perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Kiinalaiset piraatit: Anteeksi, suomileffa!

22.9.2011 14:31

Kiinalainen pelitalo Ziiso kopioi taannoin härskisti suomalaisten elokuvakonseptin. Ensi vuonna ensi-iltaan tuleva, Timo Vuorensolan 7,5 miljoonan euron Iron Sky vääntyi jo nyt luvatta iPad-peliksi, joka julkaistiin pari viikkoa sitten.

Elokuvassa natsit pakenevat 1945 kuuhun, josta he palaavat 2018 kostamaan. Peli on saman niminen, käyttää samaa logoa ja taustatarinaa. Iron Skyn väki vaati Applea poistamaan pelin verkkokauppa App Storesta, ja toive meni läpi parissa päivässä.

Mutta missä on toinen puoli tarinasta? Mitä Ziison piraattiraukat ajattelevat hyllytyksestään?

Lähetimme postia Xi'anin provinssiin ja kysyimme: mikä sai Ziison lähtemään kopiointiyritykseen? Yang Li ja Yu Cheng Ziisolta vastasivat. Suomennettu ja lyhennetty vastaus tässä:


Lähettäjä: [ziiso@foxmail.com]

Aika: 15.9.2011 klo 13:45

Aihe: VS: Interview request about Iron Sky

”Pyydämme syvästi anteeksi Iron Sky -elokuvan tekijöiltä ja faneilta! ‘Kopiointi’ ei ole tässä tilanteessa kuitenkaan mielestämme oikea sana, koska pelin pelattavuus ja sen idea ovat omiamme. Aluksi loimme vain pelin, jossa oli omaperäinen ajatus: pelaaja suojelee Maata piirtämällä sormellaan ruudulle viivoja. Viivat torjuvat avaruusalusten tulitusta. Kaikki pelin elementit olivat omiamme.

Kun näimme Iron Skyn trailerin, suorastaan sokeerauduimme sen tunnelmasta. Rakastuimme elokuvaan. Siksi halusimme imitoida sen graafista ilmettä. Suurin Ziison porukasta on scifi-faneja. Kuten olette saattaneet kuulla, monet Kiinassa eivät tiedä tekijänoikeuksista. Mekin tiesimme, että julkaistu elokuva on suojattu, mutta emme tienneet, että myös julkaisematon elokuva on suojattu. On hyvä, että ihmiset ovat osoittaneet meille ajatustemme olleen vääriä. Hyväksymme kritiikin. Poistimme pelin itse sovelluskaupasta saatuamme Applelta huomautuksen. Aiomme nyt vaihtaa sen grafiikoita ja tekstejä. Koska kaikki Iron Skyn fanit ilmeisesti vihaavat meitä, peliämme ei myyty juuri lainkaan. Toivomme, että elokuva sen sijaan myy hyvin, ja että pelimme sai yhä useammat kiinnostumaan siitä.”

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

NytTen
nousussa

AMMATTILIITOT uhkaavat järjestää lakkoja, jollei hilloja ala näkyä.

laskussa

THAIMAAN seksituristeille on määrätty pakollinen tulvasana.

hyllytetty

YLE FST:STÄ tuli Yle Fem ja nyt teinit odottavat vesi kielellä, milloin Yle Sex käynnistyy.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>