Amerikan sieluun sukeltava American Gods on vuoden kovimpia uusia tv-sarjoja – ja se näyttää ihan kaiken

American Gods on yksi vuoden parhaimpia tv-sarjoja.

Kyllä, me olemme Nyt.fissä ehtineet jo kevään aikana kehua monia sarjoja. Sellaisia kuin Legion, Big Little Lies ja The Leftovers.

Mutta American Gods ansaitsee ehdottomasti paikkansa parhaimpien listalla. Sarjaa voi katsoa Suomessa Amazonin Prime-striimauspalvelussa.

Kahden ensimmäisen jakson perusteella näyttää siltä, että American Gods on – vihdoinkin – onnistunut dramatisointi kirjailija ja sarjakuvakirjoittaja Neil Gaimanin tarinoista ja niiden omintakeisesta tunnelmasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Miksi tämä sitten on niin erikoista? Siksi, että Gaimanilla on harvinaisen surkea menneisyys töidensä saamisessa televisioon ja elokuviin.

Yrityksestä se ei ole johtunut. BBC:n Neverwhere-sarjassa on hetkensä, mutta ei enempää. Mirrormask-aimaatio oli enemmän kuvittaja Dave McKeanin teos. Coraline oli sentään onnistunut.

Mutta Coraline on lasten elokuva ja myös Neverwheren kohderyhmä on nuori. Gaiman on kirjoittanut hyviä lastenkirjoja, mutta ennen kaikkea hän on aikuisen fantasian taitaja.

Gaimanin mestariteos on edelleen sarjakuva, aikuinen fantasiatarina Sandman. Alun perin vuosina 1989–1996 ilmestynyt Sandman on sarjakuvan klassikko. Miksi – siihen löytyy vastaus tästä perusteellisesta kirjoituksesta.

Sandmanin elokuvaversio on virunut yli kaksikymmentä vuotta tuotantohelvetissä. Käsikirjoituksia on tehty ties kuinka monta, tekijät ja tuotantoyhtiöt ovat vaihtuneet ja kokouksia on pidetty. Yksi on pysynyt samana. Yrmeä Neil Gaiman, jolle mikään ei ole tuntunut kelpaavan.

Todennäköisesti suurin syy siihen, miksi Sandmanista ei ole jo tehty elokuvaa on se, että Gaiman ei ole halunnut antaa teostaan puolivillaiseen käsittelyyn. Hän on sanonut, että mieluummin ei sitten tehdä elokuvaa ollenkaan.

Jotain hänen kokemuksistaan näissä loputtomissa palavereissa voi lukea novellista The Goldfish Pool and Other Stories. Oivaltava ja katkeran hauska novelli kertoo kirjailijasta, joka tekee Hollywoodissa elokuvakäsikirjoitusta omasta kirjastaan.

On jo alkanut tuntua siltä, että syy on itse herra Neil Gaimanissa. Gaiman on saattanut vaikuttaa nirppanokkaiselta taiteilijalta, joka diivailee elokuvayhtiöiden rahavetoisessa todellisuudessa.

Ei näytä enää. Hän vain odotti oikeaa yhdistelmää osaamista ja uskallusta. Nyt se on löytynyt.

American Gods on täysosuma. Se on kouluesimerkki siitä, mitä saadaan aikaiseksi, kun tekijät tietävät täsmälleen mitä ovat tekemässä, eivätkä tee mitään kompromisseja.

Sarja perustuu Gaimanin romaaniin Unohdetut jumalat (American Gods, 2001). Hyvin todennäköisesti tulevilla kausilla lähdemateriaalina käytetään myös romaanin epäsuoraa jatko osaa Hämähäkkijumala (Anansi Boys, 2005).

American Gods käynnistyy, kun Shadow Moon (Ricky Whittle) vapautuu vankilasta. Shadow tapaa oudon miehen nimeltään Mr. Wednesday (Ian McShane), ammattihuijarin, joka puhuu salaperäisiä, mutta osaa olla vakuuttava. Wednesday tarjoaa Shadow’lle töitä ja vetää tämän mukaan merkilliseen, toiseen Amerikkaan.

Siinä Amerikassa jumalat kävelevät ihmisten parissa. Jumalia ovat kaikki, mihin me ihmiset uskomme ja mille me uhraamme. Vanhat jumalat tulivat uudelle mantereelle sinne muuttaneiden – tai väkisin tuotujen – ihmisten mukana. Nyt ne kilpailevat uusien jumalien kanssa, sellaisten kuin rahan, median ja teknologian.

Shadow joutuu mukaan tähän erikoiseen peliin, jota hän yrittää parhaansa mukaan ymmärtää.

American Godsin showrunnereita ovat Bryan Fuller ja Michael Green. Heidän taitonsa näkyy sarjassa.

Green on nyt kovassa nosteessa. Hän on ollut käsikirjoittamassa esimerkiksi sellaisia tuoreita elokuvia kuin Blade Runner 2049, Alien: Covenant ja Logan. Bryan Fuller tunnetaan etenkin tv-sarja Hannibalin tekijänä. Genrefanit muistavat hänet myös Star Trekin käsikirjoittajana. Molemmat käsikirjoittivat myös menestyssarjaa Heroes.

Sarjan näyttelijävalinnat ovat huippuluokkaa. Ian McShane ottaa heti paikkansa sarjan kantavana hahmona. Vähän samaan tapaan kuin Al Swearengen oli Deadwoodin sydän, vaikka virallisesti sankareita olivat toiset nimet.

Ian McShanen karisma saa Mr. Wednesdayn suuhun kirjoitetut, aina vähintään kahdella merkitystasolla toimivat repliikit aidoiksi ja eletyiksi.

American Gods on todellakin aikuisille tehty tv-sarja. Koska sarjan on tuottanut Starz, ikärajoista ei ole tarvinnut murehtia.

Viimeistään toisessa jaksossa käy erittäin selväksi, että tässä sarjassa näytetään kaikki. Parissa kohtauksessa ei ihmisen anatomiaa peitellä laisinkaan.

Kaksi ensimmäistä jaksoa ovat alkaneet prologilla, joka on otsikoitu ”Coming to America”. Ensimmäisessä joukko viikinkejä saapuu Amerikkaan 800-luvulla. Seurauksena on sellaista verilöylyä, että ei aikoihin ole televisiossa nähty. Myöhemmin nähdään seksikohtaus, jollaista ei sitäkään ole koskaan nähty.

Toisen osan prologissa Amerikkaan saapuu hollantilainen orjalaiva Ghanasta. Siinä taas näkyy, miten American Gods on rohkea muutenkin kuin väkivallan ja seksin suhteen. Fuller ja Green uskaltavat kertoa tarinaa aina juuri niin kuin se pitää kertoa.

Hämähäkkijumala Anansi pitää orjalaivan ruumassa monologin, joka kasvaa minuuttien pituiseksi puheeksi mustien historiasta Amerikassa. Myöhemmin samassa jaksossa, aivan toisessa paikassa yhtäkkiä ymmärtää, että tässä on oltu puoli tuntia yhdessä ja samassa asunnossa.

Nykyaikaisissa nopealiikkeisissä sarjoissa, joissa seurataan suurta ensemblea, jää usein tämä tehokeino käyttämättä. Tai no, tehokeino ja tehokeino. Kyseon siitä, että näyttelijät ovat yhdessä ja samassa tilassa ja käyvät dialogia keskenään.

On vaan niin hienoa nähdä sarja, jonka tekijät luottavat näin paljon käsikirjoitukseen, näyttelijöihin ja ohjaajan kykyyn ylläpitää jännitettä.

American Gods onnistuu välittämään televisiossa Gaimanin tarinoiden maailman tunnelman täydellisesti. Tunnelma on unenomainen – vähän laiska sana, mutta tässä se pitää prikulleen paikkansa.

Kuvilla ja kuvauksella on luotu vaikutelma, että kaikki kyllä tapahtuu tässä meidän maailmassa, mutta samalla jotenkin syrjässä. Kuin muutaman millin väärässä paikassa. Kuin katsoisi maailmaa kameran läpi, jossa on toisenlainen filtteri, sellainen joka näyttää tavallisuuden ihon alla virtaavan energian. Sarja on tietysti kuvattu – tai jälkikäsitelty – juuri tällaisella filtterillä. Se toimii, pirun hyvin.

Kuvissa kamera nousee taivaalle, sukeltaa veteen ja peittyy vereen. Visuaalisesti käytetään jatkuvasti liutaa ovelia pikkukikkoja. Eivätkä lyyriset kuvat tunnu keinotekoisilta. Ne rakentavat kokonaishenkeä, tunnetta, että maailma on elossa. Katsojina astumme maailmaan, joka hengittää jotain taianomaista, myyttistä ja värähtelevää. Maailmaan, jossa hämähäkki kertoo tarinaa sanomatta sanaakaan ja veri valuu oudoista paikoista vihjaillen oudoista käänteistä.

Visuaalista tyyliä tukee musiikki, joka huomaamatta taipuu vain äänimaisemaksi, jossa jouset valittavat ja hiljainen rytmi soi, jossain.

Kaikki tämä saa aikaan sen, että American Gods oikeasti vie katsojan jumalten maailmaan. Samaan, johon Shadow astuu ensimmäistä kertaa. Kuten Shadow sanoo toisessa jaksossa, tämä on ”maailma maailman alla”. Maailma, joka on arjen nurjalla puolella, joka on aina läsnä, mutta näkymätön, koska emme osaa katsoa.

Jumalten maailmassa ihmisten pitää tehdä uhrauksia. Se on tietysti raakaa ja se vaatii vain ihan kaiken.

Kyse on siitä mitä ihmiset ovat valmiita uhraamaan ja minkä jumalien vuoksi. Jumalat ovat ruumiillistumia niistä asioista, joita me palvomme. Niistä asioista, jotka tekevät elämästä arvokasta – rakkaudesta, vapaudesta. Tai niistä, jotka tekevät elämästä siedettävää – toivosta, televisiosta.

Taistelu käydään Amerikan sielusta. Hallitseeko amerikkalaista sielunmaailmaa edelleen se vanhojen arvojen ristiriitainen perintö, jonka ihmiset toivat mukanaan kansojen sulatusuuniin? Vai onko vanha heitetty tienposkeen ja tilalle otettu uutta kiiltävää metallia ja kuvaruutuja?

American Godsin tapaisia tarinoita kutsutaan monilla nimillä. Puhutaan urbaanista fantasiasta, voisi myös puhua uuskummasta. Nämä ovat nimiä, jotka on keksitty kuvaamaan tarinoita maailmasta, joka on niin vinossa, ettei voi puhua realismista, mutta joka on kuitenkin tämä maailma, eli ei olla ihan perinteisessä fantasiassakaan. Tarinoita, jotka samalla rikkovat perinteisiä genrerajoja.

Urbaania fantasiaa on tehty televisiossa ennenkin. Paras on varmaankin edelleen Buffy Vampyyrintappaja.

American Gods nousee saman tien urbaanin fantasian ja uuskumman kärkeen televisiossa.

Kaiken kaikkiaan, American Gods on uusi askel eteenpäin genretelevisiolle ja loistava esimerkki siitä, minkälaista jälkeä saadaan aikaan, kun tv-sarjan tekijät rakastavat lähdemateriaaliaan.

Tämä on huomattu. Sarja on ehtinyt jo kerätä käytännössä universaalia hehkutusta.

Ensimmäiselle jaksolle antoi tunteellisen tunnustuksen myös itse Anne Rice, Vampire Chronicles -menestysromaanien kirjoittaja.

”Magnificent, bludgeoning, baffling, at times beautiful, and visually lurid and lush”, Rice kirjoitti Facebookissa.

Anne Ricelle American Godsin onnistuminen on erityisen tärkeää, sillä Vampire Chronicles on yksi monista genrejäteistä, jotka ovat nyt kääntymässä tv-sarjoiksi.

Neil Gaiman vuorostaan pääsi paistattelemaan fanipoikana Ricen hehkutuksen loisteessa.

Gaiman twiittasi, että nyt on ”päivä, viikko, vuosi ja mahdollisesti koko elämä pelastettu”.Ja lisää on tulossa.

BBC tuottaa yhteistyössä Amazonin kanssa kuusiosaisen minisarjan Neil Gaimanin ja Terry Pratchettin kulttiklassikosta Hyviä enteitä (Good Omens, 1990). Gaiman käsikirjoittaa vuonna 2018 ilmestyvän sarjan itse.

American Gods on nähtävissä Suomessa Amazonin Prime-striimauspalvelussa.  

Allaolevalla videolla Neil Gaiman puhuu itse American Godsin teemoista ja niiden ajankohtaisuudesta:


Lisäys klo 16.40: Lisätty jutun alkuun maininta, että sarja on katsottavissa Amazonin palvelussa. Alun perin tieto oli vain jutun lopussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fantasia
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Amazon
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 2. 2

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: toisen naisen takapuolta arvostava poikaystävä

 7. 7

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 8. 8

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: Asiat, jotka näyttävät meistä väistämättä naamoilta

 9. 9

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 10. 10

  Koirat ovat tervetulleita Sörkan Ruusuun – lemmikit tuovat kapakoihin kodikkuutta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 2. 2

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 3. 3

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 4. 4

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 5. 5

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 6. 6

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 7. 7

  Arviossa Torikorttelien Chapter, joka osoittautui ruokakeitaaksi – tarjoaa rentoa ja hifistelevää pohjoismaista ruokaa

 8. 8

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 9. 9

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 10. 10

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 4. 4

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 5. 5

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 6. 6

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 7. 7

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 8. 8

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 9. 9

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 10. 10

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

 2. 2

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 3. 3

  Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

 4. 4

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 5. 5

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 6. 6

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 7. 7

  Menikö ohi, miten alkoholilaki muuttuu? Ravintolassa juomista voi jatkaa aamuviiteen, vuosikertaviiniä saa huutokaupasta ja vahvoja käsityöläisoluita suoraan panimosta

 8. 8

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 9. 9

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 10. 10

  Terveystarkastajat ovat alkaneet ratsata Airbnb-asuntoja Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 4. 4

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 5. 5

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 6. 6

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 7. 7

  Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

 8. 8

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 9. 9

  Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

 10. 10

  Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 5. 5

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 6. 6

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 7. 7

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 8. 8

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 11. Näytä lisää