Valikko

Analysoimme uuden Star Wars -trailerin – luvassa saattaa olla Voiman uskonpuhdistus

Joulukuussa ensi-illan saavan Star Wars: The Last Jedin traileri ja juliste julkaistiin pääsiäisen alla. Syväanalysoimme molemmat.

Seuraava Star Wars -elokuva The Last Jedi on ensi-illassa vasta joulukuussa, mutta jo nyt odotukset ovat kovat.

Disney julkaisi viikonloppuna elokuvan teaser-trailerin Star Wars Celebration Orlando -tapahtuman yhteydessä. Celebration julkisti ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan Uusi toivo 40-vuotispäivää.

Youtubessa julkaistua traileria oli keskiviikkoon mennessä katsottu jo yli 28 miljoonaa kertaa:The Last Jedin traileri on herättänyt kovaa spekulaatiota siitä, mihin suuntaan suuri saaga kaukaisesta galaksista seuraavaksi etenee.

Rian Johnsonin ohjaaman ja käsikirjoittaman The Last Jedin nimittäin tiedetään lähtevän tarinassa uusille poluille. Tämä erottaa sen selvästi edellisestä numeroidun saaga-elokuvasarjan osasta, J.J. Abramsin ohjaamasta, vuonna 2015 ilmestyneestä The Force Awakens -elokuvasta.

Lue täältä perusteellinen analyysimme The Force Awakens -elokuvasta ja sen merkityksestä Tähtien sota -saagalle.

Traileri antaa vihjeitä, joiden perusteella voidaan tehdä kiinnostavaa spekulaatiota siitä, mihin nämä uudet polut saattavat johtaa.

Varoitus, tästä eteenpäin juttu sisältää juonipaljastuksia kaikista tähän asti ilmestyneistä Tähtien sota -elokuvista ja The Last Jedin trailerista.

Huomio kiinnittyy erityisesti kolmeen kohtaan trailerissa. Olennainen vihje sisältyy myös samaan aikaan julkaistuun elokuvajulisteeseen.

Kaikki vihjeet johtavat kohti samaa johtopäätöstä.

Luke Skywalkerista näyttäisi tulevan eräänlainen Tähtien sodan maailman Luther. Oikean historian kristillisen reformaation juhlavuotena valkokankaalla saatetaan nähdä Voiman uskonpuhdistus.

Tähtien sota -elokuvien keskeinen käsite on alusta asti ollut Voima. Se on mystinen universumin elämänenergia. Hyvää puolustavat jediritarit saavat Voimasta kykynsä tehdä yliluonnollisia sankaritekoja. Jedi-mestari Yoda kertoo Imperiumin vastaisku -elokuvassa, kuinka Voima ympäröi meidät kaikki ja sitoo galaksin yhteen.

Voimalla on myös pimeä puoli, joka viettelee sen käyttäjiä.

Siinä missä valon puolella ovat jedit, pimeän puolella olivat aiemmissa Tähtien sota -elokuvissa sithit, The Force Awakens -elokuvassa Renin ritarit.

Tämä asetelma näkyy The Last Jedin julisteessa.

Se on ensimmäinen vihjeemme.


 

1 Elokuvan juliste ja sen värit

The Last Jedin julisteessa ovat Luke Skywalker, Kylo Ren ja Rey.

Luken ja Kylon kuvat on sävytetty punaisiksi. Heidän välissään on Rey, jolla on kädessään sininen valomiekka.

Nämä ovat symbolisesti merkittäviä värejä.

Punainen on perinteisesti ollut Tähtien sodassa Voiman pimeän puolen väri. Sininen taas on liitetty Voiman valoisaan puoleen.

Voimaan aina liittynyt dualismi henkilöityy tässä Lukeen ja Kyloon, jotka ovat vastakkaisilla puolilla.

Mutta kuvassa on myös selkeästi toinen jaottelu. Siinä jaottelussa punaiseksi värjätyt Luke ja Kylo ovat ikään kuin ”samalla puolella” ja Rey taas toisella puolella.

Mitä tämä voisi tarkoittaa?

Avain voisi olla julisteen kolmannessa värissä, siinä joka näkyy sinisen ja punaisen rajapinnalla. Liila, joka syntyy luonnollisesti punaisen ja sinisen sekoittumisesta.

Liila voi myös olla värikoodi jollekin suuremmalle. Ehkä Luke ja Kylo tässä ovat ”samalla puolella” siinä mielessä, että he edustavat vanhaa jakoa valoon ja pimeään.

Rey edustaa jotain uutta. Jotain, mikä ylittää valon ja pimeän dualismin.

Ehkä Voima on sittenkin jotain suurempaa kuin valo ja pimeä?

Tästä pääsemme toiseen vihjeeseen, sillä Rey ja Luke Skywalker sanovat trailerissa täsmälleen näin.

 

2 ”Valo, pimeys, tasapaino”

Trailerissa Luken ääni kehottaa Reytä hengittämään ja avautumaan. Sitten Luke kysyy, mitä Rey näkee. Rey vastaa – valon, pimeyden, tasapainon.

Tämän jälkeen Luken ääni sanoo ”se on niin paljon enemmän”.

On mahdollista, että trailerissa on leikattu yhteen repliikkejä, jotka eivät seuraa toisiaan elokuvan dialogissa. Jos kuitenkin luemme nämä repliikit yhdessä, niistä piirtyy selkeä viesti.

On olemassa valo ja pimeys. Mutta on myös kolmas, näiden välinen tasapaino, ja se on jotain paljon enemmän, jotain suurempaa.

Tasapainon käsite on ollut esillä Tähtien sodassa ennenkin.

Numeroiduissa saaga-elokuvissa se on tähän asti ollut aika abstrakti käsite. Kyse on ollut yksinkertaistettua taolaista maailmankuvaa muistuttavasta asetelmasta, jossa kirkkain valo sisältää aina pimeän siemenen, ja syvin pimeys valon kipinän.

Anakin Skywalkerin tarinassa tämä dynamiikka näkyy selvimmin. Hän oli luvattu pelastaja, jonka oli määrä tuoda tasapaino Voimaan. Mutta hän lankesi valon puoleltaan pimeään ja muuttui pimeän arkkityypiksi, Darth Vaderiksi. Juuri ennen kuolemaansa Anakin nujersi oman pimeän puolensa ja pelasti poikansa Luke Skywalkerin. Lukesta tuli näin tavallaan se luvattu pelastaja ja valittu.

Tähtien sota on aina jättänyt aika avoimeksi kysymykseksi, epäonnistuiko Anakin Skywalker, koska hän lankesi pimeään, vai onnistuiko hän, koska hän kuitenkin lopulta pelasti Luken.

Konkreettisemmin tämä tasapaino on tullut esille muissa Tähtien sodan maailman tarinoissa.

Esimerkiksi mainiossa Rebels-animaatiosarjassa, joka sijoittuu ajallisesti kolmannen ja neljännen Tähtien sota -elokuvan väliin. Rebelsissä nähtiin hahmo nimeltään Bendu. Bendu on Voiman käyttäjä, mutta hän ei ole valon eikä pimeän puolella. Hänen näkökulmastaan valon jedit ja pimeän sithit ymmärtävät molemmat Voiman liian rajoitetusta perspektiivistä.

Bendu-sanalla on historia. Tähtien sodan luojan George Lucasin alkuperäinen nimi jedeille 1970-luvulla oli ”jedi-bendu”.

Olemme myös saaneet kahdessa edellisessä Tähtien sota -elokuvassa nähdä, että muutkin kuin jedit ja sithit ymmärtävät ja kokevat Voiman.

The Force Awakens ja Rogue One molemmat näyttivät, että Tähtien sodan maailmassa on olentoja, joilla on yhteys Voimaan, vaikka he eivät ole jedejä tai sithejä.

The Force Awakensin ensimmäisessä kohtauksessa näemme Voiman uskonnon papin Lor San Tekkan Jakku-planeetalla. Maz Kanata sanoi Reylle The Force Awakensissa ”En ole jedi, mutta tunnen Voiman”. Rogue Onessa sokea Chirrut Îmwe osasi käyttää Voimaa, vaikka hän ei ollut jedi. Chirrut kuului järjestöön tai perinteeseen, jonka nimi oli ”Guardians of the Whills”.

Tästä pääsemme trailerin kolmanteen vihjeeseen, salaperäiseen kirjaan.

 

3 Salaperäinen kirja

Trailerissa näytetään hyvin vanhan näköisiä kirjoja, jotka ovat puisella pöydällä. Sen jälkeen käsi koskettaa vanhaa kirjaa, jonka kannessa on jediritarien symboli.

Samalla ääniraidalta kuuluu Yodan sanat siitä, miten Voima ympäröi meidät ja sitoo kaiken yhteen.

Mitä nämä kirjat voisivat tarkoittaa?

Ensin pitää muistaa, missä tässä oikein ollaan. Luke ja Rey ovat trailerissa planeetalla, jonka nimi on Ahch-To. Sieltä Rey löysi Luken aivan The Force Awakens -elokuvan lopussa.

Planeetalla sijaitsee historiallinen jedien ensimmäinen temppeli, jota Luke oli etsinyt pitkään.

Miksi? Ehkä siellä hän pääsisi yhteyteen jonkun alkuperäisen Voiman tason kanssa. Sitä emme vielä tiedä.

Mutta salaperäisestä kirjasta voimme spekuloida. Ehkä nämä kirjat ovat ensimmäisen jedi-temppelin kirjasto.

The Force Awakens -elokuvasta on tehty romaaniversio. Romaanissa on sitaatti Tähtien sodan maailmassa olevasta kirjasta nimeltään ”Journal of the Whills”.

Kyseisessä runositaatissa puhutaan valon ja pimeän kamppailusta, ja siitä kuinka niiden välisen eron ratkaisee harmaa, jedin tarkentuneen näyn kautta.

Voisiko trailerissa nähty kirja olla nimenomaan tämä Journal of the Whills?

”Bendun” tapaan myös ”whills” juontaa Lucasiin ja 1970-lukuun. Lucas keksi kyseisen kirjan jo 1970-luvulla. Alunperin Lucas pyöritteli nimeä ”Whills” tarkoittamaan mystistä voimaa, mutta vaihtoi sen lopulta sanaksi ”Force”.

Whills – mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakin – on joka tapauksessa nyt osa Tähtien sotaa, koska Rogue Onessa Chirrut siis kuului jonkinlaiseen järjestöön nimeltään Guardians of the Whills.

Journal of the Whillsistä lainattu kohta puhui harmaasta.

On merkillepantavaa, että Tähtien sodan alussa, Uusi toivo -elokuvassa Luke Skywalker pukeutui valkoiseen. Jedin paluussa, kun hänestä oli tullut jedi, Luke pukeutui mustaan. The Force Awakens -elokuvan lopussa ja nyt The Last Jedin trailerissa, Luken kaapu on lähinnä harmaa.

Onko hänestä nyt tullut harmaa? Jos on, mitä hänen tarkentunut näky hänelle kertoo?

Hän sanoo sen itse repliikissä, joka on viimeinen trailerin antama vihje.

4 ”Jedien aika on lopussa”

Luke Skywalker sanoo trailerissa ”I only know one truth. It is time for the Jedi to end.”

Internet on jokseenkin seonnut tästä lauseesta.

Esimerkiksi Guardianin arvion mukaan tässä ollaan mahdollisesti jopa tuhoamassa koko Tähtien sodan hieno historia, kun sen perustava dualismi valon ja pimeän välillä rikotaan.

Jopa itse Mark Hamill, joka on esittänyt Luke Skywalkeria 40 vuotta, oli kuulemma pettynyt Rian Johnsonin ratkaisuihin The Last Jedissa.

Mitä tämä tarkoittaa?

Lause sopisi erinomaisesti yllä esitettyyn ajatukseen siitä, että Voiman tasapaino on sen syvempi merkitys. Jedit ovat olleet tavallaan väärässä painottaessaan vain valon puolta.

Jos Voiman todellinen olemus on tasapaino, tarkoittaa se nimittäin sitä, että jedit tavallaan ovat synnyttäneet sithit ja nyt myös Renin ritarit – joista emme vielä tiedä paljoa.

Edessä olisi Voiman opin reformaatio. Vanha kaksijakoisuus olisi hylättävä ja astuttava harmaalle polulle valon ja pimeän välissä.

On kokonaan toinenkin vaihtoehto.

Aivan The Force Awakensin alussa Voiman uskonnon pappi Lor San Tekka sanoi ”Voimassa ei voi olla tasapainoa, koska jedejä ei enää ole.”

On täysin mahdollista, että se tasapaino, josta Luke Skywalker puhuu – ilmeisesti Reylle – tarkoittaa vain sitä, että jedien on aika palata. Ja kun hän sanoo, että jedien on aika päättyä, Luke Skywalker itse asiassa vain sanoo olevansa väsynyt. Hän haluaa lopettaa, mutta koska hän tietää olevansa viimeinen jedi, se tarkoittaa samalla jedien loppua.

Reyn tehtäväksi jäisi sitten saada vanha jediritari jotenkin taas innostumaan.

Tämä olisi yksinkertainen vaihtoehto. Se kyllä tarkoittaisi sitä, että Disney olisi rakentanut tämän trailerin hyvin tarkoituksellisesti hämäämään faneja.

Jos tarkoitus oli herättää spekulaatiota, siinä on ainakin onnistuttu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat
 • trailerit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 4. 4

  Helsingin Sinne muuttui Smygiksi, jossa annokset ovat runsaita ja alkuruuat parhaita

 5. 5

  Helsinkiin avattiin paikka, johon kuka tahansa pääsee silitettäväksi, halattavaksi ja paijattavaksi maksusta – testasimme

 6. 6

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 7. 7

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 8. 8

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 9. 9

  Nallekarhu ja eroottinen kirja – tällaisia ovat suomalaisten erotarinat, joita on nyt koottu museoon

 10. 10

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 10. 10

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 10. 10

  Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 2. 2

  Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

 3. 3

  Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

 4. 4

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 5. 5

  Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

 6. 6

  Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

 7. 7

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 8. 8

  Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

 9. 9

  Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

 10. 10

  Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 3. 3

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 4. 4

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 5. 5

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 6. 6

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 7. 7

  Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

 8. 8

  Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

 9. 9

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 10. 10

  Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

 2. 2

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 3. 3

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 4. 4

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 5. 5

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 6. 6

  Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

 7. 7

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 8. 8

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 9. 9

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 10. 10

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 11. Näytä lisää