Valikko

Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

Pikkutyttöä pelottaa yksin lastenhuoneessa. Oven takaa olohuoneesta eli aikuisten maailmasta kuuluu niin outoja ääniä ja mäiskettä. Se on varmasti hirviö, päättelee tyttö ja kömpii Teddy-karhunsa kanssa vaatekaappiin piiloon.

Näin alkaa suomalaisen Platonic Partnership -peliyhtiön uutuuspeli Lydia. Kesäkuun alussa Steam-pelijakelupalvelussa julkaistu lyhyt seikkailupeli on oikea ”feel bad”-kokemus – äärimmäisen tunnelmallinen ja alati rankkeneva tarina Lydia-tytöstä ja tämän yrityksistä saada yliote aikuisia kaatavasta kuningas alkoholista.

Peli tuo hyvin kouriintuntuvasta esille, millaista on kun rakastavat vanhemmat muuttuvat viinan voimasta yhtäkkiä oudoiksi, paidalleen kuolaaviksi hyypiöiksi. Traileri:Peli on jo kerännyt suitsutusta pelaajilta.

”Meidän tavoitteena oli näyttää, miten alkoholismi vaikuttaa lapsen elämään. Päähenkilön rooli on olla lastu laineilla, kuten lapsen kuuluukin olla: aikuisten vietävänä ja heidän päätösvaltansa alla”, kuvailee pelin käsikirjoittaja ja toinen tarinan kehittäjistä Juho Kuorikoski.

Silti kysymys ei ole mistään saarnasta tai sormi pystyssä tehdystä opetuspelistä, hän vakuuttaa. Ei, nelihenkisen tekijätiimin jäsenillä on omakohtaisia kokemuksia alkoholismista.

Lydia oli heille eräänlaista itseterapiaa, halu uudelleenluoda lapsuudenajan tunnekokemus turvallisiin pelin raameihin. Mukana on myös huumoria.

”Sitä ei välttämättä aina ymmärretä, miten salakavala sairaus alkoholismi on. Ekaksi viikonloppu venyy, sitten putket muuttuvat viikkojen mittaisiksi”, Kuorikoski sanoo.

Juho Kuorikoski, 33, on suomalaisille pelaajille tuttu paitsi Pelit-lehden avustajana, myös tietokirjailijana: Suuret seikkailupelit (2015) ja X-COM – tietokonepelien klassikot (2016) saavat syksyllä jatkoa Commodore 64 -pelien historiikista. Kuorikoski palkittiin Suomen pelialan tarinan kertovasta Sinivalkoisesta pelikirjasta (2013) pelialan vaikuttajapalkinnolla vuonna 2014

Lappajärvellä asuva ja perinnerakentamista harrastava Kuorikoski on tällä hetkellä Järviseudun Sanomien päätoimittaja.


Kuorikosken molemmat vanhemmat olivat alkoholin suurkuluttajia. Juominen oli lähes jokapäiväistä, osa arkea ja elintapoja. Vasta parikymppisenä opiskelut aloitettuaan ja kotoa muutettuaan Kuorikoski havahtui kunnolla tilanteen vakavuuteen.

”Lapsuuttani olen miettinyt tosi paljon. En ole varma, oliko silloin jo samanlaista vai enkö vain muista vai enkö haluaa muistaa”, hän sanoo.

”Kyllä mulla itelle on ollut suuri häpeä kertoa näistä asioita. Kynnys on ollut aika iso ja siksi on ollut pitkään hiljaa.”

Alkusysäyksenä Lydia-projektille oli Kuorikosken isän kuolema vuonna 2013 ja esikoistyttären syntymä samoihin aikoihin.Peli tuntui hyvältä välineeltä kertoa itseä hävettävistä asioita, käydä läpi omia pelkoja ja myös jakaa tietoa.

Kuorikoski on itse olutharrastaja, joka maistelee oluita nautintoonsa, ei addiktion vuoksi.

”Omaa historiaa on ollut älyttömän hienoa peilata pelin kautta. Siinä pystyy välittämään muillekin, miltä se tuntuu kun on yrittänyt auttaa ja ymmärtää, mutta se ei auta, jos henkilö ei itse ymmärrä minkään olevan pielessä.”

Huom! Alla alkava teksti sisältää spoilereita pelistä.

Lydiassa toistuvia teemoja ovat vähättely ja vastuunpakoilu. Useissa fantastisissa episodeissa Lydia seikkailee vaatekaappinsa kautta eri maailmoissa ja tapaa eriskummallisia hahmoja, kuten jumputtavaa luolaa vartioivan härkäsammakon ja puuhun nojailevan, pullosta lipittelevän ritarin.

Kun hahmoihin ottaa kontaktia, reaktiot paljastavatkin todellisuuden fantasian takana: ”Miksi olet ulkona yksin? Voimme ehkä soittaa vanhemmillesi.”

Lydia-tyttö on siis lähtenyt vaeltelemaan kotoaan vanhempien silmän välttäessä ja hassut hahmot ovat vain pelottavan aikuisten maailman ystävällisiä tuntemattomia, jotka osoittavat vähän haparoiden välittävänsä.

Kukaan heistä ei kuitenkaan ota oikeasti vastuuta ja tee Lydiasta esimerkiksi ilmoitusta lastensuojeluun.

”Lydiassa on mielestäni paljon sellaisia alkoholistin käytökseen liittyviä asioita, joista ei ole hirveästi puhuttu”, Kuorikoski sanoo.


Erinomainen esimerkki on kohtaus, jossa Lydia ja Lydian isä ovat telttaretkellä. Isä on kertomassa satua kun puhelin soi. Se on isän kaveri, jonka isä tietysti kutsuu paikalle naukkailemaan ja hoputtaa Lydian nukkumaan telttaan.

Seuraa piinaava jakso, jossa teltassa peloissaan ja hereillä makaava Lydia kuulee asioita, mitä kenenkään ei ikinä pitäisi joutua kuulemaan, kuten kuinka hän sai alkunsa vahinkoraskautena ja ”pilasi” isänsä elämän.

Kaikki pelin tapahtumat perustuvat tiimiläisten omiin elämäntarinoihin.

”Monella alkoholistilla oma arvostelukyky sumentuu näin kun lapset vaikka nukkuu yläkerrassa. Itsekin olen joutunut kuuntelemaan aika paljon juovuksissa puhuttuja asioita, joita ei ole lasten korville tarkoitettu”, Kuorikoski sanoo.

Myöhemmässä luvussa teini-ikäinen Lydia karkaa kotoa verukkeen turvin ekoihin kotibileisiinsä ja tapaa matkalla puiston halki mukavan lapsiperheen. He kysyvät tytöltä, onko kaikki hyvin.

Kaikissa vastausvaihtoehdoissa Lydia olisi valmis paljastamaan totuuden: kaikki on huonosti, haluan pois. En kestä enää.

Valitsitpa A, B tai C, Lydia vastaa ”I’m fine”.

Niin. Lydia on aina kunnossa, koska olisi niin suuri häpeä myöntää totuus, sanoo Kuorikoski.

Juho Kuorikoski ja toinen tarinan kehittäjistä, pelin grafiikasta vastannut Henri Tervapuro tekivät Lydian käsikirjoituksen viime kesänä ”muutamassa päivässä”. Kaksikolla on ollut työn alla toinen, pidempi peliprojekti jo vuodesta 2015, mutta jotain teki mieli saada valmiiksi nopeammin. ¨

He selvittivät markkinatilanteen ja totesivat, että alkoholismia on toki peleissä sivuttu, mutta koskaan aiemmin se ei ole ollut tällä tavalla pääaihe.

Lydiaa pakerrettiin elokuusta 2016 kesäkuuhun 2017 omien päivätöiden ohella. Tervapuron ideoima ja toteuttama visuaalisuus, joka yhdistelee vanhaa mustavalkofilmin pehmeää fokusta räkäiseen arkirealismiin, oli työläin osio.

Jokainen animaatioruutu on erikseen käsin piirretty, siis samalla tavalla kuin vanhoissa Disneyn piirretyissä, ja Tervapuro on animoinut hahmot Photoshopissa. Työ on tehty kahteen kertaan, sillä kesken kaiken peli siirrettiin Unity-pelimoottorille.

Hauskinta pelissä on sen äänimaailma: eri jaksoissa nähtävät juopot päästelevät hyvin monentasoisia ääniä sössötyksestä ja ärinästä mumellukseen. Lydia taas puhuu vain toistelemalla huvittavia, siansaksaa olevia äänteitä kuten ”pipapo”.

Entä ne karmivimmat asiat? Pala nousee kurkkuun kaahailukohtauksessa, jossa teini-Lydia joutuu kuuntelemaan auton takapenkillä kaveripariskunnan riitelyä. Ratissa oleva poika pyytää vihoissaan naukkua viinapullosta. Peli ei etene, jollei pulloa anna. Seuraukset ovat kohtalokkaat.


Tai entäpä kohtaus, jossa pikku-Lydia taapertaa olohuoneeseen, joka on täynnä mustia, konttaavia, huojuvia, keltasilmäisiä ihmishaamuja, jotka esittävät toinen toistaan parempia syitä sille, miksi heidän on pakko nyt juoda.

Ja pelin loppupahiksena on vuoren kokoiseksi jättiläiseksi paisuva paha äiti, joka yrittää lannistaa ja alistaa pelaajan lauseilla, kuten:

”Minä olen uhri, minä elän helvetissä!”

”Olet pahinta, mitä minulle on tapahtunut!”

Viimeisenä valintana pelaaja saa päättää, jääkö itsemurhaa yrittäneen, syytöksiä yhä vain suoltavan äidin luo sairaalaan vai lähteäkö kävelemään.

Valinta on todella vaikea.

”Muutama livestriimi on katsottu ja niissä ihmiset saattavat jumittaa valinnassa minuuttikaupalla, että mitähän tässä pitäisi tehdä”, Kuorikoski sanoo, ilmeisen tyytyväisenä.

”Me ollaan haluttu, että pelaaja itse funtsisi asioita ja joutui oikeasti miettimään merkityksiä ja valintoja.”

Tarinan toinen kehittäjä Tervapuro, 31, muistaa omien vanhempiensa juoneen ainakin siitä asti kun hän oli itse 10-vuotias. Tervapuro ajautui etäisiin väleihin vanhempiensa kanssa muutettuaan pois kotoa opiskelemaan.

Nyt Tervepurolla on 1,5-vuotias tytär. Hän ei ole tarkoituksella kertonut pelistä vanhemmilleen.

”Oon mä miettinyt, että kun tekee näin arasta aiheesta ja vanhemmat saisivat tietää, heitä varmaan hävettäisi ja kaduttaisi”, Tervapuro sanoo.

”Se on itsellekin kipeetä.”

Silti Henri Tervapuro luonnehtii koko projektia ”henkilökohtaiseksi katarsikseksi.” Samaa sanoo Juho Kuorikoski.

”Kyllä se on hienoa, että sai nämä asiat käytyä läpi. Kyllä se on ollut tietyllä tapaa terapiaa mulle, puhdistava kokemus”, sanoo Kuorikoski.

”En kamalampaa asiaa oikeasti tiedä kuin jos oma lapsi joutuisi seuraamaan, miten minä käyttäytyisin sillä tavalla niin kuin nämä alkoholistit tässä pelissa käyttäytyvät.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Alkoholismi
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 3. 3

  Teinitytöt koodasivat mobiilipelin, jossa käytetään tamponeja aseina

 4. 4

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 7. 7

  Syö nämä viisi annosta Herttoniemessä ja lähialueilla

 8. 8

  Veromiljardeihin kiinni päässyt terveysbisnespomo lipsautti Facebookissa – ”Tehdään yhdessä suomalaisesta terveydenhuollosta vieläkin pahempaa”

 9. 9

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 10. 10

  Tämän opin Ensitreffit alttarilla -sarjan kolmannesta kaudesta: Älä luota ensihuumaan, katso juttu loppuun saakka

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 8. 8

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 9. 9

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 9. 9

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 10. 10

  Ravintola-arviossa Suomenlinnan Bastion, joka saa kriitikolta vain kaksi tähteä – ”Ankeutta, välinpitämättömyyttä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 2. 2

  Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

 3. 3

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 4. 4

  Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

 5. 5

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 6. 6

  Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

 7. 7

  Asuntooni on ilmestynyt hämähäkkejä, joudunko muuttamaan pois?

 8. 8

  Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

 9. 9

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 10. 10

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 2. 2

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 5. 5

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 6. 6

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 7. 7

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 8. 8

  Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

 9. 9

  Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

 10. 10

  Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää