Valikko

Tämä baari tekee roskista drinkkejä, joihin kierrätetään limeviipaleetkin – ekologiset ravintolat ja hävikkiruoka trendaavat maailmalla, ja nyt ne löysivät Suomeen

Helsingistäkin saa nyt ekologisia cocktaileja, joiden valmistuksessa hyödynnetään niin tyhjiä pulloja kuin käytettyjä limeviipaleitakin.

Cocktailbaarissa Pienellä Roobertinkadulla tehdään drinkkejä roskasta. Huhtikuun puolivälissä avautunut Publik on Helsingin ensimmäinen baari, joka pyrkii kaikessa toiminnassaan ekologisuuteen.

Se on nyt trendikästä niin ruoka- kuin juomapuolella. Syystäkin. Suomessa heitetään nimittäin vuodessa roskiin noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, mutta myös kaupat ja ravintolat kantavat kortensa kekoon. Niiden yhteenlaskettu osuus on lähes 40 prosenttia kokonaisuudesta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan esimerkiksi kauppojen ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa, josta vain 10–15 prosenttia lahjoitetaan ruoka-apuun.

Kaikella tällä ruualla olisi tietysti voitu ruokkia nälkäisiä, mutta roskiin heitetty ruoka on myös ilmasto-ongelma: sen tuottamiseen, kuljettamiseen, pakkaamiseen ja varastointiin kuluu paljon energiaa ja resursseja.

Ei siis ihme, että Suomessa ja muualla maailmassa on nyt herätty miettimään, miten ruokahävikin määrää voisi vähentää.

Yksi ratkaisu ovat hävikkiruokaravintolat. Viime kesänä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen sellainen. Ravintola Loopissa kokataan ruokaa ruokakauppojen ylijäämäelintarvikkeista. Esikuvana toimi amsterdamilainen hävikkiruokaravintola Instock.

Ravintoloiden ruokahävikkiä taas pyrkivät vähentämään muun muassa ResQ- ja Lunchie-applikaatiot, joiden kautta voi ostaa ravintoloiden ylijääviä annoksia.

Eduskunnassakin on parhaillaan käsittelyssä lakialoite, joka velvoittaisi esimerkiksi kaupat ja leipomot luovuttamaan myynnistä poistetut syömäkelpoiset tuotteet hyväntekeväisyyteen.

Mutta nyt ollaan Publik-baarissa. On perjantai, ja kello on kaksi iltapäivällä.

Valoisa tila on sisustettu tyylikkään askeettisesti. Baaritiski on L-kirjaimen muotoinen, ja sen kylki on valkoista kaakelia. Korkeat pöydät ovat vaaleaa kiveä, ja niiden äärelle on aseteltu mustat baarijakkarat.

Takaseinän hyllyillä on rivikaupalla pulloja: rommia, giniä, vodkaa... Niistä sekoitellaan esimerkiksi hävikkicocktaileja.

Esimies Andreas Cederström, 25, ja baarimestari Eetu Topo, 26, laittavat paikkoja kuntoon iltaa varten.

Nuoresta iästään huolimatta molemmat ovat kokeneita ja palkittuja baarimikkoja. Topo edustaa tänä vuonna Suomea Bacardi Legacy -kilpailun kansainvälisessä finaalissa Berliinissä. Kyseessä on yksi maailman suurimmista cocktailkisoista, jonka voittaminen on jokaisen baarimestarin unelma.

Cederströmilläkin on kisakokemusta: pari vuotta sitten hän voitti kansainvälisen cocktailkilpailun, johon osallistui maailmanlaajuisesti 5 500 baarimestaria.


Palkitut juomansekoittajat kertovat, että ekologisuus on heidän alallaan juuri nyt kansainvälinen megatrendi. Ensimmäisenä siihen tarttuivat Lontoon ja New Yorkin kaltaisten maailman cocktailpääkaupunkien baarimikot. Cederström törmäsi ilmiöön työskennellessään hetken aikaa Kööpenhaminassa.

”Siellä ollessani tajusin, että tämä on iso juttu. Silloin homman nimi oli sustainability, nyt se on jo suoraan zero waste.”

Tällä hän tahtoo sanoa, että ennen baarit pyrkivät toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti. Nyt tavoite on kuitenkin se, että jätettä ei syntyisi lainkaan.

Millä tavalla ekologisuus sitten näkyy Publikissa? Topo esittelee juomalistaa, jossa on esimerkiksi Trash Tiki -niminen cocktail.

”Tämä juoma ei aiheuta käytännössä lainkaan jätettä baarin sisällä, se vain käyttää sitä”, hän kertoo. Se tarkoittaa muun ­muassa, että kyseiseen drinkkiin on käytetty siirappia, joka on tehty muihin juomiin puristettujen limettien kuorista.

”Siinä missä joku toinen puristaa sitruunanpuolikkaan lasiin ja heittää sen sitten roskiin, me käytetään sama hedelmä kaksi kertaa”, Cederström sanoo.


Baarimestarien tavoitteena onkin, että jokainen asia pystyttäisiin kierrättämään ja käyttämään hyödyksi. On myös juoma, jossa on koristeena maraschino-siirapissa marinoitu kirsikka. Cocktailissa käytetään sen lisäksi myös kirsikan säilöntälientä, jolloin sekään ei mene hukkaan.

Yhteen drinkkiin taas pannaan luumulla maustettua konjakkia. Luumuja ei kuitenkaan viskata käytön jälkeen pois, vaan niistä tehdään myöhemmin hilloketta, jota hyödynnetään taas uusissa juomissa. Kahveista yli jäänyt purukin uutetaan kahvilikööriksi.

Topo kertoo, että huomiota on kiinnitetty myös raaka-aineiden säilyvyyteen. Cocktailit on suunniteltu niin, että niihin ei tarvita juurikaan nopeasti pilaantuvia ainesosia. Ajan kulumiselle herkempiä tuotteita säilytetään tyhjiöpakattuna tai baarin nollatilajääkaapissa.

Ekologisuus ei rajoitu vain elintarvikkeisiin. Publikin tiskin takana odottaa parhaillaan korillinen tyhjiä pulloja, joihin on tarkoitus tehdä valmiiksi pullotettuja drinkkejä.

”Jopa meidän jääpalakoneemme on valittu sen mukaan, että se käyttää mahdollisimman vähän vettä ja sähköä”, Topo sanoo.

Juomien koristeista on niin ikään luovuttu. Drinkkiinsä ei saa sateenvarjoa – eikä edes pilliä.

”Se voi joidenkin mielestä olla aika radikaali hippilähestymistapa, mutta ei kukaan halua katsoa enää Youtubesta videoita, joissa muovipilli vedetään kilpikonnan nenästä ulos”, Cederström perustelee.

Jokainen pullonkorkki menee baarimestarien mukaan metallinkeräykseen. Viini- ja samppanjapullojen puukorkit taas toimitetaan kouluihin askartelumateriaaliksi. Ja kun syömäkelpoiset asiat on käytetty loppuun, ne lentävät bioroskikseen.

Tämä voi kuulostaa aivan normaalilta toiminnalta, mutta baarialalla näin ei aina tehdä.

”Varsinkin perusbaareissa kaikki pulloja lukuun ottamatta menee yleensä samaan mustaan jätesäkkiin. Bioroskiksia ei juuri ole”, Cederström kertoo.

Hän ottaa esimerkiksi havaijilaistyyliset tiki-baarit, joissa käytetään paljon tuoreita hedelmäpyreitä.

”Yhdessä baarissa voi olla 40 eri pyreetä, jotka säilyvät avaamisen jälkeen kaksi päivää. Sen jälkeen ne kaikki lentävät siihen samaan roskikseen.”

Cederström ja Topo korostavat, että Publikista ei haluta tehdä vakavahenkiseen cocktailhifistelyyn keskittynyttä paikkaa.

Vaikka palkitut baarimestarit tekevätkin tiskin takana kansainvälisten trendien mukaisia eko­drinkkejä, baariin voi tulla myös vain oluelle tai viinille.

Tai vaikkapa juomaan cocktailin, jota ei ole tehty hävikistä. Niitäkin saa halutessa.

Publik (Pieni Roobertinkatu 9). Avoinna ti klo 17–24, ke–to 17–1, pe–la 17–2. publik.fi

 

Hävikkiruokaa ja -juomaa Helsingissä sekä sovelluksia

Hävikkiruokaravintola Loop

Lapinlahden vanhaan sairaalaan kesällä 2016 avattu ravintola, jossa tarjoillaan arkisin lounasta, viikonloppuisin brunssia ja perjantai-iltaisin myös illallista. Ruoka valmistetaan kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Loop pyrkii olemaan myös sosiaalisesti vastuullinen ravintola: se auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään.

Loop (Lapinlahdenpolku 8 D). Lounas ma–pe klo 11–14, illallinen pe klo 19, brunssi la–su 11–15. ravintolaloop.fi

 

Ruplan hävikkilounas

Kahvila-taidegalleria Rupla tarjoaa joka maanantai hävikkilounasta, joka on tehty viikonlopun brunssin ylijääneistä ainesosista. Viiden euron hinta ei päätä huimaa.

Hävikkilounas Ruplassa (Helsinginkatu 16) aina ma alkaen klo 11. rupla.fiHävikkiolut

Loop-ravintolaa pyörittävä Waste to Taste ja olutkoulutuksia järjestävä Brewniverse aloittivat viime vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on tehdä lähiaikoina hävikkileivästä olutta. Materiaalia riittää, sillä leipä on suurin yksittäinen hävikkituote Suomessa. Wasted-nimisen oluen raaka-aineesta vähintään 50 prosenttia on hävikkiuhan alle joutunutta leipää ja se julkistetaan kesällä.

facebook.com/wastedbeer

Resq, Lunchie ja Neighbourfood

Hävikkiruoan ympärille on syntynyt useampia suomalaisia mobiilisovelluksia. Resq ja Lunchie perustuvat samaan ideaan: ne välittävät lounaalta ylijäänyttä ruokaa ihmisille edullisina take away -annoksina.Tarjolla olevia annoksia voi etsiä ja tilata puhelimeen ladattavan applikaation avulla. Neighbourfood taas on applikaatio, jonka avulla tavalliset ihmiset voivat myydä toisilleen ylijääneitä kotiruoka-annoksiaan.

lunchie.fi, resq-club.com, neighbourfoodapp.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki
 • Ruokahävikki
 • Drinkit
 • Ruoka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Trump kumosi transsukupuolisten ”vessasäännön”, Kardashian-klaanin Caitlyn Jenner suuttui

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 10. 10

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

 4. 4

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 5. 5

  Salanuotiot sytyttävät maastopaloja – nykyretkeilijöiden tietämättömyys on aiheuttanut ”vaarallisen ilmiön”

 6. 6

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 7. 7

  Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

 8. 8

  Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

 9. 9

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 10. 10

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 8. 8

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää