Valikko

”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

Suosittu kuntobloggari Anna Liljeroos yritti laihtua, koska lukijat toivoivat sitä. Kun niin ei tapahtunut, hän joutui keskustelupalstoille ruodittavaksi.

”Anna on taas lihonut.”

Vaikka kommentti oli netin keskustelupalstoilta, Anna Liljeroosin, 34, oli vaikea unohtaa sitä.

Liljeroos pitää Suomen suosituimpiin kunto- ja lifestyleblogeihin kuuluva Too big to be me -blogia. Kommenttien jälkeen hän ei halunnut enää esittää, että kaikki olisi hyvin.

Niinpä hän teki siitä Instagram-päivityksen ja blogimerkinnän, joissa purki tuntojaan:

”Mulla on ollut blogin kanssa tunne, että täällä on luottamus poissa. En halua/uskalla jakaa enää kaikkia asioita, koska en myöskään jaksaisi käsitellä palautetta.”

”Oma ”kunto” on sitten ihan surkea. Koen siitä todella huonoa omatuntoa ja siitä on vaikea kirjoitella iloisella fiiliksellä blogiin. ”

”Mietin, että ehkä olen tosiaan muuttunut myös ihmisenä sen jälkeen kun painonhallinta ei ole viimeisen lapsen jälkeen onnistunut. Mietin, että se taitaa harmittaa minun lisäksi monia muitakin ihmisiä, sillä siitä huomautellaan paljon.”

Väsyneenä ja tukka sekaisin tähänkin aamuun. Jotenkin satuin eksymään netissä niin, että löysin ketjun jossa puitiin että oon lihonut (taas, edelleen ja valitettavasti kommentien mukaan). Tuntui inhottavalta mutta onhan se totta. Voin todella huonosti ja olen hyvin väsynyt. Perheen hoidossa on ollut hommaa niin että päätin hakea kahden lapsen osalta omaishoitajuutta kun heillä kuitenkin on noita diagnooseja. Toivottavasti saan sen ja voin vihdoin keskittyä siihen, mikä arjessa on kuormittavinta ja antaa aikaa nimenomaan lapsille. Erityisperheen äitinä arki on joskus enemmän kuin voimavarat ja silloin on todella vaikea jaksaa vielä lenkille ja valita ruoat sen kautta mikä tekee kropalle hyvää. Joillakin se näkyy laihtumisena ja toinen lihoo. Ihan totta että se on valitettavaa ja surullistakin. Ei kuitenkaan arvoteta tai tuomita ihmisiä sen perusteella miltä he näyttävät. Koskaan ei voi tietää mitä kamppailuja taustalla on. #omaishoitaja #erityislapset #äitiys

Henkilön Anna Liljeroos (@annaliljeroos) jakama julkaisu”Vaikka se keskustelupalstoilta luettu kommentti ei ollut kirjoitettu mulle, tuntui pahalta, että mun painoa ruoditaan”, Liljeroos kertoo nyt.

”Vaikka mä olen pääosin aika tyytyväinen. On huonoja päiviä kun masentaa ja vaate ei näytä kivalta. Mä olen tehnyt tietoisen päätöksen keskittyä muihin asioihin kun se painonhallinta on niin vaikeaa.”

Viisi vuotta sitten Liljeroos aloitti laihdutusblogin.

Kaksi lasta saanut nuori nainen oli aina ollut innostunut treenaaja ja salikävijä. Ensimmäisen lapsen jälkeen raskauskilot olivat lähteneet helposti, mutta toisen jälkeen niin ei enää käynytkään.

”Mä perustin blogin tueksi ja aloin dokumentoida sitä matkaa”, Liljeroos muistelee.

Too Big To Be Me -blogin suosio räjähti käsiin heti. Sadat tuhannet sivunäytöt ja sadat kommentit todistivat, että Suomessa riitti nuoria naisia, jotka halusivat kohottaa kuntoaan.

Liljeroos loi tiettyjä rutiineja: esimerkiksi joka maanantai oli punnituspäivä. Viikkoon mahtui jopa 10 treenikertaa, viisi salitreeniä ja viisi tyhjään vatsaan tehtyä aamulenkkiä.

Blogista tuli paikka, jossa kannustettiin ja tsempattiin toisia.

”Aina tuli lähinnä positiivista palautetta. Vieläkin blogissa on tosi hyvä henki, sillä tavalla ihmiset on olleet aika hienotunteisia.”

Vuodessa Liljeroos laihtui 25 kiloa ja pääsi raskauksia edeltävään kuntoonsa. Tältä hän näytti tammikuussa 2013:


Pian hän alkoi odottaa kolmatta lastaan, joka syntyi kesällä 2014. Paino nousi, mutta Liljeroos oli itselleen armollinen eikä halunnut lähteä heti taas treenaamaan.

Blogin lukijat olivat eri mieltä.

”Aika paljon kommentoitiin, että tippuuko ne kilot ja ihmiset seurasivat innolla, milloin aloitan treenin taas”, Liljeroos kertoo.

Hän innostuikin uudelleen salista. Tällä kertaa muutosta ei tapahtunutkaan odotetusti.

”Ne kilot ei sitten lähteneetkään ensimmäisen vuoden aikana mihinkään.”

Seuraavan vuoden keväällä Liljeroosilla meni hermot.

”Päätin, että täytyy olla joku toinen keino elää. Se projekti stressasi mua liikaa. Mä mietin sitä koko ajan!”

Liljeroos olisi ehkä halunnut kirjoittaa tasapainoilun vaikeudesta, mutta aina jos hän yritti, joku kommentoi tyylillä ”älä sinä vanhoja muistele, ole armollinen”.

”Musta tuntui, että mun pitää tiputtaa painoa. Ei sen takia, että olisi blogiin juttua, mutta kun sitä kommentoitiin mulle itselleni siellä jatkuvasti, niin jotenkin mä otin sen harteilleni”, hän sanoo.

Moni tunnistaa Anna Liljeroosin kuvaileman ilmiön. Se on sekoitus sosiaalisessa mediassa koettua painostusta ja vastuuta. Kun on kerran luonut itsestään tietynlaisen mielikuvan, se voi yrittää ohjata todellisuutta. Etenkin jos blogi tuo elannon, kuten Anna Liljeroosilla.

Tälle kohtelulle on terminsä englanniksi: fat-shaming. Se on hyökkäys, joka kohdistuu usemmiten naisiin, mutta sitä on harjoitettu viime aikoina myös esimerkiksi Donald Trumpin – tunnetun naisten kehojen arvostelijan – suuntaan.

Yksinkertaisimmillaan fat-shaming tarkoittaa tilannetta, jossa julkisuudessa olevan henkilön vartalo muuttuu ja siitä huomautetaan. Kukaan ei ole tälle ”vahtimiselle” immuuni: kaksosia odottava popin kuningatar Beyoncé on joutunut tälläkin viikolla Twitterissä haukkumisen kohteeksi, koska hänen painonsa on noussut.

Yksi erikoisempi esimerkki on Girls-sarjan luojan, somessa erittäin seuratun amerikkalaistähti Lena Dunhamin viimeaikainen kohtelu. Dunhamin koko kansainvälinen ura rakentui Girls-sarjassa luodulle imagolle: Dunhamin esittämä päähahmo Hannah Horvath oli ei-perusmallin mitoissa oleva nuori nainen, joka vietti suuren osan sarjan jaksoista puolialasti.

Dunham myös otti vahvasti kantaa kehopositiivisuuden ja monimuotoisten naiskuvien puolesta. Dunhamin kehosta tuli eräällä tavalla julkista omaisuutta.

Sitten Dunham teki jotain, mikä ei käynyt monien häntä seuraavien mielestä päinsä: hän laihtui.

Dunhamia kutsuttiin muun muassa tekopyhäksi. Miten nainen, joka on noussut suosioon nimenomaan ei-laihojen kehojen puolustajana, saattoi laihtua?

Vaikka Dunham selitti laihtumisen liittyvän hänen taisteluunsa tuskallista endometrioosi-sairautta vastaan, selitystä ei hyväksytty.

Thank you for this @Refinery29. I feel I've made it pretty clear over the years that I don't give even the tiniest of shits what anyone else feels about my body. I've gone on red carpets in couture as a size 14. I've done sex scenes days after surgery, mottled with scars. I've accepted that my body is an ever changing organism, not a fixed entity- what goes up must come down and vice versa. I smile just as wide no matter my current size because I'm proud of what this body has seen and done and represented. Chronic illness sufferer. Body-shaming vigilante. Sexual assault survivor. Raging hottie. Just like all of YOU. Right now I'm struggling to control my endometriosis through a healthy diet and exercise. So my weight loss isn't a triumph and it also isn't some sign I've finally given in to the voices of trolls. Because my body belongs to ME--at every phase, in every iteration, and whatever I'm doing with it, I'm not handing in my feminist card to anyone. So thank you to my girl @ashleygraham for writing so gorgeously about this on @lennyletter (link in bio). Thank you to @tracyandersonmethod for teaching me that exercise has the power to counteract my pain and anxiety, and to @jennikonner for being my partner in FUCK IT. I refuse to celebrate these bullshit before-and-after pictures. Don't we have infinitely more pressing news to attend to? So much love to all my web friends who demand that life be more than a daily weigh in, who know their merit has nothing to do with their size, who fight to be seen and heard and accepted. I love you- Lena

Henkilön Lena Dunham (@lenadunham) jakama julkaisuAnna Liljeroos joutui saman vartioinnin kohteeksi, vaikka hän lopetti laihduttamisen jo vuosi sitten.

”Mä väsähdin siihen.”

Liljeroos kertoi asiasta lyhyen ajan sisällä julkaisemissaan bloggauksissa, joista tuli todella luettuja. Hän kertoi olleensa melkein aina jollain dieetillä, vaikka hän on ollut ylipainon puolella yleensä vain raskausajat.

Sen päätöksen jälkeen Liljeroosin elämä rauhoittui. Hänen kolmesta lapsestaan kaksi on erityislapsia, ja oma aika on kortilla. Silti Liljeroos valmistuu nyt elintarviketieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta. Opinnot jäivät aikanaan tauolle perheen perustamisen vuoksi.

Pääsiäisen jälkeen Liljeroosin kandidaatintutkielma ”Nälkä lähtee syödessä? Kylläisyys terveysväitteenä” meni tarkistukseen.

”Sanoisin, että mulla pyyhkii paremmin kuin aikaisemmin kun enää enää keskity itseeni ja vyötärönympärykseeni.”

Eikä keskustelupalstojen ruodinta, josta kaikki lähti, edes pidä paikkaansa: Anna ei ole lihonut.

”Olen käytännössä samankokoinen kuin vuosi sitten tähän aikaan. Mä olen vain opetellut elämään ilman sitä ainaista tiukkaa ja överiä.”


Lue myös: Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Napolilainen pizzeria avataan Helsingissä toukokuun alussa

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 5. 5

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 6. 6

  Nyt trendaa ”avolatte” eli avokadoon kaadettu ja siitä nautittu erikoiskahvi – olemme aivan yhtä hämmentyneitä kuin tekin

 7. 7

  Näitä drinkkejä Helsinki juo

 8. 8

  Tässä ovat Helsingin parhaat pizzat

 9. 9

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 10. 10

  Helsingissä järjestetään ”p***an palvelun illallinen”, jolla asiakkaille luvataan ankaraa pottuilua ja paha mieli

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 3. 3

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 4. 4

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 7. 7

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 8. 8

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 9. 9

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 10. 10

  Tänään ensi kertaa Helsingissä valkokankaalla: kauhuklassikko, jossa zombit piirittävät ostoskeskusta –legendabändi Goblin säestää paikan päällä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 7. 7

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 10. 10

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 2. 2

  Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

 3. 3

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

 4. 4

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

 5. 5

  Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

 6. 6

  Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

 7. 7

  ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

 8. 8

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 9. 9

  Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

 10. 10

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 2. 2

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 3. 3

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 4. 4

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 5. 5

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

 6. 6

  Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

 7. 7

  Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

 8. 8

  Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 7. 7

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 8. 8

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 9. 9

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 10. 10

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 11. Näytä lisää