Valikko

Tämä nainen tietää, miksi 101 dalmatialaista -leffan legendaarinen pahis haluaa nylkeä koirat ja tehdä niistä turkiksen

Suomalaisessa uutuusnäytelmässä kerrotaan 101 dalmatialaista -leffan pahiksen Cruella de Vilin syntytarina.

Tytöllä on koira. He ovat parhaat ystävät. Sitten koira kuolee.

Tytöstä kasvaa nainen, joka haluaa tappaa koiranpentuja pukeutuakseen niiden turkeista tehtyyn takkiin.

Kuulostaako tutulta? Aivan, mieleen nousee Cruella de Vil, pahishahmo Disneyn animaatioklassikosta 101 dalmatialaista (1961).

Brittilastenkirjaan perustuvassa elokuvassa Cruella haalii kokoon koiranpentulauman ja aikoo nylkeä ne.

Keskiviikkona Teatterikorkeakoulussa sai ensi-illan näytelmä, jossa kerrotaan Cruellan syntytarina.

Kysyimme näytelmän ohjaajalta ja käsikirjoittajalta Anni Rajamäeltä miksi:

”Tarinan alku kertoo suoraan omasta koirasuhteestani”, Rajamäki, 29, sanoo.


Lapsuudenkodissa Isossakyrössä Rajamäellä oli kaksi sekarotuista koiraa, Halli ja Kuutti. Molemmat koirat kuolivat Rajamäen käydessä lukiota.

Se oli kova paikka, mutta teiniangstinen Rajamäki ei antanut itsensä surra. Jälkikäteen se on harmittanut.

Reaktio myös myötäili yleisesti hyväksyttyä linjaa kulttuurissamme.

”Kun jonkun lemmikki kuolee, sitä saa surra tietyissä rajoissa. Jos heittäytyy suremaan kuin ihmisen kuolemaa, sitä ei enää pidetäkään hyväksyttynä”, Rajamäki sanoo.

Miksi on niin? Rajamäki etsi aihetta käsitteleviä nettikeskusteluja. Keskustelupalstalla mietittiin, mikä on hätänä kun koiran kuolemasta on kulunut jo puoli vuotta eikä sen yli vieläkään pääse.

”Siihen tuli vastauksia, joissa spekuloitiin, että jos lemmikkikoiriinsa kiintyy noin, se on kyllä ongelmallista. Että se johtuisi siitä, että ei esimerkiksi kestä ihmisten läheisyyttä.”

Suomessa eläinten oikeudet ovat kinkkinen juttu. Suomalaiset kuluttavat yhä enemmän rahaa rakkaiden lemmikkieläintensä hoitoon. Niistä erillään pidetään kysymyksiä turkistarhauksen ja turkisteollisuuden eettisyydestä.

Koira kuolee -näytelmässä turkkuri (Pihla Pohjolainen) viettelee nuoren ja angstisen Cruellan (Lauren Lehtinen). Se onnistuu, koska Cruella haluaa tuntea olonsa oikein pahaksi.

Ja kaikkein pahimmaksi hän tuntee olonsa krimiturkissa, joka valmistetaan lampaiden sikiöiden turkeista.

Anni Rajamäkikin omisti ennen krimiturkin. Takki tarttui mukaan kierrätyksestä, koska se näytti hänen mukaansa niin hienolta: musta, suoralinjainen, karva hyvin pientä ja kiharaista.

”Kun mä sain selville, miten se on valmistettu, tunsin takkia käyttäessä itseinhoa, vaikka samaan aikaan se näytti mielestäni helvetin hyvältä”, hän sanoo.

Kun ystävä ihasteli Rajamäen ”syntisyyttä” kun hän oli mennyt ostamaan tällaisen vaatekappaleen, sekin tuntui oudolla tavalla hyvältä. Takki päällä Rajamäelle tuli voimakas, paha ja seksikäs olo.

”Jotenkin unohdin hetkeksi, että tämä on väärin.”

Anni Rajamäki alkoi jollain oudolla tavalla ymmärtää Cruella de Viliä, lapsena rakastamansa piirretyn pahaa naista, joka haluaa tehdä täysin tabuna pidetyn asian: tappaa lemmikkikoiria niiden turkin tähden.

”Cruella de Vil tuntee varmasti jotain samanlaista vallantunnetta, kun se haluaa pukea koiranpennut päälleen, kuin minä krimiturkki päällä.”

Alkuperäistä tarinaa tuntemattomalta voi aivan hyvin mennä ohi Rajamäen näytelmän päähahmo: Cruellan nimi mainitaan vain kerran, ohimennen. Disney valmistelee parhaillaan Cruella de Vilistä näyteltyä elokuvaa, pääosassa La La Land -musikaalista Oscarilla palkittu näyttelijä Emma Stone.

”Meidän tuottaja sanoi, ettei tässä ole mitään ongelmaa tekijänoikeuksien kannalta”, Rajamäki sanoo.


Cruellakaan ei ole yksioikoisesti paha. Näytelmän yksi tapahtumapaikoista on Hell Hall -kartano, jossa Cruella pitää koiranpentuja lukittuna toiseen huoneeseen ja on koko ajan lähdössä tappamaan niitä. Hän alkaa epäröidä ja paikalle on tilattava teurastaja.

Cruellan tilanne kuvastaa Anni Rajamäen mielestä meitä kaikkia:

”Me elämme yltäkylläisyydessä ja tiedämme, että meidän jokapäiväiset kulutusvalintamme vahingoittavat välillisesti muita ihmisiä ja eläimiä.”

Päälläsi olevat vaatteet on luultavasti tehnyt joku köyhempi toisella puolella maapalloa, nälkäpalkalla. Kauppakassisi sisällön eteen on tuhottu luontoa ja eläinlajeja. Tämän tuhon symbolina näytelmän Cruella haaveilee tilaavansa viimeiseksi ateriakseen McDonald’sin tuplapekoniaterian – ylikansallisen pikaruokaketjun hittiannoksen, joka sisältää tehotuotettua lihaa.

Anni Rajamäki ei halua syyllistää ihmisiä. Koira kuolee on yritys käsitellä 2010-luvun ihmisen absurdia pattitilannetta.

”Me emme voi lopettaa tekemästä näitä lukuisia päivittäisiä valintoja. Tavallaan me tiedämme koko ajan Cruellan tavoin, että tuolla oven takana ovat ne 99 koiranpentua odottamassa kuolemaa ja silti me valitsemme niin.”

Lisäjuonteena näytelmässä esiintyy myös taiteilija Teemu Mäen hahmo. Mäki muistetaan kissantappovideona tunnetusta teoksestaan Sex and Death (1988), jonka aikana Mäki tappaa kissan kirveellä ja ejakuloi ruumiin päälle. Mäki tuomittiin oikeudessa sakkoihin eläinrääkkäyksestä.

Anni Rajamäen näytelmässä Teemu Mäki on ujo taiteilijapoika, joka vertaa itseään Sibeliukseen ja Edelfeltiin ja pitää eläinten uhraamista taiteen tähden oikeutettuna.

Miksi kaivaa esiin kohta 30 vuotta vanha kohu?

Anni Rajamäki kertoo lukeneensa Mäen kirjoittaman esseen Kissa, jossa hän käsitteli teoksestaan syntynyttä kohua ja perusteli valintojaan.

Siinä Mäki totesi kissantappovideon tuoneen esille ihmisten tekopyhyyden ja kaksinaismoralismin: lyhyt kissan kuolema kiihotti ihmiset raivoon samaan aikaan kun videon koko kestossa nähdyt muut kuvat nälänhädästä, ekokatastrofista, väkivallasta ja pakkotyöstä eivät tuottaneet mitään reaktioita.

”Mua häiritsi sen esseen paljastama hierarkia, jossa eläin voidaan tappaa, jotta saadaan valokeilaa ihmisten kärsimykseen. Että kissan tappamisesta närkästyneet unohtaa, mitä ne itse välillisesti tekee muille päivittäin.”

”Siksi mun oli pakko ottaa se mukaan.”

Koko työryhmän tekijätiedot löydät täältä. Koira kuolee -näytelmän esitykset to 20.4. klo 19.30, pe 21.4. klo 19, la 22.4. klo 14.30 ja 19.30, ma 24.4. klo 14, ti 25.4. klo 18 ja ke 26.4. klo 19. Näytökset Teatterikorkeakoulun tilassa 535 (os. Haapaniemenkatu 6).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Elokuvat
 • Eläinoikeudet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Näin syntyi Suomi-hiphop

 3. 3

  Hopeanuoli-lastensarja traumatisoi väkivallalla, jota piti sensuroida – ja opetti tekemään aina oikein

 4. 4

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 5. 5

  Suomi mainittu! Pekka Poudan Winter is Coming -video kiertää netissä – soitimme

 6. 6

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 7. 7

  Uutisraportti: Näin Timo Soini ennusti 28 vuotta sitten Donald Trumpin nousun

 8. 8

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 4. 4

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 5. 5

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 6. 6

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

 3. 3

  Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 6. 6

  Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

 7. 7

  Tutkimus: Neuvostoliitto oli riippuvainen Suomesta ja lännestä tuodusta teknologiasta

 8. 8

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 9. 9

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 10. 10

  Suomella on yhä edessään vaikeita päätöksiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 3. 3

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

 6. 6

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 7. 7

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 8. 8

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 9. 9

  Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

 10. 10

  2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 3. 3

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää