Valikko

Tämä baari tekee roskista drinkkejä, joihin kierrätetään limeviipaleetkin – ekologiset ravintolat ja hävikkiruoka trendaavat maailmalla, ja nyt ne löysivät Suomeen

Helsingistäkin saa nyt ekologisia cocktaileja, joiden valmistuksessa hyödynnetään niin tyhjiä pulloja kuin käytettyjä limeviipaleitakin.

Cocktailbaarissa Pienellä Roobertinkadulla tehdään drinkkejä roskasta. Huhtikuun puolivälissä avautunut Publik on Helsingin ensimmäinen baari, joka pyrkii kaikessa toiminnassaan ekologisuuteen.

Se on nyt trendikästä niin ruoka- kuin juomapuolella. Syystäkin. Suomessa heitetään nimittäin vuodessa roskiin noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, mutta myös kaupat ja ravintolat kantavat kortensa kekoon. Niiden yhteenlaskettu osuus on lähes 40 prosenttia kokonaisuudesta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan esimerkiksi kauppojen ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa, josta vain 10–15 prosenttia lahjoitetaan ruoka-apuun.

Kaikella tällä ruualla olisi tietysti voitu ruokkia nälkäisiä, mutta roskiin heitetty ruoka on myös ilmasto-ongelma: sen tuottamiseen, kuljettamiseen, pakkaamiseen ja varastointiin kuluu paljon energiaa ja resursseja.

Ei siis ihme, että Suomessa ja muualla maailmassa on nyt herätty miettimään, miten ruokahävikin määrää voisi vähentää.

Yksi ratkaisu ovat hävikkiruokaravintolat. Viime kesänä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen sellainen. Ravintola Loopissa kokataan ruokaa ruokakauppojen ylijäämäelintarvikkeista. Esikuvana toimi amsterdamilainen hävikkiruokaravintola Instock.

Ravintoloiden ruokahävikkiä taas pyrkivät vähentämään muun muassa ResQ- ja Lunchie-applikaatiot, joiden kautta voi ostaa ravintoloiden ylijääviä annoksia.

Eduskunnassakin on parhaillaan käsittelyssä lakialoite, joka velvoittaisi esimerkiksi kaupat ja leipomot luovuttamaan myynnistä poistetut syömäkelpoiset tuotteet hyväntekeväisyyteen.

Mutta nyt ollaan Publik-baarissa. On perjantai, ja kello on kaksi iltapäivällä.

Valoisa tila on sisustettu tyylikkään askeettisesti. Baaritiski on L-kirjaimen muotoinen, ja sen kylki on valkoista kaakelia. Korkeat pöydät ovat vaaleaa kiveä, ja niiden äärelle on aseteltu mustat baarijakkarat.

Takaseinän hyllyillä on rivikaupalla pulloja: rommia, giniä, vodkaa... Niistä sekoitellaan esimerkiksi hävikkicocktaileja.

Esimies Andreas Cederström, 25, ja baarimestari Eetu Topo, 26, laittavat paikkoja kuntoon iltaa varten.

Nuoresta iästään huolimatta molemmat ovat kokeneita ja palkittuja baarimikkoja. Topo edustaa tänä vuonna Suomea Bacardi Legacy -kilpailun kansainvälisessä finaalissa Berliinissä. Kyseessä on yksi maailman suurimmista cocktailkisoista, jonka voittaminen on jokaisen baarimestarin unelma.

Cederströmilläkin on kisakokemusta: pari vuotta sitten hän voitti kansainvälisen cocktailkilpailun, johon osallistui maailmanlaajuisesti 5 500 baarimestaria.


Palkitut juomansekoittajat kertovat, että ekologisuus on heidän alallaan juuri nyt kansainvälinen megatrendi. Ensimmäisenä siihen tarttuivat Lontoon ja New Yorkin kaltaisten maailman cocktailpääkaupunkien baarimikot. Cederström törmäsi ilmiöön työskennellessään hetken aikaa Kööpenhaminassa.

”Siellä ollessani tajusin, että tämä on iso juttu. Silloin homman nimi oli sustainability, nyt se on jo suoraan zero waste.”

Tällä hän tahtoo sanoa, että ennen baarit pyrkivät toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti. Nyt tavoite on kuitenkin se, että jätettä ei syntyisi lainkaan.

Millä tavalla ekologisuus sitten näkyy Publikissa? Topo esittelee juomalistaa, jossa on esimerkiksi Trash Tiki -niminen cocktail.

”Tämä juoma ei aiheuta käytännössä lainkaan jätettä baarin sisällä, se vain käyttää sitä”, hän kertoo. Se tarkoittaa muun ­muassa, että kyseiseen drinkkiin on käytetty siirappia, joka on tehty muihin juomiin puristettujen limettien kuorista.

”Siinä missä joku toinen puristaa sitruunanpuolikkaan lasiin ja heittää sen sitten roskiin, me käytetään sama hedelmä kaksi kertaa”, Cederström sanoo.


Baarimestarien tavoitteena onkin, että jokainen asia pystyttäisiin kierrättämään ja käyttämään hyödyksi. On myös juoma, jossa on koristeena maraschino-siirapissa marinoitu kirsikka. Cocktailissa käytetään sen lisäksi myös kirsikan säilöntälientä, jolloin sekään ei mene hukkaan.

Yhteen drinkkiin taas pannaan luumulla maustettua konjakkia. Luumuja ei kuitenkaan viskata käytön jälkeen pois, vaan niistä tehdään myöhemmin hilloketta, jota hyödynnetään taas uusissa juomissa. Kahveista yli jäänyt purukin uutetaan kahvilikööriksi.

Topo kertoo, että huomiota on kiinnitetty myös raaka-aineiden säilyvyyteen. Cocktailit on suunniteltu niin, että niihin ei tarvita juurikaan nopeasti pilaantuvia ainesosia. Ajan kulumiselle herkempiä tuotteita säilytetään tyhjiöpakattuna tai baarin nollatilajääkaapissa.

Ekologisuus ei rajoitu vain elintarvikkeisiin. Publikin tiskin takana odottaa parhaillaan korillinen tyhjiä pulloja, joihin on tarkoitus tehdä valmiiksi pullotettuja drinkkejä.

”Jopa meidän jääpalakoneemme on valittu sen mukaan, että se käyttää mahdollisimman vähän vettä ja sähköä”, Topo sanoo.

Juomien koristeista on niin ikään luovuttu. Drinkkiinsä ei saa sateenvarjoa – eikä edes pilliä.

”Se voi joidenkin mielestä olla aika radikaali hippilähestymistapa, mutta ei kukaan halua katsoa enää Youtubesta videoita, joissa muovipilli vedetään kilpikonnan nenästä ulos”, Cederström perustelee.

Jokainen pullonkorkki menee baarimestarien mukaan metallinkeräykseen. Viini- ja samppanjapullojen puukorkit taas toimitetaan kouluihin askartelumateriaaliksi. Ja kun syömäkelpoiset asiat on käytetty loppuun, ne lentävät bioroskikseen.

Tämä voi kuulostaa aivan normaalilta toiminnalta, mutta baarialalla näin ei aina tehdä.

”Varsinkin perusbaareissa kaikki pulloja lukuun ottamatta menee yleensä samaan mustaan jätesäkkiin. Bioroskiksia ei juuri ole”, Cederström kertoo.

Hän ottaa esimerkiksi havaijilaistyyliset tiki-baarit, joissa käytetään paljon tuoreita hedelmäpyreitä.

”Yhdessä baarissa voi olla 40 eri pyreetä, jotka säilyvät avaamisen jälkeen kaksi päivää. Sen jälkeen ne kaikki lentävät siihen samaan roskikseen.”

Cederström ja Topo korostavat, että Publikista ei haluta tehdä vakavahenkiseen cocktailhifistelyyn keskittynyttä paikkaa.

Vaikka palkitut baarimestarit tekevätkin tiskin takana kansainvälisten trendien mukaisia eko­drinkkejä, baariin voi tulla myös vain oluelle tai viinille.

Tai vaikkapa juomaan cocktailin, jota ei ole tehty hävikistä. Niitäkin saa halutessa.

Publik (Pieni Roobertinkatu 9). Avoinna ti klo 17–24, ke–to 17–1, pe–la 17–2. publik.fi

 

Hävikkiruokaa ja -juomaa Helsingissä sekä sovelluksia

Hävikkiruokaravintola Loop

Lapinlahden vanhaan sairaalaan kesällä 2016 avattu ravintola, jossa tarjoillaan arkisin lounasta, viikonloppuisin brunssia ja perjantai-iltaisin myös illallista. Ruoka valmistetaan kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Loop pyrkii olemaan myös sosiaalisesti vastuullinen ravintola: se auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään.

Loop (Lapinlahdenpolku 8 D). Lounas ma–pe klo 11–14, illallinen pe klo 19, brunssi la–su 11–15. ravintolaloop.fi

 

Ruplan hävikkilounas

Kahvila-taidegalleria Rupla tarjoaa joka maanantai hävikkilounasta, joka on tehty viikonlopun brunssin ylijääneistä ainesosista. Viiden euron hinta ei päätä huimaa.

Hävikkilounas Ruplassa (Helsinginkatu 16) aina ma alkaen klo 11. rupla.fiHävikkiolut

Loop-ravintolaa pyörittävä Waste to Taste ja olutkoulutuksia järjestävä Brewniverse aloittivat viime vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on tehdä lähiaikoina hävikkileivästä olutta. Materiaalia riittää, sillä leipä on suurin yksittäinen hävikkituote Suomessa. Wasted-nimisen oluen raaka-aineesta vähintään 50 prosenttia on hävikkiuhan alle joutunutta leipää ja se julkistetaan kesällä.

facebook.com/wastedbeer

Resq, Lunchie ja Neighbourfood

Hävikkiruoan ympärille on syntynyt useampia suomalaisia mobiilisovelluksia. Resq ja Lunchie perustuvat samaan ideaan: ne välittävät lounaalta ylijäänyttä ruokaa ihmisille edullisina take away -annoksina.Tarjolla olevia annoksia voi etsiä ja tilata puhelimeen ladattavan applikaation avulla. Neighbourfood taas on applikaatio, jonka avulla tavalliset ihmiset voivat myydä toisilleen ylijääneitä kotiruoka-annoksiaan.

lunchie.fi, resq-club.com, neighbourfoodapp.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki
 • Ruokahävikki
 • Drinkit
 • Ruoka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 3. 3

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 4. 4

  Saako Helsingin yössä seuraa 400 000 euron loistoautolla? Toimittaja kokeili

 5. 5

  Helsingin keskeisimpiin yökerhoihin kuuluva Club Vatican sulkeutuu, ”hautajaiset” kuun lopussa

 6. 6

  Gilmoren tyttöjen uudet jaksot julkaistiin tänään – katsoimme 153 jaksoa alkuperäistä sarjaa, nämä asiat ihastuttivat ja raivostuttivat

 7. 7

  Internet ei pääse yli tästä upeasta videosta, jossa Rihannan ”Umbrella” esitetään sukupuolella leikitellen – ja onhan se aivan uskomattoman kuuma

 8. 8

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 9. 9

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 10. 10

  Nuoret tytöt himoitsevat seksiä iloisesti näissä ruotsalaiselokuvissa, Helsingissä vieraileva ohjaaja kertoo, miksi se on tärkeää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 4. 4

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 5. 5

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 6. 6

  Päivän trendi: Hipsterin jälkeen tuleekin yuccie eli "nuolu"

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 9. 9

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 10. 10

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 3. 3

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 4. 4

  Poliisi otti kaksi lennokkia haltuunsa presidentti Koiviston hautajaisten aikana – myös Youtube-tähden lennätys Levillä menee poliisitutkintaan

 5. 5

  Olutta suoraan putkesta hevikansalle – saksalainen rockfestivaali pani pisteen olutrekkarallille

 6. 6

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 7. 7

  Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

 8. 8

  Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

 9. 9

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 10. 10

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 2. 2

  Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

 3. 3

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 4. 4

  Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

 5. 5

  Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

 6. 6

  Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

 7. 7

  Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

 8. 8

  Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

 9. 9

  Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

 10. 10

  2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 3. 3

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 4. 4

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 5. 5

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 6. 6

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 7. 7

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 8. 8

  Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

 9. 9

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää