perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Johtuuko eturauhassyöpä liian vähästä seksistä?

7.5.2012 3:00

Marja Airio Lehtikuva

Suojattu, aktiivinen seksielämä suojaa eturauhassyövältä. Jos eturauhassyöpää hoidetaan leikkauksella, miehen potenssi voi loppua siihen.

Suojattu, aktiivinen seksielämä suojaa eturauhassyövältä. Jos eturauhassyöpää hoidetaan leikkauksella, miehen potenssi voi loppua siihen.


Palstalla käsitellään terveyteen liittyviä asioita. Kysymyksiin vastaa tällä kertaa onkologian dosentti, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu yksityissairaala Docrateesta.

1. Mikä on eturauhanen?

"Eturauhanen on pieni, lantion pohjassa oleva elin, joka kehittyy murrosiässä testosteronin vaikutuksesta. Rauhasen tehtävä on tuottaa siemennestettä."

 

2. Miksi eturauhassyöpä yleistyy Suomessa nopeasti?

Suomessa ja muualla Pohjoismaissa eturauhassyöpiä on paljon. Se johtuu väestön ikääntymisestä ja D-vitamiinin puutteesta. Pitkä, auringoton talvi altistaa kaikille sairauksille ja syöville. D-vitamiinitableteista ei välttämättä ole apua, sillä niistä vitamiiniannos tulee piikkeinä. Iho tuottaa vitamiinia tasaisesti.

Yleistymiselle on myös muita, elinympäristöön, elintapoihin, ruokavalioon ja perinnöllisyyteen liittyviä syitä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Sen saa joka vuosi 4 600 miestä.

 

3. Johtuuko eturauhassyöpä liiasta tai liian vähästä seksistä?

"Ei ole ihan varmaa, vaikuttaako seksuaalisuus syövän syntyyn. Tiedetään, että suojattu, aktiivinen seksielämä, johon kuuluu yli 20 siemensyöksyä kuukaudessa, on suojaava tekijä. Suojaamaton seksi ja toistuvat sukupuolitaudit voivat lisätä syöpäriskiä.

Eturauhassyöpää ei sinänsä voi aiheuttaa itselleen. Sen sijaan terveet elintavat voivat ehkäistä jopa 30 prosenttia kaikista syövistä. On hyvä olla laiha olematta alipainoinen, liikkua viisi kertaa viikossa, syödä kasvispainotteisesti ja vähentää eläinrasvoja.

Tupakointi lisää etenkin aggressiivisen eturauhassyövän riskiä. Alkoholia voi ottaa maltillisesti."

 

4. Miten nuorelle miehelle voi tulla eturauhassyöpä?

"Nuorimmat ovat nelikymppisiä. Eturauhassyöpä ei ole enää vain vanhojen miesten syöpä. Puolet siihen sairastuvista on alle 70-vuotiaita. Alle 55-vuotiaita on vuosittain 250. Se on paljon.

Nuorten eturauhassyövät ovat usein perinnöllisiä ja aggressiivista muotoa."

 

5. Mistä oireista pitää huolestua?

"Paikalliset eturauhassyövät, jotka eivät ole levinneet muualle elimistöön, ovat yleensä oireettomia. Syövän edetessä voi tulla virtsaamisvaikeuksia ja tiputtelua, suihku heikkenee, virtsassa voi olla verta tai vessaan on kiire ja sinne pitää nousta yölläkin. Syöpä on silloin jo pitkällä.

Levinneen syövän oireita ovat jatkuvat kivut ja jomotus, uupumus ja selittämätön painon lasku.

Mikään näistä oireista ei välttämättä merkitse syöpää. Tarkemmat tutkimukset ovat paikallaan, jos oireita tulee."

 

6. Onko olemassa eturauhassyöpägeeniä?

"Itse syöpä ei periydy, vaan alttius sille. On löydetty useita geenejä, joilla on yhteys eturauhassyöpään. Perintötekijöillä on keskeinen rooli viidessä prosentissa eturauhassyövistä, 50-vuotiaiden syövistä joka toisessa.

Jos isällä tai veljellä on eturauhassyöpä, riski saada se on kaksin- tai kolminkertainen. Jos suvussa on eturauhassyöpää vähintään kolmessa polvessa, riski on 11-kertainen."

 

7. Uskallanko syödä E-vitamiinia tai ravintolisiä, jos ne voivat aiheuttaa syöpää?

"Usko vitamiini- ja ravintolisiin on harhaa. Saattaa olla, että jos niitä syö hullun lailla, voi aiheuttaa itselleen syövän.

Laboratorio-oloissa on todettu, että E-vitamiini ja seleeni auttavat syöpään ja vähentävät uusiutumisriskiä. Mutta ihmiskokeissa kävikin niin, että E-vitamiinia saaneilla oli 17 prosenttia enemmän syöpiä ja monet seleeniä saaneet sairastuivat diabetekseen.

Sinkin sanotaan korjaavan solujen syöpämuutoksia. Koehenkilöillä sinkki kuitenkin lisäsi syövän riskin kahdeksankertaiseksi. Turhat pillerit kannattaa jättää pois."

 

8. Miksi kaikkia syöpiä ei hoideta?

"Joskus, jos kasvain on pieni ja potilas iäkäs ja monisairas, tilannetta jäädään seuramaan. Mielestäni eturauhassyöpää kannattaa hoitaa aina, sillä on olemassa myös haitattomia hoitoja. Mitä varhemmin syöpä havaitaan, sitä parempi on ennuste. Paikallisista syövistä voidaan parantaa 95 prosenttia.

Jos syöpä leviää, yksiselitteisesti parantavaa hoitoa ei ole. Jos kaikki keinot otetaan käyttöön, potilasta voidaan hoitaa niin, ettei syöpä lyhennä elinikää. Kroonistuneen eturauhassyövän hoito on kuitenkin hyvin kallista.

Nykyisin eturauhassyöpää hoidetaan tehokkaasti sädehoidolla. Leikkauksia tehdään enää vähän.

Eturauhassyöpään kuolee vuosittain 800 miestä. Luku on pysynyt samana, vaikka syöpä on yleistynyt."

 

9. Kannattaako omin päin käydä PSA-testissä?

"Kannattaa. Jos syöpä on tullakseen, on parempi löytää se ajoissa. Oireeton eturauhassyöpä paljastuu PSA-veritestin perusteella.

Testi maksaa muutaman kympin. Jos suvussa on eturauhassyöpiä, testissä kannattaa käydä joka vuosi 40–45-vuotiaasta lähtien, muuten viimeistään 50 ikävuoden jälkeen.

Jokaisella miehellä on oma PSA-tasonsa. Vuositesti osoittaa nopeasti, jos taso muuttuu. Yleensä muutos kertoo syövästä.

Eturauhassyövän joukkoseulontoja ei tehdä, ilmeisesti taloudellisista syistä."

 

10. Sujuuko seksi syövän hoitojen aikana? Entä niiden jälkeen?

"Leikkauksessa voi mennä kyky yhdyntään. Monet sädehoitoa saavat jatkavat iloisesti normaalia seksielämää, jos ja kun halua riittää. Jos hoitojen jälkeen tulee erektiovaikeuksia, potenssilääkkeet ovat tehonneet hyvin."

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

 
RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>