sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla

Facebookin ihmeet: mitä se tökkääminen tarkoittaa?

9.9.2010 12:58

tommi hänninen

Internetin yhteisöpalvelut harmaantuvat. Yli 50-vuotiaat ovat nykyään Facebookin nopeimmin kasvava käyttäjäryhmä.

Suomessakin seniorin on mahdollista tutustua sosiaalisen median saloihin, vaikka olisi tietotekniikasta kuinka pihalla. Useat työväen- ja kansanopistot sekä kirjastot tarjoavat johdattavia kursseja yhteisöpalvelujen maailmaan.

Mitä niissä opitaan?

Nyt-liite testasi opetuksen tason tenttaamalla kurssien vetäjiltä muutamia perustavanlaatuisia, monen edistyneemmänkin käyttäjän aprikoimia kysymyksiä Facebookin käytöstä.

Vastauksia antoivat Tampereen työväenopiston Facebook ja Twitter huvi- ja hyötykäytössä -kurssin opettaja, verkkosuunnittelija Daniel Koskinen ja Helsingin kaupunginkirjaston Sosiaalinen media -kurssin suunnittelija Paula Laaksonen.

Minua "tökättiin". Mitä se tarkoittaa, ja miten siihen pitää reagoida?

PL: Tökkäys on vähän kuin sanoisi "Moi!" kadulla. Siihen voi vastata tökkäämällä takaisin.

En pääse selaamaan jälkikasvuni kuvia. Miten saan selville, mitä hän salailee?

PL: Parhaiten saa selville siten, että ryhtyy jälkikasvun kaveriksi. Osa Facebook-profiileista on täysin avoimia kaikille, mutta joitain asioita voi myös säätää esimerkiksi vain kavereille näkyviksi.

DK: Ehkä kannattaa lähinnä keskustella ystävällisesti jälkikasvun kanssa. Nykyään on lapsillakin yhä vähemmän mahdollisuuksia pitää salaisuuksia vanhemmiltaan, joten Facebook-sivun katseluoikeuden rajaaminen on yksi vaihtoehto.

Kuuluuko kaikkiin event-kutsuihin vastata?

PL: Ei. Ne voi suoraan ohittaa, tai voi vastata tulen, en tule tai tulen ehkä. Mutta jos ei kiinnosta pätkääkään, sen voi ohittaa ihan huoletta.

DK: Itselleni tulee niitä niin paljon, että en millään ehdi niihin kaikkiin reagoida. Epäilen, että monella muulla on vähän sama tilanne. Yleensä se menee niin, että joku kysyy kasvotusten, huomasinko Facebookissa sen ja sen tapahtuman.

Onko ok pyytää lasten ystäviä Facebook-kavereiksi?

PL: Se riippuu vähän, joidenkin mielestä ei edes omien lastensa kanssa voi olla kaveri. Mutta on ihan hyvä tietää, mitä ne lapset siellä tekee ja kirjoittelee ja minkälaisilla sivuilla surffailevat.

Käykö statuspäivitys alibina oikeudessa?

PL: En tiedä, päteekö alibi laillisesti, mutta periaatteessa statuksesta selviää, missä, milloin ja millä laitteella se on kirjoitettu. Ehkä jonain päivänä tällainenkin ennakkotapaus nähdään.

Miten ärsyttäväksi käyneestä kaverista pääsee eroon korrektisti?

DK: Helpoin tapa on klikata statuspäivityksen vieressä olevaa ruksia, joka piilottaa kyseisen tyypin päivitykset. Silloin ne ovat poissa häiritsemästä. Se ei ole kuitenkaan sama asia kuin poistaminen kaverilistasta, joka on äärimmäisempi ratkaisu.

Saako statuspäivityksissä kiroilla?

DK: Riippuu vähän kaveripiiristä. Mielestäni hyvä ohjenuora on, ettei Facebookiin kannata kirjoitella mitään, mitä ei uskaltaisi näyttää julkisesti. Näin siis omista yksityisasetuksista riippumatta: historia on osoittanut, että FB on niitäkin muutellut ajan mittaan.

PL: Toivottavasti ei. Kyllä sitä kiroilua siellä on, mutta pitää miettiä, että ketkä kaikki sitä saavat lukea. Siellä voi olla tuttuja ja puolituttuja, jotka sen päivityksen näkevät.

Kannattaako perheriitoja ratkoa Facebookissa?

PL: Ei todellakaan. Pitäväthän nykyään ihmiset tekstiviestimykkäkoulujakin, mutta kyllä sellaiset asiat olisi syytä hoitaa kasvotusten.

Kuuluuko statuspäivitys kirjoittaa kolmannessa persoonassa? Pisteellä vai ilman?

DK: Ylipäänsä mitä selkeämpää kieltä kirjoittaa, sitä mukavampi sitä on lukea, mutta Facebook on aika epämuodollinen ympäristö. Aikaisemmin Facebook kannusti kirjoittamaan viestit kolmannessa persoonassa, koska käyttäjän nimi oli lauseen alussa valmiina ja verbi sen perässä. Nykyään Facebook kysyy vain, että mitä mietit, mikä sallii paljon vapaamuotoisemman kirjoittelun. Suurin osa näyttäisi kirjoittavan kokonaisia lauseita ensimmäisessä persoonassa.

Onko totta, että FB:stä eroaminen on vaikeaa?

DK: On siinä tiettyä perää. Omasta profiilista ei löydy nappia, josta voisi tuhota tilin tuosta vain. On vain nappi, jolla sen saa poistettua käytöstä. Itse en ole koskaan tiliäni tuhonnut, mutta kuulemma jos tämän käytöstä poistamisen jälkeen malttaa pari viikkoa pysyä Facebookista poissa, niin tili sieltä häviäisi. Se tosin vaatii, ettei klikkaa tykkää-nappeja muillakaan sivustoilla.

Saako omasta statuksesta tykätä?

DK: Miksei, sehän on mahdollista. Onhan se kyllä vähän hassun näköistä. Riippuu varmaan statuksen sisällöstä ja persoonasta.

PL: Mun mielestä saa. Ihan yksinkertaisesti.

Mistä voi päätellä, ettei kirjoittaja ole tosissaan?

DK: Tuo on oikeastaan ollut nettikirjoittelun ongelma jo vanhoista IRC-keskusteluista ja foorumeilta lähtien. Jos ei henkilöä ja hänen kirjoitustyyliään tunne, varsinkin sarkasmia on todella vaikea tunnistaa tekstistä – ellei kirjoittaja ole älynnyt käyttää hymiötä. Huumori on vaikea laji, ja kirjoitettuna se on erityisen vaikea.

Mikä oli viimeisin statuksesi?

DK: Siitä on jo pari päivää, kun viimeksi kirjoitin Facebookiin. Taisi liittyä yksiin juhliin, joissa olin viikonloppuna.

PL: Matkustelen paljon, joten laitoin varmaan että "taas pakataan", ja pohdiskelin, että pitäisikö perustaa firma, joka myisi valmiiksi pakattuja matkalaukkuja.


Lisää aiheesta Radio Helsingin Aamu Helsingissä -ohjelmassa pe 10. 9. klo 8.40

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

NytTen
nousussa

AMMATTILIITOT uhkaavat järjestää lakkoja, jollei hilloja ala näkyä.

laskussa

THAIMAAN seksituristeille on määrätty pakollinen tulvasana.

hyllytetty

YLE FST:STÄ tuli Yle Fem ja nyt teinit odottavat vesi kielellä, milloin Yle Sex käynnistyy.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>