Valikko

Tämä baari tekee roskista drinkkejä, joihin kierrätetään limeviipaleetkin – ekologiset ravintolat ja hävikkiruoka trendaavat maailmalla, ja nyt ne löysivät Suomeen

Helsingistäkin saa nyt ekologisia cocktaileja, joiden valmistuksessa hyödynnetään niin tyhjiä pulloja kuin käytettyjä limeviipaleitakin.

Cocktailbaarissa Pienellä Roobertinkadulla tehdään drinkkejä roskasta. Huhtikuun puolivälissä avautunut Publik on Helsingin ensimmäinen baari, joka pyrkii kaikessa toiminnassaan ekologisuuteen.

Se on nyt trendikästä niin ruoka- kuin juomapuolella. Syystäkin. Suomessa heitetään nimittäin vuodessa roskiin noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, mutta myös kaupat ja ravintolat kantavat kortensa kekoon. Niiden yhteenlaskettu osuus on lähes 40 prosenttia kokonaisuudesta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan esimerkiksi kauppojen ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa, josta vain 10–15 prosenttia lahjoitetaan ruoka-apuun.

Kaikella tällä ruualla olisi tietysti voitu ruokkia nälkäisiä, mutta roskiin heitetty ruoka on myös ilmasto-ongelma: sen tuottamiseen, kuljettamiseen, pakkaamiseen ja varastointiin kuluu paljon energiaa ja resursseja.

Ei siis ihme, että Suomessa ja muualla maailmassa on nyt herätty miettimään, miten ruokahävikin määrää voisi vähentää.

Yksi ratkaisu ovat hävikkiruokaravintolat. Viime kesänä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen sellainen. Ravintola Loopissa kokataan ruokaa ruokakauppojen ylijäämäelintarvikkeista. Esikuvana toimi amsterdamilainen hävikkiruokaravintola Instock.

Ravintoloiden ruokahävikkiä taas pyrkivät vähentämään muun muassa ResQ- ja Lunchie-applikaatiot, joiden kautta voi ostaa ravintoloiden ylijääviä annoksia.

Eduskunnassakin on parhaillaan käsittelyssä lakialoite, joka velvoittaisi esimerkiksi kaupat ja leipomot luovuttamaan myynnistä poistetut syömäkelpoiset tuotteet hyväntekeväisyyteen.

Mutta nyt ollaan Publik-baarissa. On perjantai, ja kello on kaksi iltapäivällä.

Valoisa tila on sisustettu tyylikkään askeettisesti. Baaritiski on L-kirjaimen muotoinen, ja sen kylki on valkoista kaakelia. Korkeat pöydät ovat vaaleaa kiveä, ja niiden äärelle on aseteltu mustat baarijakkarat.

Takaseinän hyllyillä on rivikaupalla pulloja: rommia, giniä, vodkaa... Niistä sekoitellaan esimerkiksi hävikkicocktaileja.

Esimies Andreas Cederström, 25, ja baarimestari Eetu Topo, 26, laittavat paikkoja kuntoon iltaa varten.

Nuoresta iästään huolimatta molemmat ovat kokeneita ja palkittuja baarimikkoja. Topo edustaa tänä vuonna Suomea Bacardi Legacy -kilpailun kansainvälisessä finaalissa Berliinissä. Kyseessä on yksi maailman suurimmista cocktailkisoista, jonka voittaminen on jokaisen baarimestarin unelma.

Cederströmilläkin on kisakokemusta: pari vuotta sitten hän voitti kansainvälisen cocktailkilpailun, johon osallistui maailmanlaajuisesti 5 500 baarimestaria.


Palkitut juomansekoittajat kertovat, että ekologisuus on heidän alallaan juuri nyt kansainvälinen megatrendi. Ensimmäisenä siihen tarttuivat Lontoon ja New Yorkin kaltaisten maailman cocktailpääkaupunkien baarimikot. Cederström törmäsi ilmiöön työskennellessään hetken aikaa Kööpenhaminassa.

”Siellä ollessani tajusin, että tämä on iso juttu. Silloin homman nimi oli sustainability, nyt se on jo suoraan zero waste.”

Tällä hän tahtoo sanoa, että ennen baarit pyrkivät toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti. Nyt tavoite on kuitenkin se, että jätettä ei syntyisi lainkaan.

Millä tavalla ekologisuus sitten näkyy Publikissa? Topo esittelee juomalistaa, jossa on esimerkiksi Trash Tiki -niminen cocktail.

”Tämä juoma ei aiheuta käytännössä lainkaan jätettä baarin sisällä, se vain käyttää sitä”, hän kertoo. Se tarkoittaa muun ­muassa, että kyseiseen drinkkiin on käytetty siirappia, joka on tehty muihin juomiin puristettujen limettien kuorista.

”Siinä missä joku toinen puristaa sitruunanpuolikkaan lasiin ja heittää sen sitten roskiin, me käytetään sama hedelmä kaksi kertaa”, Cederström sanoo.


Baarimestarien tavoitteena onkin, että jokainen asia pystyttäisiin kierrättämään ja käyttämään hyödyksi. On myös juoma, jossa on koristeena maraschino-siirapissa marinoitu kirsikka. Cocktailissa käytetään sen lisäksi myös kirsikan säilöntälientä, jolloin sekään ei mene hukkaan.

Yhteen drinkkiin taas pannaan luumulla maustettua konjakkia. Luumuja ei kuitenkaan viskata käytön jälkeen pois, vaan niistä tehdään myöhemmin hilloketta, jota hyödynnetään taas uusissa juomissa. Kahveista yli jäänyt purukin uutetaan kahvilikööriksi.

Topo kertoo, että huomiota on kiinnitetty myös raaka-aineiden säilyvyyteen. Cocktailit on suunniteltu niin, että niihin ei tarvita juurikaan nopeasti pilaantuvia ainesosia. Ajan kulumiselle herkempiä tuotteita säilytetään tyhjiöpakattuna tai baarin nollatilajääkaapissa.

Ekologisuus ei rajoitu vain elintarvikkeisiin. Publikin tiskin takana odottaa parhaillaan korillinen tyhjiä pulloja, joihin on tarkoitus tehdä valmiiksi pullotettuja drinkkejä.

”Jopa meidän jääpalakoneemme on valittu sen mukaan, että se käyttää mahdollisimman vähän vettä ja sähköä”, Topo sanoo.

Juomien koristeista on niin ikään luovuttu. Drinkkiinsä ei saa sateenvarjoa – eikä edes pilliä.

”Se voi joidenkin mielestä olla aika radikaali hippilähestymistapa, mutta ei kukaan halua katsoa enää Youtubesta videoita, joissa muovipilli vedetään kilpikonnan nenästä ulos”, Cederström perustelee.

Jokainen pullonkorkki menee baarimestarien mukaan metallinkeräykseen. Viini- ja samppanjapullojen puukorkit taas toimitetaan kouluihin askartelumateriaaliksi. Ja kun syömäkelpoiset asiat on käytetty loppuun, ne lentävät bioroskikseen.

Tämä voi kuulostaa aivan normaalilta toiminnalta, mutta baarialalla näin ei aina tehdä.

”Varsinkin perusbaareissa kaikki pulloja lukuun ottamatta menee yleensä samaan mustaan jätesäkkiin. Bioroskiksia ei juuri ole”, Cederström kertoo.

Hän ottaa esimerkiksi havaijilaistyyliset tiki-baarit, joissa käytetään paljon tuoreita hedelmäpyreitä.

”Yhdessä baarissa voi olla 40 eri pyreetä, jotka säilyvät avaamisen jälkeen kaksi päivää. Sen jälkeen ne kaikki lentävät siihen samaan roskikseen.”

Cederström ja Topo korostavat, että Publikista ei haluta tehdä vakavahenkiseen cocktailhifistelyyn keskittynyttä paikkaa.

Vaikka palkitut baarimestarit tekevätkin tiskin takana kansainvälisten trendien mukaisia eko­drinkkejä, baariin voi tulla myös vain oluelle tai viinille.

Tai vaikkapa juomaan cocktailin, jota ei ole tehty hävikistä. Niitäkin saa halutessa.

Publik (Pieni Roobertinkatu 9). Avoinna ti klo 17–24, ke–to 17–1, pe–la 17–2. publik.fi

 

Hävikkiruokaa ja -juomaa Helsingissä sekä sovelluksia

Hävikkiruokaravintola Loop

Lapinlahden vanhaan sairaalaan kesällä 2016 avattu ravintola, jossa tarjoillaan arkisin lounasta, viikonloppuisin brunssia ja perjantai-iltaisin myös illallista. Ruoka valmistetaan kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Loop pyrkii olemaan myös sosiaalisesti vastuullinen ravintola: se auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään.

Loop (Lapinlahdenpolku 8 D). Lounas ma–pe klo 11–14, illallinen pe klo 19, brunssi la–su 11–15. ravintolaloop.fi

 

Ruplan hävikkilounas

Kahvila-taidegalleria Rupla tarjoaa joka maanantai hävikkilounasta, joka on tehty viikonlopun brunssin ylijääneistä ainesosista. Viiden euron hinta ei päätä huimaa.

Hävikkilounas Ruplassa (Helsinginkatu 16) aina ma alkaen klo 11. rupla.fiHävikkiolut

Loop-ravintolaa pyörittävä Waste to Taste ja olutkoulutuksia järjestävä Brewniverse aloittivat viime vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on tehdä lähiaikoina hävikkileivästä olutta. Materiaalia riittää, sillä leipä on suurin yksittäinen hävikkituote Suomessa. Wasted-nimisen oluen raaka-aineesta vähintään 50 prosenttia on hävikkiuhan alle joutunutta leipää ja se julkistetaan kesällä.

facebook.com/wastedbeer

Resq, Lunchie ja Neighbourfood

Hävikkiruoan ympärille on syntynyt useampia suomalaisia mobiilisovelluksia. Resq ja Lunchie perustuvat samaan ideaan: ne välittävät lounaalta ylijäänyttä ruokaa ihmisille edullisina take away -annoksina.Tarjolla olevia annoksia voi etsiä ja tilata puhelimeen ladattavan applikaation avulla. Neighbourfood taas on applikaatio, jonka avulla tavalliset ihmiset voivat myydä toisilleen ylijääneitä kotiruoka-annoksiaan.

lunchie.fi, resq-club.com, neighbourfoodapp.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki
 • Ruokahävikki
 • Drinkit
 • Ruoka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 3. 3

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 4. 4

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 5. 5

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 6. 6

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 7. 7

  Ysäriviikko: Tällaista oli 90-luvun muoti – olkatoppauksia, grungea ja vyölaukkuja

 8. 8

  Tinder paljastaa, ovatko Facebook-kaverisi deittisovelluksessa – käyttäjät tyrmistyivät

 9. 9

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 10. 10

  Helsingissä järjestetään speed dating -ilta, johon otetaan vain ”samanhenkisiä” ihmisiä, soitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 2. 2

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 3. 3

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 4. 4

  James Corden kertoo nyt, miten supersuositut Carpool Karaoke -jaksot syntyvät – ja fiilistelee Daruden Sandstormia

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Tässä on urheilun ja HIFKin tulevaisuus: Overwatch-joukkue, joka pelastaa seuran vanhenevilta lätkäfaneilta

 7. 7

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 8. 8

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 9. 9

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 10. 10

  Punainen muki tuli Suomeen: jenkkileffojen ikoninen juomaväline tarkoittaa hauskanpitoa, näin legenda syntyi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 2. 2

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 3. 3

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 6. 6

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 7. 7

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 10. 10

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

 2. 2

  Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

 3. 3

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 4. 4

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 5. 5

  Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

 6. 6

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

 7. 7

  Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

 8. 8

  Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

 9. 9

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

 10. 10

  Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 2. 2

  Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

 3. 3

  Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

 4. 4

  Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

 5. 5

  Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

 6. 6

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 7. 7

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 8. 8

  Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

 9. 9

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

 10. 10

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

 11. Näytä lisää