tiistai 22.7.2014 | Leena  Onnittele e-kortilla

Vieras mies kaupungissa

Oulainen Olli Immonen, 25, on löytänyt itsensä, vaimonsa ja työnsä Hommaforumin kautta. Mitä eduskunnan nuorin kansanedustaja (ps) voi löytää uudesta työkaupungistaan Helsingistä?

16.6.2011 15:00 | Päivitetty: 16.6.2011 16:29

TATU HILTUNEN

Kansanedustaja Olli Immonen (ps) sai valita kuvauspaikan, joka edustaa hänelle Helsinkiä parhaimmillaan. Hän valitsi Mannerheimin ratsastajapatsaan.

Kansanedustaja Olli Immonen (ps) sai valita kuvauspaikan, joka edustaa hänelle Helsinkiä parhaimmillaan. Hän valitsi Mannerheimin ratsastajapatsaan.

Immonen @ Hommaforum, 2009–2011

Huhtikuu 2009. Nimimerkki Elviira lisää kommentin keskusteluun, jossa puhutaan Oulun hommaforumilaisten tapaamisesta. Elviira haluaisi paikalle, mutta ei ole varma, löytääkö Otto K -baariin. Hän tuntee kaupungin vasta yliopistoalueelta.

23-vuotias oululainen piirivartija ja perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Olli Immonen lukee Elviiran kommentin.

Hommaforumille omalla nimellään kirjoittava Immonen tarjoutuu oppaaksi.

Kaksikko tapaa Oulun rotuaarilla keväisenä iltana 2009.

Immosen mielestä Elviira on nätti. Illan mittaan selviää, että molemmat suhtautuvat yhtä nuivasti maahanmuuttajiin.

Ihastus on molemminpuolista. Suhde etenee seurusteluksi.

Piirivartija Immonen eläisi elämänsä kevättä, ellei hänen selkänsä samaan aikaan vihoittelisi. Kun hän eräänä työpäivänään pysäköi valkoisen Toyota Yariksen Siwan eteen ja astuu autosta ulos, hän tuntee viiltävän kivun.

Alaselässä todetaan välilevyn pullistuma. Immonen jää sairauslomalle. Selkä leikataan, mutta välilevy pullistuu uudelleen. Hänet leikataan toistamiseen, mutta selkä sakkaa jälleen.

Immosesta ei ole muuttomieheksi.

Silti kahden kuukauden seurustelun jälkeen hän ja Elviira – oikealta nimeltään Eveliina – saavat järjestettyä tavaransa yhteiseen kotiin Oulun keskustaan. Kihlat vaihdetaan kuukautta myöhemmin.

Eveliina opiskelee puheterapeutiksi, Olli on sairauslomalla.

Kolmas selkäleikkaus, ja taas sama homma. Selkää särkee sittenkin.

Homma, tosiaan.

Kun kivut estävät liikkumisen kodin ulkopuolella, Immosella on yhä enemmän aikaa Hommaforumille. Keskustelupalstalla voi vierähtää monta tuntia päivässä.

Aikaa on myös kirjojen lukuun: Jussi Halla-ahon Kirjoituksia uppoavasta lännestä, Timo Vihavaisen Länsimaiden tuho, muslimivastainen Islamin musta kirja.

Immonen kirjoittaa sairasvuoteeltaan blogia, johon syntyvät muun muassa tekstit Vastaanottokeskuksissa tikittää aikapommi, Islamin ongelmasta ja kulttuurien yhteentörmäyksestä ja Euroopan islamisoitumisesta paljon ongelmia.

Hän haluaa kitkeä monikulttuurisuuden, luopua humanitaarisesta maahanmuutosta ja pitää Suomen Suomena.

Eipä hän ole paljon sen ulkopuolella käynytkään.

Nivalassa syntynyt, Joensuun kautta Kuhmoon muuttanut Immonen on kasvanut suomalaisten kanssa. Maahanmuuttajia ei pikkupaikkakunnilla näkynyt. Hän pelasi jääkiekkoa Kuhmon Kivassa, soitti kitaraa musiikkiopistossa ja perusti kavereineen bändejä, kuten punkpop-yhtye Karieksen, rautalankaa soittavan Glendoran ja hevibändin nimeltä Ruotus.

2000-luvun alussa hän luki netistä ulkomaanuutisia, joissa kerrottiin maahanmuuton ongelmista Euroopassa. Yläasteikäinen Immonen oli käynyt ulkomailla naapurimaita kauempana vain kerran lomalla Marokossa, mutta uutiset huolestuttivat. Tuleeko Suomeenkin gettoja, joihin valkoihoinen palokunta ei uskalla mennä?

Vuonna 2003 eduskuntaan nousseen nyrkkeilijän Tony Halmeen ajatukset vetosivat Immoseen. Hän liittyi perussuomalaisiin, maahanmuuttovastaiseen Suomen Sisuun ja pakkoruotsia karsastavaan Suomalaisuuden liittoon.

Hän jätti ylioppilaskirjoitukset väliin ja opiskeli ammattikoulussa turvallisuusalan perustutkinnon. Vartijan töissä ongelmia tuli lähinnä suomalaisten kanssa, mutta internet puhui Immoselle ulkomaalaisten uhasta.

Tai ainakin Jussi Halla-ahon ja Suomen Sisun puheenjohtajan Teemu Lahtisen blogit.

Ja tietenkin Hommaforum.

Siksi Immonen päättää asettua ehdolle. Alun perin tarkoitus oli tehdä vaalityötä jollekin toiselle perussuomalaisten ehdokkaalle, mutta sopivaa ehdokasta ei löydy.

Kevät 2010, Ollin sairausloma on venynyt kaksivuotiseksi. Kotona on aikaa ajatella ja suunnitella vaalikampanjaa.

Perhe sinnittelee kuntoutustuen, asumistuen, lapsilisän ja Eveliinan opintotuen varassa. Kesällä 2010 Olli ja Eveliina saavat esikoispojan, syksyllä he avioituvat.

Eveliina jättää Muutos 2011 -puolueen ja ryhtyy miehensä kampanjaveturiksi.

Selkä ei kestä kampanjointia torilla, joten Immonen keskittää kampanjansa nettiin: blogiin, Facebookiin, omille nettisivuille ja tietenkin Hommalle.

Forum nimeää hänet Oulun viralliseksi Homma-ehdokkaaksi, ja Jussi Halla-aho ottaa hänet äänestysvinkkilistalleen.

Huhtikuussa 2011 tulos ratkeaa.

6419 ääntä.

Hommaforum on antanut Olli Immoselle jo yhteisön, vaimon ja perheen, ja nyt hän saa sen kautta työpaikan, jossa voi todella vaikuttaa asioihin.

Hänen blogiinsa ilmestyy vapun jälkeen kirjoitus:

"Ikäväkseni olen joutunut huomaamaan sen, etten tunnista Helsinkiä ihmismassan perusteella enää lainkaan suomalaiseksi kaupungiksi. Helsingin kadulla liikkuvia ihmisiä katsellessa ei pysty enää lainkaan sanomaan, mistä maasta mahtaakaan olla kyse. Vastaan on tullut paljon ihmisiä, jotka ulkonäkönsä perusteella eivät selvästikään ole sopeutuneet moderniin suomalaiseen yhteiskuntaan. Esimerkkinä voidaan mainita hunnutetut musliminaiset. Joitakin vuosia sitten Tukholmassa käydessäni näkymä oli sama. Muistan tuolloin toivoneeni, ettei Suomessa katukuva muuttuisi ikinä samanlaiseksi. Nyt näkymä on kuitenkin jo sama. Täytyy vain todeta, että onneksi Suomesta löytyy vielä muun muassa Pohjois-Pohjanmaa, jossa maahanmuutto näkyy toistaiseksi vielä melko vähän katukuvassa."

Olli Immonen (ps) on eduskunnan nuorin kansanedustaja.

Hänen uusi työpaikkansa on, valitettavasti, Helsingissä.

Immonen @ Pikku-parlamentti, 7.6.2011

25-vuotias kansanedustaja sukii ohutta leukapartaansa työhuoneessaan Mannerheimintien varrella. Naapurihuoneiden ovissa näkyy tuttuja nimiä: Jussi Halla-aho, Juho Eerola, Maria Lohela.

"Aluksi vähän jännitti ja pelotti ja kauhistutti, että miten siihen ihmisvilinään ja paljouteen sopeutuu, mutta nyt pikkuhiljaa alkaa ihan istua tännekin päin", hän sanoo.

Ennen kansanedustajuutta Immonen kävi pääkaupungissa viimeksi kesällä 2008. Silloin hän poikkesi Suomenlinnassa ja kokeili metroa. Nyt hän on vuokrannut Kampista kaksion, joka on sisustettu tummalla puulla. Kesällä siellä viettää aikaa myös perhe. Se on hyvä, sillä "pikkukaveria vaivaa välillä ikävä".

Työhuoneen lipaston päällä on kuva vaimosta ja lapsesta.

Töiden jälkeen Immonen käy syömässä, kaupassa, leffassa, "kävelemässä ja katselemassa paikkoja". "Kahvilla tulee käytyä ja kavereita tavattua."

Lempikahvilaksi on valikoitunut Kampin Memphis, mutta myös Hotelli Marskin alakerran kahvila on Immosen mieleen. Viikonloput perjantaista maanantai-iltaan kuluvat yleensä Oulussa. Eduskunnan nuorimman kansanedustajan kuukausipalkkio on 6 335 euroa, ja sen päälle tulee 1800 euroa kulukorvauksia, vapaa taksietu ja ilmaiset matkat Helsingin ja Oulun välillä.

Pääkaupungin baareihin hän ei ole ehtinyt tutustua. Immonen joutui sairauslomallaan jättämään pois myös alkoholin, kun kipulääkitys oli kovimmillaan. Jääkiekon MM-kullan kunniaksi hän sentään veti kännit, tietenkin Oulussa.

Immonen tuntee Helsingin uhat, mutta käytännössä hän tuntee Helsinkiä huonosti.

Immonen @ Mannerheimin patsas 7.6.2011

Maan kolmanneksi suurimman puolueen visiot voivat olla huomisen todellisuutta. Ehkä siksi olisi syytä kuunnella, millaisen maan tämä mies haluaa rakentaa.

Missä päin pääkaupunkia hän näkee sellaisen Suomen, jota hän haluaa edistää?

Vastaus kysymykseen tulee nopeasti.

Mannerheimin patsaalla.

Ratsastajapatsas näkyy Immosen työhuoneen ikkunasta. Sinne kävelee hetkessä.

"Suurin unelmani on vapaa ja itsenäinen Suomi ja Suomen kansa", Immonen sanoo juhlallisesti ja poseeraa patsaan juurella valokuvaajalle. Mustan pikkutakin rintamuksessa kimaltaa Suomen lippu -pinssi.

Entä missä konkretisoituvat Helsingin uhat? Missä otettaisiin toinen kuva juttua varten?

"Olen vähän miettinyt, että Itäkeskushan se tietysti on, missä on paljon sellaista maahanmuuttajaa, jotka elää eristäytyneessä tilassa, eikä ole mukana vallitsevassa yhteiskunnassa."

Selvä. Milloin olet käynyt siellä viimeksi?

"En koskaan."

Immonen @ Itäkeskus 9.6.2011

Tallinnanaukiolla nököttää Kimmo Schroderuksen taivutetusta terästangosta tehty ympäristötaideteos Kuru.

"Aika postmodernia. Tällaista valtion ei pitäisi tukea", Immonen toteaa. Hän ei ole löytänyt aukiolle ja myöhästyy tapaamisesta vartin.

Musta pikkutakki on vaihtunut vaaleaan, valkoinen kauluspaita sinivalkoruudulliseen.

Immonen ehdottaa, että Kiasmalta pitäisi ottaa valtion rahoitus pois ja alistaa taide vapaalle kilpailulle. Ajatus noudattelee perussuomalaisten parjattua kulttuurijulistusta.

Itäkeskuksen viereisen Puotilan ostoskeskuksen länsinurkassa toimivat vierekkäin alkoholistien päiväkeskus ja somalien kahvila. Yläkerrassa on moskeija ja vastaperustettu islamilainen kulttuurikeskus.

Tiedustelemme pääsyä moskeijaan. Kun Immonen paljastuu perussuomalaiseksi, moskeija ei päästä häntä sisään. Pihalle kerääntyy joukko somaleja jututtamaan kansanedustajaa. Keskustelu tosin jää vajaaksi, sillä Immonen ei suostu puhumaan englantia, eivätkä kaikki somalit osaa suomea.

"I hate perussuomalaiset. Every day they insult the dignity of Somali people", vanhempi mies sanoo ja kieltäytyy kertomasta nimeään.

Nuori lihaskimppu tulee tivaamaan, kuka seurueesta on perussuomalainen. Hän huutaa suomeksi murtaen, ettei uskalla mennä kouluun, kun rasistit odottavat pesäpallomailojen kanssa.

Immonen ei sano mitään.

Lopulta islamilainen kulttuurikeskus avaa ovensa kansanedustajalle. Entisessä liiketilassa on verhot ikkunoissa ja nuoret tytöt lukevat huntujensa alla ääneen koraania.

Immonen poseeraa imaamin korokkeen edessä sukkasillaan.

Ulos tullessa hän on kokemusta rikkaampi.

"Vastenmielistä. Lapsille pakkosyötetään ideologiaa. Räikeä esimerkki aivopesusta."

Jo aiemmin Itäkeskuksessa muffinssia mutustaessaan Immonen on luetellut syitä, joiden takia hän kammoaa islamia.

"Islam on suvaitsematon, hyvin alkeellinen, vapautta rajoittava ja ihmisoikeuksia loukkaava uskonto."

Hän tietää kertoa, että muslimit "hirttävät homoja", "alistavat, raiskaavat ja joukkoraiskaavat naisia", "vainoavat juutalaisia" ja rakastavat Adolf Hitlerin Taisteluni-teosta.

Hän on ateisti, mutta ei näe kristinuskossa vastaavia uhkia. Immosen mukaan yksilön tulee saada tehdä elämänvalintansa vapaasti, mutta "islam ei ole vapautta".

Eri kulttuurit ovat hänen mielestään rikkaus, mutta niitä ei tule sekoittaa. Siksi hän ei halua länsimaiseen kaupunkiin kirkkojen lisäksi minareetteja, "islamin vallan symboleja".

Mutta hän ei nyt keskustele näistä asioista kasvokkain Itäkeskuksen asukkaiden kanssa. Moskeijan edustan somalit kritisoivat perussuomalaisten levittämää mielikuvaa maahanmuuttajista työtä vieroksuvina laiskureina, mutta Immonen toistaa kiihkotta lausetta: "Katsokaa tilastoja."

Tilasto-sanaa Immonen tuntuu rakastavan.

Häntä voisi kiinnostaa sisäministerin salkku, mutta politiikan ohella hänellä on toinenkin haave. Hän haluaa kirjailijaksi.

"On mulla jo vähän työn alla kirja, joka liittyy islamin rantautumiseen Eurooppaan."

Eduskuntatalossa on alkamassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokous.

Paluumatkalla Mannerheimintielle Immonen keksii monikulttuurisuudesta yhden hyvän asian: intialaisen liharuoan härkä korman.

"Mutta isommassa mittakaavassa monikulttuurisuuden haitat voittavat hyödyt."

Reitti kulkee läpi Kallion. Siellä perussuomalaisten vaalitoimiston tilalle on juuri avautunut Big Boss, African Food Shop.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

NytTen
nousussa

AMMATTILIITOT uhkaavat järjestää lakkoja, jollei hilloja ala näkyä.

laskussa

THAIMAAN seksituristeille on määrätty pakollinen tulvasana.

hyllytetty

YLE FST:STÄ tuli Yle Fem ja nyt teinit odottavat vesi kielellä, milloin Yle Sex käynnistyy.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>