Nyt.fi    |   Nyt.fi

Nekrofiliaa katsomaan Tallinnaan, kuukautisverellä roiskimista, huumeita ja vonkaamista – Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin 30-vuotinen historia on hurja

Kaupunki-ilmiöksi paisuneen elokuvafestivaalin mehevimmät tarinat kerrotaan merkkipäivän kunniaksi julkaistussa juhlakirjassa.

Paljon onnea, R&A!

Maaliskuussa 1988 ensi kertaa järjestetty Rakkautta ja anarkiaa on paisunut kolmessa vuosikymmenessä kuriositeetista ammattilaisten johtamaksi kaupunkikulttuuri-ilmiöksi, jota ilman suomalaiset tuntisivat elokuvaa paljon huonommin.

Merkkipäivän kunniaksi julkaistu juhlakirja 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa on herkkupala sekä elokuvan että Helsingin ystäville. Kalle Kinnusen ja Lauri Lehtisen huolella toimittama teos antaa äänen niille, joille se kuuluu: festivaalin tekijöille ja kävijöille, jotka kertovat hätkähdyttävimmät ja merkityksellisimmät tarinansa vuosien varrelta.

Rivien välistä muodostuu niksikirja asioista, joita kannattaa ja ei kannata tehdä kulttuuri-ilmiötä luodessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Esittelemme tässä muutamia valikoituja:

1. Ensimmäinen Rakkautta ja anarkiaa oli kulttuuriyhdistys Imageen kuuluneiden Iiro Auterisen ja Raoul Grünsteinin kokeilu. Ohjelmistoon valittiin asioita marginaalista eli ”homoja ja naisia”.

Kun silloisen elokuvateatteri Illusionin näytökset tulivatkin täyteen, elokuvaviikko haluttiin järjestää uudestaan ja tekijöitä haettiin innokkaiden elokuvakerhoaktiivien puolelta.

Se johdatti yhteen Mika Siltalan, Pekka Lanervan, Matti Paunion ja Eija Niskasen. Nämä neljä muskettisoturia ovat R&A:n todellisia luojia. Heidän elokuvamakunsa ja kielitaitonsa sanelivat, mitä elokuvia festariohjelmistoon saatiin.

Siltala muistelee aikaa näin:

”Kaikki tuntuivat olevan aivan riemuissaan, kun olimme löytäneet maailman festareilta jotain hassua ja toimme sen tänne. Se tuntui niin yksinkertaiselta, ja aarteita oli paljon. Miksei kukaan ollut aiemmin tehnyt tätä?”

2. Festivaalin vetäjät ymmärsivät, että oli luotava oma hankinta- ja jakeluketju, jotta haluttu ohjelmisto varmasti saataisiin.

Tämä johti Museokadulla toimineen Cinema-elokuvateatterin ostoon sen pitkäaikaiselta omistajalta Mårten Kihlmanilta. Cineman kautta pyöritettiin myös elokuvia maahantuovaa Cinema Mondo -yhtiötä.

3. R&A-festivaali sai esitykseen myös Finnkinon levittämiä elokuvia, koska se oli kummankin etu. Tästä kertoo hyvin tapaus White Men Can’t Jump (1992).

Finnkinolla oli vaikeuksia keksiä Ron Sheltonin koripalloelokuvalle suomenkielistä nimeä. Yhtiön silloinen tuotepäällikkö Kaija Suni muistelee kirjassa, että elokuva annettiin festivaalille sillä ehdolle, että he keksivät hyvän nimen:

”Meni kaksi viikkoa. Siltala sanoi, että nyt olisi tällainen Mustat donkkaa tykimmin. Sanoin, että aivan hemmetin hyvä. Se tuli levitykseen sillä nimellä.”

4.
Kulttuurihistoriallisesti kutkuttavin osio kirjassa on Nekromantik-elokuvan kuuluisa tapaus. R&A-festivaalilla oli kulttuuritapahtumana poikkeuslupa näyttää elokuvia ilman ennakkotarkastusta. Se tarkoitti vapautusta sensuurista, joka muuten koski kaikkia elokuvia Suomessa.

Ääni muuttui kellossa kun viranomaiset kuulivat, että festivaali aikoi näyttää syksyllä 1993 kaksi saksalaista nekrofiliasta kertovaa elokuvaa, jotka olivat kotimaassaan keskellä piraattioikeudenkäyntiä. Esityskiellosta kuultuaan tekijät päättivät siirtää näytöksen pikavauhdilla Tallinnaan.

Laivareissulle lähtivät festivaalivieraat, kuten Nekromantikien tekijät Franz Rodenkirchen ja Jörg Buttgereit, Ranskan elokuvan kauhukakara Gaspar Noé sekä hongkongtoiminnan mestari John Woo.

Perillä vastassa oli mielenosoitus, joka protestoi Suomessa kielletyn materiaalin tuomista Viroon. Silloinen koneenkäyttäjä, nykyinen Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari muistelee elokuvanäytöstä näin:

”Sali oli täynnä uusrikkaita liikemiehiä, jotka vastasivat puheluihin kesken leffan, puhuivat kovalla äänellä eivätkä ilmeisesti tienneet yhtään, mitä olivat tulleet katsomaan. Kun tuli ruumiiden panemista, aika monet lähtivät.”

5. R&A-festivaaleilla on vieraillut lukemattomia elokuvantekijöitä, joiden viihtyvyys on ollut festivaalin työntekijöiden ylpeyden aihe. Suomibrändiä on kirkastettu esimerkiksi saunottamalla näyttelijä Tilda Swintonia Harjutorin saunassa.

Kaikki eivät ole viihtyneet yrityksistä huolimatta. Brittiläinen kirjailija-ohjaaja Hanif Kureishi vieraili festareilla vuonna 1992. Jaana Siltala muistelee vierailua näin:

”Kureishi tajusi tulleensa takapajulaan, jossa ei vedetä pilveä joka paikassa, ja oli tajuttoman pahalla päällä. En ole ikinä nähnyt niin pahantuulista vierasta.”

6. Monet muutkin tekijävieraat olivat huumeiden perään tai muuten vain vaikeita. Slummien miljonääristä sittemmin Oscarin voittanut ohjaaja Danny Boyle osallistui festareille syyskuussa 1995 esikoiselokuvansa Shallow Graven kanssa. Vanhan ylioppilastalon päättäjäisbileissä hän flirttaili festarityöntekijä Kaija Sunille ja kinusi ekstaasia:

”Kaija, where can I get some E? It’s so wonderful to have sex on E.”

Joskus vieraat eivät osoittautuneet huolenpidon arvoisiksi. Elokuvaohjaaja Elina Talvensaari kertoo kohtaamisestaan vuonna 2008 vierailleen meksikolaisohjaaja Carlos Reygadasin kanssa näin:

”Kun olimme kahdestaan, Reygadas alkoi kertoa väkivaltaisia seksuaalifantasioitaan. Niihin liittyi joka paikkaan roiskuvaa kuukautisverta: olisimme jossain takan edessä lattialla ja veri lentäisi. Se oli tosi kiusallista.”

7. R&A on käynyt historiansa aikana kahdesti kuilun partaalla. Lopettamista pohdittiin ensi kertaa 1990-luvun lopulla, kun festivaalia oli pyöritetty yhdeksän vuotta, muistelee Matti Paunio. Puhdas innostus, hohdokkaat vieraat ja ilmaisen viinan bileet kantoivat tiettyyn pisteeseen.

”Työmaasta oli tullut iso, eikä kukaan saanut palkkaa.”

Festivaali kasvatti koko ajan kävijämääräänsä, mutta se eli silti kädestä suuhun. Festivaaliteatteriksi hankittu Bio Rex lähinnä söi rahaa. Vuonna 2004 R&A:ta haettiin konkurssiin verorästien takia. Kaikki olisi voinut päättyä nopeasti.

Kirja nostaa festivaalin pelastajaksi Johanna Norrbackan, joka toteutti festariorganisaatiossa tiukan säästökuurin Pekka Lanervan tuella. Sen johdosta 2000-luvulla ei ole nähty Moulin Rouge! -ohjaaja Baz Luhrmannin kaltaisia Hollywood-tähtiä, jotka ovat tottuneet Kämp-tason ylläpitoon, mutta festivaali pelastui.

Se vei viisi vuotta.

8.
Festivaalin harteilla on ollut suomalaisten elokuvasukupolvien kasvatus.

Kirjassa elokuvantekijät Jukka-Pekka Valkeapäästä Hannaleena Hauruun muistelevat, miten olennaista oman uran kannalta oli altistua maailman elokuville nuorena R&A-kävijänä.

Vaikutuspiiri laajeni koko Suomeen, kun R&A sai oman ohjelmapaikan Neloselle. Se oli ohjelmapäällikkö Jorma Sairasen idea. Näin erityisesti maakuntien nuoremmat elokuvafanit, kuten allekirjoittanut, saivat mahdollisuuden nähdä samoja nimikkeitä kuin festarikävijät.

9. R&A:n ydin ovat yhteisölliset elämykset, joita kirjassa muistellaan kiitettävästi. Lippujen maaninen jonotus, järjettömän tiukat katseluaikataulut ja näytöksien jälkeinen rupattelu Bio Rexin takaovilla kuuluivat kokemukseen.

Ja sitten ovat erikoisnäytökset. Erityismaininnan ansaitsevat Cinemassa järjestetyt näytökset oman käytöskoodinsa sisältävästä kulttielokuvasta The Rocky Horror Picture Show (1975), jotka piti lopettaa vuonna 1995, kun sotku ylitti järjestäjien sietokyvyn. Kuvataiteilija Sami Pennanen muistelee kirjassa näin:

”Kaikkien asioiden heitteleminen eskaloitui, eikä porukka juuri jäänyt siivoamaan sotkua. Vettä tuotiin ensin pakasterasioissa, sitten 10 litran ämpäreissä.”

2000-luvun elämyksiin kuuluu islantilaisyhtye Sigur Rósin livekeikka Heima-dokkarin edellä elokuvateatteri Bio Rexissä vuonna 2007. Festarityöntekijät jännittivät, toimiiko tekniikka h-hetkellä.

Kun kaikki sujui lopulta hyvin, järjestäjäporukka itki yleisössä helpotuksesta samalla kun muu yleisö nautti.

Kalle Kinnunen ja Lauri Lehtinen: 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa (2017). Like, 393 s.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Rakkautta ja Anarkiaa
 • Festivaalit
 • Kirjallisuus
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 3. 3

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 4. 4

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 5. 5

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 6. 6

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 7. 7

  Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

 8. 8

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 9. 9

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin päätösjakso oli kauden paras

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 3. 3

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 4. 4

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 5. 5

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 6. 6

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 7. 7

  Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

 8. 8

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 9. 9

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 10. 10

  Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti, mutta ei hätää! Bändi järjestää levyraadin tiistaina Tavastialla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 3. 3

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 4. 4

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 5. 5

  Kansainvälinen karttastartup laittoi Suomen kaupungit kartalle: täällä elävät Helsingin, Tampereen, Turun ja kaupunkien hipsterit, opiskelijat ja ”normiet”

 6. 6

  Toisiinsa törmäilevät tetraedrit, energiakentät ja minuuden illuusio – pyysimme filosofia selittämään Jim Carreyn haastattelun

 7. 7

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 8. 8

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 9. 9

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 10. 10

  South Park palasi televisioon, ja sai ihmisten älykodit puhumaan valtavista kiveksistään

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 3. 3

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 4. 4

  Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

 5. 5

  Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

 6. 6

  ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

 7. 7

  Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

 8. 8

  Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

 9. 9

  Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon pääkaupunkia tuhansia tappaneen järistyksen vuosipäivänä

 10. 10

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 3. 3

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 4. 4

  Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

 5. 5

  Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

 6. 6

  Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

 7. 7

  Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

 8. 8

  Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

 9. 9

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 10. 10

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

 2. 2

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 3. 3

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 4. 4

  Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

 5. 5

  Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

 6. 6

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 7. 7

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 8. 8

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 9. 9

  ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

 10. 10

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 11. Näytä lisää