Valikko

Suositun Hercules-homobaarin omistajaa syytetään rasistisista kirjoituksista, omistaja uhkasi asianajajalla – tästä on kyse

Suomen sateenkaaripiireissä käydään juuri nyt keskustelua sen sisäisestä rasismista.

Suosittua Tämän kylän homopoika -blogia kirjoittava Eino Nurmisto syyttää Hercules- ja Mann’s Street -homobaarien pitäjää Erkki Koskea rasismista.

Koski on toinen omistaja Oy MOEK Trading Ltd -yrityksessä, joka on molempien Helsingin keskustassa sijaitsevien baarien Herculeksen ja Mann’s Streetin takana.

Todisteeksi Nurmisto jakoi tiistaina Twitterissä kuvakaappauksia Kosken omista Facebook-päivityksistä, joissa Koski on jakanut eri tiedotusvälineiden uutisia ja kommenteissa muun muassa verrannut islamia natsiliikkeeseen.

Ohessa yksi kuvakaappauksista:


Tämän jälkeen Koski uhkasi Nurmistoa asianajajalla Twitterissä. Asiasta kirjoitti ensin Ranneliike.net.

Halusimme saada selvyyttä keskusteluun, joten soitimme asianosaisille.

Someäläkän taustalla on pidempi keskustelu rasismista sateenkaaripiireissä:

Lokakuussa 2016 Mannerheimintiellä sijaitseva homoravintola DTM ei päästänyt sisään turvapaikanhakijoita, joilla ei ollut täysi-ikäisyytensä todisteena kuin maahanmuuttoviraston myöntämä kuvallinen oleskelulupakortti tai vastaanottokeskustelun myöntämä asukaskortti. HS kirjoitti aiheesta.

Myöhemmin DTM pyörsi kantansa ja sanoi oleskelulupien käyvän henkilöllisyystodistuksena.

Huhtikuussa homobaari Herculeksen virallisella Facebook-seinällä jaettiin HS:n juttu seitsemän lapsen yksinhuoltajasta Habiba Alista (sd), joka nousi Espoon valtuustoon. Jutun saatteessa vihjattiin sosiaaliturvan väärinkäyttöön ja todettiin muun muassa: ”Nämä epämääräiset yhteisen kassan imurit kyllä laittaa vituttaan.”


Statukseen tuli paljon kommentteja, joissa arvosteltiin Herculeksen toimintaa. Kommentteja poistettiin sivuston ylläpitäjän toimesta. Keskusteluun otti osaa myös Setan puheenjohtaja Viima Lampinen, joka pyysi julkista anteeksipyyntöä Herculekselta.

Viima Lampisen kommenttia ei enää löydy Herculeksen sivuilta, sillä status, johon se tehtiin, poistettiin. Kommentti löytyy esimerkiksi QX.fi-gaysivuston aiheesta kertovan uutisen kuvakaappauksena:


Habiba Alia kommentoinut status poistettiin. Hercules julkaisi uuden statuksen, jonka allekirjoituksena oli ”Erkki Koski, tj, Oy Moek Trading Ltd”:

”Herculeksen Facebook-tilillemme on viime yönä ilmestynyt yksityisen henkilön henkilökohtainen päivitys, joka on samantien poistettu asian tultua ilmi. Joku ehti jo reagoida, että kyseessä on tilin kaappaus, mutta kyseessä on ollut ilmeisesti kirjautumisvahinko väärälle tilille, tai joku on päässyt yhtiön tietokoneelle. Valitettavasti asiaton viesti ehti myös levitä.”

Asiaton viesti ei edusta missään muodossa yhtiömme kantaa. Olemme olleet seksuaalivähemmistöille suunnattu ravintola-alan yritys jo yli 20 vuoden ajan ja irtisanoudumme yrityksenä kaikesta syrjinnästä ja politiikasta kaikissa sen muodoissaan.”

Tämäkin status on sittemmin poistettu, mutta se löytyy yhä QX.fi-sivuston tekemästä uutisesta kuvakaappauksena:


Kesäkuun lopussa Koski julkaisi Facebook-päivityksen, jossa hän kertoo yritystensä jättävän Pride-kulkueeseen osallistumisen väliin, koska ”Setan puheenjohtaja haukkui meitä julkisesti rasisteiksi”.30. kesäkuuta rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen (vihr) vaati Twitterissä QX-verkkosivustoa poistamaan Herculeksen homobaarikartaltaan baarin omistajan rasismiin vedoten.

Soitimme bloggaaja Eino Nurmistolle ja kysyimme, mistä on kyse.

Nurmiston mukaan hän on ottanut blogissaan kantaa Hercules-homobaariin kohdistuneisiin rasismiepäilyihin ja julkaissut siinä yhteydessä kuvakaappauksia Erkki Kosken Facebook-kirjoituksista.

Tämän jälkeen Nurmisto kertoi saaneensa sähköpostilla haltuunsa lisää kuvakaappauksia Kosken kirjoituksista, joita hän nyt julkaisi Twitterissä.

Miksi julkaisit tiistaina kuvakaappauksia Kosken henkilökohtaiselta Facebook-tililtä, vaikka kyse on Hercules-baaria koskevasta asiasta?

”Koski on näkyvä hahmo ja hänellä on tietty asema erityisesti Helsingin, mutta myös koko Suomen sateenkaariskenessä. Hän on kommentoinut tilillään ravintolansa toimintaa, eikä voi vain sulkea itseään baaria koskevan keskustelun ulkopuolelle.”

Kuinka lhbtiq-piirit ovat mielestäsi suhtautuneet Herculeksen ympärillä käytävään keskusteluun?

”Olen saanut monilta ihmisiltä viestejä, joissa he kertovat, että eivät erityisesti tämän tapauksen jälkeen halua käydä enää siellä.”

Onko keskustelu rasismista lhbtiq-piireissä tällä hetkellä Suomessa yksittäistapaus, vai puhutaanko aiheesta isommin?

”Vaikea sanoa. Onhan tästä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kohtelusta baareihin pääsyssä paljon puhuttu, mutta käyn itse hyvin vähän kyseisissä paikoissa, joten en ole itse ollut sitä näkemässä. Olen kuitenkin kuullut paljon näistä tapauksista, että se ei ole ollut aina ihan tasapuolista.”

”Mutta en kyllä ole yllättynyt, jos tällaista on tapahtunut, ottaen huomioon, että ravintolan osaomistaja kirjoittelee jatkuvasti omissa sosiaalisen median kanavissa rasistiseen sävyyn.”

Jossakin vaiheessa keskustelua Koski uhkasi myös vetää asianajajan mukaan kuvioon ja tviittasi, että ”ymmärrät varmaan, että asianajaja ottaa yhteyttä, jos et kerro millä perusteella syytät minua rasismista ja jatkuvasti vihjailet siitä”.Miten suhtaudut tähän kommenttiin?

”Se oli aika erikoinen veto. Olen tarkka siitä, miten ihmisistä kirjoitan, ja olen kommentoinut nimenomaan Kosken kirjoituksia, en häntä ihmisenä. En pidä todennäköisenä, että sieltä mitään kunnianloukkaukseen viittaavaa löytyy.”

Mihin toivot, että tällä keskustelulla edetään?

”Siihen, että ihmisillä olisi tässä maailmassa mukavampi olla, ja että tällaiset asiat tehdään näkyviksi. Minua on häirinnyt erityisesti se, että on sanottu, että Herculeksessa ei aiheudu esimerkiksi maahanmuuttajille minkäänlaista vaaraa. Rasismi ei kuitenkaan aina ole sellaista, että se aiheuttaisi jonkin fyysisen vaaran, vaan se on usein arkipäiväisempää ja näkyy juuri kielen tasolla. Siihen on olennaista ja myös helpompaa puuttua, koska sen pystyy näin selvästi näyttämään.”

Soitimme Herculeksen ja Mann’s Street -homobaarien toiselle omistajalle Erkki Koskelle.

Kosken mukaan koko keskustelu on lähtenyt liikkeelle Herculeksen Facebook-sivuilla huhtikuussa tehdystä vahinkostatuspäivityksestä, joka myöhemmin poistettiin. Kosken itse allekirjoittamassa toisessa statuksessa sanottiin, ettei viesti edusta Herculesta pyörittävän MOEK Trading Ltd:n kantaa.

Tämäkin status on myöhemmin poistettu.

Koski sanoo, että käynnissä oleva somekeskustelu on ”silkkaa väärentelyä”.

”Ensinnäkään siinä alkuperäisessä tekstissä ei ole mitään rasistista. Jos luet sen tekstin, siinä ei ole yhtään mitään.”

Puhutko siis tekstistä, joka julkaistiin Herculeksen Facebook-sivuilla? Kirjoitit tästä tekstistä, että ”kyseessä on ollut ilmeisesti kirjautumisvahinko väärälle tilille, tai joku on päässyt yhtiön tietokoneelle. Valitettavasti asiaton viesti ehti myös levitä.

Puolustatko tekstiä nyt?

”En tietenkään, minähän pahoittelin sitä typerää päivitystä.”

Miten vastaat rasismisyytöksiin?”Mulla ei ole mitään islaminuskoisiin kohdistuvia väitteitä siellä, islamiin kyllä. Ne ovat kaksi eri asiaa.”

”Esimerkiksi jos sä uskot joulupukkiin ja mä sanon, että ei ole joulupukkia, onko se rasistista? Ihan vastaava asia. Jos mä arvostelen Mohammedia tai Allahia tai islamia, en mä arvostele ihmisiä siellä.”

Bloggaaja Eino Nurmiston tviittaamissa kuvakaappauksissa kuvataan esimerkiksi Mohammedia ”narsistiseksi pedofiiliprofeetaksi”. Kuvakaappauksissa näkyvät päivämäärät ja ajat.Yksi kuvakaappaus liittyy Ylen uutiseen Ansbachin räjäyttäjästä, joka julkaistiin 25. heinäkuuta 2016:Ovatko nämä kuvakaappaukset oikeita?

”Ne ovat asiayhteydestä irroitettuja pieniä pätkiä jostakin. Siellä on puolikkaita lauseita ja mitä lienee. Vääristelyä koko asia.”

Koski ei osaa kertoa, mistä asiayhteydestä lauseet on irroitettu eli miten ne on tulkittu väärin. Hän ei kuitenkaan kiellä, etteivätkö ne olisi hänen kirjoittamiaan.

”Selasin sivujani, enkä heti löytänyt, mistä asiayhteydestä ne on irrotettu. Arvelen, että ne ovat jonkun terrori-iskun jälkeen kuumana käyneen keskustelun yhteydestä.”

”En todellakaan ole rasisti.”

Syksyllä 2016 turvapaikanhakijoilta evättiin pääsy DTM-ravintolaan, koska heillä oli henkilöllisyystodistuksina oleskelulupakortit. Myöhemmin DTM ilmoitti, että kortit hyväksytään ovella. Herculeksessa ja Mann’s Streetillä niitä ei kävijöiden tietojen mukaan hyväksytty.

Onko käytäntönne yhä sama eli oleskelulupakortti ei käy henkilötodistukseksi?

”Se on se, mikä viranomaisohje on. Poliisin sivuilta löytyi ainakin ennen, että henkilöllisyyden tarkastamiseen kelpaa poliisin myöntämä henkilökortti tai passi.”

HS kirjoitti lokakuussa 2016 asiasta ja haastatteli Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnasta, joka kertoi, että vastuu siitä, millaiset kortit hyväksytään, on elinkeinonharjoittajalla eli tässä tapauksessa baarin pitäjällä.

Hänen mukaansa olennaisinta on, että todistus on viranomaisen antama – sellainen on myös oleskelulupakortti.

Edes ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus, mutta se on hyväksytty Valviran ohjeisiin, koska sitä käytetään henkilöllisyyden varmentamiseen monissa muissakin paikoissa.

Eikö ajokortti ole verrannollinen oleskelulupakorttiin henkilöllisyydentodistuksena?

”Suomalainen ajokortti on vakiintunut käytäntö.”

Onko tiukka säädös sen takia, että baariin ei haluta ulkomaalaistaustaisia henkilöitä?

”Ei pidä paikkaansa. Jos on paperi kunnossa niin sisään pääsee.”

Kesäkuun 25. päivä Erkki Koski ilmoitti Facebook-statuksessa, etteivät Hercules ja Mann’s Street osallistu Pride-kulkueeseen omalla kulkuvälineellä, koska ”Setan puheenjohtaja haukkui meitä julkisesti rasisteiksi”. Perusteluiksi hän kirjoitti:

”Tänäänkin meidän egyptiläinen resident dj tanssitti lavalla niin turkkilaisi [sic] kuin lähi-idästä olevaa porukkaa. Juttelin myös kahden israelilaisen ihmisen kanssa. Aamulla meidän mamusiivoojat hoitaa paikat kuntoon sunnareita varten. Jos on hyvät kelit, niin terassi aukeaa klo 12.”


Puolustaudut rasismisyytöksiltä luettelemalla eri kansallisuuksia edustavia henkilöitä, jotka ovat olleet töissä tai muuten kytköksissä Herculeksen ja Mann’s Streetin liiketoimintaan. Näetkö tässä ongelmaa?

”Eikö se juuri osoita sitä, että ei ole mitään rasismia?”

Nämä ovat yksittäisiä esimerkkejä, niiden luetteleminen ei kerro, onko henkilöllä rasistisia ajatuksia vai ei.

”No, en ole rasisti. En luokittele ihmisiä, millään perusteella en ole ikinä sortanut ketään.”

Uhkasit Tämän kylän homopoika -bloggaaja Eino Nurmistoa asianajajalla. Oletko viemässä asian oikeuteen?

”En tiedä, katsotaan mihin tämä kehkeytyy. Onhan tuo selvä kunnianloukkaus.”

Soitimme Setan puheenjohtajalle Viima Lampiselle.

Lampinen otti osaa Herculeksen Facebook-sivulla huhtikuussa käytyyn keskusteluun sanomalla muun muassa, että ”Fb-sivullanne julkaistiin päivitys, joka sisälsi rasistista vihapuhetta”.

Lampisen mukaan Herculeksen toiminta ”tuhoaa ihmisten luottamusta ja turvallisuudentunnetta siitä, että jokainen olisi tervetullut ilman syrjintää”.

”Sateenkaariyhteisöön kuuluvat ihmiset yrittivät antaa Herculekselle palautetta, mutta Hercules reagoi poistamalla päivityksiä ja ihmisten kommentteja”, muistelee Lampinen.

”Minuun oltiin yhteydessä ja kysyttiin, voinko tehdä asialle jotain. Ihmiset olivat turhautuneita.”

Lampinen huomauttaa, ettei syyttänyt kommentissaan ketään rasistiksi vaan tuomitsi rasistiset puheet. Ne ovat kaksi eri asiaa.

”Yritin saada omistajat havahtumaan, että he ottaisivat tilanteen vakavasti ja kuulisivat ihmisiä.”

Viima Lampinen muistuttaa, ettei yhteen vähemmistöön kuuluminen anna suojaa siltä, etteikö sama henkilö voisi olla rasistinen tai kokea vihaa muita vähemmistöjä kohtaan.

”Priden aikaan moni otti hihasta ja kertoi olevansa huolissaan. Ei vain äärioikeiston lisääntyneestä kiinnostuksesta sateenkaarivähemmistöihin vaan rasismista sateenkaariyhteisöissäkin”, Lampinen sanoo.

Lampinen kertoo käyneensä keskusteluja Hesetan puheenjohtajan, pakolaistaustaisen Hassen Hninin kanssa lhbtiq-työssä tärkeistä teemoista. Yksi niistä on antirasismi.

”Jos me ei olla solidaarisia kaikkia kohtaan, sitten meidän kamppailumme on turha.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi
 • Helsinki Pride
 • Sosiaalinen media
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 3. 3

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 7. 7

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Game of Thronesista on suunnitteilla jopa neljä uutta sarjaa – 4 + 1 spekulaatiotamme sarjojen mahdollisista aiheista

 10. 10

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 7. 7

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

 5. 5

  Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

 6. 6

  Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

 7. 7

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 8. 8

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 9. 9

  Voimakas maanjäristys itäisellä Välimerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 4. 4

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 5. 5

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 6. 6

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 7. 7

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 8. 8

  Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

 9. 9

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää