Valikko

Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

Pikkutyttöä pelottaa yksin lastenhuoneessa. Oven takaa olohuoneesta eli aikuisten maailmasta kuuluu niin outoja ääniä ja mäiskettä. Se on varmasti hirviö, päättelee tyttö ja kömpii Teddy-karhunsa kanssa vaatekaappiin piiloon.

Näin alkaa suomalaisen Platonic Partnership -peliyhtiön uutuuspeli Lydia. Kesäkuun alussa Steam-pelijakelupalvelussa julkaistu lyhyt seikkailupeli on oikea ”feel bad”-kokemus – äärimmäisen tunnelmallinen ja alati rankkeneva tarina Lydia-tytöstä ja tämän yrityksistä saada yliote aikuisia kaatavasta kuningas alkoholista.

Peli tuo hyvin kouriintuntuvasta esille, millaista on kun rakastavat vanhemmat muuttuvat viinan voimasta yhtäkkiä oudoiksi, paidalleen kuolaaviksi hyypiöiksi. Traileri:Peli on jo kerännyt suitsutusta pelaajilta.

”Meidän tavoitteena oli näyttää, miten alkoholismi vaikuttaa lapsen elämään. Päähenkilön rooli on olla lastu laineilla, kuten lapsen kuuluukin olla: aikuisten vietävänä ja heidän päätösvaltansa alla”, kuvailee pelin käsikirjoittaja ja toinen tarinan kehittäjistä Juho Kuorikoski.

Silti kysymys ei ole mistään saarnasta tai sormi pystyssä tehdystä opetuspelistä, hän vakuuttaa. Ei, nelihenkisen tekijätiimin jäsenillä on omakohtaisia kokemuksia alkoholismista.

Lydia oli heille eräänlaista itseterapiaa, halu uudelleenluoda lapsuudenajan tunnekokemus turvallisiin pelin raameihin. Mukana on myös huumoria.

”Sitä ei välttämättä aina ymmärretä, miten salakavala sairaus alkoholismi on. Ekaksi viikonloppu venyy, sitten putket muuttuvat viikkojen mittaisiksi”, Kuorikoski sanoo.

Juho Kuorikoski, 33, on suomalaisille pelaajille tuttu paitsi Pelit-lehden avustajana, myös tietokirjailijana: Suuret seikkailupelit (2015) ja X-COM – tietokonepelien klassikot (2016) saavat syksyllä jatkoa Commodore 64 -pelien historiikista. Kuorikoski palkittiin Suomen pelialan tarinan kertovasta Sinivalkoisesta pelikirjasta (2013) pelialan vaikuttajapalkinnolla vuonna 2014

Lappajärvellä asuva ja perinnerakentamista harrastava Kuorikoski on tällä hetkellä Järviseudun Sanomien päätoimittaja.


Kuorikosken molemmat vanhemmat olivat alkoholin suurkuluttajia. Juominen oli lähes jokapäiväistä, osa arkea ja elintapoja. Vasta parikymppisenä opiskelut aloitettuaan ja kotoa muutettuaan Kuorikoski havahtui kunnolla tilanteen vakavuuteen.

”Lapsuuttani olen miettinyt tosi paljon. En ole varma, oliko silloin jo samanlaista vai enkö vain muista vai enkö haluaa muistaa”, hän sanoo.

”Kyllä mulla itelle on ollut suuri häpeä kertoa näistä asioita. Kynnys on ollut aika iso ja siksi on ollut pitkään hiljaa.”

Alkusysäyksenä Lydia-projektille oli Kuorikosken isän kuolema vuonna 2013 ja esikoistyttären syntymä samoihin aikoihin.Peli tuntui hyvältä välineeltä kertoa itseä hävettävistä asioita, käydä läpi omia pelkoja ja myös jakaa tietoa.

Kuorikoski on itse olutharrastaja, joka maistelee oluita nautintoonsa, ei addiktion vuoksi.

”Omaa historiaa on ollut älyttömän hienoa peilata pelin kautta. Siinä pystyy välittämään muillekin, miltä se tuntuu kun on yrittänyt auttaa ja ymmärtää, mutta se ei auta, jos henkilö ei itse ymmärrä minkään olevan pielessä.”

Huom! Alla alkava teksti sisältää spoilereita pelistä.

Lydiassa toistuvia teemoja ovat vähättely ja vastuunpakoilu. Useissa fantastisissa episodeissa Lydia seikkailee vaatekaappinsa kautta eri maailmoissa ja tapaa eriskummallisia hahmoja, kuten jumputtavaa luolaa vartioivan härkäsammakon ja puuhun nojailevan, pullosta lipittelevän ritarin.

Kun hahmoihin ottaa kontaktia, reaktiot paljastavatkin todellisuuden fantasian takana: ”Miksi olet ulkona yksin? Voimme ehkä soittaa vanhemmillesi.”

Lydia-tyttö on siis lähtenyt vaeltelemaan kotoaan vanhempien silmän välttäessä ja hassut hahmot ovat vain pelottavan aikuisten maailman ystävällisiä tuntemattomia, jotka osoittavat vähän haparoiden välittävänsä.

Kukaan heistä ei kuitenkaan ota oikeasti vastuuta ja tee Lydiasta esimerkiksi ilmoitusta lastensuojeluun.

”Lydiassa on mielestäni paljon sellaisia alkoholistin käytökseen liittyviä asioita, joista ei ole hirveästi puhuttu”, Kuorikoski sanoo.


Erinomainen esimerkki on kohtaus, jossa Lydia ja Lydian isä ovat telttaretkellä. Isä on kertomassa satua kun puhelin soi. Se on isän kaveri, jonka isä tietysti kutsuu paikalle naukkailemaan ja hoputtaa Lydian nukkumaan telttaan.

Seuraa piinaava jakso, jossa teltassa peloissaan ja hereillä makaava Lydia kuulee asioita, mitä kenenkään ei ikinä pitäisi joutua kuulemaan, kuten kuinka hän sai alkunsa vahinkoraskautena ja ”pilasi” isänsä elämän.

Kaikki pelin tapahtumat perustuvat tiimiläisten omiin elämäntarinoihin.

”Monella alkoholistilla oma arvostelukyky sumentuu näin kun lapset vaikka nukkuu yläkerrassa. Itsekin olen joutunut kuuntelemaan aika paljon juovuksissa puhuttuja asioita, joita ei ole lasten korville tarkoitettu”, Kuorikoski sanoo.

Myöhemmässä luvussa teini-ikäinen Lydia karkaa kotoa verukkeen turvin ekoihin kotibileisiinsä ja tapaa matkalla puiston halki mukavan lapsiperheen. He kysyvät tytöltä, onko kaikki hyvin.

Kaikissa vastausvaihtoehdoissa Lydia olisi valmis paljastamaan totuuden: kaikki on huonosti, haluan pois. En kestä enää.

Valitsitpa A, B tai C, Lydia vastaa ”I’m fine”.

Niin. Lydia on aina kunnossa, koska olisi niin suuri häpeä myöntää totuus, sanoo Kuorikoski.

Juho Kuorikoski ja toinen tarinan kehittäjistä, pelin grafiikasta vastannut Henri Tervapuro tekivät Lydian käsikirjoituksen viime kesänä ”muutamassa päivässä”. Kaksikolla on ollut työn alla toinen, pidempi peliprojekti jo vuodesta 2015, mutta jotain teki mieli saada valmiiksi nopeammin. ¨

He selvittivät markkinatilanteen ja totesivat, että alkoholismia on toki peleissä sivuttu, mutta koskaan aiemmin se ei ole ollut tällä tavalla pääaihe.

Lydiaa pakerrettiin elokuusta 2016 kesäkuuhun 2017 omien päivätöiden ohella. Tervapuron ideoima ja toteuttama visuaalisuus, joka yhdistelee vanhaa mustavalkofilmin pehmeää fokusta räkäiseen arkirealismiin, oli työläin osio.

Jokainen animaatioruutu on erikseen käsin piirretty, siis samalla tavalla kuin vanhoissa Disneyn piirretyissä, ja Tervapuro on animoinut hahmot Photoshopissa. Työ on tehty kahteen kertaan, sillä kesken kaiken peli siirrettiin Unity-pelimoottorille.

Hauskinta pelissä on sen äänimaailma: eri jaksoissa nähtävät juopot päästelevät hyvin monentasoisia ääniä sössötyksestä ja ärinästä mumellukseen. Lydia taas puhuu vain toistelemalla huvittavia, siansaksaa olevia äänteitä kuten ”pipapo”.

Entä ne karmivimmat asiat? Pala nousee kurkkuun kaahailukohtauksessa, jossa teini-Lydia joutuu kuuntelemaan auton takapenkillä kaveripariskunnan riitelyä. Ratissa oleva poika pyytää vihoissaan naukkua viinapullosta. Peli ei etene, jollei pulloa anna. Seuraukset ovat kohtalokkaat.


Tai entäpä kohtaus, jossa pikku-Lydia taapertaa olohuoneeseen, joka on täynnä mustia, konttaavia, huojuvia, keltasilmäisiä ihmishaamuja, jotka esittävät toinen toistaan parempia syitä sille, miksi heidän on pakko nyt juoda.

Ja pelin loppupahiksena on vuoren kokoiseksi jättiläiseksi paisuva paha äiti, joka yrittää lannistaa ja alistaa pelaajan lauseilla, kuten:

”Minä olen uhri, minä elän helvetissä!”

”Olet pahinta, mitä minulle on tapahtunut!”

Viimeisenä valintana pelaaja saa päättää, jääkö itsemurhaa yrittäneen, syytöksiä yhä vain suoltavan äidin luo sairaalaan vai lähteäkö kävelemään.

Valinta on todella vaikea.

”Muutama livestriimi on katsottu ja niissä ihmiset saattavat jumittaa valinnassa minuuttikaupalla, että mitähän tässä pitäisi tehdä”, Kuorikoski sanoo, ilmeisen tyytyväisenä.

”Me ollaan haluttu, että pelaaja itse funtsisi asioita ja joutui oikeasti miettimään merkityksiä ja valintoja.”

Tarinan toinen kehittäjä Tervapuro, 31, muistaa omien vanhempiensa juoneen ainakin siitä asti kun hän oli itse 10-vuotias. Tervapuro ajautui etäisiin väleihin vanhempiensa kanssa muutettuaan pois kotoa opiskelemaan.

Nyt Tervepurolla on 1,5-vuotias tytär. Hän ei ole tarkoituksella kertonut pelistä vanhemmilleen.

”Oon mä miettinyt, että kun tekee näin arasta aiheesta ja vanhemmat saisivat tietää, heitä varmaan hävettäisi ja kaduttaisi”, Tervapuro sanoo.

”Se on itsellekin kipeetä.”

Silti Henri Tervapuro luonnehtii koko projektia ”henkilökohtaiseksi katarsikseksi.” Samaa sanoo Juho Kuorikoski.

”Kyllä se on hienoa, että sai nämä asiat käytyä läpi. Kyllä se on ollut tietyllä tapaa terapiaa mulle, puhdistava kokemus”, sanoo Kuorikoski.

”En kamalampaa asiaa oikeasti tiedä kuin jos oma lapsi joutuisi seuraamaan, miten minä käyttäytyisin sillä tavalla niin kuin nämä alkoholistit tässä pelissa käyttäytyvät.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Alkoholismi
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 3. 3

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 6. 6

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 7. 7

  Nytin Game of Thrones -teoria: Näin sarja päättyy ja näin suosikkihahmoille käy

 8. 8

  Helsinki saa salakapakan, joka väittää olevansa etsivätoimisto

 9. 9

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 10. 10

  Anu Saagim Kuka Nyt -haastattelussa: Jotkut pitäisi pakottaa kauneusleikkauksiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 6. 6

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 2. 2

  Elina Jyväs 1977–2017

 3. 3

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

 6. 6

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 7. 7

  Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

 8. 8

  Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

 9. 9

  Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot

 10. 10

  Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elina Jyväs 1977–2017

 2. 2

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 5. 5

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 6. 6

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 9. 9

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 10. 10

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää