Valikko

Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

Margaret Atwoodin klassikkoromaaniin perustuva sarja kertoo vaihtoehtoisesta Amerikasta, jossa uskonnollisten fundamentalistien pakkolaki määrää naiset miesten omaisuudeksi.

”Nimeni on Frediläinen. Minulla oli toinen nimi, mutta se on nyt kielletty.”

HBO:n suoratoistopalvelusta löytyvä The Handmaid’s Tale on järkyttävintä ja vaikuttavinta televisiota juuri nyt.

Margaret Atwoodin klassikkoromaaniin perustuva 10-osainen sarja kertoo vaihtoehtoisesta Amerikasta, jossa uskonnollisten fundamentalistien pakkolaki määrää naiset miesten omaisuudeksi. Kirja ilmestyi suomeksi vuonna 1986 nimellä Orjattaresi.

Hulun tuottamassa tv-sarjassa tapahtumahetki on tuotu lähemmäksi nykypäivää: jaksoissa vilahtavat niin älypuhelimet ja Tinder kuin macaronsit, erikoiskahvit ja punaiset muovimukit. Sarjan visuaalisuus on poikkeuksellisen mietittyä ja vahvaa: värit ovat syötävän syviä, kuvaus unenomaista.

Sarja aiheutti suurta kohinaa jo ennen ilmestymistään, kiitos Donald Trumpin.

Atwood kirjoitti kirjan alun perin reaktiona Ronald Reaganin uuskonservatiiviseen, perhearvoja korostavaan politiikkaan 1980-luvulla. Alentuvasta ja vihamielisestä suhtautumisestaan naisiin tunnettu Trump allekirjoitti presidenttinä ensitöinään asetuksen, joka kieltää rahoituksen kaikilta järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin.

Niinpä naistenmarssilla tammikuun lopussa näkyi paljon kylttejä, joissa vaadittiin ”tekemään Atwoodista taas kaunokirjallisuutta”.

Nyt, kuusi jaksoa sarjaa katsoneena, voin vakuuttaa, ettei sarjan kylmäävyys johdu vain sen yhtymäkohdista USA:n nykypolitiikan suuntaan.

The Handmaid’s Tale järkyttää, koska sen alistus on totta jo nyt eri puolilla maailmaa. Eikä se rajoitu vain naisiin: sotaa pakoon lähteneitä perheitä erotetaan, naisten oikeus omaan ruumiiseensa poistetaan abortti- ja ehkäisyoikeutta rajoittamalla, homoja ja transsukupuolisia syrjitään ja tapetaan joka päivä.

The Handmaid’s Tale kerrotaan yhden ”orjattaren” perspektiivistä. Frediläinen (Elisabeth Moss) asuu vaikutusvaltaisen miehen, komentaja Fred Waterfordin (Joseph Fiennes) talossa. Hänellä on yksi tehtävä: tuottaa Waterfordille ja tämän vaimolle Serena Joylle (Yvonne Strahovski) jälkeläisiä.

Maailmassa on tapahtunut ekokatastrofi. Sen seurauksena elintaso on romahtanut. Ihmisten syntyvyys on tippunut jyrkästi. Suurin osa naisista ei pysty saamaan terveitä lapsia tai tulemaan raskaaksi lainkaan – se, mistä tämä johtuu, jää avoimeksi.

Reaktiona ääriuskonnollinen kristitty ryhmittymä nimeltä Jaakobin pojat on tehnyt vallankaappauksen Yhdysvalloissa. Syntynyt uusi yhteiskunta Gilead muistuttaa monin tavoin natsi-Saksaa. Ytimessä on suvunjatkaminen ja hyvien geenien siirtäminen eteenpäin.

Tämän suuremman suunnitelman vaatimuksesta naisilta on viety ihmisoikeudet, he eivät saa käydä töissä, omistaa, lukea tai toimia itsenäisestä. Naiset on ryhmitelty hierarkkisesti ja vaatetettu sen mukaisesti: uskonnollisten johtohahmojen vaimot pukeutuvat smaragdinvihreään, kodinhoitajat eli martat harmaaseen ja uskonnolliset opettajat eli tädit ruskeaan.

Hedelmälliset naiset, jotka eivät ole komentajien vaimoja, on alistettu orjattariksi. Heidän värinsä on menstruaation punainen.

Heidän oikea nimensä riistetään ja he saavat uuden nimen, joka osoittaa, kenelle miehelle he kuuluvat – näin Fredin omistamasta naisesta tulee siis Frediläinen.

Joku voisi kutsua heitä synnytyskoneiksi, mutta sarjassa heidät esitetään ”vapaiksi toteuttamaan biologista kohtaloaan”.

The Handmaid’s Tale osoittaa, että tämä ”biologisen kohtalon toteuttaminen” on väkivaltainen prosessi, jossa valtava määrä ihmisiä kokee julmuuksia ja kuolee. Pelkkään lisääntymiseen tähtäävässä yhteiskunnassa ei ole paikkaa ei-heteroille tai kaksinapaiseen sukupuolikäsitykseen taipumattomille.

Sarjan oveluus on näyttää, miten kestämätön tällainen systeemi pidemmällä tähtäimellä on.

Monet kohtaukset ovat syvästi häiritseviä.

Nämä järkyttävät asiat sarja on jo näyttänyt (Varoitus: sisältää spoilereita tähän asti ilmestyneestä kuudesta jaksosta):

1. Heti alussa näemme, mitä tapahtui vallankumouksen tultua niille, joilla oli jo perhe, mutta jotka eivät tunnustaneet uutta hallintoa: Mossin esittämä nainen, jonka nimi myöhemmin paljastuu Juneksi, pakenee avauskohtauksessa miehensä ja lapsensa kanssa kypärähattuisia asemiehiä pitkin metsiä.

June piiloutuu lapsensa kanssa metsään, mutta heidät löydetään. Lapsi viedään pois. Asemiehet sitovat Junen paareille ja kantavat hänet pakettiautoon. Kaukaa kuuluu laukauksia.

June olettaa, että hänen miehensä on tapettu.

2. June kuljetetaan hedelmällisten naisten keskitysleirille, jossa uskonnolliset fanaatikkonaiset – sarjassa ”tädit” – kouluttavat tulokkaista orjattaria. Johtaja Lydia (loistava Ann Dowd) näyttää heti kaapin paikan tulokas-Janinelle (Madeline Brewer).

Ensin Janinea lyödään sähköisellä karjapiiskurilla. Sen jälkeen Janine raahataan pois ja hänen oikea silmänsä kaivetaan ulos. Se on varoitus kaikille muille.

Gileadin oikeuskäsitys on muutenkin kaikkea länsimaisen oikeuskäsityksen sääntöjä vastaan. Kapinoivat hirtetään suoraan ja jätetään roikkumaan kaikkien nähtäväksi. Jos joku on tappanut syntymättömän lapsen, hänet luovutetaan orjattarien käsiin ja he saavat repiä ja raastaa tekijän kuoliaaksi.


Vanhan testamentin kirjoitukset ovat laki ja Jumala sallii kaiken. Siksi esimerkiksi raiskaus on oma syy.

3. Seremoniapäivä on ilta, jolloin orjatar yritetään saattaa raskaaksi. Se sijoittuu aina orjattaren ovulaation aikaan.

Tästä ”siittämisseremoniasta” on yritetty tehdä mahdollisimman epäseksuaalinen: paikan päällä on talon henkilökunta kodinhoitajasta autonkuljettajaan.

Frediläinen asettuu makaamaan komentajan ja tämän vaimon sänkyyn. Komentajan vaimo pitää hänen käsistään kiinni ja tämän päätä sylissään sillä aikaa kun komentaja raiskaa hänet.

Koska siitä kohtauksessa oikeasti on kyse: tahdottomana makaavaa orjatarta kohdellaan esineenä. Hän on välikappale, jota komentaja yrittää hedelmöittää.

Hän voisi saman tien olla kävelevä kohtu, ei ihminen laisinkaan.


4. Toinen kummallinen seremonia nähdään kun silmänsä menettänyt Janine tulee raskaaksi ja on aika synnyttää.

Hysteerisessä kohtauksessa punapukuiset orjattaret kannustavat Janinea yhdessä valtavan kartanon huoneessa kun toisessa vihreisiin verhoutuneet vaimot kannustavat naista, jolle Janinea lasta synnyttää. Vaimot siis esittävät synnyttävänsä ja orjattaret hoitavat homman oikeasti.

Kun h-hetki lähenee, nämä kaksi naisryhmää yhdistyvät ja vaimo kiipeää orjattarensa päälle ”yhteissynnytykseen”. Kun lapsi on syntynyt, hänet otetaan välittömästi pois synnyttäjältä.

Kahden kerroksen väkeä ei voisi enää paremmin kuvittaa.

5. Ehkä kaikista järkyttävin on Frediläisen vieressä asuvan toisen orjattaren, Gleniläisen (Alexis Bledel) kohtalo.

Orjattaret käyvät päivisin kaupassa ruokaostoksilla. He liikkuvat ulkona aina pareittain, koska totalitaristisessa systeemissä paras tapa pitää ihmiset kurissa on saada heidät tarkkailemaan toisiaan ja pitämään näin toinen toisensa kurissa.

Kuka tahansa voi olla ”silmä” eli hallituksen kätyri, siksi on parempi pitää melut mahassaan ja keskittyä puhumaan säästä ja toistelemaan virallisia tervehdyksiä:

”Hänen silmänsä alla.”

”Siunattu olkoon hedelmä.”

”Herra avatkoon.”

Näillä matkoilla Frediläinen ja Gleniläinen ystävystyvät. Gleniläisen paljastaa toimivansa vastarintaliikkeessä. Ennen vallankumousta hänellä oli vaimo, mutta Gileadissa homous on pyhäishäväistys. Homoseksuaalisuutta ei ole olemassa.

On vain ”sukupuolipettureita”.

Gleniläisen uskoutuu Frediläiselle: hänen oikea nimensä on Emily. Hän on rakastunut ja kihlannut erään taloudenhoitajan eli martan. Mutta joku ilmiantaa molemmat naiset hallinnolle.


Emily ja martta haetaan ja viedään tuomittavaksi. Heidät suunsa ovat sidotut – Gileadissa syytetyillä ei ole oikeutta puolustautua syytteitä vastaan. Martta tuomitaan kuolemaan. Raastavassa kohtauksessa Emily joutuu katsomaan rakastettunsa hirttämistä. Hän ei voi edes huutaa.

Kohtaus tekee The Handmaid’s Talesta liiankin todellisen: homoseksuaalisuus on lailla kielletty yli 70 maassa ja siitä rangaistaan kuolemalla kymmenessä.

Emilyä ei hirtetä. Hänet tuomitaan ”pelastukseen”. Se tarkoittaa genitaalialueen silpomista. Kun Emily herää valkoisesta huoneesta, hän tajuaa heti, että jokin on vialla. Hän on ollut jonkinlaisessa leikkauksessa: heikottaa, alapää on siteissä.

Hallinto on tehnyt hänestä vaarattoman poistamalla häneltä nautintoa tuottavat elimet. Kohtaus on järkyttävä muun muassa siksi, että se niin selvästi viittaa sekä naisten ympärileikkauksiin että transsukupuolisten pakkosterilisaatioon.

Lydia-täti saapuu paikalle vahvistamaan tilanteen:

”Tämä on sinulle järkytys, Emily. Voit tietysti yhä saada lapsia. Elämäsi helpottuu tästä lähtien.”

”Sitä ei halua, mitä ei voi saada.”

6. Fanaatikoiden vallankaappauksen eteneminen näytetään pikku hiljaa takaumina. Kohtaukset nostavat hien otsalle. Miten nopeasti ja helposti kaikki tapahtuu!

Ensin kaikkien naisten pankkitilit tyhjennetään: June ja tämän paras ystävä Moira (Samira Wiley) poikkeavat juoksulenkiltä kahvilaan kun Junen maksukortti ei toimi.

Kun naiset pyytävät baristaa kokeilemaan korttia uudelleen, barista haukkuu heidät ”helvetin huoriksi”. Naisia naurattaa baristan julkeus, eivätkä hälytyskellot soi.

Junen työpaikalla avokonttorissa esimies kutsuu kaikki koolle ja ilmoittaa, että naispuolisten työntekijöiden on siivottava pöytänsä. Heidät irtisanotaan.

Kun June yrittää kysyä, millä perusteella, pomo toteaa hädissään:

”En voi sille mitään.”

Kun Elisabeth Mossin näyttelemä June kantaa työpisteensä tavarat laatikossa ulos, ei voi olla miettimättä Mossin kuuluisinta roolia, Mad Menin Peggyä. New Yorkin mainostoimistoon sijoittuva sarja kuvasi yhteiskunnallisia murroksia 1960- ja 70-lukujen Yhdysvalloissa.

Yksi tärkein niistä oli naisten aseman muutos ja siksi sarjan yksi jatkuva pääjuoni seurasi Peggyn asteittaista nousua sihteeristä menestyväksi copywriteriksi.

Tekijät ovat varmasti ymmärtäneet kohtauksen ironian: yhdessä hetkessä koko Peggyn työ valahtaa kankkulan kaivoon.

Katsojalle hetkellisyys toimii varoituksena. Myöhemmin sarjassa nimittäin selviää, että poikkeustila julistettiin terrorismin torjumisen nojalla, mutta oikeasti se oli keino ottaa maa haltuun sen omilta kansalaisilta.

Yhdessäkin takaumassa poliisit avaavat tulen mielenosoittajia kohtaan. Katsoja ymmärtää, että turva ja rauha ovat hauraita asioita.

Jäljellä on enää neljä jaksoa. Mihin koko sarja tulee vielä päättymään?

Sarja on edennyt 6. jaksoon mennessä pisteeseen, jossa aluksi yhdenlaisina esitetyt hahmot on laitettu uuteen valoon.

Yksi heistä on komentaja Waterfordin vaimo Serena Joy. Serena kohtelee aluksi Mossin esittämää päähenkilöä törkeästi. Hän muun muassa telkeää tämän huoneeseensa, kun selviää, ettei orjatar olekaan toivotusti raskaana.

Useissa jaksoissa näytetään, miten alentuvasti komentaja suhtautuu Serenaan (”Sinun ei tarvitse vaivata päätäsi.”). Serena vaikuttaa tyytymättömältä tilanteeseensa, vaikka hän oli yksi uutta järjestystä ajaneista.

Se johtuu siitä, että Gileadin kaltaisessa misogynistisessä diktatuurissa nainen ei voi voittaa, vaikka olisi hierarkiassa ylimpänä, sillä hän on aina miestään alempana.

Maailma on inhottava paikka, sanoo Lydia-tätikin. Naiset ovat heikompia. Heitä on suojeltava. Heitä suojellaan vaikka väkipakolla.

The Handmaid’s Tale kuvastaakin loistavasti sitä tympääntymistä, mikä kodin piiriin sidottua ja ”suojeltua” naista vaanii. Ja huomio: tästä ei kannata vetää johtopäätöstä, että sarja jotenkin väheksyisi tai kritisoisi kotiäitejä.

Ei suinkaan.

The Handmaid’s Tale kuvastaa tilannetta, jossa ei ole vaihtoehtoja. On vain vaihtoehdottomuudesta syntyvää tyhjyyttä.

Järjestelmä sortaa myös köyhiä miehiä. Waterfordin autonkuljettaja Nick (Max Minghella) on juuri tällainen. Tähän mennessä Nick on paljastunut hyvikseksi ja hänellä on kirjaan perustuen vielä tärkeä rooli loppua kohden.

Ehkä parasta The Handmaid’s Talessa on sen brutaali rehellisyys. Komentaja Waterford perustelee systeemiä näin:

”Me halusimme tehdä maailmasta paremman. Parempi ei ole ’parempi’ kaikille. Se tarkoittaa aina huonompaa joillekin.”

Ja näinhän se on. Jokaisella järjestelmällä on uhrinsa, useimmiten tietoisesti valitut sellaiset. The Handmaid’s Talessa uhreja ovat homoseksuaalit, transihmiset, köyhät miehet, köyhät naiset, ateistit, hedelmälliset naiset. Muun muassa.

Onneksi mikään systeemi ei voi täysin kitkeä solidaarisuutta, joka voi syntyä sorrettujen välille. Siitä on jo vihjailtu voimakkaasti myös The Handmaid’s Talessa.

Sitä Gileadin päättäjät eivät nimittäin tulleet ajatelleeksi jaotellessaan naiset omiin osastoihinsa.

He loivat samalla armeijan.

The Handmaid’s Tale on katsottavissa HBO Nordicissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 2. 2

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 3. 3

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 6. 6

  ”Seksi- ja juomabiiseissäkin on mukana syvällisempiä tuplamerkityksiä”, sanoo roisina räppärinä tunnettu Petri Nygård

 7. 7

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 8. 8

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 9. 9

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 10. 10

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 2. 2

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 3. 3

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 4. 4

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 5. 5

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 6. 6

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 7. 7

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 8. 8

  ”Seksi- ja juomabiiseissäkin on mukana syvällisempiä tuplamerkityksiä”, sanoo roisina räppärinä tunnettu Petri Nygård

 9. 9

  Kesäkino Engel avautuu jälleen perjantaina, uusittu Engel palvelee jo: Tällainen on Helsingin korttelikinojen kesätarjonta

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 4. 4

  Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

 5. 5

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

 6. 6

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 7. 7

  Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

 8. 8

  Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

 9. 9

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 10. 10

  Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 2. 2

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 3. 3

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 4. 4

  Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

 5. 5

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 6. 6

  Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

 7. 7

  Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

 8. 8

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 9. 9

  Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

 10. 10

  Vuorolistojen ”haamuvuorot” heikentävät vanhustenhoidon tasoa – ”Vähäosaisempia kohdellaan kaikkein heikoimmin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 2. 2

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 3. 3

  Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

 4. 4

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 5. 5

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 6. 6

  Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

 7. 7

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 8. 8

  Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

 9. 9

  Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

 10. 10

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 7. 7

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

 8. 8

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 9. 9

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 10. 10

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 11. Näytä lisää