Valikko

”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

Suosittu kuntobloggari Anna Liljeroos yritti laihtua, koska lukijat toivoivat sitä. Kun niin ei tapahtunut, hän joutui keskustelupalstoille ruodittavaksi.

”Anna on taas lihonut.”

Vaikka kommentti oli netin keskustelupalstoilta, Anna Liljeroosin, 34, oli vaikea unohtaa sitä.

Liljeroos pitää Suomen suosituimpiin kunto- ja lifestyleblogeihin kuuluva Too big to be me -blogia. Kommenttien jälkeen hän ei halunnut enää esittää, että kaikki olisi hyvin.

Niinpä hän teki siitä Instagram-päivityksen ja blogimerkinnän, joissa purki tuntojaan:

”Mulla on ollut blogin kanssa tunne, että täällä on luottamus poissa. En halua/uskalla jakaa enää kaikkia asioita, koska en myöskään jaksaisi käsitellä palautetta.”

”Oma ”kunto” on sitten ihan surkea. Koen siitä todella huonoa omatuntoa ja siitä on vaikea kirjoitella iloisella fiiliksellä blogiin. ”

”Mietin, että ehkä olen tosiaan muuttunut myös ihmisenä sen jälkeen kun painonhallinta ei ole viimeisen lapsen jälkeen onnistunut. Mietin, että se taitaa harmittaa minun lisäksi monia muitakin ihmisiä, sillä siitä huomautellaan paljon.”

Väsyneenä ja tukka sekaisin tähänkin aamuun. Jotenkin satuin eksymään netissä niin, että löysin ketjun jossa puitiin että oon lihonut (taas, edelleen ja valitettavasti kommentien mukaan). Tuntui inhottavalta mutta onhan se totta. Voin todella huonosti ja olen hyvin väsynyt. Perheen hoidossa on ollut hommaa niin että päätin hakea kahden lapsen osalta omaishoitajuutta kun heillä kuitenkin on noita diagnooseja. Toivottavasti saan sen ja voin vihdoin keskittyä siihen, mikä arjessa on kuormittavinta ja antaa aikaa nimenomaan lapsille. Erityisperheen äitinä arki on joskus enemmän kuin voimavarat ja silloin on todella vaikea jaksaa vielä lenkille ja valita ruoat sen kautta mikä tekee kropalle hyvää. Joillakin se näkyy laihtumisena ja toinen lihoo. Ihan totta että se on valitettavaa ja surullistakin. Ei kuitenkaan arvoteta tai tuomita ihmisiä sen perusteella miltä he näyttävät. Koskaan ei voi tietää mitä kamppailuja taustalla on. #omaishoitaja #erityislapset #äitiys

Henkilön Anna Liljeroos (@annaliljeroos) jakama julkaisu”Vaikka se keskustelupalstoilta luettu kommentti ei ollut kirjoitettu mulle, tuntui pahalta, että mun painoa ruoditaan”, Liljeroos kertoo nyt.

”Vaikka mä olen pääosin aika tyytyväinen. On huonoja päiviä kun masentaa ja vaate ei näytä kivalta. Mä olen tehnyt tietoisen päätöksen keskittyä muihin asioihin kun se painonhallinta on niin vaikeaa.”

Viisi vuotta sitten Liljeroos aloitti laihdutusblogin.

Kaksi lasta saanut nuori nainen oli aina ollut innostunut treenaaja ja salikävijä. Ensimmäisen lapsen jälkeen raskauskilot olivat lähteneet helposti, mutta toisen jälkeen niin ei enää käynytkään.

”Mä perustin blogin tueksi ja aloin dokumentoida sitä matkaa”, Liljeroos muistelee.

Too Big To Be Me -blogin suosio räjähti käsiin heti. Sadat tuhannet sivunäytöt ja sadat kommentit todistivat, että Suomessa riitti nuoria naisia, jotka halusivat kohottaa kuntoaan.

Liljeroos loi tiettyjä rutiineja: esimerkiksi joka maanantai oli punnituspäivä. Viikkoon mahtui jopa 10 treenikertaa, viisi salitreeniä ja viisi tyhjään vatsaan tehtyä aamulenkkiä.

Blogista tuli paikka, jossa kannustettiin ja tsempattiin toisia.

”Aina tuli lähinnä positiivista palautetta. Vieläkin blogissa on tosi hyvä henki, sillä tavalla ihmiset on olleet aika hienotunteisia.”

Vuodessa Liljeroos laihtui 25 kiloa ja pääsi raskauksia edeltävään kuntoonsa. Tältä hän näytti tammikuussa 2013:


Pian hän alkoi odottaa kolmatta lastaan, joka syntyi kesällä 2014. Paino nousi, mutta Liljeroos oli itselleen armollinen eikä halunnut lähteä heti taas treenaamaan.

Blogin lukijat olivat eri mieltä.

”Aika paljon kommentoitiin, että tippuuko ne kilot ja ihmiset seurasivat innolla, milloin aloitan treenin taas”, Liljeroos kertoo.

Hän innostuikin uudelleen salista. Tällä kertaa muutosta ei tapahtunutkaan odotetusti.

”Ne kilot ei sitten lähteneetkään ensimmäisen vuoden aikana mihinkään.”

Seuraavan vuoden keväällä Liljeroosilla meni hermot.

”Päätin, että täytyy olla joku toinen keino elää. Se projekti stressasi mua liikaa. Mä mietin sitä koko ajan!”

Liljeroos olisi ehkä halunnut kirjoittaa tasapainoilun vaikeudesta, mutta aina jos hän yritti, joku kommentoi tyylillä ”älä sinä vanhoja muistele, ole armollinen”.

”Musta tuntui, että mun pitää tiputtaa painoa. Ei sen takia, että olisi blogiin juttua, mutta kun sitä kommentoitiin mulle itselleni siellä jatkuvasti, niin jotenkin mä otin sen harteilleni”, hän sanoo.

Moni tunnistaa Anna Liljeroosin kuvaileman ilmiön. Se on sekoitus sosiaalisessa mediassa koettua painostusta ja vastuuta. Kun on kerran luonut itsestään tietynlaisen mielikuvan, se voi yrittää ohjata todellisuutta. Etenkin jos blogi tuo elannon, kuten Anna Liljeroosilla.

Tälle kohtelulle on terminsä englanniksi: fat-shaming. Se on hyökkäys, joka kohdistuu usemmiten naisiin, mutta sitä on harjoitettu viime aikoina myös esimerkiksi Donald Trumpin – tunnetun naisten kehojen arvostelijan – suuntaan.

Yksinkertaisimmillaan fat-shaming tarkoittaa tilannetta, jossa julkisuudessa olevan henkilön vartalo muuttuu ja siitä huomautetaan. Kukaan ei ole tälle ”vahtimiselle” immuuni: kaksosia odottava popin kuningatar Beyoncé on joutunut tälläkin viikolla Twitterissä haukkumisen kohteeksi, koska hänen painonsa on noussut.

Yksi erikoisempi esimerkki on Girls-sarjan luojan, somessa erittäin seuratun amerikkalaistähti Lena Dunhamin viimeaikainen kohtelu. Dunhamin koko kansainvälinen ura rakentui Girls-sarjassa luodulle imagolle: Dunhamin esittämä päähahmo Hannah Horvath oli ei-perusmallin mitoissa oleva nuori nainen, joka vietti suuren osan sarjan jaksoista puolialasti.

Dunham myös otti vahvasti kantaa kehopositiivisuuden ja monimuotoisten naiskuvien puolesta. Dunhamin kehosta tuli eräällä tavalla julkista omaisuutta.

Sitten Dunham teki jotain, mikä ei käynyt monien häntä seuraavien mielestä päinsä: hän laihtui.

Dunhamia kutsuttiin muun muassa tekopyhäksi. Miten nainen, joka on noussut suosioon nimenomaan ei-laihojen kehojen puolustajana, saattoi laihtua?

Vaikka Dunham selitti laihtumisen liittyvän hänen taisteluunsa tuskallista endometrioosi-sairautta vastaan, selitystä ei hyväksytty.

Thank you for this @Refinery29. I feel I've made it pretty clear over the years that I don't give even the tiniest of shits what anyone else feels about my body. I've gone on red carpets in couture as a size 14. I've done sex scenes days after surgery, mottled with scars. I've accepted that my body is an ever changing organism, not a fixed entity- what goes up must come down and vice versa. I smile just as wide no matter my current size because I'm proud of what this body has seen and done and represented. Chronic illness sufferer. Body-shaming vigilante. Sexual assault survivor. Raging hottie. Just like all of YOU. Right now I'm struggling to control my endometriosis through a healthy diet and exercise. So my weight loss isn't a triumph and it also isn't some sign I've finally given in to the voices of trolls. Because my body belongs to ME--at every phase, in every iteration, and whatever I'm doing with it, I'm not handing in my feminist card to anyone. So thank you to my girl @ashleygraham for writing so gorgeously about this on @lennyletter (link in bio). Thank you to @tracyandersonmethod for teaching me that exercise has the power to counteract my pain and anxiety, and to @jennikonner for being my partner in FUCK IT. I refuse to celebrate these bullshit before-and-after pictures. Don't we have infinitely more pressing news to attend to? So much love to all my web friends who demand that life be more than a daily weigh in, who know their merit has nothing to do with their size, who fight to be seen and heard and accepted. I love you- Lena

Henkilön Lena Dunham (@lenadunham) jakama julkaisuAnna Liljeroos joutui saman vartioinnin kohteeksi, vaikka hän lopetti laihduttamisen jo vuosi sitten.

”Mä väsähdin siihen.”

Liljeroos kertoi asiasta lyhyen ajan sisällä julkaisemissaan bloggauksissa, joista tuli todella luettuja. Hän kertoi olleensa melkein aina jollain dieetillä, vaikka hän on ollut ylipainon puolella yleensä vain raskausajat.

Sen päätöksen jälkeen Liljeroosin elämä rauhoittui. Hänen kolmesta lapsestaan kaksi on erityislapsia, ja oma aika on kortilla. Silti Liljeroos valmistuu nyt elintarviketieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta. Opinnot jäivät aikanaan tauolle perheen perustamisen vuoksi.

Pääsiäisen jälkeen Liljeroosin kandidaatintutkielma ”Nälkä lähtee syödessä? Kylläisyys terveysväitteenä” meni tarkistukseen.

”Sanoisin, että mulla pyyhkii paremmin kuin aikaisemmin kun enää enää keskity itseeni ja vyötärönympärykseeni.”

Eikä keskustelupalstojen ruodinta, josta kaikki lähti, edes pidä paikkaansa: Anna ei ole lihonut.

”Olen käytännössä samankokoinen kuin vuosi sitten tähän aikaan. Mä olen vain opetellut elämään ilman sitä ainaista tiukkaa ja överiä.”


Lue myös: Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 4. 4

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  7 romanttista elokuvaa Netflixissä, joissa päästään itse asiaan

 9. 9

  Kolmastoista Helsinki Pride alkaa – kokosimme parhaat vinkit viikon tapahtumiin

 10. 10

  Spotifyssa nousee nyt suomalaisyhtye, joka tekee rokkibiisejä Wikipedia-artikkeleista (ja jonka oma Wikipedia-sivu poistettiin sääntöjen vastaisena)

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 5. 5

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 6. 6

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 7. 7

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 8. 8

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 9. 9

  Kanavaranta on täynnä trendiravintoloita, ja nyt sinne tuodaan myös kaikille avointa kaupunkikulttuuria – ”Fiilis kuin Seinen rannalla”

 10. 10

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 2. 2

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 5. 5

  Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

 6. 6

  Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

 7. 7

  Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

 8. 8

  Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

 9. 9

  Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

 10. 10

  ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 2. 2

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

 5. 5

  Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

 6. 6

  Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

 7. 7

  Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

 8. 8

  Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

 9. 9

  Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

 10. 10

  Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

 5. 5

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 6. 6

  Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

 7. 7

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 8. 8

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 9. 9

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 10. 10

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 11. Näytä lisää