Valikko

Analysoimme uuden Star Wars -trailerin – luvassa saattaa olla Voiman uskonpuhdistus

Joulukuussa ensi-illan saavan Star Wars: The Last Jedin traileri ja juliste julkaistiin pääsiäisen alla. Syväanalysoimme molemmat.

Seuraava Star Wars -elokuva The Last Jedi on ensi-illassa vasta joulukuussa, mutta jo nyt odotukset ovat kovat.

Disney julkaisi viikonloppuna elokuvan teaser-trailerin Star Wars Celebration Orlando -tapahtuman yhteydessä. Celebration julkisti ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan Uusi toivo 40-vuotispäivää.

Youtubessa julkaistua traileria oli keskiviikkoon mennessä katsottu jo yli 28 miljoonaa kertaa:The Last Jedin traileri on herättänyt kovaa spekulaatiota siitä, mihin suuntaan suuri saaga kaukaisesta galaksista seuraavaksi etenee.

Rian Johnsonin ohjaaman ja käsikirjoittaman The Last Jedin nimittäin tiedetään lähtevän tarinassa uusille poluille. Tämä erottaa sen selvästi edellisestä numeroidun saaga-elokuvasarjan osasta, J.J. Abramsin ohjaamasta, vuonna 2015 ilmestyneestä The Force Awakens -elokuvasta.

Lue täältä perusteellinen analyysimme The Force Awakens -elokuvasta ja sen merkityksestä Tähtien sota -saagalle.

Traileri antaa vihjeitä, joiden perusteella voidaan tehdä kiinnostavaa spekulaatiota siitä, mihin nämä uudet polut saattavat johtaa.

Varoitus, tästä eteenpäin juttu sisältää juonipaljastuksia kaikista tähän asti ilmestyneistä Tähtien sota -elokuvista ja The Last Jedin trailerista.

Huomio kiinnittyy erityisesti kolmeen kohtaan trailerissa. Olennainen vihje sisältyy myös samaan aikaan julkaistuun elokuvajulisteeseen.

Kaikki vihjeet johtavat kohti samaa johtopäätöstä.

Luke Skywalkerista näyttäisi tulevan eräänlainen Tähtien sodan maailman Luther. Oikean historian kristillisen reformaation juhlavuotena valkokankaalla saatetaan nähdä Voiman uskonpuhdistus.

Tähtien sota -elokuvien keskeinen käsite on alusta asti ollut Voima. Se on mystinen universumin elämänenergia. Hyvää puolustavat jediritarit saavat Voimasta kykynsä tehdä yliluonnollisia sankaritekoja. Jedi-mestari Yoda kertoo Imperiumin vastaisku -elokuvassa, kuinka Voima ympäröi meidät kaikki ja sitoo galaksin yhteen.

Voimalla on myös pimeä puoli, joka viettelee sen käyttäjiä.

Siinä missä valon puolella ovat jedit, pimeän puolella olivat aiemmissa Tähtien sota -elokuvissa sithit, The Force Awakens -elokuvassa Renin ritarit.

Tämä asetelma näkyy The Last Jedin julisteessa.

Se on ensimmäinen vihjeemme.


 

1 Elokuvan juliste ja sen värit

The Last Jedin julisteessa ovat Luke Skywalker, Kylo Ren ja Rey.

Luken ja Kylon kuvat on sävytetty punaisiksi. Heidän välissään on Rey, jolla on kädessään sininen valomiekka.

Nämä ovat symbolisesti merkittäviä värejä.

Punainen on perinteisesti ollut Tähtien sodassa Voiman pimeän puolen väri. Sininen taas on liitetty Voiman valoisaan puoleen.

Voimaan aina liittynyt dualismi henkilöityy tässä Lukeen ja Kyloon, jotka ovat vastakkaisilla puolilla.

Mutta kuvassa on myös selkeästi toinen jaottelu. Siinä jaottelussa punaiseksi värjätyt Luke ja Kylo ovat ikään kuin ”samalla puolella” ja Rey taas toisella puolella.

Mitä tämä voisi tarkoittaa?

Avain voisi olla julisteen kolmannessa värissä, siinä joka näkyy sinisen ja punaisen rajapinnalla. Liila, joka syntyy luonnollisesti punaisen ja sinisen sekoittumisesta.

Liila voi myös olla värikoodi jollekin suuremmalle. Ehkä Luke ja Kylo tässä ovat ”samalla puolella” siinä mielessä, että he edustavat vanhaa jakoa valoon ja pimeään.

Rey edustaa jotain uutta. Jotain, mikä ylittää valon ja pimeän dualismin.

Ehkä Voima on sittenkin jotain suurempaa kuin valo ja pimeä?

Tästä pääsemme toiseen vihjeeseen, sillä Rey ja Luke Skywalker sanovat trailerissa täsmälleen näin.

 

2 ”Valo, pimeys, tasapaino”

Trailerissa Luken ääni kehottaa Reytä hengittämään ja avautumaan. Sitten Luke kysyy, mitä Rey näkee. Rey vastaa – valon, pimeyden, tasapainon.

Tämän jälkeen Luken ääni sanoo ”se on niin paljon enemmän”.

On mahdollista, että trailerissa on leikattu yhteen repliikkejä, jotka eivät seuraa toisiaan elokuvan dialogissa. Jos kuitenkin luemme nämä repliikit yhdessä, niistä piirtyy selkeä viesti.

On olemassa valo ja pimeys. Mutta on myös kolmas, näiden välinen tasapaino, ja se on jotain paljon enemmän, jotain suurempaa.

Tasapainon käsite on ollut esillä Tähtien sodassa ennenkin.

Numeroiduissa saaga-elokuvissa se on tähän asti ollut aika abstrakti käsite. Kyse on ollut yksinkertaistettua taolaista maailmankuvaa muistuttavasta asetelmasta, jossa kirkkain valo sisältää aina pimeän siemenen, ja syvin pimeys valon kipinän.

Anakin Skywalkerin tarinassa tämä dynamiikka näkyy selvimmin. Hän oli luvattu pelastaja, jonka oli määrä tuoda tasapaino Voimaan. Mutta hän lankesi valon puoleltaan pimeään ja muuttui pimeän arkkityypiksi, Darth Vaderiksi. Juuri ennen kuolemaansa Anakin nujersi oman pimeän puolensa ja pelasti poikansa Luke Skywalkerin. Lukesta tuli näin tavallaan se luvattu pelastaja ja valittu.

Tähtien sota on aina jättänyt aika avoimeksi kysymykseksi, epäonnistuiko Anakin Skywalker, koska hän lankesi pimeään, vai onnistuiko hän, koska hän kuitenkin lopulta pelasti Luken.

Konkreettisemmin tämä tasapaino on tullut esille muissa Tähtien sodan maailman tarinoissa.

Esimerkiksi mainiossa Rebels-animaatiosarjassa, joka sijoittuu ajallisesti kolmannen ja neljännen Tähtien sota -elokuvan väliin. Rebelsissä nähtiin hahmo nimeltään Bendu. Bendu on Voiman käyttäjä, mutta hän ei ole valon eikä pimeän puolella. Hänen näkökulmastaan valon jedit ja pimeän sithit ymmärtävät molemmat Voiman liian rajoitetusta perspektiivistä.

Bendu-sanalla on historia. Tähtien sodan luojan George Lucasin alkuperäinen nimi jedeille 1970-luvulla oli ”jedi-bendu”.

Olemme myös saaneet kahdessa edellisessä Tähtien sota -elokuvassa nähdä, että muutkin kuin jedit ja sithit ymmärtävät ja kokevat Voiman.

The Force Awakens ja Rogue One molemmat näyttivät, että Tähtien sodan maailmassa on olentoja, joilla on yhteys Voimaan, vaikka he eivät ole jedejä tai sithejä.

The Force Awakensin ensimmäisessä kohtauksessa näemme Voiman uskonnon papin Lor San Tekkan Jakku-planeetalla. Maz Kanata sanoi Reylle The Force Awakensissa ”En ole jedi, mutta tunnen Voiman”. Rogue Onessa sokea Chirrut Îmwe osasi käyttää Voimaa, vaikka hän ei ollut jedi. Chirrut kuului järjestöön tai perinteeseen, jonka nimi oli ”Guardians of the Whills”.

Tästä pääsemme trailerin kolmanteen vihjeeseen, salaperäiseen kirjaan.

 

3 Salaperäinen kirja

Trailerissa näytetään hyvin vanhan näköisiä kirjoja, jotka ovat puisella pöydällä. Sen jälkeen käsi koskettaa vanhaa kirjaa, jonka kannessa on jediritarien symboli.

Samalla ääniraidalta kuuluu Yodan sanat siitä, miten Voima ympäröi meidät ja sitoo kaiken yhteen.

Mitä nämä kirjat voisivat tarkoittaa?

Ensin pitää muistaa, missä tässä oikein ollaan. Luke ja Rey ovat trailerissa planeetalla, jonka nimi on Ahch-To. Sieltä Rey löysi Luken aivan The Force Awakens -elokuvan lopussa.

Planeetalla sijaitsee historiallinen jedien ensimmäinen temppeli, jota Luke oli etsinyt pitkään.

Miksi? Ehkä siellä hän pääsisi yhteyteen jonkun alkuperäisen Voiman tason kanssa. Sitä emme vielä tiedä.

Mutta salaperäisestä kirjasta voimme spekuloida. Ehkä nämä kirjat ovat ensimmäisen jedi-temppelin kirjasto.

The Force Awakens -elokuvasta on tehty romaaniversio. Romaanissa on sitaatti Tähtien sodan maailmassa olevasta kirjasta nimeltään ”Journal of the Whills”.

Kyseisessä runositaatissa puhutaan valon ja pimeän kamppailusta, ja siitä kuinka niiden välisen eron ratkaisee harmaa, jedin tarkentuneen näyn kautta.

Voisiko trailerissa nähty kirja olla nimenomaan tämä Journal of the Whills?

”Bendun” tapaan myös ”whills” juontaa Lucasiin ja 1970-lukuun. Lucas keksi kyseisen kirjan jo 1970-luvulla. Alunperin Lucas pyöritteli nimeä ”Whills” tarkoittamaan mystistä voimaa, mutta vaihtoi sen lopulta sanaksi ”Force”.

Whills – mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakin – on joka tapauksessa nyt osa Tähtien sotaa, koska Rogue Onessa Chirrut siis kuului jonkinlaiseen järjestöön nimeltään Guardians of the Whills.

Journal of the Whillsistä lainattu kohta puhui harmaasta.

On merkillepantavaa, että Tähtien sodan alussa, Uusi toivo -elokuvassa Luke Skywalker pukeutui valkoiseen. Jedin paluussa, kun hänestä oli tullut jedi, Luke pukeutui mustaan. The Force Awakens -elokuvan lopussa ja nyt The Last Jedin trailerissa, Luken kaapu on lähinnä harmaa.

Onko hänestä nyt tullut harmaa? Jos on, mitä hänen tarkentunut näky hänelle kertoo?

Hän sanoo sen itse repliikissä, joka on viimeinen trailerin antama vihje.

4 ”Jedien aika on lopussa”

Luke Skywalker sanoo trailerissa ”I only know one truth. It is time for the Jedi to end.”

Internet on jokseenkin seonnut tästä lauseesta.

Esimerkiksi Guardianin arvion mukaan tässä ollaan mahdollisesti jopa tuhoamassa koko Tähtien sodan hieno historia, kun sen perustava dualismi valon ja pimeän välillä rikotaan.

Jopa itse Mark Hamill, joka on esittänyt Luke Skywalkeria 40 vuotta, oli kuulemma pettynyt Rian Johnsonin ratkaisuihin The Last Jedissa.

Mitä tämä tarkoittaa?

Lause sopisi erinomaisesti yllä esitettyyn ajatukseen siitä, että Voiman tasapaino on sen syvempi merkitys. Jedit ovat olleet tavallaan väärässä painottaessaan vain valon puolta.

Jos Voiman todellinen olemus on tasapaino, tarkoittaa se nimittäin sitä, että jedit tavallaan ovat synnyttäneet sithit ja nyt myös Renin ritarit – joista emme vielä tiedä paljoa.

Edessä olisi Voiman opin reformaatio. Vanha kaksijakoisuus olisi hylättävä ja astuttava harmaalle polulle valon ja pimeän välissä.

On kokonaan toinenkin vaihtoehto.

Aivan The Force Awakensin alussa Voiman uskonnon pappi Lor San Tekka sanoi ”Voimassa ei voi olla tasapainoa, koska jedejä ei enää ole.”

On täysin mahdollista, että se tasapaino, josta Luke Skywalker puhuu – ilmeisesti Reylle – tarkoittaa vain sitä, että jedien on aika palata. Ja kun hän sanoo, että jedien on aika päättyä, Luke Skywalker itse asiassa vain sanoo olevansa väsynyt. Hän haluaa lopettaa, mutta koska hän tietää olevansa viimeinen jedi, se tarkoittaa samalla jedien loppua.

Reyn tehtäväksi jäisi sitten saada vanha jediritari jotenkin taas innostumaan.

Tämä olisi yksinkertainen vaihtoehto. Se kyllä tarkoittaisi sitä, että Disney olisi rakentanut tämän trailerin hyvin tarkoituksellisesti hämäämään faneja.

Jos tarkoitus oli herättää spekulaatiota, siinä on ainakin onnistuttu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat
 • trailerit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 3. 3

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 4. 4

  Agapio Racing Teamin tarina: Tämä mies oli luomassa Digimonia ja muita legendaarisia dubbauksia

 5. 5

  Tinder paljastaa, ovatko Facebook-kaverisi deittisovelluksessa – käyttäjät tyrmistyivät

 6. 6

  Lasten Helsinki – katso parhaat koko perheen retkikohteet!

 7. 7

  Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

 8. 8

  Videoblogi: Näin Agapio Racing Team löytyi – ja tältä se tuntui, kun dubbausten legenda paljastui

 9. 9

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 1. 1

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 2. 2

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Roger Moore ajoi valkoisen urheiluauton mereen James Bondina ja nousi sieltä pop-kulttuurin ikonina – ja 70-luvun lohtuna

 7. 7

  Tänään ensi kertaa Helsingissä valkokankaalla: kauhuklassikko, jossa zombit piirittävät ostoskeskusta –legendabändi Goblin säestää paikan päällä

 8. 8

  Kumpi voittaisi tappelussa, James Bond vai Vladimir Putin? Näin Roger Moore vastaili Nytin kysymyksiin vuonna 2009

 9. 9

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 10. 10

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 2. 2

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 3. 3

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 7. 7

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 8. 8

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 9. 9

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 10. 10

  Tamperelaisnainen on nyt nimeltään Anna Kurkipotku – Ja kyllä, nimenvaihdon inspiraatio oli Karate Kid

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 2. 2

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 3. 3

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 4. 4

  New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

 5. 5

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 6. 6

  Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

 7. 7

  Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

 8. 8

  Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

 9. 9

  ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 2. 2

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 3. 3

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 4. 4

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 5. 5

  Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

 6. 6

  Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

 7. 7

  Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

 8. 8

  Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

 9. 9

  Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

 10. 10

  Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 10. 10

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 11. Näytä lisää