Valikko

Analysoimme uuden Star Wars -trailerin – luvassa saattaa olla Voiman uskonpuhdistus

Joulukuussa ensi-illan saavan Star Wars: The Last Jedin traileri ja juliste julkaistiin pääsiäisen alla. Syväanalysoimme molemmat.

Seuraava Star Wars -elokuva The Last Jedi on ensi-illassa vasta joulukuussa, mutta jo nyt odotukset ovat kovat.

Disney julkaisi viikonloppuna elokuvan teaser-trailerin Star Wars Celebration Orlando -tapahtuman yhteydessä. Celebration julkisti ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan Uusi toivo 40-vuotispäivää.

Youtubessa julkaistua traileria oli keskiviikkoon mennessä katsottu jo yli 28 miljoonaa kertaa:The Last Jedin traileri on herättänyt kovaa spekulaatiota siitä, mihin suuntaan suuri saaga kaukaisesta galaksista seuraavaksi etenee.

Rian Johnsonin ohjaaman ja käsikirjoittaman The Last Jedin nimittäin tiedetään lähtevän tarinassa uusille poluille. Tämä erottaa sen selvästi edellisestä numeroidun saaga-elokuvasarjan osasta, J.J. Abramsin ohjaamasta, vuonna 2015 ilmestyneestä The Force Awakens -elokuvasta.

Lue täältä perusteellinen analyysimme The Force Awakens -elokuvasta ja sen merkityksestä Tähtien sota -saagalle.

Traileri antaa vihjeitä, joiden perusteella voidaan tehdä kiinnostavaa spekulaatiota siitä, mihin nämä uudet polut saattavat johtaa.

Varoitus, tästä eteenpäin juttu sisältää juonipaljastuksia kaikista tähän asti ilmestyneistä Tähtien sota -elokuvista ja The Last Jedin trailerista.

Huomio kiinnittyy erityisesti kolmeen kohtaan trailerissa. Olennainen vihje sisältyy myös samaan aikaan julkaistuun elokuvajulisteeseen.

Kaikki vihjeet johtavat kohti samaa johtopäätöstä.

Luke Skywalkerista näyttäisi tulevan eräänlainen Tähtien sodan maailman Luther. Oikean historian kristillisen reformaation juhlavuotena valkokankaalla saatetaan nähdä Voiman uskonpuhdistus.

Tähtien sota -elokuvien keskeinen käsite on alusta asti ollut Voima. Se on mystinen universumin elämänenergia. Hyvää puolustavat jediritarit saavat Voimasta kykynsä tehdä yliluonnollisia sankaritekoja. Jedi-mestari Yoda kertoo Imperiumin vastaisku -elokuvassa, kuinka Voima ympäröi meidät kaikki ja sitoo galaksin yhteen.

Voimalla on myös pimeä puoli, joka viettelee sen käyttäjiä.

Siinä missä valon puolella ovat jedit, pimeän puolella olivat aiemmissa Tähtien sota -elokuvissa sithit, The Force Awakens -elokuvassa Renin ritarit.

Tämä asetelma näkyy The Last Jedin julisteessa.

Se on ensimmäinen vihjeemme.


 

1 Elokuvan juliste ja sen värit

The Last Jedin julisteessa ovat Luke Skywalker, Kylo Ren ja Rey.

Luken ja Kylon kuvat on sävytetty punaisiksi. Heidän välissään on Rey, jolla on kädessään sininen valomiekka.

Nämä ovat symbolisesti merkittäviä värejä.

Punainen on perinteisesti ollut Tähtien sodassa Voiman pimeän puolen väri. Sininen taas on liitetty Voiman valoisaan puoleen.

Voimaan aina liittynyt dualismi henkilöityy tässä Lukeen ja Kyloon, jotka ovat vastakkaisilla puolilla.

Mutta kuvassa on myös selkeästi toinen jaottelu. Siinä jaottelussa punaiseksi värjätyt Luke ja Kylo ovat ikään kuin ”samalla puolella” ja Rey taas toisella puolella.

Mitä tämä voisi tarkoittaa?

Avain voisi olla julisteen kolmannessa värissä, siinä joka näkyy sinisen ja punaisen rajapinnalla. Liila, joka syntyy luonnollisesti punaisen ja sinisen sekoittumisesta.

Liila voi myös olla värikoodi jollekin suuremmalle. Ehkä Luke ja Kylo tässä ovat ”samalla puolella” siinä mielessä, että he edustavat vanhaa jakoa valoon ja pimeään.

Rey edustaa jotain uutta. Jotain, mikä ylittää valon ja pimeän dualismin.

Ehkä Voima on sittenkin jotain suurempaa kuin valo ja pimeä?

Tästä pääsemme toiseen vihjeeseen, sillä Rey ja Luke Skywalker sanovat trailerissa täsmälleen näin.

 

2 ”Valo, pimeys, tasapaino”

Trailerissa Luken ääni kehottaa Reytä hengittämään ja avautumaan. Sitten Luke kysyy, mitä Rey näkee. Rey vastaa – valon, pimeyden, tasapainon.

Tämän jälkeen Luken ääni sanoo ”se on niin paljon enemmän”.

On mahdollista, että trailerissa on leikattu yhteen repliikkejä, jotka eivät seuraa toisiaan elokuvan dialogissa. Jos kuitenkin luemme nämä repliikit yhdessä, niistä piirtyy selkeä viesti.

On olemassa valo ja pimeys. Mutta on myös kolmas, näiden välinen tasapaino, ja se on jotain paljon enemmän, jotain suurempaa.

Tasapainon käsite on ollut esillä Tähtien sodassa ennenkin.

Numeroiduissa saaga-elokuvissa se on tähän asti ollut aika abstrakti käsite. Kyse on ollut yksinkertaistettua taolaista maailmankuvaa muistuttavasta asetelmasta, jossa kirkkain valo sisältää aina pimeän siemenen, ja syvin pimeys valon kipinän.

Anakin Skywalkerin tarinassa tämä dynamiikka näkyy selvimmin. Hän oli luvattu pelastaja, jonka oli määrä tuoda tasapaino Voimaan. Mutta hän lankesi valon puoleltaan pimeään ja muuttui pimeän arkkityypiksi, Darth Vaderiksi. Juuri ennen kuolemaansa Anakin nujersi oman pimeän puolensa ja pelasti poikansa Luke Skywalkerin. Lukesta tuli näin tavallaan se luvattu pelastaja ja valittu.

Tähtien sota on aina jättänyt aika avoimeksi kysymykseksi, epäonnistuiko Anakin Skywalker, koska hän lankesi pimeään, vai onnistuiko hän, koska hän kuitenkin lopulta pelasti Luken.

Konkreettisemmin tämä tasapaino on tullut esille muissa Tähtien sodan maailman tarinoissa.

Esimerkiksi mainiossa Rebels-animaatiosarjassa, joka sijoittuu ajallisesti kolmannen ja neljännen Tähtien sota -elokuvan väliin. Rebelsissä nähtiin hahmo nimeltään Bendu. Bendu on Voiman käyttäjä, mutta hän ei ole valon eikä pimeän puolella. Hänen näkökulmastaan valon jedit ja pimeän sithit ymmärtävät molemmat Voiman liian rajoitetusta perspektiivistä.

Bendu-sanalla on historia. Tähtien sodan luojan George Lucasin alkuperäinen nimi jedeille 1970-luvulla oli ”jedi-bendu”.

Olemme myös saaneet kahdessa edellisessä Tähtien sota -elokuvassa nähdä, että muutkin kuin jedit ja sithit ymmärtävät ja kokevat Voiman.

The Force Awakens ja Rogue One molemmat näyttivät, että Tähtien sodan maailmassa on olentoja, joilla on yhteys Voimaan, vaikka he eivät ole jedejä tai sithejä.

The Force Awakensin ensimmäisessä kohtauksessa näemme Voiman uskonnon papin Lor San Tekkan Jakku-planeetalla. Maz Kanata sanoi Reylle The Force Awakensissa ”En ole jedi, mutta tunnen Voiman”. Rogue Onessa sokea Chirrut Îmwe osasi käyttää Voimaa, vaikka hän ei ollut jedi. Chirrut kuului järjestöön tai perinteeseen, jonka nimi oli ”Guardians of the Whills”.

Tästä pääsemme trailerin kolmanteen vihjeeseen, salaperäiseen kirjaan.

 

3 Salaperäinen kirja

Trailerissa näytetään hyvin vanhan näköisiä kirjoja, jotka ovat puisella pöydällä. Sen jälkeen käsi koskettaa vanhaa kirjaa, jonka kannessa on jediritarien symboli.

Samalla ääniraidalta kuuluu Yodan sanat siitä, miten Voima ympäröi meidät ja sitoo kaiken yhteen.

Mitä nämä kirjat voisivat tarkoittaa?

Ensin pitää muistaa, missä tässä oikein ollaan. Luke ja Rey ovat trailerissa planeetalla, jonka nimi on Ahch-To. Sieltä Rey löysi Luken aivan The Force Awakens -elokuvan lopussa.

Planeetalla sijaitsee historiallinen jedien ensimmäinen temppeli, jota Luke oli etsinyt pitkään.

Miksi? Ehkä siellä hän pääsisi yhteyteen jonkun alkuperäisen Voiman tason kanssa. Sitä emme vielä tiedä.

Mutta salaperäisestä kirjasta voimme spekuloida. Ehkä nämä kirjat ovat ensimmäisen jedi-temppelin kirjasto.

The Force Awakens -elokuvasta on tehty romaaniversio. Romaanissa on sitaatti Tähtien sodan maailmassa olevasta kirjasta nimeltään ”Journal of the Whills”.

Kyseisessä runositaatissa puhutaan valon ja pimeän kamppailusta, ja siitä kuinka niiden välisen eron ratkaisee harmaa, jedin tarkentuneen näyn kautta.

Voisiko trailerissa nähty kirja olla nimenomaan tämä Journal of the Whills?

”Bendun” tapaan myös ”whills” juontaa Lucasiin ja 1970-lukuun. Lucas keksi kyseisen kirjan jo 1970-luvulla. Alunperin Lucas pyöritteli nimeä ”Whills” tarkoittamaan mystistä voimaa, mutta vaihtoi sen lopulta sanaksi ”Force”.

Whills – mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakin – on joka tapauksessa nyt osa Tähtien sotaa, koska Rogue Onessa Chirrut siis kuului jonkinlaiseen järjestöön nimeltään Guardians of the Whills.

Journal of the Whillsistä lainattu kohta puhui harmaasta.

On merkillepantavaa, että Tähtien sodan alussa, Uusi toivo -elokuvassa Luke Skywalker pukeutui valkoiseen. Jedin paluussa, kun hänestä oli tullut jedi, Luke pukeutui mustaan. The Force Awakens -elokuvan lopussa ja nyt The Last Jedin trailerissa, Luken kaapu on lähinnä harmaa.

Onko hänestä nyt tullut harmaa? Jos on, mitä hänen tarkentunut näky hänelle kertoo?

Hän sanoo sen itse repliikissä, joka on viimeinen trailerin antama vihje.

4 ”Jedien aika on lopussa”

Luke Skywalker sanoo trailerissa ”I only know one truth. It is time for the Jedi to end.”

Internet on jokseenkin seonnut tästä lauseesta.

Esimerkiksi Guardianin arvion mukaan tässä ollaan mahdollisesti jopa tuhoamassa koko Tähtien sodan hieno historia, kun sen perustava dualismi valon ja pimeän välillä rikotaan.

Jopa itse Mark Hamill, joka on esittänyt Luke Skywalkeria 40 vuotta, oli kuulemma pettynyt Rian Johnsonin ratkaisuihin The Last Jedissa.

Mitä tämä tarkoittaa?

Lause sopisi erinomaisesti yllä esitettyyn ajatukseen siitä, että Voiman tasapaino on sen syvempi merkitys. Jedit ovat olleet tavallaan väärässä painottaessaan vain valon puolta.

Jos Voiman todellinen olemus on tasapaino, tarkoittaa se nimittäin sitä, että jedit tavallaan ovat synnyttäneet sithit ja nyt myös Renin ritarit – joista emme vielä tiedä paljoa.

Edessä olisi Voiman opin reformaatio. Vanha kaksijakoisuus olisi hylättävä ja astuttava harmaalle polulle valon ja pimeän välissä.

On kokonaan toinenkin vaihtoehto.

Aivan The Force Awakensin alussa Voiman uskonnon pappi Lor San Tekka sanoi ”Voimassa ei voi olla tasapainoa, koska jedejä ei enää ole.”

On täysin mahdollista, että se tasapaino, josta Luke Skywalker puhuu – ilmeisesti Reylle – tarkoittaa vain sitä, että jedien on aika palata. Ja kun hän sanoo, että jedien on aika päättyä, Luke Skywalker itse asiassa vain sanoo olevansa väsynyt. Hän haluaa lopettaa, mutta koska hän tietää olevansa viimeinen jedi, se tarkoittaa samalla jedien loppua.

Reyn tehtäväksi jäisi sitten saada vanha jediritari jotenkin taas innostumaan.

Tämä olisi yksinkertainen vaihtoehto. Se kyllä tarkoittaisi sitä, että Disney olisi rakentanut tämän trailerin hyvin tarkoituksellisesti hämäämään faneja.

Jos tarkoitus oli herättää spekulaatiota, siinä on ainakin onnistuttu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat
 • trailerit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 2. 2

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 3. 3

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 4. 4

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Kesäkino Engel avautuu jälleen perjantaina, uusittu Engel palvelee jo: Tällainen on Helsingin korttelikinojen kesätarjonta

 7. 7

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 8. 8

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  Kauppatorin kulmassa sijaitsevan Rosterin annokset ovat kekseliäitä, mutta virheitä sattuu turhan tiuhaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 2. 2

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 3. 3

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 4. 4

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 6. 6

  Laulaja Janna Hurmerinta kertoo suhteestaan ruokaan lounastreffeillä: ”Syön liian harvoin ja paljon kerralla”

 7. 7

  Testasimme maailmalla hehkutetun sovelluksen, jonka pitäisi auttaa someriippuvuuteen – Binkyn päivitykset eivät näy kellekään eikä missään ole mitään järkeä

 8. 8

  Kesäkino Engel avautuu jälleen perjantaina, uusittu Engel palvelee jo: Tällainen on Helsingin korttelikinojen kesätarjonta

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 4. 4

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 6. 6

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 7. 7

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 8. 8

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

 2. 2

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 3. 3

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 4. 4

  Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

 5. 5

  Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – tyttö kertoi selvittäneensä syytetyn nimen Instagramin avulla

 6. 6

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 7. 7

  Venäjän sotalaiva ja helikopterit häiritsivät Yhdysvaltain lipun alla kulkenutta rahtilaivaa Itämerellä

 8. 8

  ”Kirkkoveneet” työntekijöitä vastassa maanantaiaamuna – päiväkoti sotkettiin Sipoossa juhannuksena

 9. 9

  Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

 10. 10

  Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 2. 2

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 3. 3

  Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

 4. 4

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 5. 5

  Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

 6. 6

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 7. 7

  Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

 8. 8

  CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

 9. 9

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 10. 10

  Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 7. 7

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

 8. 8

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 9. 9

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 10. 10

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 11. Näytä lisää