Valikko

Tämä baari tekee roskista drinkkejä, joihin kierrätetään limeviipaleetkin – ekologiset ravintolat ja hävikkiruoka trendaavat maailmalla, ja nyt ne löysivät Suomeen

Helsingistäkin saa nyt ekologisia cocktaileja, joiden valmistuksessa hyödynnetään niin tyhjiä pulloja kuin käytettyjä limeviipaleitakin.

Cocktailbaarissa Pienellä Roobertinkadulla tehdään drinkkejä roskasta. Huhtikuun puolivälissä avautunut Publik on Helsingin ensimmäinen baari, joka pyrkii kaikessa toiminnassaan ekologisuuteen.

Se on nyt trendikästä niin ruoka- kuin juomapuolella. Syystäkin. Suomessa heitetään nimittäin vuodessa roskiin noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, mutta myös kaupat ja ravintolat kantavat kortensa kekoon. Niiden yhteenlaskettu osuus on lähes 40 prosenttia kokonaisuudesta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan esimerkiksi kauppojen ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa, josta vain 10–15 prosenttia lahjoitetaan ruoka-apuun.

Kaikella tällä ruualla olisi tietysti voitu ruokkia nälkäisiä, mutta roskiin heitetty ruoka on myös ilmasto-ongelma: sen tuottamiseen, kuljettamiseen, pakkaamiseen ja varastointiin kuluu paljon energiaa ja resursseja.

Ei siis ihme, että Suomessa ja muualla maailmassa on nyt herätty miettimään, miten ruokahävikin määrää voisi vähentää.

Yksi ratkaisu ovat hävikkiruokaravintolat. Viime kesänä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen sellainen. Ravintola Loopissa kokataan ruokaa ruokakauppojen ylijäämäelintarvikkeista. Esikuvana toimi amsterdamilainen hävikkiruokaravintola Instock.

Ravintoloiden ruokahävikkiä taas pyrkivät vähentämään muun muassa ResQ- ja Lunchie-applikaatiot, joiden kautta voi ostaa ravintoloiden ylijääviä annoksia.

Eduskunnassakin on parhaillaan käsittelyssä lakialoite, joka velvoittaisi esimerkiksi kaupat ja leipomot luovuttamaan myynnistä poistetut syömäkelpoiset tuotteet hyväntekeväisyyteen.

Mutta nyt ollaan Publik-baarissa. On perjantai, ja kello on kaksi iltapäivällä.

Valoisa tila on sisustettu tyylikkään askeettisesti. Baaritiski on L-kirjaimen muotoinen, ja sen kylki on valkoista kaakelia. Korkeat pöydät ovat vaaleaa kiveä, ja niiden äärelle on aseteltu mustat baarijakkarat.

Takaseinän hyllyillä on rivikaupalla pulloja: rommia, giniä, vodkaa... Niistä sekoitellaan esimerkiksi hävikkicocktaileja.

Esimies Andreas Cederström, 25, ja baarimestari Eetu Topo, 26, laittavat paikkoja kuntoon iltaa varten.

Nuoresta iästään huolimatta molemmat ovat kokeneita ja palkittuja baarimikkoja. Topo edustaa tänä vuonna Suomea Bacardi Legacy -kilpailun kansainvälisessä finaalissa Berliinissä. Kyseessä on yksi maailman suurimmista cocktailkisoista, jonka voittaminen on jokaisen baarimestarin unelma.

Cederströmilläkin on kisakokemusta: pari vuotta sitten hän voitti kansainvälisen cocktailkilpailun, johon osallistui maailmanlaajuisesti 5 500 baarimestaria.


Palkitut juomansekoittajat kertovat, että ekologisuus on heidän alallaan juuri nyt kansainvälinen megatrendi. Ensimmäisenä siihen tarttuivat Lontoon ja New Yorkin kaltaisten maailman cocktailpääkaupunkien baarimikot. Cederström törmäsi ilmiöön työskennellessään hetken aikaa Kööpenhaminassa.

”Siellä ollessani tajusin, että tämä on iso juttu. Silloin homman nimi oli sustainability, nyt se on jo suoraan zero waste.”

Tällä hän tahtoo sanoa, että ennen baarit pyrkivät toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti. Nyt tavoite on kuitenkin se, että jätettä ei syntyisi lainkaan.

Millä tavalla ekologisuus sitten näkyy Publikissa? Topo esittelee juomalistaa, jossa on esimerkiksi Trash Tiki -niminen cocktail.

”Tämä juoma ei aiheuta käytännössä lainkaan jätettä baarin sisällä, se vain käyttää sitä”, hän kertoo. Se tarkoittaa muun ­muassa, että kyseiseen drinkkiin on käytetty siirappia, joka on tehty muihin juomiin puristettujen limettien kuorista.

”Siinä missä joku toinen puristaa sitruunanpuolikkaan lasiin ja heittää sen sitten roskiin, me käytetään sama hedelmä kaksi kertaa”, Cederström sanoo.


Baarimestarien tavoitteena onkin, että jokainen asia pystyttäisiin kierrättämään ja käyttämään hyödyksi. On myös juoma, jossa on koristeena maraschino-siirapissa marinoitu kirsikka. Cocktailissa käytetään sen lisäksi myös kirsikan säilöntälientä, jolloin sekään ei mene hukkaan.

Yhteen drinkkiin taas pannaan luumulla maustettua konjakkia. Luumuja ei kuitenkaan viskata käytön jälkeen pois, vaan niistä tehdään myöhemmin hilloketta, jota hyödynnetään taas uusissa juomissa. Kahveista yli jäänyt purukin uutetaan kahvilikööriksi.

Topo kertoo, että huomiota on kiinnitetty myös raaka-aineiden säilyvyyteen. Cocktailit on suunniteltu niin, että niihin ei tarvita juurikaan nopeasti pilaantuvia ainesosia. Ajan kulumiselle herkempiä tuotteita säilytetään tyhjiöpakattuna tai baarin nollatilajääkaapissa.

Ekologisuus ei rajoitu vain elintarvikkeisiin. Publikin tiskin takana odottaa parhaillaan korillinen tyhjiä pulloja, joihin on tarkoitus tehdä valmiiksi pullotettuja drinkkejä.

”Jopa meidän jääpalakoneemme on valittu sen mukaan, että se käyttää mahdollisimman vähän vettä ja sähköä”, Topo sanoo.

Juomien koristeista on niin ikään luovuttu. Drinkkiinsä ei saa sateenvarjoa – eikä edes pilliä.

”Se voi joidenkin mielestä olla aika radikaali hippilähestymistapa, mutta ei kukaan halua katsoa enää Youtubesta videoita, joissa muovipilli vedetään kilpikonnan nenästä ulos”, Cederström perustelee.

Jokainen pullonkorkki menee baarimestarien mukaan metallinkeräykseen. Viini- ja samppanjapullojen puukorkit taas toimitetaan kouluihin askartelumateriaaliksi. Ja kun syömäkelpoiset asiat on käytetty loppuun, ne lentävät bioroskikseen.

Tämä voi kuulostaa aivan normaalilta toiminnalta, mutta baarialalla näin ei aina tehdä.

”Varsinkin perusbaareissa kaikki pulloja lukuun ottamatta menee yleensä samaan mustaan jätesäkkiin. Bioroskiksia ei juuri ole”, Cederström kertoo.

Hän ottaa esimerkiksi havaijilaistyyliset tiki-baarit, joissa käytetään paljon tuoreita hedelmäpyreitä.

”Yhdessä baarissa voi olla 40 eri pyreetä, jotka säilyvät avaamisen jälkeen kaksi päivää. Sen jälkeen ne kaikki lentävät siihen samaan roskikseen.”

Cederström ja Topo korostavat, että Publikista ei haluta tehdä vakavahenkiseen cocktailhifistelyyn keskittynyttä paikkaa.

Vaikka palkitut baarimestarit tekevätkin tiskin takana kansainvälisten trendien mukaisia eko­drinkkejä, baariin voi tulla myös vain oluelle tai viinille.

Tai vaikkapa juomaan cocktailin, jota ei ole tehty hävikistä. Niitäkin saa halutessa.

Publik (Pieni Roobertinkatu 9). Avoinna ti klo 17–24, ke–to 17–1, pe–la 17–2. publik.fi

 

Hävikkiruokaa ja -juomaa Helsingissä sekä sovelluksia

Hävikkiruokaravintola Loop

Lapinlahden vanhaan sairaalaan kesällä 2016 avattu ravintola, jossa tarjoillaan arkisin lounasta, viikonloppuisin brunssia ja perjantai-iltaisin myös illallista. Ruoka valmistetaan kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Loop pyrkii olemaan myös sosiaalisesti vastuullinen ravintola: se auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään.

Loop (Lapinlahdenpolku 8 D). Lounas ma–pe klo 11–14, illallinen pe klo 19, brunssi la–su 11–15. ravintolaloop.fi

 

Ruplan hävikkilounas

Kahvila-taidegalleria Rupla tarjoaa joka maanantai hävikkilounasta, joka on tehty viikonlopun brunssin ylijääneistä ainesosista. Viiden euron hinta ei päätä huimaa.

Hävikkilounas Ruplassa (Helsinginkatu 16) aina ma alkaen klo 11. rupla.fiHävikkiolut

Loop-ravintolaa pyörittävä Waste to Taste ja olutkoulutuksia järjestävä Brewniverse aloittivat viime vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on tehdä lähiaikoina hävikkileivästä olutta. Materiaalia riittää, sillä leipä on suurin yksittäinen hävikkituote Suomessa. Wasted-nimisen oluen raaka-aineesta vähintään 50 prosenttia on hävikkiuhan alle joutunutta leipää ja se julkistetaan kesällä.

facebook.com/wastedbeer

Resq, Lunchie ja Neighbourfood

Hävikkiruoan ympärille on syntynyt useampia suomalaisia mobiilisovelluksia. Resq ja Lunchie perustuvat samaan ideaan: ne välittävät lounaalta ylijäänyttä ruokaa ihmisille edullisina take away -annoksina.Tarjolla olevia annoksia voi etsiä ja tilata puhelimeen ladattavan applikaation avulla. Neighbourfood taas on applikaatio, jonka avulla tavalliset ihmiset voivat myydä toisilleen ylijääneitä kotiruoka-annoksiaan.

lunchie.fi, resq-club.com, neighbourfoodapp.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki
 • Ruokahävikki
 • Drinkit
 • Ruoka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 4. 4

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  Mitä tehdä Helsingissä juhannuksena? Nytin kattava opas kaupunkijuhannukseen

 7. 7

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Teennäisiä mietelauseita jakavat ihmiset ovat yksinkertaisia, sanoo tutkimus

 10. 10

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Kanavaranta on täynnä trendiravintoloita, ja nyt sinne tuodaan myös kaikille avointa kaupunkikulttuuria – ”Fiilis kuin Seinen rannalla”

 6. 6

  Somehaasteessa ihmisillä on pari sekuntia aikaa hypätä turvaan ”laavalta”, tulokset upeita – Soitimme suomalaisnaiselle, jonka video leviää maailmalla

 7. 7

  Uuden Wolfenstein-videopelin traileri julkaistiin ja internetin äärioikeisto hermostui, koska siinä taistellaan natseja vastaan – vaikka pelisarjassa on tehty samaa jo vuodesta 1992

 8. 8

  Tässä 10 Helsingin kiinnostavinta fine dining -ravintolaa

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 3. 3

  Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

 4. 4

  Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

 7. 7

  Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

 8. 8

  Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

 9. 9

  Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

 10. 10

  Ison laitahyökkääjän pelipaikalla Chicagolla on Markkasen kokoinen aukko

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

 3. 3

  13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

 4. 4

  Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 5. 5

  Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

 6. 6

  Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

 7. 7

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 8. 8

  Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

 9. 9

  Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

 10. 10

  Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

 2. 2

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

 5. 5

  Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

 6. 6

  Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

 7. 7

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 8. 8

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 9. 9

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 10. 10

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 11. Näytä lisää