Valikko

Tämä baari tekee roskista drinkkejä, joihin kierrätetään limeviipaleetkin – ekologiset ravintolat ja hävikkiruoka trendaavat maailmalla, ja nyt ne löysivät Suomeen

Helsingistäkin saa nyt ekologisia cocktaileja, joiden valmistuksessa hyödynnetään niin tyhjiä pulloja kuin käytettyjä limeviipaleitakin.

Cocktailbaarissa Pienellä Roobertinkadulla tehdään drinkkejä roskasta. Huhtikuun puolivälissä avautunut Publik on Helsingin ensimmäinen baari, joka pyrkii kaikessa toiminnassaan ekologisuuteen.

Se on nyt trendikästä niin ruoka- kuin juomapuolella. Syystäkin. Suomessa heitetään nimittäin vuodessa roskiin noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, mutta myös kaupat ja ravintolat kantavat kortensa kekoon. Niiden yhteenlaskettu osuus on lähes 40 prosenttia kokonaisuudesta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan esimerkiksi kauppojen ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa, josta vain 10–15 prosenttia lahjoitetaan ruoka-apuun.

Kaikella tällä ruualla olisi tietysti voitu ruokkia nälkäisiä, mutta roskiin heitetty ruoka on myös ilmasto-ongelma: sen tuottamiseen, kuljettamiseen, pakkaamiseen ja varastointiin kuluu paljon energiaa ja resursseja.

Ei siis ihme, että Suomessa ja muualla maailmassa on nyt herätty miettimään, miten ruokahävikin määrää voisi vähentää.

Yksi ratkaisu ovat hävikkiruokaravintolat. Viime kesänä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen sellainen. Ravintola Loopissa kokataan ruokaa ruokakauppojen ylijäämäelintarvikkeista. Esikuvana toimi amsterdamilainen hävikkiruokaravintola Instock.

Ravintoloiden ruokahävikkiä taas pyrkivät vähentämään muun muassa ResQ- ja Lunchie-applikaatiot, joiden kautta voi ostaa ravintoloiden ylijääviä annoksia.

Eduskunnassakin on parhaillaan käsittelyssä lakialoite, joka velvoittaisi esimerkiksi kaupat ja leipomot luovuttamaan myynnistä poistetut syömäkelpoiset tuotteet hyväntekeväisyyteen.

Mutta nyt ollaan Publik-baarissa. On perjantai, ja kello on kaksi iltapäivällä.

Valoisa tila on sisustettu tyylikkään askeettisesti. Baaritiski on L-kirjaimen muotoinen, ja sen kylki on valkoista kaakelia. Korkeat pöydät ovat vaaleaa kiveä, ja niiden äärelle on aseteltu mustat baarijakkarat.

Takaseinän hyllyillä on rivikaupalla pulloja: rommia, giniä, vodkaa... Niistä sekoitellaan esimerkiksi hävikkicocktaileja.

Esimies Andreas Cederström, 25, ja baarimestari Eetu Topo, 26, laittavat paikkoja kuntoon iltaa varten.

Nuoresta iästään huolimatta molemmat ovat kokeneita ja palkittuja baarimikkoja. Topo edustaa tänä vuonna Suomea Bacardi Legacy -kilpailun kansainvälisessä finaalissa Berliinissä. Kyseessä on yksi maailman suurimmista cocktailkisoista, jonka voittaminen on jokaisen baarimestarin unelma.

Cederströmilläkin on kisakokemusta: pari vuotta sitten hän voitti kansainvälisen cocktailkilpailun, johon osallistui maailmanlaajuisesti 5 500 baarimestaria.


Palkitut juomansekoittajat kertovat, että ekologisuus on heidän alallaan juuri nyt kansainvälinen megatrendi. Ensimmäisenä siihen tarttuivat Lontoon ja New Yorkin kaltaisten maailman cocktailpääkaupunkien baarimikot. Cederström törmäsi ilmiöön työskennellessään hetken aikaa Kööpenhaminassa.

”Siellä ollessani tajusin, että tämä on iso juttu. Silloin homman nimi oli sustainability, nyt se on jo suoraan zero waste.”

Tällä hän tahtoo sanoa, että ennen baarit pyrkivät toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti. Nyt tavoite on kuitenkin se, että jätettä ei syntyisi lainkaan.

Millä tavalla ekologisuus sitten näkyy Publikissa? Topo esittelee juomalistaa, jossa on esimerkiksi Trash Tiki -niminen cocktail.

”Tämä juoma ei aiheuta käytännössä lainkaan jätettä baarin sisällä, se vain käyttää sitä”, hän kertoo. Se tarkoittaa muun ­muassa, että kyseiseen drinkkiin on käytetty siirappia, joka on tehty muihin juomiin puristettujen limettien kuorista.

”Siinä missä joku toinen puristaa sitruunanpuolikkaan lasiin ja heittää sen sitten roskiin, me käytetään sama hedelmä kaksi kertaa”, Cederström sanoo.


Baarimestarien tavoitteena onkin, että jokainen asia pystyttäisiin kierrättämään ja käyttämään hyödyksi. On myös juoma, jossa on koristeena maraschino-siirapissa marinoitu kirsikka. Cocktailissa käytetään sen lisäksi myös kirsikan säilöntälientä, jolloin sekään ei mene hukkaan.

Yhteen drinkkiin taas pannaan luumulla maustettua konjakkia. Luumuja ei kuitenkaan viskata käytön jälkeen pois, vaan niistä tehdään myöhemmin hilloketta, jota hyödynnetään taas uusissa juomissa. Kahveista yli jäänyt purukin uutetaan kahvilikööriksi.

Topo kertoo, että huomiota on kiinnitetty myös raaka-aineiden säilyvyyteen. Cocktailit on suunniteltu niin, että niihin ei tarvita juurikaan nopeasti pilaantuvia ainesosia. Ajan kulumiselle herkempiä tuotteita säilytetään tyhjiöpakattuna tai baarin nollatilajääkaapissa.

Ekologisuus ei rajoitu vain elintarvikkeisiin. Publikin tiskin takana odottaa parhaillaan korillinen tyhjiä pulloja, joihin on tarkoitus tehdä valmiiksi pullotettuja drinkkejä.

”Jopa meidän jääpalakoneemme on valittu sen mukaan, että se käyttää mahdollisimman vähän vettä ja sähköä”, Topo sanoo.

Juomien koristeista on niin ikään luovuttu. Drinkkiinsä ei saa sateenvarjoa – eikä edes pilliä.

”Se voi joidenkin mielestä olla aika radikaali hippilähestymistapa, mutta ei kukaan halua katsoa enää Youtubesta videoita, joissa muovipilli vedetään kilpikonnan nenästä ulos”, Cederström perustelee.

Jokainen pullonkorkki menee baarimestarien mukaan metallinkeräykseen. Viini- ja samppanjapullojen puukorkit taas toimitetaan kouluihin askartelumateriaaliksi. Ja kun syömäkelpoiset asiat on käytetty loppuun, ne lentävät bioroskikseen.

Tämä voi kuulostaa aivan normaalilta toiminnalta, mutta baarialalla näin ei aina tehdä.

”Varsinkin perusbaareissa kaikki pulloja lukuun ottamatta menee yleensä samaan mustaan jätesäkkiin. Bioroskiksia ei juuri ole”, Cederström kertoo.

Hän ottaa esimerkiksi havaijilaistyyliset tiki-baarit, joissa käytetään paljon tuoreita hedelmäpyreitä.

”Yhdessä baarissa voi olla 40 eri pyreetä, jotka säilyvät avaamisen jälkeen kaksi päivää. Sen jälkeen ne kaikki lentävät siihen samaan roskikseen.”

Cederström ja Topo korostavat, että Publikista ei haluta tehdä vakavahenkiseen cocktailhifistelyyn keskittynyttä paikkaa.

Vaikka palkitut baarimestarit tekevätkin tiskin takana kansainvälisten trendien mukaisia eko­drinkkejä, baariin voi tulla myös vain oluelle tai viinille.

Tai vaikkapa juomaan cocktailin, jota ei ole tehty hävikistä. Niitäkin saa halutessa.

Publik (Pieni Roobertinkatu 9). Avoinna ti klo 17–24, ke–to 17–1, pe–la 17–2. publik.fi

 

Hävikkiruokaa ja -juomaa Helsingissä sekä sovelluksia

Hävikkiruokaravintola Loop

Lapinlahden vanhaan sairaalaan kesällä 2016 avattu ravintola, jossa tarjoillaan arkisin lounasta, viikonloppuisin brunssia ja perjantai-iltaisin myös illallista. Ruoka valmistetaan kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Loop pyrkii olemaan myös sosiaalisesti vastuullinen ravintola: se auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään.

Loop (Lapinlahdenpolku 8 D). Lounas ma–pe klo 11–14, illallinen pe klo 19, brunssi la–su 11–15. ravintolaloop.fi

 

Ruplan hävikkilounas

Kahvila-taidegalleria Rupla tarjoaa joka maanantai hävikkilounasta, joka on tehty viikonlopun brunssin ylijääneistä ainesosista. Viiden euron hinta ei päätä huimaa.

Hävikkilounas Ruplassa (Helsinginkatu 16) aina ma alkaen klo 11. rupla.fiHävikkiolut

Loop-ravintolaa pyörittävä Waste to Taste ja olutkoulutuksia järjestävä Brewniverse aloittivat viime vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on tehdä lähiaikoina hävikkileivästä olutta. Materiaalia riittää, sillä leipä on suurin yksittäinen hävikkituote Suomessa. Wasted-nimisen oluen raaka-aineesta vähintään 50 prosenttia on hävikkiuhan alle joutunutta leipää ja se julkistetaan kesällä.

facebook.com/wastedbeer

Resq, Lunchie ja Neighbourfood

Hävikkiruoan ympärille on syntynyt useampia suomalaisia mobiilisovelluksia. Resq ja Lunchie perustuvat samaan ideaan: ne välittävät lounaalta ylijäänyttä ruokaa ihmisille edullisina take away -annoksina.Tarjolla olevia annoksia voi etsiä ja tilata puhelimeen ladattavan applikaation avulla. Neighbourfood taas on applikaatio, jonka avulla tavalliset ihmiset voivat myydä toisilleen ylijääneitä kotiruoka-annoksiaan.

lunchie.fi, resq-club.com, neighbourfoodapp.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki
 • Ruokahävikki
 • Drinkit
 • Ruoka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 4. 4

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 5. 5

  Harry Potter syntyi 20 vuotta sitten eikä suostu kuolemaan – Helsingissä pidetään nyt Harry Potter -piknikmiitti

 6. 6

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 7. 7

  Eeppisimpiä Suomi 100 -tuotteita kerätään nyt Instagramissa: Juhlavuoden nimissä myydään muun muassa rikkasettejä, puukkoja, makaronipusseja, vessapaperia ja dildoja

 8. 8

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  Rasistiset vitsit ovat tärkeitä ja hyssyttelevä poliittinen korrektius sortovaltaa, sanoo tähtifilosofi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 3. 3

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 4. 4

  Harry Potter syntyi 20 vuotta sitten eikä suostu kuolemaan – Helsingissä pidetään nyt Harry Potter -piknikmiitti

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Hobitti-leffat olivat kaameita ja nyt Peter Jackson kertoo, miksi

 7. 7

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 8. 8

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 9. 9

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 10. 10

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 4. 4

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 5. 5

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 6. 6

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 7. 7

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 8. 8

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 9. 9

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 10. 10

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 2. 2

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

 3. 3

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 4. 4

  Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

 5. 5

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 6. 6

  Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

 7. 7

  Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

 8. 8

  Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

 9. 9

  Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

 10. 10

  Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

 3. 3

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

 4. 4

  ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

 5. 5

  Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

 6. 6

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 7. 7

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 8. 8

  Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

 9. 9

  Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

 10. 10

  Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää