tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla
HYVINVOINTI Palstalla käsitellään terveyteen liittyviä asioita. Kysymyksiin vastaa tällä kertaa osaston ylilääkäri Olli Saksela Hyksin Iho- ja allergiasairaalasta.

Onko kasvava luomi vaarallinen?

23.8.2010 3:00

1. Miten luomi eroaa vaarattomista kesakoista ja muista pigmenttiläiskistä?

"Arkipuheessa luomella tarkoitetaan mitä tahansa täplää iholla. Varsinainen luomi eli pigmenttisoluluomi syntyy, kun pigmenttisolujen määrä yhdessä kohtaa lisääntyy. Se on pieni kasvain, joka on tumma tai vaalea.

Kesakot ja maksaläiskät ilmestyvät, kun solut tuottavat naapurisoluja enemmän pigmenttiä. Ne ovat hentoisia eivätkä ole ihosta kohollaan. Ne eivät ole kasvaimia, joten melanoomariskiä ei ole."

2. Miksi toisilla on paljon luomia?

"Taipumus runsasluomisuuteen periytyy suvussa. Myös vähäluomisten vanhempien lapsella voi olla runsaasti luomia, jos hän saa paljon aurinkoa."

3. Miten luomet lisääntyvät?

"Luomet ovat eurooppalaisen ihon ongelma ja aurinko niiden ulkoinen aiheuttaja. Kaikille luomia ei auringossakaan tule. Niitä syntyy lapsille ja vielä nuorille aikuisille. 40–50-vuotiaille uusia pigmenttisoluluomia ei tule. Ihon tummat läntit ovat yleensä rasvaluomia eli ihon paksuuntumia."

4. Onko vaarallista, jos luomi kasvaa?

"Luomien kasvaminen sinänsä ei ole vaarallista. Jos luomi kasvaa nopeasti, eli tulee näkyviin 6–12 kuukaudessa, tai kasvaa halkaisijaltaan yli seitsemän millimetrin kokoiseksi tai isommaksi kuin lähistöllä muut luomet, kannattaa selvittää, mistä on kyse."

5. Miten melanooman voi tunnistaa luomien joukosta?

"Melanooma on kirjava, nopeasti kasvava ja epäsymmetrinen. Melanooma on luomien joukossa kuin ruma ankanpoikanen, ruskean ja punaisen sävyjen täyttämä tahra. Joskus melanooma on väritön tai punainen, pieni kyhmy ihossa. Se voi kutista, rikkoutua ja punottaa, mitä pigmenttiluomi ei yleensä tee. Melanooma pitäisi tunnistaa, kun alue on vielä pieni, mutta sitä voi olla hankala erottaa pienestä pigmenttiluomesta."

6. Onko hyvä vai huono, että luomesta kasvaa karvoja?"

Sillä ei ole merkitystä."

7. Miksi sanotaan, että luomi ei saa hangata esimerkiksi vaatteiden saumaan?

"Mutu-juttu, jota lääkäritkin levittävät. Hankaus ei aiheuta muutoksia luomiin. Jos luomi hankautuu rikki, vuotaa verta tai on epämukava, sen voi leikkauttaa pois."

8. Miksi jotkin luomet näyttävät periytyvän?

"Kauneuspilkun on osoitettu kulkevan suvussa, mutta synnynnäisen ison luomen periytyminen perheessä on sattumaa. Jos on runsasluominen ihminen, todennäköisesti joku lähisukulaisistakin on.

Melanooma ei periydy, mutta runsasluomisista suvuista on tunnistettu melanoomalle altistavia periytyviä geenimuutoksia. Muuttuneen geenin kantajalla on muuta väestöä suurempi mahdollisuus saada melanooma."

9. Miksi raskaus tuntuu aiheuttavan naisille luomia?

"Pigmenttiluomia syntyy hormonimyrskyissä, kuten murrosiässä ja raskausaikana. Silloin luomet voivat myös kasvaa, vaikka eivät ole pahanlaatuisia."

10. Millainen luomi kannattaa poistaa? Jääkö siitä arpi?

"Luomia leikataan paljon turhaan, sillä neljä viidestä melanoomasta syntyy oireettomalle iholle. Loput syntyvät muutoksina vanhan luomen sisään.

Kasvava, leviävä ja epäilyttävän näköinen luomi kannattaa leikata. Leikkauksesta jää arpi. Jos epäillään pahanlaatuista luomea, tarvitaan poistetusta luomesta tutkimus. Kosmeettisista syistä luomen voi poistaa ilman tutkimusta."

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

 
RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>