Hanan Snieh, 23, pakeni Suomeen Syyrian sotaa – Näin hän ja muut turvapaikanhakijat tekevät kotiseutujensa ruokaa ja kertovat, kuinka se auttaa selviämään

Irakilainen Nour Jamal ja kaksi muuta Suomeen paennutta kertovat omasta ruokakulttuuristaan ja suhteestaan ruokaan.

Lähi-idän ruokatarjonta Helsingissä on moninkertaistunut viime vuosina. Hyviä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ruokaa tarjoavia ravintoloita löytyy yhä enemmän kantakaupungista lähiöihin. Osansa siihen on tuonut Syyrian sisällissota ja Irakin ja Afganistanin epävakaa tilanne, jonka myötä Eurooppaan on saapunut satojatuhansia ihmisiä.

Mezet – suupalankokoiset jaettavat pikkuannokset – ovat levinneet Lähi-idän keittiöstä ruokakauppojen lounastiskeille. Muita tyypillisiä Lähi-idän ruokia ovat pitkään kypsyneet liha- tai kasvispadat, lammas- ja kanavartaat, lammaspyörykät, kikherneistä valmistetut falafelit, raikkaat ja mausteiset salaatit, pitaleivät ja erilaiset tahnat.

Näitä herkkuja käsittelee myös uunituore kirja, Hummus – Kotiruokaa Lähi-idästä (Cozy Publishing, 2017). Siinä toimittaja Elisa Rimaila ja valokuvaaja Sanna Peurakoski ovat tarttuneet ajankohtaiseen aiheeseen: he haastattelivat joukkoa syyrialaisia ja irakilaisia maahanmuuttajia, joilla kaikilla oli reseptien lisäksi tarinoita kerrottavana.

Esimerkiksi Yasmin Abboud, 28, ja Hanan Snieh, 23, ovat kotoisin Syyriasta, ja he molemmat opiskelivat kauppatieteitä Damaskoksessa. Nour Jamal, 24, on kotoisin Irakista, ja hän työskenteli kokkina perheensä ravintolassa Kirkukissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt he kertovat Nytille omasta, henkilökohtaisesta suhteestaan ruokaan.

Se ei ole vain vatsantäytettä, vaan tapa olla yhteydessä omaan kulttuuriin ja keino tutustua ihmisiin.

Yasmin Abboud, kotoisin Al Sweidasta, Syyriasta:

”Äitini on hirveän hyvä kokki, ja opin häneltä, miten ruokaa laitetaan. Asuin Damaskoksessa ja opiskelin yliopistolla. Koska asuin yksin, laitoin ruokaa itselleni. Silloin aloin kehittää omaa suhdettani siihen.

Kulttuurissamme isolla keittiöllä on suuri merkitys. Aamiaisellakin meillä on valtava määrä erilaisia annoksia. En ole törmännyt siihen missään muualla.

Ruoka on minulle silta toisiin ihmisiin. Sen kautta voi oppia tuntemaan muita. Jos he rakastavat ruokaasi, silloin he rakastavat sinuakin.

Ruoka minulle on hyvä tapa kommunikoida ja saada yhteys toisiin.

Täällä Suomessa ja Helsingissä yritän laittaa syyrialaista ruokaa vegetaarisina ja vegaanisina versioina. Olen asettanut haasteen itselleni – haluan laittaa kaikista kulttuurimme ruuista vegetaariset ja vegaaniset versiot, joten siihen olen käyttänyt paljon aikaa.

Olen pitänyt omaa ruokakulttuuriani yllä niin, että olen pyrkinyt esittelemään sitä muille. Yritän koko ajan tehdä kasvisversioita erilaisista annoksista ja tarjoan niitä ystävilleni.

Raaka-aineita on ollut helppo löytää. Täällä on paljon itämaisia kauppoja, erityisesti Itäkeskuksessa on paljon valikoimaa.

Työskentelen luonnonmukaisena viljelijänä ja sen valvojana. Lisäksi minä, veljeni Wisam, Hanan ja suomalaiset ystävämme Janne Salovaara ja Aija Kuparinen pyöritämme cateringia nimeltä Cafe Damascus. Viime vuonna järjestimme kaksi pop up -kahvilaa Helsingissä, sen jälkeen olemme jatkaneet sitä cateringina ja tehneet myös useita isoja catering-tarjoiluja.

Ruualla voi vaikuttaa ihmisten käsityksiin. Kun järjestimme Cafe Damascus -pop-up-kahvilan, emme osanneet lainkaan etukäteen arvata, kuinka monet olivat kiinnostuneet ruuistamme ja kuinka moni oli meihin myöhemmin yhteydessä.

Mutta se oli ällistyttävää.

Tutustuimme todella moniin ihmisiin ruuan kautta, mukaan lukien Elisaan ja Sannaan, jotka tekivät Hummus-kirjan.

Itse pidän kaikesta, mutta suosikkini on valkoiset pavut tomaattikastikkeella ja riisillä.”

Nour Jamal, kotoisin Kirkukista, Irakista:

”Ruoka on aina ollut intohimoni. Olen työskennellyt ravintoloissa kymmenvuotiaasta lähtien, en tietenkään keittiömestarina, vaan aluksi tiskaajana.

Sain sen jälkeen vastuullisempia tehtäviä.

Meillä oli Kirkukissa perheravintola. Se ei ollut iso, myimme voileipiä ja sen tyyppistä. Kai sitä voisi kuvailla pikaruokapaikaksi.

Olen kokki. Minulle ei ole merkitystä, onko ruoka vegetaarista vai ei, haluan maistaa kaikkea. Tai tarkalleen ottaen haluan maistaa kaikkia liharuokia, mutta kyllä minulle kelpaa kasvisruokakin.

Ruokakulttuurimme on aika lihapainotteista. Kasvissyöjiä on hyvin vähän, käytännössä kaikki syövät lihaa. Syön kaikkea ja haluan kokeilla kaikkea.

Olen myös taiteilija, taidemaalari. Haluan yhdistää asioita. Kun maalaan, tunnen itseni rennoksi, ja samoin käy silloin, kun laitan ruokaa. Ruuanlaitto auttaa minua kehittämään reseptejä, ja se saa minut voimaan paremmin niin kuin maalaaminenkin.

Syön oikeastaan kaikkea. Minulla on Helsingissä projekti – haluan kokeilla kaikkia erilaisia ravintoloita ja keittiöitä. Tähän mennessä olen kokeillut pääasiallisesti aasialaisia ravintoloita.

Omaan ruokakulttuuriini pidän kosketuksen äitini kautta, hän laittaa ruokaa koko ajan. Helsingissä on tarjolla paljon Lähi-idän ruokaa, mutta kun syön äitini laittamaa, se tuntuu kodilta ja pitää yhteydessä omaan ruokakulttuuriini.

Nyt vietän aika paljon aikaa osoittamalla mieltäni Rautatientorilla – turvapaikanhakemukseni on hylätty jo kerran. Myös maalaan ja laitan ruokaa, koska ainakin ne hiukan helpottavat stressiäni. Tilanteeni on aika vaikea. Ainakin ruuanlaitto vie ajatukset hetkeksi pois siitä, mitä minulle voi tapahtua.

Asumme perheeni kanssa Itäkeskuksessa ja olemme tehneet cateringia sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Töitä riittää, ja monet jo tuntevat meidät.

Minusta äitini laittaa parasta Lähi-idän ruokaa Helsingissä. Itse pidän eniten ehkä alkupaloista, koska olen alkupalakokki. Olen lihansyöjä, mutta lähinnä laitan salaatteja!”


Hanan Snieh, kotoisin Al Sweidasta, Syyriasta

”Kotikaupungissani Syyriassa ruoka on meille erittäin tärkeää, koska sen äärelle kerääntyy aina koko suku yhteen syömään.

Kaikki ovat tervetulleita, se on erittäin tärkeää minulle.

Aina välillä kaipaan sitä, että saan istua yhdessä perheen kanssa aamiaisella, lounaalla tai illallisella.

Olen kasvissyöjä. Hyvä puoli syyrialaisessa ruuassa on, että saman ruuan voi aina tehdä ilman lihaa. Täällä Helsingissä on hyvä valikoima raaka-aineita, joten voimme käyttää vaikkapa kauraproteiinia tai tofua. Syyriassa niitä taas on vaikeampi löytää.

Ruoka tekee minut onnelliseksi. Se on yksi niistä asioista, joista todella nautin: syömisestä ja siitä, kun pääsen maistamaan kaikki erilaisten annoksien maut. Pidän erityisesti mausteisista ja aromaattisista.

Täällä ruuat ovat yleisesti ottaen hyvin erilaisia kuin Syy­riassa. Niissä ei ole paljon suolaa tai makuja. Ne ovat kevyitä ja terveellisiä, toisin kuin meillä.

Syyriassa ei syödä kauhean paljon terveellisiä ruokia. Kyllä nekin voi laittaa terveellisesti, mutta erityisesti perinteiset syyrialaiset ruuat ovat hyvin raskaita.

Jos laitan ruokaa itselleni, lisään yleensä jotain omaa. Joten laitan ruokaa jääkaapin aineksista omaan, mutta syyrialaiseen tyyliin.

Syystä tai toisesta sen pitää aina olla syyrialaiseen tyyliin laitettu, en tiedä, miksi. Totta kai se myös auttaa pitämään yhteyttä Syyriaan. Kuten kerroin, meillä on vahva yhteys perheen ja ruuan välillä.

Syyrialaista ruokaa on vaikea löytää Helsingistä, joten aika ajoin minä ja Yasmin kutsumme toisiamme syyrialaisille illallisille. Kun laitamme yhdessä ruokaa, meistä tuntuu kuin olisimme kotona. Niin me autamme toisiam­me.

Syyrialaisen ruuan laittaminen täällä on kallista. Itämaisia marketteja Helsingissä on paljon, joten raaka-aineita löytää helposti, mutta ne ovat kalliimpia kuin tavalliset kaupat. Pidän kaikesta ruuasta, etenkin vahvoista mauista. Kasvissyöjänä syön mieluiten maukasta kasvisruokaa.

En ole vielä syönyt todella hyvää Lähi-idän ruokaa Helsingissä. Kun järjestimme pop-up-kahvila Cafe Damascuksen, meille oli tärkeintä laittaa ruokaa, kuten laittaisimme sen kotona. Oli tärkeää, että emme korvaisi raaka-aineita tai mausteita halvemmilla, koska emme yrittäneet tehdä annoksilla voittoa. päämäärämme oli tarjota ihmisille oikeita makuja.

Täällä Helsingissä se voi olla vaikeaa. Monet ravintolat tekevät Lähi-idän ruuasta eurooppalaisempaa ja samalla sen luonne muuttuu, maut katoavat.

Uskon, että ruoka voi auttaa ihmisiä pääsemään yli ennakkoluuloistaan. Kun ihmiset istuvat ja syövät yhdessä, on kuin he olisivat ystäviä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Turvapaikanhakijat
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 2. 2

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 3. 3

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 4. 4

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 5. 5

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 6. 6

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 7. 7

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 8. 8

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 9. 9

  Olarilainen punk-bändi valloitti Thaimaan ja kommelluksiahan siitä seurasi – basisti löytyi paikan päältä ilman yhteistä kieltä

 10. 10

  ”Tulee kolme kertaa se tunne: ai, ai, ai!” – ruokataiteilija Kozeen Shiwan tarjoaa illallisillaan epämiellyttäviä makukokemuksia ja haluaa mullistaa koko syömisen konseptin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 2. 2

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 3. 3

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 4. 4

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 5. 5

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 6. 6

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 7. 7

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 8. 8

  Päivän trendi: Rennon ”iskämasun” saa nyt näin helposti ja nopeasti

 9. 9

  ”Tulee kolme kertaa se tunne: ai, ai, ai!” – ruokataiteilija Kozeen Shiwan tarjoaa illallisillaan epämiellyttäviä makukokemuksia ja haluaa mullistaa koko syömisen konseptin

 10. 10

  Sohvaperunat alkaa taas – Näistä syistä show on niin rakastettu ja radikaalimpi kuin mikään aiempi tosi-tv

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 5. 5

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 6. 6

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 7. 7

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 8. 8

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 9. 9

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 10. 10

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 3. 3

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 4. 4

  AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

 5. 5

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 6. 6

  IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

 7. 7

  ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

 8. 8

  Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

 9. 9

  Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

 10. 10

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 2. 2

  Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

 3. 3

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 4. 4

  Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

 5. 5

  Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

 6. 6

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 7. 7

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 8. 8

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 9. 9

  25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

 10. 10

  ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 5. 5

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 6. 6

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 7. 7

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää