Valikko

Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

”He ovat nössöjä (pussies).”

Näin toteaa minulle kuuluisa amerikkalaisnäyttelijä Shia LaBeouf Helsingin Kiasma-museossa.

Nössöillä hän viittaa Donald Trumpia kannattaviin nettitrolleihin, jotka ovat vainonneet häntä jo kuukausikaupalla Yhdysvalloissa.

Ja tekevät sitä nyt Suomessa. Eivätkä vain netissä, vaan ihan livenä. Trump-mieliset nuoret miehet ovat aiheuttaneet häiriötä viime päivinä Kiasmassa niin paljon, että asia nousi uutiseksi ulkomaillakin.

Mistä on kyse?

Trumpia tukevalla netin äärioikeistoliikkeellä, niin kutsutulla ”alt-rightillä”, on ollut vuodenvaihteesta lähtien yksi tietty kohde: Shia LaBeouf. Häntä oikeistotrollit kiusaavat ja häiriköivät aina kun siihen tulee tilaisuus.

Tilaisuuksia riittää. LaBeouf on aivan poikkeuksellisen paljon esillä julkisuudessa.

LaBeouf on paitsi Transformers- ja Nymphomaniac-elokuvista tuttu tähtinäyttelijä, myös performanssitaiteilija. LaBeoufin, suomalaisen Nastja Säde Rönkön ja brittiläisen Luke Turnerin muodostaman taiteilijatrion esitykset ovat herättäneet runsaasti huomiota viime vuosina.

Eniten huomiota on saanut alkuvuodesta Yhdysvalloissa alkanut He Will Not Divide Us -projekti. Se on presidentti Trumpia vastustava performanssi, joka on muuttanut muotoaan moneen kertaan.

Projekti alkoi New Yorkissa livekameralähetyksenä. Ihmiset saivat osoittaa sille tukemansa menemällä kameran eteen toistamaan teoksen nimeä. Trump-mieliset trollit ottivat sen välittömästi silmätikukseen, ja kameran edessä alkoi tapahtua outoja asioita.

Kamera siirtyi paikasta toiseen, mutta häiriköinti jatkui – jopa ”salaisessa” paikassa. Nyt He Will Not Divide Us on tauolla. Täältä voi lukea kertauksen Nytin seuraaman teoksen vaiheista.

Mutta nyt LaBeouf, Rönkkö ja Turner ovat Suomessa uuden performanssinsa kanssa.

Idea on, että koko kolmikon kanssa pääsee juttelemaan Helsingin Kiasmassa kuka tahansa.

Kiasmaan pystytetyssä mökissä on suora videoyhteys jokaiseen heistä, aina museon ollessa auki. Kolmikolle voi puhua ja he vastaavat kirjoittamalla.

Fyysisesti taiteilijat ovat tiettävästi Lapissa eri mökeissä, joiden sijaintia ei ole kerrottu. ARS 17 -näyttelyyn kuuluva teos on nimeltään #Alonetogether. HS vieraili mökissä teoksen avajaispäivänä, reportaasi siitä täällä.


Kiasman mukaan teos kertoo muun muassa läsnäolon käsitteen muutoksesta ja ihmisen tarpeesta kohdata toinen ihminen. Donald Trumpin politiikan kanssa #Alonetogetherilla ei ole mitään tekemistä.

Mutta luonnollisesti Trump-trollit ovat huomanneet arkkivihollisensa uuden projektin.

Yhdysvaltain alt-rightin ”pesäpaikka” on anonyymi 4Chan-foorumi, jota Suomessa vastaa lähinnä Ylilauta-sivusto. #Alonetogetherista on siellä pitkä ketju. Siellä ehdotellaan erilaisia häiriköinti- ja ilkivaltatempauksia teosta kohtaan.

Ja sellaisia on ollutkin. Ketjusta löytyy kuva- ja videomateriaalia, joissa näkyy #Alonetogetherin trollausta paikan päällä Kiasmassa.

Todistusaineistoa on helppo saada, koska mökissä voi ottaa kuvia ja videoita. Lisäksi #Alonetogether -teos pyörii suorana livestreamina netissä: Kiasman sivulla näkyy jatkuvasti kamerakuvaa mökin ulkopuolelta. Sen päällä näkyvät myös taiteilijoiden tekstikeskustelut reaaliajassa.

Livekuvassa on nähty mökin ympärillä parveilevia nuoria miehiä (tai poikia) mukanaan alt-rightin tunnusmerkistöä: Trumpin punaisia Make America great again- eli MAGA-kampanjalippiksiä tai Pepe-sammakolta, alt-rightin ”maskotilta”, näyttäviä naamareita.

Laaja juttu alt-rightista ja sen symboleista löytyy täältä. Monille alt-right on aidosti äärioikeistolainen tai rasistinen liike, osalle jonkinlainen suuri mauton vitsi. Useimmiten nämä sekoittuvat.

Pääosin Trump-fanit yrittävät saada LaBeoufia ärsyyntymään livelähetyksessä, mutta he ovat häiriköineet myös muita näyttelyvieraita.

Oikeistotrollien isompi suunnitelma on paikallistaa LaBeoufin mökin sijainti Lapista.

Yhdysvalloissa alt-right-väki löysi salaiseen paikkaan pystytetyn He Will Not Divide Us -lipun, vaikka livelähetyksessä ei näkynyt kuin lippu ja pläntti taivasta. He paikallistivat sen muun muassa lentokoneiden reittejä tutkimalla.

Suomessa jotkut yrittävät nyt toistaa temppua. Oikeaa paikkaa etsitään esimerkiksi livelähetyksessä näkyviä puupintoja ja netistä löytyviä mökkikuvia vertailemalla.

LaBeoufin ja trollien mittelö on ollut jo pitkään kansainvälinen uutinen, ja nyt Suomi on tullut siihen mukaan.

Pari päivää sitten esimerkiksi BBC:n reportteri haastatteli joitakin suomalaisia alt-right-henkilöitä Kiasmassa. Videolla anonyymeinä ja kasvot sumennettuina esiintyvät nuoret miehet sanoivat kiusaavansa LaBeoufia esimerkiksi ”meemien takia.”

Yksi tavoite on heidän mukaansa saada performanssi loppumaan ennen aikojaan. #Alonetogetherin on tarkoitus olla Kiasmassa kuukauden ajan.

Onko ilmiö vaikuttanut Kiasman toimintaan?

Kiasman johtaja Leevi Haapala ei kommentoi tarkkaan museon ja #Alonetogether-teoksen turvatoimia. Hän sanoo kuitenkin, että vartiointia on ”tehty näkyvämmäksi” kuin mitä se alkuun oli.

Hän vahvistaa myös, että paikalla on käynyt ihmisiä, jotka ovat lietsoneet vihapuhetta sekä häiriköineet taiteilijoita ja näyttelyvieraita. Vartijat ovat ohjanneet useamman häirikön pois paikalta.

”Aivan teoksen ensimmäisenä päivänä tätä tapahtui eniten, mutta kun vartioinnin näkyvyyttä lisättiin, tilanne helpottui huomattavasti”, Haapala sanoo.

”Museon tehtävänä on luoda kaikin tavoin turvallinen kohtaamispaikka teoksen katsojille.”

Haapala korostaa Kiasman sanoutuvan aktiivisesti irti vihapuheesta.

Entä mitä mieltä LaBeouf, Rönkkö ja Turner itse ovat häiriköinnistä – ja kohtalostaan netin äärioikeiston silmätikkuina?

Sitä on tässä tapauksessa harvinaisen helppo kysyä. Ei muuta kuin Kiasmaan ja mökkiin piipahtamaan.

Tiistaina puolenpäivän aikaan museossa on jo kohtuullisesti vieraita. Vartija seisoo passissa #Alonetogether-mökin luona. Pepe-naamareita tai vastaavia ei nyt näy.

Mökissä on ahtautuneena muutama vierailija. He kertovat pitäneensä siellä LaBeoufin, Rönkön ja Turnerin kanssa tanssibileet Macarenan tahtiin. Kuulostaa hauskalta – nyt vien kuitenkin jutunaiheet vähän vakavammille raiteille.

Onko täällä käynyt oikeistotrolleja häiriköimässä? siis samanhenkisiä tyyppejä, jotka ovat riivanneet He Will Not Divide Us -teosta?

”On välillä”, Rönkkö kirjoittaa.

Taiteilijat eivät mökissä puhu vieraille, vaan heidän vastauksensa ilmestyvät kirjoitettuna tekstinä videoyhteyden päälle. Ilmeisesti he näpyttelevät läppäreitä.

Miltä se tuntuu?

”Olen ok”, LaBeouf kirjoittaa.

”Haistakoot vitun (fuck em)”, hän lisää heti perään kasvot peruslukemilla.

”Surullista kai”, Rönkkö kirjoittaa.

”Täällä kävi jotain äärioikeistotyyppejä, jotka häiritsivät ihmisiä, mutta vartijoilla on onneksi nollatoleranssi niitä kohtaan”, Turner kertoo.

”Olen vähän yllättynyt että ihmiset jaksavat käyttää aikaansa ja energiaansa sellaiseen”, Rönkkö kirjoittaa.

”He ovat surullisia, yksinäisiä ja katkeria. Me yritämme ottaa yhteyttä. Jos he tulevat tänne olemaan vihaisia, se on heidän oikeutensa. Me heitämme rakkautta ympäriinsä siitä huolimatta. Se on meidän roolimme”, LaBeouf kirjoittaa.

”Jotkut ihmiset jotka elävät netissä, vaikuttavat uskovat ettei heidän teoillaan ole vaikutusta ulkomaailmaan”, Turner pohtii.

Odotitteko tällaista tapahtuvan #Alonetogether-teoksen kanssa? Suomessa vieläpä?

”Kyllä”, LaBeouf vastaa.

”Kyllä, koska se oli jo käynnissä kun aloitimme tämän projektin”, Rönkkö kirjoittaa He Will Not Divide Us -teokseen viitaten.

Uskotte kuitenkin kestävänne kaiken?

”Kyllä, olemme kestäneet sitä koko vuoden. Se on osa työtä – vaikea ja usein epämukava osa – mutta osa nyky-yhteiskunnan todellisuutta. Mutta se, että valtaosa ihmisistä jakaa meidän optimismimme, vilpittömyytemme ja empatiamme, on erittäin rohkaisevaa”, Turner kirjoittaa.

”On myös surullista, kuinka nuoria suurin osa heistä on. Jotain 15-vuotiaita”, Rönkkö kirjoittaa alt-right-trolleihin viitaten.LaBeouf on samaan aikaan alkanut kirjoittaa pitkää kulttuurianalyysiä – ilmeisesti pointtinaan kertoa, mikä hänen mielestään on koko alt-right-ilmiön taustalla.

”Yksinäisiä katkeria ihmisiä kaikkialla, sitä postmodernismi antoi meille. Me kaikki kasvoimme kyynisen ajattelutavan kanssa. 90-luvun kulttuuri: Radiohead, Nirvana, Bret Easton Ellis, Barthes, Jeff Koons, Tarantino. Kaikki se puhutteli meitä....” Tekstiä ilmestyy ruudulle nopeaan tahtiin ja välillä sitä on hankala kääntää suomeksi.

”Sitten tuli 2000-luku ja pieniä muutoksia alkoi tulla yhä enemmän. David Foster Wallacen kaltaisten kirjailijoiden uudelleenarviointi...”

”Uusi vilpittömyys elokuvissakin, kuten Wes AndersoninRushmoressa’ ja ’Life Aquaticissa’, Gondryn ’Eternal Sunshinessa’, hyvin erilaista paskaa kuin minkä parissa me kasvoimme. Ironia, epätoivo ja kyynisyys korvattiin jollain, joka oli samaan aikaan yhä kyynistä ja ironista, mutta jossa oli kuitenkin ymmärrys siitä miten maailma toimii. Postmodernismin aikaan oli tilaa vain emansipatorisille liikkeille...”

Näyttelyvieraat, jotka olivat mökissä ennen minua tanssibileitä pitämässä, ovat jääneet seuraamaan keskustelua. Pahoittelen että vein jutut näin syville tasoille.

Taiteilijat kuulevat ja näkevät mitä mökissä tapahtuu, mutta eivät sitä, mitä toiset heistä kirjoittavat.

”Mitä muut sanovat?” Rönkkö kysyy.

En osaa vastata hänelle mitään. LaBeoufin yhä jatkuvassa tekstivirrassa vilahtelee ”mikronarratiivien” ja ”kaksoissidosten” (double bind) kaltaisia akateemisiä termejä.

”Tulee aika diippiä juttua”, yksi toisista mökissä olijoista sanoo suomeksi. Rönkkö hymyilee.

Turner kirjoittaa hyvän tiivistyksen tilanteesta:

”On uskomatonta, kuinka nopeasti tämä projekti voi siirtyä Macarenasta MAGAan.”

Mökissä nauretaan.

Rönkkö vakavoituu vielä häiriköintiaiheeseen liittyen. Hän kuvailee, kuinka mökkiin ärsyttämään tulleet alt-right-trollit tuhoavat muidenkin vieraiden fiilikset.

”Kukaan ei halua jäädä, koska ilmapiiri on niin myrkyllinen.”

LaBeouf on siirtynyt pohdiskelussaan yksinäisyyteen ja rakkaudettomuuteen yhteiskunnassa.

”Yksinäisyys on länsimaiden viimeisin tabu”, hän kirjoittaa.

LaBeouf on tullut tunnetuksi äkkipikaisuudestaan. Esimerkiksi He Will Not Divide Us -projektin alkuvaiheissa hän joutui käsirysyyn suorassa lähetyksessä. Siksi trolleille onkin suurta hupia yrittää provosoida LaBeoufia.


Kysyn taiteilijoilta, ovatko he vihaisia häiriköille? Suututtaako heitä?

Rönkkö kirjoittaa tuntevansa lähinnä surua ja sääliä heitä kohtaan.

Turneria enemmän huvittaa:

”Onhan se hassua nähdä joku MAGA-hatussa Suomessa. Ja kun kysyy, mitä se hattu heille tarkoittaa, he eivät osaa vastata.”

LaBeoufin vastaukset vaihtuvat yksioikoisemmiksi.

”Vihaan kiihkoilijoita (bigots). Vihaan vihaa.”

”Minulla on myös ongelmia itsehillintäni kanssa. Opettelen.”


Entä tuntevatko taiteilijat olevansa turvassa Lapin-mökeissään? Mitä mieltä he ovat ylilautalaisten suunnitelmista paikallistaa heidät, kuten He Will Not Divide Us -lipulle tehtiin Yhdysvalloissa?

”He ovat nössöjä. Internet-nörttejä”, LaBeouf kirjoittaa naama yhä peruslukemilla.

”Hei, tuo ei ollut kivasti sanottu”, eräs mies mökissä sanoo.

Kovin huolestuneilta tai ahdistuneilta taiteilijat eivät kaikkiaan vaikuta.

”Eivät he kasvotusten yritä mitään”, LaBeouf toteaa häiriköistä.

”Koulutan poroarmeijaa suojelemaan minua. No ei sentään”, Rönkkö kirjoittaa hymyillen.

”Joo, ei näy MAGA-hattuja täällä”, Turner kirjoittaa.

Viimeisen sanan saa LaBeouf, ennen kuin hyvästelen kolmikon:

”Luota ihmisiin, usko ihmisten hyvyyteen.”

Mökistä poistuttuani tunne ei ole se, että olisin ollut haastattelemassa kolmea taiteilijaa – vaan että olen ollut osa performanssia. Ehkä LaBeoufille lällättävät oikeistotrollitkin ovat osa sitä, ilman että he sitä edes tajuavat.

Ehkä he ovat niitä, joita trollataan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Taide
 • Donald Trump
 • Äärioikeisto
 • Näyttelyt
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 4. 4

  Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 5. 5

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 6. 6

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 7. 7

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 8. 8

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 9. 9

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 10. 10

  Homokuoro Out ’n loud juhlii 13 vuoden taivaltaan: lauantain konsertissa lauletaan rohkeudesta, tasa-arvosta ja oikeudesta rakastaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 4. 4

  Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 5. 5

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 6. 6

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 7. 7

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 8. 8

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 9. 9

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Hallitus on metsästänyt myyttistä kahta prosenttia jo vuosikausia

 10. 10

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 4. 4

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 5. 5

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 6. 6

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 7. 7

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 8. 8

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 9. 9

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 10. 10

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 2. 2

  Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

 3. 3

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 4. 4

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 5. 5

  Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

 6. 6

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 7. 7

  Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

 8. 8

  Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

 9. 9

  Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

 10. 10

  Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 6. 6

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 7. 7

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 8. 8

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 9. 9

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 10. 10

  Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 3. 3

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 4. 4

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 5. 5

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 6. 6

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 9. 9

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 10. 10

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 11. Näytä lisää