jo säilöneet dokumenttejaan Huippuvuorten ”maailmanlopun holviin” varmuuden vuoksi.

Suomessa osataan sama itsekin, vakuuttaa Nuorteva.

”Kyllä aineistoja säilytetään Suomessakin suojattuna. Voi sanoa, että vastaavalla tavalla kuin Norjan holvissa. Miten ja missä, ei tietenkään voi tarkemmin kertoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norja
 • Ulkomaat
 • säilytys
 • Tieto
 • Kulttuuri
 • Huippuvuoret
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Näin syntyi Suomi-hiphop

 3. 3

  Hopeanuoli-lastensarja traumatisoi väkivallalla, jota piti sensuroida – ja opetti tekemään aina oikein

 4. 4

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 5. 5

  Suomi mainittu! Pekka Poudan Winter is Coming -video kiertää netissä – soitimme

 6. 6

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 7. 7

  Uutisraportti: Näin Timo Soini ennusti 28 vuotta sitten Donald Trumpin nousun

 8. 8

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 4. 4

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 5. 5

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 6. 6

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

 3. 3

  Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 6. 6

  Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

 7. 7

  Tutkimus: Neuvostoliitto oli riippuvainen Suomesta ja lännestä tuodusta teknologiasta

 8. 8

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 9. 9

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 10. 10

  Suomella on yhä edessään vaikeita päätöksiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 3. 3

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

 6. 6

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 7. 7

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 8. 8

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 9. 9

  Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

 10. 10

  2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 3. 3

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää